Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ολυμπιακός: Ευχές και ανθοδέσμη στον Αμπιντάλ


Το κοινωνικό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μία φορά η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ευαισθητοποιήθηκε από την περιπέτειας της υγείας του Ερίκ Αμπιντάλ.
Οι «ερυθρόλευκοι» συγκεκριμένα έστειλαν στον άσο της Μπαρτσελόνα ευχές για ταχεία ανάρρωση και μία ανθοδέσμη.
Ο Αμπιντάλ σήμερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ξεκίνησε θεραπεία ώστε να μπορέσει να επιστρέψει δυνατός όσο το δυνατόν το γρηγορότερο.

Υπενθυμίζεται ότι στον άσο της Μπαρτσελόνα διαγνώστηκε όγκος στο συκώτι και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Πλέον ο Γάλλος ποδοσφαιριστής περιμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας, τα οποία και θα δείξουν εάν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης.
http://www.zougla.gr/

«Κατάλληλο ποσό» τα 75 δις ευρώ για την Πορτογαλία


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο σήμερα περί ενός ποσού 75 δις ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ συγχρόνως υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ανέφερε: «Εάν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού δανεισμού της», έστω κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα



http://www.zougla.gr/

H Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην «Ωρα της Γης»


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην «Ώρα της Γης», που διοργανώνει η WWF, σβήνοντας στις 26 Μαρτίου τα φώτα, από τις 8.30 έως τις 9.30 το βράδυ, στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, στα Κάστρα της Άνω Πόλης, στο Λευκό Πύργο και στην Καμάρα.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, σχεδιάζει την εφαρμογή μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεών του και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, ενώ προωθεί το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με μπλε κάδο για την βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.



http://www.zougla.gr/

Κατερίνα Στικούδη: «Δεν κοιτάζω το πορτοφόλι στους άντρες»


Η Κατερίνα Στικούδη είναι προσγειωμένη. Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει πάρει «τα πάνω» της επαγγελματικά, δεν επαναπαύεται: «Ξέρω ανά πάσα στιγμή ότι μπορεί να μην υπάρχω σε αυτό το χώρο. Είμαι προετιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτά που ζω τώρα να μην υπάρχουν αύριο».

Για το λόγο αυτό, στη ζωή της κρατά όπως λέει «αντικλείδια»: «Προσπαθώ να έχω επιλογές. Θα μπορούσα να προπονώ παιδάκια στο κολυμβητήριο όπως έκανα στο παρελθόν ή να συνεχίσω τη σχολή μου την οποία άφησα στη μέση».

Ποτέ πάντως δεν θα χρησιμοποιούσε ως αποκούμπι το πορτοφόλι ενός άντρα: «δεν είμαι από τις γυναίκες που κοιτούν το πορτοφόλι. Δεν ήμουν και δεν θα είμαι ποτέ έτσι. Είμαι οικονομικά ανεξάρτητη από τα 18 μου. Άλλωστε τα λεφτά του άλλου δεν σημαίνει ότι θα γίνουν δικά σου».

«Έξι εκατομμύρια τρόποι για να σε κερδίσω πρώτη» τραγουδά στο νέο της single, κάτι που όπως φαίνεται υποστηρίζει και στην προσωπική της ζωή: «υπάρχουν τρόποι για να κερδίσεις έναν άντρα, όχι απαραίτητα σεξουαλικοί. Ένα βλέμμα, μια ωραία κίνηση, μια καλή ατάκα», λέει στο περιοδικό People.
Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως μια από τις «πιο σέξι Ελληνίδες», πράγμα διόλου τυχαίο αφού η Κατερίνα νιώθει καλά με τον εαυτό της και το βγάζει προς τα έξω: «δεν αρκεί να βάλεις ένα μπούστο και ένα μίνι. Προσέχω γιατί πέρα από το “σέξι”, το να τρέφεσαι σωστά και θέμα υγείας».

Στέλνει μάλιστα και το μήνυμα της σε όσα κορίτσια κάνουν εξαντλητικές δίαιτες και έχουν ως πρότυπο τα σκελετωμένα μοντέλα των περιοδικών:«Δεν είναι απαραίτητο το ωραίο σώμα για να έχεις έναν άντρα να σε αγαπάει και να τον αγαπάς. Δεν πρέπει ξεφυλλίζοντας περιοδικά, βλέποντας κορίτσια στα οποία έχει γίνει ρετούς να πανικοβαλλόμαστε, να πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουμε έτσι για ν΄αρέσουμε».

Τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει και την ευγνωμοσύνη της στην Ελεονώρα Μελέτη: «Όταν ήμουν στον Πρωινό Καφέ με την Ελεονώρα μου έδωσε χώρο και με στήριξε. Αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ και την ευχαριστώ».

http://www.star.gr/

Το Εκλογοδικείο μίλησε

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ!
Τίποτα δεν αλλάζει στο Μοσχάτο με την απόφαση του Εκλογοδικείου Πειραιά. Ο κ. Ευθυμίου θα εξακολουθεί να έχει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, ενώ Σπανάκης και Κρεμμύδας καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Το καθαρογράψιμο της απόφασης θα μας πει και τις λεπτομέρειες ως προς την μεταξύ τους διαφορά σε ψήφους!
Χάνει την ένσταση και ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος θα μπορούσε να καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μιας και στα δικαστήρια της Αθήνας δικαιώθηκαν περιπτώσεις όμοιες με την δική του!



http://mosxatoupolis.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html

«Έκλεισαν» οι πρώτοι για Νέα Υόρκη

Τα «Diamond League» συγκεντρώνουν πάντοτε τα κορυφαία ονόματα του στίβου. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και τώρα με τους διοργανωτές της Νέας Υόρκης να έχουν προχωρήσει στο σχετικό… deal.
Τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων στη μεγαλούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών και οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι στο έκτο κατά σειρά μίτινγκ της IAAF που έχει οριστεί για τις 11 Ιουνίου, θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων, η πρωταθλήτρια του ύψους Μπλάνκα Βλάσιτς, ο Αμερικανός σπρίντερ, Τάισον Γκέι, ο πρωταθλητής των 400 μ. επίσης Αμερικανός, Τζέρεμι Γουόρινερ και η Βρετανίδα πρωταθλήτρια των σύνθετων αγωνισμάτων, Τζέσικα Ενίς.

Βεβαίως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους παραπάνω αθλητές, καθώς όλοι κυριαρχούν στα αγωνίσματά τους.



http://www.gazzetta.gr/sport/sport-stivos

Καταθέτει έφεση ο Μπλοκ

Έφεση κατά της ποινής που του επιβλήθηκε από την USADA θα καταθέσει ο προπονητής και μάνατζερ Μαρκ Μπλοκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με δεκαετή αποκλεισμό λόγω παραβάσεων του κανονισμού ντόπινγκ.
Ο Μπλοκ έγινε το 24ο άτομο στη σειρά που τιμωρείται για τη σχέση του με το εργαστήριο Balco, το σκάνδαλο του οποίου συγκλόνισε το 2003 τον αμερικανικό στίβο και όχι μόνο. Ο ίδιος έλαβε ποινή δέκα ετών επειδή προμήθευε τη σύζυγό του και αθλήτρια των σπριντ, Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ με αναβολικά.

Η τελευταία ομολόγησε την εμπλοκή της με το εργαστήριο Balco και μολονότι δεν είχε βρεθεί δικό της «θετικό» δείγμα, τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, ενώ της επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης έξι μηνών για ψευδορκία.

Με ανακοίνωσή του ο Μπλοκ έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, το οποίο και θα έχει τον τελευταίο λόγο στη συγκεκριμένη υπόθεση.



http://www.gazzetta.gr/sport/sport-stivos

Gwen Stefani: 1 εκατομμύριο δολάρια για τα παιδιά της Ιαπωνίας

Σε ένα ειδικό φιλανθρωπικό σκοπό, για τα παιδιά της Ιαπωνίας που έχουν πληγεί από το σεισμό, έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια η Gwen Stefani. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Sandra Bullock και πολλών άλλων αστέρων της σόουμπιζ, η Stefani αποφάσισε και αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει όσο μπορεί οικονομικά τους Ιάπωνες. «Έχω πολλές φορές εμπνευστεί από τον κόσμο στην Ιαπωνία. Έχω μία αληθινή αγάπη και σεβασμό για τον λαό της χώρας και τον πολιτισμό τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 
http://www.gossip-tv.gr/

Για το «2 στα 2» ο Ολυμπιακός


Έτοιμος να διπλασιάσει τις νίκες και να κάνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς το Final Four της Βαρκελώνης είναι ο Ολυμπιακός ο οποίος υποδέχεται σήμερα και πάλι τη Σιένα στο κατάμεστο ΣΕΦ (21.45).

Μετά την εμφατική νίκη με την απίστευτη διαφορά πόντων, οι κυπελλούχοι Ελλάδος ελπίζουν σε ανάλογη εμφάνιση και εύκολη νίκη αλλά ο τεχνικός των ερυθρολεύκων, Ντούσαν Ίβκοβιτς, έχει ξεκαθαρίσει ότι εκείνο το παιχνίδι πέρασε στο Χρονοντούλαπο της ιστορίας και πως το σημερινό θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Την ίδια ώρα, αναμένει να διαπιστώσει αν θα μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Μίλος Τεόντοσιτς, καθώς ο διεθνής Σέρβος γκαρντ του Ολυμπιακού κατάφερε να βγάλει μόνο το πρώτο μέρος της προπόνησης.

Στον αντίποδα, η πρωταθλήτρια Ιταλίας, έκανε την τελευταία της στο κλειστό του Αιγάλεω και ο τεχνικός της ομάδας, Σιμόνε Πιανιτζάνι,ευελπιστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της Τρίτης.

Η συνέχεια στο παρκέ...

http://www.star.gr/

Σίγουροι στον Ολυμπιακό για την παραμονή του Βαλβέρδε

Κατηγορηματικά διαψεύδει η διοίκηση του Ολυμπιακού τα ισπανικά δημοσιεύματα που θέλουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να επιστρέφει στην Ισπανία το καλοκαίρι, για λογαριασμό της Αθλέτικ Μπιλμπάο ή της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. “Την άλλη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον προπονητή για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της νέας σεζόν”, αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες των “ερυθρολεύκων”


Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν -μετά το ιστορικό 6-0 επί της ΑΕΚ και την κατάκτηση και μαθηματικά του πρωταθλήματος- ο Βαλβέρδε δήλωσε πως η φυσική του θέση είναι στην Πριμέρα Ντιβιζιόν στην οποία θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα. Στον Ολυμπιακό όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν, αλλά καταλαβαίνουν πλήρως την επιθυμία του 47χρονου κόουτς να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πατρίδα του. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, αφού ο Ισπανός έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2012.
 
Στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της ΠΑΕ θα συζητηθούν κυρίως μετεγγραφικά ζητήματα. Οι κινήσεις αναμένεται να είναι μετρημένες και ουσιώδεις, αφού ο Βαλβέρδε έχει εκφράσει την επιθυμία να έχει στα χέρια του ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ. Τα κενά του Ολυμπιακού είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Οι Πειραιώτες θα ψάξουν για έναν τερματοφύλακα, ένα αμυντικό χαφ και έναν επιτελικό μέσο που θα μπορεί να αγωνίζεται είτε στον άξονα είτε στη δεξιά πτέρυγα. Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη των υποθέσεων των Ραούλ Μπράβο, Ζαουάντ Ζαϊρί και Ράφικ Τζιμπούρ, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν, ενώ παράλληλα ο Ολυμπιακός ψάχνει να βρει τη φόρμουλα ώστε να αποδεσμεύσει τον Ντένις Ρόμενταλ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τα τις προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας.
 
Το φιλικό για τον Ερασιτέχνη
 
Τον Ερυθρό Αστέρα υποδέχεται ο Ολυμπιακός το απόγευμα της Πέμπτης (19:00, ΝΕΤ), σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση των τμημάτων του Ερασιτέχνη, ο αντιπρόεδρος του οποίου, Νίκος Καραχάλιος, ζήτησε την ανταπόκριση των φίλων της ομάδας: “Είναι ώρα για δράση. Το “Καραϊσκάκη” πρέπει να γεμίσει, ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα στον Ολυμπιακό”.
 
Με τους διεθνείς να απουσιάζουν και τους Νικοπολίδη και Μπράβο να είναι τραυματίες, ο Βαλβέρδε συμπεριέλαβε στην αποστολή τους Πάρντο, Μανιάτη, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ουρτάδο, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Ντουντού, Ζαϊρί, Ριέρα, Γ.Παπαδόπουλο, Ν.Παπαδόπουλο, Λεάντρο, Ρουγκάλα, Βάντερσον, Λυκογιάννη, Διαμαντάκο και Κοτσαρίδη. 

http://www.enet.gr/

Θεσσαλονίκη: Σκότωσε την 24χρονη φίλη του για μία δόση ηρωίνης

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε τον 29χρονο σε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών.

Το έγκλημα διεπράχθη τον περασμένο Απρίλιο, στο διαμέρισμα όπου διέμενε η άτυχη κοπέλα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Θύτης και θύμα έκαναν μαζί χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ξαφνικά ξέσπασε μεταξύ τους καβγάς για μία δόση ηρωίνης. Η 24χρονη αρνούνταν να την δώσει στον 29χρονο γιατί την ήθελε για τον εαυτό της για την επόμενη μέρα.

Η υπόθεση αναβίωσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης το οποίο καταδίκασε τον δράστη σε 20 χρόνια κάθειρξη με τον ισχυρισμό υπεράσπισης ότι είχε μειωμένο καταλογισμό λόγω τοξικομανίας.

"Θόλωσα", είπε ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του θύματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός άνδρας επιτέθηκε στη γυναίκα με μαχαίρι οικιακής χρήσης, τραυματίζοντας την θανάσιμα στο λαιμό και στο κεφάλι. Φεύγοντας από το διαμέρισμα, ο δράστης πήρε μαζί του την ναρκωτική ουσία και τα χρήματά της. Οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του από δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε τοίχο του διαμερίσματος.

newsit

http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/24_24.html

Μια μικρή Ελλάδα στο κέντρο του Λονδίνου

Του  Θανάση Γκαβού

Από τις 19 έως τις 27 Μαρτίου, το Westfield London, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας ντύνεται με χρώματα ελληνικά, προσκαλώντας χιλιάδες επισκέπτες να επισκεφθούν το ελληνικό θεματικό πάρκο έκτασης 1.500 τ.μ. και να πραγματοποιήσουν ένα εικονικό ταξίδι στις ελληνικές εμπειρίες και τους στους ελληνικούς προορισμούς.

Με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, περίπου 750.000 επισκέπτες του βρετανικού εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποικιλία που προσφέρει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. 



http://www.skai.gr/news/

< Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» ΓΙΑΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Ρωµαϊκή αρένα η Επίδαυρος

Και τι δεν θα φέρουν οι «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου το καλοκαίρι στην Επίδαυρο: τον Αγαµέµνονα και τη Μήδεια. Τη Σοφία Φιλιππίδου και τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη. Μονοµαχίες, ακροβατικά, επιδείξεις µε φωτιές βγαλµένες από τις ρωµαϊκές αρένες και τον Σταµάτη Φασουλή στο τιµόνι ενός θιάσου 30 ηθοποιών σ’ ένα, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, «ρωµαϊκό υπερθέαµα».

Οι «Σκηνοβάτες» είναι µια σύνθεση κειµένων του Σταµάτη Φασουλή εµπνευσµένη από αυτοσχέδιους δραµατικούς αγώνες του 2ου µ.Χ. αιώνα. Και ο σκηνοθέτης µάς θύµισε χθες ότι ανάγεται σε µια εποχή ανάλογη µε την τρέχουσα: «Οταν κόπηκαν οι χορηγίες, η Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε πτώση, δεν υπήρχαν λεφτά και έµεναν οι θεατρίνοι δίχως θέατρα».

Μόνο που στη σκηνή, εξηγούσε ο Σταµάτης Φασουλής, «τα οικονοµικά προβλήµατα τα αντιµετωπίζουµε όχι σαν µιζέρια αλλά σαν ποιητική διάσταση». Το µότο του έργου, κατά τον σκηνοθέτη, είναι ο στίχος του Καβάφη «Των ηµερών µας αναµνήσεις κλαιν’ κ’ αισθήµατα».

Οι θεατρίνοι στην εποχή κατά την οποία έχουν γραφτεί τα περισσότερα έργα (των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Σενέκα, Λουκιανού, αλλά και οι Ορφικοί Ύµνοι) ερµήνευαν αποσπάσµατα, όσα θυµούνταν. «Παίζανε και φλύακες, τα µιµοδράµατα µετά την τραγωδία που την αναπαριστούσαν µε κωµικό τρόπο. Είχαν τραγούδια, φωτιές, ακροβάτες... Επαιζαν «Οιδίποδα» και ύστερα κάτι από τον «Αριστοφάνη», πρόσθεσε ο Σταµάτης Φασουλής.

Στην παράσταση θα πρωταγωνιστούν µεταξύ άλλων, οι Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου (µε φίδια στο κεφάλι, ως Κλυταιµνήστρα σε φλύακα), ∆ηµήτρης Λιγνάδης, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδηµητρίου, Ευαγγελία Μουµούρη, Θανάσης Αλευράς, Αλκηστις Πουλοπούλου.

Οι «Σκηνοβάτες» απαρτίζουν, µαζί µε τον ευριπίδειο «Ηρακλή Μαινόµενο» κατά Μιχαήλ Μαρµαρινό και το «Παραµύθι χωρίς όνοµα» της Πηνελόπης ∆έλτα, το οποίο θα συναντήσει 18.000 παιδιά ανά την Ελλάδα, το θεατρικό µενού που ετοίµασε το Εθνικό για το καλοκαίρι του 2011. Παρότι το Εθνικό, όπως και όλοι οι κρατικοί φορείς, χειµάζεται από οικονοµικής πλευράς κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γ. Χουβαρδά, ο οποίος πρόσθεσε πως οι συντελεστές προσφέρουν µέρος της δουλειάς τους εθελοντικά.



 http://www.tanea.gr/

Χερσαία επίθεση στη Λιβύη προβλέπει η Ρωσία Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου προβλέπει ότι ίσως να «χρειαστεί και χερσαία επίθεση» στη Λιβύη.


Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Πρίχοντο έκρινε σήμερα ότι πιθανώς να υπάρξει αναγκαιότητα να γίνει χερσαία επίθεση στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία «ήξερε τι έκανε» όταν επέλεξε να μην ασκήσει το βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο και η επιχείρηση ενδέχεται να κρατήσει επί μακρόν» εκτίμησε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.
«Έχουμε όλοι συνείδηση ότι αργά ή γρήγορα, εάν οι αεροπορικές επιδρομές παραταθούν επ' αόριστο, δεν θα μπορεί να αποφευχθεί μια χερσαία επιχείρηση», πρόσθεσε.
«Δεν χειροκροτήσαμε την στρατιωτική επέμβαση αλλά ούτε και θα αυτομαστιγωθούμε τώρα, γνωρίζαμε πολύ καλά τι κάναμε όταν προτιμήσαμε την αποχή από τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας» επισήμανε ο διπλωματικός σύμβουλος του ρώσου προέδρου.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση για την επέμβαση προέρχεται από τις πράξεις του ίδιου του Μουάμαρ Καντάφι κατά του λαού του. Γι αυτό και η ηθική θέση αυτών που τον κτυπούν δεν είναι αξιοκατάκριτη» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές του διπλωματικού συμβούλου του Κρεμλίνου έρχονται έχουν μια αντίθεση με τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, που ζήτησε χθες την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/

Αποστολή στην Αλάσκα


ΔΕΙΤΕ: Αναζητώντας πόσιμο νερό μες στον πάγο

Στην Αρκτική έφτασε ομάδα ερευνητών από τον Αρκτικό Σταθμό του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής. Στόχος της έρευνας είναι να εντοπίσουν εάν υπάρχει πόσιμο νερό μέσα στον αρκτικό πάγο. Οι φωτογραφίες από την αποστολή της ομάδας είναι εντυπωσιακές. 

Δείτε φωτογραφίες 



http://www.newsbeast.gr/

SOS για τα µνηµεία της Λιβύης Σήµα κινδύνου από την UNESCO για τους θησαυρούς της Λιβύης, πολλοί από τους οποίους είναι αρχαιοελληνικοί

Ο οργανισµός προστασίας της παγκόσµιας κληρονοµιάς των Ηνωµένων Εθνών κάλεσε όλες τις αντιµαχόµενες πλευρές στη Λιβύη αλλά και τη διεθνή συµµαχία να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας,ώστε να µην επαναληφθούν οι λεηλασίες που έζησε η Αίγυπτος κατά τηδιάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουµπάρακ. «Από πολιτιστικής άποψης, η Λιβύη είναι πολύ σηµαντική για την ανθρωπότητα», τόνισε η Ιρίνα Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO. Μέχρι στιγµής δεν έχουν αναφερθεί ζηµιές ή βανδαλισµοί στους αρχαιολογικούς χώρους της Λιβύης. Ο οργανισµός του ΟΗΕ πάντως ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα µνηµεία που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στηνΤρίπολη, όπως τα ρωµαϊκά ερείπια στη Μεγάλη Λέπτιδα και η φοινικική αγορά στη Σαµπράθα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η Κυρήνη, παλιά ελληνική αποικία κοντά στη Βεγγάζη που κάποτε δώρισε η βασίλισσα Κλεοπάτρα στον ρωµαίο στρατηγό Αντώνιο.

«Τα πιο σηµαντικάµνηµεία βρίσκονται κοντάστις ακτέςκι εποµένως κινδυνεύουν όλα», δηλώνει από την πλευρά της στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα» η καθηγήτρια Μπάρµπαρα Μπάριτς. «Αυτό που µε τροµάζει δεν είναι µόνο οι έξυπνες βόµβες της συµµαχίας αλλά και η σκέψη ότι τα µέρη αυτά θα µπορούσαν να γίνουν θέατρα συγκρούσεων», προσθέτει. Την ίδια ανησυχίαµοιράζεται και ο καθηγητής Σαβίνο ντι Λέρνια προσθέτοντας ακόµη έναν παράγοντα κινδύνου. «Αυτό που φοβάµαι είναι ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί µπορεί να χρησιµοποιηθούν ωςµέσο πίεσης ή αντεκδίκησης. Φτάνει να θυµηθούµε τα αγάλµατα του Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλιµπάν στο Αφγανιστάν».

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί στη Λιβύη βρίσκονται σε αρχαίες αποικίες Ελλήνων, Φοινίκων και Ρωµαίων. Η Ιρίνα Μπόκοβα απηύθυνε έκκληση τόσο στους Λίβυους όσο και στις χώρες που συµµετέχουν στη διεθνή συµµαχία και εµπλέκονται στους βοµβαρδισµούς κατά του καθεστώτος του Μουαµάρ Καντάφι να σεβαστούν τη Συνθήκη της Χάγης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς σε καιρό πολέµου. Η συνθήκη αυτή υπεγράφη το 1954 µε αφορµή την καταστροφή της ∆ρέσδης από τις συµµαχικές δυνάµεις στον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Λιβύη δεν υπέγραψε ποτέ τη συνθήκη – αν και φιλοξενεί πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών στο έδαφός της. Η Κυρήνη για παράδειγµα διαθέτει µνηµεία που ξεπερνούν σε αριθµό αθροιστικά τα µνηµεία της Ολυµπίας και των ∆ελφών. Εξίσου σηµαντικά είναι τα µνηµεία της προϊστορικής περιόδου. Κοντά στην πόλη Ζέµπελ Ακχντάρ, στην Κυρηναϊκή, υπάρχει ένα τέτοιο µέρος το οποίο έµεινε επί δεκαετίες κλειστό καθώς αποτελούσε συγχρόνως στρατιωτική περιοχή. Τελικά παραδόθηκε στην αρχαιολογική σκαπάνη το 2007 χάρις στις επίµονες προσπάθειες του Πανεπιστηµίου του Κέµπριτζ. «Είναι ένα µέρος πολύ µεγάλης αρχαιολογικής αξίας για την κατανόηση του εποικισµού της Μεσογείου απότον χόµο σάπιενς που προερχόταν από την υποσαχάρια Αφρική», επισηµαίνει η καθηγήτρια Μπάρµπαρα Μπάριτς, η οποία διδάσκειΠροϊστορική Εθνογραφία στη Ρώµη και συµµετέχει εδώ και τέσσερις δεκαετίες σε ανασκαφές στη Λιβύη.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ. Οι ανησυχίες των αρχαιολόγων και της UNESCO δεν είναι αβάσιµες. Τις πρώτες ηµέρες των βοµβαρδισµών κατά των εξεγερθέντων, η λιβυκή πολεµική αεροπορία χτύπησε την πόλη Ναλούτ, στη ∆υτική Λιβύη, όπου υπάρχει ένα µεσαιωνικό κάστρο. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί θησαυροί εξάλλου βρίσκονται κοντά σε κατοικηµένες περιοχές. «Οι συµµαχικές δυνάµεις» – διαµαρτύρεται η καθηγήτρια Μπάριτς – «βοµβάρδισαν κοντά στην πόλη της Σάµπα, κοντά στην περιοχή που πραγµατοποιεί ανασκαφές η οµάδα της οποίας ηγούµαι». 



http://www.tanea.gr/

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

3-0 τον Παναθηναϊκό Βόλεϊ Α1: Ο Ηρακλής πήρε το ντέρμπι και καπάρωσε την πρωτιά

Αφήνοντας πίσω του το χαμένο τελικό Κυπέλλου, ο Ηρακλής πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση στο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής της Α1 βόλεϊ, νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Μίκρα και επί της ουσίας σιγούρεψε την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι “πράσινοι”, καθώς η ήττα της ΕΑΠ στη Λαμία τους στέλνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στα πλέι οφ

Οι “πράσινοι”, στο ντεμπούτο του Γιάννη Λάιου στον πάγκο, έμοιαζαν χαμένοι στο γήπεδο, ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Μπίλινγκς και Όουενς, ενώ δεν μπορούσαν να σπάσουν με τίποτα το μπλοκ που ύψωναν οι Καβνέλλος και Μπίλινγκς. Παρά τον τραυματισμό του λίμπερο Μπαμπαλιούτα, που υπέστη διάστρεμμα στην αρχή του δεύτερου σετ, ο Ηρακλής ήταν εξαιρετικός στις άμυνες και έφτασε εύκολα στο 3-0. Δυσκολεύτηκε μονάχα στο τελευταίο σετ, όταν χρειάστηκε το 5ο ματς μπολ του για να πάρει το ματς.
 
Ο Παναθηναϊκός, που μέχρι τις 7 Μαρτίου βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, θα μπορούσε να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μεγάλους μπελάδες όσον αφορά την είσοδο στην τετράδα. Ωστόσο, η βασική διώκτριά του, η ΕΑ Πατρών, ηττήθηκε με 3-1 από τη Λαμία στο Χαλκιοπούλειο και έχασε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά στον πόντο.
 
Τα αποτελέσματα της 20ής αγωνιστικής
 
Ηρακλής-Παναθηναϊκός 3-0 (25-20, 25-22, 29-27)
Κηφισιά-Πανελλήνιος 3-0 (25-19, 27-25, 36-34)
Ολυμπιακός-Επίκουρος 3-1 (25-22, 29-31, 25-15, 25-22)
Απ.Καλαμαριάς-Άρης 0-3 (20-25, 19-25, 20-25)
Εθνικός Αλεξ/πολης-ΠΑΟΚ 0-3 (18-25, 15-25, 17-25)
Λαμία-ΕΑ Πατρών 3-1 (25-20, 23-25, 25-18, 25-21)
 
Βαθμολογία
 
1.Ηρακλής (53-25) 48
2.ΠΑΟΚ (49-24) 44
3.Ολυμπιακός (50-25) 43
4.Παναθηναϊκός (49-24) 43
5.ΕΑ Πατρών (47-31) 39
6.Λαμία (41-35) 32
7.Άρης (36-39) 29
8.Κηφισιά (36-45) 26
9.Εθνικός Αλεξ/πολης (27-47) 21
10.Απ. Καλαμαριάς ( 26-52) 17
11.Επίκουρος (24-52) 12
12.Πανελλήνιος3 (12-54) 6

http://www.enet.gr/

Jessica Alba: Έγκυος και Fit


Η Jessica Alba, αν και εγκυμονούσα είναι πιο όμορφη από ποτέ. Η κοιλίτσα άρχισε να φαίνεται, όχι όμως και τα συνήθη παραπανίσια κιλά της εγκυμοσύνης. Η γλυκιά ηθοποιός δε το βάζει κάτω και συνεχίζει τη γυμναστική, προκειμένου να κρατήσει σε φόρμα το καλλίγραμμο κορμί της.

Η personal trainer της Reebok, Yumi Lee, αποκάλυψε στο In Style το πρόγραμμα fitness της ηθοποιού:

«Βάζω την Jessica να κάνει ασκήσεις που θα κρατήσουν τον κορμό της δυνατό και δουλεύουμε την ισορροπία της. Xρησιμοποιώντας μια ειδική μπάλα – η οποία αυξάνει τον μυϊκό τόνο και βελτιώνει την ισορροπία - κάνουμε ασκήσεις για τα πόδια και καθισματάκια.»

Σε μια φυσιολογική και χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη ενδείκνυται η γυμναστική και είναι αρκετά ωφέλιμη, όμως, η master trainer τονίζει κάποια πράγματα που οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να γνωρίζουν:

«Πρέπει να παρακολουθείς τους παλμούς της καρδιάς σου και την θερμοκρασία του σώματος, ενώ πρέπει να δείξεις προσοχή σε ασκήσεις που επικεντρώνονται στην μέση και απαιτούν στροφές.» Επίσης συμπληρώνει η γυμνάστρια «το να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι ενώ είσαι έγκυος αποτελεί μια εγγύηση ότι θα διατηρήσεις τη γραμμή σου μετά τον τοκετό, αφού οι γυναίκες που το έχουν κάνει έχουν επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα στην παλιά τους σιλουέτα σε σχέση με τις υπόλοιπες.»



http://www.zougla.gr/

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, στην Κοζάνη. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης σε συνεργασία µε την ΕΛΜΕ Κοζάνης, την «Κοβεδάρειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου γυμνασίου Κοζάνης.

Στην εκδήλωση -που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου λυκείου Κοζάνης- θα παρουσιαστεί η ζωή και το έργο του ποιητή, θα απαγγελθούν ποιήματα από μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης και θα αποδοθούν µε συνοδεία πιάνου από τον Μανώλη Χατζημανώλη, μελοποιημένα ποιήματα του νομπελίστα ποιητή.



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_9034.html

ΕΠΣ Πειραιά: Το σήκωσε η Προοδευτική


Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Πειραιά πανηγυρίζει η Προοδευτική.
Οι «βυσσινί», μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στον 9ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής και την επάνοδό τους στις επαγγελματικές κατηγορίες, συνέτριψαν με 4-1 τους ερασιτέχνες του Εθνικού στον τελικό, που διεξήχθη στο «Καραϊσκάκη», και κατέκτησαν έτσι το τρόπαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελικό παρακολούθησαν περίπου 6.000 φίλαθλοι.

Από εκεί και πέρα στην ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής το κύπελλο κατέκτησε το Κορωπί, καθώς επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι του Κ. Αστ. Βάρης με 4-3 (ο καν. αγώνας κι η παράταση έληξαν 1-1).
http://www.zougla.gr/

«Έφυγε» από τη ζωή η Elizabeth Taylor!


Η Elizabeth Taylor, μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του 20ου αιώνα, άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο του Los Angeles όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Η μεγάλη ηθοποιός «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών έπειτα από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια την οποία «πάλευε» εδώ και πολύ καιρό. Το τελευταίο διάστημα αν και αντιμετώπισε πολλές επιπλοκές με την υγεία της, όλοι πίστευαν ότι θα καταφέρει να το ξεπεράσει. Δυστυχώς όμως οι ελπίδες τους δεν επιβεβαιώθηκαν.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της, λέγοντας πως η θρυλική ηθοποιός «έφυγε» ήρεμα από τη ζωή, εκφράζοντας τη λύπη και την οδύνη του για τον χαμό της, αφού όπως δήλωσε όλοι πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε τελικά να επιστρέψει σπίτι.
Η Elizabeth Taylor, γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο το 1932. Γρήγορα έγινε γνωστή όχι μόνο για τηναπαράμιλλη ομορφιά της αλλά και για το μεγάλο της ταλέντο. Τα βιολετί μάτια της μαγνήτιζαν κοινό και θεατές ενώ η γοητεία της την καθιέρωσε ως μια από τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου.

Η ακμή της καριέρας της ήρθε τη δεκαετία του’50-’60, αφού κατάφερε να είναι υποψήφια τέσσερις φορές στη σειρά για Όσκαρ από το 1958 έως και το 1961. Τελικάκέρδισε δυο Χρυσά Αγαλματίδια, για την ερμηνεία της στην ταινία «Butterfield 8» και για την επίσης θρυλική επιτυχία «Ποιος φοβάται την Virginia Woolf».


Ωστόσο οι περισσότεροι την γνώρισαν και την αγάπησαν μέσα από την «Κλεοπάτρα» που μέχρι και σήμερα αποτελεί έπος στην ιστορία του κινηματογράφου. Εκεί ήταν που γνώρισε και τον μεγάλο της έρωτα Richard Burton και μαζί αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα ρομάντσα στην ιστορία του Hollywood.


Πριν από τον Burton ωστόσο, είχε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου άλλες τέσσερις φορές. Την πρώτη με τον Conrad Hilton, έπειτα με τον Michael Wilding, ακολούθησε ο Michael Todd και ο Eddie Fisher. O Burton ήταν ο πέμπτος κατά σειρά. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1963, έζησαν ένα φλογερό έρωτα, χώρισαν και το 1975 παντρεύτηκαν ξανά. Μετά τον Burton η Taylor παντρεύτηκε άλλες δυο φορές. Toν John W Warner και τον Larry Fortensky.
Eκτός από την ασύγκριτη ομορφιά και την ταραχώδη της ζωή, η μεγάλη ηθοποιός ήταν γνωστή και για τηνμεγάλη εκστρατεία της κατά του AIDS: Μετά το θάνατο του πολύ καλού της φίλου και ροκ σταρ Rock Hudson,η Taylor ίδρυσε το ίδρυμα κατά του AIDS με την επωνυμία της και έκτοτε επιδόθηκε σε έναν ανηλεή αγώνα κατά της νόσου.

http://www.star.gr/

Σε επίσημο διάβημα προέβη το υπ. Εξωτερικών


Η Τουρκία έδωσε άδεια σε ιταλικό πλοίο να εξερευνήσει σε ελληνικά ύδατα

Σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα για την ενέργεια της γειτονικής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex -ναυτιλιακές οδηγίες αντίστοιχες των αεροπορικών notam- για τις συμπληρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο κ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε ότι για τις συμπληρωματικές αυτές εργασίες έχει δοθεί σχετική άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλόμενους Navtex, συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την έκδοση ίδιας αγγελίας από την Τουρκία παράτυπη τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή.

«Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές αυτές εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Αφορούν δε σε προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της πόντισης οπτικής ίνας που θα διασύνδεει το Ισραήλ με την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τον πλου του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Explora» δήλωσε ότι «το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές εργασίες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, βάσει της σχετικής άδειας, που έχει λάβει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα, ως όφειλε και στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, εξέδωσε σχετική αγγελία προς ναυτιλλόμενους NAVTEX.

Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ίδιο πλοίο.

Η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη. Η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών».
http://www.newsbeast.gr/

ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕ 33 ΕΤΗ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ, ΠΑΙΔΙΑ, ΣΠΟΥΔΕΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΕΡΓΙΑ Κ.ΛΠ....12 πραγματικές ευκαιρίες για πλασματικά χρόνια


Μέσα από 12 περιπτώσεις και με σχετικά υποφερτό κόστος, πλην της αναγνώρισης του στρατού, μπορούν οι ασφαλισμένοι να «εξαγοράσουν» μια πιο γρήγορη συνταξιοδότηση. Σε σημείο που η «έξοδος» από την ενεργό υπηρεσία γίνεται μόνο με 33 πραγματικά έτη ασφάλισης (40 με τα πλασματικά).
Αλλά μένει αμετάκλητη η πρόβλεψη του περσινού νόμου (3863/10) για συνταξιοδότηση μετά το 60ό έτος. Μόνη... παρασπονδία, η συνταξιοδότηση στο 58ο έτος για τους ασφαλισμένους στα βαρέα. Και μάλιστα αυτή η παροχή με μειωμένη σύνταξη.
Οι νέες ευκαιρίες αναγνώρισης πλασματικών ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους δεν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010. Ετσι αποκλείονται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων που είχαν 25 έτη τον περασμένο Δεκέμβριο (μαζί με το στρατό και τα πλασματικά από τα παιδιά, έστω και εάν η αναγνώριση γίνει το 2011 ή αργότερα). Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα νέα πλασματικά οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είχαν 10.500 ένσημα το 2010 (μαζί με το στρατό), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος πέρυσι και μένει μόνο ο χρόνος ασφάλισης (35ετία) για τη λήψη πλήρους σύνταξης.
Ως χρόνος ασφάλισης μπορεί να αναγνωριστεί:
1 Η στρατιωτική θητεία.
2 Η γονική άδεια ανατροφής παιδιών.
3 Η επιδότηση λόγω ασθένειας μέχρι 300 ημέρες και η επιδότηση λόγω ανεργίας (επίσης 300 ημέρες).
4 Η εκπαιδευτική άδεια μέχρι 2 έτη.
5 Οι σπουδές για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους.
6 Τα ασφαλιστικά κενά μεταξύ δύο Ταμείων.
7 Ο χρόνος κύησης και λοχείας.
8 Ο χρόνος απεργίας.
9 Ενα έτος για το πρώτο παιδί και 2 έτη για κάθε επόμενο και μέχρι τα 3 (3 συνολικά έτη για δύο τέκνα και 5 για τρία) -η σχετική ρύθμιση επεκτάθηκε και για τους δύο συζύγους.
10 Ο χρόνος μαθητείας και μέχρι 2 έτη.
11 Ο χρόνος άσκησης ανασφάλιστης επαγγελματικής δραστηριότητας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ. Ο χρόνος αυτός (ΟΑΕΕ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το ποσοστό προσαύξησης περιορίζεται στο 2% για κάθε έτος. Για την εξαγορά καταβάλλονται εισφορές με βάση την 5η ασφαλιστική κλάση.
12 Τέλος, οι εκδότες και δημοσιογράφοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως 3 έτη ανασφάλιστης εργασίας. Οι εκδότες, όμως, θα πληρώνουν 3.150 ευρώ για κάθε έτος, ενώ οι υπάλληλοί τους (δημοσιογράφοι), από 3.150 ευρώ και πάνω (το 16% του τελευταίου μισθού).
Ο στρατός υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό (20%), ενώ για όσους θεμελιώνουν από το 2011 έως και το 2014 παρέχεται έκπτωση 30%. Πέραν αυτής της χρονολογίας, το κόστος περιορίζεται στο 50%. Η επιδότηση ασθένειας και ανεργίας και ο χρόνος κύησης και λοχείας είναι μόνο για θεμελίωση (όχι και για προσαύξηση) και είναι δωρεάν.
Ολοι οι άλλοι χρόνοι εξαγοράζονται με περίπου 165 ευρώ για κάθε μήνα (συν 6% για το επικουρικό). Για να αναγνωρίσει κάποιος ασφαλιστικό κενό θα πρέπει να συμπληρώνει ημερολογιακό μήνα (κατά περίπτωση).
Δεν μπορεί να αναγνωρίζει 20 ή 24 ημέρες ενός μήνα γιατί τον υπόλοιπο εργαζόταν (ασφαλιζόταν). Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 15%, ενώ η δαπάνη φοροεκπίπτει. *
http://www.enet.gr/