Εξαρτάται από τον τύπο της απιστίας και το φύλο του…άπιστου!
Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετική άποψη για το ποιο είδος απιστίας είναι χειρότερο: Οι άνδρες τείνουν να ενοχλούνται περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες από τη συναισθηματική. Η κύρια εξήγηση για αυτή τη διαφορά είναι οι μοναδικοί εξελικτικοί ρόλοι που έχουν τα δύο φύλα. Η ευρέως διαδεδομένη εξελικτική εξήγηση θεωρεί πως οι άνδρες τοποθετούν ιεραρχικά τη σεξουαλική απιστία ως τη μεγαλύτερη αμαρτία, επειδή ιστορικά «έμαθαν» να είναι υπερβολικά προσεκτικοί με το σεξ, καθώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι απολύτως σίγουροι πως τα παιδιά τους ήταν πραγματικά δικά τους.
Οι γυναίκες, απ’ την άλλη, κατέληξαν να ενοχλούνται πολύ περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία, επειδή... τους απασχολεί να έχουν έναν σύντροφο που θα τις βοηθήσει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Μοιάζει πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την απιστία έχει να κάνει περισσότερο με τους τύπους των δεσμών που διαμορφώνουν αλλά και με το πώς βλέπουν τις σχέσεις.
Συνήθως, αναφερόμαστε σε δύο τύπους δεσμού: στον «απορριπτικό» και τον «ασφαλή». Ένα άτομο με απορριπτικό τύπο δεσμού «δεν βλέπει την αξία των σχέσεων, είναι «υπέρ ανεξάρτητο» και απορρίπτει την αξία των σχέσεων, κάτι που βεβαίως μπορεί να σημαίνει αποφευκτική πρόσδεση και γενικότερη αδυναμία δημιουργίας σχέσεων εγγύτητας.
Αντίστροφα, οι άνθρωποι των οποίων οι δεσμοί είναι «ασφαλούς τύπου» βλέπουν την αξία των σχέσεων και είναι άνετοι με την αλληλεξάρτηση που προκύπτει απ’ αυτές. Εν συνεχεία, ίσως ενοχληθούν περισσότερο από τη συναισθηματική απιστία, ενώ αυτοί με τον απορριπτικό τύπο θεωρούν τη σεξουαλική απιστία μεγαλύτερο πρόβλημα, προφανώς γιατί ούτως ή άλλως δεν εμπλέκονται συναισθηματικά.
Σεξουαλική εναντίον συναισθηματικής απιστίας. Για να εξετάσουν αυτή την ιδέα οι ερευνητές, έβαλαν 400 προπτυχιακούς φοιτητές (περίπου τα ¾ κορίτσια) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, για να εκτιμήσουν τον τύπο του δεσμού στις ρομαντικές σχέσεις κι επίσης ερωτήθηκαν τι θα έβρισκαν πιο δυσάρεστο, τη συναισθηματική ή τη σεξουαλική απιστία.
Οι διαπιστώσεις της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Psychological Science», υποστήριξαν τις υποψίες των ειδικών: Οι άνδρες με απορριπτικό τύπο δεσμού έβρισκαν τη σεξουαλική απιστία πιο ενοχλητική, ενώ οι άνδρες με ασφαλή τύπο βαθμολόγησαν τη συναισθηματική απιστία ως χειρότερη. Κάπως αναπάντεχα, το ίδιο διαπιστώθηκε και στις γυναίκες.
Επομένως, μοιάζει πως η ανησυχία για τη σεξουαλική απιστία είναι συνδεδεμένη με τον απορριπτικό τύπο δεσμού, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα.
Αν και θα λέγαμε πως τα άτομα με απορριπτικού τύπου δεσμό δεν θα ενδιαφέρονταν για οποιαδήποτε μορφή απιστίας, οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτού του είδους ο δεσμός είναι αμυντικός, αφού τα άτομα αποστασιοποιούνται από τις σχέσεις, για να αποφύγουν τα βαθύτερα αισθήματα, ώστε να μη γίνονται ευάλωτα. Η ανησυχία τους για τη σεξουαλική απιστία δείχνει μια ανησυχία για τις σχέσεις τους με τους άλλους, αλλά σε μη συναισθηματικό επίπεδο.
Ο δεσμός είναι ένας μηχανισμός που βοηθά τους ανθρώπους να συνδέονται με άλλους- μια σημαντική τεχνική επιβίωσης στην ανθρώπινη κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς τούς «μαθαίνουμε» από τις πρώτες σχέσεις μας, κυρίως με τους γονείς αλλά και με όσους έχουν πάρει τη θέση τους, και φαίνεται να συνεχίζονται σε όλη μας τη ζωή, ως την πιο σημαντική μετάβαση σχέσεων από τους γονείς μας, στους φίλους μας και τελικά στις ρομαντικές μας σχέσεις.
Επομένως, φαίνεται πως ο τύπος δεσμού που εμφανίζουν οι ενήλικες στις σχέσεις τους μαθαίνεται από νωρίς και δεν προγραμματίζεται αργότερα.
Αυτή η κατανόηση μπορεί να μας δείξει τρόπους να μειώσουμε κάποια συγκεκριμένα αρνητικά συναισθήματα, που, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, συνδέονται με κάθε είδους συμπεριφορές ελλιπούς ή κακής προσαρμοστικότητας», μαθαίνοντας στα παιδιά τον ασφαλή δεσμό ή αντίστοιχα στους ενήλικες τα οφέλη αυτού του είδους του δεσμού.
Διαβάστε αύριο: Ποιο είδος απιστίας βιώνουν περισσότερο ενοχικά άνδρες και γυναίκες όταν έχουν το ρόλο του... άπιστου;
Πηγή:zougla.gr
http://alepounews.blogspot.com/2010/12/blog-post_1839.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου