Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ιδρυση δικτύων αλληλεγγύης με σκοπό την αλληλεγγύη

Στην συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας προτάθηκε από τον γράφοντα η ίδρυση δικτύων αλληλεγγύης με σκοπό αυτό το οποίο λέει και η λέξη. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στα δίκτυα αυτά θα μπορούν να ενταχθούν γιατροί, δικηγόροι,κοινωνικοί λειτουργοί,καθηγητές,δάσκαλοι,αλλά και πολίτες άλλων ειδικοτήτων που μέσα από εθελοντική εργασία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.
Τα δίκτυα αυτά θα οργανωθούν με ευθύνη της δημοτικής κοινότητας μετά από την εξεύρεση εθελοντών για το σκοπό αυτό.Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται δουλειά από όλους τους συμβούλους της κοινότητας την οποία πιστεύω ότι μπορούν και θέλουν να κάνουν και εκεί βασιζόμενος έκανα και την πρόταση.
Σαν πρώτο βήμα πρότεινα την ίδρυση κέντρου πρόσθετης διδασκαλίας σε μαθητές λυκείου που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε φροντιστηριακές δαπάνες με αφορμή το θέμα περί ενισχυτικής διδασκαλίας που έφερε η πλειοψηφία.
Σκοπός μου ήταν και είναι το κέντρο πρόσθετης διδασκαλίας να επεκταθεί και σε μαθητές δημοτικού με προβλήματα μάθησης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αλλά και σε ενήλικες αλλοδαπούς που θα επιθυμούσαν την γρηγορότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Προς το σκοπό αυτό πρότεινα τριμελή επιτροπή από τα μέλη της κοινότητας που θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα της ίδρυσης του κέντρου και αν υπάρχει ανταπόκριση τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από 2 καθηγητές και 1 δάσκαλο για την επιμέλεια προγραμμάτων.
Πέραν τούτου ολόκληρο το συμβούλιο της κοινότητας να μεριμνήσει και να ασχοληθεί με την διεύρυνση των δικτύων αλληλεγγύης μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα ανακουφίσει πολλούς συμπολίτες μας.
Τελικά μέσα από έντονη διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή για να δει το θέμα της ΄πρόσθετης διδασκαλίας  με απώτερο δικό μου στόχο και θέλω να πιστεύω ολόκληρης της κοινότητας την ίδρυση αυτών των δικτύων.
Αν τελικά ο στόχος βρει ανταπόκριση και επιτευχθεί πιστεύω ότι θα έχουμε επιτελέσει ένα μεγάλο έργο που θα ανακουφίσει πολλούς συμπολίτες μας και θα βρει και πολλούς μιμητές.
Αλλωστε κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια στιγμή βρεθούμε πολλοί από εμάς στην ανάγκη αυτού που η λέξη λέει.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

ΖΩΤΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


dimitrios-zotalis@hotmail.com

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΣ(ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)



Έθιμα που δεν γνωρίζετε για την 25η Μαρτίου

H 25η Μαρτίου είναι μια γιορτή που ενώνει όλους τους Ελληνες και τονώνει το αίσθημα πατριωτισμού και της πίστης τους.

Ο διττός της χαρακτήρας την καθιστά ως τη μεγαλύτερη γιορτή του έθνους μας και ως μια από τις σημαντικότερες για την Ορθοδοξία, γι’ αυτό και γιορτάζεται με επισημότητα και κατάνυξη μέσα από πλήθος εκδηλώσεων, στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην ομογένεια.

Τι πραγματικά, λοιπόν, γιορτάζουμε; Κατ’ αρχάς, η ημέρα αυτή είναι ιερή, καθώς σημαίνει για τους χριστιανούς η αναγγελία της ενανθρώπισης του Θεού και η διαβεβαίωση για την απολύτρωσή τους από τα δεινά της πλάνης, του σκότους και της κατάπτωσης, αφού εκείνη την ημέρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία (Μαρία την Παρθένο) ότι είναι ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες και έχει επιλεγεί ως η μητέρα του Ιησού Χριστού, παραδίδοντάς της τον κρίνο της καρποφορίας.

Αυτή την ευλογημένη ημέρα, όμως, χιλιάδες χρόνια μετά την αναγγελία της γέννησης του Υιού του Θεού, επέλεξε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1821 για να ευλογήσει στη Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης. Επειτα από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, οι σποραδικές αντιδράσεις των Ελλήνων οργανώθηκαν σε ένα ενιαίο κίνημα αντίστασης στο οποίο συμμετείχαν όλες οι κοινωνικές τάξεις.

Οι οπλαρχηγοί, τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και οι προεστοί προσκύνησαν την ελληνική σημαία δίνοντας όρκο να πολεμήσουν ως την ελευθερία ή τον θάνατο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το σύνθημα που συμβολίζει η σημαία μας. Οι εννέα γραμμές -πέντε γαλάζιες για τη θάλασσα και τέσσερις άσπρες για τα αφρισμένα κύματα-, είναι οι εννέα συλλαβές της φράσης που άλλαξε την Ελληνική Ιστορία (ελευθερία ή θάνατος), ενώ ο λευκός της σταυρός σημαίνει την αφοσίωση των Ελλήνων στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Επίσης, εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά τη χώρα, κυρίως στα ελληνικά νησιά, όπου υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Ευαγγελίστρια έχει ξεχωριστή γιορτή στις 25 Μαρτίου και συνήθως με αρτοκλασία. Την ημέρα αυτή η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι, ανεξάρτητα αν συμπέσει με τη νηστεία του Πάσχα ή ακόμη και με τη Μεγάλη Εβδομάδα, και έτσι, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει γίνει το… εθνικό μας φαγητό. Στους Επτανήσιους δε, το τραπέζι κοσμούν το κορφιάτικο στακοφίσι ή κοφίσι μπιάνκο και η κεφαλλονίτικη αλιάδα.

Η λαμπαδηφορία στη Σκιάθο

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τόποι που είχαν ή και διατηρούν ως τις μέρες μας παραδόσεις ειδικά για την 25η Μαρτίου. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν τα έθιμα «εωθινό» και «λαμπαδηφορία» από τον δήμο, την τοπική ομάδα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και το Πνευματικό Κέντρο των εκκλησιών της Σκιάθου. Το εωθινό σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του νησιού και γινόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 5 η ώρα το πρωί με τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του τότε δημοτικού σχολείου. Ψέλνονταν τα ίδια εμβατήρια με αυτά του εθίμου της λαμπαδηφορίας («Ολη δόξα όλη χάρη» και «Της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη χώρα»), καθώς και ύμνοι της Εκκλησίας προς τιμήν της απελευθέρωσης του γένους.

Η λαμπαδηφορία, από την άλλη, γινόταν το βράδυ στις 8 η ώρα ανήμερα της 25ης, όπου μαθητές και ενήλικες ξεχύνονταν στους δρόμους του νησιού με λαμπάδες και κεριά, ψάλλοντας τα δύο εμβατήρια («Ολη δόξα όλη χάρη» και «Της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη χώρα»). Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, παραλληλίζοντας το άγιο φως με το φως της ελευθερίας.

Η Βαγγελίστρα

Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, γι’ αυτή την ημέρα συναντάμε σε πολλά ιστορικά κείμενα για το πανηγύρι στο χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς προς τιμή της Βαγγελίστρας.

Σε αυτό το χωριό, την προηγούμενη μέρα οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία και σ’ ένα πανέρι τοποθετούσαν τέσσερα μικρά ψωμιά, έναν μεγάλο άρτο, ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί, για να εκκλησιαστούν. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έπαιρναν πίσω τον μεγάλο άρτο, τον οποίο έκοβαν σε κομμάτια και τον μοίραζαν στους πιστούς, αφήνοντας το ψωμί, το λάδι και το κρασί στον ναό.

Οταν ολοκληρωνόταν ο εσπερινός, πραγματοποιούταν ολονυχτία, όπου οι κάτοικοι του χωριού «βαρούσαν τουφεκιές» ή έφερναν μπαρούτι από τον Μοριά και έριχναν πυροτεχνήματα. Στο κελί της εκκλησίας και όπου αλλού υπήρχε κόσμος μοιραζόταν φαγητό. Κάποιοι μάλιστα μαγείρευαν αλιάδα, το τυπικό φαγητό της ημέρας, μπακαλεόπιτα και κοφισόπιτα, ειδικά φτιαγμένες για το πανηγύρι που στηνόταν αμέσως μετά.

Το ξημέρωμα έβγαζαν λιτανεία την εικόνα της Βαγγελίστρας σε όλο το χωριό με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Αργοστολίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η λιτανεία πραγματοποιείται το απόγευμα της 25ης Μαρτίου.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι τη συγκεκριμένη μέρα απαγορεύεται οι Κεφαλονίτες να βάλουν στο σπίτι τους λουλούδια ή χόρτα, διότι τον επόμενο χρόνο θα βρουν μέσα του φίδι, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.

Στο Ρουμλούκι της Ημαθίας

Ακόμη, κάνοντας ιστορική αναδρομή συναντάμε την περιοχή Ρουμλούκι, όπου η 25η Μαρτίου θεωρούταν μεγάλη εθνική και θρησκευτική γιορτή για τους κατοίκους της, οι οποίοι έπρεπε απαραιτήτως να εκκλησιαστούν και κανείς μα κανείς δεν εργαζόταν. (Για όσους δε γνωρίζουν, η λέξη ρουμλούκι σημαίνει ελληνότοπος ή ελληνοχώρα. Το τοπωνύμιο αυτό δόθηκε από τους Τούρκους κατακτητές, υποδεικνύοντας την αναγνώριση ως προς τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στην περιοχή και η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό έγινε από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Σήμερα, Ρουμλούκι εννοούμε το τμήμα του κάμπου της Ημαθίας που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας και απλώνεται από τα υψώματα της Βέροιας μέχρι τον Λουδία και τον Θερμαϊκό).

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της τούρκικης κατοχής, ο δάσκαλος εκφωνούσε λόγο που τόνιζε τη διττή σημασία της ημέρας για τους ορθόδοξους Ελληνες, ενώ τη δημιουργία ελεύθερου
ελληνικού κράτους οι υπόδουλοι Ρουμλουκιώτες τη χαρακτήριζαν ως Παλαιά Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο ιερέας τελούσε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς αγωνιστές του 1821 και έπειτα οι μαθητές τραγουδούσαν τον Εθνικό Υμνο και δημοτικά τραγούδια που αναφέρονταν στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής, στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου συμπεριλαμβανόταν και η παρουσίαση σχετικών θεατρικών έργων.

Το μεσημέρι, οι Ρουμλουκιώτες έτρωγαν το καθιερωμένο γι’ αυτούς φαγητό της ημέρας, ταβά (ταψί) στο φούρνο με ψάρι γριβάδι και κρεμμύδια.

Τα Καλάβρυτα

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την περιοχή των Καλαβρύτων, όπου στις 25 Μαρτίου πραγματοποιείται τρισάγιο στο Πανελλήνιο Ηρώο των Αγωνιστών του 1821, συνδυασμένο, όπως σε όλη την Ελλάδα, με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων, ανάκρουση του Εθνικού Υμνου, δοξολογία στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Ναού της Μονής Αγίας Λαύρας και απαγγελία πανηγυρικού λόγου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, εντούτοις, η αναπαράσταση ορκωμοσίας των αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης από τον θεατρικό όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος». Ακολουθεί παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και απονομή επάθλων στους νικητές του ποδηλατικού γύρου Θυσίας στη διαδρομή Πάτρα - Χαλανδρίτσα - Καλάβρυτα - Αγία Λαύρα, αφού στις 24 του μήνα ο ηγούμενος της μονής συνηθίζεται να παραδίδει το λάβαρο της επανάστασης και ένα στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθούν στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα Παλαιών Πατρών Γερμανός και στις 25 να επιστραφούν.

Και επειδή πολλοί είναι αυτοί που πρεσβεύουν την άποψη ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι οι καιροί μας είναι… χαλεποί, καλό θα ήταν να μείνει στη μνήμη όλων μας ότι η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του, γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Αλλωστε, παρά τη διχόνοια και τα μελανά σημεία των προγόνων μας, οι αγωνιστές του ’21 μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο ελευθερίας, γραμμένο κυριολεκτικά με το αίμα τους.

Οπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Οταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη “εγώ”, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ”».

Να γιατί ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες, καθώς η ελευθερία όποιας μορφής, θέλει αρετή, τόλμη και φυσικά πολλές θυσίες για να αποκτηθεί, πόσο μάλλον δε για να διατηρηθεί.

protothema

http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/25_5891.html

Κάντε βόλτα σε φανταστικούς χώρους τέχνης μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας!

Το Artsteps, είναι ένας διαδικτυακός τόπος που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν και να περιηγηθούν εικονικά σε τρισδιάστατους χώρους τέχνης.

Το νέο site απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικούς οργανισμούς καθώς και σε όλους τους φιλότεχνους.

Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τρισδιάστατους χώρους για την ψηφιακή αποτύπωση των εικονικών εκθέσεων του, στις οποίες θα μπορούν να προβάλλονται δισδιάστατα εκθέματα, τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και video.

Η κατασκευή και περιήγηση των εκθέσεων του Artsteps γίνεται μέσα από έναν απλό web browser, χωρίς την ανάγκη για εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού ή λογισμικού ενώ όλες οι εκθέσεις παρουσιάζονται μέσα από την ιστοσελίδα του Artsteps.

Τέλος όλες εκθέσεις μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή blog ενώ οι επισκέπτες τους, θα μπορούν να σχολιάζουν και να ψηφίζουν τις αγαπημένες τους και να τις ‘μοιράζονται’ σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα.

newsit

http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_2465.html

ΗΠΑ και Ρωσία επεκτείνουν τη συμφωνία για την πυρηνική ασφάλεια


Επέκταση σε ορίζοντα επταετίας

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δέχτηκαν να παρατείνουν κατά επτά χρόνια τη συμφωνία τους για την πυρηνική ασφάλεια, ανακοίνωσε αργά χθες Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο υφυπουργός Ενέργειας Ντάνιελ Πόμεναν.

Η παράταση της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1995, "έχει στόχο να καταπολεμήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να εμποδίσουν επικίνδυνα πυρηνικά υλικά ή εξοπλισμό που πέφτουν σε κακά χέρια", δήλωσε ο Πόνεμαν.

Η συμφωνία επιτρέπει στην Εθνική Αρχή για την πυρηνική ασφάλεια των ΗΠΑ (NNSA) να εργαστεί στη Ρωσία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία οικολογικού, βιομηχανικού και πυρηνικού ελέγχου (Rostechnadzor) την επιθεώρηση 37 εγκαταστάσεων που έχουν πυρηνικά υλικά και 73 εγκαταστάσεις πυρηνικού εξοπλισμού.
http://www.newsbeast.gr/

Πάνω από 7 εκατ. downloads για τον Firefox 4


Εντυπωσιακός αριθμός την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας

Όπως ανακοίνωσε η Mozilla, ο Firefox 4 «κατέβηκε» 7,1 εκατομμύρια φορές την πρώτη μέρα της επίσημης κυκλοφορίας του. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το νούμερο αυτό είναι υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου για τον Internet Explorer 9, ο οποίος έκανε ντεμπούτο ελάχιστες μέρες πριν.

Αναμφίβολα, η διαφορά αυτή ανάμεσα στους δύο browsers δείχνει ότι ο Firefox έχει ένα φανατικό κοινό που περιμένει με αγωνία κάθε νέα έκδοση, σε αντίθεση με το κοινό του Internet Explorer που έχει σαφώς πιο «χαλαρή» συμπεριφορά.

Μπορεί τα 7,1 εκατομμύρια να είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο, δεν είναι όμως το απόλυτο ρεκόρ για τη Mozilla. Ο Firefox 3 που κυκλοφόρησε το 2008 έφτασε τα 8 εκατομμύρια downloads μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Πηγή: epcmag.gr
http://www.newsbeast.gr/

Συγκλόνισε ο Παναθηναϊκός στη Βαρκελώνη, “αυτοκτόνησε”ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ Εκτός έδρας νίκες και από Μακάμπι, Βαλένθια

Ο Παναθηναϊκός συγκλόνισε στη Βαρκελώνη και πέτυχε την επική νίκη-ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ολυμπιακός “αυτοκτόνησε” στο ΣΕΦ απέναντι στη Σιένα. Βραδιά φιλοξενουμένων η αποψινή, αφού κέρδισαν και οι 4, σπάζοντας την έδρα. Ο Παναθηναϊκός έχανε με 16 πόντους, θριάμβευσε στο τέλος με 75-71 και έχει τώρα την τύχη στα χέρια του στο ΟΑΚΑ (29 και 31 Μαρτίου). Ο Ολυμπιακός μετά το +48 της Τρίτης υπέστη ήττα σοκ στο ΣΕΦ με 65-82 από τη Σιένα. Έτσι είναι υποχρεωμένος να κυνηγήσει τουλάχιστον μια νίκη στα δυο ματς της άλλης εβδομάδας (29 και 31 Μαρτίου) επί ιταλικού εδάφους




Με επική ανατροπή, αφού στα μισά της δεύτερης περιόδου βρέθηκε να χάνει με 16 πόντους, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να "αλώσει" την έδρα της Μπαρτσελόνα με 75-71 και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας. Ο μεγάλος αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης, πρώτο φαβορί για τον τίτλο του MVP της Ευρωλίγκας, και ο αναγεννημένος Ρομέιν Σάτο οδήγησαν την αντεπίθεση διαρκείας. Πλέον οι "πράσινοι" έχουν την κατάσταση στα χέρια τους και την ψυχολογία με το μέρος τους. Αν στα τρία εναπομείναντα ματς της σειράς πάρουν δύο νίκες, τότε θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη στις 6-8 Μαΐου για το φάιναλ φορ.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός έχασε τα κεκτημένα, το πλεονέκτημα δηλαδή της έδρας. Οι Πειραιώτες περίμεναν να βρουν μπροστά τους την ίδια απογοητευτική Σιένα, την οποία νίκησαν με 48 πόντους την Τρίτη. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς "υπνωτίστηκαν" από τους ίδιους τους τούς εαυτούς και παθαίνοντας... overdose αυτοπεποίθησης ηττήθηκε καθαρά και εύκολα από τους Ιταλούς με 82-65.

Οι έδρες έσπασαν και στα άλλα δύο ζευγάρια. Η Μακάμπι, με μεγάλο πρωταγωνιστής τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, πέρασε από την έδρα της Κάχα Λαμποράλ σε ένα συγκονιστικό ματς, ενώ και η Βαλένθια, με πραγματικό σόου του Κουκ στα τελευταία λεπτά νίκησε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, στον ισπανικό "εμφύλιο".



http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262351

Αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του Εικοσιένα!!



Την εθνική μας παλιγγενεσία και την αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι εφέτος ο Παγκαλαβρυτινός, αποτίνοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του Εικοσιένα. Αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν, «για του Xριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Πάτρας, ενώ η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε πρωτοφανής, καθώς το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Π.Σ. Άλλωστε, τα Καλάβρυτα ήταν το φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του έθνους κατά της τουρκικής τυραννίας, καθώς η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας αποτέλεσε την αφετηρία για την εξέγερση των Ελλήνων. Μάλιστα, η φετινή επετειακή εκδήλωση είχε και επίκαιρα χαρακτηριστικά, μετά την προσπάθεια κάποιων να παραχαράξουν την ιστορία του τόπου, αμφισβητώντας όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τους ήρωες του ’21 που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για τη σημερινή ελεύθερη πατρίδα μας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα εστίασε στην έναρξη της Επαναστάσεως από τα Καλάβρυτα και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί όπου κάτω από τον υπεραινώβιο πλάτανο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές του ’21. Μάλιστα, στην ομιλία του, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στη σκόπιμη παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται από ορισμένους κύκλους, σε μια προσπάθεια οι Έλληνες να αποκοπούν από το ένδοξο παρελθόν τους. Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι στις 16 και 17 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν τα προεπαναστατικά γεγονότα στη Χελωνοσπηλιά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορική περιοχή των Καλαβρύτων, επισημαίνοντας πως η πανελλήνια συνείδηση θεωρεί την Αγία Λαύρα ως «Μητρόπολη της Εθνεγερσίας».

ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι φουστανελοφόροι του Π.Σ., έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή του συνεδριακού. Με περίσσια λεβεντιά παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος.

Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί. Συγκεκριμένα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γ. Δημαράς, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών, Σ. Καπλάνης και ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, οι οποίοι μεταξύ των άλλων κατήγγειλαν τις προσπάθειες κάποιων να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα. Ακολούθησαν παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από τα χορευτικά του Π.Σ. Περισσότεροι από 100 χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, «έσμιξαν» στη σκηνή σε ένα μοναδικό θέαμα.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Ρηγόπουλος έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.


O Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-Έκθεση Φωτογραφίας Στέφανου Τσακίρη Μουσικοί Δωματίου του Στέφανου Τσακίρη Εγκαίνια: Δευτέρα 28 Μαρτίου 21:00



Ο Στέφανος Τσακίρης παρουσιάζει μια σειρά από ασπρόμαυρα πορτραίτα μουσικών στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 28 Μαρτίου 2011, στις  21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η έκθεση, με τίτλο Μουσικοί Δωματίου, αποτελεί μία προσωπική ματιά του φωτογράφου στους περιπλανώμενους μουσικούς της Θεσσαλονίκης.

Στα εγκαίνια θα υπάρξει και μουσική από το τρίο «Οικογενειακή Υπόθεση».

Έκθεση Φωτογραφίας
Στέφανου Τσακίρη
"Μουσικοί Δωματίου"
Εγκαίνια: 28 Μαρτίου 2011, 21:00
Διάρκεια: 28 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2011
 Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 18:00-22:00
Κλειστά: από Μ. Παρασκευή 22 έως και Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2011
Χώρος: Φουαγιέ 2ου ορόφου

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Σσσσσς... Ακούς τη μουσική???
Πίσω από τις κόρνες στην Τσιμισκή, τα φρεναρίσματα στην Εγνατία και τις φωνές στην Ερμού, ακούγεται καμιά φορά, σε κάποια γωνία της Αριστοτέλους ένα ακορντεόν ή άλλοτε ένα κλαρίνο, ένα σαξόφωνο, ή μια κιθάρα. Πρωτόγνωρο στα αυτιά, ξένο. Μακάρι να μην ήταν τόσο ξένο. Μερικές φορές, χαμογελάμε αγγίζοντας αυτές τις νότες της χαράς, νότες δυο φορές πιο δυνατές από τις κανονικές, αφού καταφέρνουν κι ακούγονται, όχι σε ένα ήσυχο δωμάτιο, αλλά μέσα από τους θορύβους της πόλης. Εσύ δε χαμογελάς?
Για μια στιγμή, βλέπω χρώματα στο τσιμέντο, μυρίζω ακριβά αρώματα στα σκουπίδια, γεύομαι σπιτικό φαγητό στα φαστφουντάδικα, ακούω μουσικές στους δρόμους...Έτσι, για ψυχολογικούς λόγους...
Ο Στέφανος κατέγραψε μερικές από τις νότες της Θεσσαλονίκης. Νότες που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου και σε κάνουν να πιστεύεις για μια στιγμή ότι βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο μελωδίες.
Ταμιωλάκη Άσπα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
 Ως 3
ελculture.gr
clickatlife.gr
mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Έμεινε στην Τρίτη και τώρα τρέχει!


Έμεινε στην Τρίτη και τώρα τρέχει! Η Σιένα ήταν αγνώριστη! Το ίδιο και ο Ολυμπιακός! Οι Ιταλοί κέρδισαν 82-65… έσπασαν την έδρα και έβαλαν δύσκολα στους «ερυθρόλευκους» για το final4!
Ο θριαμβευτικός τρόπος που ήρθε η νίκη στο πρώτο παιχνίδι έκανε τεράστιο κακό στον Ολυμπιακό που πίστεψε ότι το +48 έφθανε και περίσσευε όχι για το 1-0, αλλά για να προκριθεί στο φάιναλ φορ. Οι Ιταλοί δεν ξεγελάστηκαν, μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι να δείξουν ότι η εικόνα του πρώτου αγώνα δεν τους αντιπροσωπεύει και οι «ερυθρόλευκοι» παρασυρμένοι για μια ακόμα φορά από την πανηγυρική ατμόσφαιρα που στήθηκε στις εξέδρες έχασαν τη… γη κάτω από τα πόδια τους.
Το πρώτο ματς της σειράς ήταν απλώς «κάτι μαγικό». Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο αμυντικά παιχνίδι και η Σιένα το χειρότερο επιθετικά παιχνίδι. Όπως είχε πει και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς η «επανάληψη του σεναρίου είναι αδύνατη». Τα στοιχεία της φιλοσοφίας των Πειραιωτών φυσικά στην άμυνα ήταν ίδια και απαράλλακτα, αλλά οι Ιταλοί ξεκίνησαν με περισσότερο πείσμα και ηρεμία στο παιχνίδι τους ξέροντας τι είχαν να αντιμετωπίσουν.
Περισσότερα http://www.gazzetta.gr/

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ολυμπιακός: Ευχές και ανθοδέσμη στον Αμπιντάλ


Το κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μία φορά η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ευαισθητοποιήθηκε από την περιπέτειας της υγείας του Ερίκ Αμπιντάλ.
Οι «ερυθρόλευκοι» συγκεκριμένα έστειλαν στον άσο της Μπαρτσελόνα ευχές για ταχεία ανάρρωση και μία ανθοδέσμη.
Ο Αμπιντάλ σήμερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ξεκίνησε θεραπεία ώστε να μπορέσει να επιστρέψει δυνατός όσο το δυνατόν το γρηγορότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στον άσο της Μπαρτσελόνα διαγνώστηκε όγκος στο συκώτι και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Πλέον ο Γάλλος ποδοσφαιριστής περιμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας, τα οποία και θα δείξουν εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης.
http://www.zougla.gr/

«Κατάλληλο ποσό» τα 75 δις ευρώ για την Πορτογαλία


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο σήμερα περί ενός ποσού 75 δις ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ συγχρόνως υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ανέφερε: «Εάν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού δανεισμού της», έστω κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα



http://www.zougla.gr/

H Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην «Ωρα της Γης»


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην «Ώρα της Γης», που διοργανώνει η WWF, σβήνοντας στις 26 Μαρτίου τα φώτα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, στα Κάστρα της Άνω Πόλης, στο Λευκό Πύργο και στην Καμάρα.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, σχεδιάζει την εφαρμογή μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεών του και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, ενώ προωθεί το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με μπλε κάδο για την βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.



http://www.zougla.gr/

Κατερίνα Στικούδη: «Δεν κοιτάζω το πορτοφόλι στους άντρες»


Η Κατερίνα Στικούδη είναι προσγειωμένη. Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει πάρει «τα πάνω» της επαγγελματικά, δεν επαναπαύεται: «Ξέρω ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να μην υπάρχω σε αυτό το χώρο. Είμαι προετιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτά που ζω τώρα να μην υπάρχουν αύριο».

Για το λόγο αυτό, στη ζωή της κρατά όπως λέει «αντικλείδια»: «Προσπαθώ να έχω επιλογές. Θα μπορούσα να προπονώ παιδάκια στο κολυμβητήριο όπως έκανα στο παρελθόν ή να συνεχίσω τη σχολή μου την οποία άφησα στη μέση».

Ποτέ πάντως δεν θα χρησιμοποιούσε ως αποκούμπι το πορτοφόλι ενός άντρα: «δεν είμαι από τις γυναίκες που κοιτούν το πορτοφόλι. Δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ έτσι. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητη από τα 18 μου. Άλλωστε τα λεφτά του άλλου δεν σημαίνει ότι θα γίνουν δικά σου».

«Έξι εκατομμύρια τρόποι για να σε κερδίσω πρώτη» τραγουδά στο νέο της single, κάτι που όπως φαίνεται υποστηρίζει και στην προσωπική της ζωή: «υπάρχουν τρόποι για να κερδίσεις έναν άντρα, όχι απαραίτητα σεξουαλικοί. Ένα βλέμμα, μια ωραία κίνηση, μια καλή ατάκα», λέει στο περιοδικό People.
Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως μια από τις «πιο σέξι Ελληνίδες», πράγμα διόλου τυχαίο αφού η Κατερίνα νιώθει καλά με τον εαυτό της και το βγάζει προς τα έξω: «δεν αρκεί να βάλεις ένα μπούστο και ένα μίνι. Προσέχω γιατί πέρα από το “σέξι”, το να τρέφεσαι σωστά και θέμα υγείας».

Στέλνει μάλιστα και το μήνυμα της σε όσα κορίτσια κάνουν εξαντλητικές δίαιτες και έχουν ως πρότυπο τα σκελετωμένα μοντέλα των περιοδικών:«Δεν είναι απαραίτητο το ωραίο σώμα για να έχεις έναν άντρα να σε αγαπάει και να τον αγαπάς. Δεν πρέπει ξεφυλλίζοντας περιοδικά, βλέποντας κορίτσια στα οποία έχει γίνει ρετούς να πανικοβαλλόμαστε, να πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουμε έτσι για ν΄αρέσουμε».

Τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει και την ευγνωμοσύνη της στην Ελεονώρα Μελέτη: «Όταν ήμουν στον Πρωινό Καφέ με την Ελεονώρα μου έδωσε χώρο και με στήριξε. Αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ και την ευχαριστώ».

http://www.star.gr/

Το Εκλογοδικείο μίλησε

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ!
Τίποτα δεν αλλάζει στο Μοσχάτο με την απόφαση του Εκλογοδικείου Πειραιά. Ο κ. Ευθυμίου θα εξακολουθεί να έχει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, ενώ Σπανάκης και Κρεμμύδας καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Το καθαρογράψιμο της απόφασης θα μας πει και τις λεπτομέρειες ως προς την μεταξύ τους διαφορά σε ψήφους!
Χάνει την ένσταση και ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος θα μπορούσε να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μιας και στα δικαστήρια της Αθήνας δικαιώθηκαν περιπτώσεις όμοιες με την δική του!



http://mosxatoupolis.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

«Έκλεισαν» οι πρώτοι για Νέα Υόρκη

Τα «Diamond League» συγκεντρώνουν πάντοτε τα κορυφαία ονόματα του στίβου. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και τώρα με τους διοργανωτές της Νέας Υόρκης να έχουν προχωρήσει στο σχετικό… deal.
Τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων στη μεγαλούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών και οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι στο έκτο κατά σειρά μίτινγκ της IAAF που έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου, θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων, η πρωταθλήτρια του ύψους Μπλάνκα Βλάσιτς, ο Αμερικανός σπρίντερ, Τάισον Γκέι, ο πρωταθλητής των 400 μ. επίσης Αμερικανός, Τζέρεμι Γουόρινερ και η Βρετανίδα πρωταθλήτρια των σύνθετων αγωνισμάτων, Τζέσικα Ενίς.

Βεβαίως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους παραπάνω αθλητές, καθώς όλοι κυριαρχούν στα αγωνίσματά τους.



http://www.gazzetta.gr/sport/sport-stivos

Καταθέτει έφεση ο Μπλοκ

Έφεση κατά της ποινής που του επιβλήθηκε από την USADA θα καταθέσει ο προπονητής και μάνατζερ Μαρκ Μπλοκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με δεκαετή αποκλεισμό λόγω παραβάσεων του κανονισμού ντόπινγκ.
Ο Μπλοκ έγινε το 24ο άτομο στη σειρά που τιμωρείται για τη σχέση του με το εργαστήριο Balco, το σκάνδαλο του οποίου συγκλόνισε το 2003 τον αμερικανικό στίβο και όχι μόνο. Ο ίδιος έλαβε ποινή δέκα ετών επειδή προμήθευε τη σύζυγό του και αθλήτρια των σπριντ, Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ με αναβολικά.

Η τελευταία ομολόγησε την εμπλοκή της με το εργαστήριο Balco και μολονότι δεν είχε βρεθεί δικό της «θετικό» δείγμα, τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, ενώ της επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για ψευδορκία.

Με ανακοίνωσή του ο Μπλοκ έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο στη συγκεκριμένη υπόθεση.



http://www.gazzetta.gr/sport/sport-stivos

Gwen Stefani: 1 εκατομμύριο δολάρια για τα παιδιά της Ιαπωνίας

Σε ένα ειδικό φιλανθρωπικό σκοπό, για τα παιδιά της Ιαπωνίας που έχουν πληγεί από το σεισμό, έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια η Gwen Stefani. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Sandra Bullock και πολλών άλλων αστέρων της σόουμπιζ, η Stefani αποφάσισε και αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει όσο μπορεί οικονομικά τους Ιάπωνες. «Έχω πολλές φορές εμπνευστεί από τον κόσμο στην Ιαπωνία. Έχω μία αληθινή αγάπη και σεβασμό για τον λαό της χώρας και τον πολιτισμό τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 
http://www.gossip-tv.gr/

Για το «2 στα 2» ο Ολυμπιακός


Έτοιμος να διπλασιάσει τις νίκες και να κάνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς το Final Four της Βαρκελώνης είναι ο Ολυμπιακός ο οποίος υποδέχεται σήμερα και πάλι τη Σιένα στο κατάμεστο ΣΕΦ (21.45).

Μετά την εμφατική νίκη με την απίστευτη διαφορά πόντων, οι κυπελλούχοι Ελλάδος ελπίζουν σε ανάλογη εμφάνιση και εύκολη νίκη αλλά ο τεχνικός των ερυθρολεύκων, Ντούσαν Ίβκοβιτς, έχει ξεκαθαρίσει ότι εκείνο το παιχνίδι πέρασε στο Χρονοντούλαπο της ιστορίας και πως το σημερινό θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Την ίδια ώρα, αναμένει να διαπιστώσει αν θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Μίλος Τεόντοσιτς, καθώς ο διεθνής Σέρβος γκαρντ του Ολυμπιακού κατάφερε να βγάλει μόνο το πρώτο μέρος της προπόνησης.

Στον αντίποδα, η πρωταθλήτρια Ιταλίας, έκανε την τελευταία της στο κλειστό του Αιγάλεω και ο τεχνικός της ομάδας, Σιμόνε Πιανιτζάνι,ευελπιστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της Τρίτης.

Η συνέχεια στο παρκέ...

http://www.star.gr/