Την εθνική μας παλιγγενεσία και την αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι εφέτος ο Παγκαλαβρυτινός, αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του Εικοσιένα. Αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν, «για του Xριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Πάτρας, ενώ η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε πρωτοφανής, καθώς το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Π.Σ. Άλλωστε, τα Καλάβρυτα ήταν το φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του έθνους κατά της τουρκικής τυραννίας, καθώς η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας αποτέλεσε την αφετηρία για την εξέγερση των Ελλήνων. Μάλιστα, η φετινή επετειακή εκδήλωση είχε και επίκαιρα χαρακτηριστικά, μετά την προσπάθεια κάποιων να παραχαράξουν την ιστορία του τόπου, αμφισβητώντας όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τους ήρωες του ’21 που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για τη σημερινή ελεύθερη πατρίδα μας.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα εστίασε στην έναρξη της Επαναστάσεως από τα Καλάβρυτα και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί όπου κάτω από τον υπεραινώβιο πλάτανο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές του ’21. Μάλιστα, στην ομιλία του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη σκόπιμη παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται από ορισμένους κύκλους, σε μια προσπάθεια οι Έλληνες να αποκοπούν από το ένδοξο παρελθόν τους. Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι στις 16 και 17 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν τα προεπαναστατικά γεγονότα στη Χελωνοσπηλιά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορική περιοχή των Καλαβρύτων, επισημαίνοντας πως η πανελλήνια συνείδηση θεωρεί την Αγία Λαύρα ως «Μητρόπολη της Εθνεγερσίας».
ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι φουστανελοφόροι του Π.Σ., έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή του συνεδριακού. Με περίσσια λεβεντιά παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί. Συγκεκριμένα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γ. Δημαράς, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών, Σ. Καπλάνης και ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, οι οποίοι μεταξύ των άλλων κατήγγειλαν τις προσπάθειες κάποιων να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα. Ακολούθησαν παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από τα χορευτικά του Π.Σ. Περισσότεροι από 100 χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, «έσμιξαν» στη σκηνή σε ένα μοναδικό θέαμα.
Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Ρηγόπουλος έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
O Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος.
πηγή : pankalavritinos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου