Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010




Τέλος στην «αγωνία» του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ζητείται από το Πρωτοδικείο Αθήνας, καθώς δύο εκ των υποψηφίων, που έχουν καταλάβει τη δεύτερη και την τρίτη θέση, φαίνεται πως έχουν διαφορά μόλις μιας ψήφου.


Πρόκειται για τους Βασ. Σπανάκη (Ν.Δ.) και Αρ. Κρεμμύδα (ανεξάρτητος), για τους οποίους ο πρώτος γύρος των προχθεσινών εκλογών δεν έχει τελειώσει, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε. Σε αυτό ζητείται η καταμέτρηση των ψήφων κατ' απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος από τους δύο υποψηφίους καταλαμβάνει τελικώς τη δεύτερη θέση και προχωρά στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να διεκδικήσει τη δημαρχία, αντιμέτωπος με τον Ανδρ. Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ).
Σύμφωνα, πάντως, με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και χωρίς να έχει γίνει η αιτηθείσα επανακαταμέτρηση, δεύτερος με ελάχιστη διαφορά περνάει ο Βασ. Σπανάκης.
Παράλληλα, από χθες ξεκίνησε η διαλογή των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να έχει γίνει η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών που θα περάσουν στον επαναληπτικό γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Προσπάθησε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς

Αναστάτωση από «εισβολή» αγνώστου σε δημοτικό σχολείο στον Αγιο Στέφανο





Αθήνα
Μέσα από το προαύλιο δημοτικού σχολείου στον Άγιο Στέφανο Αττικής πέρασε ένας αλλοδαπός για να καταφέρει να ξεφύγει από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Το περιστατικό συνέβη μπροστά στα έκπληκτα μάτια μικρών μαθητών και των δασκάλων τους, λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης. όταν τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επιχείρησαν να ελέγξουν δυο Αλβανούς, οι οποίοι τη στιγμή εκείνη κινούνταν πεζή σε απόσταση-αναπνοής από το σχολείο. 

Μόλις οι δυο αλλοδαποί αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς ο ένας εξ αυτών μπήκε στο προαύλιο του σχολείου και τράπηκε σε φυγή, ενώ ο συμπατριώτης του συνελήφθη λίγα μέτρα μακρύτερα μετά από καταδίωξη. 

Όπως διαπιστώθηκε ο συλληφθείς δεν είχε άδεια παραμονής στη χώρα μας. 

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν μαζί με τον συμπατριώτη του συμμετείχαν σε αξιόποινες πράξεις.
Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/

«Ιστορικές» στιγμές θα ζήσει η Πάρνηθα


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
«Ανεβαίνουμε πάλι, για να ζωντανέψει η Πάρνηθα». Με αυτό το σλόγκαν, οι διοργανωτές της ανάβασης Πάρνηθας, που αναβιώνει στις 21 Νοεμβρίου, θα καλύψουν την απόσταση των σχεδόν 10 χιλιομέτρων, που θα θυμίσει σε συμμετέχοντες και θεατές τις παλιές καλές εποχές. Τότε που δεκάδες χιλιάδες ανηφόριζαν στο βουνό, για να παρακολουθήσουν αυτοκίνητα και οδηγούς με έντονη προσωπικότητα να πηγαίνουν «τέρμα γκάζι», προσφέροντας απίστευτο, για την εποχή, θέαμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ειδική διαδρομή θα ξεκινήσει λίγα μέτρα μετά το τελεφερίκ της Πάρνηθας και μάλιστα όταν αυτό θα βρίσκεται εν κινήσει. Αυτό θα ισχύει τόσο για την κατηγορία Regularity όσο και για την Sporting, ενώ τα αυτοκίνητα θα ξεκινούν κάθε λεπτό.

Η απόσταση της ειδικής διαδρομής είναι σχεδόν 10 χιλιόμετρα. 
http://www.zougla.gr/

“Τα περίπτερα της Αθήνας”

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010, 17:18
Φωτογραφικό –Ιστορικό Λεύκωμα

Θανάσης Κ. Κάππος

Σελ.160


ΣΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 
Περίπτερο, η αποκάλυψη 
Το περίπτερο είναι ο χώρος που σημάδεψε την παιδική κι εφηβική μου ηλικία, και ο τίτλος ενός αφηγήματος μου, όπου καταγράφεται η εμπειρία από εκείνη την ενασχόληση, δίπλα στα μεγαλύτερα αδέλφια, αρχές της δεκαετίας του ΄50. Την ημέρα στο περίπτερο(ένα από τα τρία που είχαν νοικιάσει στην πλατεία Κουμουδούρου-από τις πιο ζωντανές εκείνα τα χρόνια), το βράδυ σε νυχτερινό γυμνάσιο.
Ήταν η εποχή που η Αθήνα άρχιζε σιγά σιγά να παίρνει τη σημερινή –άναρχη- μορφή της, με την αντιπαροχή να στεγάζει αυτούς που εγκατέλειπαν την επαρχία, για μια καλύτερη ζωή, που άλλοι αναζητούσαν στην αγύριστη ξενιτιά.

Για τον εξ΄ επαρχίας δωδεκάχρονο, το περίπτερο ήταν ένα παράθυρο-αποκάλυψη ενός άγνωστου κόσμου, η είσοδος σε μια ανυποψίαστη εφηβεία-με τα συν και τα πλην.

Τα περίπτερα ήταν νοικιασμένα από αναπήρους πολέμου, που απ΄ ό,τι γνώριζε τους είχαν παραχωρηθεί αντί σύνταξης, από το κράτος. Από ποιους πολέμους-εδώ υπήρχε μια ασάφεια. Το βέβαιο πάντως είναι ότι σ΄ αυτούς δεν περιλαμβάνονταν κομμουνιστές(που, ως γνωστόν, μετά τον εμφύλιο και την πτώση της χούντας του 1967, ήταν υπό διωγμό).Εξ ου και η ρετσινιά ότι οι περιπτεράδες, μαζί με τους θυρωρούς και τους ταξιτζήδες ήταν υπό χαφιέδες της αστυνομίας.

Περιορισμένο, σε σχέση με το σημερινό περίπτερο, τότε το σχήμα του, όπως και τα προϊόντα που διέθετε:Tσιγάρα, εφημερίδες και κάτι ψιλικά. Το καλό γι΄ αυτόν που δούλευε, ήταν ότι μπορούσε να κάθεται, και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι τιμές παρέμεναν οι ίδιες. Το κακό, ότι αισθάνονταν εγκλωβισμένος, καθώς του ήταν αδύνατον να το εγκαταλείψει χωρίς να αφήσει αντικαταστάτη.

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ μια Ελλάδα χωρίς περίπτερα-κυρίως σε γειτονιές, όπου δημιουργείται και προσωπική σχέση μεταξύ πελατών και περιπτεράδων, με τους δεύτερους να γνωρίζουν συχνά τι θέλουν οι πρώτοι(κυρίως σε τσιγάρα κι εφημερίδες) χωρίς να το ζητήσουν. Και, επιπλέον, γιατί πολλά είναι ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών κι αργιών.

Εκτιμώ ότι ήταν έξοχη η ιδέα του Θανάση Κάππου να συγκεντρώσει φωτογραφικό και γραπτό υλικό και να παρουσιάσει αυτό το πόνημα, που δεν είναι μόνο η ιστορία του περιπτέρου και του τσιγάρου στην Ελλάδα, αλλά και η ανάπτυξη και η εξέλιξη μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Δημήτρης Γκιώνης
http://www.zougla.gr/

Πιθανολογείται ανακοπή ενώ οδηγούσε

Νεκρός σε τροχαίο ο προπορευόμενος για τη δημαρχία Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας





Αθήνα
Σε τροχαίο δυστύχημα στον Περισσό έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας ο 46χρονος Γιώργος Αποστολάκης, προπορευόμενος με 33,5% για το δήμο Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και τέως δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, πιθανότατα ο 46χρονος έπαθε καρδιακή ανακοπή την ώρα που οδηγούσε με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί το αυτοκίνητό του με άλλα δύο αυτοκίνητα.

Ο Γιώργος Αποστολάκης ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητο, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Τροχαία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231066641

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Αντίο» από τον Γκεμπρεσελασιέ‏...

Όταν πριν από ένα 48ωρο,δήλωνε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να σκεφτεί το τέλος της καριέρας του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το τέλος θα ερχόταν δύο μέρες αργότερα.
Η εγκατάλειψη, όμως, του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ήταν το «κύκνειο άσμα» του Αιθίοπα από τους παγκόσμιους στίβους.
Ο «βασιλιάς» των μεγάλων αποστάσεων προδόθηκε από ένα πρόβλημα στο γόνατο, εγκατέλειψε τον μαραθώνιο στο 25ο χιλιόμετρο και...
 λίγο αργότερα, ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, μάλιστα, ήρθε ως συνέχεια ορισμένων άλλων μικρότερων που τον είχαν ταλαιπωρήσει τους τελευταίους μήνες, τον είχαν αναγκάσει να περιορίσει τους αγώνες και, τελικά, τον έθεσαν οριστικά εκτός μάχης, στα 37 του χρόνια και μετά από μια τεράστια καριέρα.
Η ανακοίνωση του τέλους, μάλιστα, έγινε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, αφού ο Γκεμπρεσελασιέ δεν μπορούσε να κρύψει τα δάκρυά του.
Ο Αιθίοπας παραδέχθηκε ότι είχε δουλέψει πολύ για τον συγκεκριμένο μαραθώνιο, αλλά δεν του βγήκε η δουλειά, παραδέχτηκε ότι δεν είχε συζητήσει με κανέναν την απόφασή του και πρόσθεσε ότι πλέον θα ασχοληθεί με την προσπάθεια να βοηθήσει τους νέους αθλητές.
Όσο για την καριέρα του, οι αριθμοί μιλούν μάλλον από μόνοι τους, αφού ο κορυφαίος δρομέας μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών «μετράει» 27 παγκόσμια και 61 εθνικά ρεκόρ από τα 800 μέτρα ως τον μαραθώνιο, καθώς και 14 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.

http://press-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_2752.html

Ο Απόστολος Γκλέτσος πάει σε δεύτερο γύρο


Στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τη Στυλίδα, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος ο Απόστολος Γκλέτσος και, όπως φαίνεται, είναι πολύ κοντά στο να πετύχει τον σκοπό του.

Ο διάσημος ηθοποιός συγκέντρωσε το 31,7% των ψήφων και ήρθε πρώτος με δεύτερη την κα Αλέκα Καραγεωργίου που έλαβε το 25,9%.

Την επόμενη Κυριακή θα γίνει «ντέρμπι», αλλά ο Γκλέτσος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος με το μέχρι τώρα αποτέλεσμα.
http://www.zougla.gr/

To Ντουμπάι με ομίχλη...

Καταπληκτικές φωτογραφίες από το Ντουμπάι σε...
 μία μέρα με ομίχλη...




Πηγή: endiaferonta.com

http://press-gr.blogspot.com/2010/11/to_08.html

«Ο λαός αποδέχθηκε το μνημόνιο»


Ως ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της προσπάθειας ερμηνεύει ο Σ.Ε.Β. τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, επισημαίνει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και καλεί το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αναλυτικά, ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε τα εξής: «Ο λαός μας αντιμετώπισε ώριμα τα τεχνητά διλήμματα και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Έδωσε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας να απαλλαγεί η χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Αναδέχεται υπεύθυνα το αναγκαίο κόστος αυτής της προσπάθειας -αλλά, δίκαια και αυτονόητα, αδημονεί να δει το αντίκρισμά της. Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσουν οι τομές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία μας. Ωστόσο, πολιτική σταθερότητα χωρίς υγιές πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστημα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του».
http://www.zougla.gr/

«Πάρτε νέα μέτρα τώρα»




Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέρθηκε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρενέβη γνωρίζοντας ότι μετά και το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου, ανακοινώνεται το πραγματικό έλλειμμα της χώρας και ακολουθεί στις δύο ημέρες μετά η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο έχει, ήδη, υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά τις παρεμβάσεις της Τρόικας. Όλα αυτά ενώ αναμένεται την Τρίτη η άφιξη του κλιμακίου από τους δανειστές ως προπομπού της έλευσης της Τρόικας, η οποία καταφθάνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πριν το «μαστίγιο», όμως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φρόντισε να πετάξει το «καρότο» σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2011.

Ο κ. Γιούνκερ, επίσης, επισήμανε ότι το ποσοστό ύφεσης της ελληνικής οικονομίας γα το 2010 και συνδύασε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με την εικόνα που θα πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες αλλά σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διατυπωθεί επίσημα και ανεπίσημα σχετικά με την κάλυψη του επιπρόσθετου ελλείμματος που θα πλησιάσει το 16%, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στη δραματική μείωση των εξόδων στις ΔΕΚΟ καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών.

Οι υπουργοί παραγωγικών και μη υπουργείων που συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ήδη πως το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ανά υπουργείο που θα φτάσουν το 2011 στο 40% από το 30% που ίσχυε μέχρι και τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup τη χαρακτήρισε ως επιλογή που δεν είναι προς εξέταση. «Δεν ξέρω κανέναν στην Ευρώπη - και γνωρίζω πολλούς έξυπνους, αξιόπιστους ανθρώπους - που να εξετάζει πραγματικά αυτή την επιλογή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε, δε, αντίθετος στο ενδεχόμενο να γίνει κανόνας η αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ευρωομόλογο

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε, επίσης, υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωομολόγου στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.

«Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε αυτό το θέμα των ευρωομολόγων και θα ήμουν ευγνώμων... αν μπορούσαμε να συστήσουμε μια υποεπιτροπή, μέρος αυτή της επιτροπής, που να ασχοληθεί με ηρεμία με το θέμα, μακριά από τα φώτα των μέσων», δήλωσε.

Τέλος, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
http://www.zougla.gr/

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010


Χρήσιμες οδηγίες προς τους ψηφοφόρους

Από τη νομαρχία Αθηνών

Χρήσιμες οδηγίες προς του ψηφοφόρους εξέδωσε η νομαρχία Αθηνών, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος:

Ώρα ψηφοφορίας


Η ψηφοφορία ξεκινά από ώρα 07:00 έως 19:00 της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010

Πως Ψηφίζουν

Με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.


Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πρώτα ψηφίζουμε για Δήμαρχο και μετά για Περιφερειάρχη.

Ποιοι ψηφίζουν


α) Όλοι οι δημότες του νέου Δήμου που:

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992.

Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της Κοινότητας που από 01.01.2011 θα αποτελούν ένα Δήμο.

β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:

Κατοικούν στην Ελλάδα

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1992.

Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)

γ) Οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992.

Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)

δ) Οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992.

Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Δεν ψηφίζουν

1. Όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα.

2. Όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, δηλαδή:

Οι κάτοικοι του εξωτερικού

Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους

Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερης από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από το Δήμο της περιοχής τους.

Ειδική άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν, μπορούν να ζητήσουν οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών (του Δημόσιου Τομέα) και Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σταυροί προτίμησης


Πάνω στα ψηφοδέλτια θα υπάρχει σχετική ένδειξη για το αριθμό των προβλεπόμενων σταυρών.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το νομό Αττικής. Χωρίζεται σε οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους:

Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους:

Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους:

Αθηναίων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης - Υμηττού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους:

Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς περιλαμβάνει τους Δήμους:

Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.

Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων περιλαμβάνει τους Δήμους:

Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους Δήμους:

Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει τους Δήμους:

Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Ώρα ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία ξεκινά από ώρα 07:00 έως 19:00 της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010

Πως Ψηφίζουν


Με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πρώτα ψηφίζουμε για Δήμαρχο και μετά για Περιφερειάρχη.

Ποιοι ψηφίζουν

α) Όλοι οι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας της οικείας περιφέρειας που

Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1992.
Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της Κοινότητας των περιφερειακών ενοτήτων.
Και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα

Επισημαίνεται ότι οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Δεν ψηφίζουν


1. Όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα.

2. Όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, δηλαδή:

Οι κάτοικοι του εξωτερικού

Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους

Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερης από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από το Δήμο της περιοχής τους.

Ειδική άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν, μπορούν να ζητήσουν οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών (του Δημόσιου Τομέα) και Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σταυροί προτίμησης

Στο παραβάν ψηφοφορίας θα υπάρχει υπό μορφή αφίσας έντυπη ένδειξη με το εξής περιεχόμενο: «ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ σταυρό στον υποψήφιο Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη. ΜΕΧΡΙ …………….. σταυρούς στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους».

Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Ανατολικής Αττικής μέχρι 3 σταυρούς.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέχρι 2 σταυρούς.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων μέχρι 1 σταυρό.

Την ημέρα των εκλογών, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη, η Νομαρχία Αθηνών θα διαθέσει δωρεάν μεταφορικό μέσο για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Νομάρχη Αθηνών στο τηλέφωνο: 210-6914145.

Για το που ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:

Το Δήμο που κατοικούμε

Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςwww.ypes.gr

Την ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αθηνών nom-athinas.gov.gr και

Την τηλεφωνική γραμμή της Νομαρχίας Αθηνών 801 1139 000 με αστική χρέωση, που λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα.
πηγή: e-aftodioikisi


http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/69663/hrisimes-odigies-pros-tous-psifoforous/