Υπεγράφησαν 14 συμφωνίες-σταθμός μεταξύ Ελλάδας και Κίνας!
Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, λέγοντας ότι “είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού” και πρόσθεσε ότι “υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας - Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ.Ζανγκ - ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου-μετά την τελετή υπογραφής 14 ελληνοκινεζικών συμφωνιών, παρουσία των δύο αντιπροέδρων, ελλήνων και κινέζων υπουργών και επίλεκτων μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.
Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Η πρώτη υπογραφή “έπεσε”στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.
Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.
Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και απο ελληνικής από έλληνες εφοπλιστές.
Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.
Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.
Τέσσερις ,τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.
“Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ.Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την υπογραφή των συμφωνιών.
Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι “αν και η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας προβάλλει ολοένα και περισσότερο, η σοβαρή επιρροή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ακόμη παραμένει”, για να προσθέσει ότι “είναι κοινή μας βούληση με την ελληνική πλευρά να ενδυναμώσουμε τις φιλικές και επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης”.
“Είμαστε πεπεισμένοι”, τόνισε ο κινέζος αξιωματούχος, “ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία του λαού”.
“Ολοκληρώσαμε μια συζήτηση φιλική και δημιουργική για τις οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο Θ.Πάγκαλος, συζήτηση "θερμή και φιλική, παιδί της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων”, όπως συμπλήρωσε ο κ.Ζανγκ.
Νωρίτερα ο Θ. Πάγκαλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κινέζο προσκεκλημένο του και ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, της κας Κατσέλη, του κ. Ρέππα, του κ. Παμπούκη και του κ.Σπ. Κουβέλη και από κινεζικής πλευράς πέντε υπουργών, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών ή ήδη δρομολογημένων συνεργασιών, κατ' εξοχήν στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των τροφίμων και στο πεδίο που ανοίγεται με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με το νέο επενδυτικό περιβάλλον.
Η συζήτηση συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σημαντική θα μπορούσε να αναδειχθεί η συνεργασία στον πολιτιστικό και στον εκπαιδευτικό τομέα, δεδομένης της αγάπης που τρέφουν οι κινέζοι για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο κ.Ζανγκ συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και “το βράδυ οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε για να ολοκληρώσουμε το επίσημο μέρος της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης”,πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, ο οποίος και θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κινέζου ομολόγου του.
Ο κ.Ζανγκ προβλέπεται να επισκεφθεί αύριο το πρωί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο δραστηριοποιείται η COSCO και το οποίο πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της εταιρίας κάπτεν Γουέι, στη δε συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
“Θα δει κι άλλες πλευρές της χώρας”, είπε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος επανέλαβε την “πάγια πρότασή του” για τουριστική ανταλλαγή του ενός δέκατου του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, υποδηλώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Πέραν των δυνατοτήτων συνεργασίας στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα, τις οποίες φέρνει πιό κοντά η επίσκεψη του κ. Ζανγκ στην Κρήτη, υπάρχει επίσης κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Τυμπακίου.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, θα προκύψουν συμπεράσματα που θα τροφοδοτήσουν παραπέρα τις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις”.
Κλείνοντας τη δήλωσή του ο κινέζος αξιωματούχος ζήτησε τη βοήθεια των ελλήνων δημοσιογράφων ώστε “να συμβάλουν στην προβολή της φιλικής συνεργασίας των δύο χωρών και λαών και να συνεισφέρουν στη διμερή φιλία και συνεργασία”, ενώ ο Θ. Πάγκαλος, έκλεισε τη δήλωσή του “παρηγορώντας” τον κ. Ζανγκ για τη μεγάλη ζέστη της ημέρας και λέγοντάς του ότι “σήμερα εχουμε μια από τις πιό ζεστές ημέρες του χρόνου”, αλλά “και γω όταν πήγα στο Πεκίνο είχε -27 βαθμούς και μου είπαν ότι ήταν η πιό κρύα ημέρα του χρόνου”
http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/06/14_15.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου