Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ετήσιες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων Ποιοι προάγονται και ποιοι αποστρατεύονται.


Ξεκίνησαν σήμερα οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τη συνεδρίαση του το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έκρινε τους αξιωματικούς στο βαθμό του αντιστρατήγου αντιναυάρχου αντιπτεράρχου υποναυάρχου και υποπτεράρχου.
Συγκεκριμένα το ΣΑΓΕ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους 4 αντιστράτηγους, 3 αντιναύαρχους, 2 αντιπτέραρχους, δύο υποναύαρχους και 6 υποπτεράρχους.
Αναλυτικότερα, στο Στρατό Ξηράς κρίθηκαν «διατηρητέοι» οι αντιστράτηγοι (ΜΧ) Λυμπέρης Δημήτριος, (ΤΘ) Αγγελούδης Δημήτριος, (ΠΒ) Νακόπουλος Γεώργιος, (ΠΖ) Ζάρας Ιωάννης, (ΠΖ) Ρουσάκης Θεόκλητος, (ΤΘ) και Τσολακίδης Παναγιώτης, ενώ αποστρατεύθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» οι ομοιόβαθμοί τους (ΠΖ) Παπαδάκης Σπυρίδων, (ΤΘ) Ξιφαράς Σαμπάτης, (TΘ) Θεοφανίδης Κωνσταντίνος και (ΠΒ) Μπασδάνης Ιωάννης.
Στο Πολεμικό Ναυτικό κρίθηκαν «διατηρητέοι» οι υποναύαρχοι Ευσταθίου Παναγιώτης, Σκιαδάς Γεώργιος, Καλόγηρος Γεώργιος, Κρυονερίτης Νικόλαος, Αγιατζίδης Κωνσταντίνος, Ελληνιάδης Παναγιώτης και Μαντίδης Απόστολος, ενώ αποστρατεύθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» τους οι ομοιόβαθμοί τους Δημητριάδης Γεώργιος, Ορφανός Ιωάννης, Χατζηδάκης Φωκίων, Κασφίκης Γεώργιος και Νιάνιας Γεώργιος.
Στην Πολεμική Αεροπορία κρίθηκαν «διατηρητέοι» οι υποπτέραρχοι Τσαντηράκης Αντώνιος, Βενέτης Ηλίας, Κρεβάϊκας Φώτιος, Πιέρρος Αντώνιος, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Τουρνάς Ευάγγελος, Βαϊτσης Χρήστος, Πριόνας Κωνσταντίνος, Λέλλας Αχιλλέας, Οικονόμου Κωνσταντίνος, Λάτσιος Ευάγγελος, Καβασακάλης Σταύρος και Φουρλεμάδης Στέφανος, ενώ αποστρατεύθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» οι ομοιόβαθμοί τους Ατματζάκης Αντώνιος, Δούμος Γεώργιος, Χαρίτος Χρήστος, Πέτρουλας Κωνσταντίνος, Θωμαϊδης Αδάμ, Χριστακόπουλος Ηλίας, Μαμώλης Παναγιώτης και Μεταλληνός Νικόλαος.
Στο Στρατολογικό Σώμα «διατηρητέος» κρίθηκε ο υποστράτηγος Μπούρας Περικλής.
Το ΣΑΓΕ, σε όλους τους παραπάνω αξίωματικούς που κρίθηκαν «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» απονέμει τον τίτλο του επίτιμου της θέσεως που κατείχαν.
Προς πλήρωση των κενών θέσεων το ΣΑΓΕ προήγαγε στο βαθμό του αντιστρατήγου τους υποστρατήγους Κωσταράκο Μιχαήλ, Σεφερλή Γεώργιο και Ζιαζιά Κωνσταντίνο, ενώ έκρινε ως ‘"ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους’’ και αποστράτευσε τους Κουτρή Σταύρο, Κουτσολέλο Γεώργιο, Καλαμογιώργο Αντώνιο, Παπαθανασίου Γεώργιο, Ρίντη Αναστάσιο, Τζιούτζιο Δημήτριο, Γατέλα Ιωάννη και Μαλιαχόβα Κωνσταντίνο.
Επίσης προήγαγε στο βαθμό του αντιναυάρχου τους υποναυάρχους Ευσταθίου Παναγιώτη, Σκιαδά Γεώργιο και Αγιατζίδη Κωνσταντίνο και στο βαθμό του αντιπτεράρχου τους υποπτεράρχους Τσαντηράκη Αντώνιο, Βενέτη Ηλία και Λέλλα Αχιλλέα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/

Χαντάβα: «Το θέλαμε περισσότερο»


Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού πήρε σπουδαία νίκη στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό και πλέον στόχος για τις «ερυθρόλευκες» παίκτριες είναι ο τίτλος όπως τονίζει στο gazzetta.gr η Εύα Χαντάβα.
Τη μεγάλη ανατροπή του Ολυμπιακού στο ντέρμπι κορυφής της Α1 βόλεϊ Γυναικών περιέγραψε στοgazzetta.gr μέσα από τα δικά της μάτια η 21χρονη ακραία της ομάδας του Γιάννη Νικολάκη, Εύα Χαντάβα, και τόνισε πως το πάθος για νίκη τούς οδήγησε στη μεγάλη επικράτηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό, τον  επικείμενο κρίσιμο αγώνα με την Κερατέα για το Κύπελλο Ελλάδας, σχολίασε την οικονομική δυσκολία που υπάρχει στο τμήμα, ενώ δεν παρέλειψε να αφιερώσει τη νίκη στην Ιβάνα Τζούριτς, μοιράζοντας παράλληλα συγχαρητήρια στις Κόλεβα και Νικούλη.
Πού πιστεύεις κρίθηκε ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό, δεδομένου και του ότι βρεθήκατε πίσω στο σκορ με 1-0 σετ;
«Το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και καταφέραμε να βγούμε νικήτριες. Αρχικά μπήκαμε αγχωμένα στον αγώνα και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 1-0 σετ, αλλά στη συνέχεια απελευθερωθήκαμε παίξαμε ως ομάδα και πήραμε μια νίκη που αποτελεί ψυχολογική ανάσα. Πλέον πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και να προσπαθήσουμε να αναδειχθούμε πρωταθλήτριες».
Η νίκη σάς οδήγησε στην κορυφή της βαθμολογίας. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να σας αγχώσει ενόψει της συνέχειας;
«Το γεγονός ότι πλέον καταφέραμε να ανέβουμε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας πέντε στροφές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος είναι πολύ σημαντικό για εμάς αλλά δεν μας αγχώνει. Αντιθέτως αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια και θέλουμε να αγωνιστούμε με καρδιά σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Στόχος μας φυσικά είναι ο τίτλος και θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε».
Πλέον, μεσοβδόμαδα έπεται ο ημιτελικός Κυπέλλου με την Κερατέα. Πώς θα τον αντιμετωπίσετε ως ομάδα; Υπάρχει κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια;
«Ο αγώνας με την Κερατέα είναι πολύ σημαντικός και θέλουμε κι εκεί να βγούμε νικήτριες, ώστε να παίξουμε στον τελικό και να διεκδικήσουμε και το Κύπελλο. Δεν σκεφτόμαστε καθόλου την κούραση γιατί ο αγώνας είναι καθοριστικός για εμάς. Όπως και με τον Παναθηναϊκό, έτσι και με την Κερατέα θα πρέπει να τα δώσουμε όλα ώστε να πάρουμε τη νίκη, μια και το ματς δεν θα είναι εύκολο. Χρειάζεται πάθος και καρδία ώστε να έρθει η πρόκριση».
Τα γνωστά οικονομικά προβλήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού έχουν αντίκτυπο και στο βόλεϊ. Πώς σας επηρεάζουν αγωνιστικά εσάς; Θεωρείς πως μπορεί να βρεθεί μια λύση;
«Για εμάς αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη χρονιά. Ελπίζω σύντομα να υπάρξει κάποια οικονομική ανάκαμψη, γιατί για όλες τις παίκτριες είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό. Είναι σαν να εργάζεσαι και να μην αμείβεσαι. Εμείς προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε από όλο αυτό και όταν μπαίνουμε μέσα στο γήπεδο τα ξεχνάμε όλα. Αλλά όσο να’ναι είναι δύσκολο. Όσο για πιθανή λύση, εμείς ξέρουμε ό,τι ξέρετε κι εσείς. Δεν μας λένε τίποτα παραπάνω. Μακάρι να βρεθεί πραγματική λύση».
Γράφτηκε πως κατά την επιστροφή της ομάδας στο Ρέντη δεν σας περίμενε κανένα μέλος της διοίκησης του Ολυμπιακού. Ποια τα συναισθήματά σας για αυτό;
«Δυστυχώς δεν ασχολήθηκαν μαζί μας ιδιαίτερα. Για εμάς η νίκη ήταν σημαντική, αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήρθαν να μας πουν συγχαρητήρια. Δεν μας υποδέχτηκαν άνθρωποι της διοίκησης του Ερασιτέχνη όταν γυρίσαμε στο Ρέντη παρά μόνο φίλοι του Ολυμπιακού μετρημένοι στα δάχτυλα…»
Τέλος, θα ήθελα το δικό σου γενικό σχόλιο αναφορικά με τον αγώνα κόντρα στον «αιώνιο», αλλά και πού αφιερώνεις τη νίκη.
«Ναι, θα ήθελα να πω μπράβο σε όλες τις συμπαίκτριές μου και τους προπονητές για τη νίκη μας. Δίνω τα συγχαρητήριά μου στην Κόλεβα που έκανε μεγάλο παιχνίδι παρά το γεγονός πως έπαιξε σε άλλη θέση, αλλά και στη Νικούλη που έκανε εξίσου εξαιρετικό αγώνα και μας βοήθησε πολύ. Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσω τη νίκη μας στην Ιβάνα Τζούριτς, τη συμπαίκτριά μας, που στάθηκε πολύ άτυχη με τον τραυματισμό της».
http://www.gazzetta.gr/

Νυφούλα η Ματσούκα


H Δήμητρα Ματσούκα ντύθηκε νυφούλα! Γαμπρός δίπλα της δεν ήταν ο σύντροφος της, ο Φώτης Βαλλάτος, αλλά ο Μάξιμος Μουμούρης! Πως έγινε αυτό;

Η σέξι ηθοποιός ντύθηκε νύφη για τις ανάγκες ενός επεισοδίου στις «Κούκλες». Ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στου Παπάγου, λίγο μετά τις δέκα το πρωί. Σύμφωνα με το περιοδικό «Glam», συνήθως η νύφη... το σκάει, αλλά στη δική της περίπτωση, άφαντος είναι ο γαμπρός.

 

Η Δήμητρα δήλωσε πως, έχει στεναχωρηθεί από το πρόωρο τέλος της σειράς στις 16 Μαρτίου κι αποκάλυψε πως η Κορίνα που υποδύεται, «παντρεύεται διότι ερωτεύτηκε παράφορα, κάτι που άλλωστε, το συνηθίζει».

Τι λέει η ίδια όμως, για το αν έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Κορίνα; «Η Κορίνα είναι ένα κορίτσι που θέλει οπωσδήποτε να προσδιορίζεται από τη σχέση της με έναν άντρα. Κοινά στοιχεία δεν έχω αλλά και να είχα δεν θα τα ομολογούσα!», είπε η ηθοποιός.
http://www.zougla.gr/

Η Rihanna θα κάνει οκτώ συναυλίες στο Λονδίνο!

Η περιοδεία «LOUD» της Rihanna θα είναι η πιο πετυχημένη της (μικρής) καριέρας της και αυτό μαρτυρούν οι πωλήσεις των εισιτηρίων.

Η διάσημη pop star μάλιστα, πρόσθεσε ακόμα μια ημερομηνία στις εμφανίσεις της στην Ο2 arena του Λονδίνου και συνολικά θα είναι οκτώ οι μέρες που θα τραγουδήσει την πρωτεύουσα της Αγγλίας.



http://www.zougla.gr/

Τα... διλήμματα της Καρμπονέρο


Αναποφάσιστη αποδείχτηκε η Σάρα Καρμπέρο όταν της ζητήθηκε να πάρει θέση σε τρία διλήμματα του ποδοσφαίρου.
Η διάσημη αθλητικογράφος και σύντροφος του Ίκερ Κασίγιας, σε συνέντευξή της ζητήθηκε να επιλέξει τους καλύτερους από τα ζευγάρια Μουρίνιο-Γκουαρντιόλα, Μέσι-Ρονάλντο και πια ομάδα πιστεύει ότι θα κατακτήσει το Champions League.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για τους Μέσι και Ρονάλντο:
«Και οι δύο. Είναι δύο τεράστιοι παίκτες, αλλά ο Μέσι δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Κρίστιαν. Ο Πορτογάλος έχει απίστευτη δύναμη. Ο Μέσι ελίσσεται σαν… φίδι, έχει μία πονηριά και ταχύτητα την οποία δεν έχει ο Ρονάλντο. Οι δύο παίκτες διαφέρουν σωματικά αλλά και στην τακτική τους αλλά είναι οι κορυφαίοι».
Ανάμεσα σε Γουαρντιόλα και Μουρίνιο είπε:
«Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιον. Παρόλο που δεν έχω μεγάλη πίστη στον Πεπ, έκανε το νταμπλ στην πρώτη του χρονιά και μετά κατέκτησε όλους τους τίτλους. Από την άλλη πλευρά, ο Μουρίνιο υποστηρίζει την εμπειρία του σε όποια χώρα πάει, κερδίζει. Δύο νικητές με διαφορετικά στυλ, με τα οποία όμως τα πηγαίνουν καλά».
Για τον τελικό του Champions League:
«Βλέπω ότι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ δυνατές, αλλά είναι ρίσκο να πω από τώρα. Πιστεύω ότι μία από τις δύο θα είναι στον τελικό».

http://www.onsports.gr/

Του έκανε τάκλιν και τον έριξε στον… προπονητή του-(δείτε video)



Ένα  επικίνδυνο περιστατικό συνέβη σε αγώνα για το Πρωτάθλημα του Κατάρ ανάμεσα στην Al Arabi και την Al Wakrah.
Μετά το βολέ του τερματοφύλακα, παίκτης της Al Arabi μαρκάρει τον Mohammed Modather και εκείνος από το τάκλιν πέφτει πάνω στον προπονητή του, Adnan Dirjal.






http://www.gossip-tv.gr/






ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Του Χρήστου Τολιαδή
http://www.dixti.net/dixtinet/
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/03/blog-post_4620.html

Ξεκινούν οι απολογίες στην υπόθεση Κεντέρη - Θάνου

Με παρούσα την Κατερίνα Θάνου συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη για όσα έγιναν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, με το τροχαίο ατύχημα, που δήλωσαν ότι είχαν τόσο η ίδια όσο και ο Κώστας Κεντέρης.

Η Κατερίνα Θάνου εμφανίστηκε στο δικαστήριο το πρωί, καθώς ενδέχεται εντός της ημέρας να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, μετά την ανάγνωση εγγράφων.

Ο Κώστας Κεντέρης εξακολουθεί να βρίσκεται για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους στο εξωτερικό, τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με το συνήγορό του.



http://www.zougla.gr/

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.

Η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε με αφορμή μια μεγάλη διαμαρτυρία γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ όπου εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1977 την 8 η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.


Κάθε μέρα οφείλουμε τιμή στη γυναίκα τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα εργαζόμενη, τη γυναίκα αγρότισσα ,τη γυναίκα επιστήμονα!,

http://syllektiko-pazari.blogspot.com/

Αναστέλλεται η απεργία των ΜΜΜ


Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο Τετάρτη, 9 Μαρτίου, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Τράμ και των Τρόλεϊ, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θα σταθούν με αίσθημα ευθύνης δίπλα στους συμπολίτες και για το λόγο αυτό αναβάλλουν την εξαγγελθείσα απεργία της 09ης Φεβρουαρίου 2011, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση ο σκοπός που "ευαγγελιζόμαστε: η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ασφάλεια των μετακινήσεων".

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

«Το μακελειό χτυπά πολλά καμπανάκια»


«Zούμε σε μια εποχή όπου το οργανωμένο έγκλημα διαρκώς διογκώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Η οικονομική κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αύξηση αυτή.

Η δημιουργία της ομάδας «ΔΙΑΣ» με την συμμετοχή 2.500 χιλιάδων αστυνομικών από την σημερινή Κυβέρνηση αποτέλεσε μια μεγάλη καινοτομία στον αγώνα για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Οι ομάδες «ΔΙΑΣ» έχουν παρουσία όλο το 24ωρο σε όλες τις γειτονιές κοντά στους πολίτες.

Λύθηκαν τα προβλήματα; Όχι βέβαια. Χρειάζεται πάντα εγρήγορση και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Συνεχής εκπαίδευση και επανεκπαίδευση, δίκτυο πληροφοριών και επιχειρησιακής ετοιμότητας για την εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Πάνω από όλα όμως απαιτείται ηθική, ψυχολογική υποστήριξη σε όλους όσους κυνηγούν το έγκλημα ιδιαίτερα το οργανωμένο και την τρομοκρατία που έχουν γίνει πλέον συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις υπηρεσίες αιχμής που καθημερινά είναι στο δρόμο και αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους πρέπει να αμείβονται περισσότερο από άλλους που είναι στο γραφείο και στις «πολυτελείς υπηρεσίες». Μόνο έτσι στην πράξη και όχι στα λόγια, θα δημιουργήσουμε αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτούς που θυσιάζουν ακόμα και τη ζωή τους.

Το μακελειό στο Ρέντη πρέπει να μας χτυπήσει πολλά καμπανάκια. Από εκεί και πέρα δεν είναι δυνατόν η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική να αντιμετωπίζονται ως συνήθεις υπηρεσίες του Δημοσίου και να πλήττονται από την απίστευτη γραφειοκρατία και τις περικοπές χωρίς ιεράρχηση και προτεραιότητες. Όταν όλοι συμφωνούμε ότι το έγκλημα και η παράνομη μετανάστευση είναι δύο μεγάλες σύγχρονες απειλές ειδικά για τη χώρα μας πρέπει να εξασφαλίσουμε πλήρη οργάνωση και υλικοτεχνική υποστήριξη στις υπηρεσίες. 

Περιπολικά και μηχανές χωρίς βενζίνη και λάστιχα χωρίς ανταλλακτικά. Πλωτά μέσα του Λιμενικού ακινητοποιημένα μας εκθέτουν και ακυρώνουν στην πράξη όσα θετικά βήματα γίνονται.

Τα προβλήματα αυτά να λυθούν άμεσα και αποτελεσματικά και να μην ξαναεμφανιστούν. Στους πολίτες οφείλουμε να παρέχουμε το αγαθό της ασφάλειας, στους αστυνομικούς το αγαθό ενός σύγχρονου εξοπλισμού.

Τα δύο παλικάρια που θυσίασαν τις ζωές τους στο καθήκον μπολιάζουν την κοινωνία μας με τις αξίες του καθήκοντος και της αυταπάρνησης. Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ατομισμός και ο μηδενισμός, αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα». 

* Άρθρο βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδη, δημοσιευμένο στο Κυριακάτικο Έθνος, στις 6 Μαρτίου 2011


http://www.facebook.com/profile.php?id=1536729900

Ακριβή ως "Αφροδίτη" η Κάιλι Μινόγκ

Ξεπερνά τα 25 εκατ. δολάρια η παραγωγή
Συνολικού κόστους 25 εκατομμυρίων δολαρίων είναι η νέα παραγωγή της Κάιλι Μινόγκ ''Aphrodite Les Folies'' η οποία είναι εμπνευσμένη εξ ολοκλήρου από την ελληνική μυθολογία.

Η Κάιλι εμφανίζεται ......άλλοτε σαν Αφροδίτη και άλλοτε ως Ερμής επί σκηνής σε μια παραγωγή που θεωρείται η κορυφαία της και με την οποία περιοδεύει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Στην Αυστραλία θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία για τη συνολική παραγωγή δαπανήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τη σκηνή και 750.000 για τα σκηνικά. Για κάθε παράσταση χρειάζονται ένα εκατομμύριο βατ ηλεκτρικής ενέργειας και 25.000 λίτρα ανακυκλωμένου νερού. Χρησιμοποιούνται 200 κοστούμια, συμμετέχουν 18 χορευτές και το βοηθητικό προσωπικό για κάθε συναυλία είναι εκατό άτομα.

protothema

http://sarotiko.blogspot.com/

Ταξιδεύοντας με τους πιγκουίνους στην Ανταρκτική

Η μυστική ζωή των πιγκουίνων Adelie στην Ανταρκτική δεν είναι πια τόσο μυστική χάρη σε Ιάπωνες επιστήμονες που προσάρτησαν βιντεοκάμερες στις πλάτες μερικών, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ρίξουν μία κρυφή ματιά στη ζωή, όπως ακριβώς τη βλέπει και τη ζει ένας πιγκουίνος.  

Η παρατήρηση αυτή εντάσσεται στην τελευταία ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μικροσκοπικές κάμερες- μεγέθους 21 επί 80 χιλιοστών και βάρους 33 γραμμαρίων- τις οποίες «κόλλησαν» στις πλάτες δεκαπέντε πιγκουίνων. 

Οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Πολικής Έρευνας.











http://www.newsbeast.gr/

Απανθρακώθηκαν από πυρκαγιά σε κατάστημα Τραγωδία με έξι νεκρούς στο Αιγάλεω

Τραγικό θάνατο βρήκαν έξι άνθρωποι τα ξημερώματα της Τρίτης στο Αιγάλεω, από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 2:15 σε κατάστημα με κινεζικά είδη, που στεγάζεται σε διώροφο κτίριο στη  συμβολή των οδών Ε. Βενιζέλου και Κανάρη στο Αιγάλεω.

Στο σημείο έσπευσαν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, οι άνδρες της πυροσβεστικής βρέθηκαν μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα των έξι νεκρών.

Το κατάστημα εμπορευόταν κινέζικα ρούχα και πιθανολογείται πως τα θύματα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν καταλύσει σε αυτό.




http://www.protothema.gr/

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε η πυκνη χιονόπτωση στα Βόρεια Προάστια

Στα λευκά θα ξυπνήσει η Αθήνα ενώ αναμένετε οι περισσότεροι δρόμοι, ειδικά στα Βόρεια Προάστια να είναι απροσπέλαστοι. Να αποφύγει ο κόσμος τις μετακινήσεις προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών για το επόμενο τριήμερο και συστήνει:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Τρίτη 8.3.11

Νεφώσεις προβλέπονται την Τρίτη στον νομό Αττικής με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.
Κατά τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση αλλά από το απόγευμα και μετα θα έχουμε και νέα έξαρση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Χιονοστρώσεις αναμένουμε τις πρωινές ώρες από το ύψος του Μαρουσίου και βορειότερα αλλά μέσα στην ημέρα θα το στρώσει στις περισσότερες περιοχές του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν στα ανατολικά ακόμα και τα 9 Beaufort ενώ περιμένουμε ριπές ακόμα και 10 Beaufort. H θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς αλλά στα Βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη .

Προσοχή στους δρόμους και καλό θα ήταν όλοι οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.
http://www.meteo-news.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/8311.html

Επέλαση του χιονιά στην Αττική!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στη Αττική από αργά το απόγευμα. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στη Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη.

Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
http://www.newsbeast.gr/

Με τη σάτιρα κόντρα στην κρίση


Οι πολιτικοί, η τρόικα και το ΔΝΤ μονοπώλησαν τα καρναβάλια φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλα τα σατιρικά άρματα που σκόρπισαν το γέλιο, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, μέσα στη γενική κατήφεια της οικονομικής κρίσης.

Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και το πιο φημισμένο διεθνώς, στο Πατρινό Καρναβάλι, οι καρναβαλιστές αψηφώντας τη βροχή ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γλεντήσουν κι έγιναν μια παρέα με τους επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγκαλιά με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ο Πάγκαλος να τρώει με "χρυσά κουτάλια" αλλά "μόνος του" και ο Παπακωνσταντίνου "φακίρης" να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι. Δεν θα μπορούσε να λείπει το άρμα "τσίρκο η τρόικα" με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν... θηρία. Εντύπωση έκαναν και τα άρματα "Οικονομική Κροίσοι" για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και "σοσια-ληστές" που σατίριζε το κυβερνών κόμμα. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές μέλη των 150 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», έστειλαν το μήνυμα ότι το πατρινό καρναβάλι αντέχει, πάρα την οικονομική κρίση. Ευφάνταστες δημιουργίες, πολύχρωμες στολές, καρναβαλικές κατασκευές και άρματα, αλλά πάνω απ΄ όλα κέφι και ζωντάνια, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης των νέων της Πάτρας, που αποτελούν την «ψυχή» του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχώρισε και φέτος παρά τη λιτή διοργάνωση. Τίτλος του καρναβαλιού "Διεθνής Νομισματική Τρέλα" με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ. Από τα άλλα γκρουπ "οι νοικοκυρές σε απόγνωση" γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα "μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε". Η Ξάνθη πέρασε και στο βιβλίο Guinness, με την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας, βάρους 2 τόνων!

Στο Βόλο επέλεξαν ως θέμα "το Μνημόνιο" για να το κάψουν με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον «βασιλιά καρνάβαλο». Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση "για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται".

Το Μοσχάτο, το «χτύπησε» η οικονομική κρίση στ’ αλήθεια, αφού λόγω λιτότητας το καρναβάλι δεν είχε φέτος άρματα. Είχε όμως μεταμφιεσμένους, που διασκέδασαν σ' ένα μεγάλο πάρτυ - πανηγύρι .

Στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι, μια παρέλαση έγινε με ποδήλατα, ώστε να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς. Το θέμα του ήταν: "Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες".

Οι μουσικές, ο ρυθμός και το γλέντι ήταν τα βασικά στοιχεία της μεγάλης παρέλασης των καρναβαλιστών στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και τον κεντρικό δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη. Σαράντα δύο ομάδες, με τα 30 άρματά τους συμμετείχαν σε διαγωνισμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, για το καλύτερο άρμα και την καλύτερη ομάδα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές, κάθε ηλικίας, να δέχονται την προτροπή του Βασιλιά Καρνάβαλου, φέτος να στείλουν όλοι το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

http://www.enet.gr/
http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/03/blog-post_4586.html

Η Gisele Βασίλισσα του Καρναβαλιού

Άφησε για λίγο την πασαρέλα και τις φωτογραφήσεις και ανέβηκε στο άρμα. Η Gisele Bundchen ως άλλη Βασίλισσα του Καρναβαλιού έκανε το δικό της σόου στο Σαμπαδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Το διάσημο μοντέλο ντυμένο στα χρυσαφιά με ένα μίνι φόρεμα χαιρέτησε τους συμπατριώτες της αλλά και τον σύζυγό της που βρισκόταν στο κοινό.




http://www.gossip-tv.gr/



Α.Ο.Π Μοσχάτου: «Βάσεις για Α2»!....Ο Πρόεδρος, Νεκτάριος Χαλβατζής, μίλησε στην «ΑΘΛΗΣΗ» για τους στόχους του τμήματος βόλεϊ!


«Οι μεγάλες αγάπες ζουν για πάντα και πάνε στον Παράδεισο», λέει ένα γνωστό ρητό το οποίο, μάλλον, ταιριάζει απόλυτα στην σχέση του Α.Ο.Π Μοσχάτου με τον Νεκτάριο Χαλβατζή! Ο νυν διοικητικός ηγέτης του εν λόγω σωματείου υπηρετεί τα τμήματα βόλεϊ αυτού από το μακρινό 1982, με απόλυτη πίστη και επιμονή για την υλοποίηση των στόχων του! Με ευλάβεια στο καθήκον του γιατί υπήρξε αθλητής του συγκροτήματος βόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 80’, αλλά και Πρόεδρος του συλλόγου από το 1996 έως σήμερα, γράφοντας, καθημερινά, τη δική του ιστορία στον χώρου του αθλητισμού και… πονώντας όσο ελάχιστοι αυτόν! Ιστορία, η οποία συνάδει τις επιθυμίες του, τα όνειρα του και μαρτυρά τον κόπο αρκετών ετών, στα οποία ο ίδιος έχει αφιερώσει τις περισσότερες στιγμές της ζωής του για χάρη της μεγάλης αγάπης του! Η περσινή σεζόν (2009-10) συνοδεύτηκε με τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ανδρικού τμήματος, το οποίο προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία, ο ίδιος ταξίδευσε, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, στο κόσμο των επιτυχιών, αν όχι των θριάμβων, ενώ φέτος επιδιώκει την παγίωση του Α.Ο.Π Μοσχάτου στη Β’ Κατηγορία, κάτι το οποίο έχει, ουσιαστικά, πετύχει! Συνοδοιπόροι της προσπάθειας του Νεκτάριου Χαλβατζή για την καταξίωση του συμπαθέστατου συγκροτήματος στη Β’ Εθνική δεν είναι άλλοι από τον άμεσο συνεργάτη του, Χαράλαμπο Διονάτο και τον προπονητή, Κυριάκο Γρηγορακάκη, οι οποίοι συνέδεσαν πέρσι τα ονόματα τους με τη θριαμβευτική πορεία της ομάδας, η οποία τερμάτισε στην 1η θέση της Α’ ΕΣΠΕΔΑ δίχως να ηττηθεί σε κάποιο ματς! Ο Νεκτάριος Χαλβατζής αναγνωρίζει την προσφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων στο σωματείο βόλεϊ, εγκωμιάζει το έργο τους και μέσω της «ΑΘΛΗΣΗΣ», αναφέρεται στο πρόσφατο παρελθόν και στο μέλλον του Α.Ο.Π Μοσχάτου! «Εγώ υπηρετώ τον Α.Ο.Π Μοσχάτου από το 1996 ως Πρόεδρος, αφού μέχρι τότε ήμουν αθλητής-πασαδόρος- και διαιτητής για επτά έτη! Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του συλλόγου μας, ξοδεύοντας αρκετές ώρες μαζί με τον συνεργάτη μου, Χαράλαμπο Διονάτο, για το καλό των ομάδων μας! Μας βλέπετε, άλλωστε, πως είμαστε αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, ξεχνώντας πολλά πράγματα της καθημερινής μας ζωής! Εμείς ανοίγουμε το γυμναστήριο, εμείς το κλείνουμε  και εμείς παρέχουμε όποια βοήθεια χρειάζονται οι αθλητές μας! Βέβαια, οι παίκτες του Α.Ο.Π Μοσχάτου δεν είναι επαγγελματίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εμείς δεν οφείλουμε να τους στηρίξουμε! Αυτοί οι οποίοι διαμένουν σε μακρινές περιοχές συγκριτικά μ’ αυτή του Μοσχάτου, εισπράττουν ορισμένα χρηματικά ποσά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων τους, ενώ όλοι τους χαίρουν της εκτίμησης μας γιατί παλεύουν για το καλό της αγαπημένης μας ομάδας!», ανέφερε, αρχικά, ο Νεκτάριος Χαλβατζής.  
«Άνοδος, παραμονή και όνειρο»!
Ο διοικητικός ηγέτης του Α.Ο.Π Μοσχάτου αναφέρθηκε στην συνέχεια στην επιτυχία της ομάδας την περσινή περίοδο, στο φετινό στόχο της και στον μελλοντικό σκοπό του ιδίου και των συνεργατών του! «Πέρσι, η ομάδα μας κατάφερε να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική Κατηγορία, γράφοντας τη δική της ιστορία στον χώρο του βόλεϊ! Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια όλων των μελών του τμήματος και ειδικά στην παρουσία του έμπειρου πασαδόρου, Άγγελου Καρακίτσου! Ο συγκεκριμένος βολεϊμπολίστας δέχθηκε να συνεργαστεί, αφιλοκερδώς, μαζί μας και πάλεψε μαζί μ’ όλους τους αθλητές για την υλοποίηση του στόχου μας. Φέτος, ο Α.Ο.Π Μοσχάτου έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στη Β’ Εθνική Κατηγορία, αν και θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 11 πόντους, τους οποίους έχει εισπράξει έως τώρα! Δυστυχώς, όμως, η απουσία του διαγώνιου μας, Στυλιανού, ο οποίος έπεσε πριν λίγο καιρό θύμα ατυχήματος, επηρέασε, κάπως, την αγωνιστική εικόνα του Α.Ο.Π Μοσχάτου!», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων Μπιτς βόλεϊ και μέλος της Ε.Ο.Π.Ε (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης), για να προσθέσει: «Μελλοντικός μας στόχος είναι η θέσπιση βάσεων, προκειμένου να συμμετάσχει η ομάδα κάποια στιγμή στο Πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας! Βέβαια, εμείς δεν μπορούμε να διαθέσουμε κάποιο υψηλό ποσό για την ετήσια συντήρηση του τμήματος, ωστόσο η σκληρή και σωστή δουλειά του προπονητή μας, Κυριάκου Γρηγορακάκη, των αθλητών μας και των ανθρώπων του τμήματος, μπορούν να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Φυσικά, αν εμφανιστεί ξαφνικά κάποιος εφοπλιστής, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει τις τύχες του σωματείου, δε θα του πούμε όχι! Εμείς, πάντως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγούμε συνεχώς τον Α.Ο.Π Μοσχάτου σε επιτυχίες!», κατέληξε ο πάλαι ποτέ μπασκετμπολίστας (1967-69) και βολεϊμπολίστας από το έτος 1969 μέχρι το 1982, διαγράφοντας τη δική του πορεία σε Ολυμπιακό και Α.Ο.Π Μοσχάτου!     

http://www.athlisi.com/

Τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το νηστίσιμο... φαγοπότι της Δευτέρας, από το οποίο δεν λείπουν φυσικά οι λαγάνες, ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα καλαμαράκια.

Και επειδή, ως γνήσιοι Έλληνες, δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας, έχουμε ήδη προμηθευτεί το χαρταετό που θα πετάξουμε, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

Για την ιστορία
Ετυμολογικά για την λέξη «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση και τη ερμηνεία. Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής (σαράντα ημέρες για το Πάσχα).

Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» –που σημαίνει κίονας, κολώνα– κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα

Βόνιτσα, το έθιμο του «Αχυρένιου Γληγοράκη»
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

Ο «Βλάχικος Γάμος» της Θήβας
Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.

Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!

Το έθιμο του «Αγά» στα Μεστά της Χίου
Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.

Τα Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα

ΞΑΝΘΗ
Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους.

Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα. Στα 'Αβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.

ΔΡΑΜΑ
Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: "Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)".

ΝΑΟΥΣΑ
Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή "Ρουντίνα", Ανθέμια, περιοχή "Ροδινα" Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

ΚΟΖΑΝΗ
Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ.Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι "Κουδουνοφόροι" για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

ΠΙΕΡΙΑ
Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

ΠΕΛΛΑ
Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

ΘΑΣΟΣ
Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

protothema

http://sarotiko.blogspot.com/