Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τα αρχαία φρενάρουν τα έργα του ΗΣΑΠ


«Θύμα» αρχαιολογικών ευρημάτων έπεσαν για άλλη μια φορά τα έργα ανακατασκευής της γραμμής του ΗΣΑΠ, αυτή τη φορά στο τμήμα από το σταθμό «Μοναστηράκι» έως τον σταθμό «Θησείο».

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποκαλυφθεί τμήμα των Μακρών Τειχών κατά τις εργασίες που διεξάγονταν στο τμήμα της γραμμής του ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Μοσχάτου και Φαλήρου.

Το νέο εμπόδιο έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της απόδοσης του συγκεκριμένου τμήματος στην κυκλοφορία, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβεί εντός του Α΄ εξαμήνου της νέας χρονιάς. 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=210888&cid=4

Αερογέφυρα σωτηρίας για 24χρονη


Μια 24χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε σήμερα στην Πίζα της Ιταλίας προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε στην Ιταλία σήμερα στις 05:10 τα ξημερώματα, με αεροσκάφος C - 130, που απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. 

http://www.zougla.gr/

Ένα ιστορικό, κι ένα… βυθισμένο!


Σαν σήμερα, πριν από 54 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας ο… άγνωστος στο ευρύ κοινό Γιώργος Ρουμπάνης, κατακτά ένα ιστορικό χάλκινο μετάλλιο στο επι κοντώ. Την ίδια μέρα, ο Σοβιετικός κωπηλάτης Ιβάνοφ, κατακτά κι αυτός ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, όμως την ώρα της απονομής του φεύγει από τα χέρια και βυθίζεται για πάντα στη λίμνη της Μελβούρνης…


Μετά τα ελληνικά μετάλλια του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα  στη Στοκχόλμη το 1912 χρειάστηκε να περάσουν 44 ολόκληρα χρόνια ώστε η Ελλάδα να πανηγυρίσει την κατάκτηση του επόμενου Ολυμπιακού της μεταλλίου. Αυτό ήρθε στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου του ’56 όταν ο επικοντιστής Γιώργος Ρουμπάνης κατάφερε να ανεβεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ένα άγνωστο αλλά ιστορικό ελληνικό μετάλλιο!

Ο αγώνας – στον οποίο συμμετείχαν 19 αθλητές από 12 διαφορετικές χώρες – διήρκησε κάτι παραπάνω από 11(!) ώρες, με τους Αμερικανούς Μπομπ Ρίτσαρντς και Μπομπ Γκουντόφσκι να παίρνουν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα. Ο Έλληνας πρωταθλητής με άλμα στα 4.50 πήρε την 3η θέση κι έγραψε τη δική του ιστορία στο αγώνισμα. Βέβαια, η επίδοση μπορεί πλέον να μοιάζει μικρή ακόμη και για τις γυναίκες, αλλά κάτι οι αλλαγές στα κοντάρια και κάτι οι συνεχής βελτίωση της τεχνικής των αθλητών έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα στο άθλημα.

Το ιστορικό πάντως μετάλλιο για την Ελλάδα, που επανέφερε και πάλι τη χώρα μας μετά από 44 χρόνια στη ζώνη των Ολυμπιακών μεταλλίων μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό στο ευρύ ελληνικό κοινό, όπως επίσης και το όνομα του Έλληνα Ολυμπιονίκη που το κατέκτησε αλλά σίγουρα έχει ιδιαίτερη μνημειακή αξία.

Την ίδια ώρα, ένα μετάλλιο βυθιζόταν…

Μάλιστα όλα αυτά συνέβησαν την ίδια ακριβώς μέρα, όπου έλαβε χώρα ένα ανεπανάληπτο περιστατικό σε Ολυμπιακού αγώνες. Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο της Μελβούρνης όπου ο Ρουμπάνης στεφόταν Ολυμπιονίκης, ένας Σοβιετικός Κωπηλάτης, ο Βιατσεσλάβ Ιβάνοφ, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία στη λίμνη της Μελβούρνης.

Την ώρα όμως που ο… άτυχος αθλητής πήγε να παραλάβει στις όχθες της λίμνης το μετάλλιό του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αυτό του έφυγε από τα χέρια και βυθίστηκε στη λίμνη. Έντρομος ο Σοβιετικός αθλητής προσπάθησε να το προλάβει πριν χαθεί αλλά μάταια. Το μετάλλιο βυθίστηκε και έμεινε για πάντα στο πάτο της λίμνης της Μελβούρνης. Ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου, με τη δική του ιστορική σημασία…

www.gazzetta.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_1794.html

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"


Κατηγορηματικά απέρριψε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή σήμερα το πρωί τη φημολογία για μυστικές διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο. Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν ...
πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών», θέτοντας -όπως παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης- εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία


Όλα αυτά τα σενάρια πηγάζουν από την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τσιμπάμε».

Στην απάντησή του ο Πρώθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία στην οποία εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε


Ακολούθως ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.


Γ. Καρατζαφέρης: Η Τουρκία ζητά, η Ελλάδα δεν διεκδικεί

«Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης.


«Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας της Ευρώπης την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο», παρατήρησε.

«Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η Αγκυρα ζητεί να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Κατά τη δευρερολογία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ότι «ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «επιδίωξή μας αποκλειστική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες» και κατέληξε: «Η ΑΟΖ δεν είναι μαγικό χαρτί με υπερφυσικές ιδιότητες που λύνει όλα τα προβλήματα».
 
http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_7372.html

Πάτρα: Ο κρατούμενος, ο αστυνομικός και… η σέξι ερωμένη!


Ένα απίστευτο περιστατικό από αυτά που συναντάμε σε σενάρια ευφάνταστων βιβλίων ή ταινιών του Χόλυγουντ αποκαλύπτει η εφημερίδα «Κόσμος της Πάτρας».

Πρωταγωνιστές σε αυτό ένας κρατούμενος, μια … τσαχπίνα ερωμένη, ο αστυνομικός και ο δεύτερος φίλος της καλλίγραμμης ερωμένης!

Όλα συνέβησαν προ ολίγων ημερών, όταν άνδρες της δίωξης ναρκωτικών συνέλαβαν έναν νεαρό για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο νεαρός οδηγήθηκε στο τμήμα της περιοχής, εκεί όπου εμφανίστηκε και η ερωμένη του όλο αγωνία για το τι θα γίνει με τον ευκατάστατο αγαπημένο της.

Μόνο που η αγωνία της -όπως αποδείχθηκε- δεν ήταν και τόσο έκδηλη ή έντονη, μιας και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η κοπέλα «έπεσε» από το ψηστήρι του αστυνομικού που είχε εντυπωσιαστεί από τα κάλλη της!

Η αθεόφοβη ερωμένη, λοιπόν, γοητευμένη πρότεινε το εξής εκπληκτικό στον αστυνομικό: να πάρει τα κλειδιά από το κρατητήριο μαζί του και να πάνε στο διαμέρισμα του κρατούμενου για να "ευχαριστηθούν" ο ένας τον άλλο! Υπακούοντας στις ορμές του ο αστυνομικός και εκτιμώντας ότι μέχρι να οδηγηθεί ο κρατούμενος στον Εισαγγελέα υπήρχε άφθονος χρόνος, έφυγε μαζί με την κοπέλα για… τα περαιτέρω!

Εκεί όμως περίμενε και τους δύο μια δυσάρεστη έκπληξη αφού ο δεύτερος εραστής της καλλίγραμμης δεσποινίδος είχε στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του ευκατάστατου κρατούμενου και... νούμερο ένα εραστή της κοπέλας με σκοπό να το ληστέψει!

Βλέποντας τον αστυνομικό να μπαίνει με την κοπέλα στο διαμέρισμα, ο εραστής-επίδοξος κλέφτηςάρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να πετά πέτρες με αποτέλεσμα να έρθει... η αστυνομία!

Οι άνδρες της Αμέσου Δράσεως έφθασαν άμεσα και συνέλαβαν και τους τρεις τους με αποτέλεσμα ο αστυνομικός κάθεται τώρα σε αναμμένα κάρβουνα για την πιθανότητα να διαταχθεί ΕΔΕ εναντίον του.

Όσο για τους άλλους πρωταγωνιστές της απίστευτης ιστορίας; Ο πρώτος εραστής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στον δεύτερο εραστή υπεβλήθη μήνυση για διατάραξη κοινής ησυχίας ενώ παράλληλα πάνω του βρέθηκε και ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. Η… άτακτη κοπέλα, τέλος, κυκλοφορεί ελεύθερη και ωραία!
http://www.star.gr/ellada_kosmos/70251/

Κόπηκαν δέντρα, «φύτρωσαν» τραπεζάκια!

Μήνυση σε βάρος ιδιοκτήτη καφετέριας στη Θεσσαλονίκη

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάζεται σήμερα η μήνυση που κατέθεσε ο δήμος σε βάρος ιδιοκτήτη καφετέριας, ο οποίος έκοψε επτά δέντρα για να βγάλει τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες για την προστασία των πελατών του από τη βροχή και τον ήλιο!

Η μήνυση κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007 και είναι η πρώτη τέτοιου είδους που φτάνει στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δέντρα που υπήρχαν κοντά στην καφετέρια, στην περιοχή της ΧΑΝΘ, εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί και στη θέση τους «φύτρωσαν» τραπεζάκια και καρέκλες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για έξι ακόμη παρόμοιες υποθέσεις. 


http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/80981/kopikan-dedra-futrosan-trapezakia/

Δεν θα απολυθεί μόνιμο προσωπικό στο δημόσιο


Τι δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος

Απολύσεις μόνιμου προσωπικού και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα δεν θα γίνουν, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος χωρίς να προσδιορίζει παράλληλα τον αριθμό των μετατάξεων στο δημόσιο. 

Όπως είπε πάντως στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήδη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεταταγεί εθελοντικά περίπου 2.000 με 2.500 εργαζόμενοι και στόχος το 2011 είναι φτάσουν τους 5.000.

Σε ο,τι αφορά τον ΟΣΕ ο κ. Ντόλιος είπε πως θα γίνουν τουλάχιστον 2.900 μετατάξεις, ενώ για την Ολυμπιακή Αεροπορία είπε πως από τους 2.500 έχουν μεταταγεί 1.500.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/80968/den-tha-apoluthei-monimo-prosopiko-sto-dimosio/

Αποκλείστηκε στο «χρυσό» σετ


Μπορεί η Λαμία να επικράτησε 3-1 σετ της ισπανικής Ουνικάχα Αλμερία και να ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως στο «χρυσό» σετ, οι Ισπανοί επικράτησαν 15-12 και άφησαν εκτός Κυπέλλου Συνομοσπονδίας τους γηπεδούχους.

Το ματς διεξήχθη στο «Χαλκιοπούλειο» και η Αλμερία ήταν αυτή που πήρε το… εισιτήριο για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Τα σετ:
 25-22, 25-21, 17-25, 25-19, 12-15.
http://www.zougla.gr/

Ληστεία σε περίπτερο


Χθες το βράδυ λίγο μετά τις 21:00 στο Περιστέρι, στην οδό Πελασγίας, ένας άγνωστος άνδρας με την απειλή όπλου, αφαίρεσε από τον υπάλληλο ενός περιπτέρου 100 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε πεζός. Ο δράστης αναζητείται.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=210600&cid=4

Σ΄αυτό η Μέρκελ έχει δίκιο!


Η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει να μετέχουν και οι ιδιώτες - δηλαδή οι τράπεζες και τα διαφόρων μορφών επενδυτικά σχήματα-στον κίνδυνο από την πτώχευση μιας χώρας.Και κάνει καλά παρά τις αντιδράσεις που συναντά. Η Ελλάδα έζησε από "πρώτο χέρι" αυτό το βρώμικο παιγνίδι που κάνουν κάποιο χωρίς κανένα ρίσκο. Ηταν την περασμένη άνοιξη όταν αυτοί οι "επενδυτές"πόνταραν στην ελληνική χρεοκοπία και έστειλαν τα ελληνικά ομόλογα στα...σκουπίδια. Είναι οι ίδιοι που το ξανακάνουν σήμερα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι αυτοί που στο όνομα του κέρδους τους -και εκμεταλευόμενοι τα πεπραγμένα κακών πολιτικών-καταδικάζουν λαούς στην ύφεση, στέλνουν πολίτες στην ανεργεία και επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Και το κάνουν με ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό, ρίσκο! Γιατί ενώ κατέχουν ομολογα των χωρών στις οποίες επιτίθενται και σπρώχνουν στην κερδοσκοπία τζογάροντας επάνω της, αυτά είναι εγγυημένα! Δηλαδή αγοράζουν τα ομόλογα της Ελλάδας, τη στέλνουν στη χρεοκοπία αλλά ως ιδιώτες επενδυτές είναι προστατευμένοι και πέρνουν τα χρήματα τους πίσω. Η απίστευτη αυτή πρακτική όπως το newsit σας είχε παρουσιασει αναλυτικά γίνεται πια από υπολογιστές με συγκεκριμένα λογισμικά και είναι δημιουργημα του συνδιασμου τεχνολογιας και τζόγου. Εκμεταλεύεται τα κενά του συστήματος και παράγει σίγουρα κέρδη. Οπως συμβαίνει πάντα στην οικονομία το να μπει ένα φρένο σε αυτή την πρακτική θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Τα κρατικά ομόλογα δεν θα θεωρούνται πια τόσο ασφαλή και δεν θα είναι το ίδιο ελκυστικά. Δε θα αποτελούν όμως το ευκολο όχημα για να οδηγηθεί μιά χώρα στην καταστροφή. Γι' αυτό η Μέρκελ έχει δίκιο που επιμένει. Οι αγορές αντιδρούν γιατί πλήτεται το εύκολο κέρδος τους. Αν όμως υλοποιηθούν αυτά που ζητά η Μέρκελ κάθε φορά που θα εξαπολύουν οργανωμένη επίθεση κατά ενός κράτους θα έχουν και αυτές ρίσκο. Αρα θα το υπολογίζουν πολύ
http://www.newsit.gr/...
http://solidaritymit.blogspot.com/2010/11/blog-post_5366.html

Γιατί ο χρυσός είναι τόσο πολύτιμος;


Το γράφημα του Reuters

Η τιμή του χρυσού σπάει καθημερινά ιστορικά ρεκόρ. Με βάση μετρήματος την ουγγιά, δηλαδή τη ράβδο χρυσού, σήμερα η τιμή του στις διεθνείς αγορές κυμαινόταν γύρω στα 1.400 δολάρια. Όλοι οι επενδυτές τον θεωρούν το καταφύγιο της κρίσης. Σε καιρό πολέμου ή μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας, ο χρυσός θεωρείται «η σίγουρη επένδυση». Ποια είναι όμως η ιστορία του πολύτιμου μετάλλου;http://www.newsbeast.gr

http://solidaritymit.blogspot.com/2010/11/blog-post_4944.html

Για την Κρήτη…


Άρθρο του Νίκου Αναστασάκη*,
Την Κυριακή αυτή οι Κρητικοί και Κρητικές καλούνται να εκλέξουν τον Πρόεδρο και τα μέλη του μεγαλύτερου πνευματικού-πολιτιστικού σωματείου της Ελλάδας, της Παγκρητίου Ένωσης. Εδώ και 62 χρόνια η Παγκρήτιος Ένωση αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων  των Κρητών και έχει ταυτιστεί στην συνείδησή τους με την μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Μεγαλονήσου.
Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τους Έλληνες, όπου η Ελληνική μας ταυτότητα βάλλεται από παντού, η Παγκρήτιος Ένωση καλεί τους Κρητικούς όλης της Αττικής να επιλέξουν εκείνον που καλύτερα θα αναδείξει την παράδοση και τις αξίες της Κρήτης.
Οι αξίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των Ελλήνων. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η UNESCO αναγνώρισε την «Μεσογειακή Διατροφή»,  ως Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Βλέποντας ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δεν μας οδηγεί τελικά εκεί που όλοι αναμέναμε, η επιστροφή στις ρίζες μας και στην ιστορία μας θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε όλα αυτά που χάσαμε ή ξεχάσαμε κατά την διάρκεια των χρόνων που πέρασαν.

Όντας ο ίδιος Κρητικός και μέλος της Παγκρατίου Ένωσης νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που η χώρα μας έχει ένα τόσο δραστήριο, πολυπληθές και σημαντικό σωματείο. Η συμμετοχή όλων των Κρητικών στις προσεχείς εκλογές είναι απαραίτητη.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/11/blog-post_26.html

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τελευταίο φύλλο την Παρασκευή για το καθημερινό «Βήμα»

Ο ΔΟΛ θα προβεί σε απολύσεις
Ανακοινώθηκε και επίσημα στους εργαζόμενους το βράδυ της Πέμπτης από τον διευθυντή του Βήματος, Παντελή Καψή η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας.

Την Παρασκευή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο στο οποίο λέγεται ότι θα υπάρχει άρθρο που θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση του ΔΟΛ πήρε την απόφαση, ενώ θα περιέχει και γενικότερες αναφορές για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στα ελληνικά ΜΜΕ.

Ο Παντελής Καψής στην ενημέρωση που έκανε στους εργαζόμενους δεν αρνήθηκε ότι ο οργανισμός θα αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. Στην προσπάθειά του όμως να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση στην διοίκηση του οργανισμού για περικοπές μισθών προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Συγκεκριμένα πρότεινε μείωση 10% σε μισθούς από 1000 έως 3000 ευρώ και 15% από 3000 ευρώ και άνω.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Παντελή Καψή για περικοπές αμοιβών αφορά το σύνολο των εργαζομένων του ΔΟΛ, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο, μιας και οι συνάδελφοι των Νέων δεν προτίθενται να αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση. Τέλος ανέφερε ότι ένα μέρος των εργαζομένων θα απορροφηθεί στο Κυριακάτικο φύλλο το οποίο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του, ενώ οι υπόλοιποι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=92620

Έχασε από τη Ρεάλ, κράτησε τη διαφορά ο Ολυμπιακός



Δεν απέφυγε την ήττα ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη, όπου η Ρεάλη ήταν εμφανώς καλύτερη και τον νίκησε με 82-68 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, ωστόσο οι "ερυθρόλευκοι" κράτησαν με... νύχια και με δόντια τη διαφορά κάτω από τους 16 -με την οποία είχαν νικήσει στο ΣΕΦ- και έτσι εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα για την πρώτη θέση του ομίλου.

Τα δεκάλεπτα:24-14, 42-34, 58-50, 82-68
http://www.protothema.gr/sports/article/?aid=92494

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής στο Δημόσιο


Αλλάζει την Παρασκευή ο τρόπος καταβολής των μισθών στο Δημόσιο και η αρχή θα γίνει με 202.106 υπαλλήλους που εργάζονται στα υπουργεία Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Εργασίας, Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και στους διάφορους εποπτευόμενους φορείς τους.
Η καταβολή του μισθού θα γίνει μέσω τραπεζικών λογαριασμών και αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου άλλοι 200.000 υπάλληλοι, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2010 εκτιμάται ότι στο σύστημα θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Μετά την απογραφή τα στοιχεία μισθοδοσίας των 760.000 δημοσίων υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς έπαιρναν διπλές αποδοχές. Έλεγχος γίνεται επίσης και στο αν είναι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδομάτων που λαμβάνουν, καθώς και αν εφαρμόζεται το πλαφόν στις υπερωρίες και το ανώτατο όριο μισθού.

http://www.star.gr/ellada_kosmos/70171

Ήττα του Παναθηναϊκού από τη Βαλένθια


Με ήττα σημαδεύτηκε το 500ο ευρωπαϊκο παιχνίδι του ΠΑΟ και δεύτερο στη φετινή Ευρωλίγκα, καθώς η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 69 - 73 από την Βαλένθια.

Παρά το προβάδισμα των 9 πόντων στο τέλος της 3ης περιόδου, η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν κατάφερε να πάρει την νίκη. Οι αντίπαλοι πέρασαν μπροστά με 68 - 64 και ο Διαμαντίδης με τρίποντο έδωσε ελπίδες που τελικά δεν έγιναν πράξη.

Από τους πράσινους ξεχώρισε ο Ρομέιν Σάτο με 19 πόντους και από την Βαλένθιαο Ντε Κολό με 14.

Πλέον, στην κορυφή του 4ου ομίλου ισοβαθμούν Παναθηναϊκός, Ολίμπια Λιουμπλιάνα και Εφές Πίλσεν.

Τα δεκάλεπτα: 22 - 22, 39 - 37, 57 - 48, 69 - 73

http://www.star.gr/sports/70176/

Κατέβηκε ο στρατός στο Ρίο ντε Τζανέιρο


Οι Αρχές της Βραζιλίας αποφάσισαν να αναπτύξουν μονάδες του στρατού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά από τις αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμοριών στις φτωχογειτονιές (φαβέλες) της πόλης.

Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον έξι οχήματα του στρατού και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες βγήκαν στους δρόμους και περιπολούν τις φαβέλες στη βόρεια πλευρά της πόλης.



Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι συμμορίες ναρκωτικών καίνε αυτοκίνητα και ανοίγουν πυρ εναντίον της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν στο «άντρο» τους, τις φαβέλες.

Περίπου 150 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων Μάχης της Αστυνομίας (Special Police Operations Battalion – Bope) και στρατιώτες, υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των στρατιωτικών οχημάτων, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Συνολικά, οι δυνάμεις ασφάλειας παρεμβαίνουν σε 13 φαβέλες στην περίμετρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Στις χίλιες φαβέλες ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο συνταγματάρχης τεθωρακισμένων, Λίμα Κάστρο, ανέφερε ότι «17 χιλιάδες στρατιώτες τελούν σε κατάσταση συναγερμού», ώστε «να κτυπηθούν καίρια οι λαθρέμποροι των ναρκωτικών». 


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=210375&cid=5

Τους άφησε όλους άφωνους!


Φαίνεται ότι η «Μις Υφήλιος» 1996 τα μπέρδεψε λιγάκι...

Η μελαχρινή καλλονή, Αλίθια Μακάντο από τη Βενεζουέλα, σε μία απόπειρα να στείλει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ομόνοιας για την κρίση στην Βόρεια και Νότια Κορέα, έγραψε στο προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Απόψε θέλω να σας ζητήσω να προσευχηθείτε μαζί μου για την ειρήνη, ώστε αυτές οι επιθέσεις ανάμεσα στις δύο Κίνες να μην χειροτερέψουν την κατάστασή μας». (!!!)

Σωρεία προσβλητικών σχολίων προκάλεσε η ομολογουμένως άστοχη δήλωση της Μακάντο, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό της! 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=210457&cid=11

Tι συζητούν για το Αιγαίο;


του Θανάση Μαυρίδη στο capital.gr

Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι υπάρχουν κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων επισήμων που μας πληροφορούν ότι την εποχή αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Μας το είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου. Αλήθεια, τι ακριβώς είναι αυτό που διαπραγματευόμαστε; Ναι, πολλές φορές δεν είναι καλή η δημοσιότητα. Αλλά και το πολύ σκοτάδι δημιουργεί άλλων ειδών κινδύνους...

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε από εκείνους που είναι αντίθετοι στις συζητήσεις. Είναι ένας πολιτισμένος τρόπος για να λύνουν οι άνθρωποι τις διαφωνίες τους. Το πρόβλημα είναι ότι με την Τουρκία έχουμε πολλές διαφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης για μας. Για παράδειγμα, οι Τούρκοι θεωρούν τους τελευταίους μήνες ως εθνικό εναέριο χώρο τους τον ουρανό πάνω από το κατοικημένο νησί Φαρμακονήσι. Με την ίδια λογική μπορούν να μας ζητήσουν να συζητήσουμε για τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και άλλα ελληνικά νησιά.

Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσουμε...
 το τοπίο με την Τουρκία και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα για εξοπλισμούς. Από την άλλη, όμως, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση μας έχει αφήσει άθικτη τη διαπραγματευτική μας ισχύ...

Το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε ένα deal με τους Τούρκους για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με οποιονδήποτε και μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα επωφελής. Αυτός ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο Κινέζος, μπορεί να είναι και ο Τούρκος. Το πρόβλημα δεν είναι με ποιόν συμφωνείς, αλλά ποιοι θα είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι επειδή ακριβώς συζητάμε για το Αιγαίο και όχι για την Αγρογή, θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων και φυσικά για τις όποιες αποφάσεις. Κάτι που απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση, τουλάχιστον των πολιτικών αρχηγών...

Προσέξτε, τώρα, την πλήρη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γείτονος: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».

Στη δήλωση αυτή να ξεχωρίσουμε δύο φράσεις: «Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα». «Οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο».

Τους τελευταίους μήνες αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Να γίναμε, άραγε, πιο «σκληροί» στις συζητήσεις εν μέσω κρίσης;

Πηγή: capital.gr 
http://networkedblogs.com/b1zxs

Ο «χρυσός» δρόμος της Ολλανδίας


Perierga.gr - Ο χρυσός δρόμος της Ολλανδίας
Η πόλη Schiedam είναι μία από τις πιο φτωχές πόλεις της Ολλανδίας. Όταν κατασκευάστηκε εκεί ένας νέος σιδηροδρομικός σταθμός, οι υπεύθυνοι πρότειναν ο δρόμος που τον συνδέει με το κέντρο της πόλης να στρωθεί με κίτρινα τούβλα για να συμβολίζει το δρόμο για την επιτυχία.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχει κάνει την πόλη να φαίνεται πιο όμορφη, ειδικά από ψηλά.
http://korkos.blogspot.com/2010/11/blog-post_6613.html

«Ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις από τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων τους...



«Ανάσα» στην αγορά δίνουν οι αναχρηµατοδοτήσεις των δανείων, στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους µήνες, η µία µετά την άλλη, χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.

Από την αρχή του 2010, σύμφωνα με Τα Νέα, έχει προχωρήσει σε διακανονισµό µια στις τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ το ύψος των επιχειρηµατικών δανείων, για τα ...
οποία έγινε επαναδιαπραγµάτευση, φτάνει τα 34 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 129 δισ. ευρώ που είναι η συνολική χρηµατοδότηση προς τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι από τις 100.000 αιτήσεις διακανονισµού παλαιών επιχειρηµατικών δανείων έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 80.000.

Στελέχη από την τραπεζική αγορά δηλώνουν ότι, µε δεδοµένη την κατάσταση στην αγορά,δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναχρηµατοδότητη των δανείων.

Προϋπόθεση για να εγκριθεί η αναχρηµατοδότηση από την τράπεζα είναι και οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες να δείξουν «καλά δείγµατα» για το µέλλον της επιχείρησής τους. Έτσι, πολύ συχνά, οι τράπεζες ζητούν να δουν σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Όµως και οι τράπεζες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ρυθµίσουν τα επιχειρηµατικά τους δάνεια.

Ένα επιχειρηµατικό δάνειο 1 εκατ. ευρώ ισοδυναµεί µε 100 καταναλωτικά ή περισσότερες από 300 πιστωτικές κάρτες.

Και ενώ τράπεζες και επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις σωτήριας για την αγορά, οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωµή των υποχρεώσεών τους και από τα δάνεια των προγραµµάτων του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% τωνµικροµεσαίων αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Οι εµποροβιοτέχνες ζητούν επαναδιαπραγµάτευση µε τιςτράπεζες και τριετή παράταση.

Ηδη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των µικροµεσαίων έχουν ξεκινήσει επαφές και έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις, ενώ το θέµα εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς στηναγορά από την αρχή του έτους έχει εκδηλωθεί επιδηµία λουκέτων, µε τον τελευταίο µήνα να έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 4.000 µικροµεσαίες επιχειρήσεις και από την αρχή του χρόνου να έχουν κλείσει σε όλους τους κλάδους περισσότερες από 27.500. 


http://nonews-news.blogspot.com/2010/11/blog-post_81.html

Δύο τραυματίες από νέα κατολίσθηση στα Τέμπη...



laikoyra.blogspot
Δύο άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν μέσα από τη σήραγγα που βρίσκεται υπό κατασκευή στα Τέμπη κοντά στην Κατερίνη, καθώς λίγο πριν από τις 09:20 σημειώθηκε εκεί κατολίσθηση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δύο άνδρες καταπλακώθηκαν από πέτρες και μπάζα την ώρα που εκτελούνταν εργασίες μέσα στη σήραγγα. Έγινε...


επιχείρηση απεγκλωβισμού του ενός 38χρονου τραυματία, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε καλή κατάσταση. Ο δεύτερος τραυματίας ανασύρθηκε από τους συναδέλφους του στο εργοτάξιο μέσα από τα χώματα, πριν φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο.... 


http://nonews-news.blogspot.com/2010/11/blog-post_4343.html

Μπέρμιγχαμ αντί Γκέιτσχεντ

Από Κατερίνα Παλαιάκη
Μπέρμιγχαμ αντί Γκέιτσχεντ
Με μια μικρή αλλαγή θα διεξαχθεί το 2011 η σειρά των τουρνουά «Diamond League», αφού η IAAF αποφάσισε να αντικαταστήσει το Γκέιτσχεντ με το Μπέρμιγχαμ για το 2ο βρετανικό μίτινγκ.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει αναλάβει τη φιλοξενία δύο μίτινγκ, από τα 14 συνολικά που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία, η διοργάνωση θα έχει την ονομασία «Μπέρμιγχαμ Γκραν Πρι» και θα διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου, ημερομηνία ίδια με αυτή που είχε προγραμματιστεί για το Γκέιτσχεντ.

Το στάδιο «Αλεξάντερ» του Μπέρμιγχαμ, έχει φιλοξενήσει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Εφήβων του 1987 και τη Σούπερ Λίγκα του 1994. Κατά την τελευταία δεκαετία η πόλη ανέλαβε και διοργανώσεις κλειστού στίβου, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 και το Ευρωπαϊκό του 2007.

http://www.gazzetta.gr/sport/sport-stivos

Ρευστοποιούν τα συμβόλαια ζωής


Πάνω από 500 εκατομμύρια εξαγοράστηκαν σε 9 μήνες!
Η κατρακύλα έχει ξεκινήσει από το 2008 όπου ρευστοποιήθηκαν 82.000 συμβόλαια και συνεχίστηκε το 2009 οπότε και ...ρευστοποιήθηκαν 100.000 συμβόλαια δηλαδή αύξηση στην ρευστοποίηση 23%.
Oι ρευστοποιήσεις έγιναν από μικροεπενδυτές (μισθωτοί, οικογενειάρχες) που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τα ασφάλιστρα.

Οι εξαγορές στον κλάδο ζωής ανήλθαν σε 523,69 εκατ. ευρώ, έναντι 501 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 4,5%.

Στο εννεάμηνο του 2010 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ζωής μειώθηκε κατά 68 εκατ. ευρώ ή 3,86% σε σχέση με το 2009 (1,78 δισ. ευρώ). Στους κλάδους γενικών ασφαλίσεων (κλάδος ζημιών) η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 88 εκατ. ευρώ ή 3,86% στα 2,38 δισ. ευρώ.

Η παραγωγή στα «κλασικά» συμβόλαια ζωής σημείωσε μείωση 6,68% στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κλάδοι ζωής. Ο κλάδος των Unit linked σημείωσε πτώση 15,41%.

Αύξηση παραγωγής 8,38% σημείωσε ο κλάδος νομικής προστασίας, καθώς ανήλθε σε 45,5 εκατ. ευρώ.

Στους γενικούς κλάδους, αύξηση παραγωγής σημείωσε ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων κατά 9,22% σε 1,2 δισ. ευρώ.

Μικρή αύξηση (1,66%) σημείωσε και ο κλάδος πυρός, η παραγωγή του οποίου ανήλθε σε 352 εκατ. ευρώ.
NEWSIT.GR
http://sarotiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_2855.html

"ΟΛΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ"


Με το σύνθημα «Ολες με φούστες» η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών «Ούτε πόρνες ούτε υποταγμένες» (NPNS) διοργανώνει την Πέμπτη στη Γαλλία εκστρατεία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών...
Σύμφωνα με τη Σιχέμ Χαμπσί, την πρόεδρο της οργάνωσης, το απόγευμα της Τετάρτης σχεδόν 97.000 γυναίκες δήλωσαν ότι θέλουν να φορέσουν φούστα, συμβολικά, σε μια ένδειξη αντίστασης κατά της βίας σε βάρος τους.

«Το να φορέσει μια γυναίκα φούστα είναι ένδειξη μαχητικότητας, στην καθημερινότητα, στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι της, καθώς σήμερα όλα τα είδη αυτά είναι γυναικεία είδη που τείνουν να εξαφανιστούν», τόνισε.

«Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 500.000 πρόσωπα στο Facebook και υπάρχουν 200 άτομα ανά λεπτό που προσχωρούν» στην πρωτοβουλία αυτή, είπε. «Η φούστα είναι ένα σύμβολο αντίστασης», τόνισε.

Η οργάνωση που προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των γυναικών στα δύσκολα παρισινά προάστια, επιδιώκει να τονίσει το μήνυμα «με φούστες και όχι δέσμιες», με αφορμή την ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

Σε ορισμένα γαλλικά προάστια έχει γίνει δύσκολο να φορέσουν φούστα οι νέες γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βία και πιέσεις από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτό το είδος ένδυσης να γίνεται σύμβολο αντίστασης κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με την οργάνωση.

Απόψε η NPNS οργανώνει υπό την αιγίδα της ηθοποιού Ιζαμπέλ Ατζανί δημοπρασία με φούστες διάσημων Γαλλίδων από τον κινηματογράφο (Καρόλ Μπουκέ, Φανί Αρντάν, Σοφί Μαρσό...), την τηλεόραση, τη λογοτεχνία (Ελιζαμπέτ Μπαντιντέρ, Αμελί Νοτόμπ), τη μουσική (Ζαζί, Σαρλότ Γκενσμπούρ).

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν για την ενοικίαση διαμερισμάτων-κέντρων φιλοξενίας όπου θα διαμένουν γυναίκες θύματα συζυγικής βίας όσο καιρό περιμένουν να βρουν στέγη.

Η Σιχέμ Χαμπσί υπενθύμισε τα τελευταία στοιχεία του εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας και Ποινικής Αντιμετώπισης, σύμφωνα με τα οποία 654.000 γυναίκες δήλωσαν ότι υπέστησαν φυσική ή σεξουαλική βία το 2009 στη Γαλλία, μια αύξηση 15% σε δύο χρόνια.

«Το μήνυμα διαδίδεται: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν έχει θέση σε μία κοινωνία. Η ατιμωρησία για τους δράστες δεν είναι πλέον ανεκτή. Σε αυτή την Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους - τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών.

Στις επιχειρήσεις, τους απλούς πολίτες - να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», τονίζει σε μήνυμά του, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός (bullying), ηθική παρενόχληση (mobbing): Είναι συνήθη δεινά στον εργασιακό χώρο που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, τρεις φορές περισσότερο από ότι οι άνδρες, σε ποσοστά που αγγίζουν το 50% των εργαζομένων γένους θηλυκού σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποσοστά πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα σύμφωνα με εγχώρια έρευνα.

Αυτό είναι το φετινό θέμα της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών» που έρχεται να φωτογραφίσει το πρόβλημα, τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται, τις ψυχοσωματικές συνέπειές του και ποια αντιμετώπιση μπορεί να έχει μέσα από έναν οδηγό συμπεριφοράς.

Ειδικότερα στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων, το μεγάλο πρόβλημα της υπο-καταγραφής, η έλλειψη επίγνωσης του προβλήματος από εργοδότες και εργαζόμενους καθιστούν αδύνατη την ολοκληρωμένη καταγραφή του προβλήματος και σαφώς την αντιμετώπισή του.

Παρόλα αυτά, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας εκτιμά από τις επαφές της -στο πλαίσιο έρευνας του ευρωπαϊκού προγράμματος Δάφνη ΙΙΙ (2007 - 2013)- ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων στην Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού έχει υποστεί τέτοιες συμπεριφορές.

Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν και στις συζητήσεις με μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Μιλάμε για εργαζόμενες σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα), στον κλάδο του εμπορίου, πωλήτριες, γραμματείς, εργαζόμενες στον τουρισμό.

Οπως σημειώνει η κ. Παναγιώτα Φίτσιου, συντονίστρια του προγράμματος και ψυχολόγος της Εταιρείας "αν και δεν υπάρχουν οργανωμένες καταγραφές για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα ποσοστά, όλα τα συνδικάτα υπογράμμισαν ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καταγραφής, το οποίο σχετίζεται με το φόβο των γυναικών ότι εάν αναφέρουν κάτι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα υποφέρουν από αντίποινα".

Νόμος για τη Βια κατά των γυναικών

Το πρόβλημα του φόβου αποπειράται εν μέρει να αντιμετωπίσει ο Νόμος στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (στην οικογένεια, την εργασία, την κοινωνία) της Γ.Γ. Ισότητας, όπου έχει προταθεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης (δηλαδή να μην καλείται το θύμα να αποδείξει ότι λέει την αλήθεια, αλλά να καλείται ο φερόμενος σαν θύτης να αποδείξει ότι δεν έχει προβεί στο αδίκημα) να ισχύσει και για την ποινική διαδικασία.

Συγχρόνως σε περιπτώσεις διακρίσεων ή παρενόχλησης προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα και ενώσεις να ασκούν οι ίδιες τα νόμιμα δικαιώματα του θύματος χωρίς να αποκλείεται η άσκηση των ίδιων δικαιωμάτων και από το θύμα.

Με αυτόν τον τρόπο τα θύματα θα μπορούν να ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους χωρίς να φοβούνται αντίποινα και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει στην επιφάνεια το κρυμμένο πρόβλημα στην Ελλάδα.

Τα επίσημα στοιχεία

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τα περιστατικά που καταγράφονται από αυτές τις δυο επίσημες πηγές δεν ξεπερνούν τα τρια ετησίως.

Κατά το χρονικό διάστημα 1921 - 1968 δημοσιεύθηκαν οκτώ σχετικές δικαστικές αποφάσεις και στο διάστημα 1997 - 2001 έξι. «Προφανώς η εικόνα απέχει πολύ από την πραγματική έκταση του φαινομένου» καταγράφεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν "γυναίκες που απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις των οποίων η σχέση εργασίας είναι επισφαλής". Στον δημόσιο τομέα οι καταγγελίες αφορούν και "σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν εκ μέρους συναδέλφων τους, ευρισκομένων στην ίδια ιεραρχική βαθμίδα με εκείνες".

Στη μόνη επιδημιολογική έρευνα στην Ελλάδα που έγινε από το ΚΕΘΙ το 2004, το 10% των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφεραν προσωπική εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και το 15% ανέφερε έμμεση γνώση από άλλες περιπτώσεις. Οι νεώτερες γυναίκες ( 16 - 25 ετών ) έχουν πιθανότητα να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά 57,6%. Πολύ υψηλότερα είναι τα ποσοστά ηθικής παρενόχλησης (mobbing) και εκφοβισμού (bullying).

Ενας οδηγός που έχει δημιουργήσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός Mental Health Europe, δίνει τη δυνατότητα στις εργαζόμενες να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ο ίδιος οδηγός είναι εξίσου χρήσιμος για τους εργοδότες καθώς παρουσιάζονται καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόσουν για πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης των γυναικών στην εργασία.

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στην πρόληψη και αντιμετώπισή του καθώς -όπως αναφέρεται- «οι γυναίκες διστάζουν να αναφέρουν την παρενόχληση ενδυναμώνοντας το θύτη και κρατώντας το στόχο σιωπηλό και υποτελή.

Αυτός ο κύκλος κακοποίησης και σιωπής φαίνεται πως είναι η αιτία για την έλλειψη εμπειρικών δεδομένων».

Ως ηθική παρενόχληση (mobbing) εκλαμβάνονται τα συνεχή αρνητικά σχόλια ή κριτική, η απομόνωση, η διάδοση κουτσομπολιού ή ο εξευτελισμός των ατόμων. «πως και οι ιοί» σημειώνεται«απαιτεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί».

Συνήθως αφορά χώρους εργασίας με ανεπαρκή διοίκηση χωρίς δεξιότητες για την επίλυση διαφορών. Ακόμη χειρότεροι είναι χώροι εργασίας όπου η διοίκηση εσκεμμένα χρησιμοποιεί τακτικές ηθικής παρενόχλησης για να απομακρύνει προσωπικό. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου ο εργοδότης εκφοβίζει τον εργαζόμενο ώστε να φύγει από την εργασία του αντί να τον απολύσει.

Ως εκφοβισμός (bullying) εκλαμβάνεται η επιθετική συμπεριφορά μέσω εκδικητικών, μνησίκακων, κακόβουλων ή εξευτελιστικών προσπαθειών για να υποβιβασθεί ένα άτομο ή ομάδα εργαζομένων.

Πρόκειται για επιθέσεις που αφορούν στην προσωπική ή επαγγελματική απόδοση και είναι συνήθως απρόβλεπτες, παράλογες, άδικες. Τα άτομα που εκφοβίζουν μειώνουν συστηματικά το άτομο-στόχο για να διαβρώσουν την όποια υποστήριξη αυτό αναζητήσει αργότερα.

Δυσφημίζουν το στόχο τους σε συναδέλφους, διοίκηση, εκπροσώπους συνδικάτων. Η διοίκηση και τα συνδικάτα αποσύρουν την υποστήριξή τους και τελικά συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον του στόχου. Οι συνάδελφοι φοβούμενοι για τον εαυτό τους κοιτάνε από την άλλη μεριά ή συμμετέχουν ενεργά. Η ομάδα επιτίθεται εναντίον του ατόμου.

Η βία μπορεί να είναι λεκτική με βρισιές, προσβολές, χρήση υποτιμητικής γλώσσας, ή με απειλητική συμπεριφορά, δηλαδή χτυπήματα σε έπιπλα, κούνημα της γροθιάς, πέταμα ή καταστροφή αντικειμένων και αποκορύφωμα τη σωματική επίθεση.

Αγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα, αϋπνία, μελαγχολία και απάθεια, γνωστικές επιπτώσεις όπως προβλήματα συγκέντρωσης, ανασφάλεια και έλλειψη πρωτοβουλιών, μείωση ικανοποίησης στην εργασία, επικίνδυνη συμπεριφορά και ροπή προς ατυχήμετα, επιβλαβείς συνήθειες, όπως αύξηση καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη συγκέντρωσης και μείωση αυτοπεποίθησης, προσωπική απόσυρση και κοινωνική απομόνωση, αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή και ιδιωτική ζωή, ανυπόφορη πίεση στις σχέσεις, είναι οι επιπτώσεις του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στην ψυχική υγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοκτονίες αποδίδονται στον εργασιακό εκφοβισμό. Κάποια σοβαρά προσβεβλημένα άτομα δεν επιστρέφουν ποτέ στην εργασία τους μετά από μακρά απουσία. Σε κάθε περίπτωση, η βία κατά των γυναικών στο χώρο εργασίας είναι πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε μακροχρόνια ανεργία και εντέλει στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμεση αντιμετώπιση του θύτη, χωρίς δικαιολογίες και προσποίηση ότι δεν συνέβη τίποτα, και η δημοσιοποίηση στους συναδέλφους της κατονομασμένης πράξης του είναι επιβεβλημένη. Κάθε γυναίκα που υφίσταται παρενόχληση πρέπει να θυμάται ότι η απομόνωση προστατεύει αυτόν που την παρενοχλεί, ενώ τον αποδυναμώνει η δημοσιοποίηση των πράξεών του.

Ο σχετικός οδηγός συμπεριφοράς προτείνει στις γυναίκες θύματα να κάνουν τίμιες και άμεσες δηλώσεις, να απαντούν άμεσα και απερίφραστα απαιτώντας με σοβαρότητα να σταματήσει η παρενόχληση, χωρίς να απαντούν στις δικαιολογίες αυτού που τις παρενοχλεί, επαναλαμβάνοντας αν χρειαστεί ότι το θέμα είναι η ενοχλητική συμπεριφορά του ενιχύοντας τα επιχειρήματα και με τη γλώσσα του σώματος: βλεμματική επαφή, ψηλά το κεφάλι, πίσω οι ώμοι με δυνατή και σοβαρή στάση.

http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_9124.html

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΜΙΤΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Στο νοσοκομείο «Νίμιτς» μεταφέρθηκε εσπευσμένα το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος...





http://fimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_1748.html




Επιβολή πρόσθετη εισφορά 2% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων


Η λύση της επιβολής πρόσθετης εισφοράς 2% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων για να σωθεί το εφάπαξ και να βγει από την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ , στον διάλογο που θα ξεκινήσει σύντομα η κυβέρνηση με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου θα προταθεί η λύση της επιβολής εισφοράς 2% σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ του εφάπαξ και η παρακράτηση ενός ακόμη μισθού (του δεύτερου) στους νεοεισερχομένους .

Στόχος είναι  να αυξηθούν σε μόνιμη βάση τα έσοδα του Ταμείου και να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο που θα διευκολύνει την καταβολή του εφάπαξ στο μέλλον. Σημειώνεται πως ως το τέλος του 2010 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 42.000. Οι περισσότερες είναι αιτήσεις δασκάλων και καθηγητών, ενώ κύμα εξόδου υπάρχει και στα σώματα ασφαλείας.
http://www.alphatv.gr/Newsroom/Alpha-News/Economy/