Μπρέγκοβιτς: «Θα ήθελα κι εγώ να έχω γεννηθεί στην Ελλάδα»
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ του Σεν Ντενί, στη Γαλλία, και περιοδεύει σε Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ιταλία, με ηθοποιό από την αντίστοιχη χώρα κάθε φορά.
Τα «Ημερολόγια μιας θλιμμένης βασίλισσας» διαδραματίζονται στο σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1991-1995.
Είναι η καταγραφή του πόνου και του δράματος που ζει μια απελπισμένη και φοβισμένη νέα κοπέλα, η Ντουσάνκα (Μαρία Ναυπλιώτου). Κόρη στρατηγού, έχασε τον άνδρα της στον πόλεμο, ναρκομανής, που έχει καπνίσει ηρωίνη στρίβοντας τσιγάρα με τα φύλλα των βιβλίων όλης της βιβλιοθήκης της.
Οι σελίδες του τελευταίου βιβλίου που απέμεινε για να σχίσει είναι η Βίβλος όπου ανακαλύπτει ότι στο εσωτερικό της βρίσκεται το ημερολόγιο της μητέρας της. Μιας επίσης δυστυχισμένης γυναίκας, που έζησε εξίσου δυστυχισμένη εποχή και μη βρίσκοντας το θάρρος να γράψει το δικό της ημερολόγιο, επινόησε το ημερολόγιο της βασίλισσας Μαργκό, συζύγου του Ερρίκου Δ' της Ναβάρρας, για να αφηγηθεί τα δεινά της.
«Είτε είναι η βασίλισσα Μαργκό το 16ο αιώνα και οι θρησκευτικοί πόλεμοι είτε η Νάντια Στάλιν και η εποχή των εκκαθαρίσεων ή η γυναίκα της διπλανής πόρτας στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, ο ανθρώπινος πόνος και το δράμα του πολέμου είναι πάντα ίδια», σχολιάζει ο Μπρέγκοβιτς.
Τα κείμενα της παράστασης είναι αποσπάσματα από επιστολές του Βόσνιου νομπελίστα Ίβο Άντριτς, του Γάλλου λυρικού ποιητή του 16ου αιώνα Πιερ ντε Ρονσάρ, από έργα του Σαίξπηρ και κείμενα του Σιντράν, ποιητή και συνεργάτη των Μπρέγκοβιτς και Κοστουρίτσα.
«Ο τρόπος που μπλέκονται τα κείμενα είναι πολύ ενδιαφέρων για να φανεί το δράμα του πολέμου ανά τους αιώνες, από την Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου έως τη Γιουγκοσλαβία. Διαβάζοντας τα ημερολόγια η ηρωίδα βρίσκει διέξοδο», λέει η Μαρία Ναυπλιώτου, την οποία ανακάλυψε ο Μπρέγκοβιτς τον Ιούλιο, στην παράσταση της «Κάρμεν».
«Ξέρετε, ο πόλεμος όταν τον διαβάζουμε στην ιστορία είναι μια μεγάλη εικόνα, στην πραγματικότητα όμως είναι πάντα μικρές οικογενειακές ιστορίες», συμπληρώνει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς ο οποίος το 1994 είχε συνθέσει τη μουσική της ταινίας «Βασίλισσα Μαργκό», του Πατρίκ Σερό.
«Και το δικό μου θέατρο λειτουργεί σε επείγουσες καταστάσεις, κάτι σαν ασθενοφόρο», κατέληξε γελώντας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/08/2010_353218
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου