Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011, από τις 20:00 έως τις 24:00 Το Ατενέουμ γιορτάζει την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στον πεζόδρομο της Αδριανού 3


ATHENAEUM
International Cultural Center
MARIA CALLAS GRAND PRIX
Opera, Oratorio-Lied and Piano
3 Adrianou St. GR 105 55 Athens.   Tel. +30210 3211987 fax + 30210 3211196
e-mail  contact@athenaeum.com.gr  www. Athenaeum.com.gr.


Αθήνα, 12 Ιουνίου 2011


Στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γιορτάζει η ΜΟΥΣΙΚΗ. Το Ατενέουμ, φυσικά γιορτάζει και έχει προετοιμάσει από τις 20:00 έως τις 24:00, μία βραδιά ελεύθερη για όλους, με πολύ μουσική. Συμμετέχουν το Σύνολο Κρουστών και το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του Ατενέουμ, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ, το Κουαρτέτο Βαλκανικής Μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τζαζ μελωδίες, ιταλικές καντσονέτες και γαλλικά βαλς, τανγκό και χαμπανέρα, όσο ελληνικές μελωδίες, βαλκανικές μουσικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, σε μια γιορτή ανάσα στους καιρούς μας.

Ο πεζόδρομος της οδού Αδριανού, εμπρός από το κτήριο του ATHENAEUM, κοντά στο σταθμό του τραίνου στο Θησείο (Αδριανού 3), θα μεταβληθεί σε υπαίθρια σκηνή, όπου καλλιτέχνες θα γιορτάσουν τη ΜΟΥΣΙΚΗ, συντροφεύοντας τους περιπατητές της νύχτας σε τέλεια αρμονία με τη μαγεία του περιβάλλοντος χώρου.






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20.00
·        Σύνολο Κρουστών του ATHENAEUM
·        Κουαρτέτο Σαξοφώνων ATHENAEUM

21.00
·        Swinging Jazz ATHENAEUM
Τα ατελιέ του Ωδείου ATHENAEUM παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά ρεύματα  jazz του 20ου αιώνα.

Διδασκαλία – ενορχηστρώσεις: Σύλβιος Σύρρος

22.00
·        Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ ειδικά για τη συναυλία για την Ημέρα Μουσικής στις 21/6/ 2011, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφετηρία την ιταλική καντσονέτα και το γαλλικό βαλς, με ενδιάμεσους σταθμούς την ισπανική χαμπανέρα και γνωστά τάνγκο. Τελικός προορισμός οι μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

·        Κουαρτέτο Βαλκανικής Μουσικής

Ο σολίστ του ακορντεόν Δήμος Βουγιούκας και ο Γιάννης Καραμανιώλας στο κόντρα μπάσο συναντούν επί σκηνής δύο σημαντικούς Ρουμάνους σολίστες: Τον Romica Serban στο τσέμπαλο και τον Reno Pipoi στο βιολί, φτιάχνοντας έτσι ένα σύνολο με στόχο την ουσιαστική απόδοση της Βαλκανικής μουσικής, μιας μουσικής τόσο κοντινής και οικίας μα συνάμα και τόσο άγνωστης.

23.30
·        Μουσική από τον κινηματογράφο

Μια μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη οθόνη από τον Maurice Jaubert, Astor Piazzolla και Μάνο Χατζιδάκι στους Madredeus, Goran Bregovic και σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.


ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Η βαθμολογία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2011

Πατήστε εδώ, για να δείτε μέσα από τον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας τη βαθμολογία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011.

Τέλος στην αγωνία και την προσμονή των μαθητών της Γ' Λυκείου δίνει το Υπουργείο Παιδείας, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, οι βαθμολογίες επρόκειτο να ανακοινωθούν σήμερα μετά τις 13:00. Στον ιστότοπο, οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν υποχρεωτικά δύο πεδία:

α. τον Κωδικό Υποψηφίου (8 χαρακτήρες για τους Ημεδαπούς ή 11 για τους Αλλογενείς - Αλλοδαπούς) και

β. 
τα Αρχικά Υποψηφίου (oι 4 αρχικοί χαρακτήρες, Eπώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο)



ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα δύο πεδία θα πρέπει να γραφούν ΜΟΝΟ με ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, χωρίς τόνους

Οι σχετικές καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Βεβαιώσεις Πρόσβασης. Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια.

Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές Βεβαιώσεις Πρόσβασης.

Σήμερα επίσης θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία με την κλιμάκωση των γραπτών επιδόσεων κατά μάθημα για τους 85.587 υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.

Τέλος, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό.

Παράλληλα, στον ιστότοπο υπάρχει και υπερσύνδεσμος για το «κατέβασμα» του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, με το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν τις σχολές της προτίμησής τους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνετε κλικ εδώ.



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=334313

Εν ψυχρώ δολοφονία μέσα στη μέση του δρόμου


Άγριο έγκλημα στα Καμίνια

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από λίγη ώρα στα Καμίνια όταν δύο άγνωστοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν άνδρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην οδό Φαλήρου 59, στις 16:10, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα.

Έρευνα διενεργεί η αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών.
http://www.newsbeast.gr/society/arthro/188331/en-psuhro-dolofonia-mesa-sti-mesi-tou-dromou/

Τα σχέδια για το Φαληρικό όρμο

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιάσει τα σχέδια για το νέο Κέντρο πολιτισμού που θα κατασκευαστεί στον Φαληρικό όρμο. Ένα κέντρο που θα είναι για όλους τους πολίτες και σχεδιάζεται από τον ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Ανταποκρινόμενο στην αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδότησε την εκπόνηση αρχικής προμελέτης (Master Plan), ύψους 3 εκατομμυρίων εύρων, με σκοπό την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου (παραλία Καλλιθέας – Μοσχάτου – Παλαιού Φαλήρου).

Η δωρεά του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Όρμου, αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπόνηση της προμελέτης και είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα.

Περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες περιβάλλονται από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. Έχει σχεδιαστεί από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, αποδέκτης του κορυφαίου διεθνούς βραβείου αρχιτεκτονικής, The Pritzker Architecture Prize, θα παρουσιάσει τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια ενός μεγαλόπνοου έργου, που αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο αστικό προορισμό Παιδείας, Πολιτισμού και ψυχαγωγίας για τους Έλληνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου €566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/ εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Το Κράτος δωρίζει τη γη, το Ίδρυμα κτίζει το Κέντρο Πολιτισμού και ο Ελληνικός λαός θα απολαύσει το έργο.

Οκτώβριος 2006: Το Ίδρυμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Ιούνιος 2007: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του έργου
Ιούλιος 2007: Έναρξη προκαταρκτικών διερευνήσεων
Φεβρουάριος 2008: Επιλογή του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τον σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ
Απρίλιος 2008: Έναρξη προκαταρκτικής μελέτης
Ιούλιος 2008: Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του αρχιτέκτονα με τον Πρωθυπουργό
Οκτώβριος 2008: Έναρξη της προμελέτης του έργου
Ιανουάριος 2009 O Renzo Piano παρουσιάζει την προμελέτη του έργου στον Πρωθυπουργό και το ελληνικό κοινό
Μάρτιος 2009: Υπογραφή της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την πραγματοποίηση του έργου
Ιούλιος 2009: Κύρωση της σύμβασης με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ιούνιος 2011: Παρουσίαση των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του έργου στο ελληνικό κοινό
2011: Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών
2015: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου και παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο 



http://www.skai.gr/news/

4ο ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ερασιτεχνικού θεάτρου Δήμων Αττικής Δημοτικός Κινηματογράφος "Νέα Μασκώτ", στον Ταύρο (Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντινουπόλεως 2)


ΔΕΥΤΕΡΑ, 20/6/11

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
από το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη "Ρενδία Λέξις"

Το έργο αναφέρεται στα παθήματα ενός θεατρικού θιάσου στην προσπάθειά του
να ανεβάσει ένα αστυνομικό έργο εποχής,
ενός «τραγικού» συγγραφέα που αναζητώντας το «τέλειο» αλλάζει συνεχώς το κείμενο

Mετάφραση: Ζάννα Αρμάου, Σκηνοθεσία:Παν. Ναρλής, Σκηνικά:Δημήτρης Σπίθας Κοστούμια:Ε. Μουτσοπούλου, Μουσική: Π. Ναρλής Παίζουν: Άννα Λυμπεράτου, Δημήτρης Ραπανάκης, Γαρυφαλλιά Βλαχούση, Ειρήνη Ραψομανίκη, Βασίλης Μουτσόπουλος, Κώστας Ζαγγογιάννης, Ελίζα Μουτσοπούλου, Γιάννης Δημητρίου, Μάκης Μουτσόπουλος, Γιάννης Κοκορέτσας, Γιαννούλα Γιαβάση 
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη



http://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Συγκροτείται ήδη επιτροπή για την κατάρτιση του ερωτηματολογίου

Εκλογές ή δημοψήφισμα τον Οκτώβριο; Προς το παρόν η κυβέρνηση προετοιμάζεται όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για δημοψήφισμα θεσμικού περιεχομένου.

Το πιθανότερο είναι ότι -αν οι σχεδιασμοί παραμείνουν οι αυτοί- οι Έλληνες πολίτες θα κλιθούν να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά σε μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας. Πάντως δεν αποκλείεται καθόλου αντί για δημοψήφισμα κάπου εκεί τον Οκτώβριο να έχουμε εκλογές και ταυτόχρονα μια παράλληλη διαδικασία δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήδη συγκροτείται επιτροπή και μεταξύ των άλλων ακούγονται τα ονόματα των καθηγητών κ. Ν. Αλιβιζάτου και Α. Μανιτάκη. Η επιτροπή αυτή θα συντάξει και τον κατάλογο των ερωτημάτων που θα τεθούν προς έγκριση. Πάντως η κυβέρνηση δέχεται ήδη κριτική ότι χρησιμοποιεί μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι το δημοψήφισμα στην προσπάθεια της βελτιώσει υπέρ της το κλίμα.
http://www.newsbeast.gr/

Ελεύθερα τα ποδήλατα στις λεωφορειολωρίδες

Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει δοκιμαστικά έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε και θα επανεξεταστεί.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, τα ποδήλατα θα πρέπει να κινούνται στο δεξιό άκρο της λεωφορειολωρίδας, σε μονό στοίχο δίπλα στο κράσπεδο της οδού, χωρίς να προβαίνουν σε ελιγμούς, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χώρος για την κίνηση των διερχόμενων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και των υπολοίπων οχημάτων, για τα οποία επιτρέπεται η κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες.

Οι ποδηλάτες θα πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ και οφείλουν να παραχωρούν απόλυτη προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα υπόλοιπα οχήματα. Θα φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό, καθώς επίσης και κατάλληλη σήμανση επί των ποδηλάτων, ώστε να είναι ασφαλής και διακριτή η κίνησή τους, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες.

Οι οδηγοί όλων των οχημάτων, για τα οποία επιτρέπεται να κινούνται εντός της λεωφορειολωρίδας, οφείλουν να σέβονται τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ., ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιτρεπόμενη ταχύτητα και τους ελιγμούς και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν συναντούν ποδηλάτες στη διαδρομή τους.

Η κυκλοφορία των ποδηλάτων θα επιτρέπεται στις λεωφορειολωρίδες που βρίσκονται στις οδούς:
* Βασ. Σοφίας, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Πυρρή και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Τσόχα και Ακαδημίας
* Φειδιππίδου, μεταξύ των οδών Μεσογείων και Κηφισίας
* Σταδίου, μεταξύ των οδών Σταύρου και Βουκουρεστίου
* Βασ. Κωνσταντίνου και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ των οδών Β. Όλγας και Βασ. Αλεξάνδρου
* Πατησίων, στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Μετσόβου και στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Αλεξάνδρας και Πανεπιστημίου
* Συγγρού στην κατεύθυνση προς κέντρο μεταξύ των οδών Ζίννη και Διάκου
* Ακαδημίας, μεταξύ της πλ. Κάνιγγος και της οδού Ιπποκράτους
* Μαυρομματαίων, μεταξύ των οδών Βασ. Ηρακλείου και Ιουλιανού
* Ηπείρου, μεταξύ των οδών Αχαρνών και Πατησίων
* Ιπποκράτους, μεταξύ των οδών Κατσώνη και Σόλωνος
* Χαρ. Τρικούπη, μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Ξιφίου
* Αλεξάνδρας, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος και στην κατεύθυνση προς περιφέρεια μεταξύ των οδών Πατησίων και Σούτσου
* Σωκράτους, μεταξύ των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραιώς
* Ερατοσθένους, στην κατεύθυνση προς κέντρο σε όλο το μήκος, και
* Παπαδιαμαντοπούλου, μεταξύ των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασ. Σοφίας. 



http://www.newsit.gr/

Συνεχίστηκε το υπερθέαμα στην Καλαμπάκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro

Παρουσία περίπου 3.000 θεατών συνεχίστηκε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο παλαιό στρατόπεδο της Καλαμπάκας...
το υπερθέαμα που προσφέρεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Eduro.

O Cristophe Nambotin πήρε στην τελευταία ειδική την νίκη στην γενική κατηγορία και στην κατηγορία Ε3.

Στην κατηγορία Ε2 νικητής ήταν ο Antoine Meo, ενώ στην κατηγορία Ε1 νικητής ήταν ο Juha Salminen.

Στην κατηγορία Ejunior, κυριάρχησε ο Mario Roman

Στην κατηγορία Ε2 ο Cristobal Guerrero τερμάτισε δεύτερος και ο Simone Albergoni τρίτος. Πρώτος Έλληνας ο Δημήτρης Βαγγελάκος.

Στην Κατηγορία Ε3 την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Joakim Ljunggren και τρίτος ο Mika Ahola με καλύτερο Έλληνα τον Βασίλη Σιαφαρίκα.

Στην κατηγορία Ε1, τερμάτισε δεύτερος ο Rodrig Thain και τρίτος ο Matti Seistola. Μοναδικός Έλληνας τερματίσαντας ο Απόστολος Ζβιντερίκος.

Στην κατηγορία EJunior δεύτερος ήταν ο Jeremy Joly, τρίτος ο Romain Dumontier ενώ ο Γιάννης Παυλίδης ο καλύτερος Έλληνας.



http://www.trikalanews.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/enduro_19.html

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης... Δελτίο Τύπου- 30 Ιουνίου -13 Ιουλίου 2011, στις 21:00 2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου Αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο


  Αθήνα, 17  Ιουλίου 2011



Επιλογή ταινιών: Μιχάλης Κακογιάννης

To 2o Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης είναι γεγονός, με ελεύθερη είσοδο.  Έρχεται στο Αίθριό του, στον 3ο όροφο, όπου στήνεται ένα γνήσιο θερινό σινεμά, και εκπληρώνει την υπόσχεση του Προέδρου του Μ. Κακογιάννη, στο τέλος του προηγούμενου, πολύ επιτυχημένου αφιερώματος στον αμερικάνικο βωβό κινηματογράφο,  για  προβολές ταινιών και από τον Ευρωπαϊκό Βωβό Κινηματόγραφο, που έτσι και αλλιώς διαθέτει μερικά από τα "ιερά τέρατα" -σκηνοθέτες και ταινίες- της παγκόσμιας κινηματογραφίας μέχρι σήμερα.

Οι ταινίες επιλέγηκαν με μεγάλη προσοχή από τον ίδιο το σκηνοθέτη με γνώμονα την αδιαμφισβήτητη αισθητική - καλλιτεχνική τους αξία αλλά και την όσο το δυνατό καλή κατάσταση του ίδιου του υλικού, που θα προβληθεί. Έτσι, μας προσκαλεί σε μία γιορτή όπου θα προβληθούν 16 φιλμ, γυρισμένα από το 1917 έως το 1929,  με την πρωτότυπη μουσική τους ή όπου δεν υπάρχει με ζωντανή μουσική υπόκρουση από Έλληνες καλλιτέχνες,  με ελληνικούς ή  αγγλικούς υπότιτλους, από Γερμανία Ρωσία, Σουηδία, και από Γαλλία σε σκηνοθεσία ενός αμερικάνου.

Ανάμεσα στις ταινίες θα απολαύσουμε  Το θωρηκτό Ποτέμκιν - του Sergei Mikhailovitch Eisenstein (1925) με τη θρυλική  εξάλεπτη σκηνή στις σκάλες της Οδησσού στην οποία ο Αϊζενστάιν παραδίδει μαθήματα ρυθμού, αυστηρότητας, πλαστικότητας και ακρίβειας,  τη φουτουριστική Metropolis – το μνημειώδες φιλμ επιστημονικής φαντασίας (1927) του Fritz Lang, τον Faust  (1926), την καλύτερη ίσως ταινία του F.W. Murnau,  το αριστούργημα του Σουηδικού βωβού κινηματογράφου The Outlaw and his wife του Victor Sjostrom (1918). Το πρώτο δείγμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο "Το εργαστήρι του Δόκτωρα Καλιγκάρι" - του Robert Wiene (1919), το γεμάτο από αξέχαστες εικόνες έργο Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης του Vsevolod Pudovkin (1927),  το ιδιόρρυθμο φιλμ επιστημονικής φαντασίας The revolt of the Robots του Yakov Protazanov (1924), το υπαινικτικό έργο Michael του Carl Theodor Dreyer (1924) και πολλά ακόμα.

Ένα απάνθισμα των απαρχών της τέχνης του κινηματογράφου, στην Ευρώπη, την οποία ο Προυστ χαρακτήρισε σαν "την καινοτομία της λογοτεχνίας", που μας μαγεύει ακόμη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2011

Ώρα έναρξης προβολών: 21.00

Πέμπτη, 30/6
Metropolis dir: Fritz Lang (1927) 124` (με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)
Παρασκευή, 1/7
Madame du Barry dir: Ernst Lubitsch (1919) 114’ (ελληνικοί υπότιτλοι). Θα παιχτεί με την πρωτότυπη μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την αποκατεστημένη κόπια
Σάββατο, 2/7
2 προβολές
La retour a la raison 3` - Les mysteres de chateaux de Des 20` dir : Man - Ray (1923-26-29) (αγγλικοί υπότιτλοι) και
Das Kabinett des Dr. Caligari (Το εργαστήρι του Δόκτωρα Καλιγκάρι) dir: Robert Wiene (1919) 70` (ελληνικοί υπότιτλοι)
Θα παιχτεί με DJ set από την Ελένη Μητσιάκη
Κυριακή, 3/7
Το θωρηκτό Ποτέμκιν Battleship Potemkin dir: Sergei Mikhailovitch EISENSTEIN (1925) 73` (με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)
Η πρωτότυπη μουσική με την οποία θα παιχτεί η ταινία είναι του Edmund Meisel
Δευτέρα, 4/7
 Έγκλημα και Τιμωρία dir: Robert Wiene (1923) 87` (ελληνικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Σπύρος Λούκος
Τρίτη, 5/7
The fall of St Petersburg dir: Pudovkin (1927) 68`(με την πρωτότυπη μουσική, ελληνικοί υπότιτλοι)
Τετάρτη, 6/7
The Outlaw and his wife dir: dir VICTOR SJÖSTRÖM (1918) 73`(αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Γιάννης Σφυρής (πιάνο)
Πέμπτη, 7/7
Faust dir: Murnau (1926) 90`(ελληνικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Βασίλης Μήλεσης



Παρασκευή, 8/7
Aelita : Queen of MarsThe revolt of the Robots dir: Yakov Protazanov (1924) 81`(αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Γωγώ Καλοδίκη
Σάββατο, 9/7
Mother dir: Pudovkin (1926) 87`(ελληνικοί υπότιτλοι)
Θα παιχτεί με DJ set από την Ελένη Μητσιάκη
Κυριακή, 10/7
Michael (Gay themed Films of the German Silent Era)
dir: Carl Theodor Dreyer (1924) 86` (αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Άννα Στερεοπούλου
Δευτέρα, 11/7
Ευτυχία   dir:  Alexandre MEDVEKINE (1934) 64`(ελληνικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Ορέστης Μωραΐτης
Τρίτη, 12/7
The phantom carriage- dir VICTOR SJÖSTRÖM  (1921) 106`  (αγγλικοί υπότιτλοι)
Μουσική: Αργυρώ Κολιογιώργη
Τετάρτη, 13/7
Pandora` s Box (Lulu) dir: Georg Wilhelm Pabst (1929)
Μουσική: Νίκη Χαρλαύτη (πιάνο)


30 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 2011, στις 21:00
2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
Αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο
Επιλογή ταινιών: Μιχάλης Κακογιάννης

Σε όλες τις προβολές η Είσοδος είναι Ελεύθερη
Αίθουσα: Αίθριο στον 3ο όροφο του ΙΜΚ

Χορηγοί Επικοινωνίας
SevenArt.gr


Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr
 
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
 Ως 3
ελculture.gr
clickatlife.gr
mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr