Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Καλλικράτης και ψηφοδέλτια...

Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου- Διευθυντή της Think Politics

Για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας έχετε δύο λύσεις. Η μία είναι η κλασική: δεν κάνετε τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή, οπότε και βάζετε μέσα όσους βρείτε, όπως - όπως. Η δεύτερη –που κατ’ εμέ είναι η καλύτερη- απαιτεί λίγο περισσότερη δουλειά, αλλά αποφέρει σαφώς περισσότερα οφέλη. Η λύση αυτή προβλέπει ότι θα ξεκινήσετε από τώρα, ει δυνατόν, τη διαδικασία αξιολόγησης και ενεργοποίησης των εν ενεργεία συμβούλων σας, καθώς και διερεύνησης νέων προσώπων που θα περιληφθούν στο επόμενο ψηφοδέλτιό σας.
Γιατί να το κάνω αυτό, θα αναρωτηθεί κάποιος. Για έναν πολύ απλό λόγο. Μπορεί να...
έχετε συμβιβαστεί με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι επικεφαλής συνδυασμών, μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει αδιαφορία απ’την πλευρά των συμβούλων, απροθυμία να σας βοηθήσουν ή ακόμη και να εμφανιστούν στις συναντήσεις σας. Όμως, πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αυτή η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Η ομάδα σας πρέπει να είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της: «ομάδα». Βεβαίως και αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία, από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, γιατί έτσι μπορείτε να προσεγγίσετε μεγαλύτερες ομάδες πολιτών. Όμως, και πάλι, πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε ενωμένο, όσο γίνεται, αυτό το συνονθύλευμα ατόμων και να το θέσετε στην υπηρεσία της προσπάθειάς σας.
Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τώρα κιόλας, λαμβάνοντας υπόψη σας τα ακόλουθα:
1. Σε καλά μελετημένες συγκεντρώσεις όλων των μελών της ομάδας σας,μπορείτε να τα ενημερώνετε τακτικά για τις βασικές θέσεις της παράταξης, -για το έργο που επιτελείτε (ενημέρωση για όλα τα έργα, αν γίνεται με διανομή εντύπων) -για τα βασικά επιχειρήματα εναντίον των αντιπάλων,
-για τις υποσχέσεις που μπορούν να δοθούν, -για βασικές αρχές της πολιτικής, της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκλογικής διαδικασίας, -για όλα εκείνα που πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν στην προώθηση του έργου σας και, φυσικά, και στη νίκη στις εκλογές.
2. Προσπαθήστε να βρείτε ένα καθήκον, ένα ρόλο για τον καθένα. Όταν έχουν συγκεκριμένη αποστολή είναι πολύ πιο εύκολο να κινητοποιηθούν, παρά όταν δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να κάνουν.
3. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή. Ενημερώνετέ τους τακτικά για την πρόοδο των έργων σας, καθώς και για την εξέλιξη της στρατηγικής σας απέναντι στους αντιπάλους σας. Μην είστε καθόλου σίγουροι ότι οι σύμβουλοί σας τα γνωρίζουν όλα αυτά. Είναι ατέλειωτες οι περιπτώσεις όπου ∆ήμαρχοι διαπιστώνουν πως ακόμη και λίγο πριν τις εκλογές οι σύμβουλοί τους δεν έχουν ιδέα για κάποια σημαντικά έργα που έχουν κάνει.
4. Πείστε τους συμβούλους σας να βγάλουν προσωπική κάρτα και να την μοιράζουν παντού. Έτσι, και η παρουσία τους συνδυασμού σας γίνεται πιο αισθητή, αλλά και οι ίδιοι νοιώθουν ότι συμμετέχουν σε μια οργανωμένη προσπάθεια.
5. Παρακινήστε τους συμβούλους σας να βγαίνουν στο δρόμο, στα καφενεία, στις αγορές, να μιλούν για το συνδυασμό και για το έργο σας όπου σταθούν κι όπου βρεθούν.
6. ∆ώστε τους να καταλάβουν από τώρα ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν όταν συνεργάζονται μεταξύ τους παρά όταν λειτουργούν ανταγωνιστικά (για παράδειγμα, να τους πείτε για τη δίδυμη σταυροδοσία και άλλες μεθόδους που τους βοηθούν να αυξήσουν τους σταυρούς τους, χωρίς να εμπλακούν σε αντιπαλότητες με τους συνυποψηφίους τους από τον ίδιο συνδυασμό).
7. Αξιολογήστε τους. Σε λίγο θα πρέπει να καταρτίσετε το νέο ψηφοδέλτιο, οπότε πρέπει να επιλέξετε με ποιους από τους σημερινούς συμβούλους θέλετε να συνεχίσετε την προσπάθεια. Πρέπει να τους παρακολουθείτε όσο πιο στενά γίνεται και να προσπαθείτε να ξεσκαρτάρετε τους χρήσιμους από τους διακοσμητικούς.
8. Έχετε τις κεραίες σας σηκωμένες για να εντοπίσετε νέα «ταλέντα», νέους υποψηφίους που θα δώσουν μια πνοή ανανέωσης στο ψηφοδέλτιό σας, μια ώθηση στο συνδυασμός και ενδεχομένως θα σας φέρουν σε επαφή με μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού στην περιοχή σας. Πείτε τους όλα αυτά που θα βοηθήσουν το συνδυασμό να λειτουργεί σα μια πραγματική ομάδα, όχι απλώς σαν ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων. Κι αν βλέπετε ότι και σεις δεν τα ξέρετε, ρωτήστε. ∆ιαφορετικά, θα είναι σα να ρίχνετε για μάχη στο γήπεδο μια ομάδα που, εκτός από λίγους έμπειρους παίκτες, θα αποτελείται ουσιαστικά από μαθητευόμενους. Και τότε, η τύχη δε μπορεί να σας βοηθήσει.
http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_675.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου