THN EΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που θα αποτελέσει «ασπίδα προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας», από τους εμπρησμούς και την αυθαίρετη δόμηση. «Σκοπός μας είναι να μπει ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που υποβάθμιζε συστηματικά το φυσικό πλούτο της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του σχεδίου νόμου...
Όσοι πολίτες διαφωνούν με την οριοθέτηση των χαρτών θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών, πληρώνοντας ένα «τέλος αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί. Τον Σεπτέμβριο, θα αναρτηθούν οι πρώτοι χάρτες για τις περιοχές της ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνονταν «στο περίγραμμα της φωτιάς του 2009» και, συγκεκριμένα, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, την Κηφισιά, την Ανθούσα, το Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο και τη Φυλή (Χασιά).
Σύμφωνα με το υπουργείο, στις αρχές του 2011 θα έχει αναρτηθεί ο πρώτος Κυρωμένος Δασικός Χάρτης. Στους χάρτες θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά τα όρια των οικισμών που εφάπτονται με δασικές περιοχές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον επεκτάσεις τους. Για την κατάρτιση των χαρτών θα ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και -όπου δεν είναι ευκρινείς- του 1960. Παράλληλα, για τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές, αρχίζει ειδική διαδικασία έλεγχου για το πώς έγινε η αλλαγή χρήσης. «Αν και από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν η κατάρτιση Δασολογίου, 35 χρόνια μετά βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας προσπάθειας που είναι θεμελιώδης για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.
«Τελειώνει το πάρτι της αυθαιρεσίας στα δάση», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «συντριπτικό χτύπημα στους εμπρηστές». Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, υπάρχουν περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη καταρτισθεί Δασικοί Χάρτες με το παλιό καθεστώς (Ν. 2664/98), σε άλλους δήμους και κοινότητες οι χάρτες είναι σε φάση κατάρτισης, διόρθωσης και δημοπράτησης και, τέλος, υπάρχουν χάρτες που έχουν θεωρηθεί και θα μπορέσουν να αναρτηθούν άμεσα.
Πώς γίνεται η ανάρτηση ενός θεωρημένου Δασικού Χάρτη
Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών έχουν οι Διευθύνσεις Δασών και τα στελέχη των υπηρεσιών «που θα φροντίσουμε να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο που θα τους ανατεθεί», δεσμεύτηκε η Τίνα Μπιρμπίλη. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: - O αρχικός χάρτης που έχει καταρτισθεί από την ανάδοχο εταιρεία παραδίδεται για έλεγχο και διόρθωση στην οικεία Διεύθυνση Δασών.
- Οι διορθώσεις της υπηρεσίας αποστέλλονται στον ανάδοχο για να ενσωματωθούν και, ακολούθως, επανελέγχεται το παραδοτέο για την ορθή ενσωμάτωση των διορθώσεων πάλι από τη Διεύθυνση Δασών.
-Το τελικό παραδοτέο παραλαμβάνεται και θεωρείται από τη Διεύθυνση Δασών και είναι έτοιμο για ανάρτηση. Οι ενστάσεις Οι χάρτες θα αναρτηθούν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Οι πολίτες μέσα σε διάστημα 45 ημερών θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις είτε μέσω Διαδικτύου -συμπληρώνοντας μια τυποποιημένη φόρμα-, είτε μέσω Κ.Ε.Π. Οι αντιρρήσεις θα αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μετά την υποβολή τους, θα ταξινομούνται και θα αποτυπώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες από τα στελέχη των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Δασών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ο χάρτης θα κυρώνεται, θα δημοσιεύεται σε Φ.Ε.Κ. και θα είναι πλέον οριστικός. Όταν υπάρχουν αντιρρήσεις, αυτές θα εξετάζονται από την τριμελή επιτροπή αντιρρήσεων, εντός δύο μηνών. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν ικανοποιηθεί από την εξέταση από την επιτροπή αντιρρήσεων, θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
http://fimotro.blogspot.com/2010/07/thn-e.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου