στο Δ.Σ. για τον Καλλικράτη
Σε μια Ελλάδα πτωχευμένη οικονομικά, πολιτικά και ηθικά,η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας πως κάτι μπορεί να αλλάξει, μια από τις τελευταίες ελπίδες για την αναγέννηση της χώρας μας.
Όσον αφορά τους νέους, ως πολύ θετική εξέλιξη θεωρείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από την ηλικία των 18 ετών. Αυτό όμως το μέτρο δεν πρέπει να είναι αποσπασματικό, καθώς δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα να «ρίξουμε» τους νέους στα βαθειά χωρίς να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια για να «κολυμπήσουν».
Για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτέλεί δυσάρεστη έκπληξη η σχεδόν μηδενική αναφορά που γίνεται στο προσχέδιο που δώθηκε στην δημοσιότητα.
Ως ΤΟ.ΣΥ.Ν Μοσχάτου καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες πέρασαν ομόφωνα από το συμβούλιο μας , ο πυρήνας των οποίων είναι ο εξής:
-Σαφής λόγος ύπαρξης και λειτουργίας των ΤΟ.ΣΥ.Ν στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
-Θέσπιση Συμβουλίων Νέων παράλληλα με με την λειτουργία των νέων οργάνων που προτείνει ο «Καλλικράτης» (Τοπικό,Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων).
-Δικαίωμα λόγου και ψήφου στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Νέων.
-Ανοιχτά μητρώα κατά την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των Συμβουλίων Νέων.
-Οικονομική ενίσχυση των συμβουλίων.
Για την γενικότερη δομή του σχεδίου «Καλλικράτης» θεωρώ πως βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση καθώς προβλέπει την δημιουργία νέων ισχυρών δήμων, με εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων με τελικό σκοπό την αποκέντρωση του κράτους.Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων αυτών θα πρέπει να γίνει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προς τους δήμους, η επάνδρωση των οποίων θα πρέπει να γίνει με κατάλληλο, μόνιμο, επιστημονικό προσωπικό και ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που διόγκωσαν τόσα χρόνια τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ ψηφοφόρων κι δημοτικών αρχόντων.
Σε αυτό το σημείο θέλω να καταθέσω μια πρόταση:
Στα Τοπικά Συμβούλια που πρόκειται να δημιουργηθούν στους νέους δήμους οι υποψηφιότητες να είναι ατομικές σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς την υποχρεωτική συμμετοχή σε κάποιον κομματικό ή ανεξάρτητο συνδυασμό. Είναι ένα μοντέλο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στα συμβούλια νέων και θεωρώ πως θα τύχει ευρύτερης αποδοχής από την κοινωνία. Με αυτόν τρόπο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλα τα «υγιή» κομμάτια μιας τοπικής κοινωνίας αφήνοντας πίσω τις διαφορές που επιβάλλουν οι κομματικές γραμμές και πειθαρχίες.Αντιθέτως με τον τρόπο που προτείνεται η σύνθεση των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές ενισχύεται ακόμα περισσότερο η δύναμη των κομμάτων, αφού π.χ. η κατάρτιση ψηφοδελτίου στον νέο δήμο Μοσχάτου-Ταύρου απαιτεί περίπου 70 υποψηφίους.
Είναι κοινή πεποίθηση πως το παρόν πολιτικό σύστημα διάγει τις ακροτελεύτιες μέρες του.Ήταν και είναι μεγάλη ευκαιρία για τον «Καλλικράτη» να κάνει την πραγματική τομή.Θεωρώ πως του λείπει μια δόση καινοτομίας, φρεσκάδας και ρηξικέλευθων αλλαγών, οι οποίες θα συντελεστούν αναπόφευκτα και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.Για αυτό πιστεύω πως βρισκόμαστε στην αρχή κι όχι στο τέλος μιας μεταρύθμισης.Ίσως είναι η ώρα εκτός από «λιγότερο κράτος» να χρειάζεται να μιλήσουμε για «λιγότερο κόμμα» ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.Πριν με χαρακτηρίσετε ρομαντικό, είναι γνωστό πως κι εγώ προέρχομαι από τα σπλάχνα ενός κόμματος, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει a priori να δεχόμαστε ό,τι δομές μας κληροδοτήθηκαν αλλά πρέπει εμείς οι νέοι να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε, να τις αμφισβητήσουμε και να τις ανατρέψουμε ειδικά αν σε μεγάλο ποσοστό έχουν αποτύχει.
Το χωροταξικό είναι ένα θέμα που αφορά ίσως τους περισσότερους. Η πολιτική λένε πως είναι η τέχνη του εφικτού, οι πολιτικοί όμως κατά την γνώμη μου πρέπει να επιδιώκουν και να αγωνίζονται για το ευκταίο. Το ευκταίο λοιπόν για τις περισσότερες πόλεις ήταν να μείνουν αυτόνομες. Λόγοι αγάπης για τον κάθε τόπο, συνήθειας , ο φόβος του καινούριου είτε πολλές φορές προσωπικά συμφέροντα συνηγόρησαν στην παραπάνω επιθυμία.Σε μια τεράστια πανελλήνια μεταρρύθμιση όπως αυτή του «Καλλικράτη», το Μοσχάτο δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί.Για να μιλήσουμε τώρα για το εφικτό του εγχειρήματος θεωρώ πως ο Ταύρος είναι η καλύτερη επιλογή πόλης για να συνενωθεί το Μοσχάτο.Πρόκειται για μια πόλη με μεσαία και λαϊκά στρώματα, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης κι ευκαιρίες συνεργασίας.Παράλληλα όμως πρέπει να σεβαστούμε και να διατηρήσουμε την ιστορία της κάθε πόλης καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χωρίς καμία διάθεση ηγεμονισμού εκατέρωθεν.
Κλείνοντας θέλω να κάνω μια ευχή: Σε αυτό το νέο Δήμο που δημιουργείται,με τα νέα όργανα,τους νέους υποψηφίους και τον νέο δήμαρχο, οι νέοι σε ηλικία και στην πολιτική να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο κι όχι ρόλο κομπάρσου όπως συνήθως είχαν και μαζί με τα πιο έμπειρα στελέχη να δημιουργήσουν ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΡΟΥ.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε,
Απόστολος Σιώκας,
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου