Στη Σητεία, το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο
Εάν δε ξεπεραστούν και οι αντιδράσεις στο Ακρωτήρι Χανίων- οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου ζητούν να φτιάξουν ένα σταθμό 50 Μεγαβάτ σε 2000 στρέμματα-θα είναι και πάλι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σταθμός θα κατασκευαστεί από ένα κονσόρτσιουμ Γερμανών Ελβετών και Ισπανών οι οποίοι σε 3000 στρέμματα θα κατασκευάσουν το ηλιοθερμικό πάρκο για να παράγουν 60 Μεγαβάτ. Είναι μια επένδυση της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ και θα απασχολεί 100 εργαζόμενους.
Η περιοχή θεωρείται ιδανική διότι έχει υψηλή θερμότητα-έχει μετρηθεί ότι ανάλογες θερμότητες έχουν η Κρήτη και η Ρόδος και όχι πχ η Πελοπόννησος και σύμφωνα με τους κατασκευαστές τα οφέλη είναι πολλά καθώς το σύστημα θα μπορεί να δώσει ισχύ και δύο ώρες μετά τη δύση του ηλίου! Και δεν είναι η μόνη επένδυση που ετοιμάζεται καθώς και η ιαπωνική ‘Μιτσουμπίσι» και εταιρεία του Βαρδινογιάννη κινείται στην περιοχή για να κάνουν κάτι ανάλογο! Εξάλλου το υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας της ΕDF, που είχε καταθέσει στην πρώτη αίτηση πριν από 10 περίπου χρόνια, εγκρίθηκε πλέον επίσημα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή του-αφού εξασφαλιστούν και οι εγκρίσεις από τα Νομαρχιακά Συμβούλια.
Το υβριδικό- αιολικό- αντλησιοταμιευτικό -υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας είναι μια επένδυση της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ και θα γίνει στα Μάλια, όπου θα αξιοποιηθεί η δύναμη του νερού και της δυναμικής ενέργειας που αναπτύσσεται με δύο δεξαμενές και εκμεταλλευόμενοι την διαφορά του υψόμετρου. Το συγκεκριμένο σύστημα θα αντλεί νερά πλημμυρικά που φεύγουν στη θάλασσα και θα τα αποθηκεύει εφάπαξ (θα ανανεώνεται μόνο το νερό που εξατμίζεται) ώστε να μετατρέπουν με τη δύναμη του νερού σε ενέργεια.Σύμφωνα με τα στοιχεία της EDF το υβριδικό αιολικό- αντλησιοταμιευτικό -υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη, συνδυάζει δύο βασικές ιδέες που τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής.
- Την αρχική παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90, 1MW, που συνδέονται με το δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης.
- Την αντλησιοταμίευση, δηλαδή την αποθήκευση ενέργειας, προερχόμενης κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας του νερού που αντλείται από έναν κάτω ταμιευτήρα σε έναν άνω, με υψομετρική διαφορά περίπου 700m μεταξύ τους. Η άντληση με τη χρήση ενέργειας από συμβατικές μονάδες γίνεται στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της αιχμής της επόμενης ημέρας, μόνο τις ώρες χαμηλού φορτίου. Στη συνέχεια, τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική με υδροστρόβιλους Pelto και την απόδοση ενέργειας στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο της Κρήτης.
http://kala-nea.gr/?p=8021#ixzz0zmM4tMks
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου