Τρίτη 1 Ιουνίου 2010


Αποδείξεις: Φυλακή, λουκέτα και επιτόπου πρόστιμα από 1 Ιουνίου

«Λουκέτο» μέχρι και 6 μήνες, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου για όσους δεν κόβουν αποδείξεις ή εκδίδουν πλαστά φορολογικά στοιχεία
Επιβολή επί τόπου νέων αυξημένων προστίμων, «λουκέτο» μέχρι και 6 μήνες, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου αντιμετωπίζουν…..

από σήμερα όσοι συλλαμβάνονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Το ΣΔΟΕ κλιμακώνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενισχύοντας το «οπλοστάσιό» του με αυστηρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.
Πιο αναλυτικά, από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος:
1. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, για παραβάσεις που αφορούν στη μη επίδειξη πρόσθετων βιβλίων, στη μη καταχώριση πελατών στα πρόσθετα βιβλία, στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, στη μη έκδοση τιμολογίων ή δελτίων αποστολής και στη μη έκδοση φορτωτικής, θα συντάσσεται επί τόπου έκθεση ελέγχου και θα εκδίδεται άμεσα απόφαση επιβολής προστίμου, η οποία θα επιδίδεται στον ελεγχόμενο.
Αν αυτός αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου. Με τη νέα αυτή διαδικασία δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση του ΣΔΟΕ να αποστείλει την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια εφορία ούτε η υποχρέωση της εφορίας να καλέσει για ακρόαση το φορολογούμενο και μετά να του αποστείλει την απόφαση επιβολής των προστίμων.
2. Τα πρόστιμο για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν έκοψε ο επιτηδευματίας αυξάνεται κατά 36%. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη ή για κάθε ένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε αυξάνεται:
* Σε 400 ευρώ από 293 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας.
* Σε 800 ευρώ από 586 00 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας.
* Σε 1.200 ευρώ από 880 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
3. Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού με την εφορία τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων θα περιορίζονται στο 1/2, αντί στο 1/3 που ίσχυε, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται εφάπαξ ή ότι θα καταβάλλεται ως προκαταβολή το 30% του συνολικού ποσού των προστίμων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Αν δεν έχει επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκήθηκε από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της εφορίας ποσοστό 25% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το προηγούμενο καθεστώς.
4. Όσοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζουν από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για χρονικό διάστημα από 3 έως και 30 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.
5. Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο εισοδήματος μέχρι 2.160 ευρώ, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται από την εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες.
Ενα βήμα
Με τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παράβασης και επιβολής κυρώσεων, που έχει αναγνωριστεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας διευκόλυνσης και επέκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Αμεση θυροκόλληση
Αν ο παραβάτης αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου.
Χωρίς ακρόαση
Δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση του ΣΔΟΕ να αποστείλει την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια εφορία ούτε η υποχρέωση της εφορίας να καλέσει για ακρόαση το φορολογούμενο και μετά να του αποστείλει την απόφαση επιβολής των προστίμων.
www.imerisia.gr
http://feedproxy.google.com/~r/Ksipnistere_/~3/V-wYZNsc08U/1_01.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου