Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Δευτέρα το ντέρμπι στις γυναίκες

Από Φώτης Καρακούσης
Στη δεύτερη αγωνιστική ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Μια αναμέτρηση που ενδεχομένως να κρίνει πολλά στη μάχη για τον τίτλο. Το ντέρμπι θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και θα υπάρχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.
Έτσι και αλλιώς, ένας αγώνας της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό θα ήταν σημείο αναφοράς για το φετινό γυναικείο βόλεϊ, μετά την κατακόρυφη άνοδο των «κιτρινόμαυρων». Ωστόσο ο αγώνας της Δευτέρας ανάμεσα στις δύο ομάδες αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αν οι «πράσινες» κερδίσουν τότε θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις αντιπάλους τους. Το ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της β’ φάσης θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και θα έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές: 

2η αγωνιστική θέσεις 1-6 

Σάββατο 5/2/2011 
Ζηρινείο, 16:00 Ηρακλής Κηφ.- Μαρκόπουλο (Τσιμπινός - Τσίτσικας)
Ανατόλια, 19:00 ΣΑΑΚ Ανατόλια - Ολυμπιακός (Ιωάννου - Μπουγιούκας, παρ. Καραγιάννης)

Δευτέρα 7/2/2011
Ιωνικού, 17:15 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (Παπαδογούλας - Κουτσούλας, παρ. Βλασσόπουλος)

2η αγωνιστική θέσεις 7-12 

Σάββατο 5/2/2011 
Ν. Σμύρνης, 19:00 Πανιώνιος - Πανελλήνιος (Οικονόμου - Μιχαήλογλου, παρ. Καλογεροπούλου)
Κερατέας, 18:00 Κερατέα - Ηρακλής Θεσ. (Φραγκάκης - Παπαστάμος)
Νεάπολης Λαρ., 19:30 ΕΑ Λαρίσης - Πειραματικό (Κουτσής - Μαυράδας)



http://www.gazzetta.gr/

Και με τη… βούλα ερυθρόλευκος ο Μιραλάς


Τη μεταγραφή του Κέβιν Μιραλάς γνωστοποίησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η Σεντ Ετιέν επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα την Τρίτη.

«Έχοντας ήδη παραχωρηθεί από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου στον Ολυμπιακό ως δανεικός με οψιόν απόκτησής του, ο Κέβιν Μιραλάς μεταγράφηκε στην ελληνική ομάδα, η οποία τη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ την οψιόν» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της γαλλικής ομάδας στην ιστοσελίδα της.

Όπως έγινε γνωστό η ρήτρα των 2,2 εκ ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, ενώ ο Βέλγος θα παραμείνει μέχρι το 2014 στους ερυθρόλευκους με τη ρήτρα αποδέσμευσής του να ανέρχεται σε 4,2 εκ. ευρώ.

http://www.star.gr/

Αντισυνταγματικός ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των αλλοδαπών


Αντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ τον νόμο (3838/2010) περί ιθαγενοποίησης, που προβλέπει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές για τους αλλοδαποούς, που διαμένουν στην Ελλάδα.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειόμενων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίσης είναι αντισυνταγματικά, έκρινε η επταμελής επιτροπή του Δ'  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

http://www.star.gr/

Προσγειώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» τα C-130


Επέστρεψαν στην πατρίδα από τη «φλεγόμενη» Αίγυπτο

Στις αγκαλιές συγγενών και φίλων επέστρεψαν οι 182 Έλληνες που ζήτησαν τον επαναπατρισμό τους, μετά τα επεισόδια που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο.

Τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η επιχείρηση επαναπατρισμού ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εν μέσω της γιγαντιαίας διαδήλωσης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κάιρο. 
http://www.newsbeast.gr/

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


             ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                      31/1/2011
          
   ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Έδρα: Κοραή 36 & Αγ. Γερασίμου, Τ.Κ. 18345
Τηλ. Κέντρο: 213 20 19 600, FAX: 210 9416154
Πληροφορίες: 2132019636 & 2132019633

Αριθ. Πρωτ.: ………2020………………….. 


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


   Βάσει του άρθρου 77 του Ν.3852/10, γνωστοποιείται προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου με απόφασή του που θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, θα προβεί στην επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

   Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.   Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν. 3852/10. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

   Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.
   Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της. Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

   Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του συμπαραστάτη και της επιχείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.
  
   Οι υποψηφιότητες για τον συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κατατίθενται στο Δημαρχείο Μοσχάτου μέχρι τις 21/2/2011, στη διεύθυνση Κοραή 36 & Αγ. Γερασίμου, από Δευτέρα-Παρασκευή 8.00πμ-2.00μμ.. Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από σύντομο βιογραφικό σημείωμα που να περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση, email).

   Η παρούσα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.dimosmoschatou.gr). Στην ίδια ιστοσελίδα θα ανακοινωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφορά την επιλογή του συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.

                                                              Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ





                                                                             Ανδρέας Γ. Ευθυμίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ






             ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                    Μοσχάτο, 31/1/2011
          
   ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Έδρα: Κοραή 36 & Αγ. Γερασίμου, Τ.Κ. 18345
Τηλ. Κέντρο: 213 20 19 600, FAX: 210 9416154
Πληροφορίες: 2132019636&2132019633

Αριθ. Πρωτ.: ………2019………………….. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ


      Βάσει του άρθρου 76 του Ν.3852/10, γνωστοποιείται  προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου, με απόφασή του που θα ληφθεί με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του, θα προβεί σε σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ενός οργάνου με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.

   Προκειμένου να απαρτιστεί με μέλη η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Μοσχάτου-Ταύρου, καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες. Πιο συγκεκριμένα:

     α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
     β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
     γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
     δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
     ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων
     στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
     ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
     η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
     θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και
     ι) δημότες.
   Η διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών της, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
   Στη Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
   Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:
   α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό
πρόγραμμα του δήμου.
   β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
   γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
   δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.
  

   Με επικείμενη ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο (www.dimosmoschatou.gr), θα οριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφορά τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

   Οι υποψηφιότητες των μελών κατατίθενται στο Δημαρχείο Μοσχάτου-Ταύρου μέχρι τις 21/2/2011, στη διεύθυνση Κοραή 36 & Αγ. Γερασίμου, από Δευτέρα –Παρασκευή 8.00πμ-2.00μμ. Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να περιλαμβάνουν απαραίτητα σύντομα στοιχεία βιογραφικού, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail).
 
 Πιστεύουμε πως η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική, αφού ο ρόλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη δυναμική του νέου μας Δήμου.

                                                             Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ






                                                                            Ανδρέας Γ. Ευθυμίου


Στα νέα παιδιά επενδύει το Μοσχάτο..


Το Μοσχάτο μετά και την απόκτηση τωνΜιχάλη Παπαδόπουλου και Μπομπάι Έντι.Αμφότεροι είναι νεαροί ποδοσφαιριστές (20 και 19 ετών αντίστοιχα) και αγωνίζονται ως επιθετικοί.
Ο πρώτος προέρχεται από τον Ελπιδοφόρο, ενώ ανήκε και στους «μικρούς» της ΑΕΚ, με τον δεύτερο να αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα της Μυκόνου, Άνω Μερά.
Στον πειραϊκό σωματείο φαίνεται να δίνουν μεγάλη έμφαση στα νέα παιδιά και να θέλουν να τα στηρίξουν ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να δείξουν την αξία τους. Από κει και πέρα, όλοι στο Μοσχάτο ευελπιστούν σε μία καλύτερη συνέχεια στο πρωτάθλημα, καθώς τα τελευταία αποτελέσματα έφεραν την ομάδα σε δύσκολη βαθμολογική θέση. 

Αλέξανδρος Κοζαρίδη
http://stoplekto.blogspot.com/

Απεργιακή εβδομάδα


Ποιοι απεργούν και πότε

Με κινητοποιήσεις κάνει την είσοδό του ο Φεβρουάριος καθώς εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, γιατροί, φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία βρίσκονται ήφη ή προγραμματίζουν απεργίες. 

Μέσα μεταφοράς


Σήμερα Τρίτη βρίσκονται σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ. Η απεργία στο μετρό κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήριο, ωστόσο οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το σταθμό του Συντάγματος αλλά και άλλους εμποδίζοντας την έξοδο των συρμών.  

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα σηκώσουν χειρόφρενο και αύριο, ενώ ακινητοποιημένοι θα είναι την Τετάρτη και οι συρμοί του ηλεκτρικού. 

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ θα συνεχίσουν την απεργία τους και την Πέμπτη.  

Γιατροί


Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, διοργανώνοντας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα γίνονται δεκτά στα ιατρεία του ΙΚΑ από σήμερα έως και την Παρασκευή καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίας. 

Φαρμακοποιοί


Κλειστά είναι σήμερα Τρίτη τα φαρμακεία του Πειραιά. Οι φαρμακοποιοί της Αττικής από σήμερα δε εκτελούν συνταγές με πίστωση των ασφαλισμένων των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε 24ωρες πανελλαδικές απεργίες την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πολιτική Αεροπορία


Στην κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου προχωρεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). «Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η Διοίκηση της ΥΠΑ, το Υπουργείο μας και η Δικαιοσύνη, θα καταλάβουν ότι και εμείς, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να αγωνιστούμε για τη δουλειά μας και το μέλλον της οικογένειας και των παιδιών μας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
http://www.newsbeast.gr/

ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ…

Ρεπορτάζ : Μαρία Δεληθανάση
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μέσα σε 20 χρόνια, η σύνθεση του πληθυσμού στην Ελλάδα άλλαξε. Το 1981 η απογραφή καταμέτρησε μόλις 177.000 αλλοδαπούς που προέρχονταν από δυτικές χώρες (30% ΕΟΚ, 11% Κύπρος, 13% ΗΠΑ, 4% Αυστραλία). Η απογραφή του 2001, όμως, κατέγραψε…
762.000, εκ των οποίων το 75% από πρώην ανατολικές χώρες (κυρίως Αλβανία), 15% από άλλες, τρίτες και μόλις 9% από τις δυτικές χώρες. Σε 20 χρόνια, λοιπόν, οι αλλοδαποί αυξήθηκαν από το 2% του πληθυσμού (1981) στο 7% (2001) και το 2011 εκτιμάται ότι συνιστούν τουλάχιστον το 10% -11%, ποσοστό που αναμένεται να αποτυπωθεί στη φετινή απογραφή.
Το συμπέρασμα; Τα μεταναστευτικά ρεύματα ακολουθούν τη ροή της Ιστορίας. Οχι τυχαία το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας ακολούθησε τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία. Το πρώτο κύμα Αλβανών εμφανίζεται το 1991. Σε μικρότερους αριθμούς ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι και άλλοι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 1997 έρχεται το δεύτερο μεγάλο ρεύμα Αλβανών – με μικρότερους αριθμούς και πάλι από πρώην ανατολικά κράτη. Το 2005 ξεκινά η «κάθοδος» της ινδικής υπο-ηπείρου με Πακιστανούς, Μπανγκλαντεσιανούς και λιγότερους Ινδούς. Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007 επέτρεψε σε Βούλγαρους και Ρουμάνους να κατέλθουν άφοβα στην Ελλάδα για εργασία. Μαζί τους, ήρθαν και τα δίκτυα επαιτείας με Ρουμάνες χωριατοπούλες, Ρομά από Ρουμανία και Βουλγαρία να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης.
Το ελληνικό κράτος θέσπισε τον πρώτο μεταναστευτικό νόμο το 1998. Αρμόδιος φορέας ορίζεται ο ΟΑΕΔ που εξέδωσε τη λεγόμενη «πράσινη κάρτα». Τότε νομιμοποιήθηκαν 371.000 μετανάστες. Ο δεύτερος μεταναστευτικός νόμος θεσπίζεται το 2001 από την τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου, που μετέφερε την αρμοδιότητα των μεταναστών από το υπ. Εργασίας στο υπ. Εσωτερικών. Καθώς το πρόβλημα των μεταναστευτικών νόμων είναι η ασυνέχεια, κάποιοι από τους νομίμους του 1998 απώλεσαν τα δικαιώματά τους. Τελικά κατάφεραν να νομιμοποιηθούν μόλις 351.000 αλλοδαποί («παλαιοί» και «νέοι» μαζί). Ο τρίτος μεταναστευτικός νόμος έρχεται το 2005 από τον πρώην υπ. Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Επέτρεψε τη νομιμοποίηση 180.000 επιπλέον όσων είχαν ήδη άδεια διαμονής. Το 90% των 180.000 ήταν άνθρωποι που είχαν χάσει την άδεια νομιμότητας με παλαιότερους νόμους. Ομως, ο νόμος Παυλόπουλου αποδείχθηκε ο πληρέστερος των τριών. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2007 ο αριθμός των νομίμων ανερχόταν σε 630.000.
Κύριο πρόβλημα στον νόμο αυτόν είναι η πλήρης εξάρτηση της νομιμότητας από τον αριθμό των ενσήμων. Αυτά ανάλογα με την ειδικότητα ανέρχονται σε 200 περίπου ετησίως και 2.600 ευρώ που συνήθως καλείται να καταβάλει ο αλλοδαπός από την τσέπη του, αφού οι εργοδότες αρνούνται. Ομως η οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 είχε σαρωτικές επιπτώσεις. Στα τέλη του 2010, οι άδειες διαμονής μετριούνται σε 455.000. Εκκρεμεί η εξέταση 93.000 αιτήσεων, ενώ 60.000 – 80.000 άνθρωποι έχουν απολέσει τη νομιμότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Εσωτερικών.
Οι πρόσφυγες
Ταυτόχρονα με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, αναπτύχθηκαν και προσφυγικά ρεύματα. Το πρώτο ήταν το 1997-98 από ανέστιους κυρίως Ιρακινούς. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα φαινόμενα τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης στην πρωτεύουσα. Τότε η απελπισία άρχισε να γίνεται φανερή στην πόλη. Πολλοί κοιμούνταν στην πλατεία Κουμουνδούρου ή σε παραπλήσια άθλια οικήματα.
Το δεύτερο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα ήρθε το 2007-2010 με τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειονότητα, τους Σομαλούς, τους Σουδανούς (Νταρφούρ) και τους Ιρανούς να ακολουθούν σε μικρότερους αριθμούς.
Δυστυχώς, αν και ο αριθμός των υπαγομένων σε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς συνεχώς μεγαλώνει, οι απαραίτητες δομές στη δημόσια διοίκηση απουσιάζουν και όλα δείχνουν ότι θα αργήσουν να συγκροτηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος για το πολιτικό άσυλο, που διαμορφώνει για πρώτη φορά πλαίσιο στη χώρα, θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να «τεθεί σε λειτουργία». Οσο για τις περιβόητες επιτροπές που έρχονται να επιλύσουν το πρόβλημα των 46.000 εκκρεμών εδώ και χρόνια αιτήσεων, η λειτουργία τους αναμένεται μήνα με τον μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, εκκρεμούν 7.000 νέες αιτήσεις για εξέταση αιτημάτων.
Οι παράνομοι
Καμία επίσημη καταμέτρηση των παρανόμων αλλοδαπών που κυκλοφορούν στη χώρα δεν έχει γίνει ακόμη. Το ΙΜΕΠΟ το 2009 μιλούσε για 250.000. Την ίδια χρονιά η Κομισιόν μιλούσε για 280.000 – 300.000. Εμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν το σημερινό τους αριθμό σε 300.000 – 350.000 ανθρώπους. Το ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι υπάρχουν στη χώρα 470.000 παράνομοι εκ των οποίων οι 280.000 από την Αλβανία και οι υπόλοιποι από Ασία και Αφρική…





http://www.realpolitics.gr/?p=31991

Γολγοθάς η μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας

Ασφυξία και κυκλοφοριακό χάος έχουν προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι το γεγονός ότι για μια απλή διαδρομή με το αυτοκίνητο από το σταθμό του Μετρό στον Χολαργό μέχρι τον αντίστοιχο σταθμό της Αγίας Παρασκευής απαιτείται κάτι περισσότερο από 45 λεπτά.

Η μετακίνηση των πολιτών διεξάγεται μετ’ εμποδίων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν λείπουν οι εντάσεις αλλά και ο εκνευρισμός.




http://www.zougla.gr/

Προγράμματα Εργατικής Εστίας 2011...Θα αποπερατωθούν οι ριζικές ανακαινίσεις του βρεφονηπιακού σταθμού στο Μοσχάτο ....Πολιτιστικό πρόγραμμα νομού Αττικής που περιλαμβάνει και εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού


Προγράμματα συνολικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, εκδρομές, ψυχαγωγία, αγορά βιβλίων και δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, θέτει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας για το έτος 2011.
Τα προγράμματα παρουσίασαν απο κοινού η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίαΆννα Νταλάρα, και η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, κυρία Βασιλική Τσιμπίδα, εξηγώντας οτι φέτος τίθεται σε εφαρμογή στην Αττική πιλοτικό πρόγραμμα για την ευκολότερη παραλαβή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, κατά την απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος, για να διαπιστωθεί αν ο πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, θα χρησιμοποιηθεί ONLINE εφαρμογή που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό, σε συνεργασία το ΙΚΑ που παρέδοσε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2011 έχει ως εξής:


Πανελλήνιο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού (7ήμερες διακοπών). Απευθύνεται σε 570.000 άτομα. Η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ. Ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος για πρώτη φορά επιμηκύνεται και θα είναι από 1/04/2011 - 31/03/2012. Η δράση αυτή συντελεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη μείωση της εποχικής απασχόλησης.
Η απογραφή των δικαιούχων στην Περιφέρεια θα αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου και στην Αττική στο τέλος Φεβρουαρίου, με κριτήρια εισοδήματος για όλους ως εξής: Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό - οικογενειακό εισόδημα 17.000 ευρώ. Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ. Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000ευρώ. Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (οχι πολύτεκνοι) με οικογενειακό εισόδημα 41.000 ευρώ. Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ.

Εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα νομού Αττικής. Χρόνος υλοποίησης: 1/04/2011 έως 12/06/2011. Δαπάνη: 500.000 ευρώ περίπου. Ευέλικτο πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων, με τρεις αυτόνομες δράσεις, διάρκειας πέντε εβδομάδων η κάθε μία:
α) Εκδρομικό – Πολιτισμικό Πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της». Τριήμερες εκδρομές με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από 1/04/2011 - 17/04/2011 και 6/05/2011 - 15/05/2011.
β) Εναλλακτικός Τουρισμός. Τριήμερες εκδρομές για νέους με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, ράφτινγκ, από 6/05/2011 - 5/06/2011.
γ) Εαρινό πρόγραμμα. Τετραήμερες εκδρομές γενικού ενδιαφέροντος από 12/05/2011 - 12/06/2011.

Θερινό εκδρομικό πρόγραμμα νομού Αττικής. Επταήμερες και οκταήμερες εκδρομές. Χρόνος υλοποίησης: 2/07/2011 - 10/09/2011. Διάρκεια 10 εβδομάδες. Δαπάνη 4.000.000 ευρώ. Περιλαμβάνει εκδρομές σε 35 προορισμούς με 38 τουριστικά λεωφορεία.

4. Φθινοπωρινό εκδρομικό πρόγραμμα νομού Αττικής. Ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν, ο Οργανισμός προσβλέπει στην εφαρμογή νέου αυτόνομου προγράμματος εκδρομών διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων.

5. Πολιτιστικό πρόγραμμα νομού Αττικής. Χειμερινή περίοδος: Θα διατεθούν 180.000 δελτία θεάματος, προϋπολογισμού δαπάνης 2.520.000 ευρώ. Αφορούν θεατρικές παραστάσεις, όπως και την Εθνική Λυρική Σκηνής και το Εθνικό Θέατρο (επανέρχονται φέτος), καθώς και εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μετά από πολλά χρόνια και του Μεγάρου Μουσικής.
Θερινή περίοδος: Θα διατεθούν 30.000 δελτία θεάματος, δαπάνης 420.000 ευρώ, για θέατρα και καλλιτεχνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης 10.000 δελτία θεάματος για θερινούς κινηματογράφους, που επανέρχονται φέτος, δαπάνης 63.000 ευρώ.

6. Προγράμματα ψυχαγωγίας (εκδρομές και δελτία θεάματος) στην Αττική. Ο Οργανισμός θα διαθέσει φέτος περίπου 8.000.000 ευρώ. Στην Περιφέρεια, όπου υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα, εγκρίθηκαν για να αποσταλούν πιστώσεις - ισόποσες με το 2010 - ύψους 3.862.000 ευρώ.

7. Δελτία αγοράς βιβλίων. Θα διατεθούν πανελλαδικά 141.000 δελτία αγοράς βιβλίων (αυξημένος αριθμός σε σχέση με πέρυσι) δαπάνης 2.256.000 ευρώ. Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται και σχολικά βιβλία.

8. Βρεοφονηπιακοί σταθμοί. Ετοιμάζεταιι η ανέγερση κτηρίων βρεφονηπιακών σταθμών στη Καβάλα και το Άργος Ορεστικό, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 9.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Παραλήφθηκαν τα κτήρια στη Λάρισα και και την Καρδίτσα. Εντός του έτους θα αποπερατωθούν οι ριζικές ανακαινίσεις του βρεφονηπιακού σταθμού στο Μοσχάτο και των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ναυπλίου, Άργους, Αλμυρού, Σερρών και Καρδίτσας.

Κέντρα εργαζόμενης νεότητας. Λόγω φθίνουσας πορείας ανεστάλη η λειτουργία τους και αναμένεται με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθούν. Το προσωπικό του εντάσσεται σε υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.


http://oparatirites.blogspot.com/

Εμπρησμός Ι.Χ σε Καματερό και Μοσχάτο

Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στο Καματερό και το Μοσχάτο, αντίστοιχα.

Στο πρώτο όχημα εκδηλώθηκε φωτιά στις 01:37 τα ξημερώματα, ενώ ήταν σταθμευμένο επί της οδού Συντάγματος 51, στην περιοχή του Καματερού. Το δεύτερο ήταν σταθμευμένο στην οδό Σολωμού 92, στο Μοσχάτο. Άγνωστοι -στις 02:22 τα ξημερώματα- περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό το αμάξωμα και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά.

Τα οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές.



http://www.zougla.gr/

Παράνομη έκρινε την απεργία στο Μετρό το Πρωτοδικείο

Παράνομη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει... για αύριο οι εργαζόμενοι του Μετρό, ύστερα από την προσφυγή που κατέθεσε η διοίκηση της ΑΜΕΛ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, θα περιφρουρηθεί από τους ίδιους του εργαζόμενους και ως εκ τούτου οι συρμοί του Μετρό δεν πρόκειται να κινηθούν.



http://sarotiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_2641.html

Καίνε φανέλες του Τόρες στους δρόμους του Λίβερπουλ!

Οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν μαζευτεί έξω από το «Μέλγουντ» και καίνε φανέλες με το όνομα του Φερνάντο Τόρες! Πρωτόγνωρες σκηνές στην Αγγλία…
Λόγω της επικείμενης μεταγραφής του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι, οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν μαζευτεί έξω από το «Μέλγουντ», καίνε φανέλες με το όνομά του και φωνάζουν συνθήματα εναντίον του!

Gazzetta.gr
http://sarotiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_8333.html

Ο ιδρυτής του Facebook συνάντησε τον κλώνο του

Ο Mark Zuckerberg, ο άνθρωπος που έγινε μέχρι και κινηματογραφική ταινία, συνάντησε τον ...κλώνο του στα πλατώ..


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...
... του Saturday Night Live. Μιλάμε για τον Jesse Eisenberg, τον ηθοποιό που προτάθηκε για Όσκαρ υποδυόμενος τον Zucjerberg στην ταινία The Social Network.














http://sarotiko.blogspot.com/