Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ» Δεκέμβριος 2011, Μήνας Πολιτισμού- Το ΙΜΚ συμμετέχει με ένα Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν και σε 4 καυτές κωμωδίες του με ελεύθερη είσοδο κάθε Τετάρτη από 7 έως 28 Δεκεμβρίου 2011, στις 21:30



Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμμετέχει στο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ» μαζί με τους φορείς:  ART-ATHINA, Βυζαντινό & Χριστιανικό  Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση. Πρώτη κοινή ενέργεια αποτελεί ο Μήνας Πολιτισμού, που οργανώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ως απόδειξη της ανάγκης για δράση, για τον Δεκέμβριο του 2011. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δώσει πρόσβαση σε οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες καθώς και να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον των νέων για τον πολιτισμό.
Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του. Η αρχή γίνεται στο πλαίσιο του Δικτύου Πολιτιστικών Φορέων "ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ" με ένα μικρό αφιέρωμα στον ξεχωριστό, σπουδαίο σκηνοθέτη, σεναριογράφο, ηθοποιό, συγγραφέα  και μουσικό Γούντι Άλεν και τέσσερεις από τις σπαρταριστές κωμωδίες του, με τους ανεπανάληπτους διαλόγους, την καυστική σάτιρα και τα εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκς,  που  ανήκουν στις top ten από τη συνολική του φιλμογραφία: Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία (1969), Μπανάνες (1971), Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ (1972), Ο Υπναράς (1973). Ταινίες κλασικές πλέον, που δεν χορταίνει κανείς να βλέπει και κάθε φορά να ανακαλύπτει νέα στοιχεία. 
Επιπλέον, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη στο κοινό του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Μικρές jazz συναυλίες αποτελούν την πιο ταιριαστή εισαγωγή στον κόσμο των "κλασικών" ταινιών του Γούντι Άλεν. Την Τετάρτη 14 και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, από τις 21:00  το φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα πλημμυρίσει από jazz ρυθμούς και μελωδίες. Συμμετέχουν οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Παναγιώτης Αθάνατος- κιθάρα,  Παναγιώτης Τσίγκος - πιάνο,  Αντώνης Αρβανίτης - κοντραμπάσο.
Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ
Προβολές Κλασικών Κινηματογραφικών Αριστουργημάτων
Σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη
Κάθε Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο

Δεκέμβριος 2011
Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν και σε 4 καυτές κωμωδίες του
στο πλαίσιο: "ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ" Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων
από την Τετάρτη 7/12 έως την Τετάρτη 28/12, στις 21:30
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων με σειρά προτεραιότητας:
210 34 18 579 Δευ – Παρ 10:00 – 14:00

Χορηγοί Επικοινωνίας
in.gr
camerastylo online
sevenart.gr
forfree.gr

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος
Τετάρτη 7/12/2011
"Μπανάνες"
ΗΠΑ – 1971 – Έγχρωμο – 82’
Ο Φίλντιν Μέλις, ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋορκέζος, ερωτεύεται τη Νάνση, μια πολιτική ακτιβίστρια. Πηγαίνει σε πορείες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να  την πείσει ότι αξίζει την αγάπη της, αλλά η Νάνση τον απορρίπτει, καθώς θέλει κάποιον με μεγαλύτερες ηγετικές ικανότητες. Ο Φίλντιν πηγαίνει στο Σαν Μάρκος, ένα μικροσκοπικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που κυβερνάται από έναν σκληρό δικτάτορα. Επικρατεί αναταραχή, ο Φίλντιν τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών και καταφέρνει τελικά να γίνει πρόεδρος της χώρας. Όταν επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να κλείσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες, ξανασυναντά τη Νάνση, η οποία αυτή τη φορά τον ερωτεύεται.
Η έμπνευση για την ταινία «Μπανάνες» λέγεται ότι ήταν κυρίως οι Αδελφοί Μαρξ και εντοπίζουμε μια ακόμα αναφορά στο Harpo, όταν ο Φίλντιν βρίσκει έναν αρπιστή στη ντουλάπα του. Άλλες επιρροές φαίνεται να έχει απ’ το περιοδικό «MAD», σίγουρα από τις ταινίες του «Ροζ Πάνθηρα» και από την τηλεοπτική εκπομπή του Ernie Kovacs.
Αν και είναι αισθητά σε μεγαλύτερο βαθμό ανώτερη σκηνοθετικά από την πρώτη του ταινία, σε πολλές σκηνές σκοπίμως χρησιμοποιεί αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και οι ηθοποιοί μοιάζουν να λένε αυθόρμητα τις ατάκες κατά τη διάρκεια της ταινίας. Αυτό προσφέρει πολλά στην ασύνδετη, λιτή μορφή της ταινίας. Ο Άλεν εντάσσει επίσης, όπως και στις μετέπειτα ταινίες του,  ανέκδοτα για Εβραίους, όταν ο Πρόεδρος του Σαν Μάρκος ζητάει βοήθεια από την Αμερική εναντίον των επαναστατών και αντί να πάρει την CIA παίρνει την UJA, την Εβραϊκή Ένωση Προσφύγων, γεγονός με κωμικές προεκτάσεις! Με τη ζωντανή, χορευτική Λατινοαμερικάνικου ρυθμού μουσική του Marvin Hamlisch  και με μία σύντομη εμφάνιση του Sylvester Stallone  (πριν να γίνει γνωστός απ’ το ROCKY) σαν ένας καταχθόνιος κακοποιός, οι «Μπανάνες» είναι μια σύντομη, αλλά ανεπανάληπτα ξεκαρδιστική ταινία.
Κριτική του John J. Puccio
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose
Παραγωγή: Axel Anderson, Antonio Encarnacion, Jack Grossberg, Manolon Villamil
Εταιρείες Παραγωγής: Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions
Φωτογραφία: Andrew M. Costikyan
Μουσική: Marvin Hamlisch
Μοντάζ: Ron Kalish, Ralph Rosenblum
Σκηνικά : Herbert F. Mulligan
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo
Με τους: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalban,  Natividad Abascal,  Jacobo Morales, Miguel Angel Suarez, David Ortiz
***
Τετάρτη 14/12/2011, στις 21:30
Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία
(Take the Money and Run)
Η.Π.Α - 1969 - 85΄- Έγχρωμο- Α/Μ
Μικρές jazz συναυλίες αποτελούν την πιο ταιριαστή εισαγωγή στον κόσμο των "κλασικών" ταινιών του Γούντι Άλεν. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 από τις 21:00  το φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα πλημμυρίσει από jazz ρυθμούς και μελωδίες. Συμμετέχουν οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Παναγιώτης Αθάνατος- κιθάρα,  Παναγιώτης Τσίγκος - πιάνο,  Αντώνης Αρβανίτης - κοντραμπάσο.
Ο Βίρτζιλ Στάρκουελ, μη έχοντας καθόλου ταλέντο στο πολυαγαπημένο του τσέλο, επιλέγει να κάνει καριέρα ως μικροαπατεώνας. Πάντοτε αισιόδοξος, είναι ένας καθ’ όλα αποτυχημένος ως εγκληματίας παρόλο που οι αποδράσεις του από τη φυλακή είναι συχνά επιτυχημένες. Με την υποστήριξη της αγαπημένης του συζύγου Λουίζ, ίσως φέρει εις πέρας επιτυχώς  μια ληστεία στην τράπεζα αν πρώτα φυσικά κατορθώσει να γράψει ένα απειλητικό σημείωμα που να διαβάζεται!
Η πρώτη του επαφή, σε πολύ νεαρή ηλικία με τον κόσμο της εγκληματικότητας, η εγκληματική του μανία, η πρώτη του σύλληψη, φυλάκιση κι απόδραση, η γέννηση και η ανατροφή που έλαβε απ’ τους γονείς του καθώς και η σύλληψή του από το FBI  είναι μερικά από τα αξιοσημείωτα γεγονότα που παρουσιάζονται.
Τα γκαγκς διαδέχονται το ένα το άλλο σ’ αυτή την απολαυστική σάτιρα από τον θρύλο του σινεμά Γούντι Άλεν στο λαμπρό ντεμπούτο του ως σεναριογράφος, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. Ο Άλεν είναι ξεκαρδιστικός και δεν αποτυγχάνει ποτέ να κλέβει την καρδιά του κοινού του σ’ αυτή την εμπνευσμένη κωμωδία που δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον θρίαμβο της τρέλας. Στην πρώτη ταινία του, ο Γούντι Άλεν χρησιμοποιεί την αυστηρή και σοβαρή φόρμα του ντοκιμαντέρ σε μια σατιρική  παρωδία που αφηγείται τη ζωή του Βίρτζιλ Στάρκγουελ. Ο Άλεν, φανερά επηρεασμένος από την stand up comedy, δημιουργεί μια σπαρταριστή κωμωδία. Οι ευφυέστατοι μονόλογοι εναλλάσσονται με συνεντεύξεις και οπτικό υλικό από τη ζωή του Στάρκγουελ, καθώς επίσης με την  σοβαρή, πομπώδη αφήγηση των γεγονότων σε voice over από τον Jackson Beck.
Σκηνοθεσία: Woody Allen,
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose,
Παραγωγή: Charles H. Joffe,
Μοντάζ: Ralph Rosenblum, James T. Heckert
Μουσική: Marvin Hamlisch,
Καλλ. Διεύθυνση: Fred Harpman

Με τους: Woody Allen, Janet Margolin, Marcel Hillaire, Jacquelyn Hyde, Lonny Chapman, Jan Merlin, James Anderson, Howard Storm, Mack Gordon
***
Τετάρτη 21/12/2011
“O Υπναράς
(The Sleeper)
Η.Π.Α. – 1973 – 89΄- Έγχρωμο
Μικρές jazz συναυλίες αποτελούν την πιο ταιριαστή εισαγωγή στον κόσμο των "κλασικών" ταινιών του Γούντι Άλεν. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 από τις 21:00  το φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα πλημμυρίσει από jazz ρυθμούς και μελωδίες. Συμμετέχουν οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Παναγιώτης Αθάνατος- κιθάρα,  Παναγιώτης Τσίγκος - πιάνο,  Αντώνης Αρβανίτης - κοντραμπάσο.
Όταν ο κρυογονικά κατεψυγμένος Μάιλς Μονρόε ξυπνά ύστερα από 200 χρόνια, μετά από ένα νοσοκομειακό ατύχημα, ανακαλύπτει ότι το μέλλον δεν είναι και τόσο λαμπρό: όλες οι γυναίκες είμαι ψυχρές και όλοι οι άντρες ανίκανοι, κι ο κόσμος κυβερνάται από ένα σατανικό δικτάτορα... μια μύτη χωρίς σώμα! Κυνηγημένος απ’ την μυστική αστυνομία και στρατολογημένος από αντί-κυβερνητικούς αντάρτες με το σχέδιο να απαγάγουν τη μύτη του δικτάτορα, πριν την κλωνοποιήσουν, ο Μάιλς ερωτεύεται την όμορφη -αλλά ατάλαντη- ποιήτρια Λούνα (Νταϊάν Κίτον). Όταν ο Άλεν συλλαμβάνεται κι επαναπρογραμματίζεται - ώστε να πιστεύει ότι είναι η Μις Αμερική – είναι στο χέρι της Λούνα να τον σώσει, να καθοδηγήσει τους αντάρτες και να σταθεί εμπόδιο στη μύτη... απλά για να της μπει στο μάτι!
«Ζωγραφίζοντας πάνω στην παράδοση της βωβής κωμωδίας, Ο “Υπναράς” είναι η πρώτη ταινία του Γούντι Άλεν που τιθασεύει τη λεκτική του ευστροφία και αναδεικνύει το αναδυόμενο ταλέντο του στην οπτική και σωματική κωμωδία. Με πρωταγωνίστρια την Νταϊάν Κίτον (που για πρώτη φορά εδώ την σκηνοθετεί ο Άλεν), Ο “Υπναράς” είναι ένα περίεργο μείγμα των νευρώσεων της Νέας Υόρκης, με εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκς, τον παραλογισμό της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων, και της υπερβολικά αστείας και επίπονης σάτιρας»
Los Angeles Herald – Examiner
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Marshall Brickman
Παραγωγός: Jack Grossberg
Μουσική: Woody Allen
Φωτογραφία: David M. Walsh
Μοντάζ: O. Nicholas Brown, Ron Kalish, Ralph Rosenblum
Σκηνικά: Gary Moreno
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo
Παραγωγή: Rollins-Joffe Productions                       
Με τους: Woody Allen, Diane Keaton, John Beck, Mary Gregory, Don Keefer, John McLiam, Bartlett Robinson, Chris Forbes
***
Τετάρτη 28/12/2011
"Τα Πάντα Γύρω Απ’ Το Σεξ…"
ΗΠΑ – 1972 – 87’
Εφτά ξεκαρδιστικές βινιέτες συνθέτουν αυτή τη σπονδυλωτή ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Άλεν, αντλώντας την έµπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο του σεξολόγου Δρ. Ντέιβιντ Ρούµπεν. Η ταινία δεν λειτουργεί µόνο ως παρωδία των εγχειριδίων για το σεξ αλλά είναι και µια ευφυής σάτιρα των σεξουαλικών ηθών. «Έχουν αποτέλεσμα τα αφροδισιακά;», «Τι είναι ο σοδοµισµός;», «Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;», «Οι τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι;», «Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης;» είναι µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία επιχειρούν να απαντήσουν οι ήρωες των µικρών ιστοριών. Μια φράση στο τέλος της 6ης σκηνής µοιάζει να συνοψίζει ιδανικά το θέµα και των εφτά επεισοδίων: «Ορισµένα πράγµατα για το σεξ,  καλύτερα να µένουν άγνωστα.».
Όλα Όσα θα θέλατε να μάθετε για τη σάτιρα
Μια ιδιοφυής παρωδία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών αξιών, Τα Πάντα Γύρω Από Το Σεξ είναι λιγότερο μια ταινία για το σεξ απ’ ότι μια ασεβής διακωμώδηση όλων αυτών που έχουν να κάνουν με το σεξ. Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Δρ. David Reuben, η τρίτη ταινία του Άλεν, ως σκηνοθέτη, σεναριογράφου και πρωταγωνιστή δίνει ξεκαρδιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του διάσημου γιατρού. Δεν αρκείται μόνο στο να σατιρίζει το σεξ, αλλά πειραματίζεται με μια πληθώρα νέων κινηματογραφικών τρόπων. Οι εφτά αξέχαστες ιστοριούλες του Άλεν δημιουργούν ένα καλειδοσκόπιο μιας εμπνευσμένης κωμωδίας.
Με εξαιρετικό επιτελείο θρυλικών κωμικών, η ταινία αυτή αναδεικνύει το οξύ κωμικό πνεύμα του Άλεν και το ταλέντο του στο slapstick χιούμορ. Αφήνοντας εντελώς ελεύθερη την αχαλίνωτη φαντασία του, έχοντας υπ’ όψιν του τα πιο παράλογα κουσούρια της κοινωνίας ο Άλεν στοχεύει στην έρευνα της λαϊκής κουλτούρας για το σεξ... και την πολύ ηλίθια άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς για το σεξ, είναι να διαβάσει ένα βιβλίο.
Αποσπάσματα από τα βιβλία «Woody Allen And Comedy» του Eric Lax  και “Woody: Monies From Manhattan» του Julian Fox. 
Σκηνοθεσία:Woody Allen
Σενάριο: David Reuben (βιβλίο)-Woody Allen                        
Παραγωγή: Charles H. Joffe, Jack Rollins
Μουσική: Mundell Lowe
Φωτογραφία: David M. Walsh
Μοντάζ: Eric Albertson
Σκηνικά: Marvin March
Βοηθός σκηνοθέτη: Fred T. Gallo                                                   
Εταιρεία Παραγωγής: Rollins-Joffe Productions
Με τους: Woody Allen, John Carradine, Lou Jacobi, Louise Lasser, Anthony Quayle, Tony Randall, Lynn Redgrave, Burt Reynolds, Gene Wilder, Jack Barry, Titos Vandis
*****
Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ
Προβολές Κλασικών Κινηματογραφικών Αριστουργημάτων
Σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη
Κάθε Τετάρτη με ελεύθερη είσοδο

Δεκέμβριος 2011
Μικρό Αφιέρωμα στον Γούντι Άλεν και σε 4 καυτές κωμωδίες του
στο πλαίσιο: "ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ" Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων
από την Τετάρτη 7/12 έως την Τετάρτη 28/12, στις 21:30
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων με σειρά προτεραιότητας:
210 34 18 579 Δευ – Παρ 10:00 – 14:00

Χορηγοί Επικοινωνίας
in.gr
camerastylo online
sevenart.gr
forfree.gr
*****
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του δελτίου εισόδου, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.
****
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84          BHMA FM 99.5
Ως 3
ελculture.gr         clickatlife.gr        culturenow.gr
mediasoup.gr      monopoli.gr       in2life.gr
camerastylo online

Γραφείο Τύπου ΙΜΚΧαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr




Πολιτισμός για όλους


Είσοδος ελεύθερη σε παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές

Δωρεάν είναι το Δεκέμβριο η είσοδος σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, στη Λυρική Σκηνή και σε συναυλίες καθώς ορισμένοι κρατικοί και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς δίνουν τη δυνατότητα κυρίως σε ανέργους και ηλικιωμένους- αλλά όχι μόνο- να παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Είναι η πρώτη δράση που αναλαμβάνει το άτυπο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ», στο οποίο είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πρόσκληση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, οι εξής φορείς: ART ATHINA, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.

Οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού


Ρεκόρ συμμετοχών σε διαγωνισμό κατά της ξενοφοβίας

Πάνω από 200 επιλεγμένα έργα μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα προκρίθηκαν στον φετινό 17ο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες με θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μία χώρα».

Τον διαγωνισμό, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών, με μεγάλη ανταπόκριση μαθητών από την περιφέρεια, διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

Σαράντα-τρεις μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας διακρίθηκαν για τις εκθέσεις, τις ζωγραφιές, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις τους. 

Παράλληλα, συμμετείχαν 39 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής οι οποίοι αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, αφίσες και χειροτεχνίες.

Οι διακριθέντες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

YΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Μπορεί στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των εορτασμών η βρετανική κυβέρνηση να έκανε περικοπές, όμως υπερδιπλασίασε το κονδύλι για τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Έτσι, για να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα θεατών και αθλητών, αλλά και η ασφάλεια των υποδομών, θα δαπανηθεί ένα...
εκατομμύριο στερλίνες, αντί των 475 χιλιάδων που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός. Οι διαδηλώσεις στη Βρετανία ήταν φέτος οι μαζικότερες στη μετά-Θάτσερ εποχή και η κυβέρνηση ανησυχεί. Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος προέρχεται από τις... αραβικές χώρες, όπως τόνισε ο υπουργός αθλητισμού, Χιου Ρόμπερτσον: "Οταν πάρθηκε η απόφαση για το κονδύλι, δεν είχαν λάβει χώρα ακόμα γεγονότα όπως η αραβική άνοιξη. Κανείς δεν ξέρει πως αυτά θα επηρεάσουν".

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα χρησιμοποιηθούν 14.000 υπάλληλοι σεκιούριτι, πάνω από 7.000 αστυνομικοί, ενώ ειδικό ρόλο θα έχει και ο στρατός.



http://fimotro.blogspot.com/2011/12/y.html

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Χωρίς μετρό θα μείνει αύριο και την Παρασκευή η πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχτηκε προχθές... ο πρόεδρός του Σωματείου Λειτουργίας του μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον Πειραιά.  





http://fimotro.blogspot.com/2011/12/blog-post_1057.html

Βόλεϊ: Στους «16» του CEV Cup η ΑΕΚ


Την πρόκρισή της στους «16» του CEV Cup γυναικών πανηγύρισε σήμερα η ΑΕΚ.
Τα κορίτσια του Απόστολου Οικονόμου επικράτησαν με 3-1 σετ της Βιζούρα στο Βελιγράδι, κι έτσι με απολογισμό δύο νίκες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι «κιτρινόμαυρες» είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στην Αθήνα.

Τα σετ: 11-25, 18-25, 26-24, 21-25

Βιζούρα: Σάβιτς, Γκούσα Πέτροβιτς, Κλισούρα, Ραντόγισιτς, Ράνγκοβιτς, Ντούριτς, Λαζαρεβιτς, Τσικιριζ, Μιρκοβιτς, Λάζιτς

ΑΕΚ: Παπαφωτίου, Παπαγεωργίου, Σάκκουλα, Τζανακάκη, Κίτσου, Μπορόβιντσεκ, Κις, Ντόγκανιτς, Γκιουζέλη, Κουνάδη, Γκούζου, Ψυλλάκη.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Ο μεγάλος αδερφός της Γης!


Ο Κέπλερ 22-Β απέχει 600 έτη φωτός και ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή

Επιστημονική πραγματικότητα αποτελεί πια εκείνο που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο Κέπλερ 22-Β, ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς, ενδέχεται να φιλοξενεί ζωή.

Εναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη βρίσκεται στην «εύκρατη ζώνη» του ηλιακού του συστήματος, σε σημείο, δηλαδή, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση 15% μικρότερη από εκείνη που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Επειδή, όμως, ο δικός του ήλιος εκπέμπει 25% λιγότερο φως από τον δικό μας, οι συνθήκες μοιάζουν πολύ με εκείνες που επικρατούν στη Γη. Η μέση θερμοκρασία στον Κέπλερ 22-Β υπολογίζεται σε 22 βαθμούς Κελσίου.

Ο Κέπλερ 22-Β είναι πρώτος πλανήτης για τον οποίο υπάρχει επιβεβαίωση ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός. Η NASA εξετάζει τα δεδομένα για ακόμη 47 εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες. 

Πιο ακριβά τσιγάρα προτείνουν οι ειδικοί



Τσουχτερές τιμές στα τσιγάρα, ζητούν οι επιστήμονες.
Μία αύξηση στην τιμή τους κατά 2 ευρώ, θα μειώσει κατά 460.000 των αριθμό των καπνιστών και θα προσθέσει στο κράτος έσοδα 440 εκατομμυρίων έως 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Την πρόταση απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, με θέμα 'Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα', το οποίο πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα ακριβά τσιγάρα – κατά 2 ευρώ – μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με την καπνιστική συνήθεια.
Μείωση
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, η χώρα μας εμφανίζει θετικά σημάδια στην προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος.
Το διάστημα 2009 – 2011, μειώθηκε κατά 4,1% το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών και κατά 35% τα επίπεδα έκθεσης σε μικροσωματιδιακή ρύπανση από τον καπνό σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Το ίδιο διάστημα, η προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, έχει αυξηθεί έως και κατά 50%.
Δ.Κ

Μαρινάκης: «Για μένα, σαν να προκριθήκαμε»!

Περήφανος από την προσπάθεια του Ολυμπιακού και βέβαιος πως αν συνεχίσει έτσι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. 

Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες για τη δύναμη και το πάθος τους και τόνισε πως για τον ίδιο, είναι σαν να προκρίθηκαν στους «16». 

«Είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε από τα καλά.

Ο Ολυμπιακός έκανε τρεις νίκες και αν εξαιρέσουμε το πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ, όπου δεν είχε επίσημο παιχνίδι για πέντε μήνες στα πόδια του, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, στάθηκε καλά και πήρε αποτελέσματα σε δύσκολες έδρες»
, ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρινάκης. 

Αφού τόνισε, λοιπόν, ότι «αν συνεχίσει με αυτό το πάθος και αυτή τη δύναμη, δεν φοβάται τίποτα από ‘δω και πέρα στο Europa League», κατέληξε χαρακτηριστικά: 

«Έδωσα συγχαρητήρια στους παίκτες για το πάθος και τη δύναμή τους. Για μένα είναι σαν να έχουν προκριθεί. Ο Ολυμπιακός στα δύσκολα τα πάει πολύ καλά. Συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή και τον υπέροχο κόσμο μας. Με αυτούς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».



http://www.sport-fm.gr/article/519792

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου..Παιδικό Φεστιβάλ 2011


Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 6:00μ.μ
                                           Κλειστό Γυμναστήριο Μοσχάτου 
                         Παράσταση καραγκιόζη -   Είσοδος ελεύθερη 
                Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 10:30π.μ.-Πλατεία Μεταμορφώσεως                  
     Παραδοσιακά παιχνίδια (Δημοτικά σχολεία) 


Τ Α Υ Ρ Ο Σ                            
 Σάββατο 17 Δεκεμβρίου , 6:00μ.μ  -Αίθουσες 2-3 , Σφαγεία,        
   Παράσταση καραγκιόζη- Είσοδος ελεύθερη                                                       
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου,10:30π.μ.-Πλατεία Μακεδονίας 
τηλ. 2109407820                                                                                                 
Παραδοσιακά παιχνίδια (Δημοτικά σχολεία)      

 ΠληροφορίεςΤομέας Αθλητισμού