Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η “Unter den Linden” της Αθήνας Θέλουν όλοι πεζόδρομο την Πανεπιστημίου

Πλήρη ανταπόκριση βρίσκει η ιδέα της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ώστε να σταματήσει πάραυτα η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής και οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρηματίες να επιστρέψουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η αθηναϊκή “Unter den Linden” που προβλέπεται να εκτείνεται από την πλατεία Συντάγματος μέχρι σχεδόν και το Πολυτεχνείο, αναμένεται να αλλάξει άρδην όχι μόνο το αστικό τοπίο, αλλά και την καθημερινότητα εκατομμυρίων Αθηναίων, καθώς τα Μέσα Μεταφοράς, με κυριότερο το ΤΡΑΜ, θα διαδραματίζουν πλέον τον βασικό ρόλο στις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας.

Κάτοικοι, επιχειρηματίες, αλλά και απλοί περαστικοί που μίλησαν στο protothema.gr εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ριζική αναμόρφωση της πόλης, την αισιοδοξία τους για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες του κέντρου η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να παραλείψουν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους και τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μετατροπής του μεγαλύτερου πεζόδρομου της πόλης, σε ανεξέλεγκτο παζάρι παρεμπορίου και ναρκωτικών.

To κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα

«Η αγορά σίγουρα θα ευνοηθεί από τον πεζόδρομο. Το μόνο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό, καθώς θα επιβαρυνθούν οι παράλληλοι δρόμοι» υποστηρίζει ο κύριος  Παναγιώτης Ασημακόπουλος, που διατηρεί πάγκο με εφημερίδες και περιοδικά επί της οδού Πανεπιστημίου.

Στις σκάλες της Τραπέζης της Ελλάδος, δύο νεαροί Πολιτικοί Μηχανικοί φωτογραφίζουν τα κτήρια της οδού Πανεπιστημίου και σχεδιάζουν σκαριφήματα στο laptop. Ο κύριος Βασίλης  Ζούπας και ο κύριος Κωνσταντίνος Ζερβός, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις αστικές παρεμβάσεις, μιλώντας στο protothema.gr υπογραμμίζουν τα οφέλη που θα έχει η Αθήνα από την επικείμενη πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου. «Για να γίνει ανταγωνιστική τουριστικά η Αθήνα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές. Η Ρώμη για παράδειγμα είναι μια πόλη όπου ο κάθε κάτοικος, αλλά και ο κάθε τουρίστας μπορεί να απολαύσει την διαδρομή», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπας.

Η επίδραση που θα έχει στους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της Πανεπιστημίου, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, κάνει τους επιχειρηματίες εξαιρετικά αισιόδοξους, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά δημιουργεί και ανησυχίες για την ενδεχόμενη περεταίρω γκετοποίηση της περιοχής.
«Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου θα αποδώσει καρπούς αν γίνει μεθοδικά, γρήγορα και σωστά.. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα έχουμε έναν πεζόδρομο αλλά ακόμα έναν πρεζόδρομο», αναφέρει γλαφυρά η κυρία Κατερίνα Κατσούδα, ιδιοκτήτρια καταστήματος ξηρών καρπών.

Το προηγούμενο πεζοδρόμησης κεντρικών οδών της Αθήνας, δεν συνάντησε την πλήρη αποδοχή των κατοίκων και των καταστηματαρχών. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που είχε προξενήσει η πεζοδρόμηση της οδού Ερμού, με τους επιχειρηματίες της εποχής να προφητεύουν» πλήρη κατάρρευση της αγοράς, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτοκινήτων. 



περισσότερα http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου