Από τη Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκεται παρακολουθώντας τους 12ους Αραβικούς Αγώνες, ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το πώς μερικά γενναία κορίτσια από τη Σομαλία αψηφούν τις απειλές για τη ζωή τους και συνεχίζουν να παίζουν μπάσκετ.
Σημαδεύοντας τον κεντρικό στόχο ενός πολέμου, ο στρατηγός (και παρεμπιπτόντως, Ο)λυμπιονίκης του πεντάθλου) Τζορτζ Πάτον είχε πει ότι «το θέμα δεν είναι να πεθάνεις εσύ για την πατρίδα σου, αλλά να κάνεις τον άλλον τον μπάσταρδο να πεθάνει για τη δική του» κι αυτή είναι όντως μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις…
Στις στρατιωτικές, σίγουρα, όχι όμως και στις αθλητικές, διότι εδώ και πέντε χρόνια, οι μπασκετμπολίστριες της Σομαλίας αλλάζουν το νόημα και αντιστρέφουν την αποφθεγματική φράση του Πάτον πλασάροντας την στην παγκόσμια κοινή γνώμη ως εξής: «Το θέμα δεν είναι να σκοτώσεις για την εθνική ομάδα της πατρίδας σου, αλλά να σκοτωθείς γι’ αυτήν»!
Η εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών της Σομαλίας είναι το «talk of the town» στους 12ους Αραβικούς αγώνες. Ένα συγκλονιστικό, αλλά και μακάβριο κεντρικό θέμα συζήτησης, διότι (για να τεκμηριωθεί το πένθιμον του πράγματος) πρώτα απ’ όλα απ’ αυτή τη συντροφιά λείπει ένα κορίτσι : η Μοχάμεντ Αλι Αμπντισαλάν, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο τον περασμένο Φεβρουάριο, φεύγοντας από το γήπεδο μετά την προπόνηση, από μια βόμβα που έριξε ένας τρομοκράτης, επιχειρώντας να αυτοκτονήσει!
Δέκα μήνες αργότερα, η εθνική ομάδα γυναικών της Σομαλίας βρίσκεται στη Ντόχα, έχοντας ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο (όχι του τουρνουά μπάσκετ, αλλά) της μπασκετικής αφοσίωσης, της αθλητικής τιμής και της εθνικής υπερηφάνειας, που ξεχειλίζουν σε κάθε αγώνα της, εδώ στη Ντόχα. Φοράνε κιόλας το περιβόητο Carolina ή Tar Heels blue (χρώμα) στις φανέλες τους και δίνουν την εντύπωση ότι είναι γνήσιοι απόγονοι του Μάικλ Τζόρνταν: στο χρώμα, βεβαίως και όχι στις επιδόσεις, διότι στην πρεμιέρα τους γνώρισαν τη συντριβή από την Αίγυπτο με 90-24!
Συνετρίβησαν στο γήπεδο, αλλά έχουν ήδη θριαμβεύσει από τη στιγμή που κατάφεραν να φτάσουν στη Ντόχα και (για την ακρίβεια) από τη στιγμή που έφτασαν εδώ ζωντανές!
περισσότερα στο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου