Κάποτε υπήρχαν τεράστιες θάλασσες στον Άρη
Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν πως κάποτε υπήρχαν τεράστιες θάλασσες στον Άρη.
Ένα πρόγραμμα γεωλογικής χαρτογράφησης βρήκε ιζηματικά αποθέματα σε μία περιοχή που ονομάζεται Hellas Planitia και δείχνουν πως σε εκείνο το σημείο υπήρξε κάποτε μία μεγάλη θάλασσα.
Η λεκάνη Hellas, που έχει φάρδος 2.000 χιλιόμετρα και βάθος 8 χιλιόμετρα, είναι ένας γιγάντιος κρατήρας που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση -είναι ο μεγαλύτερος τέτοιου είδους κρατήρας στον Άρη.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως τα δεδομένα τους υποστηρίζουν την άποψη ότι υπήρχε μία λίμνη περίπου 4,5 με 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως οι συνθήκες στον Άρη τότε ήταν ευνοϊκότερες για την εξέλιξη της ζωής απ' ότι στη Γη.
«Η χαρτογράφηση αυτή προσφέρει γεωλογικές ερμηνείες που συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες, ενώ τοποθετεί το χρόνο αυτών των υποτιθέμενων λιμνών στην πρώιμη και μέση περίοδο Noachian στον Άρη,» όπως αναφέρει ο Δρ. Leslie Bleamaster, ερευνητικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πλανητικών Επιστημών, στο Τουσόν.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι επίπεδες επιστρωματώσεις στο έδαφος γύρω από την ανατολική στεφάνη της Hellas είναι πιθανότατα ιζηματικά αποθέματα, τα οποία σχηματίστηκαν με τη διάβρωση και τη μεταφορά βράχων και χώματος από τα ορεινά του Άρη στο νερό.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν προγενέστερες μελέτες για το δυτικό κομμάτι της λεκάνης Hellas.
Περαιτέρω μελέτες στην περιοχή ενδεχομένως να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το που πήγε όλο αυτό το νερό και πως άλλαξε το κλίμα του Άρη κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας.
Για τη χαρτογράφηση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Viking Orbiter, το Mars Global Surveyor και το Mars Odyssey της NASA.BBC News
http://meta-ta-fysika.blogspot.com/2010/06/blog-post_821.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου