Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε η πυκνη χιονόπτωση στα Βόρεια Προάστια

Στα λευκά θα ξυπνήσει η Αθήνα ενώ αναμένετε οι περισσότεροι δρόμοι, ειδικά στα Βόρεια Προάστια να είναι απροσπέλαστοι. Να αποφύγει ο κόσμος τις μετακινήσεις προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών για το επόμενο τριήμερο και συστήνει:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Πρόγνωση καιρού Αττικής για την Τρίτη 8.3.11

Νεφώσεις προβλέπονται την Τρίτη στον νομό Αττικής με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.
Κατά τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση αλλά από το απόγευμα και μετα θα έχουμε και νέα έξαρση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού. Χιονοστρώσεις αναμένουμε τις πρωινές ώρες από το ύψος του Μαρουσίου και βορειότερα αλλά μέσα στην ημέρα θα το στρώσει στις περισσότερες περιοχές του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις και θα φτάσουν στα ανατολικά ακόμα και τα 9 Beaufort ενώ περιμένουμε ριπές ακόμα και 10 Beaufort. H θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς αλλά στα Βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη .

Προσοχή στους δρόμους και καλό θα ήταν όλοι οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.
http://www.meteo-news.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/8311.html

Επέλαση του χιονιά στην Αττική!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στη Αττική από αργά το απόγευμα. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στη Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη.

Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
http://www.newsbeast.gr/

Με τη σάτιρα κόντρα στην κρίση


Οι πολιτικοί, η τρόικα και το ΔΝΤ μονοπώλησαν τα καρναβάλια φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλα τα σατιρικά άρματα που σκόρπισαν το γέλιο, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, μέσα στη γενική κατήφεια της οικονομικής κρίσης.

Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και το πιο φημισμένο διεθνώς, στο Πατρινό Καρναβάλι, οι καρναβαλιστές αψηφώντας τη βροχή ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γλεντήσουν κι έγιναν μια παρέα με τους επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγκαλιά με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ο Πάγκαλος να τρώει με "χρυσά κουτάλια" αλλά "μόνος του" και ο Παπακωνσταντίνου "φακίρης" να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι. Δεν θα μπορούσε να λείπει το άρμα "τσίρκο η τρόικα" με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν... θηρία. Εντύπωση έκαναν και τα άρματα "Οικονομική Κροίσοι" για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και "σοσια-ληστές" που σατίριζε το κυβερνών κόμμα. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές μέλη των 150 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», έστειλαν το μήνυμα ότι το πατρινό καρναβάλι αντέχει, πάρα την οικονομική κρίση. Ευφάνταστες δημιουργίες, πολύχρωμες στολές, καρναβαλικές κατασκευές και άρματα, αλλά πάνω απ΄ όλα κέφι και ζωντάνια, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης των νέων της Πάτρας, που αποτελούν την «ψυχή» του καρναβαλιού.

Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχώρισε και φέτος παρά τη λιτή διοργάνωση. Τίτλος του καρναβαλιού "Διεθνής Νομισματική Τρέλα" με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ. Από τα άλλα γκρουπ "οι νοικοκυρές σε απόγνωση" γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα "μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε". Η Ξάνθη πέρασε και στο βιβλίο Guinness, με την κατασκευή της μεγαλύτερης αποκριάτικης μάσκας, βάρους 2 τόνων!

Στο Βόλο επέλεξαν ως θέμα "το Μνημόνιο" για να το κάψουν με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον «βασιλιά καρνάβαλο». Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση "για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται".

Το Μοσχάτο, το «χτύπησε» η οικονομική κρίση στ’ αλήθεια, αφού λόγω λιτότητας το καρναβάλι δεν είχε φέτος άρματα. Είχε όμως μεταμφιεσμένους, που διασκέδασαν σ' ένα μεγάλο πάρτυ - πανηγύρι .

Στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι, μια παρέλαση έγινε με ποδήλατα, ώστε να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς. Το θέμα του ήταν: "Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες".

Οι μουσικές, ο ρυθμός και το γλέντι ήταν τα βασικά στοιχεία της μεγάλης παρέλασης των καρναβαλιστών στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και τον κεντρικό δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη. Σαράντα δύο ομάδες, με τα 30 άρματά τους συμμετείχαν σε διαγωνισμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, για το καλύτερο άρμα και την καλύτερη ομάδα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές, κάθε ηλικίας, να δέχονται την προτροπή του Βασιλιά Καρνάβαλου, φέτος να στείλουν όλοι το μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

http://www.enet.gr/
http://sourta-ferta.blogspot.com/2011/03/blog-post_4586.html

Η Gisele Βασίλισσα του Καρναβαλιού

Άφησε για λίγο την πασαρέλα και τις φωτογραφήσεις και ανέβηκε στο άρμα. Η Gisele Bundchen ως άλλη Βασίλισσα του Καρναβαλιού έκανε το δικό της σόου στο Σαμπαδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Το διάσημο μοντέλο ντυμένο στα χρυσαφιά με ένα μίνι φόρεμα χαιρέτησε τους συμπατριώτες της αλλά και τον σύζυγό της που βρισκόταν στο κοινό.




http://www.gossip-tv.gr/



Α.Ο.Π Μοσχάτου: «Βάσεις για Α2»!....Ο Πρόεδρος, Νεκτάριος Χαλβατζής, μίλησε στην «ΑΘΛΗΣΗ» για τους στόχους του τμήματος βόλεϊ!


«Οι μεγάλες αγάπες ζουν για πάντα και πάνε στον Παράδεισο», λέει ένα γνωστό ρητό το οποίο, μάλλον, ταιριάζει απόλυτα στην σχέση του Α.Ο.Π Μοσχάτου με τον Νεκτάριο Χαλβατζή! Ο νυν διοικητικός ηγέτης του εν λόγω σωματείου υπηρετεί τα τμήματα βόλεϊ αυτού από το μακρινό 1982, με απόλυτη πίστη και επιμονή για την υλοποίηση των στόχων του! Με ευλάβεια στο καθήκον του γιατί υπήρξε αθλητής του συγκροτήματος βόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 80’, αλλά και Πρόεδρος του συλλόγου από το 1996 έως σήμερα, γράφοντας, καθημερινά, τη δική του ιστορία στον χώρου του αθλητισμού και… πονώντας όσο ελάχιστοι αυτόν! Ιστορία, η οποία συνάδει τις επιθυμίες του, τα όνειρα του και μαρτυρά τον κόπο αρκετών ετών, στα οποία ο ίδιος έχει αφιερώσει τις περισσότερες στιγμές της ζωής του για χάρη της μεγάλης αγάπης του! Η περσινή σεζόν (2009-10) συνοδεύτηκε με τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ανδρικού τμήματος, το οποίο προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία, ο ίδιος ταξίδευσε, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής, στο κόσμο των επιτυχιών, αν όχι των θριάμβων, ενώ φέτος επιδιώκει την παγίωση του Α.Ο.Π Μοσχάτου στη Β’ Κατηγορία, κάτι το οποίο έχει, ουσιαστικά, πετύχει! Συνοδοιπόροι της προσπάθειας του Νεκτάριου Χαλβατζή για την καταξίωση του συμπαθέστατου συγκροτήματος στη Β’ Εθνική δεν είναι άλλοι από τον άμεσο συνεργάτη του, Χαράλαμπο Διονάτο και τον προπονητή, Κυριάκο Γρηγορακάκη, οι οποίοι συνέδεσαν πέρσι τα ονόματα τους με τη θριαμβευτική πορεία της ομάδας, η οποία τερμάτισε στην 1η θέση της Α’ ΕΣΠΕΔΑ δίχως να ηττηθεί σε κάποιο ματς! Ο Νεκτάριος Χαλβατζής αναγνωρίζει την προσφορά των συγκεκριμένων ανθρώπων στο σωματείο βόλεϊ, εγκωμιάζει το έργο τους και μέσω της «ΑΘΛΗΣΗΣ», αναφέρεται στο πρόσφατο παρελθόν και στο μέλλον του Α.Ο.Π Μοσχάτου! «Εγώ υπηρετώ τον Α.Ο.Π Μοσχάτου από το 1996 ως Πρόεδρος, αφού μέχρι τότε ήμουν αθλητής-πασαδόρος- και διαιτητής για επτά έτη! Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του συλλόγου μας, ξοδεύοντας αρκετές ώρες μαζί με τον συνεργάτη μου, Χαράλαμπο Διονάτο, για το καλό των ομάδων μας! Μας βλέπετε, άλλωστε, πως είμαστε αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, ξεχνώντας πολλά πράγματα της καθημερινής μας ζωής! Εμείς ανοίγουμε το γυμναστήριο, εμείς το κλείνουμε  και εμείς παρέχουμε όποια βοήθεια χρειάζονται οι αθλητές μας! Βέβαια, οι παίκτες του Α.Ο.Π Μοσχάτου δεν είναι επαγγελματίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εμείς δεν οφείλουμε να τους στηρίξουμε! Αυτοί οι οποίοι διαμένουν σε μακρινές περιοχές συγκριτικά μ’ αυτή του Μοσχάτου, εισπράττουν ορισμένα χρηματικά ποσά για την εξασφάλιση των μετακινήσεων τους, ενώ όλοι τους χαίρουν της εκτίμησης μας γιατί παλεύουν για το καλό της αγαπημένης μας ομάδας!», ανέφερε, αρχικά, ο Νεκτάριος Χαλβατζής.  
«Άνοδος, παραμονή και όνειρο»!
Ο διοικητικός ηγέτης του Α.Ο.Π Μοσχάτου αναφέρθηκε στην συνέχεια στην επιτυχία της ομάδας την περσινή περίοδο, στο φετινό στόχο της και στον μελλοντικό σκοπό του ιδίου και των συνεργατών του! «Πέρσι, η ομάδα μας κατάφερε να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική Κατηγορία, γράφοντας τη δική της ιστορία στον χώρο του βόλεϊ! Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια όλων των μελών του τμήματος και ειδικά στην παρουσία του έμπειρου πασαδόρου, Άγγελου Καρακίτσου! Ο συγκεκριμένος βολεϊμπολίστας δέχθηκε να συνεργαστεί, αφιλοκερδώς, μαζί μας και πάλεψε μαζί μ’ όλους τους αθλητές για την υλοποίηση του στόχου μας. Φέτος, ο Α.Ο.Π Μοσχάτου έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στη Β’ Εθνική Κατηγορία, αν και θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 11 πόντους, τους οποίους έχει εισπράξει έως τώρα! Δυστυχώς, όμως, η απουσία του διαγώνιου μας, Στυλιανού, ο οποίος έπεσε πριν λίγο καιρό θύμα ατυχήματος, επηρέασε, κάπως, την αγωνιστική εικόνα του Α.Ο.Π Μοσχάτου!», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων Μπιτς βόλεϊ και μέλος της Ε.Ο.Π.Ε (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης), για να προσθέσει: «Μελλοντικός μας στόχος είναι η θέσπιση βάσεων, προκειμένου να συμμετάσχει η ομάδα κάποια στιγμή στο Πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας! Βέβαια, εμείς δεν μπορούμε να διαθέσουμε κάποιο υψηλό ποσό για την ετήσια συντήρηση του τμήματος, ωστόσο η σκληρή και σωστή δουλειά του προπονητή μας, Κυριάκου Γρηγορακάκη, των αθλητών μας και των ανθρώπων του τμήματος, μπορούν να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Φυσικά, αν εμφανιστεί ξαφνικά κάποιος εφοπλιστής, ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει τις τύχες του σωματείου, δε θα του πούμε όχι! Εμείς, πάντως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγούμε συνεχώς τον Α.Ο.Π Μοσχάτου σε επιτυχίες!», κατέληξε ο πάλαι ποτέ μπασκετμπολίστας (1967-69) και βολεϊμπολίστας από το έτος 1969 μέχρι το 1982, διαγράφοντας τη δική του πορεία σε Ολυμπιακό και Α.Ο.Π Μοσχάτου!     

http://www.athlisi.com/

Τα ήθη και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας

Τα Κούλουμα μπορεί να έχουν ρίζες στην Αθήνα, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη ξεκινήσει το νηστίσιμο... φαγοπότι της Δευτέρας, από το οποίο δεν λείπουν φυσικά οι λαγάνες, ο ταραμάς, ο χαλβάς και τα καλαμαράκια.

Και επειδή, ως γνήσιοι Έλληνες, δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας, έχουμε ήδη προμηθευτεί το χαρταετό που θα πετάξουμε, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

Για την ιστορία
Ετυμολογικά για την λέξη «Κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση και τη ερμηνεία. Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που σημαίνει αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς και παράλληλα την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής (σαράντα ημέρες για το Πάσχα).

Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» –που σημαίνει κίονας, κολώνα– κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.

Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική “κάθαρση”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Έθιμα της Καθαρής Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα

Βόνιτσα, το έθιμο του «Αχυρένιου Γληγοράκη»
Ο Γληγοράκης λέγεται ότι ήταν ψαράς και απαρνήθηκε τη θάλασσα ψάχνοντας τη μοίρα του στη στεριά. Οι σημερινοί ψαράδες της Βόνιτσας καταδικάζουν αυτήν του την πράξη και κάθε τέτοια μέρα τον τιμωρούν. Φτιάχνοντας λοιπόν έναν αχυρένιο ψαρά, τον δένουν σ’ ένα γάιδαρο και τον γυρνούν σε όλο το χωριό. Όσο περνά η μέρα στήνουν μεγάλο γλέντι με τραγούδι και χορό και στη συνέχεια ρίχνουν τον καημένο τον Γληγοράκη σε μια βάρκα που φλέγεται στ’ ανοιχτά.

Ο «Βλάχικος Γάμος» της Θήβας
Το έθιμο αυτό χρονολογείται από το 1830 και έχει να κάνει με τα προξενιά που γίνονταν τότε. Σήμερα πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης η οποία στην πραγματικότητα είναι άνδρας! Παράλληλα όλοι οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν τα Κούλουμα με σατιρικά τραγούδια και πολύ χορό.

Το έθιμο των Μουντζούρηδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας
Εδώ η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη μέρα με την παρασκευή της παραδοσιακής Λαγάνας και το βράσιμο της φασολάδας από τις γυναίκες του χωριού, για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους την επόμενη μέρα. Τους επισκέπτες τους περιμένει μια έκπληξη, αφού τους υποδέχονται δύο μεταμφιεσμένοι οι οποίοι προσπαθούν να τους μουντζουρώσουν με την καπνιά από το καζάνι που έβραζε η φασολάδα έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουν την Καθαρή Δευτέρα μασκαρεμένοι!

Το έθιμο του «Αγά» στα Μεστά της Χίου
Το έθιμο του Αγά έχει ρίζες από την Τουρκοκρατία και μέχρι σήμερα είναι το ίδιο διασκεδαστικό την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας. Ο Αγάς εισβάλει στο χωριό με τη συνοδεία του και παίρνει θέση στην κεντρική πλατεία. Εκεί μαζεύεται ο κόσμος όπου “δικάζεται” για διάφορα παραπτώματα που του καταλογίζονται και πληρώνει το ανάλογο πρόστιμο! Από αυτή τη διαδικασία δε γλιτώνει κανείς από τους παρευρισκόμενους. Τα χρήματα που μαζεύονται από τα υποτιθέμενα πρόστιμα καταλήγουν στο ταμείο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Ένα πρωτότυπο έθιμο με πολύ χιούμορ και κοινωφελές έργο παράλληλα.

Τα Κούλουμα στη Βόρεια Ελλάδα

ΞΑΝΘΗ
Στη Σταυρούπολη της Ξάνθης, θα τελεστεί και φέτος, στις 12 το μεσημέρι, το έθιμο της καμήλας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Κατά την τέλεση του δρώμενου, συμμετέχουν οι κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί. Από τις 9 το πρωί, στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασολάδα, μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα σε παραδοσιακούς, υπαίθριους φούρνους.

Μία ώρα αργότερα, στην κεντρική πλατεία Λεύκης Ξάνθης θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νόστιμη φασολάδα, ρεβιθάδα και άλλα εκλεκτά νηστίσιμα εδέσματα. Στα 'Αβδηρα της Ξάνθης θα ζωντανέψουν, στις 11:30 το πρωί, παραδοσιακά έθιμα- "γάμοι", "μουντζούρηδες "- ενώ θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει νηστίσιμα εδέσματα, που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών, με ανάλογη μουσική.

ΔΡΑΜΑ
Στις 3 το μεσημέρι, στο δημοτικό διαμέρισμα Χωριστής του δήμου Καλαμπακίου Δράμας, διοργανώνεται μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Το σύνθημα της φετινής παρέλασης είναι: "Να μην λείπει κανείς (εκτός από την κρίση)".

ΝΑΟΥΣΑ
Στην πόλη της Νάουσας και την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα μπουλούκια χωρίς το προσωπείο, παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Ωστόσο, σε γύρω περιοχές του δήμου Νάουσας (περιοχή "Ρουντίνα", Ανθέμια, περιοχή "Ροδινα" Αγγελοχωρίου, πλατεία Καρατάσου και Γιαννακοχώρι) θα στηθούν από τις 10 το πρωί ένα σωρό εκδηλώσεις όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα.

ΚΟΖΑΝΗ
Στην Κοζάνη, ο δήμος θα προσφέρει νηστίσιμα εδέσματα και χαρταετούς στο πάρκο Αγ.Δημητρίου από τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα Γρεβενά στις 11 το πρωί θα γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα κούλουμα στην πλατεία Ελευθερίας με χάλκινους ήχους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην κεντρική πλατεία του Σοχού, στο νομό Θεσσαλονίκης, από το πρωί της Καθαρά Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις. Την αρχή θα κάνουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, ενώ στις 2 το μεσημέρι θα εμφανιστούν οι "Κουδουνοφόροι" για να ξεσηκώσουν τους επισκέπτες.

ΠΙΕΡΙΑ
Στη Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας, από τις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα Κούλουμα, ενώ στις 3 το μεσημέρι θα γίνει η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σαρακοστιανά εδέσματα θα μοιραστούν, επίσης, στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο, τη Σκοτίνα, τον Παντελεήμονα και τους Πόρους του νομού Πιερίας, ενώ για τις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δίου, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός αερόστατου.

ΠΕΛΛΑ
Στην πόλη της Σκύδρας, στην Πέλλα, από τις 10:30 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμος θα μοιράσει φασολάδα, λαγάνα, άφθονο κρασί στους επισκέπτες, οι οποίοι θα χορέψουν με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα.

ΘΑΣΟΣ
Στην Παναγιά Θάσου διοργανώνονται λαογραφικές και διονυσιακές εκδηλώσεις. Οι κάτοικοι τιμούν τον αρχαίο θεό Διόνυσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, παρέλαση αρμάτων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

protothema

http://sarotiko.blogspot.com/

«Έχει το πιο υπέροχο χαμόγελο στον κόσμο»



Ο Justin Bieber αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα αυτή τη στιγμή στα παγκόσμια μουσικά δρώμενα. Αν και αρκετά κοινωνικός, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για τη φημολογούμενη σχέση του με την Selena Gomez.
Ωστόσο, ύστερα από την κοινή τους εμφάνιση στα Oscar ο τραγουδιστής αποφάσισε να μιλήσει λίγο περισσότερο για την Selena, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις φήμες.
«Είναι πραγματικά ένας φοβερός άνθρωπος και νομίζω ότι έχει το πιο υπέροχο χαμόγελο στον κόσμο».
http://www.zougla.gr/

Τί άλλο θα σκεφτεί;


Η Halle Berry έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των paparazzi με το τελευταίο της ειδύλλιο με τον Olivier Martinez και έτσι όπου σταθεί και όπου βρεθεί ακούει συνεχώς το «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής.
Έτσι λοιπόν βρήκε ένα αρκετά ευφάνταστο τρόπο για να αποφύγει τα φλας της δημοσιότητας και να περάσει απαρατήρητη…
http://www.zougla.gr/

Η βροχή δεν πτόησε τους Σκυριανούς!


Mαγεύτηκαν όσοι βρέθηκαν στην Σκύρο, για τις εκδηλώσεις της αποκριάς. Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, παρόλη την βροχή αρκετός κόσμος βρέθηκε στο νησί και ακόμα και με τις ομπρέλες τους πήγαν για να απολαύσουν από κοντά  τα έθιμα του τόπου.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις αυτές της Σκυριανής αποκριάς, ξεχωρίζει σαν μοναδική στον ελληνικό χώρο, μια τριάδα μεταμφιεσμένων που αποτελείται από τον "γέρο", την "κορέλα" και τον "φράγκο". Οι μεταμφιεσμένοι σχηματίζουν ομίλους που περιέρχονται το χωριό, δίνοντας με την παρουσία τους έναν τόνο χαράς και μυστηριακού μεγαλείου.Σε κανένα μέρος της Ελλάδας δεν γιορτάζεται με τόση ζωντάνια, τόσο μεγάλη συμμετοχή του λαού και ίσως πουθενά αλλού δεν παρουσιάζει τόσο ξεχωριστό ενδιαφέρον εξαιτίας της μυστηριακής μεταμφίεσης των εορταστών. Οι μεταμφιεσμένοι είναι πάντοτε και οι τρεις άντρες, ενώ οι γυναίκες δεν μετέχουν κατά κανόνα στις μεταμφιέσεις.

http://evianews.com/

Νερό στο υπέδαφος της Ανταρκτικής

Αλλάζει η θεωρία του σχηματισμού των παγετώνων
Στην φωτογραφία εικονίζεται μια από τις περιοχές της Ανταρκτικής από το υπέδαφος της οποίας περνάει η οροσειρά Γκαμπούρτσεβ όπου οι επιστήμονες εντόπισαν την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή...Διεθνής ερευνητική ομάδα που μελετά τα τελευταία χρόνια τα όρη Γκαμπούρτσεφ στο υπέδαφος της Ανταρκτικής εντόπισε εκεί την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή.

 Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού θα προσφέρει πλήθος πληροφοριών για το γεωλογικό παρελθόν της παγωμένης ηπείρου. Επίσης αναμένεται ότι θα βοηθήσει στο να γίνουν εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Τα Όρη Γκαμπούρτσεφ της Ανταρκτικής, μια μεγάλη οροσειρά που είναι θαμμένη κάτω από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου, πήραν το όνομα τους από τον ρώσο εξερευνητή Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ ο οποίος πριν από μισό αιώνα εντόπισε τις βουνοκορφές τους που εξείχαν από την επιφάνεια. Ερευνητική ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες επτά χωρών κατόρθωσε πέρυσι να τα χαρτογραφήσει για πρώτη φορά ύστερα από προσπάθειες τριών ετών.

 Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει μεταξύ άλλων κοιλάδες και κοίτες ποταμών ενώ υπήρχε η υποψία ότι η οροσειρά ίσως διαθέτει παγωμένες λίμνες. Τα νέα ευρήματα που μαρτυρούν την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή κρίνονται από τους ειδικούς ως εξαιρετικής σημασίας αφού αποκαλύπτουν νέα γεωλογικά δεδομένα για τον σχηματισμό των παγετώνων.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη οι παγετώνες «χτίζονται» από πάνω προς τα κάτω, καθώς το χιόνι πέφτει στην επιφάνεια και δημιουργεί συμπαγή στρώματα πάγου. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νερό μπορεί να παραμείνει για ένα διάστημα σε υγρή μορφή στα κατώτερα τμήματά τους και να συνεχίσει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό τους προτού τελικά παγώσει.

Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι η διαμόρφωση των παγετώνων μπορεί να γίνεται και από κάτω προς τα πάνω, με ορισμένα από τα στρώματα τους να μην αποτελούνται από χιόνι αλλά από παγωμένο νερό.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί το νερό είναι πιθανό να παραμένει σε υγρή μορφή στα κατώτερα μέρη του παγετώνα είτε επειδή η έντονη πίεση που δέχεται δεν του επιτρέπει να παγώσει είτε επειδή η θερμοκρασία στο υπέδαφος είναι υψηλή. Όταν όμως βρίσκει διέξοδο προς τα ανώτερα τμήματα οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας αντιστρέφονται και έτσι παγώνει δημιουργώντας ένα ακόμη παγωμένο στρώμα.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού της κίνησης και επέκτασης των παγετώνων και θα προσφέρει στους επιστήμονες στοιχεία ώστε να μελετήσουν τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην Ανταρκτική στο προσεχές μέλλον.


tovima.gr

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Η «Μουσική Ελλάδα της Διασποράς» στο Μέγαρο


Μια μοναδική συναυλία την Κυριακή 13 Μαρτίου

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συναυλία του κύκλου «Μετατροπίες»,στην οποία αποτείνουν φόρο τιμής στη «Μουσική Ελλάδα της Διασποράς» η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συγκεκριμένα στη συναυλία θα εκπροσωπηθούν τέσσερις συνθέτες ελληνικής καταγωγής, που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Μηνάς Μπορμπουδάκης (Γερμανία), ο Τζον Ψάθας (Νέα Ζηλανδία), ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης (Καναδάς) και ο Χρήστος Χατζής (Καναδάς). Στη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν τέσσερα έργα, που καθένα από αυτά δίνει τη δική του απάντηση στο ζήτημα της σχέσης εθνικών καταβολών και διεθνούς μουσικής γλώσσας. Τα έργα είναι το «Σ- Κασσιόπεια» για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Μηνά Μπορμπουδάκη, το «Djinn», ένα κοντσέρτο για σόλο μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων του Τζον Ψάθα, το «Message in a bottle» για ορχήστρα εγχόρδων του Κωνσταντίνου Καραβασίλη και το «Arabesque» για σόλο βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του Χρήστου Χατζή.

Τα συγκεκριμένα έργα θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Αλέξανδρου Μυράτ και τη σύμπραξη τριών σπουδαίων σολίστ: του Δημήτρη Δεσύλλα (κρουστά), του Γιώργου Παναγιωτίδη (βιολί) και του Τάσου Πάππα (πιάνο).

Ο κύκλος «Μετατροπίες» στόχο έχει να προτείνει στο κοινό ποικίλους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική. Τη μέρα της συναυλίας στις 7.00 το απόγευμα οι συνθέτες Μηνάς Μπορμπουδάκης και Χρήστος Χατζής, ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και ο μουσικολόγος Ηλίας Γιαννόπουλος παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα έργα του προγράμματος στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».
http://www.newsbeast.gr/

ΤΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ Ψαλίδι σε ό,τι έμεινε


Εργασιακό μεσαίωνα, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπή των δεδομένων σε υγεία, παιδεία, επαγγελματικά προσόντα, αύξηση του κόστους κοινωνικών υπηρεσιών φέρνει το τέταρτο στη 
σειρά μνημόνιο



Η κυβερνητική αδυναμία να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη «αβγατίζει» το πακέτο των μέτρων που λήφθηκαν ή θα ληφθούν σε πάνω από 50 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.
Καθώς οι τεχνικά «εύκολες» λύσεις επιβολής νέων φόρων και πετσοκόμματος μισθών και συντάξεων αρχίζουν και στερεύουν (χωρίς να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού νέες «τρύπες» δημιουργούνται), το μνημόνιο αγγίζει πλέον τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να διασφαλίσει την υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να έχει το περιθώριο «ελαστικοποίησης» του μνημονίου, αλλά βρέθηκε στο σημείο να δέχεται a priori πλήθος νέων αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων χωρίς να μπορεί να αντιδράσει:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Ανατρέπονται κεκτημένα 10ετιών, ενώ τίποτα δεν έχει τελειώσει, αφού έπεται νέος νόμος τον Ιούλιο, αν οι εργαζόμενοι δεν προσαρμοστούν προς τας... επιταγάς. Δηλαδή, αν η τρόικα κρίνει ότι δεν διασφαλίζεται η ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα ζητήσει νέο νόμο μέχρι το τέλος Ιουλίου.
ΔΗΜΟΙ
Η υποχρέωση των νέων ΟΤΑ να μην έχουν ελλείμματα έως και το 2014 φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο αυξήσεων των δημοτικών τελών. Περιορίζει όμως και τις δυνατότητες για κοινωνική πολιτική: για την ανάπτυξη των βρεφονηπιακών σταθμών που υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για προγράμματα στήριξης ανέργων, αστέγων, υπερηλίκων και άλλων ομάδων του πληθυσμού που «τρέχουν» από τους δήμους, ακόμη και για τις μετακινήσεις μαθητών.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ενα «βήμα» πριν την περικοπή είναι τα οικογενειακά επιδόματα (στόχος η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ). Το 2012 έρχεται η σειρά του επιδόματος ανεργίας (κατά 500 εκατ. ευρώ) εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην αγορά εργασίας στη μεταπολεμική Ελλάδα... Τον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνόλου των κοινωνικών δαπανών.
Το ΔΝΤ έχει προτείνει από την προηγούμενη αναθεώρηση του μνημονίου την επιβολή πλαφόν στα 12.500 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τη λήψη του επιδόματος. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την περικοπή των επιδομάτων σε πολύτεκνους, που πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος, γιατί αναζητείται μέθοδος επιβολής του εισοδηματικού κριτηρίου χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος του.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη και για τις βασικές συντάξεις, αφού τον Ιούλιο αναμένεται έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που πρέπει να αποδεικνύει ότι το σύνολο των δαπανών (για κύριες, επικουρικές, πρόνοιας, εφάπαξ κ.λπ.) έως το 2060 δεν θα αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη περικοπή του εφάπαξ και νέες παραμετρικές αλλαγές. Οι επικουρικές θα αλλάξουν από το 2012 ενώ θα βαρέα περικόπτονται ριζικά, καλύπτοντας το πολύ το 10% του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, αν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο πρέπει να αναμένεται νέα αλλαγή στο ασφαλιστικό, λόγω της ανάλογης μείωσης των διαθεσίμων των ταμείων.
ΥΓΕΙΑ
Η αυξημένη συμμετοχή με 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία ήταν η αρχή. Επεται αύξηση της συμμετοχής στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ενώ ομάδα δράσης που έχει διορισθεί θα χαράξει μία συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που θα υιοθετηθεί τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες και στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Επίσης θεσπίζεται στα νοσοκομεία σύστημα κοστολόγησης ανά περιστατικό.
ΜΙΣΘΟΙ
Η σύγκλιση των μισθών της Ελλάδας με την Ε.Ε. (βρίσκονται στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου) δεν θα γίνει ποτέ. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα ψηφισθεί τον Ιούνιο με «στόχο» την απλοποίηση των εκατοντάδων σήμερα επιδομάτων και τη διόρθωση υπαρκτών αδικιών και ανισοτήτων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των αποδοχών του Δημοσίου, τη στιγμή που αυτές είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από τους «συναδέλφους» ανά την Ε.Ε.
ΔΕΚΟ
Η εξυγίανσή τους, καθώς και των φορέων του Δημοσίου, συνδυάζεται με αύξηση τιμολογίων και ιδιωτικοποίηση παροχών. Τα εισιτήρια ήδη αυξήθηκαν και το μνημόνιο αφήνει παράθυρο για νέα αύξηση αν δεν περιοριστούν τα ελλείμματα. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ θα γίνει πιο ακριβό ενώ αυξήσεις τιμολογίων προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο για όλες τις εταιρείες (ΕΥΔΑΠ, αστικές συγκοινωνίες, ΟΣΕ, διόδια).
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταξύ άλλων αφορούν τα διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα). Πρέπει να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών πτυχίων και να τις στείλει στην Κομισιόν.
Εργασιακό μεσαίωνα, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπή των δεδομένων σε υγεία, παιδεία, επαγγελματικά προσόντα, αύξηση του κόστους κοινωνικών υπηρεσιών φέρνει το τέταρτο στη σειρά μνημόνιο.

Εως το τέλος Ιουνίου αίρονται οι απαγορεύσεις για να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι πτυχίων από παραρτήματα πανεπιστημίων από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στη χώρα μας κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους κατόχους ελληνικών τίτλων.
Επίσης θα συστήσει μία (νέα) ανεξάρτητη εξειδικευμένη ομάδα για την εκπαιδευτική πολιτική με σκοπό «την υπόδειξη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που θα στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτατη εκπαίδευση) και στην επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής χρήσης των πόρων».
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής αλλά και οι επιδοτήσεις προς επιχειρηματίες πετσοκόβονται και αυτές στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, στερώντας κονδύλια που -αποδοτικά ή μη- στήριζαν την οικοδομή, το εμπόριο και ένα πλήθος προμηθευτών και ατόμων που ασχολούνταν με τα έργα, ενώ αφήνουν χωρίς ρευστό την οικονομία σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν δανείζουν. Περιορίζονται και δράσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για στήριξη πλημμυροπαθών, παλινοστούντων, αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές κ.λπ.
http://www.enet.gr/

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό – Σώο το μωρό τους (update)

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο αντίκρισαν το ζευγάρι μέσα σε λίμνη αίματος ενώ στο σπίτι ήταν και ένα μωρό. Άλλός ένας άνδρας βρέθηκε τραυματισμένος με πυροβόλο στη Νίκαια.

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση που εκτυλίσσεται από το πρωί στο Κερατσίνι.

Νεκροί βρέθηκαν γύρω στις 05:30 στο ισόγειο διαμέρισμα τους στην οδό Σάντας 12 στο Κερατσίνι ένας άνδρας ηλικίας 57 ετών και μία γυναίκα γύρω στα 40.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο σπίτι του ζευγαριού υπήρχε και ένα μωρό,άγνωστη παραμένει ακόμη η ηλικίας του, προφανώς του ζευγαριού. Τα θύματα φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο ενώ τις έρευνες διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Τα πράγματα όμως φαίνεται πως περιπλέκονται καθώς λίγο μετά τις 08:00 το πρωί βρέθηκε τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο και ένας άνδρας στην Νίκαια.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να δουν αν τα δύο περιστατικά συνδέονται.
Το μωρό πήρε συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων για φροντίδα.

newsit

http://sarotiko.blogspot.com/

Οι ελληνικές διακρίσεις του Πρωταθλήματος κλειστού στίβου


Επιστρέφει αύριο από το Παρίσι η αποστολή της χώρας μας

Η αποστολή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Παρίσι επιστρέφει αύριο χωρίς μετάλλια στις βαλίτσες αλλά με πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, τεχνικός διευθυντής της ελληνική ομοσπονδίας στίβου, δήλωσε «Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν πετάμε στα σύννεφα όμως, γιατί σε μερικά αγωνίσματα περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα. Η ομάδα αποτελείται από νέα παιδιά και ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του Χονδροκούκη στη διοργάνωση που στάθηκε πολύ καλά. Από την άλλη είχαμε την σταθερότητα του Μπανιώτη σε ψηλά άλματα, ενώ και ο Φιλιππίδης έχει μπει πλέον στην ελίτ του αγωνίσματος του. Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις που δεν επιβεβαίωσαν τις επιδόσεις με τις οποίες ήρθαν μέχρι το Παρίσι», είπε ο Ευαγγελόπουλος και συνέχισε: «Δεν είναι αυτοσκοπός μας το μετάλλιο. Σε αυτή τη διοργάνωση κερδίσαμε κάποια παιδιά που θα αποτελέσουν το μέλλον του αθλητισμού. Αποκτούν εμπειρίες. Βλέπουμε μπροστά και αισιοδοξούμε. Το να γυρίσει μια χώρα 10 εκατ. στην ελίτ, έτσι όπως είναι τα δεδομένα τώρα, είναι πολύ δύσκολο».

ΘΕΣΗ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΠΙΔΟΣΗ


4 Κώστας Μπανιώτης Ύψος 2,32 μ.


5 Δημήτρης Χονδροκούκης Ήψος 2,29 μ.


5 Κώστας Φιλιππίδης Επί Κοντώ 5,61 μ.


7 Αθανασία Πέρρα Τριπλούν 14,01 μ.


9 Γεωργία Κοκλώνη 60 μ. 7.23


9 Νικόλ Κυριακοπούλου Επί Κοντώ 4,35 μ.


13 Λούης Τσάτουμας Μήκος 7,81 μ.


13 Ελενα Φιλάνδρα 800 μ. 2.03.89


14 Γιώργος Τσάκωνας Μήκος 7,35 μ.


14 Δημήτρης Τσιάμης Τριπλούν 16,30 μ.


16 Παρασκευή Παπαχρήστου Τριπλούν 13,72 μ.


20 Ελενα Καφούρου Μήκος 5,75 μ.


25 Αγγελος Αγγελάκης 60 μ. 6.80
http://www.newsbeast.gr/

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τους χόρεψε... Τά(μ)γκο

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο τελικός του τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Παρίσι, ο Τέντι Τάμγκο φρόντισε να πάρει… σπίτι του το χρυσό μετάλλιο, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ!


Μπορεί στο μήκος να μην κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών μένοντας στην 4η θέση, στο τριπλούν ωστόσο δεν συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από την πρωτιά. Και το απόδειξε πριν καν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες των αθλητών. Λίγες εβδομάδες μετά το 17.91 μ. που σημείωσε στο εθνικό πρωτάθλημα της Γαλλίας, ο Τάμγκο «πέταξε» και πάλι, βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Γάλλος πρωταθλητής έκανε άλμα στα 17.92 μ. και «καθάρισε» το χρυσό μετάλλιο, με διαφορά από τον δεύτερο Φαμπρίσιο Ντονάτο που είχε επίδοση 17.73μ. Τρίτος ήταν ο Ρουμάνος, Μάριαν Οπρέα με 17.62μ, ενώ στην 5η θέση περιορίστηκε ο Κρίστιαν Όλσον με 17.20 μ.

«Αστραπή» ο Ομπικβέλου

Στους άλλους τελικούς της τελευταίας ημέρας, ο Φράνσις Ομπικβέλου ήταν από τους πρωταγωνιστές της ημέρας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. Παρότι οι Γάλλοι είχαν σίγουρη την πρωτιά λόγω του Λεμέτρ, ο Πορτογάλος απέδειξε γιατί παραμένει από τις σταθερές αξίες του αθλήματος, κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού με 6-53, μόλις ένα εκατοστό πιο μπροστά από τον δεύτερο Ντουέιν Τσέιμπερς. Στην 3η θέση περιορίστηκε ο Λεμέτρ με 6.58.

Στο έπταθλο, ο Λευκορώσος Αντρέι Κραουτσάνκα με 6.282 βαθμούς ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Ρομάν Σέμπρλε με 6.178. Δεύτερος ήταν ο Γάλλος Ελ Φασί με 6.237 β.

Στο μήκος γυναικών, η Ρωσίδα Ντάρια Κλισίνα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με καλύτερο άλμα στα 6.80μ, ένα μόλις εκατοστό μπροστά από την Πορτογαλίδα Νάιντε Γκόμεζ που είχε επίδοση στα 6.79μ. Τρίτη ήταν η συμπατριώτισσά της Γιούλια Πιντλούζναγια με 6.75μ. Στο ύψος, χωρίς την παρουσία της Μπλάνκα Βλάσιτς, η Ιταλίδα Αντονιέρα Ντι Μαρτίνο ανέβηκε στο πρώτο σκαλί ξεπερνώντας τα 2.01μ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ισπανίδα Ρουθ Μπεϊτια με 1.96μ και στην τρίτη τη Σουηδή, Έμπα Γιούνγκμπαργκ με το ίδιο ύψος.

Πρώτη η Ρωσία

Η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη των μεταλλίων με 15 χρυσά μετάλλια εκ των οποίων τα 6 χρυσά (3 ασημένια και 6 χάλκινα), ενώ ακολούθησε στη δεύτερη θέση η διοργανώτρια Γαλλία με 11 στο σύνολο (5 χρυσά, 4 ασημένια και 2 χάλκινα) και στην τρίτη η Γερμανία με 10 (3 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα).

Οι τελικοί της 3ης ημέρας

ΑΝΔΡΕΣ  

800 μ.  
1. Ανταμ Κσζοτ (Πολωνία) 1:47.87  
2. Μάρτσιν Λεβαντόφσκι (Πολωνία) 1:48.23  
3. Κέβιν Λόπεζ (Ισπανία) 1:48.35  
4. Αντριου Οσάγκι (Βρετανία) 1:48.50  
5. Λουίς Αλμπέρτο Μάρκο (Ισπανία) 2:00.58  
-  Ρόμπιν Σκεμπέρα (Γερμανία) Δεν τερμάτισε  

Έπταθλο  
1. Αντρέι Κραουτσάνκα (Λευκορωσία) 6.282β.  
2. Ναντίρ Ελ Φασί (Γαλλία) 6.237β.  
3. Ρόμαν Σέμπρλε (Τσεχία) 6.178β.  
4. Εελκο Σιντνικόλαας (Ολλανδία) 6.175β.  
5. Ινγκμαρ Φος (Ολλανδία)  6.020β.  
6. Τόμας Βαν Ντερ Πλάετσεν (Βέγλιο) 6.020β.  

1.500 μ.  
1. Μανουέλ Ολμέδο (Ισπανία) 3:41.03  
2. Κεμάλ Κογιουντσού (Τουρκία) 3:41.18  
3. Μπαρτόζ Νοβίτσκι (Πολωνία) 3:41.48  
4. Κίρστεν Σλάνγκεν (Γερμανία) 3:41.55  
5. Γιάκουμπ Χολούσα (Τσεχία)  3:41.57  
6. Χουάν Κάρλος Χιγκέρο (Ισπανία) 3:42.29  

60 μ.   
1. Φράνσις Ομπικβέλου (Πορτογαλία) 6.53  
2. Ντουέιν Τσέιμπερς (Βρετανία) 6.54  
3. Κριστόφ Λεμέτρ (Γαλλία) 6.58  
4. Εμανουέλε Ντι Γκρεγκόριο (Ιταλία) 6.59  
5. Μαρτιάλ Μπαντζόκ (Γαλλία) 6.61  
6. Μπρίαν Μαριάνο (Ολλανδία) 6.64  

Τριπλούν   
1. Τεντί Ταμγκό (Γαλλία)  17.92 (π.ρ.)  
2. Φαμπρίτσιο Ντονάτο (Ιταλία) 17.73  
3. Μάριαν Οπρέα (Ρουμανία)  17.62  
4. Γιοάν Ραπινιέ (Γαλλία) 17.23  
5. Κρίστιαν Ολσον (Σουηδία) 17.20  
6. Αντερς Μρλερ (Δανία) 16.72  

4Χ400 μ.  
1. Γαλλία  3:06.17 (Μαρκ Μακεντότ, Λέσλι Ντζον, Μαμουντού Ελιμάνε Ανέ, Γιοάν Ντεσιμούς)
2. Βρετανία 3:06.46 (Νάιτζελ Λεβίν, Νικ Λίβεϊ, Ρίτσαρντ Στράχαν, Ρίτσαρντ Μπακ)  
3. Βέλγιο 3:06.57 (Τζόναθαν Μπόρλε, Αντουάν Γκιλέ, Νιλς Ντούερινκ, Κέβιν Μπόρλε)  
4. Ρωσία 3:06.99  
5. Πολωνία  3:09.31  
-  Ολλανδία Ακυρώθηκε  

ΓΥΝΑΙΚΕΣ  

Μήκος  
1. Ντάρια Κλισίνα (Ρωσία) 6.80  
2. Νάιντε Γκόμες (Πορτογαλία) 6.79  
3. Γιούλια Πιντλούζναγια (Ρωσία) 6.75  
4. Ελοίζ Λεσουέρ (Γαλλία) 6.59  
5. Βεράνικα Σούτκοβα (Λευκορωσία)  6.57  
6. Ναστάσια Μίροντσικ-Ιβάνοβα (Λευκορωσία) 6.55  

Επί κοντώ  
1. Αννα Ρογκόβσκα (Πολωνία) 4.85  
2. Σίλκε Σπίγκελμπουργκ (Γερμανία) 4.75  
3. Κριστίνα Γκάντσιεβ (Γερμανία) 4.65  
4. Μίνα Νικάνεν (Φινλανδία)  4.60  
4. Γιρίνα Πτασνίκοβα (Τσεχία) 4.60  
6. Αλεξάντρα Κιριάσοβα (Ρωσία) 4.60  
...  
9. Νικόλ Κυριακοπούλου (ΕΛΛΑΔΑ) 4.35  

3.000 μ.  
1. Ελεν Κλίθεροου (Βρετανία) 8:56.66  
2. Ολέσια Σίρεβα (Ρωσία) 8:56.69  
3. Λίντια Τσογιέκα (Πολωνία) 8:58.30  
4. Λάιες Αμπντουλάγιεβα (Αζερμπαϊτζάν) 9:00.37  
5. Ντολόρες Τσέκα (Ισπανία) 9:02.18  
6. Νατάλια Τόμπιας (Ουκρανία) 9:02.94  

Ύψος   
1. Αντονιέρα Ντι Μαρτίνο (Ιταλία) 2.01  
2. Ρουθ Μπεϊτά (Ισπανία) 1.96  
3. Εμπα Γιούνγκμπαρκ (Σουηδία) 1.96  
4. Ντανιέλε Φρένκελ (Ισραήλ) 1.92  
5. Μελανί Μελφόρ (Γαλλία) 1.92  
6. Σβετλάνα Σκολίνα (Ρωσία) 1.92  

800 μ.  
1. Γεβγκένια Ζινούροβα (Ρωσία) 2:00.19  
2. Τζένιφερ Μίντοους (Βρετανία) 2:00.50  
3. Γιούλια Ρουσάνοβα (Ρωσία) 2:00.80  
4. Λίντα Μαργκέ (Γαλλία) 2:01.61  
5. Μέριλιν Οκόρο (Βρετανία) 2:02.46  
6. Εγκλε Μπαλτσιουνάιτε (Λιθουανία) 2:04.86  

60 μ.  
1. Ολέσια Ποβ (Ουκρανία) 7.13  
2. Μάρια Ριέμιεν (Ουκρανία) 7.15  
3. Εζίνε Οκπαραέμπο (Νορβηγία) 7.20  
4. Τζόντι Ουίλιαμς (Βρετανία) 7.21  
5. Χριστίνα Στούι (Ουκρανία) 7.21  
6. Βερονίκ Μανγκ (Γαλλία) 7.22  

4Χ400 μ.  
1. Ρωσία 3:29.34 (Κσένια Ζαντορίνα, Κσένια Βντοβίνα, Ελενα Μιγκουνόβα, Ολέσια Κρασνομόβετς)
2. Βρετανία  3:31.36 (Κέλι Σόθερτον, Λι ΜακΚόνελ, Μέριλιν Οκόρο, Τζένιφερ Μίντοους)  
3. Γαλλία 3:32.16 (Μιριέλ Ουρτίς, Λετίσια Ντενίς, Μαρί Γκαϊό, Φλόρια Γουεϊ)
4. Ιταλία 3:33.70  
5. Γερμανία 3:33.80  
6. Ουκρανία 3:34.08



http://www.gazzetta.gr/