Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-Παράταση παραστάσεων για το έργο - "Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου" έως και την Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2011


Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΣΑΦΟΥ
του Νίκου Κούνδουρου
σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη με τον Νίκο Πανόπουλο

Τρίτη 22 Μαρτίου έως Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2011, στις 21:30

Μία ξεχωριστή, επίκαιρη, minimal παράσταση,
 με ευρύτερα πολιτικό χαρακτήρα, που πραγματεύεται με σύγχρονο τρόπο το διαχρονικό φαινόμενο του φανατισμού και την αμφισημία του κεντρικού της χαρακτήρα

Το θεατρικό έργο του Νίκου Κούνδουρου «Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΣΑΦΟΥ», το οποίο γράφτηκε πριν από 38 περίπου χρόνια, παρουσιάζεται για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη θεατρική ομάδα ARTEFACT, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στην αίθουσα: Black Box, έως και τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2011.

Ο Ν. Κούνδουρος κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια, έναν εξαιρετικά ψυχογραφικό μονόλογο στο συρτάρι και αποφάσισε να τον εμπιστευτεί στη σκηνοθέτιδα Γιώτα Κουνδουράκη και τον ηθοποιό Νίκο Πανόπουλο.

Μια σκηνοθεσία, που η σκηνοθέτης του χαρακτηρίζει "ροκ", και ένα έργο, εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό που προκαλούν το θεατή.  Μια βαθιά τομή στη ψυχή και στη δομή του μυαλού ενός ανθρώπου- με εμμονές και δογματισμό που τον οδηγούν  να διαπράξει φόνο. Ένας ήρωας ο οποίος ενώ οδηγείται στην παράνοια και το έγκλημα δηλώνει δημόσια ΑΨΟΓΟΣ, ΑΘΩΟΣ,  και καλεί το θεατή να πάρει θέση στο δίλημμα: πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο που παριστάνει τον αφελή ή αντίστροφα...  

Σημειώνει η σκηνοθέτις Γιώτα Κουνδουράκη

Όταν ο Ν. Κούνδουρος μου διάβασε για πρώτη φορά το έργο  με την υπέροχη χαρακτηριστική φωνή  του, εικόνες γέμισαν το μυαλό μου και δεκάδες συναισθήματα με πλημμύρησαν.
Ένα έργο αποκάλυψη, γραμμένο πριν από χρόνια και όμως εξαιρετικά σύγχρονο δόθηκε στα χέρια μου από το μεγάλο μας σκηνοθέτη.   
Ενα έργο νυστέρι στη ψυχή ενός δολοφόνου, αλλά και μιας κοινωνίας που φτιάχνει δολοφόνους.
Ο  Θεόφιλος Τσάφος είναι ο εγκληματίας που έχει εκπαιδευτεί    για να εξευτελίσει  την ανθρώπινη ύπαρξη, κάνοντας  αρχή  από τη δική του ύπαρξη.
 Καταστρέφει πρώτα τον εαυτό του, καίει στη πυρά του ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ  τη καρδιά του και έτσι άκαρδος ψάχνει να βρει  θύματα, για να ολοκληρώσει τη Μυστική Αποστολή του.
 Καλά καμουφλαρισμένη η ΕΞΟΥΣΙΑ πίσω από την ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, παρακολουθεί τον μισότρελο δολοφόνο, πίνοντας το αίμα και του θύτη και του θύματος.
 Πολλές φορές στη διάρκεια της πρόβας, ξεσπάγαμε μαζί με τον ηθοποιό μου Ν. Πανόπουλο σε λυγμούς . Που είναι το δικαστήριο, που θα κρίνει αυτόν τον ΑΨΟΓΟ δολοφόνο και που είναι τα μάτια της ΚΑΙΤΗΣ, που ζητούν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ?
Δυστυχώς, η ιστορία των ανθρώπων έχει ατέλειωτες αιματοβαμμένες σελίδες  Φανατισμού και αμέτρητους δολοφόνους. Που κρύβονται όμως οι πραγματικοί ΕΝΟΧΟΙ?   
Με το βλέμμα σε ένα καλύτερο αύριο, καταθέτω κι εγώ μέσα από αυτό  το διαχρονικό έργο του Ν. Κούνδουρου, τη δική μου ψυχή στο κοινό, της δικές μου απορίες και ζητώ κι εγώ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ….
 Ευχαριστώ τον  Μεγάλο Ν. Κούνδουρο για την εμπιστοσύνη του και τους εκλεκτούς μου συνεργάτες για την εξαιρετικά δημιουργική συνεργασία μας.                                      
 Γιώτα  Κουνδουράκη
  
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας:
Νίκος Κούνδουρος
Σκηνοθέτις:
Γιώτα Κουνδουράκη
Ηθοποιός:
Νίκος Πανόπουλος

Σκηνογραφία - Εικαστική παρέμβαση:
Νίκος Γιαβρόπουλος
Φωτισμοί:
Δημήτρης Τσιούμας
Μουσική Επιμέλεια:
Αλέξης Κυριαζής
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Harry Leontsini
Επεξεργασία Ήχου - Εφέ:
Αποστόλης Γιαννόπουλος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων:

Σταύρος Σκαρμαλιωράκης
Από 17 Μαρτίου 2011 έως 19 Απριλίου 2011
κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Αίθουσα: Black Box 

Εισιτήριο: 15€ Κανονικό,
                   10€ Φοιτητικό, Σπουδαστικό, Μαθητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας                                          (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

******

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Από την 1η Φεβρουαρίου 2011 ξεκίνησε και επίσημα η συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το εμπορικό κέντρο athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας) βάσει της οποίας οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, εφ΄ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, την ημέρα της παράστασης με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης.
****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς

Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00


Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
 Ως 3
ελculture.gr
clickatlife.gr


mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ-Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η Ε Ν Δ Ι Α Φ Ε Ρ Ο Ν Τ Ο Σ



Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των έμμεσα ωφελούμενων ατόμων στην εργασία, μέσω της ενίσχυσής τους με την παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένα και λοιπά άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

 Για τους ανέργους της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου: κα Γεωργία Δούνια, τηλ. 210 9418655

 Για τους ανέργους της Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου:
 Κα Κωνσταντία Φούκη, τηλ. 210 3464331 Κα Βάσω Καλοβυρνά, τηλ. 210 3476919 


http://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Μελέτη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

Την εκπόνηση αρχικής προμελέτης (Master Plan), ύψους 3 εκατ.  ευρώ με σκοπό την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου (παραλία Καλλιθέας – Μοσχάτου – Παλαιού Φαλήρου) χρηματοδότησε ανταποκρινόμενο στην αίτηση του ελληνικού δημοσίου, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η δωρεά  του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Φαληρικού Όρμου, αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπόνηση της προμελέτης και είναι ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΚΠΙΣΝ, συνολικού κόστους 566 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίες περιβάλλονται από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. Το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει την ολοκλήρωση  των τελικών αρχιτεκτονικών σχεδίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα τέλη του 2011 και την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου το 2015.



Πηγή:www.capital.gr

Τελικός στις 15 Μαΐου!


Οριστικά την Κυριακή 15 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, όπως αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, των εκπροσώπων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και της Αστυνομίας.

Το παιχνίδι προτάθηκε να γίνει με την παρουσία 2.000 οπαδών, 1.000 από την κάθε ομάδα, και οι δύο ΚΑΕ θέλουν να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παρατράγουδα.

Τα εισιτήρια θα είναι ονομαστικά και θα μοιραστούν στους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας. Πάντως, από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη, όπου θα αποφασιστούν ο τρόπος και τα μέτρα διεξαγωγής του αγώνα.



http://www.zougla.gr/

Η Αντζελίνα Τζολί έγινε κόμικ


Το υπέροχο της πρόσωπο το έχουμε απολαύσει σε πλήθος ιλουστρασιόν περιοδικών, ήρθε όμως η ώρα να το δούμε και με ένα εναλλακτικό τρόπο. Η Αντζελίνα Τζολί γίνεται πλέον και ηρωίδα ενός βιβλίου κόμικ με τίτλο ...
...«Θηλυκή δύναμη: Αντζελίνα Τζολί», το οποίο κυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική.



protothema
http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_7538.html

Τα παραμύθια ζωντανεύουν στις 2 Απριλίου



Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που
γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το 2011 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Εσθονίας. Το μήνυμα το έγραψε η πολυβραβευμένη Εσθονή συγγραφέας Aino Pervik, που γεννήθηκε στην Εσθονία το 1932. Έχει γράψει 47 βιβλία για παιδιά, από τα οποία τα πιο γνωστά είναι τα «Αραμπέλα, η κόρη του πειρατή», «Αγαπητέ Κύριε Q» και «Ιστορίες για τον πρόεδρο, 2009».

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Ιαπωνικά, στα Λιθουανικά και
στα Ρωσικά.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε ο Εσθονός εικονογράφος Jüri Mildeberg, που γεννήθηκε στο Ταλίν το 1965. Έχει εικονογραφήσει ώς τώρα 20 βιβλία κι έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Οι εικονογραφήσεις του εκπέμπουν ζεστασιά, χιούμορ και μυστήριο.

«Το βιβλίο θυμάται το χρόνο που γράφτηκε. Από τα βιβλία του Καρόλου Ντίκενς μπορούμε να καταλάβουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή ενός αγοριού στους δρόμους του Λονδίνου στα μέσα του 19ου αιώνα –τον καιρό του Όλιβερ Τουίστ. Με τα μάτια του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (τα μάτια του Ντίκενς εκείνη την εποχή) βλέπουμε όλων των ειδών τους χαρακτήρες που ζούσαν στην Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα -πώς ήταν οι σχέσεις τους και πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους
επηρέαζαν τις σχέσεις αυτές. Επειδή ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο Κάρολος Ντίκενς, δεν είχε ανάγκη ο Ντίκενς να φανταστεί αυτά που έγραφε, τα ήξερε ήδη.

» Κι ακόμα, από ένα βιβλίο είναι που ξέρουμε πώς ήταν για τον Τομ Σόγιερ, τον Χάκερλμπερι Φιν και το φίλο τους τον Τζιμ να ταξιδεύουν στον ποταμό Μισισιπή στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Μαρκ Τουέιν έγραψε για τις περιπέτειές τους. Γνώριζε πολύ καλά τι σκέφτονταν οι άνθρωποι της εποχής
εκείνης για τους άλλους, γιατί ζούσε ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους. Ήταν ένας από εκείνους.
Στα έργα τα λογοτεχνικά, οι πιο ακριβείς περιγραφές προσώπων του παρελθόντος είναι εκείνες που γράφτηκαν την εποχή που ζούσαν οι παλιοί εκείνοι άνθρωποι. Το βιβλίο θυμάται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της η Εσθονή συγγραφέας.

Οι εκδηλώσεις

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

H αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Επίσης, το Σάββατο 2 Απριλίου, την ημέρα του εορτασμού, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου οργανώνει μια συζήτηση με τη συμμετοχή εκδοτών, εκπαιδευτικών, δημιουργών και θέμα: «Από το χαρτί στην οθόνη: Αλλάζει η σχέση του παιδιού με το βιβλίο;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, στον Πολυχώρο «Άννα και Μαρία
Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος, 210-9344131). Θα ακολουθήσει στις 8.00 το βράδυ η τελετή απονομής των βραβείων του Κύκλου.

Newsroom ΔΟΛ

http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/2_30.html

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Νέο Λύκειο

Το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου

Το υπουργείο θα δώσει στη  δημοσιότητα το σύνολο των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει για τη διαμόρφωση του Νέου Λυκείου, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Βασική αλλαγή είναι η αφαίρεση των πολλών μαθημάτων, κυρίως από τη Γ’ Λυκείου, όπου θα δημιουργηθούν τέσσερα επιστημονικά αντικείμενα, κύκλοι μαθημάτων, με απόλυτη εξειδίκευση. 



περισσότερα http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=114103

Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας «Κατεβάζουν ρολά» γιατροί και εκπαιδευτικοί





Άλλη μια μέρα κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας η σημερινή, με τους γιατρούς του ΙΚΑ να συνεχίζουν την απεργία αντιδρώντας στις επερχόμενες αλλαγές στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ειδικότερα, οι γιατροί του ΙΚΑ πραγματοποιούν και σήμερα πανελλαδική απεργία διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την επερχόμενη ένταξη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ. Στην απεργία συμμετέχουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται σήμερα με την 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και το συλλαλητήριο που διοργανώνεται από κοινού με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών στις 12.30 στα Προπύλαια και την πορεία προς τη Βουλή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τήρηση της κλαδικής συμφωνίας και αντιδρούν στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις. Εικοσιτετράωρη απεργία στην περιφέρεια και 5ωρη στάση εργασίας σε Αθήνα - Πειραιά από 10 π. μ. - 3 μ. μ., με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π. μ. μπροστά στο υπ. Υγείας, έχει προκηρύξει για αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία.

24ωρη απεργία στην εκπαίδευση

Επίσης με προβλήματα θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΛΕ.

Η ΟΛΜΕ κατηγορεί την υπουργό για προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών ώστε να μη συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών είναι ο «Καλλικράτης» του υπ. Παιδείας, που προβλέπει συνενώσεις 1.933 σχολείων σε 877.



http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=114073


Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Με τρέλα άλλο ένα!

Ο Παναθηναϊκός υπέταξε εκ νέου τη Μπαρτσελόνα (76-74) και θέλει άλλο ένα τέτοιο στο καυτό ΟΑΚΑ για να έχει την ευκαιρία να σηκώσει με τρέλα άλλο ένα τρόπαιο! Στο 2-1 η σειρά, match ball την Πέμπτη! 


http://www.gazzetta.gr/

Και τώρα τρέχει ο Ολυμπιακός



Ο Ολυμπιακός την πάτησε ξανά από τη Σιένα  (81-72) και πληρώνοντας τα αβίαστα λάθη και την κακή μέρα των Παπαλουκά, Σπανούλη καλείται να κερδίσει την Πέμπτη για να μείνει ζωντανός.






http://www.gazzetta.gr/





Επιασε Κροατία το Ισραήλ

Ενα γκολ του Μπεν Χαΐμ ήταν αρκετό στο Ισραήλ για να υποχρεώσει σε ήττα την Γεωργία (1-0) στον όμιλο που συμμετέχει η Εθνική. Επιασαν τους Κροάτες οι παίκτες του Φερναντέζ.
Μοναδική αήττητη ομάδα στον έκτο όμιλο των προκριματικών άφησε την Εθνική ματς το αποτέλεσμα του αγώνα στο Τελ Αβίβ καθώς το Ισραήλ επικράτησε εντός έδρας της Γεωργίας 1-0. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης, το οποίο υποχρέωσε στην πρώτη της ήττα την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια πέτυχε ο Ταλ Μπεν Χαΐμ 2 στο 59' του αγώνα διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Μετά από αυτή την επιτυχία, οι Ισραηλινοί έφτασαν τους σε έξι ματς τους δέκα βαθμούς, όσους έχει και η Κροατία με ματς λιγότερο. Αμφότερες έχουν έναν πόντο λίγοτερο από την Εθνική μας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με έντεκα.

Οι συνθέσεις

Ισραήλ (Λουίς Φερναντέζ): Αουάτ, Μποντάρβ, Ταλ Μπεν Χαΐμ 1, Γκέρσον, Νάτσο (Ταλ Μπεν Χαΐμ 2), Καγιάλ, Κοέν, Ρεφαέλοφ (63' Βέρμουτ), Μπάρντα (71' Μπεναγιούν), Μπουζάγκλο, Κέιναν.

Γεωργία (Τιμούρ Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Σαλουκβάτζε, Κουμπούτια, Καλάτζε, Αμισουλασβίλι, Κιζανισβίλι, Κανκάβα, Νταουσβίλι (46' Κβιρκβέλα), Ιασβίλι (63' Ντβαλισβίλι), Κομπιασβίλι, Μαρτσβαλάτζε (73' Σιράτζε).

Διαιτητής: Φρέντι Φοτρέλ (Γαλλία)

Η βαθμολογία
(5 αγώνες)

1. Ελλάδα 11
2. Κροατία 10
3. Ισραήλ 10*
4. Γεωργία 9*
5. Λετονία 4
6. Μάλτα 0

Οι ομάδες με * έχουν ματς περισσότερο.

Επόμενη αγωνιστική (04/06)

Λετονία-Ισραήλ
Κορατία-Γεωργία
Ελλάδα-Μάλτα



http://www.gazzetta.gr/

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη


Τη «βαθιά της θλίψη» εκφράζει η πολιτική ηγεσία

Τη «βαθιά της θλίψη» για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Για «μοναδική προσφορά στην Τέχνη και καθοριστική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο» λέει το υπουργείο Πολιτισμού. Φτωχότερος «ο πολιτισμός και τα ελληνικά γράμματα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Τον αγωνιστή, τον δημιουργό, τον θεατρικό συγγραφέα» αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Mε βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Η μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και η καθοριστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες για τη Δημοκρατία αφήνουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Η ζωή και το πολυσήμαντο έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Παπούλιας.

«Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από κοντά μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός που ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής, την ανθρωπιά, την ευαισθησία, την αγωνιστικότητα, το πάθος της ελευθερίας, στοιχεία που χαρακτήρισαν και τη δική του ζωή» τόνισε.

«Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς, διεθνής προσωπικότητα, (ο Ιάκωβος Καμπανέλλης) έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη την πραγματική ζωή του Έλληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, μετοίκησε σήμερα στη "γειτονιά των αγγέλων"» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Δημιουργός ως την τελευταία του πνοή, σφράγισε με τα έργα του, το χώρο του θεάτρου που αγάπησε και τάχθηκε να υπηρετεί.

«Γνήσιος πατριώτης εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, από όπου -όπως ο ίδιος έλεγε- τον διέσωσε η τύχη. Όσα έζησε εκεί, αλλά όχι μόνο, τα μετέτρεψε σε ιστορικής σημασίας έργα, θεατρικά κείμενα και ποίηση» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Ίσως μάλιστα να μην φανταζόταν ούτε ο ίδιος, ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά και πάλι ο τόπος μας, θα ήταν και σήμερα τόσο επίκαιρος:

«Φεύγοντας αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα. Ο πνευματικός κόσμος χάνει έναν αυθεντικό εκπρόσωπό του» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
περισσότερα http://www.newsbeast.gr/

Το ποτάμι που κάναμε αγωγό!

ΚΗΦΙΣΟΣ το ποτάμι μας

Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και ζούμε σ ένα τόπο μαγικό σα ζωγραφιά, γεμάτο από χρώματα, με ιστορία, μνήμες, λαμπρή θάλασσα και τον ωραιότερο ουρανό, αυτά μας έγραφε προ καιρού ο Γρήγορης Ψαριανός και θα πρόσθετα, αυτό το επιβεβαιώνει όλος ο κόσμος, αν δεν μας κυνηγούσε η ατυχία της ράτσας μας του τίποτα σωστά προγραμματισμένο, όλα στον αέρα και ο ρυθμός μας πολύ lento! (αργός) που λέμε και στη μουσική .

Και κατορθώσαμε να τον κάνουμε τον τόπο μας μέσα σε 50 χρόνια μια μουντζούρα, έτσι μια τέτοια μουντζούρα κατάντησε ο πολυαγαπημένος μας ιστορικός Κηφισός, το ποτάμι μας .

Ήμουνα νια και γέρασα! που λέει και o λαός μας και πόσες δεκάδες ομιλίες δεν ακούσαμε για τον Κηφισό, πόσες περιβαλλοντικές μελέτες δεν διαβάσαμε, τι αναπλάσεις επί χάρτου δεν είδαμε, τι εναλλακτικές προτάσεις, τι Δήμοι, τι Υπεχωδε, τι δε μάθαμε για αντιπλημμυρική ασπίδα! τι επιστημονικές κοινότητες δεν έγραψαν για αλλαγές μικροκλίματος, υπογειοποίηση του Κηφισού ίσον θάνατος του περιβάλλοντος, υπουργικές αποφάσεις συγκρουόμενες και βέβαιαδεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις ότι το έργο του υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου είναι ΑΣΥΜΒΑΤΟ με την περιοχή μας, όσο για τον εγκιβωτισμό του (!) που εμπεδώσαμε τελευταία, σ αυτό πια γίναμε όλοι ειδικοί!

Βεβαίως το θέμα δεν είναι μόνο του δήμου μας αλλά και όλων των δήμων σχεδόν της Αττικής απ’ όπου διέρχεται ο Κηφισός και τα ρέματα του, παράλληλα είναι και πρόβλημα της πολιτείας .


Σ εκείνο που μένω τώρα, είναι καθώς σερφάρω στον υπολογιστή, τις πόσες ιστοσέλιδες ,θα έλεγα εκατοντάδες, νέων παιδιών αλλά και ιστοσελίδες σχολείων, μιλούν για την κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος της υδρολογικής λεκάνης της Αθήνας και ιδιαίτερα του Κηφισού που από προνόμιο και πηγή ζωής έγινε πρόβλημα, που δείχνουν ότι ο Κηφισός μαζί και μ όλα τα δεκάδες ρεματάκια του ήταν η τελευταία ελπίδα όασης των ανθρώπων της Αττικής για να επιβιώσουν στη ζούγκλα αυτής της πόλης και ότι ακόμα και τώρα νέα παιδιά ζητούν συσπείρωση μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών διευθύνσεων για να σώσουν ο,τι προλάβουν αυτή την ύστατη στιγμή…

Η επιστημονική κοινότητα πάντα είχε ταχθεί ενάντια σ αυτή την τωρινή μορφή της υπογειοποίησης του Κηφισού, ο συνήγορος του πολίτη παρουσίασε έγγραφα καταπέλτη για περιβαλλοντικές παραβάσεις και όλοι μιλούν ότι οι επόμενες γενιές θα κινηθούν γιά το πώς θα ξανανοίξει το ποτάμι και ο καθηγητής Κ. Χατζημπίρος είπε το καλύτερο : 
<ο Κηφισός στο μέλλον θα γίνει πάρκο κοινωνικής δικαιοσύνης>.





Από τη σκοπιά μου καταθέτω μερικές αναμνήσεις σαν παλιά Μοσχατιώτισσα της μεριάς του Κηφισού που πρόλαβα.

Από την εκβολή στο Σαρωνικό ως τις γραμμές του τραίνου, στις όχθες του υπήρχαν χοντρά ξύλινα κάγκελα κατά διαστήματα, γιατί είχαν χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη τα περισσότερα, από τους περίοικους στον πόλεμο.


Στο εργοστάσιο της ΗΕΑΠ (ΔΕΗ) στα χρόνια του 60 μέσα στο ποτάμι καθώς έριχνε τα ζεστά νερά του, πολλοί Μοσχατιώτες έβρισκαν ανακούφιση στα αρθριτικά και στα ρευματικά τους, και είχαν δημιουργήσει υποτυπώδη λουτρά. 

Απέναντι της ΗΕΑΠ κοντά στις γραμμές του τραίνου υπήρχε ένα παράπηγμα πεντακάθαρο, περιτριγυρισμένο από καλαμιές και λουλούδια από γαρυφαλλιές, κατηφέδες και αγιόκλημα από μια κοκέτα γυναίκα και το χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο ερωτευμένων. 

Από την Λ Κατσώνη τα χρόνια του 50 περνούσε ένας τύπος ψαρά ξυπόλυτος με σηκωμένα τα μπατζάκια του παντελονιού του και μας πουλούσε κέφαλους ολόφρεσκους από το ποτάμι! νοστιμότατους για την σούπα μας, 

εγώ στη σχολική χρονιά του 53 - 54 πήγαινα φροντιστήριο γαλλικών στο Ν. Φάληρο, στον ιστορικό δάσκαλο, αρκετών τότε μαθητών, τον Michel Καστρινό στη οδό Μοσχοπούλου, όπου η παλιά τσιμεντένια γέφυρα της Λ. Κατσώνη που περνούσαμε ήταν ακατάλληλη για κάμποσο καιρό και είχαν φτιάξει μια γέφυρα από μαδέρια! κάτω στο ποτάμι με το ύψους του νερού 40 -50 πόντους και εμείς να χορεύουμε μπαλέτο με τα άσπρα παπούτσια μας Ελβιέλα ! πάνω στα μαδέρια! και τα ψαράκια από κάτω να μας παρακολουθούν! κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας από περίπου 20 σκαλοπάτια στην κάθε όχθη ! οι πλημμύρες ήσαν ακόμα μακριά ! 

Όσο για τους αμέτρητους ευκάλυπτους δεξιά στο Μοσχάτο αριστερά στο Ν. Φάληρο εκεί χάραζαν όλα τα νιάτα επάνω στους κορμούς τους, τα ονόματα τους με μονογράμματα μέσα σε σχήμα καρδούλας ….. σημείο αναφοράς της αγάπης τους .


- ΚΗΦΙΣΕ - όσο κι αν η πολιτεία σε πλήγωσε - εμείς Σ’ ΑΓΑΠΑΜΕ και τα εγγόνια μας θα πολεμήσουν για σένα πιο σθεναρά από μας, γιατί ήδη έχουμε όλοι καταλάβει για να επιβιώσουμε χρειαζόμαστε όλοι στην Αθήνα την βοήθεια σου, είσαι η πηγή ζωής μας. 

Νανά Ιωαννίδου

-----------------------------------------------

ΕΝΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Έψαχνα στο διαδίκτυο στοιχεία για τον Κηφισό και σε κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά στο κείμενο της κ. Νανά Ιωαννίδου με τίτλο «Κηφισός, το ποτάμι μας» (δημοσιευμένο στο blog«Νέα από το Μοσχάτο»). Όχι μόνον μου άρεσε... αλλά ταυτόχρονα με άγγιξε, καθώς με πήγε πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Επικοινώνησα μαζί της και μου έδωσε την άδεια να το αναδημοσιεύσω στο ΜοσχατουΠολις. Το κάνω, βασικά, ως προσωπική μου ευχαρίστηση, αλλά και ως μια ευκαιρία, πρώτον, να διαδοθεί σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους το εξαιρετικό σημείωμα της για τον Κηφισό. Οι παλαιότεροι να αναπολήσουν και οι νεότεροι να γνωρίσουν. Για όλους όμως υπάρχει η καταγγελία και το κοινό μήνυμα για τον πολύπαθο Κηφισό, αλλά και η προφητεία πως στο μέλλον θα επιστρέψει ως «πάρκο κοινωνικής δικαιοσύνης»... Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η μοναδική παρέμβαση στο κείμενο έχει να κάνει με το φορμάρισμα των διαστημάτων μεταξύ των λέξεων και την στίξη (που και που), πράγμα που θέλω να πιστεύω ότι θα μου συγχωρήσει η συγγραφέας.


http://mosxatoupolis.blogspot.com/2011/03/blog-post_29.html

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Μοσχάτο


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
Το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο του Μοσχάτου είναι το μοναδικό νυχτερινό σχολείο, που υπάρχει σ' όλη την ευρύτερη περιοχή της «παραλιακής» και συμβάλλει ενεργά σ' αυτό που .. έχει αναρτήσει στον τίτλο του το αρμόδιο υπουργείο της Παιδείας: στη «διά βίου μάθηση»
Στις τάξεις του φοιτούν ενήλικες, που εργάζονται την ημέρα, όμως το βράδυ, ταλαιπωρημένοι αλλά γεμάτοι όρεξη, προσέρχονται στο σχολείο, για να μάθουν, να μορφωθούν και να εξελιχθούν ως άνθρωποι. Μια δεκαμελής ομάδα, καθηγητών και μαθητών, απ' αυτό το σχολείο, έφθασε, μία ημέρα πριν από τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά των Διακρίσεων, στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την κατάργηση των διακρίσεων στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Ευρωπαϊκού Σαλονιού Νεότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εκπροσώπησε, δηλαδή, την Ελλάδα, ανάμεσα σ' άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες. Η φιλόλογος Δέσποινα Μωραΐτου ανέλαβε από πέρσι τη σχετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή του σχολείου στην πανευρωπαϊκή αυτή εκδήλωση. Η εργασία τους, ένα σύντομο φιλμ, με τις μεστές απόψεις των μαθητών του σχολείου για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά μεταναστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, γυναικών και ηλικιωμένων, φτιάχτηκε εκ των ενόντων. Η φιλόλογος Ελένη Ρωμιού συνέβαλε με τις προσωπικές εικαστικές της δημιουργίες, ο διευθυντής του σχολείου, μουσικός, Ιάκωβος Μπαναλόπουλος, «έντυσε» με μουσική υπόκρουση Χατζιδάκι το φιλμ, ενώ η καθηγήτρια Αγγλικών, Χαρίκλεια Σαραφίδου, ανέλαβε το έργο του υποτιτλισμού των παρουσιάσεων των μαθητών στην αγγλική γλώσσα.
Το σχολείο αυτό η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έχει ήδη αποφασίσει να το «συγχωνεύσει» με το ημερήσιο Γυμνάσιο-Λύκειο της Καλλιθέας, φτιάχνοντας μια νέα «Γκράβα» 450 σπουδαστών σε μία... αυλή και εξωθώντας αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια προσπάθεια ζωής, για τη... «Διά βίου μάθηση». Ν.Ρ.
http://www.enet.gr/

Ευρωλίγκα Για το 2-1 ΠΑΟ και Ολυμπιακός

του Χρήστου Φασούλα
Το πιο αποφασιστικό παιχνίδι στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας είναι τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Ολυμπιακό αυτό που θα δώσουν το βράδυ της Τρίτης. Με το σκορ στο 1-1, οι δύο κορυφαίες ελλγνικές ομάδες θα επιχειρήσουν να πετύχουν το 2-1, κάτι που θα τους φέρει μία νίκη μακριά από το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

Ο βαθμός δυσκολίας, ωστόσο, έχει διαφοροποιηθεί για για τις δύο ομάδες. Οι "ερυθόλευκοι" ξεκίνησαν με πλεονέκτημα έδρας και οι "πράσινοι" με μεινέκτημα, ωστόσο τα αποτελέσματα της περασμένης Πέμπτης αντέστρεψαν άρδην την κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα από τη Σιένα στο δεύτερο παιχνίδι του ΣΕΦ, θα πρέπει να "σπάσει" την έδρα της Σιένα, με την πρώτη προσπάθεια  να ξεκινάει την Τρίτη το βράδυ (21.00). Μοναδικό πρόβλημα (πέραν βέβαια του γνωστού με τον Βασιλόπουλο) για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο Τεόντοσιτς, ο οποίος ωστόσο έδειξε στην τελευταία προπόνηση να έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, με αποτέλεσμα να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του.

Όσο για τον Παναθηναϊκό, ύστερα από το θρίαμβο της Πέμπτης στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" επί της Μπαρτσελόνα, αρκεί να αξιοποιήσει την έδρα του την Τρίτη (21.45) και την Πέμπτη για να πάει εκείνος στη Βαρκελώνη και οι πρωταθλητές Ευρώπης και διοργανωτές να μείνουν... στην απ' έξω! Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, έχοντας ολόκληρο το "οπλοστάσιο" στη διάθεσή του. Μεγάλο όπολο για τους πρωταθλητές οι 18.000 οπαδοί τους που αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά το κλειστό του ΟΑΚΑ..



http://www.protothema.gr/