Πτυχιούχοι δίπλα με άστεγους στα συσσίτια για ένα πιάτο φαί
Μια απίστευτη εικόνα βλέπουν όλοι όσοι βρίσκονται στα συσσίτια που διοργανώνονται στις διάφορες περιοχές της χώρας. Σε αυτά καταφεύγει ολοένα και περισσότερος κόσμος, σε βαθμό που κάποιες έρευνες να υποστηρίζουν ότι ένας στους έντεκα Έλληνες πηγαίνει σε αυτά για να εξασφαλίσει πλέον ένα πιάτο φαγητό. Κυρίως όμως, το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται όχι μόνο γιατί αυξάνονται οι άστεγοι αλλά γιατί δραματικά αυξάνονται και οι... άνεργοι, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να στέκονται στην ουρά των συσσιτίων πτυχιούχοι πίσω από αστέγους και μετανάστες, εκλιπαρώντας για ένα πιάτο φαγητό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου έρευνα της «Ελευθεροτυπίας» αποκαλύπτει ότι μόνο από πέρυσι μέχρι φέτος έχει αυξηθεί μέχρι και 30% ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται στους δήμους και τις μητροπόλεις για βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, αλλά και χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό. Με άλλα λόγια, ούτε ένα πιάτο φαγητό δεν δείχνει να είναι σίγουρο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Βλέπετε, εκείνοι που σπεύδουν στα συσσίτια δεν είναι μόνο άστεγοι, ηλικιωμένοι και μετανάστες, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, αλλά πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών, νέοι, πτυχιούχοι, 40άρηδες και 50άρηδες που έμειναν άνεργοι καθώς και ανύπαντρες μητέρες.
Μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται στους 700 πλέον οι δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνες οικογένειες, που έχουν εγγραφεί στις λίστες κοινωνικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη, έχουν αυξηθεί κατά 20% οι μερίδες συσσιτίου που παρέχει ο δήμος, ενώ και οι αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων αυτών είναι τα 50 έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως ανύπαντρες μητέρες γύρω στα 50 έτη, με 2 παιδιά. Μάλιστα, από την καταγραφή που έχει κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον μόνο στις λεγόμενες φτωχές περιοχές της συμπρωτεύουσας, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη. Εμφανίζεται και σε περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Θέρμη, στην οποία ο τοπικός δήμος ξεκίνησε πριν από δύο μήνες τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου – κάτι που υπάρχει και στην Καλαμαριά. ΣτοΩραιόκαστρο, επίσης, ο τοπικός δήμος δημιούργησε... Τράπεζα Ρουχισμού ενώ στην Νεάπολη... Τράπεζα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και όλα αυτά, στην Ελλάδα του 2010 (αλλά και του ΔΝΤ...).
http://www.star.gr/
http://www.star.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου