Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η ρύπανση κόβει χρόνια από τη ζωή μας


Δεκατρείς μήνες θα μπορούσαν να κερδίσουν οι κάτοικοι της Αθήνας

Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη.

Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια) και στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια). Την Αθήνα ακολουθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης η Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια). Στην ένατη θέση φιγουράρουν η Ρώμη και Γρανάδα, στην Ισπανία (21,4 μικρογραμμάρια), στη δέκατη οι Βρυξέλλες (19 μικρογραμμάρια), στη δέκατη τέταρτη το Παρίσι (16,4 μικρογραμμάρια) και στη δέκατη ένατη το Λονδίνο (13,1 μικρογραμμάρια). Η Στοκχόλμη ήταν η μόνη από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που μελετήθηκαν, στην οποία οι ατμοσφαιρικοί ρύποι -9,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο- ήταν κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη προετοιμάζεται τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χωρών-μελών για την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για την αναθεώρησή τους το 2013, οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες και άνω έως και κατά 22 μήνες (περίπτωση Βουκουρεστίου). 

Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.

«Ειδικά, σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να ζούμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανά για αντίστοιχα ή υψηλότερα ποσοστά άλλων συνηθισμένων χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των εξήντα πέντε, όπως η στεφανιαία νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom.
http://www.newsbeast.gr/

Σιωπηρή συγκέντρωση των αστυνομικών στο Σύνταγμα στη μνήμη των αδικοχαμένων

Αυτή την ώρα αστυνομικοί, πραγματοποιούν σιωπηλή συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της ένωσης Αστυνομικών Αττικής.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ο Κόλο Τουρέ!

Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε ότι δείγμα του Κόλο Τουρέ βρέθηκε θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και ο Ιβοριανός άσος αποκλείστηκε από κάθε δραστηριότητα της ομάδας!
Κεραυνός εν αιθρία στο στρατόπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς η αγγλική ομοσπονδία ενημέρωσε τους «πολίτες» ότι το πρώτο δείγμα του Κόλο Τουρέ σε έλεγχο ντόπινγκ βγήκε θετικό και η αγγλική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση ότι μέχρι νεοτέρας και την εξέταση του δεύτερου δείγματος ο Ιβοριανός αμυντικός αποκλείεται από κάθε δραστηριότητά της!

«Η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώνει ότι η FA προέβη σε ενημέρωση ότι το πρώτο δείγμα του Κόλο Τουρέ κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ βρέθηκε θετικό σε συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία. Ως συνέπεια, ο παίκτης έχει αποκλειστεί από κάθε δραστηριότητα της ομάδας σε αναμονή των νόμιμων διαδικασιών. Ο σύλλογος δε θα προβεί σε άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση», ανέφερε η ανακοίνωση της αγγλικής ομάδας.



http://www.gazzetta.gr/



Αντιγόνη Ψυχράμη: «Έδωσα όσα περισσότερα μπορούσα»

Η Αντιγόνη Ψυχράμη δεν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Eurovision της Γερμανίας, αλλά δήλωσε ικανοποιημένη με τη δική της εμφάνιση στην «Πρωινή Μελέτη».

Για την οργάνωση είπε: «Κανένας δεν γνώριζε, μέχρι τη γενική πρόβα, πώς θα εμφανιστούν οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι. Νομίζω πως ούτε οι στιλίστες μας ήξεραν πώς θα ήταν το σκηνικό».

Για την προσωπική της εμφάνιση είπε: «Δεν έχω καταφέρει ακόμα να δω τη χθεσινή βραδιά. Είμαι πολύ ευχαριστημένη όμως με το αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, αλλά πιστεύω πως έδωσα όσα περισσότερα μπορούσα».



http://www.zougla.gr/

Μπράβο στο κορίτσι μας!

Όγδοη, ανάμεσα σε άλλες 25, ήρθε η χώρα μας σε διαγωνισμό για την λίστα των πιο sexy χωρών. Εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν η Κατερίνα Στικούδη. Η ψηφοφορία έγινε σε γνωστό site και την πρωτιά είχε η Βραζιλία με την Adriana Lima και τις Alessandra Ambrosio, Gisele Bundchen, Izabel Goulart.

Την όγδοη θέση στην Ελλάδα βρίσκεται η Ελλάδα με βασικη εκπρόσωπο την Κατερίνα Στικούδη αλλά και τις Σάσα Μπάστα, Χριστίνα Στεφανίδη, Νάταλι Θάνου, Ρία Αντωνίου και την Κάτια Ζυγούλη.



http://www.zougla.gr/

ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ


 

Η Δημοτική Συγκοινωνία Μοσχάτου-Ταύρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων μετά τη συνένωση του Καλλικράτη, εγκαινιάζει τα νέα της δρομολόγια, από την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011. 
Οι υπηρεσίες της Δημοτικής Συγκοινωνίας παρέχονται δωρεάν, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Καλύπτουν κυκλοφοριακά τρεις διαδρομές, την τοπική διαδρομή Μοσχάτου (από το πρωί στις 7.10 μέχρι και το απόγευμα στις 19.10), την τοπική διαδρομή Ταύρου (από το πρωί στις 7.10 μέχρι και το απόγευμα στις 19.10) και τη νέα διαδρομή Μοσχάτου-Ταύρου (από το πρωί στις 7.15 μέχρι το απόγευμα στις 18.30).

Τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τα δρομολόγια τροποποιούνται αναλόγως των αναγκών.

Για να δείτε τις  ώρες αναχωρήσεων από τις αφετηρίες και τα δρομολόγια των λεωφορείων:

         Για τη διαδρομή Μοσχάτου: diadromimosxatou

Για τη διαδρομή Ταύρου: diadromitaurou

Για τη διαδρομή Μοσχάτου-Ταύρου: mosxatotavros


http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Eκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας»

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας»
που διοργανώνει ο Δήμος μας, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στις 7.30 μ.μ.
στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ομήρου-Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού), στο Μοσχάτο.

Θα αναφερθούν στο νόημα της Ημέρας της Γυναίκας δύο νέες επιστήμονες:
η γεωπόνος-αρχιτέκτων τοπίου, Ζωή Ιωαννίδου και
η μηχανικός, Μαρία Τσέλιου, Δημοτική Σύμβουλος.

Η ορχήστρα του Μιχάλη Κουμιώτη με την Χρυσούλα Αντωνοπούλου στο τραγούδι, θα μας κρατήσει συντροφιά με ένα πλούσιο λαϊκό μουσικό πρόγραμμα

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη
 



http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Σκύλος στρατιώτης πέθανε από την στεναχώρια μόλις σκοτώθηκε το αφεντικό του από Ταλιμπάν

Θα μπορούσε να είναι μια φανταστική ιστορία φιλίας και αγάπης.
Στη ζωή, ήταν ενωμένοι , σώζοντας αμέτρητους βρετανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
Όταν όμως το αφεντικό του, στρατιώτης των Βρετανικών δυνάμεων πέθανε σε ενέδρα...

 ο σκύλος που υπηρετούσε και εκείνος στον στρατό «μυρίζοντας» βόμβες δεν άντεξε και πέθανε και αυτός από καρδιακή προσβολή ή αλλιώς από την «ραγισμένη» του καρδιά.
Λίγο μετά τον θάνατο του δεκανέα Liam Tasker σε μάχη με τους Ταλιμπάν, ο σκύλος του Theo υπέστη μια καρδιακή προσβολή και πέθανε επίσης.
Το ζευγάρι είχε αποκαλύψει 14 βόμβες και ορδές όπλων σε μόλις πέντε μήνες - ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ για ένα σκυλί και τον χειριστή του.
Ο Tasker έγινε το 358ος στρατιώτης της Μεγ. Βρετανίας που χάνει την ζωή του στο Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, περιέγραψε τη χαρά του για την στενή σχέση που είχε αναπτύξει με το «Θεόδωρο», ένα 22-μηνών διασταύρωσης springer spaniel.
«Λατρεύω τη δουλειά μου και να συνεργάζομαι με το Theo. Έχει ένα πανέμορφο χαρακτήρα και δεν κουράζεται ποτέ », είχε είπε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας.
Ο Theo και ο δεκανέας Tasker, άνηκαν σε μια ομάδα αναζήτησης όπλων και εκρηκτικών του βασιλικού στρατού του Σώματος της Κτηνιατρικής, με βάση στο στρατόπεδο Φιρκά στο Αφγανιστάν.
Την Τρίτη πήραν μέρος σε μια αποστολή στην περιοχή Nahr-e Saraj στη Helmand, σε προσπάθεια καταστολή μιας εξέγερσης. Στην διάρκεια της μάχης ο δεκανέας Tasker σκοτώθηκε από πυρά Ταλιμπάν και πέθανε. Η σορός του μεταφέρθηκε με ελικόπτερο πίσω στο στρατόπεδο. Ο "αγαπημένος" του φίλος Theo δεν άντεξε τον θάνατο του φίλου του και αφεντικού του και πέθανε και αυτός....



http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_8583.html

Οδύνη, συγκίνηση και οργή στις κηδείες των δύο αστυνομικών της ομάδας «ΔΙΑΣ»

Σε κλίμα οργής και οδύνης τελέστηκαν την Πέμπτη οι κηδείες των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συμπλοκή στην περιοχή του Ρέντη.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Τρίκαλα τελέστηκε η κηδεία του 22χρονου Γ.Σκυλογιάννη, ενώ από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Περιστερίου κηδεύτηκε ο 23χρονος Ι.Ευαγγελινέλης.

Στην κηδεία του Γ.Σκυλογιάννη παρέστη ο γγ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γ.Τασούλας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λ.Οικονόμου.

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο υπουργείο, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη μνήμη των δύο νεκρών, μετά από εντολή του αρχηγού.

Newsroom ΔΟΛ
http://sarotiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_5525.html

Πρόκριση μέσω... κορυφής;

 Γιάννης Πατσαούρας
Οι πρωταθλητές Ελλάδος δίνουν τον καθοριστικότερο -μέχρι στιγμής- αγώνα της σεζόν στην έδρα της Μάλαγα, αφού με νίκη παίρνουν την πρόκριση για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, ενώ σε περίπτωση ήττας -και ταυτόχρονης νίκης της Λιέτουβος επί της Κάχα Λαμποράλ- η φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία ολοκληρώνεται...

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» για να τερματίσουν πρώτοι θα πρέπει να επικρατήσουν της Ουνικάχα, ενώ συγχρόνως η Λιέτουβος θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση της Κάχα Λαμποράλ στη Λιθουανία.

Σε περίπτωση που ηττηθεί η Λιέτουβος, θα προκριθούν οι Βάσκοι ως πρώτοι και ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει  με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα.

Αν το «τριφύλλι» δεν τα καταφέρει απέναντι στην Μάλαγα και ταυτόχρονα η πρωταθλήτρια Λιθουανίας επικρατήσει της Κάχα Λαμποράλ, τότε θα αποκλειστεί.

Στον αντίποδα, η ομάδα της Ανδαλουσίας (σ.σ δεν έχει ελπίδες πρόκρισης) φιλοδοξεί να παρουσιαστεί αρκούντως ανταγωνιστική στην τελευταία της φετινή αναμέτρηση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.



http://www.gazzetta.gr/

«Πράσινες» αντιδράσεις για τα μέτρα


Η ξαφνική αλλαγή των μέτρων του δευτεριάτικου αγώνα των «αιωνίων» στο βόλεϊ γυναικών έκανε τους «πράσινους» να αντιδράσουν. Με απόφαση της ΓΓΑ θα μείνει κλειστή η εξέδρα των VIP.
Αντί να λύνονται, αυξάνονται τα προβλήματα του βόλεϊ, από τη στιγμή που η ΓΓΑ αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις αποφάσεις της. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξαγρίωσε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, καθώς στα σημερινά μέτρα για την αναμέτρηση των «αιωνίων» για το βόλεϊ γυναικών που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Μετς, αρχικά αποφάσισε να δοθούν 20 προσκλήσεις σε χορηγούς των «πρασίνων», οι οποίοι και θα κάθονταν στην VIP εξέδρα και στη συνέχεια με ένα τηλεφώνημα τα πήρε όλα πίσω και διέταξε το κλείσιμο της συγκεκριμένης εξέδρας.

Το θέμα δεν είναι τα 20 άτομα και η κάτω εξέδρα, αλλά μια πολιτεία που φοβάται τον ίσκιο της και που προσπαθεί να βρει θέμα εκεί που δεν υπάρχει κάνοντας όλες τις πλευρές να αγανακτούν, κάτι που φάνηκε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον ημιτελικό του Κυπέλλου στο βόλεϊ ανδρών.
Όσον αφορά την αλλαγή πλεύσης για το γυναικείο ντέρμπι, παρότι όπως αναφέραμε υπήρξε συμφωνία για 20 διαπιστευμένους στις θέσεις των VIP, το απόγευμα ο σύμβουλος του κ. Μπιτσαξή, Βασίλης Ντάκουρης, τηλεφώνησε και ενημέρωσε πως θα πρέπει να κλείσει η συγκεκριμένη εξέδρα. 

Τα μέτρα του ντέρμπι γυναικών

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τα μέτρα στο ντέρμπι γυναικών έχει ως εξής: «Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι της Α1 γυναικών μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Μετς, την Καθαρά Δευτέρα (17:15, Sport+) και συμφωνήθηκε πως θα διεξαχθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που θα εφαρμοστεί και αύριο στον αγώνα του Κυπέλλου ανδρών μεταξύ των δύο ομάδων στου Ρέντη.

Η είσοδος των θεατών θα επιτρέπεται στους εξής:

1) Μαθητές δημοτικού που θα προσέλθουν στο γήπεδο οργανωμένα, συνοδεία υπεύθυνου δάσκαλου με ονομαστική λίστα, μετά από έγκριση της Ε.Ο.ΠΕ. και έκδοση προσωπικών προσκλήσεων.

2) Αθλητές του βόλεϊ όλων των σωματείων με επίδειξη του αθλητικού τους δελτίου και της αστυνομικής τους ταυτότητας μετά από αίτηση στην Ε.Ο.ΠΕ. και έκδοση προσωπικής πρόσκλησης.

3) Αθλητές όλων των αθλημάτων και όλων των ηλικιών του γηπεδούχου σωματείου με αποστολή σχετικής λίστας του σωματείου στην Ε.Ο.ΠΕ. και έκδοση προσωπικών προσκλήσεων.

4) Αθλητές Ακαδημιών βόλεϊ μετά από αποστολή ονομαστικής λίστας από το γηπεδούχο σωματείο προς την Ε.Ο.ΠΕ. και έκδοση προσωπικών προσκλήσεων.

5) Προπονητές με επίδειξη ταυτότητας του Σ.Ε.Π.ΠΕ. και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

6) Διαιτητές με επίδειξη ταυτότητας διαιτητή και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

7) Μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. με επίδειξη ειδικής ταυτότητας της Ε.Ο.ΠΕ. και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

8) Μέλη Δ.Σ. των Τοπικών Ενώσεων και Επιτροπών της Ε.Ο.ΠΕ. με επίδειξη αντιγράφου απόφασης συγκρότησης σε σώμα και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

9) Μέλη Δ.Σ. Σωματείων βόλεϊ με επίδειξη γνήσιου αντιγράφου απόφασης συγκρότησης σε σώμα και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

10) Χορηγοί του γηπεδούχου σωματείου (μέχρι 20 συνολικά άτομα) που θα καθίσουν υποχρεωτικά στον χώρο των VIP.

11) Δημοσιογράφοι με επίδειξη ταυτότητας ΠΣΑΤ, ΕΣΗΕΑ ή βεβαίωση εργοδότη με ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου και αποστολή σχετικής λίστας στην Ε.Ο.ΠΕ..

Ο μέγιστος αριθμός θεατών που θα επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο θα είναι 700 άτομα.

Στη συνάντηση ήταν από τον Ολυμπιακό ο Νίκος Μαντούβαλος, από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό οι Νίκος Πλυτάς, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, την ΕΟΠΕ εκπροσώπησαν το μέλος του ΔΣ Θανάσης Ρέρρας και ο διευθυντής Χάρης Σπηλιάκος, ενώ ήταν παρόντες εκπρόσωποι της ΔΕΑΒ και της αστυνομίας».
http://www.gazzetta.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ρεσιτάλ Τραγουδιού με την Τσέλια Κοστέα και το Δημήτρη Γιάκα για το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης




Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30


 ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ
Καλλιτεχνική διευθύντρια: Ντόρα Μπακοπούλου


Η Τσέλια Κοστέα με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα
σε μια ξεχωριστή βραδιά για την ενίσχυση
του 6ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Η διεθνούς φήμης Ρουμάνα σοπράνο Τσέλια Κοστέα, (Cellia Costea) που κατέκτησε το Αθηναϊκό κοινό με την ερμηνεία της, ως Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι στην πρόσφατη παραγωγή της ΕΛΣ, στο ΜΜΑ,  τιμά το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, προσφέροντας μία βραδιά για την οικονομική ενίσχυσή του.

Η διεθνής καλλιτέχνης το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30, στο φιλόξενο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με τη συνοδεία στο πιάνο του μοναδικού Δημήτρη Γιάκα, εκτός από τη δημοφιλή άρια της Τόσκα "Vissi d΄ Arte..." και άλλες άριες των Πουτσίνι και Ροσίνι, επέλεξε να ξεναγήσει τους φιλόμουσους σε ένα πρωτότυπο Ευρωπαϊκό Μουσικό Χάρτη, ταξιδεύοντας στο χρόνο και τις διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ρουμανία και Ελλάδα) μέσα από τραγούδια και άριες, που αγαπά ιδιαίτερα. Ανάμεσά τους και κάποια τραγούδια συνθετών άγνωστων στην Ελλάδα.   Μια βραδιά που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας και είναι η πρώτη που διοργανώνεται εκτός του νησιού, από το μη κερδοσκοπικό Σύλλογο Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.

Το Πρόγραμμα

Α΄ Μέρος

GIUSEPPE  GIORDANI: Caro mio ben

BENEDETTO  MARCELLO : Quella fiamma che m’accende

ANTONIO  VIVALDI : Sposa son disprezzata

ERMANNO  WOLF-FERRARI : Rispetto  op. 11/19

RICHARD  STRAUSS : Zueignung  op. 10/1  (ποίηση : Hermann v.
Gilm)

NICOLAE  BRETAN : Ce te legeni , codrule ? (Οι ψίθυροι του δάσους)

FRANCIS  POULENC : Les chemins de l’ amour  (ποίηση : Jean Anouilh)

ANTON RUBINSTEIN : Notch (Νύχτα)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΣΠΑΘΗΣ : Δεν μ’ αγαπάς  (ποίηση : Διονύσιος Σολωμός)


Β΄ Μέρος

GIOACCHINO  ROSSINI : La regata veneziana :
1)      Anzoleta avanti la regata
2)      Anzoleta co passa la regata
3)      Anzoleta dopo la regata

GIACOMO  PUCCINI : O mio babbino caro
                        από την όπερα  GIANNI  SCHICCHI

GIACOMO  PUCCINI : Vissi d’ arte 
                         από την όπερα  TOSCA

GEORGE  GRIGORIU : Muzica  
            από την οπερέτα  ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ 

***
Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
Τραγούδια και Άριες με την Τσέλια Κοστέα
Στο πιάνο: ο Δημήτρης Γιάκας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στις 20:30
Αίθουσα Θέατρο
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Διάρκεια: 1:15'
Εισιτήρια: 30€,
                    15€ Φοιτητικό, Σπουδαστικό, Μαθητικό, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας                                        (ΟΑΕΔ),  περιορισμένος αριθμός


Περισσότερες πληροφορίες: 6977 28 06 26

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Οργάνωση παραγωγής: Σύλλογος Φίλων Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας

***
O Σύλλογος Φίλων Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της Συναυλίας

******


Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Ως 3
ελculture.gr
click@life.gr
mediasoup.gr
culturenow.gr


Γραφείο Τύπου:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr



Βιογραφικά στοιχεία

Η πολυβραβευμένη soprano Cellia Costea, γεννήθηκε στη Piatra Neamt της Ρουμανίας, σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Το ντεμπούτο της στο χώρο της όπερας, έγινε με το ρόλο της Desdemona στον Otello. Με τη μετέπειτα εμφάνισή της ως Contessa στο έργο Le nozze di Figaro, του Μότσαρτ, σηματοδότησε την αρχή της διεθνούς της καριέρας.
Έχει βραβευτεί με Πρώτα Βραβεία και Βραβεία Κοινού σε Διεθνείς Διαγωνισμούς όπως: X Concorso Internazionale Valsesia Musica (2004), XL International Singing Contest “Francisco Vinas”- Βαρκελώνη, Ισπανία (2003), The 2nd International Singers Competition– Πεκίνο, Κίνα (2002), Debut 2002- Bad Mergentheim- Γερμανία (2002), “Monserrat Caballe” Ανδόρα (2001), “Jullian Gayarre” Παμπλόνα, Ισπανία (2000), με Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής τον Χοσέ Καρέρας κα.
Έχει δώσει σειρά ατομικών κοντσέρτων σε Ισπανία, Ιαπωνία,   Γαλλία,  Κίνα,   Ελβετία.  Από το 1997 έως το 2007 έχει πάρει μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ σε Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ανδόρα.
 Έχει ερμηνεύσει σειρά σπουδαίων ρόλων σε μεγάλες  μουσικές σκηνές του κόσμου (Κρατική Όπερα Βιέννης, Βερολίνου, Στουτγάρδης, Ανόβερου, Λουγκάνο Μασσαλίας, Βουκουρεστίου, Αθήνας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο κ.α.) λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές,   για την ερμηνεία και τη λυρικότητα της φωνής της.
Πρόσφατα ερμήνευσε την Τόσκα, στην ομώνυμη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, στην παραγωγή της ΕΛΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ιανουάριος 2011).  

Ο Δημήτρης Γιάκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο (τάξη: Μ. Μαυρίκου) το 1977 και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole normale de musique de Paris. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας στην Όπερα των Παρισίων και στην Όπερα της Λυών, καθώς και ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


  

Πέταξε για Παρίσι η εθνική στίβου



Για το Παρίσι πέταξε η εθνική ομάδα στίβου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού. Αν και τα τελευταία χρόνια πάγια τακτική των εκάστοτε εθνικών προπονητών ήταν να αποφεύγουν να μιλήσουν για πιθανότητες μεταλλίων, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έσπασε τα ταμπού και αποκάλυψε ότι υπάρχουν προοπτικές από έξι αθλητές για να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

Ένας από τους έξι είναι και ο Λούης Τσάτουμας που πάει με πιθανότητες ακόμη και για χρυσό, αν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα με το πόδι του, καθώς διαθέτει την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Τριπλή παρουσία στον τελικό του αγωνίσματος του τριπλούν, όπου έχει μεγάλη παράδοση η Ελλάδα, επιδιώκουν Πέρρα, Παπαχρήστου και Πανέτα. Διπλή παρουσία θα έχει η Ελλάδα στο ύψος, με τονΚώστα Μπανιώτη και τον Δημήτρη Χονδροκούκη.

Παράλληλα, μεγάλη ελπίδα για μετάλλιο είναι και ο Κώστας Φιλιππίδης στο επι κοντώ, που θέτει ωστόσο ως πρώτη προϋπόθεση την πρόκριση στον τελικό. Ανάλογα υποστήριξε και ο τριπλουνίσταςΔημήτρης Τσάμης, που μαζί με τους Λούη Τσάτουμα και Κώστα Φιλιππίδη περιλαμβάνεται στο ειδικό αφιέρωμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τα άλματα στο Παρίσι. Για τον Τσάτουμα τόνισε πως είναι ο κορυφαίος στον κόσμο και με άλματα πάνω από τα 8 μ., για τον Φιλιππίδη πως έκανε δύο εθνικά ρεκόρ πηγαίνοντας 10 εκατοστά ψηλότερα σε σχέση με το 2010 και για τον Τσιάμη πως έκανε την καλύτερή του παρουσία φέτος έπειτα από πέντε χρόνια.

http://www.star.gr/

«Είμαι ευτυχισμένος-Ζω κάτι που ίσως να μην το ξαναζήσω ποτέ»


«Είμαι ευτυχισμένος. Για εμένα ξεκινά κάτι που δεν έχω ξαναζήσει μέχρι σήμερα στην ζωή μου και μπορεί να μην το ξαναζήσω και ποτέ», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελληνικού τελικού της Eurovision, ο νικητής Λούκας Γιώρκας.

Ο νεαρός καλλιτέχνης από την Κύπρο συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι το ζεϊμπέκικο αποτελεί ύφος τραγουδιού που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στο μουσικόφιλο κοινό της Ευρώπης και ίσως οι περισσότεροι να μην το καταλάβουν. Τι θα κάνει για αυτό; «Το πρώτο μέλημά μας είναι να δώσουμε το μήνυμα προς τα έξω του τί ακριβώς εκπροσωπεί το κομμάτι και γενικότερα τί είναι ζεϊμπέκικο», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αισθάνεται ευχαριστημένος από τον εαυτό του και την εμφάνιση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης.

«Και ευχαριστημένος είμαι και η ομάδα μου με στήριξε πάρα πολύ. Εμείς σίγουρα το χαρήκαμε, ο σκοπός είναι να το χαρεί τώρα και ο κόσμος». Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της βραδιάς, ο Λούκας αναφέρθηκε και στον σύζυγο της Πέγκυς Ζήνα Γιώργο Λύρα, ο οποίος ευθύνεται κατά κάποιο τρόπο για το συγκεκριμένο τραγούδι. Εκείνος επέμενε για την συμμετοχή του Λούκας με το κομμάτι αυτό. «Αυτός ο άνθρωπος έχει πολλά να δώσει».

Για το περιβόητο χορευτικό, για το οποίο δέχθηκε μαθήματα ακόμη και από τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο Λούκας βασίζεται πλέον, όπως είπε στον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Ρήγο, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί του και στο Ντίσελντορφ. «Λογικό δεν είναι; Άλλωστε, ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει».

Στο πλευρό του Λούκας βρίσκονταν και οι γονείς του, που συγκινημένοι έδωσαν τις ευχές τους στον γιο τους. «Του εύχομαι να μείνει έτσι όπως είναι, απλός, και να κάνει πάντα αυτό που του αρέσει», δήλωσε η μητέρα του, ενώ την γνώμη του για αυτόν καθεαυτόν το διαγωνισμό εξέφρασε ο πατέρας του. «Είμαι πολύ περήφανος και ελπίζω να πάει καλά, το θέλω και το εύχομαι, απλά στην Eurovision μετράνε κι άλλα πράγματα. Υπάρχουν και πολιτικά θέματα, οπότε εγώ απλά ελπίζω να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα».

http://www.star.gr/

«Της Αλεξάνδρειας...»


Με το φακό του Πάρι Πετρίδη

Είκοσι δύο φωτογραφίες, τμήμα ενός οδοιπορικού του Θεσσαλονικιού φωτογράφου στην Αίγυπτο περιλαμβάνει η έκθεση «Της Αλεξάνδρειας…»  που φιλοξενείται στο Παράρτημα Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού από την επόμενη Πέμπτη. 
 
Παράλληλα, το βλέμμα του φωτογράφου συλλαμβάνει σκηνές από την έρημο, σε στιγμές σφοδρής αμμοθύελλας, αποδίδοντας με υψηλή αισθητική το φαινόμενο της φύσης.

Η φωτογράφιση έγινε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου project, με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, στο πλαίσιο του οποίου, ο Πάρις Πετρίδης φωτογραφίζει τόπους και χώρους ελληνικού- και όχι μόνο- ενδιαφέροντος στην Αίγυπτο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 30 Απριλίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: Δευτέρα- Πέμπτη 10.00 πμ-9.00 μμ & Παρασκευή 10.00 πμ-3.00 μμ.

(φωτογραφία: Ήπειρος, 1997)
http://www.newsbeast.gr/