Ισπανία: Όπως... Ελλάδα, ρεκόρ στα spread
Η κρίση της ζώνης του ευρώ αποκτά τώρα... ισπανικό χρώμα. To spread των ισπανικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρέθηκε σε ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ, στις 224 μονάδες έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία δεν θα μπει στο μηχανσιμό στήριξεις οι "αγορές" ανοίγουν μέτωπο πιέζοντας για δραστικά μέτρα. Τα πορτογαλικά spread βρέθηκαν.....
κι αυτά σε νέο υψηλό στις 313 μονάδες.
Αλμα που ξεπέρασε τις 680 μονάδες βάσης έκανε την Τετάρτη και το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Ισπανία: Όπως... Ελλάδα, ρεκόρ στα spread
Τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας βρέθηκαν υπό πίεση καθώς ο υπουργός Οικονομικών και ένας κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας παραδέχθηκαν ότι οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.
Οι κερδοσκόποι επιτίθενται ξανά ζητώντας επιπλέον μέτρα λιτότητας καθώς η επίθεση απλώνεται πέρα από το «ελληνικό ζήτημα» και τα στερεότυπα για το σπάταλο ελληνικό κράτος.
Στοχοποιούν χώρες με ψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, όχι μόνο την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο, αφού βλέπουμε τι γίνεται με το χρέος και το έλλειμμα και στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.
Τα καμπανάκια" για την Ουγγαρία έδειξαν ότι το πρόγραμμα των θυσιών του ΔΝΤ και της ΕΕ από το 2008 για να δοθεί «πακέτο βοήθειας» (ή αλλιώς ληστρικό δάνειο) 25 δισ., αποδεικνύεται ότι ήταν μια τρύπα στο νερό που κοστίζει πανάκριβα στον απλό κόσμο χωρίς να φέρνει λύση στο αδιέξοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με την BIS, η έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία φθάνει τα 958 δισ. δολ. Οι ανησυχίες για το εύρος των απωλειών τρομάζουν και πάλι τις αγορές -όπως συνέβη το 2007 και το 2008.
Αλλά δεν είναι μόνο κρίση δημόσιου χρέους.
Στην Ισπανία η ανεργία καλπάζει στο 20% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11,2%, αλλά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, καθώς δεν υπερβαίνει το 60% του ισπανικού ΑΕΠ.
Είναι πολύ μικρότερο από το ελληνικό χρέος, έχει όμως πολύ μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος, 178% του ΑΕΠ. Και οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες την εποχή που γινόταν ο μεγάλος χαμός, θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς και δεν είχαν τις μεγάλες απώλειες που είχαν οι αμερικάνικες τράπεζες, αφού δεν είχαν τοξικά δάνεια, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επενδύσεις στη Λατινική Αμερική, σήμερα καταποντίζονται γιατί οι παίχτες, οι λεγόμενοι επενδυτές, φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν λόγω του μεγάλου ιδιωτικού χρέους.
Συνάντηση Θαπατέρο - Στρος Καν
Την Παρασκευή προγραμματίζεται έκτακτη συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργό Θαπατέρο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται την Πέμπτη η δημοπρασία 10ετών και 30ετών ομολόγων, μέσω των οποίων η Μαδρίτη ελπίζει να αντλήσει πάνω από 16 δισ. ευρώ, για να καλύψει οφειλές προς τους δανειστές της.
Αν και το ισπανικό Δημόσιο κατάφερε την Τρίτη χθες, να αντλήσει 5,2 δισ. ευρώ από την αγορά, το κόστος ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.
H FT αναφέρει μάλιστα στη σημερινή της έκδοση πως οι ισπανικές τράπεζες- αδυνατώντας να εξασφαλίσουν χρηματοδότες στην διατραπεζική, αύξησαν τον δανεισμό της από την EKT σε επίπεδο ρεκόρ για τα χρονικά της τράπεζας από το 1999 (σε 85,6 δισ. ευρώ τον Iούνιο από 74,6 δισ. τον Aπρίλιο)- ποσό που αντιστοιχεί στο 14,4% της καθαρής ρευστότητας που διοχέτευσε η EKT στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Eυρωζώνης- ενώ οι ισπανικές τράπεζες αναλογούν στο 11% του τραπεζικού συστήματος.
Στους 10ετείς τίτλους, το spread έφτασε την Τρίτη τις 246 μονάδες ενώ διεύρυνση καταγράφηκε και στα spread των άλλων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης (321 μονάδες για την Πορτογαλία, 203 μονάδες για την Ιταλία και 253 μονάδες για την Ιρλανδία).
Υποβάθμιση
Πιθανόν η Μoody’s να ρίξει την κορυφαία αξιολόγηση (Αaa) της πιστοληπτικής της ικανότητας, ακολουθώντας τη Fitch.Oι φόβοι των επενδυτών έχουν κυρίως να κάνουν με την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών, που έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα από την κατάρρευση των τιμών στην αγορά ακινήτων.
Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να εξευμενιστούν οι αγορές εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 1,5% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία και το 1,75% στην Ισπανία. Ενδεικτική της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη ήταν η αύξηση του Euribor 3μηνου στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Φρανσίσκο Γκονζάλεθ, πρόεδρος της BBVA, της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, δήλωσε: «Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών εταιρειών της Ισπανίας, οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων είναι κλειστές». Ο υπουργός Οικονομικών, Κάρλος Οκάνα, παραδέχθηκε ότι το «πάγωμα» των πιστώσεων που επηρεάζει τις ισπανικές τράπεζες και επιχειρήσεις αποτελεί «σίγουρα πρόβλημα».
Παρ' όλα αυτά, η εφαρμογή μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση, που εκτιμάται από αναλυτές ότι θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη, εξακολουθεί να υπονομεύει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το γεγονός αυτός αύξησε κατακόρυφα το κόστος του δανεισμού τόσο για το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, και δημιούργησε προβλήματα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο δανεισμό των πιο αδύναμων τραπεζών και επιχειρήσεων.
www.imerisia.gr
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/06/spread.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου