Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Μαραθώνιος 2.500 χρόνια μετά




Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στο Καλλιμάρμαρο


Το επίκεντρο της προσοχής γίνεται για άλλη μια φορά την Κυριακή η Αθήνα, αυτή τη φορά, όμως, για καλό.

Αθλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα για να τιμήσουν την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα με τη συμμετοχή τους στον 28ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Ο αγώνας διεξάγεται παραδοσιακά κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - εκτός από φέτος - προς τιμήν του δρομέα-στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, το 490 π.Χ. ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα.

Η σημασία που δίνεται σε όλο τον κόσμο για τον φετινό μαραθώνιο δρόμο, ο οποίος θα διεξαχθεί στην κλασσική διαδρομή, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον αγώνα ο αριθμός των συμμετοχών αυξήθηκε κατά 200% σε σχέση με το 2009 (από τις 4.500 στις 12.000). Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι, μάλιστα, να αλλάξουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της εκκίνησης.

Έτσι οι αθλητές θα ξεκινήσουν κατά κύματα, βάσει χρόνου, με αποτέλεσμα μέσα σε 19 λεπτά, όσα και θα χρειαστούν, δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση να σχηματιστεί μια εντυπωσιακή ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα μήκους 8 χιλιομέτρων, από τον Μαραθώνα έως τη Νέα Μάκρη.

Η πολυπληθέστερη αποστολή είναι από την Αμερική, 2.200 συμμετοχές, ακολουθούν οι Γερμανοί με 1.778 συμμετοχές και οι Βρετανοί με 716. Συνολικά οι συμμετοχές προέρχονται από 88 χώρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αφού στις γραμμές της εκκίνησης θα βρεθούν αθλητές ακόμα και από το Ιράκ, τη Σρι Λάνκα, το Περού και το… Παλάου!

Την Κυριακή, όμως, ο ΣΕΓΑΣ, ο επίσημος διοργανωτής του κλασικού μαραθωνίου, έχει προνοήσει ώστε να δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε ερασιτέχνες αθλητές, σε απλούς πολίτες ακόμα και σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών να πάρουν τη χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού, με τους δύο λαϊκούς αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων, στους οποίους αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 8.500 άτομα. Από τον αγώνα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα παιδιά των Special Olympics, οι οποίοι το 2011 θα διεξαχθούν στην Αθήνα. Τα παιδιά αυτά θα τρέξουν για 1.000 μέτρα αρχής γενομένης από τις στύλες του Ολυμπίου Διος.

Άλλος ένας αριθμός που αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο φετινός Μαραθώνιος είναι οι 1.800 εθελοντές που θυμίζουν σε όλους ημέρες Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 10% εξ αυτών προέρχεται από το εξωτερικό, το 65% είναι γυναίκες και το 40% ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Οι επώνυμοι του Μαραθωνίου

Όποιος βρεθεί, πάντως, στο Καλλιμάρμαρο την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να δει με αθλητική περιβολή να τρέχουν στο μαραθώνιο, τα 5 ή τα 10 χιλιόμετρα, μεταξύ άλλων, πολιτικούς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους, πρώην ποδοσφαιριστές και πρεσβευτές.

Κορυφαία συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξάλλου φημίζεται για την αγάπη του προς την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική, ενώ μαζί του στα 10 χιλιόμετρα θα τρέξει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Πέντε χιλιόμετρα αναμένεται να τρέξουν η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Γιόζεφ Τοτ, η πρόεδρος του ιδρύματος «Κάνε Μια Ευχή Ελλάς» Γκαμπριέλα Καλίνι Πετζετάκι και η πρέσβης της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνεζ.

Πιο τολμηροί και έτοιμοι να τρέξουν τα 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Σμπόγκαρ, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Μίχαελ Λίνχαρτ, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Φερνάντο Τουρό Χομέντες, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη, Ανδρέας Γκόρος, ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Πέτερ Χέιλ και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιβάν Ελγκέρα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν.

Η ιστορία 
Ο Μαραθώνιος προέρχεται από κατόρθωμα του Φειδιππίδη, του Έλληνα αγγελιοφόρου που στάλθηκε από την πόλη του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει ότι οι Πέρσες νικήθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά το πέρας της μάχης έτρεξε πάνοπλος ως την πόλη της Αθήνας καλύπτοντας σε μερικές ώρες την απόσταση των 40 χιλιομέτρων και όταν έφθασε αναφώνησε «Χαίρετε! Νενικήκαμεν!».

Στην πραγματικότητα όμως το όνομα του στρατιώτη αυτού παραμένει άγνωστο. Το όνομα του Φειδιππίδη το γνωρίζουμε χάρη στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν ο αγγελιοφόρος που απέστειλαν οι Αθηναίοι στη Σπάρτη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βοήθειά της κατά των Περσών. Ο στρατιώτης αυτός έτρεξε έπειτα πίσω, μια συνολική απόσταση πάνω από 240 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή 
Μεταξύ του Μαραθώνα και της Αθήνας υπάρχει η Πεντέλη, γεγονός που σημαίνει ότι ο Φειδιππίδης έπρεπε να τρέξει γύρω από το βουνό.

Η προφανέστερη διαδρομή ταιριάζει σχεδόν ακριβώς με τη σύγχρονη εθνική οδό Μαραθώνα-Αθήνας, που ακολουθεί την εθνική οδό προς τα νότια από τον κόλπο Μαραθώνα και κατά μήκος της ακτής, κατόπιν ένας ομαλός αλλά παρατεταμένος ανήφορος δυτικά προς την ανατολική προσέγγιση στην Αθήνα, μεταξύ των του Υμηττού και Πεντέλης, και έπειτα κατηφορικά προς την Αθήνα.

Αυτή η διαδρομή είναι περίπου 42 χιλιόμετρα και καθορίζει τα πρότυπα για την απόσταση.

Τα πρώτα 4χλμ. παρουσιάζουν κατηφορική κλίση και ακολουθούν περίπου 6χλμ. επίπεδης διαδρομής από την περιοχή του Τύμβου μέχρι τη Νέα Μάκρη. Οι δρομείς στη συνέχεια έχουν να αντιμετωπίσουν έξι χιλιόμετρα με τμήματα ανηφορικής κλίσης ενώ έπεται μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Μέχρι και το 20ο χλμ. οι δρομείς τρέχουν σε ανηφόρα ενώ ακολουθούν μικτού χαρακτήρα τμήματα μέχρι και το Πικέρμι ενώ ανηφόρα είναι και ο δρόμος στο ύψος της Παλλήνης. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ο-31ο χλμ). Όσοι αθλητές καταφέρουν και περάσουν αυτό το σημείο τότε έχουν περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα αφού από εκεί και μετά ακολουθούν επίπεδα και κατηφορικά τμήματα.



Σύγχρονος Μαραθώνιος 
Όταν ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργανωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός, που να συμβολίζει την δόξα της αρχαία Ελλάδας.
Η ιδέα της οργάνωσης του αγώνα του Μαραθωνίου προήλθε από τον Γάλλο Michel Bréal. Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε και από τον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και από τους Έλληνες.

Οι Έλληνες οργάνωσαν ένα αγώνα επιλογής και αυτός ο πρώτος μαραθώνιος κερδήθηκε από το Χαρίλαο Βασιλάκο σε 3 ώρες και 18 λεπτά ενώ ο Σπύρος Λούης ήλθε πέμπτος.

Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Ο μαραθώνιος των γυναικών εισήχθη στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και κερδήθηκε από την Joan Benoit των Ηνωμένων Πολιτειών με χρόνο 2 ωρών 24 λεπτών και 52 δευτερολέπτων.

Ο Μαραθώνιος των ανδρών είναι το τελευταίο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τερματισμό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο μαραθώνιος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναβίωσε στην παραδοσιακή διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα που τερματίζει στο Παναθηναϊκό στάδιο Το ολυμπιακό ρεκόρ είναι 2:06:32, από το 2008, από τον Κενυάτη Samuel Kamau Wanjiru. 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=193937&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου