Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ 
ΟΙ ΠΑΓΟΙ 
ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η μέχρι τώρα εκτίμηση για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής ήταν υπερβολική, καθώς ο ρυθμός απώλειας πάγων φαίνεται πως τελικά είναι ο μισός απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτηΑμερικανών και Ολλανδών ερευνητών...
Κατά την προηγούμενη διετία, επιστημονικές ομάδες είχαν εκτιμήσει ότι η Γροιλανδία χάνει περίπου 230 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, ενώ η Ανταρκτική 132 δισεκατομμύρια.


 Από κοινού, αυτή η απώλεια ετησίως θα δικαιολογούσε πάνω από το ήμισυ της ετήσιας μέσης ανόδου κατά τρία χιλιοστά του επιπέδου των θαλασσών.


 Όμως η νέα έρευνα, υπό τον Μπερτ Βερμίρσεν του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ στην Ολλανδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", υποστηρίζει πως οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις υπήρξαν υπερβολικές.


 Τεράστιοι παγετώνες πάχους πολλών χιλιομέτρων συμπίεζαν τον φλοιό της Γης επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όταν όμως άρχισαν να λιώνουν πριν από 20.000 χρόνια περίπου, ο γήινος φλοιός ξεκίνησε σταδιακά να "επανέρχεται".


 Πρόκειται για μια πολύ αργή διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το φαινόμενο είχε έως τώρα θεωρηθεί μικρής σημασίας, αλλά η νέα έρευνα το αναδεικνύει ως σημαντικό. 


 Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η Γροιλανδία χάνει ετησίως 104 δισ. τόνους, ενώ η Ανταρκτική 64 δισ. τόνους. 


 Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, τότε η απώλεια πάγων από τις δύο πιο παγωμένες περιοχές του πλανήτη "ευθύνονται" για το 30% και όχι το 50% της ετήσιας ανόδου της στάθμης των ωκεανών της Γης.

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_1042.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου