Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΥ ΑΣΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΑ ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΒΑΛΤΙΩΘΗΚΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΆΦΗΣΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 62-69(10-19-20-40,42-52,62-69)


ΟΛΜΕ: αντιτίθεται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Μαίνονται οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, καθώς από την επόμενη χρονιά αλλάζει τελείως ο σχολικός χάρτης....Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, καλεί τους καθηγητές σε εγρήγορση, ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις νέες αυτές αλλαγές που «εξαφανίζουν» 1.056 σχολεία.


Σε ανακοίνωση το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός:«Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους, να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα», αναφέρει.

Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ, ενώ το Σάββατο στη συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν οι πρόεδροι των οργάνων, θα αποφασιστεί η περεταίρω στάση τους.
Ήδη πάντως, οι μαθητές υπό συγχώνευση σχολείου στην Κοζάνη, προχώρησαν σε κατάληψη.

star.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμμετέχοντας στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθέατρου 2011 και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου (UNIMA Ελλάς) καλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του στις εκδηλώσεις


Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-

              Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου 2011
Παράσταση Κουκλοθέατρου για παιδιά
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011, στις 11. 00

Μια σταλιά ρεβίθια και μια χούφτα… παραμύθια! - Παράσταση αφήγησης παραμυθιών

από την ομάδα Κοκου-Μουκλό
στο
Black box

και στις 17.00

« Φεγγαρόσουπα »
από την ομάδα Κοκου-Μουκλό
στο
Black box


Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη/ Οι κρατήσεις θέσεων θα πραγματοποιηθούν με σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες/ Κρατήσεις στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.




Εργαστήρια:
1. Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, 16:00-18:00
Εργαστήρι Δαχτυλόκουκλας για παιδιά από 9 ετών και άνω με την τεχνική felt
από την Ιουλία Βεντουράτου
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής 6977150305


2. Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, 18.00 – 21.00
Εργαστήρι κατασκευής κούκλας από την Αγγελική Γουναρίδη
για τα μέλη της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής σύμπραξης
ELSITO


3. Εργαστήριο για παιδιά
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011,  12:30
Ανοιχτό εργαστήριο κατασκευής κούκλας

****
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00




Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions



Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
 Ως 3
ελculture.gr
clickatlife.gr
mediasoup.gr
culturenow.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr


Υπό έλεγχο φωτιά σε ταράτσα φανοποιείου στον Ταύρο


Υπό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αποθηκευτικό χώρο σε ταράτσα φανοποιείου


Η φωτιά εκδηλώθηκε  στις 10.40 το πρωί σε παράπηγμα που βρίσκεται σε ταράτσα φανοποιείου στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 19 στον Ταύρο.

Στο σημείο έσπευσαν 7 οχήματα με 21 εναν πυροσβέστες οι οποιοι γρήγορα έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο. Δεν κινδύνεψαν παρακείμενα κτίρια.

Εως αυτή την ώρα στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μόλις η φωτιά σβήσει τελείως θα γίνει προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. 



http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=68704&catid=3#

Έμειναν κορυφή με «περίπατο»


Χωρίς να συναντήσουν το παραμικρό πρόβλημα, τα κορίτσια του Ολυμπιακού πέρασαν άνετα από το Ζηρίνειο επικρατώντας του Ηρακλή Κηφισιάς 3-0. Οι «ερυθρόλευκες» παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Με μοναδική εξαίρεση το δεύτερο σετ, το οποίο και ίδρωσαν για να το κατακτήσουν, τα κορίτσια του Γιάννη Νικολάκη συνέχισαν την επέλασή τους στο πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκες» επικράτησαν και του Ηρακλής Κηφισιάς στο Ζηρίνειο με 3-0 (14-25, 23-25, 18-25) και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Ηρακλής Κηφισιάς (Ζόραν Κόβασιτς): Κουντουρά Ε. 3 (3/3 επ.), Νομικού 12 (2 άσοι, 9/35 επ., 1 μπλοκ), Καραγκούνη 5 (2/11 επ., 64% υπ., 3 μπλοκ), Διώτη 3 (1 άσος, 1/2 επ., 1 μπλοκ), Ιβάνοβα 11 (2 άσοι, 8/22 επ., 56% υπ., 1 μπλοκ), Λαμπρούση 6 (1 άσος, 3/7 επ., 2 μπλοκ), Κουντουρά Αν. Μ. (λ, 48% υπ.), Γρηγοράτου, Αριστοβούλου

Ολυμπιακός (Γιάννης Νικολάκης): Κυριακίδου 6 (1 άσος, 4/8 επ., 1 μπλοκ), Γιακουμή 11 (5/11 επ., 6 μπλοκ), Γκίμπσον 1 (1/2 επ.), Ογκνιένοβιτς 7 (3 άσοι, 2/2 επ., 2 μπλοκ), Χαντάβα 14 (14/27 επ., 45% υπ.), Κόλεβα 13 (12/29 επ., 1 μπλοκ), Μαγγίνα (λ, 33% υπ.), Μουστάκη 5 (4/7 επ., 40% υπ., 1 μπλοκ), Νικούλη
http://www.gazzetta.gr/

«Πώς µπορούµε να βρούµε τα 50 δισ. ευρώ»


«Ανάσα» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής, ο Ευ. Βενιζέλος

Tην άποψη ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου συνιστά έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο που πρέπει να υπερβεί µεγάλα εµπόδια διατυπώνει µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «ανάσα» για τη χώρα τις πρόσφατες αποφάσεις του Συµβουλίου Κορυφής. Παράλληλα όµως ο υπουργός τονίζει ότι ο στόχος µπορεί να επιτευχθείκαι µε έµµεσους τρόπους όπωςγια παράδειγµα µέσα από τις µετοχές µιας εταιρείας διαχείρισης ενός «καθαρού» τµήµατος τηςδηµόσιαςπεριουσίας. 

Ο κ. Βενιζέλος επισηµαίνει ότι για το θέµα του Μεγάρου Υπατία είπε τα αυτονόητα,τ άσσεται κατάτης προσφυγής στις κάλπες, ενώ για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας απαντά ότι µε την τεχνική έννοια του όρου δεν κινδυνεύουµε.


Πώς κρίνετε τη δέσµη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης από ελληνικής πλευράς; 

Η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής όλουτου δανείουτων 110 δισ. ευρώ, η µείωση του επιτοκίου κατά 1% και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα τουµηχανισµού στήριξης να παρεµβαίνειστην πρωτογενή αγορά οµολόγων, στηρίζοντας χώρες που βρίσκονται σε αδυναµία άντλησης κεφαλαίων, είναι ένα σηµαντικό βήµα προς την κατεύθυνση που θέλουµε. Η χώρα µας πήρε µία µεγάλη ανάσα στο δηµοσιονοµικό επίπεδο. Μια ανάσα που µας επιτρέπει ναστρέψουµε ακόµα πιο έντονα τοενδιαφέρον µας στο επίπεδο της πραγµατικής οικονοµίας, εκεί που οι επιχειρήσεις, οι εργαζόµενοι, τανοικοκυριά βιώνουν τοπρόβληµα της καθηµερινότητας. Πρόκειται για µια «ανάσα» που µας επιτρέπει και µας επιβάλλει να κάνουµε εθνική προτεραιότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα να εφαρµόσουµε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τα πέραν του Μνηµονίου. Χωρίς άλλου τύπου κράτος και άλλου τύπου σχέση κράτους και οικονοµίας είναι προφανές ότι δεν µπορούµε να πορευθούµε πια. 

Τέθηκε, όµως, ως όρος «η ισχυρή δέσµευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει πλήρως και ταχέως το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου ύψους πενήντα δισ. ευρώ που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση»... 


Είναι εθνική ανάγκητο δηµόσιο χρέος νακαταστείδιαχειρίσιµο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να χρησιµοποιήσουµε όλα τα διαθέσιµα εργαλεία, σε συµφωνία µε τους εταίρους µας και κατά τρόπο αποδεκτό από τη διεθνή αγορά που δυστυχώςέχει τοπάνω χέρι και αξιολογείτα πάντα,τις πιοπολλές φορές µε σκληρό και κακόπιστο τρόπο. 

Ενα απότα εργαλεία είναικαι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου και της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου.Αυτός οστόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς πρέπει να ξεπεράσει µεγάλα εµπόδια νοµικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα. 

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ευρηµατικότητα. Για παράδειγµα, ο στόχος αυτός µπορεί να προωθηθεί όχι µόνο άµεσα αλλά και έµµεσα µε χρηµατοοικονοµικές µεθόδους, µέσα από τις µετοχές ή τα οµόλογα µιαςεταιρείας που θα αναλάβει να διαχειριστεί ένα επιλεγµένο και «καθαρό» τµήµα της δηµόσιας περιουσίας. Αναµένουµε ακόµη τη φυσιολογική - στατιστική αναπροσαρµογή του µεγέθους του ΑΕΠ που θα αυξήσει τον παρονοµαστή του κλάσµατος του δηµοσίου χρέους, ενώ η σταθεροποίηση της κατάστασης θα µας επιτρέψει να µιλήσουµε µεπιο καλούςόρους µε τους ιδιώτες– τράπεζες,επενδυτικά κεφάλαια, ταµεία – που είναι κοµιστές του τµήµατος εκείνου του δηµοσίου χρέους που δεν έχει περιέλθει ακόµα στα χέρια των εταίρων µας στην ευρωζώνη και διεθνών θεσµών,όπως η ΕΚΤκαι το ∆ΝΤ. Ολαφυσικά αυτά χρειάζονται ισχυρή πολιτική και κοινωνική στήριξη. 


Θεωρείτε ότι η χώρα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας; 

Με την τεχνική έννοια του όρου ναι. Το ζήτηµα είναι να ξαναβρούµε τη θέση που µας αξίζει και που αναλογεί στον όγκο και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της ελληνικής οικονοµίας. Θέλουµε να ξαναβρούµε τον δυναµισµό µας και να αποκαταστήσουµ ε το αίσθηµα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, τα εισοδήµατα καιτις προοπτικέςτων Ελλήνων και κυρίως των χαµηλών και των µεσαίων στρωµάτων που έκαναν καικάνουν τιςµεγαλύτερες θυσίες.


«Για το θέµα της Υπατίας είπα τα αυτονόητα» 


«Εγώ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση µε κανέναν. Βρισκόµενος στη Βουλή, απάντησα, ως όφειλα, σε παρέµβαση του κ. Καρατζαφέρη που ζήτησε από την κυβέρνηση να προσέξει για να µην υπάρξει θάνατος απεργού πείνας. Είπα τα αυτονόητα. Οι δηµόσιες παρεµβάσεις µου είναι πολύ περιορισµένες και προσεκτικές, µε στόχο τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης σε κρίσιµες στιγµές και την προάσπιση της ανάγκης για εθνική και κοινωνική συνοχή. Με καλύπτει συνεπώς η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου».
http://www.newsbeast.gr/

Θα «πρασινίσει» ο Αϊ- Στράτης


Το νησί θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από ΑΠΕ

Με υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα κινούνται τα αυτοκίνητα στον Αι - Στράτη, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος μετατροπής του σε «πράσινο νησί», που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε σήμερα την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, ο προϋπολογισμός των οποίων διαμορφώνεται σε 8,9 εκατ. Ευρώ και περιλαμβάνει:

1.Έργα Ανανεώσιμων Πηγών και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 κιλοβάτ, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές, και σε μορφή υδρογόνου.

2.Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας σε δημόσια κτήρια.

3.Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

4.Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.

5.Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.

Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη ποσοστού της τάξης του 100%. Το έργο είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο του 2009 και δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρισμού στους κατοίκους του Αϊ Στράτη, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση των έργων, ώστε να τροφοδοτούνται από αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
http://www.newsbeast.gr/

Πήρε εξιτήριο ο Σάκης Μπουλάς!

Τέλος καλό όλα καλά για τον Σάκη Μπουλά. O ηθοποιός πήρε πριν από λίγο εξιτήριο από το νοσοκομείο ΚΑΤ. Όπως σας είχαμε ενημερώσει την Πέμπτη το μεσημέρι ο Σάκης Μπουλάς, ενώ βρισκόταν σπίτι του, ένιωσε έντονη δυσφορία. Αμέσως επικοινώνησε με οικείο του πρόσωπο, που όταν πήγε στο σπίτι του καλλιτέχνη . Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, στο ΚΑΤ, όπου σήμανε συναγερμός.
Ο Σάκης Μπουλάς βγήκε πριν από λίγο από το νοσοκομείο και οι γιατροί του συνέστησαν ξεκούραση και καλή διατροφή. Εμείς να του ευχηθούμε καλή ανάρρωση!



http://www.gossip-tv.gr/

ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επεκτείνεται (µετά το ∆ηµόσιο) και στα άλλα ασφαλιστικά ταµεία αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ∆ΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΕ κ.ά.) η αναγνώριση µε εξαγορά έως πέντε πλασµατικών ετών για γονείς (για παιδιά ανεξαρτήτως έτους γέννησής τους). Με...
βάση την ισχύουσα νοµοθεσία τα έτη αναγνωρίζονταν δωρεάν αλλά αφορούσαν παιδιά που γεννήθηκαν µετά το 2000.

Οπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», η ρύθµιση (που εφαρµόζεται στο ∆ηµόσιο) αφορά άνδρες και γυναίκες. Ευνοεί όσους/όσες δεν είχαν θεµελιώσει δικαίωµα έως τις 31/12/2010 και είναι γονείςανεξαρτήτως του έτους απόκτησης τωνπαιδιών. Ο χρόνος αυτός είναι σε όλα τα Ταµεία ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχριτοτρίτο. Λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης, µε την προϋπόθεση ο ασφαλισµένος ή η ασφαλισµένη να έχει συµπληρώσει 15ετή πραγµατική δηµόσια υπηρεσία και τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα υπόλοιπα Ταµεία αρµοδιότητας του υπουργείου Eργασίας.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ. Σύµφωνα µε την προωθούµενη ρύθµιση – στο υπό κατάθεση νοµοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας –, για την αναγνώριση του πλασµατικού χρόνου για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης καταβάλλεται κάθε µήνα ποσό εξαγοράς που υπολογίζεται µε ποσοστό 20% επί του 25πλάσιου του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές γιατην παραπάνω αναγνώρισηκαταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις ίσεςµε τους µήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα τηςκοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνοεξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται από τη σύνταξη και µέχρι τηνεξόφληση ποσό ίσο µε το ένα τέταρτο του ποσού αυτής.

Με τα ισχύοντα η εξαγορά του πλασµατικού χρόνου για τη γέννηση παιδιών στον ιδιωτικό τοµέα κοστίζει 165 ευρώ για κάθε µήνα αναγνώρισης. Για την αναγνώριση ενός έτους (ένα παιδί) θα καταβάλλονται 1.980

ευρώ (165x12 µήνες) και µε έκπτωση 1.683 ευρώ, για το δεύτερο παιδί 5.940 ευρώ (165x36 µήνες) και µε την έκπτωση 5.049 ευρώ και 9.900 ευρώ χωρίς έκπτωση και στα 8.415

ευρώ µε τηνέκπτωση για τατρία παιδιά (165x60 µήνες).Πρόσθετο κόστος προκύπτει και από την υποχρέωση εξαγοράς του ίδιου χρόνου στα επικουρικά ταµεία (εκεί η εξαγορά γίνεται µε εισφορά περίπου 6%). ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕ∆ΙΟ για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ – το οποίο πρόκειται να δοθεί εντός της εβδοµάδος για δηµόσια διαβούλευση – περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων η µείωση εισφορών έως και κατά 50% και η αλλαγή του τρόπου υπολογισµού του ΕΚΑΣ, ώστε να λαµβάνεταιυπόψη το σύνολο των εισοδηµάτων.



http://fimotro.blogspot.com/

Σεξ και εγκυμοσύνη στον Άρη. Μια ριψοκίνδυνη υπόθεση

Oι αστροναύτες που μελλοντικά θα σταλούν για να χτίσουν μια αποικία στον Άρη, θα έχουν ενημερωθεί να αποφύγουν πιθανές εγκυμοσύνες, εξ αιτίας των κινδύνων που παραμονεύουν από την αυξημένη ραδιενέργεια..... Τα σωματίδια με πολύ υψηλά ποσά ενέργειας που θα βομβαρδίζουν συνεχώς το σκάφος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στειρώσουν κάθε θηλυκό έμβρυο που θα συλληφθεί στο διάστημα, κάνοντας πολύ δύσκολη την δημιουργία μιας αποικίας στον κόκκινο πλανήτη.

«Η παρούσα τεχνολογία για τις ασπίδες προστασίας, κάνει απαγορευτική την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε μια αποστολή προς τον Άρη», λέει ο Tore Straume βιοφυσικός σε θέματα ραδιενέργειας στο Ames Research Center της NASA και επικεφαλής της έρευνας που δημοσίευσε το Journal of Cosmology.

Το DNA που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του γονιμοποιημένου εμβρύου και την λειτουργία των κυττάρων του σώματος καταστρέφεται εύκολα από το είδος της ακτινοβολίας που θα δεχτούν οι αστροναύτες στην διάρκεια του ταξιδιού , αλλά και κατά την παραμονή τους στον πλανήτη.

Η ραδιενέργεια καταστρέφει το σεξ στο διάστημα 



περισσότερα http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_5597.html

Ταξιτζής χρέωσε γυναίκα επειδή γέννησε στο ταξί του



Συνέβη και αυτό. Ταξιτζής πήρε μια κοπέλα για να την μεταφέρει στο μαιευτήριο, καθώς είχαν σπάσει τα νερά. Τελικά, η κοπέλα άρχισε να γεννά κατά την διάρκεια της κούρσας, στο πίσω κάθισμα. Έτσι, κλήθηκε ασθενοφόρο... Μόλις έφτασε αυτό στο σημείο που βρίσκονταν το ταξί και έσπευσαν γιατροί και μαίες για να πάρουν την λεχώνα και το μωρό, εντελώς ασυναναίσθητα ο οδηγός απαιτούσε από την 22χρονη μητέρα τις 40 λίρες που είχε γράψει το ταξίμετρό του για την κούρσα.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς της έδωσαν μεγάλη έκταση τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρίας ταξί δήλωσε ότι ερευνάται το συμβάν και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εφόσον επιβεβαιωθεί.

ΠΗΓΗ: STAR.GR

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Φωτογραφία του Opportunity έδωσε στη δημοσιότητα η NASA

Το Opportunity συνεχίζει την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Την 1η Μαρτίου έφθασε στο στόμιο του κρατήρα Σάντα Μαρία όπου και «απαθανατίστηκε» σε μια φωτογραφία που δόθηκε αυτό τον καιρό στη δημοσιότητα από τη NASA.
To Opportunity προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2003 μαζί με το Spirit. Τα δυο οχήματα αναμενόταν ότι θα είχαν πάψει να είναι λειτουργικά πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά διέψευσαν όλες τις προβλέψεις

Το Spirit εγκατέλειψε τον Μάρτιο, όταν η ρόδα του κόλλησε στο έδαφος. Το Opportunity συνεχίζει την αποστολή του εξερευνώντας αυτή τη στιγμή αυτόν τον κρατήρα με διάμετρο περίπου 90 μέτρων.

Τα στοιχεία που συλλέγει θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του κρατήρα και τις μεταβολές που έχουν επιφέρει σε αυτόν οι αρειανές καιρικές συνθήκες και η διάβρωση. Επόμενη αποστολή του οχήματος ένας μεγαλύτερος κρατήρας, ο Εντέβορ, έξι χιλιόμετρα από τον Σάντα Μαρία. 



(Πηγή φωτογραφίων: University of Arizona)


http://mediasoup.gr/

Δύο νέες εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, συναγερμός και για τον αντιδραστήρα 2



Δύο ήταν τελικά οι εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά, όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα 2. Όσον αφορά στον απολογισμό των θυμάτων, οι νεκροί ξεπερνούν τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης και πως το επίπεδο ύδατος μειώνεται.
«Ο αντιδραστήρας Νο.2 απώλεσε πλήρως το σύστημα ψύξης» δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Δύο νέες εκρήξεις

Το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών και ακολούθησαν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου (το εργοστάσιο διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν εννέα άτομα, ενώ ένας αγνοείται.
Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση και για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγαίνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

«Έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Διαδοχικές διακοπές ρεύματος

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό των 9 βαθμών όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ανησυχία στη Ν.Κορέα

Μετά την πρώτη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το Σάββατο, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.

Η Επιστημονική Επιτροπή συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, αν και μέχρι τώρα οι νοτιοκορεατικές αρμόδιες αρχές θεωρούν σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στη χώρα. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρίσκεται 1.000 ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Οι άλλες τρεις επιτροπές θα εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία, την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στις τοπικές βιομηχανίες.

Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιεί ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για πιθανή μόλυνση από της ραδιενέργεια.
Η ΑVA, η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Σιγκαπούρης θα ελέγχει δείγματα από όλα τα προϊόντα ως προληπτικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

Newsroom ΔΟΛ

http://sarotiko.blogspot.com/

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια Παγκόσμια κινητοποίηση για βοήθεια στην Ιαπωνία

Συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. "Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πως νοιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας", τόνισε.

Ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα αναχώρησε σήμερα για την Ιαπωνία. Στη χώρα βρίσκονται από το Σάββατο πέντε νοτιοκορεάτες διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική στην Ιαπωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν επίσης τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο Κάρνεϊ δήλωσε πως ομάδα ειδικών έχει σταλεί στο Τόκιο, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί στα πυρηνικά από την Υπηρεσία Ενέργειας και Υγείας, αλλά και της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (NRC).

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

"Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.

Στην Ιαπωνία αναμένονται σήμερα περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό. 


http://www.protothema.gr/
   

Tην Πέμπτη 17 Μαρτίου Νέα 24ωρη απεργία στα Μέσα Μεταφοράς



Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 17 Μαρτίου αποφάσισαν τα Συνδικάτα των εργαζόμενων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλην των λεωφορείων της ΕΘΕΛ.

Έτσι την προσεχή Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν για 24 ώρες οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Τραμ και του Προαστιακού, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρόλεϊ. Μέχρι αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ δεν έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην απεργία.

Την ίδια ημέρα σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
.


http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=111088

Συγκλονιστικά βίντεο από την Ιαπωνία


Το γύρο του διαδικτύου κάνουν διάφορα βίντεο που αποτυπώνουν τις τραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Το πρώτο βίντεο που θα δείτε απεικονίζει τις πρώτες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σεντάι, δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του παλιρροϊκού κύματος.




Το παρακάτω βίντεο απεικονίζει την ορμή του κύματος καθώς εισέρχεται σε περιοχή της Μιγιάτζι, όπου και σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.







http://www.zougla.gr/

Ενόργανη γυμναστική: «Χάλκινη» η Μιλλούση


Με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της θα επιστρέψει από το Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής του Κότμπους η Βάσω Μιλλούση.
Η 27χρονη πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 14,450 βαθμούς στον τελικό της δοκού ισορροπίας και έτσι ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, πίσω από την Κινέζα Τζινάν Γιάο (14,750 β.) και την Ολλανδή Σελίν Φαν Χέρνερ (14,625 β.).
«Ήταν ένα καλό πρόγραμμα. Πήρα αυτό που άξιζα. Είχα λίγο άγχος και μερικές μικρές αστάθειες, αλλά είμαι ευχαριστημένη. Είναι μεγάλη υπόθεση να ξεκινάς τη χρονιά μ’ ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο κύπελλο. Μου ανεβάζει την ψυχολογία για τη συνέχεια» δήλωσε η Μιλλούση, η οποία είχε κερδίσει και πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Κότμπους, αλλά εκείνη η διοργάνωση είχε πολύ μικρότερο ανταγωνισμό.

«Τα δύο μετάλλια δεν συγκρίνονται. Η φετινή διοργάνωση έμοιαζε με μικρό παγκόσμιο πρωτάθλημα και αυτή η 3η θέση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία» σχολίασε η αθλήτρια του Κώστα Σιούτη και της Αναστασίας Δόντη, η οποία στον προκριματικό της Παρασκευής είχε τερματίσει 1η με 14,425 βαθμούς.

Ο δεύτερος και τελευταίος αγώνας προετοιμασίας της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Βερολίνου (6-10 Απριλίου), θα δοθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού (19-20 Μαρτίου). «Θα είναι πολύ δύσκολος αγώνας, γιατί έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι 12 κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο, από τις οποίες μόνο 4 θα περάσουν στον τελικό. Αν μπω στην τετράδα, θα είναι εξαιρετικό αποτέλεσμα για μένα. Θα πάω για μια καλή εμφάνιση και μια καλή βαθμολογία και ό,τι βγει» επεσήμανε η Μιλλούση.
http://www.zougla.gr/

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εθελοντισμός (με την καλη την εννοια): Κοπή πίτας RSF Hellas κάλλιο αργά παρά ποτέ....


http://ethelontis-hares.blogspot.com/2011/03/rsf-hellas_13.html

13-03-11 Συνενώσεις- Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012...(Για τον δήμο Μοσχάτου&Ταύρου) συγχωνεύονται το εσπερινό γυμνάσιο Μοσχάτου με το εσπερινό γυμνάσιο Καλλιθέα σε σπερινό γυμνάσιο Καλλιθέα και το 2ο γενικό λύκειο Ταύρου με το 1ο γενικό λύκειο Ταύρου σε 1ο γενικο λύκειο Ταύρου


Δελτίο Τύπου
Σχολικός χάρτης 2011-2012
Ενώνουμε σχολεία, ενώνουμε δυνάμεις. Κάνουμε πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει», ενώνουμε υποδομές, ενώνουμε εκπαιδευτικό δυναμικό ώστε να έχουμε καλύτερα σχολεία παντού και για όλους
Η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δυο μήνες διαβουλεύσεων και ενδελεχούς μελέτης της κάθε περίπτωσης, του κάθε σχολείου. Εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το Υπουργείο προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά.
Το Υπουργείο αλλάζει  το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη Δημόσια Εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια Δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευανΙδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα το μαθητή και τις ανάγκες της τάξης. Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η νέα σχολική χρονιά (2011-2012) θα ξεκινήσει με σχολεία που προσφέρουν περισσότερο στη μάθηση. Με σχολεία εύρωστα που μπορούν να εφαρμόσουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου.

  • Οι συνενώσεις γίνονται κάθε χρόνο
Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 1566/85) και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.
  • Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός ,έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια
Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

  • Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα
Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις - 6 Πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

  • Τα δεδομένα για τη νέα σχολική χρονιά
Φέτος, συνενώνονται 1933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων Πανελληνίως.
Αναλυτικά οι συνενώσεις:
  • Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
1523 σχολικές μονάδες σε  672. Από αυτές :
  • 169 ΜονοθέσιαΔιθέσια και Τριθέσια
  • 98 ήταν ήδη σε αναστολή  λειτουργίας
  • 18 χωρίς μαθητές
Από τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκύπτουν:
  • 120 νέα 6/θέσια και
  • 61 νέα 12/θέσια σχολεία

  • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
410 σχολικές μονάδες σε 205.  Σε αυτές:
  • το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές
  • πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις
  • ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι (για τη σχολική χρονιά 2010-2011) ήταν στο ένα δέκατο περίπου ενώ
  • παλαιότερα ο νόμος έμενε εν μέρει ανενεργός, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων ανακαλούνταν.


  • Οι στόχοι των συνενώσεων είναι πρωτίστως παιδαγωγικοί
Οι λόγοι των συνενώσεων είναι πρωτίστως εκπαιδευτικοί και έχουν ως σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία εύρωστων σχολικών μονάδων (6/θέσιων και 12/θέσιων στην Πρωτοβάθμια) τα όποια θα έχουν πλέον τη δυνατότητα- και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές- να υποστηρίξουν τις καινοτόμες δράσεις που δρομολογούνται στο Νέο Σχολείο.
Προς την ιδία κατεύθυνση, οι συνενώσεις καλύπτουν την ανάγκη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφενός για εργαστηριακές υποδομές, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και αφετέρου για την εξασφάλιση ενός κατώτατου αριθμού μαθητών, ώστε να λειτουργούν όλες οι προβλεπόμενες εξειδικεύσεις και κατευθύνσεις, αλλά και όμιλοι δραστηριοτήτων και οι δράσεις έρευνας (ερευνητικές διαδικασίες) που εισάγονται στο Νέο Λύκειο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα με τους παιδαγωγικούς λόγους, οι συνενώσεις επιφέρουν και την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, το οποίο είναι κατανεμημένο στη χώρα με άνισο τρόπο λόγω της ύπαρξης πολλών ολιγοθέσιων και κατακερματισμένων σχολικών μονάδων οι οποίες αδυνατούν ως εκ τούτου να προσφέρουν την προβλεπόμενη και απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικές  περιπτώσεις:
-Τα μικρά Δημοτικά Σχολεία στα χωριά όπου ένας ή δύο δάσκαλοι αναλαμβάνουν και τις 6 τάξεις και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ειδικοτήτων όπως  γυμναστή και καθηγητή ξένης γλώσσας. Ο στόχος των 6/θέσιων Δημοτικών Σχολείων όπου κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με τις συνενώσεις που εφαρμόζουμε.
-Στα αστικά κέντρα αντίστοιχα, η συνένωση Δημοτικών Σχολείων που συστεγάζονται ή συναυλίζονται, μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε τα σχολεία αυτά, που γίνονται 12/θέσια,στα πιλοτικά Ολοήμερα με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει περισσότερη και πληρέστερη διδασκαλία ξένης γλώσσας, καλλιτεχνικών, μουσικής, πληροφορικής, χορού και φιλαναγνωσίας, στο κανονικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά.
-Τα πολύ μικρά Γυμνάσια και Λύκεια που δεν εξασφαλίζουν το απαιτούμενο αριθμό μαθητών για ουσιαστική εφαρμογή των κατευθύνσεων και του ισχύοντος ωρολογίου προγράμματος, πολύ δε περισσότερο των επερχόμενων αλλαγών που ξεκινούν από την Α Λυκείου και τα πιλοτικά Γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο του 2011.
- Υπάρχουν περιπτώσεις όπου από τη συνένωση των σχολείων καταργείται η διπλοβάρδια (πρωί – απόγευμα)όπως, στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και στο 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 21ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Με τη συνένωση των δυο Γυμνασίων και των δυο Λυκείων προκύπτουν το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, τα οποία θα λειτουργούν μόνο με πρωινή βάρδια. Επίσης, το 122ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών που λειτουργούσαν με διπλοβάρδια, συνενώνονται στο 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών μόνο με πρωινή βάρδια.
-Στην προσπάθεια να εφαρμοστούν παιδαγωγικά κριτήρια, στοχεύσαμε μέσα από τις συνενώσεις σχολικών μονάδων να απελευθερώσουμε κτιριακές υποδομές, με σκοπό στα νέα σχολεία που δημιουργούνται να φοιτούν παιδιά της ίδιας σχολικής βαθμίδας. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η κοινωνικοποίηση των μαθητών και αποφεύγονται η σχολική βία και η διαρροή. Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις όπου συστεγάζονταν ένα Γυμνάσιο, ένα Ειδικό Σχολείο και ένα Δημοτικό Σχολείο ή ένα Γυμνάσιο και ένα Δημοτικό. Στις σχολικές μονάδες που προκύπτουν με τα τις συνενώσεις δημιουργούνται σχολεία με παιδιά της ίδιας σχολικής βαθμίδας ή τουλάχιστον Νηπιαγωγεία με Δημοτικά και Γυμνάσια με Λύκεια.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
  1. 19/01/11–24/01/11 - Κείμενο εγκύκλιου προς Διαβούλευση (OpenGov), για τον προσδιορισμό των κριτήριων συνενώσεων ιδρύσεων - σχολικών μονάδων. Κατατέθηκαν 505 σχόλια. Για πρώτη φορά- και κατ΄ εξαίρεση- τέθηκε σε διαβούλευση κείμενο εγκυκλίου και όχι νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, νομοσχέδιο ή Υπουργική Απόφαση.
  2. 27/01/2011 – Αποστολή Εγκυκλίου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εντολή τοπικών διαβουλεύσεων των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τους τοπικούς φορείς
  3. 28/01/2011 - Επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας προς όλους τους Δημάρχους της χώρας
  4. 25/02/2011 - Αποστολή Ενημερωτικού Κειμένου προς ΜΜΕ
  5. 28/02/2011 - Ημερίδα στο Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ με τους Δημάρχους
  6. 28/02/2011 – Συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ

  • Τα λεπτομερή στοιχεία για τις ιδρύσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανακοινωθούν σύντομα, καθώς αποτελούν συναρμοδιότητα των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
    Για τους πίνακες της Πρωτοβάθμιας πατήστε εδώ.
    Για τους πίνακες της Δευτεροβάθμιας πατήστε εδώ.

    http://www.minedu.gov.gr/



    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ
    Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ
    ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
    ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ




    ΑΤΤΙΚΗΣ
     Δ’ ΑΘΗΝΑΣ Δ.Ε.   
    ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
    ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
    ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ



    ΑΤΤΙΚΗΣ
    Α’ ΑΘΗΝΑΣ  Δ.Ε.
    2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΥΡΟΥ
    1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΥΡΟΥ
    1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΥΡΟΥ