Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Βάζει υποψηφιότητα στα 97 χρόνια του


Αντιμέτωπος με τον… εγγονό του θα βρεθεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ο 97χρονος, Δημήτρης Κορομηλάς, από την Καλαμάτα.

Ο ηλικιωμένος, παλιός αντάρτης και βιοπαλαιστής, δεν το βάζει κάτω και θέτει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλαμάτας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Νίκο Διασάκο.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει: «Θέλω να παλέψω με τη ζωή, να την εκδικηθώ και όχι να με εκδικηθεί. Η ζωή θέλει πάλεμα για να την αισθανθείς, για να την καταλάβεις. Δεν πρέπει να την αφήσεις να τρέχει μόνη της».

Εμείς να του πούμε ένα μπράβο μέσα από την καρδιά μας!
http://www.zougla.gr/

Από 17 ώς 28 Νοεμβρίου

Παραστάσεις σύγχρονου χορού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης



To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τρεις ομάδες Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, σε τρεις διαφορετικές χορογραφίες, που αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και την πολυμορφία της σύγχρονης ισραηλινής σκηνής.

Οι χορογράφοι Αρκάντι Ζάιντες με το Quiet και οι Νιβ Σάινφελντ και Όρεν Λαόρ με το Post-Martha παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα, ενώ η Γιασμίν Γκόντερ επιστρέφει με τη νέα της δυναμική χορογραφία Love Fire.

Από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Ιδρύματος οι ταλαντούχοι και βραβευμένοι χορογράφοι θα μας παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους για τις συγκρούσεις και τη κοινωνική κατάσταση στη χώρα, τον τρόπο που μπορεί να αποδοθεί ένα κλασικό σύγχρονο θεατρικό έργο σε μία παράσταση χορού, τις σημερινές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τρεις νέες παραγωγές με διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, χιούμορ, τόλμη, ποιητική διάθεση, χορευτική δεινότητα, ανατροπές, εντάσεις και εκρήξεις και πάνω από όλα ένα φρέσκο χορογραφικό λεξιλόγιο που σίγουρα θα απολαύσουμε και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας στο σύγχρονο χορό.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231065434#ixzz13z1nLChY

MotoGP: O Lorenzo κέρδισε στην Πορτογαλία


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Στην πίστα του Estoril πραγματοποιήθηκε ο προτελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσικλετών, που έκρυβε πολλές εκπλήξεις εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτή ήταν και η αιτία που δεν έγινε κατατακτήριες δοκιμές και η σειρά εκκίνησης βασίστηκε σε δεδομένα των ελεύθερων δοκιμαστικών.

 
 
               Το βάθρο με τους νικητές στην Πορτογαλία  

Με τους αναβάτες λοιπόν να οδηγούν στο… άγνωστο ή μάλλον βασισμένοι σε δεδομένα προηγούμενων ετών, το θέαμα ήταν ικανοποιητικό και τελικά νικητής αναδείχτηκε ο Lorenzo. 

Ο Ισπανός αναβάτης πέρασε τον Rossi στα μέσα του αγώνα και χωρίς δυσκολία είδε πρώτος την καρό σημαία κατακτώντας την 8η φετινή του νίκη στέλνοντας και το μήνυμα ότι, δεν είναι τυχαία φέτος παγκόσμιος πρωταθλητής. 

Πίσω του τερμάτισε ο Ρόσι που δεν έδειξε να είναι σε θέση να κερδίσει τον αγώνα. Μεγάλη «μάχη» έγινε για την 3η θέση, όπου Dovizioso και Simoncelli τα έδωσαν όλα για όλα αλλά τελικά στο βάθρο με τους νικητές ανέβηκε ο πρώτος. Ακολούθησαν Heyden, De Puniet και Edwards. 

Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή στην πίστα της Βαλένθια.


http://www.zougla.gr/

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας


Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας έγραψε την Κυριακή η Dilma Rousseff, η οποία, όπως ανακοίνωσε η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

Στο 73% των καταμετρημένων ψήφων η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος συγκέντρωνε ποσοστό 53,2%.

Στον πρώτο γύρο, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, η Rousseff κέρδισε το 47% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός της Jose Serra είχε λάβει το 33% των ψήφων.

Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας, που αντικαθιστά τον Luiz Inacio Lula da Silva, ο οποίος δεν μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα αφού είχε συμπληρώσει δύο διαδοχικές θητείες, θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
http://www.zougla.gr/

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

«Ευ αγωνίζεσθαι» στον κόσμο από την Αθήνα
Με ρεκόρ συμμετοχής, επώνυμους δρομείς αλλά και νέο ρεκόρ χρόνου διεξήχθη ο 28ος Κλασσικός Μαραθώνιος, με την ελληνική πρωτεύουσα να στέλνει ανά τον κόσμο το μήνυμα το «ευ αγωνίζεσθαι»! Πρώτος τερμάτισε ο Ρέιμοντ Μπεντ από την Κένυα, ενώ τα πρώτα μετάλλια απένειμε ο Κάρολος Παπούλιας.

Η Αθήνα έζησε μέρες Ολυμπιακών Αγώνων, με περισσότερα από 20.000 άτομα από 88 χώρες να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους τόσο στην κλασσική διαδρομή όσο και στις κούρσες των 5 και 10 χλμ.. Στους δρόμους βγήκαν αθλητές, πολίτες κάθε εθνικότητας και κάθε ηλικίας, καθώς καιεπώνυμοι όπως πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες.

Η κλασσική διαδρομή ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:00 από τον Τύμβο του Μαραθώνα, με τον Ρέιμοντ Μπεντ να τερματίζει σε 2:12.40σπάζοντας το ρεκόρ του 2008 που κατείχε ο Πολ Λεκουράα (2:12.42). Ωστόσο, δεν πλησίασε την κορυφαία επίδοση που πέτυχε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Ιταλός Στεφάνο Μπαλντίνι, με 2:10.55.

Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός νικητήςΤζόναθαν Κιπκουρίρ που... «ξέμεινε» από δυνάμεις λίγο μετά το ξενοδοχείο Χίλτον και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Έντουιν Κιμουτάι. Ο πρώτος Έλληνας που πέρασε την γραμμή του τερματιμού ήταν ο Μιχάλης Φαρμάκης

Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ράσα Ντραζνταουκάιτε από τη Λιθουανία με 2:31.06, που αποτελεί ρεκόρ, ενώ ακολούθησαν οι Όλγα Γκλοκ από την Ρωσία και η Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο.Πρώτη Ελληνίδα ήταν η Κωνσταντίνα Κεφαλά, που συμμετείχε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο.

Ο Κάρολος Παπούλιας και ο Παύλος Γερουλάνος απένειμαν τα μετάλλια στους τρεις πρώτους, ενώ ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς στο Παναθηναϊκό Στάδιο χειροκροτούσε.

Στον αγώνα των 5 χλμ. τερμάτισε στην πρώτη θέση ο Χριστόφορος Μερούσης, ενώ νικητής στα10χλμ. ήταν ο Θεοδόσης Κάλδης.

Στον ίδιο αγώνα πήρε μέρος και ο πρωθυπουργός, καθώς επίσης και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εξωτερικών. «Eίναι μεγάλη χαρά που είχα την ευκαιρία να τρέξω έστω αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, αυτή την ιστορική ημέρα, που προβάλει την Ελλάδα, την Ελλάδα που έχει και αυτή το δικό της μαραθώνιο, αλλά που σίγουρα όλοι μαζί θα τερματίσουμε και ελπίζω το γρηγορότερο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μαραθώνιος συνχίζεται μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι τερματισμοί δρομέων στο Καλλιμάρμαρο, κάνοντας την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γι’ αυτό το μοναδικό στον κόσμο αθλητικό γεγονός με τις ιστορικές καταβολές και το πολυσυλλεκτικό κοινό του.

Άλλωστε, με αφορμή και την επέτειο των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα και το «νενικήκαμεν» του Φειδιππίδη, η φετινή μεγάλη γιορτή του Μαραθώνιου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Είναι ενδεικτικό πως η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, η Google, έχει αφιερώσει σήμερα το λογότυπό της στην επέτειο: χρησιμοποεί γραμματοσειρά που παραπέμπει στα αρχαία ελληνικά και απεικονίζει τον πρώτο μαραθωνοδρόμο, τον Φειδιππίδη!

http://www.star.gr/sports/66484/
Οι επώνυμοι λαχάνιασαν τον Μαραθώνιο
Δρομείς με... ονοματεπώνυμο ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Βέβαια, δεν δοκίμασαν τις αντοχές και τις δυνάμεις τους στην κλασσική διαδρομή, αλλά προτίμησαν τα... «σιγουράκια» των 5 και 10χλμ.!

Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου, που με μαύρο σορτς και μαύρο ελαστικό μπλουζάκι έτρεξε στα 10χλμ. έχοντας ως αντιπάλους την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Με μπλε σορτσάκι και πράσινο μπλουζάκι η κα. Μπιρμπίλη έκανε ασκήσεις για ζέσταμα όπως ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Δρούτσας ήταν πιο... low profile και ντύθηκε με μαύρη φορμίτσα και αναμνηστική μπλε μπλούζα του Μαραθωνίου. Αφού τερμάτισε, ο υπουργός Εξωτερικών και οπρωθυπουργός το έριξαν στο... μπλα μπλα στο Καλλιμάρμαρο!

Στους δρόμους βγήκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ελέω και τις υποψηφιότητάς του για περιφερειάρχης Αττικής. Τέτοια περιοδεία τρέχοντας αποκλείεται να έχει ξανακάνει... Στα μαύρα-μπλε ντύθηκε ο Άδωνις και από το πλευρό του δεν έλειψε -φυσικά- η Ευγενία Μανωλίδου!

Παρά τις υποχρεώσεις με την μαγειρική, η μαέστρος - κριτής - παρουσιάστρια - μητέρα και σύζυγος έβαλε μαύρη φορμίτσα, λευκή μπλούζα και γυαλί ηλίου με φούξια σκελετό (με αυτό την έχουμε ξαναδεί!) και έτρεξε -πάντα- στο πλευρό του συζύγου.

Στην διαδρομή των 5χλμ. -το είπε και το έκανε- έτρεξε η Μαρία Μενούνος, έχοντας συμπαραστάτες τους γονείς της! Η σέξι δημοσιογράφος που «μαγεύει» τις ΗΠΑ έβαλε μαύρο κολάν και ροζ ελαστικό μακρυμάνικο, ενώ κρατούσε στο χέρι της μια ελληνική σημαία, κάτι που άλλον επώνυμο δεν είδαμε να κάνει...

Στο τρέξιμο το έριξε και η πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ και νικήτρια του «Dancing With The Stars», Έρρικα Πρεζεράκου, που προτίμησε ροζ φανελάκι που αποκάλυπτε ολίγον τι από τους κοιλιακούς της. Εκεί ήταν και η Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, με μαύρη φόρμα και μπλε μπλούζα.

http://www.star.gr/

Με σορτσάκι και mp3 στους δρόμους ο πρωθυπουργός!
Με μαύρο αθλητικό outfit, γυαλί ηλίου και πορτοκαλί αθλητικό πατούμενο, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε μέρος στην διαδρομή των 10χλμ. στο πλαίσιο του Μαραθώνιου της Αθήνας! Μάλιστα, φρόντισε να έχει και τσαντάκι μέσης, από το οποίο ξεχώριζε το mp3 playerμε τα πορτοκαλί ακουστικά, ενώ στην ίδια κούρσα έτρεξαν η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δημήτρης Δρούτσας.

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών μεταξύ των δρομέων ήταν γνωστή εδώ και λίγες ημέρες. Πάντως, στην γραμμή εκκίνησης ο κ. Παπανδρέου ξεχώριζε από τους υπόλοιπους - είναι και το πρωθυπουργικό παράστημα βλέπετε, που τον έβαλε μπροστά μπροστά και όχι πιο πίσω...

Μαύρο το σορτσάκι, μαύρο το ελαστικό κοντομάνικο, μαύρο και το γυαλί ηλίου του Γιώργου Παπανδρέου, που μάλλον ντύθηκε ανάλογα με την μαύρη μαυρίλα που έχει πλακώσει τους πολίτες με τα μέτρα.

High νότα πάντως ήταν τα πορτοκαλί αθλητικά, ενώ high tech νότα ήταν το mp3 player, τα ακουστικά του οποίου μάλιστα ήταν στο ίδιο χρώμα με τα πρωθυπουργικά πατούμενα.

Μετά από μερικές ασκήσεις για ζέσταμα, ο κ. Παπανδρέου πήρε θέση και άρχισε να τρέχει στους δρόμους της Αθήνας! Είδατε τι έκανε τόσο κανό και τόσο κολύμπι όσο το καλοκαίρι; Όχι παίζουμε! Πώς να μην φοβηθεί μετά η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ στην Ε.Ε. τον τόσο fit πρωθυπουργό μας;

Πάντως, κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε λεπτό τα ακουστικά από τα αυτιά. Μήπως τρέχει καλύτερα μετά μουσικής ή μήπως ήταν ένας τρόπος... ηχομόνωσης από όσα θα άκουγε να λένε οι πολίτες;

Στην ίδια κούρσα είδαμε και την υπουργό Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά χωρίς τα παπούτσια - σήμα κατατεθέν που φορά από το Προεδρικό Μέγαρο μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Για την περίσταση, η κυρία της «πράσινης ανάπτυξης» έβαλε μπλε σορτσάκιλαχανί μπλουζάκιγκρι απλό λιτό κι απέριττο αθλητικό και έπιασε το μαλλί κότσο.

Πάντως, πλάκα θα είχε ο κ. Παπανδρέου να κουβαλήσει σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο να τρέξει... Κάτι τέτοιο άλλωστε συζητούσαν στα «πηγαδάκια» δρομείς και θεατές, με κάποιους να λένε πως θα ήταν μια καλή... πρόβα, σε περίπτωση που ο λαός ξεσπάσει!

http://www.star.gr/

Η Kim Kardashian μαγνητίζει τα βλέμματα


Η διάσημη τηλεπερσόνα ξέρει το παιχνίδι των κοσμικών media καλύτερα από τον καθένα. Η Kim Kardashian τις τελευταίες μέρες κάνει συνέχεια εντυπωσιακές εμφανίσεις κερδίζοντας δημοσιότητα από το τίποτα.

  

Πάλι χτες φόρεσε ένα διάφανο μαύρο top και μια στενή φούστα με ψηλές γόβες και όλες οι κοσμικές στήλες της Αμερικής ασχολούνται με το πόσο όμορφη είναι, πόσο καλό της έχει κάνει το γυμναστήριο και άλλα πολλά. 
http://www.zougla.gr/
Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Μοσχάτο και Ταύρο





Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Άρης Κρεμμύδας με τους "Πολίτες Μπροστά"
σας προσκαλούν στις Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις:


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΜΟΣΧΑΤΟ


Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ -ΤΑΥΡΟΣ


ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ


http://www.facebook.com/event.php?eid=166543263364633
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ 



Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας την ημέρα των εκλογών, σας ενημερώνουμε για τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου:


Ελέγξτε σε πιο εκλογικό τμήμα (σχολείο - αίθουσα) ψηφίζετε (πατήστε ΕΔΩ  )
(βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε).

Για ακόμα πιο έγκυρη αναζήτηση του εκλογικού τμήματος που ψηφίζει ο κάθε πολίτης, σας παραπέμπουμε στην ακόλουθη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αφού καταχωρήσετε τα στοιχεία σας,  συνεχίζοντας στην αναζήτηση θα μπορέσετε να πληροφορηθείτε ΑΜΕΣΑ σε ποιον Δήμο, σε πιο σχολείο, σε ποια διεύθυνση και σε ποια αίθουσα θα ψηφίσετε, χωρίς ταλαιπωρία και κόπο
(πατήστε ΕΔΩ για την αυτόματη αναζήτηση του εκλογικού τμήματος που θα ψηφίσετε) 


http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Μαραθώνιος 2.500 χρόνια μετά




Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τι συμβαίνει στο Καλλιμάρμαρο


Το επίκεντρο της προσοχής γίνεται για άλλη μια φορά την Κυριακή η Αθήνα, αυτή τη φορά, όμως, για καλό.

Αθλητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα για να τιμήσουν την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα με τη συμμετοχή τους στον 28ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Ο αγώνας διεξάγεται παραδοσιακά κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου - εκτός από φέτος - προς τιμήν του δρομέα-στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, το 490 π.Χ. ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα.

Η σημασία που δίνεται σε όλο τον κόσμο για τον φετινό μαραθώνιο δρόμο, ο οποίος θα διεξαχθεί στην κλασσική διαδρομή, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον αγώνα ο αριθμός των συμμετοχών αυξήθηκε κατά 200% σε σχέση με το 2009 (από τις 4.500 στις 12.000). Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι, μάλιστα, να αλλάξουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της εκκίνησης.

Έτσι οι αθλητές θα ξεκινήσουν κατά κύματα, βάσει χρόνου, με αποτέλεσμα μέσα σε 19 λεπτά, όσα και θα χρειαστούν, δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση να σχηματιστεί μια εντυπωσιακή ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα μήκους 8 χιλιομέτρων, από τον Μαραθώνα έως τη Νέα Μάκρη.

Η πολυπληθέστερη αποστολή είναι από την Αμερική, 2.200 συμμετοχές, ακολουθούν οι Γερμανοί με 1.778 συμμετοχές και οι Βρετανοί με 716. Συνολικά οι συμμετοχές προέρχονται από 88 χώρες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αφού στις γραμμές της εκκίνησης θα βρεθούν αθλητές ακόμα και από το Ιράκ, τη Σρι Λάνκα, το Περού και το… Παλάου!

Την Κυριακή, όμως, ο ΣΕΓΑΣ, ο επίσημος διοργανωτής του κλασικού μαραθωνίου, έχει προνοήσει ώστε να δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε ερασιτέχνες αθλητές, σε απλούς πολίτες ακόμα και σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών να πάρουν τη χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού, με τους δύο λαϊκούς αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων, στους οποίους αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 8.500 άτομα. Από τον αγώνα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα παιδιά των Special Olympics, οι οποίοι το 2011 θα διεξαχθούν στην Αθήνα. Τα παιδιά αυτά θα τρέξουν για 1.000 μέτρα αρχής γενομένης από τις στύλες του Ολυμπίου Διος.

Άλλος ένας αριθμός που αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο φετινός Μαραθώνιος είναι οι 1.800 εθελοντές που θυμίζουν σε όλους ημέρες Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 10% εξ αυτών προέρχεται από το εξωτερικό, το 65% είναι γυναίκες και το 40% ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Οι επώνυμοι του Μαραθωνίου

Όποιος βρεθεί, πάντως, στο Καλλιμάρμαρο την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να δει με αθλητική περιβολή να τρέχουν στο μαραθώνιο, τα 5 ή τα 10 χιλιόμετρα, μεταξύ άλλων, πολιτικούς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους, πρώην ποδοσφαιριστές και πρεσβευτές.

Κορυφαία συμμετοχή από Ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξάλλου φημίζεται για την αγάπη του προς την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική, ενώ μαζί του στα 10 χιλιόμετρα θα τρέξει και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Πέντε χιλιόμετρα αναμένεται να τρέξουν η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Γιόζεφ Τοτ, η πρόεδρος του ιδρύματος «Κάνε Μια Ευχή Ελλάς» Γκαμπριέλα Καλίνι Πετζετάκι και η πρέσβης της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνεζ.

Πιο τολμηροί και έτοιμοι να τρέξουν τα 42.195 μ. της κλασικής διαδρομής είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Σμπόγκαρ, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Μίχαελ Λίνχαρτ, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, Φερνάντο Τουρό Χομέντες, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη Σιγκαπούρη, Ανδρέας Γκόρος, ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Πέτερ Χέιλ και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιβάν Ελγκέρα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Σερβίας θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε μαραθώνιο, όπως και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν.

Η ιστορία 
Ο Μαραθώνιος προέρχεται από κατόρθωμα του Φειδιππίδη, του Έλληνα αγγελιοφόρου που στάλθηκε από την πόλη του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει ότι οι Πέρσες νικήθηκαν στη μάχη του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, μετά το πέρας της μάχης έτρεξε πάνοπλος ως την πόλη της Αθήνας καλύπτοντας σε μερικές ώρες την απόσταση των 40 χιλιομέτρων και όταν έφθασε αναφώνησε «Χαίρετε! Νενικήκαμεν!».

Στην πραγματικότητα όμως το όνομα του στρατιώτη αυτού παραμένει άγνωστο. Το όνομα του Φειδιππίδη το γνωρίζουμε χάρη στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν ο αγγελιοφόρος που απέστειλαν οι Αθηναίοι στη Σπάρτη προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βοήθειά της κατά των Περσών. Ο στρατιώτης αυτός έτρεξε έπειτα πίσω, μια συνολική απόσταση πάνω από 240 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή 
Μεταξύ του Μαραθώνα και της Αθήνας υπάρχει η Πεντέλη, γεγονός που σημαίνει ότι ο Φειδιππίδης έπρεπε να τρέξει γύρω από το βουνό.

Η προφανέστερη διαδρομή ταιριάζει σχεδόν ακριβώς με τη σύγχρονη εθνική οδό Μαραθώνα-Αθήνας, που ακολουθεί την εθνική οδό προς τα νότια από τον κόλπο Μαραθώνα και κατά μήκος της ακτής, κατόπιν ένας ομαλός αλλά παρατεταμένος ανήφορος δυτικά προς την ανατολική προσέγγιση στην Αθήνα, μεταξύ των του Υμηττού και Πεντέλης, και έπειτα κατηφορικά προς την Αθήνα.

Αυτή η διαδρομή είναι περίπου 42 χιλιόμετρα και καθορίζει τα πρότυπα για την απόσταση.

Τα πρώτα 4χλμ. παρουσιάζουν κατηφορική κλίση και ακολουθούν περίπου 6χλμ. επίπεδης διαδρομής από την περιοχή του Τύμβου μέχρι τη Νέα Μάκρη. Οι δρομείς στη συνέχεια έχουν να αντιμετωπίσουν έξι χιλιόμετρα με τμήματα ανηφορικής κλίσης ενώ έπεται μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Μέχρι και το 20ο χλμ. οι δρομείς τρέχουν σε ανηφόρα ενώ ακολουθούν μικτού χαρακτήρα τμήματα μέχρι και το Πικέρμι ενώ ανηφόρα είναι και ο δρόμος στο ύψος της Παλλήνης. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ο-31ο χλμ). Όσοι αθλητές καταφέρουν και περάσουν αυτό το σημείο τότε έχουν περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα αφού από εκεί και μετά ακολουθούν επίπεδα και κατηφορικά τμήματα.



Σύγχρονος Μαραθώνιος 
Όταν ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργανωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός, που να συμβολίζει την δόξα της αρχαία Ελλάδας.
Η ιδέα της οργάνωσης του αγώνα του Μαραθωνίου προήλθε από τον Γάλλο Michel Bréal. Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε και από τον Pierre de Coubertin, τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και από τους Έλληνες.

Οι Έλληνες οργάνωσαν ένα αγώνα επιλογής και αυτός ο πρώτος μαραθώνιος κερδήθηκε από το Χαρίλαο Βασιλάκο σε 3 ώρες και 18 λεπτά ενώ ο Σπύρος Λούης ήλθε πέμπτος.

Ο νικητής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Ο μαραθώνιος των γυναικών εισήχθη στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και κερδήθηκε από την Joan Benoit των Ηνωμένων Πολιτειών με χρόνο 2 ωρών 24 λεπτών και 52 δευτερολέπτων.

Ο Μαραθώνιος των ανδρών είναι το τελευταίο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τερματισμό στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο μαραθώνιος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναβίωσε στην παραδοσιακή διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα που τερματίζει στο Παναθηναϊκό στάδιο Το ολυμπιακό ρεκόρ είναι 2:06:32, από το 2008, από τον Κενυάτη Samuel Kamau Wanjiru. 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=193937&cid=4

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Eλληνικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη του Μαραθώνα ξεκινά παγκόσμια περιοδεία.

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, "Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι - 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα" ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του σε κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στης ΗΠΑ στα πλαίσια του 35ου Μαραθωνίου δρόμου Πεζοναυτών της Ουάσινγκτον, αλλά και στο Μαραθώνιο της Βοστώνης που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αγώνες Μαραθωνίου δρόμου παγκοσμίως. Ακόμα είναι προγραμματισμένες προβολές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου όπως στον Καναδά, στην Αυστρία, στην Κίνα, στην Τσεχία, και στη Γερμανία. Το φιλμ αναφέρει τις ιστορικές συνθήκες, τα αίτια, την πολεμική εξέλιξη και τη σύγκρουση στον Μαραθώνα μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 490 π.Χ. Ακόμα είναι γυρισμένο στον τόπο που διεξήχθει η μάχη και αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ πλήθος από αρχαιολογικά ευρήματα ενώ έγιναν και κινηματογραφικές λήψεις στην Περσέπολη, την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Περσικής Αυτοκρατορίας. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται και αποσπάσματα από κείμενα τραγικών ποιητών της αρχαιότητας όπως είναι ο Αισχύλος και αποσπάσματα ακόμα από τους Ηρόδοτο, Πλάτωνα, Ισοκράτη και Παυσανία.


http://whitetoweraris.blogspot.com/2010/10/e.html
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/10/e_8853.html

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΔΙΔΥΜΑ:ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ

Αυτό είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Μια μητέρα στηΒρετανία η 21χρονη Shirley Wales γέννησε με καισαρική τομή δίδυμα. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι το αγοράκι γεννήθηκε μαύρο και το κοριτσάκι λευκό. Όπως αποκαλύπτει η ευτυχισμένη μαμά ο γυναικολόγος της της είχε πει ότι θα γεννήσει δίδυμα τα οποία θα είναι αντίθετου φύλου. Για το χρώμα όμως δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος...
 Το αγοράκι της, ο Leo, γεννήθηκε πρώτος με σκούρο δέρμα, καφέ μάτια και λεπτά μαλλιά και μετά από λίγα λεπτά έκπληκτοι οι γιατροί είδαν την Hope να βγαίνει με λευκό δέρμα, μπλε μάτια και αραιά μαλλιά. «Είχα πάνω από 100 επισκέπτες τις δύο πρώτες μέρες γιατί δεν πίστευαν ότι τα παιδιά μου ήταν διαφορετικού χρώματος, Μάλιστα ερχόντουσαν να το διαπιστώσουν από κοντά», λέει η μητέρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πάντως το να γεννηθούν δίδυμα με διαφορετικό χρώμα είναι εξαιρετικά σπάνιο. Βέβαια ο πατέρας των παιδιών -με τον οποίο η μητέρα έχει χωρίσει- είναι λευκός. Η μητέρα σε συνέντευξη που έδωσε σε βρετανική εφημερίδα δήλωσε: «Όταν ήμουν έγκυος ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο πατέρας των παιδιών μου είναι δίδυμος οπότε το να αποκτήσω και εγώ δίδυμα το θεωρούσα φυσιολογικό. Όταν μου το επιβεβαίωσε ο γιατρός μου ξετρελάθηκα από τη χαρά μου και ειδικά όταν μου είπε ότι θα είναι ένα αγόρι και ένα κορίτσι», και συνεχίζει: «Τώρα, 14 εβδομάδες μετά τη γέννηση των παιδιών μου ο Leo και η Hope έχουν μετατρέψει τη ζωή μου σε ένα όνειρο. Είναι δύο μικρές ξεχωριστές προσωπικότητες. Φωνάζω τον Leo, Lion (λιοντάρι) και την Hope Happy (χαρά). Είναι δύο μικρά θαύματα».
http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_8369.html

ΕΡΕΥΝΑ:Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΕΧΕΙ...ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω, το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία και οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και αύξηση των ρύπων, υποστηρίζουν βρετανοί και αμερικάνοι επιστήμονες που διατυπώνουν την άποψη ότι η εγκατάλειψη... 
αυτής της πρακτικής θα είχε σημαντικά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Η βάση της άποψής τους είναι απλή: Η μετακίνηση των ρολογιών μία ώρφα πίσω, προσθέτει στην ημέρα πολλές απογευματινές και ενεργοβόρες δραστηριότητες. Ετσι, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε επιστημονική ομάδα του Cambridge καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητοδρόμους. Η διατήρηση της θερινής ώρας θα επέφερε επίσης μείωση των ατυχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, και θα επέτρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να εξοικονομήσει 200 εκατ. στερλίνες, ετησίως. Η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, μέλος της επιστημονικής ομάδας, υπογράμμισε ότι, σε σύγκριση με άλλα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω ενεργειακής αποδοτικότητας και τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διατήρηση της θερινής ώρας στα ρολόγια είναι ένα ιδιαίτερα φθηνό μέσο. Υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής. Επιπροσθέτως, η διατήρηση μίας επιπλέον ώρας με φως ημέρας το απόγευμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων βιταμίνης D και να ενθαρρύνει τον κόσμο να ασκείται περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει χαμηλότερα των βέλτιστων επίπεδα βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για ραχίτιδα. «Πρέπει να είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς μέσο για να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού. Και χωρίς κόστος, μάλιστα. Εδώ, το έχουμε βρει», είπε ο Μάγερ Χίλμαν του Policy Studies Institute στη Βρετανία. Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρόμπερτ Γκρέιαμ του Νοσοκομείου Λένοξ Χιλ στη Ν. Υόρκη επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην πειράζουμε τα ρολόγια το χειμώνα για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να βγει από το σπίτι του για να ασκηθεί. «Πάντα αναζητούσαμε, ως κοινωνία, προσβάσιμες, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Με το να μην μετακινήσουμε πίσω τους δείκτες αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ωρών με φως ημέρας, βρήκαμε πιθανώς την τέλεια παρέμβαση», είπε στο Ρόιτερς, ο δρ. Γκρέιαμ.

http://fimotro.blogspot.com/2010/10/blog-post_7777.html

Μαρία Μενούνος: «δεν έχω χρόνο για παιδιά και οικογένεια»
Υποδοχή που θύμιζε το «Γάμος αλά Ελληνικά» επιφύλασσαν στην Μαρία Μενούνος οι συγγενείς της που έσπευσαν στο αεροδρόμιο. Η σέξι δημοσιογράφος που έχει «μαγέψει» τις ΗΠΑ ήρθε στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο της Κυριακής στον οποίο μάλιστα θα τρέξει μαζί με τους γονείς της!

Καθαρά ελληνική ήταν η υποδοχή της Μαρίας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έσπευσε σύσσωμο το σόι με λουλούδια, σφιχτές αγκαλιές και φιλιά. «Είμαι χαρούμενη που μπορώ να γυρίσω στην Ελλάδα και να σας δω όλους και όλα τα λουλούδια τι ωραία και πολλοί άνθρωποι εδώ πέρα», είπε η Μαρία.

Την επετειακή εκδήλωση του Μαραθωνίου ήρθε να παρουσιάσει η κοπέλα και να τρέξει συμβολικά στην διαδρομή των 5χλμ., όμως, στο αεροδρόμιο δεν ήξερε προς τα πού να τρέξει!

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, η σέξι Μαρία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια να τελειώσει πρώτα τις δουλειές της στις ΗΠΑ.

«Βρήκαμε την ευκαιρία να έρθουμε εδώ με τους γονείς μου να πούμε η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, έχει τα πιο ωραία νησιά, ωραία μνημεία, ιστορία που δεν έχει άλλο κράτος, θάλασσα...», είπε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος στο πρωινό του Mega όπου ήταν καλεσμένη.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως λόγω δουλειάς δεν σκέφτεται προς το παρόν την οικογένεια: «δεν έχω χρόνο για παιδιά και οικογένεια. Αυτό που θέλω να κάνω τώρα είναι να αποδείξω στους γονείς που πως μπορώ να πραγματοποιήσω τα όνειρά τους. Παιδιά μου είναι οι γονείς μου», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον Μαραθώνιο, πάντως, η Μαρία σκοπεύει να κάνει και... ξενύχτι! «Έχω καιρό να δω τον Σάκη και νομίζω ότι θα τον δούμε, όπως και την Άννα», δήλωσε πριν φύγει από το αεροδρόμιο. Εξάλλου, με τον Έλληνα σταρ παρουσίασαν μαζί την Eurovisionτης Αθήνας και οι παλιές καλές φιλίες δεν ξεχνιούνται...

http://www.star.gr/

Αποφεύγει να σχολιάσει τα προσωπικά της


Oλα δείχνουν πως φέτος είναι η χρονιά της Ελένης Φουρέιρα, η οποία απασχολεί συνεχώς τον Τύπο τόσο με τα επαγγελματικά της όσο και με την προσωπική της ζωή.

Η τραγουδίστρια σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Star αποκάλυψε μόνο όσα ήθελε εκείνη: «Είμαι πάρα πολύ καλά, όλα πάνε καλά δόξα τω Θεώ», είπε για τα επαγγελματικά της η τραγουδίστρια, που εμφανίζεται μαζί με την Νατάσσα Θεοδωρίδου, τον Ηλία Βρεττό και τον Κώστα Μαρτάκη.

Παράλληλα, δηλώνει... ξετρελαμένη με τον παρτενέρ της στο «Just The 2 Of Us», Παναγιώτη Πετράκη.
«Αρέσει σε εμένα και σε όλες τις γυναίκες της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όταν, όμως, η κουβέντα έφτασε στα προσωπικά της, η Ελένη ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της.

Μάλιστα, δεν ήθελε καν να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που την θέλουν να έχει χωρίσει, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά! «Θες να με ρωτήσεις κάτι άλλο; Please...», ήταν η αντίδρασή της! «Είμαι πολύ γεμάτη από την δουλειά μου για να συζητήσω για όλα τ’ άλλα».
http://www.zougla.gr/

Εύκολα τα πράγματα για την Κατερίνα


Η Κατερίνα Στικούδη σε συνέντευξή της στο περιοδικό People είπε πως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να μπει στο χώρο του τραγουδιού, αφού στο Mega Star ασχολείται και πάλι με το τραγούδι...

H όμορφη Κατερίνα στο μουσικό σόου «Just the 2 of us» θέλει να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται επειδή πιστεύει ότι θα περάσει καλά, αλλά δεν έχει ως στόχο την νίκη.

Όσο αφορά την οικογένεια δήλωσε ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της, χωρίς να σημαίνει ότι είναι αρνητική με αυτό το θέμα.

Προτεραιότητα στη ζωή της παρουσιάστριας τώρα έχουν τα επαγγελματικά.

http://www.zougla.gr/

Βρήκαν κοίτασμα-μαμούθ πετρελαίου στη Βραζιλία


Η εθνική υπηρεσία πετρελαίου της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου στα ανοικτά της λατινοαμερικάνικης χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την ANP, το κοίτασμα που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και ονομάστηκε Libra ενδέχεται να περιέχει από 3,7 ως 15 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Εκτίμηση της εταιρίας Gaffney, Cline & Associates αναφέρει ότι το πιο πιθανό μέγεθος του κοιτάσματος είναι περίπου στη μέση, 7,9 δις βαρέλια.

Το κοίτασμα βρίσκεται περίπου 180 χλμ. από τις ακτές του Ρίου ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με την υπηρεσία. Το εκτιμώμενο μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από εκείνο του επίσης παράκτιου κοιτάσματος Tupi, που εκτιμάται ότι περιέχει 5 ως 8 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η ανακοίνωση προστίθεται σε μια σειρά ανακαλύψεων κοιτασμάτων-μαμούθ στη Βραζιλία από το 2007. Τα περισσότερα βρίσκονται σε βάθος έως και 7.000 μέτρων και καλύπτονται από παχύ στρώμα αλατιού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η άντληση του πετρελαίου θα είναι δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή.
http://www.zougla.gr/