Οι βροχές κάνουν την Πάρνηθα πυριτιδαποθήκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ
Το Τατόι διατρέχει εφέτος- σύμφωνα με δασικούς- τον υψηλότερο κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά το καλοκαίρι. «Εχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες εύφλεκτης ύλης- κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων- και επιπλέον εφέτος δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός λόγω έλλειψης χρημάτων», λένε. «Η περιοχή έχει καεί τρεις φορές στο παρελθόν: το 1916, το 1945 και το 1974».
Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, «που έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία της περιοχής με ενίσχυση των περιπολιών από δασικούς και εθελοντές».Στην περιοχή περιπολούν ήδη σε μόνιμη βάση 2 από τα 12 πυροσβεστικά οχήματα που αποτελούν δωρεά μαζί με το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών του Ιδρύματος Μarfin στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
Η βάση του συστήματος έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών έχει στηθεί στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης. Εκεί, μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, 2 εκπαιδευμένοι χειριστές μπορούν μέσα από τις 4 οθόνες να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τον πυρήνα της Πάρνηθας. Την ίδια ώρα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βλέπουν πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα, να δίνουν εντολές και να σπεύδουν για κατάσβεση στα σημεία όπου ξεσπούν φωτιές.
Ιδιωτικό δίκτυο. Για να φτιαχτεί το πρόγραμμα του συστήματος έπρεπε από την αρχή να στηθεί ιδιωτικό δίκτυο που καλύπτει πλέον το 85% της έκτασης του βουνού. Αυτό έγινε επειδή το υπάρχον δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας δεν κάλυπτε ούτε το 5% της έκτασης του Εθνικού Δρυμού. Το όλο πρόγραμμα βασίζεται σε ένα δίκτυο τηλεματικής που μεταφέρει στιγμιαία εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης της περιοχής με ψηφιακούς χάρτες - πάνω στους οποίους φαίνονται πού κινούνται τα 12 πυροσβεστικά οχήματα-, ενώ υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης διαχείρισης περισσότερων από μίας πυρκαγιών.
«Το σύστημα έγκαιρου εντοπισμού λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και αυτό επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητανα προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό για να κάνει τη βραδινή βάρδια», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος. «Είμαστε σε συνεργασία με εθελοντές για να δούμε αν μπορούν να κάνουν τη βραδινή τους βάρδια στον Φορέα, παρακολουθώντας μέσα από το σύστημα το βουνό». «Φαλακρό βουνό». Τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά- το καλοκαίρι τού 2007- όπου αποτεφρώθηκαν 56.000
στρέμματα σε Αττική και Βοιωτία, η Πάρνηθαεξακολουθεί να παραμένει ένα «φαλακρό βουνό». Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα βραχώδη μέρη (αυτά στα οποία δεν υπάρχει πλέον χώμα) και δεν μπορεί να γίνει αναδάσωση. Στην Πάρνηθα τα 3/4 του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού- τα 15.000 από τα 20.000 στρέμματα- είναι βραχώδη. Οπως επισημαίνουν δασικοί, «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα για τα βραχώδη όρη και πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες, η εκπόνηση των οποίων αναμένεται να αρχίσει μετά το καλοκαίρι».
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι εφέτος η συντήρηση του δάσους της Πάρνηθας- αλλά και των δασών γενικότερα- έχει μείνει πίσω. «Υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γι΄ αυτό και η Πολιτεία- περισσότερο από ποτέζητάει εφέτος μεγαλύτερη στήριξη από τις εθελοντικές οργανώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μποκαρης. «Μέρος των χρημάτων που πάνε στους δήμους θα πρέπει να διοχετευτούν στους καθαρισμούς των δασών και τη συντήρηση των δασικών δρόμων». Σήμερα στην Πάρνηθα υπάρχουν 12 μόνιμα πυροφυλάκια, 141 πυροσβεστικοί κρουνοί και 78 δεξαμενές νερού.
http://greenmemogr.blogspot.com/2010/06/blog-post_1322.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου