«Μάχη» για να αποτραπεί η παραχώρηση κατεχόμενης γης στην Καρπασίαα
Σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, προκειμένου να αποτραπεί η... παραχώρηση κατεχόμενης γης στην Καρπασία για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να παραχωρήσει γη σε αμερικανικό πανεπιστήμιο που έχει ως έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια, για ανέγερση χώρων διαμονής και άλλων εγκαταστάσεων σε αρχαιολογική περιοχή, που γειτνιάζει με την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Η περιοχή ωστόσο, είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα.
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Επιτροπή παρεμβαίνει στο θέμα, σημειώνοντας ότι η περιοχή είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να διερευνά το θέμα, προτού καν αυτό δει το φως της δημοσιότητας, συλλέγοντας στοιχεία και αναλύοντας την κατάσταση.
Επίσης δίδεται ρητή διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα, το θεωρεί σημαντικό και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πιθανή κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων ενδέχεται να επηρεάσει τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της χερσονήσου που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα `Φύση 2000` κατόπιν συνολικής λύσης και επανένωσης του νησιού».
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντρούλα Καμιναρά δήλωσε ότι από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Επιτροπή προκύπτει ότι δεν έχει γίνει τίποτε το μη αναστρέψιμο.
Όπως είπε, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου υπάρχουν επτά περιοχές που έχουν προσδιοριστεί ως προστατευόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του φυσικού πλούτου και της αρχαιολογικής τους σημασίας.
Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας των Βρυξελλών προς τους Τουρκοκύπριους, ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνεται πρόγραμμα πέντε εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας αυτών των περιοχών.
Η κ. Καμιναρά παρατήρησε τέλος, ότι η ανέγερση οικοδομημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ήταν σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου