Συνθήκες γκέτο στο κέντρο της Αθήνας
Οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο
Οι λύσεις για το Ιστορικό Κέντρο και το εύρος του μεταναστευτικού προβλήματος που -όπως τόνισε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης- έχει πάρει διαστάσεις ζητήματος εκτάκτου ανάγκης, παρουσιάσθηκαν χθες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα το Ιστορικό Κέντρο. Με αφορμή το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό, αφορά ένα ευρύ φάσμα υπουργείων και χρήζει συντονισμένων πολιτικών. Δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να το αντιμετωπίσει μόνη της η ΕΛ.ΑΣ. Θέτοντας για άλλη μια φορά το θέμα της διαχείρισης των ροών σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές φιλοξενίας (απαιτείται συνεργασία υπουργείων Προστασίας Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης), να επιλυθεί το πρόβλημα με την Τουρκία (Προστασίας Πολίτη, ΥΠΕΞ) και να συναφθούν συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες (ΥΠΕΞ). Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το εύρος των προβλημάτων στο κέντρο που προκαλείται από την περιθωριοποίηση πολυπληθών ευάλωτων ομάδων (χρήστες ναρκωτικών, άστεγοι, άποροι, εκδιδόμενα άτομα, αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή με αποφάσεις διοικητικής απέλασης, αιτούντες άσυλο). Οι συνέπειες από τη δημιουργία του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος, που ευνοεί την παραβατικότητα και την παραοικονομία, είναι ανθρωπιστικές, οικονομικές, τουριστικές, περιβαλλοντικές και ασφάλειας. Οπως τόνισε «υπάρχει απόλυτη ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας παρουσίασε το διυπουργικό πόρισμα για το Ιστορικό Κέντρο που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και ολοκληρώθηκε την περασμένη άνοιξη. Ομως, για να υλοποιηθεί απαιτείται διυπουργική συνεργασία, η οποία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τον περασμένο Ιούνιο, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, να συγκροτηθεί συντονιστικό όργανο, παρά τω πρωθυπουργώ για την υλοποίηση του πορίσματος. Αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση. Μέχρι στιγμής έχουν κινητοποιηθεί το υπ. Υγείας που στο Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε τους προβληματισμούς για οικονομική δυστοκία και το ΥΠΕΚΑ.
Το πόρισμα αφορά την περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Αιόλου, Ερμού, Αγ. Ασωμάτων, Πειραιώς, Κολωνού. Εμπεριέχει άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Εχει διαχωρίσει τα προβλήματα σε: παρεμπόριο, αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, ευάλωτες ομάδες, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ναρκωτικά, εκδιδόμενα πρόσωπα, άστεγοι, εγκαταλειμμένα κτίρια, πολεοδομική κατάσταση. Σε καθένα από τα προβλημάτα προτείνεται μια σειρά λύσεων. Η ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η υλοποίησή του πρέπει να επισπευσθεί. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ανάλογα σχέδια πρέπει να εφαρμοσθούν και σε άλλες τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο στην Αθήνα.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου