Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η μεγαλύτερη γαλανόλευκη του κόσμου στο Ηράκλειο


Για μια ακόμη φορά, η μεγαλύτερη ελληνική σημαία ανεμίζει ανήμερα της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στο λιμάνι του Ηρακλείου στο φρούριο του Κούλε, προσελκύοντας χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες που τη θαυμάζουν.

Υπεύθυνος για το πατριωτικό αυτό εγχείρημα είναι ο δύτης Μανόλης Βουτσαλάς. Το μέγεθός της σημαίας είναι 745,5 τ.μ., το βάρος της 200 κιλά, ενώ ως ιστός χρησιμοποιήθηκε ένας γερανός.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=192496&cid=4

Χατζιδάκια μου, Θοδωράκια μου

Βραδιά Ελληνικού Τραγουδιού...
Αυτά τα λιτά έγραφε το πρόγραμμα της εκδήλωσης του Ωδείου Μοσχάτου... τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου...

Ο Μιχάλης Τρανουδάκης στο πιάνο, ο Βασίλης Γραβάνης στα πλήκτρα, η Μαρία Ρουμελίωτη στο ακορντεόν και ο Θανάσης Λατσούδης στην κιθάρα, έδωσαν την ουσιαστική εκκίνηση στην μουσική περιπέτεια της Σκηνής του νέου Πολιτιστικού Κέντρου (Πολυχώρο θα τον αποκαλέσω εγώ).
Η κάπως αμήχανη ατμόσφαιρα του κοινού (έμοιαζε να έχει πέσει σε ένα άγνωστο και αξιοπερίεργο μέρος) άρχισε να αλλάζει όταν από τα χείλη της Σοφίας Μιχαηλίδη τραγουδήθηκαν τα λόγια «από την ωραία πύλη των ματιών σου» αγκαλιασμένα από τις σε Λα μείζονα νότες (θαρρώ) που εξακόντισαν οι μουσικοί πάνω στη σκηνή. 
Το χειροκρότημα ακολούθησε πιο θερμό τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια σε Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που υποδειγματικά ερμήνευσε η Μιχαηλίδου. 
Ειδικά μου άρεσε πάρα πολύ όταν τα πράγματα επήγανε σε πιο ελάσσονα κατάσταση με την Μάγια από τις Μικρές Κυκλάδες (ποίηση Ο. Ελύτη - Τα ρο του έρωτα).
Καλή και η ερμηνεία του νεαρού Δημήτρη Βουτσά σε τρία τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη από τον Ματωμένο Γάμο του Φεντερικο Γκαρσία Λόρκα.
Για τους τέσσερεις μουσικούς που προανέφερα οφείλω να διατυπώσω συγχαρητήρια για την αρτιότητα με την οποίαν έπαιξαν.
Διακριτική, αλλά πολύ καλή και η σύντομη εισαγωγική ομιλία του Γιάννη Ιωαννίδη.
Για λόγους ανωτέρας βίας αναγκάστηκα να φύγω τη στιγμή που η Σοφία Μιχαηλίδου ξαναγύριζε επι σκηνής με την Όμορφη και παράξενη Πατρίδα, και έτσι έχασα την ευκαιρία να έχω το απόσταγμα από μια μουσική βραδιά που τουλάχιστον ξεκίνησε όμορφα.

Μερικές γενικές παρατηρήσεις, τώρα.
Οι πλαϊνές βαθμίδες έχουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα, καθώς δεν συμβαδίζουν και δεν βοηθάμε το φυσιολογικό διασκελισμό του ανθρώπου.
Είναι κάπου 1 ½ αντί 2.
Αυτό, μαζί με το είδος του υλικού από το οποίο έχει κατασκευαστεί ο διάδρομος, δημιουργεί κάποιο θόρυβο.
Μια ιδέα θα ήταν η επένδυση με κάποιο είδος μοκέτας.

Ένα άλλο έχει να κάνει με τον μικρό – αλλά ενοχλητικό – θόρυβο που δημιουργούν όταν κλείνουν οι πόρτες εισόδου στην θεατρική αίθουσα, καθώς και το φως που μπαίνει από το φουαγιέ και ταράξει το ημίφως και τα φωτιστικά εφφέ που κυριαρχούν στην αίθουσα.
Ίσως κάποια stands να δώσουν λύση ή η μη λειτουργία κάποιων φωτιστικών πάνω από τις πόρτες.
Τελειώνω με τον συνολικό ενθουσιασμό μου για το Πολιτιστικό Κέντρο.
Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των μοσχατιωτών, ακόμη και αυτών που έχουν γέφυρες ανοιχτές με τα Γραμματα και τις Τέχνες, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τι αποκτήσαμε!

http://mosxatoupolis.blogspot.com/2010/10/blog-post_28.html

Πρόσκληση σε εκδήλωση Νεολαίας στο Μοσχάτο




Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Άρης Κρεμμύδας με τους "ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ" σας προσκαλούν στο πάρτυ νεολαίας 
την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και ώρα 21:00

Ποτό, συζήτηση, ζωντάνια με καλές μουσικές...

cafe Singita (Χρ. Σμύρνης 90, Μοσχάτο)


Τα 2500 χρόνια του Μαραθώνα στην Ουάσινγκτον...

Μαραθώνας: 2500 χρόνια μετά'', ονομάζεται η πολιτιστική εκδήλωση, που γίνεται στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, με διοργανωτές το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών και το Εκπαιδευτικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας. 
Είναι η 3η κατά σειρά πολιτιστική εκδήλωση στο Καπιτώλιο που αποσκοπεί στην προβολή της Ελληνόγλωσσης Παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού», δηλώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέλλα Κοκόλη. «Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους και νέες, μαθητές και φοιτητές Ελληνο-Αμερικανικής και Αμερικανικής προέλευσης να αναδείξουν το ελληνικό πνεύμα στην Αμερικανική κυβέρνηση».
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μαθητές του Ελληνικού Σχολείου του Potomac στην Washington, του Αγίου Δημητρίου της Jamaica, στη Νέα Υόρκη και η...
 Εκκλησιαστική χορωδία Αγίας Ελένης και Κωνσταντίνου, οι οποίοι μαθητές και θα παρουσιάσουν τη Μάχη του Μαραθώνα μέσα από τα μάτια του Ηροδότου.
«Η νικηφόρα μάχη του Μαραθώνα ήταν καθοριστική για τη διάσωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και την λαμπρή εξέλιξη του ελληνικού κλασσικού πολιτισμού κρίνοντας την τύχη του παγκόσμιου πολιτισμού και ιστορίας», επισημαίνει σε σχετικό μήνυμα ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θ. Γ. Σπυρόπουλος.
«Είναι βαθειά ριζωμένη στην ελληνική και στην παγκόσμια συνείδηση καθώς 2500 χρόνια μετά τιμάται με το Ολυμπιακό άθλημα του Μαραθωνίου στις πέντε ηπείρους. Η συμπλήρωση 25 αιώνων από την ηρωική μάχη των προγόνων μας παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να αναλογισθούμε τον ανεξάντλητο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να συμβάλουμε στην επαναφορά των αξιών αυτών που σήμερα η ανθρωπότητα έχει ανάγκη όσο ποτέ».

http://press-gr.blogspot.com/2010/10/2500_27.html
Ακριβαίνουν πάλι τα τσιγάρα
Μετά τη συμφωνία του υφυπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών αυξάνεται ο φόρος από το 10 στο 20% και έτσι παρά τη μείωση του ειδικού φόρου από το 67 στο 65%, η τιμή των τσιγάρων αυξάνεται.

Αναλυτικά τα λεγόμενα φθηνά τσιγάρα θα πάρουν αύξηση της τάξης των δέκα λεπτών, ενώ τα ακριβά θα αυξηθούν είκοσι λεπτά.

Οι νέες τιμές θα αρχίσουν να μπαίνουν από αρχές Δεκεμβρίου, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ρύθμιση. 


http://www.star.gr/politics/66141
Ήττα - σοκ για Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα
Δεν κατάφερε να κάνει το 2 στα 2 ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα και γνώρισε την ήττα με 73 - 61 από την Μπάμπεργκ. Έτσι, οι Πειραιώτες χαράμισαν την νίκη και την καλή εικόνα που είχαν πετύχει στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κόντρα στη Ρεάλ.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 7 - 12 στο 6’ και έδειχνε πως ήταν θέμα χρόνου να ανέβει η διαφορά πολύ ψηλότερα, αφού η Μπάμπεργκ απειλούσε μόνο με μακρινά σουτ του Αντόν Γκαβέλ.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο 12’ με 20 - 19 χάρη στο ξέσπασμα του Μπράιν Ρόμπερτς, ενώ έτρεξαν σερί 10 - 0 στα μέσα της δεύτερης περιόδου με συνέπεια να βρεθεί η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο -6.

Η άμυνα των Ερυθρόλευκων έκανε πολλά λάθη (10 μόνο στο πρώτο ημίχρονο), επιτρέποντας στους Γερμανούς να κρατήσουν τα ηνία του αγώνα.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός έκανε σερί 10 - 0 με τους Παπαλουκά, Τεόντοσιτς και Σπανούλη, ενώ μείωσε την διαφορά στους 4. Ακολούθησε προβάδισμα της ελληνικής ομάφας, όμως, ο Μπράιαν Ρόμπερτς ανέλαβε να «καθαρίσει» για την Μπάμπεργκ και οδήγησε το αποτέλεσμα στο +7.

Από εκεί και πέρα, οι παίκτες του Ίβκοβιτς δεν κατάφεραν και πολλά, με αποτέλεσμα να ηττηθούν σε ανέλπιστη στιγμή, δίνοντας στην ομάδα του Φλέμινγκ το δικαίωμα να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν -θεωρητικά- ανώτερο αντίπαλο.


Τα δεκάλεπτα: 16 - 16, 34 - 28, 50 - 47, 73 - 61

http://www.star.gr/sports/66149
Μακελειό με 15 νεκρούς σε πλυντήριο αυτοκινήτων
Τουλάχιστον 15 νεκροί είναι ο απολογισμός τυφλής δολοφονικής επίθεσης σε πλυντήριο αυτοκινήτων στο Μεξικό. Πληρωμένοι δολοφόνοι άνοιξαν πυρ κατά των υπαλλήλων, με τις αρχές να εικάζουν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα μεταξύ των καρτέλ που ελέγχουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η επίθεση έγινε σε πλυντήριο αυτοκινήτων της παραθαλάσσιας πόλης Τέπις, στην πολιτεία Ναγιαρίτ.

Όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, οι νεκροί είναι όλοι άνδρες που έπλεναν αυτοκίνητα όταν οι άγνωστοι πλησίασαν με ένα τζιπ και άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Πρόκειται για την τρίτη παρόμοια επίθεση τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη Παρασκευή, ένοπλοισκότωσαν 14 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο κορίτσι, κατά την διάρκεια ενός πάρτι.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν θορυβήσει ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο της χώρας, που δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει την εγκληματικότητα.

http://www.star.gr/ellada_kosmos/66151

Πουλήθηκε η Aston Martin του Τζέιμς Μποντ


Το 1969 είχε πουληθεί προς 12.000 δολάρια
Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας αγόρασε την Aston Martin DB5 του Τζέιμς Μποντ, έναντι 2,9 εκατομμυρίων λιρών,διλαδή... (4,59 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο.

Το αυτοκίνητο, μοντέλο του 1964, ήταν αυτό που οδηγούσε ο Σον Κόνερι στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ "Goldfinger" και "Thunderball" .

"Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο που πάντα το ήθελα και είναι το πιο διάσημο αυτοκίνητο στον κόσμο", δήλωσε ο επιχειρηματίας Χάρι Γιέγκι. "Σχεδιάζω να το εκθέσω στο ιδιωτικό μουσείο αυτοκινήτων που διατηρώ στο Οχάιο, όπως ακριβώς είναι", πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Ο Χάρι Γιέγκι είναι μόλις ο δεύτερος ιδιοκτήτης του διάσημου αυτοκινήτου. Προηγούμενος ιδιοκτήτης και πωλητής στη δημοπρασία ήταν ο Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Τζέρι Λι, που είχε αγοράσει την Aston Martin το 1969, έναντι 12.000 δολαρίων.

Το αυτοκίνητο είναι το ένα από τα δύο και το μόνο που εξακολουθεί να υπάρχει από εκείνα που οδηγούσε ο πράκτορας 007 στις ταινίες Goldfinger και Thunderball. Πουλήθηκε δε, με όλον τον ειδικό εξοπλισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο για τις ανάγκες της ταινίας.

Ο πωλητής του αυτοκινήτου δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που κέρδισε από τη δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/aston-martin.html

Και η Σεχραζάτ έχει ελληνικές ρίζες!


Μετά τον Κενάν άλλη μια Τουρκάλα ηθοποιός έχει ελληνικές ρίζες.
Ο λόγος για την Σεχραζάτ ή κατά κόσμον... Μπεργκιουζάρ Κορέλ! «Η μητέρα της μητέρας μου είναι από την Κρήτη, έτσι δεν νιώθω ξένη όταν έρχομαι εδώ. Το κλίμα είναι το ίδιο, τα φαγητά δεν τα έχω δοκιμάσει όλα!» αποκάλυψε η ηθοποιός σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Ζάππειο.gossip-tv

http://sarotiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_2370.html

Έτοιμη για το φεγγάρι η Κίνα


Photo for this article
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κίνα έως το έτος 2020 θα είναι σε θέση να αποτελέσει μία εκ των τριών δυνάμεων παγκοσμίως που είναι ικανές να προσεγγίσουν το φεγγάρι.

Επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του διαστημικού τομέα της χώρας, το πρακτορείο ειδήσεων "Xinhuanet" μετέδωσε ότι είναι έτοιμος ένας σταθμός, ο οποίος θα λειτουργήσει μέχρι το 2016 και θα κάνει δοκιμές τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στην επάνδρωση του σταθμού με προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθειες της Κίνας έχουν ξεκινήσει από το 1992, έχοντας μάλιστα υιοθετήσει την ρωσική τεχνολογία, ενώ η Ασιατική υπερδύναμη ήταν η τρίτη χώρα που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα, μετά από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Το 2008, η Κίνα γνωστοποίησε τις φιλοδοξίες της, με αφορμή την έξοδο στο διάστημα τριών αστροναυτών κατά τη διάρκεια της αποστολής Senzhou VΙΙ. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2009 και συγκεκριμένα την πρώτη του μηνός - εθνική εορτή της Κίνας - προχώρησε και σε μια δεύτερη έξοδο αστροναυτών της με την αποστολή Chang΄e -2.
(Πηγή φωτογραφίας: thenextsiliconvalley)

ΟΗΕ: Να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ στο Ιράκ


Photo for this article
Να μην εκτελεστεί ο Τάρεκ Αζίζ, πρώην υπουργός του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, παρά την καταδίκη του σε θάνατο, ζήτησε ο ΟΗΕ σήμερα από το Ιράκ, μέσω ανακοίνωσης του ΓΓ Ban Ki-moon.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Ban-Ki-Moon
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Ban-Ki-Moon
(Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)
«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τη θανατική ποινή είναι γνωστή, είμαστε αντίθετοι στη θανατική ποινή και φυσικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ζητούμε να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή».
(Πηγή φωτογραφίας: i-live)

http://mediasoup.gr/node/19807

Aίσιο τέλος για τον αγνοούμενο στον Όλυμπο


Στην τοποθεσία «Μακρύρεμα» εντοπίστηκε, αργά χθες το βράδυ, από εθελοντές διασώστες, ο 85χρονος που αγνοούνταν από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, στην περιοχή του Ολύμπου.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου άνδρα είναι καλή, αλλά για προληπτικούς λόγους έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Η τοποθεσία στην οποία βρέθηκε ο 85χρονος απέχει περίπου 5 ώρες, απόσταση με τα πόδια, από το σημείο που χάθηκε, κατά την κατάβαση του, μαζί με άλλα άτομα, από τη θέση «Βουλγάρα» του Ολύμπου.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του, συμμετείχαν αστυνομικοί, άνδρες από την ΕΜΑΚ Λάρισας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας, καθώς και εθελοντές.
http://www.zougla.gr/

Ένα «ΟΧΙ» που ίσως άλλαξε την ιστορία


Νικόλας Αρώνης
Όλοι μας από μικρή ηλικία γνωρίζουμε πως το Έπος του 40 η πολεμική σύγκρουση της χώρας μας με την Ιταλία, που διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941, αποτέλεσε παράδειγμα αντίστασης των λαών ενάντια στα σχέδια του Φασιστικού Άξονα.

Αυτό που ίσως ξεχνάμε, είναι ότι αυτό το έπος, μπορεί να αποτέλεσε το κομβικό σημείο που άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης.
Ο Ιωάννης Μεταξάς
Ο Ιωάννης Μεταξάς
Η κήρυξη του πολέμου από πολλούς ιστορικούς θεωρείται κίνηση αναμενόμενη με βάση την επεκτατική πολιτική του φασιστικού καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει στην Ιταλία ο Μπενίτο Μουσολίνι. Στα μέσα του 1940, ο Μουσολίνι, ακολουθώντας τα βήματα του προτύπου του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς συμμάχους του ότι η Ιταλία είναι ικανή ανάλογων στρατιωτικών επιτυχιών. Η Ιταλία από την άνοιξη του 1939 είχε κατακτήσει την Αλβανία και πολλές βρετανικές βάσεις στην Αφρική, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν επιτυχίες ικανές να θεωρηθούν ανάλογες αυτών της ναζιστικής Γερμανίας.

Παράλληλα ο Μουσολίνι στόχευε να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα Βαλκάνια, συμφέροντα που ένοιωθε ότι απειλούνταν από τη γερμανική πολιτική που είχε ήδη υπό την σκέπη της τη Ρουμανία, που είχε δεχθεί την γερμανική προστασία για τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Έτσι τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Το περίφημο «όχι» που έλαβαν σαν απάντηση από τον Μεταξά ανάγκασε τους Ιταλούς να ξεκινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Οι Ελληνοϊταλικές σχέσεις στις αρχές του 20ου αιώνα

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο, είναι εύκολο κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι η Ιταλία υπήρξε μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, και προσπαθούσε να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στη Μεσόγειο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς Μουσολίνι είχε την πρόθεση να δημιουργήσει μια νέα «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», η οποία φυσικά θα περιελάμβανε και την Ελλάδα.

Από τις αρχές του αιώνα, τα ελληνικά και τα ιταλικά συμφέροντα συγκρούονταν, τόσο στην Αλβανία, με το θέμα της Βορείου Ηπείρου, όσο και στα Δωδεκάνησα, τα οποία αποτελούσαν μέρος της ιταλικής επικράτειας. 

Η Αλβανία από τη δημιουργία της αποτελούσε ένα προτεκτοράτο στην επιρροή της Ιταλίας, έναντι του οποίου η Ελλάδα προέβαλε το θέμα των εδαφών της Βορείου Ηπείρου (Νότιας Αλβανίας), τα οποία δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας, παρά την ύπαρξη εκεί συμπαγούς ελληνικού πληθυσμού. Ταυτόχρονα, η Ιταλία είχε υπό την κατοχή της τα Δωδεκάνησα από το τέλος του ιταλό-τουρκικού πολέμου, το 1912, και παρόλο που το 1919 είχε υποσχεθεί την παραχώρησή τους στην Ελλάδα (συμφωνία Βενιζέλου - Τιττόνι), εντούτοις αργότερα υπαναχώρησε από την υπόσχεση αυτή. 

Τα μικροεπεισόδια μεταξύ των στρατευμάτων των δύο κρατών δεν έλειπαν, είχαν σημειωθεί και μετά τη Συνθήκη των Σεβρών, όταν μέρος της Μικράς Ασίας περί την πόλη της Σμύρνης είχε αποδοθεί στην Ελλάδα, ενώ ιταλικές δυνάμεις φέρονται να βοηθούσαν τους Τούρκους εθνικιστές στον αγώνα τους κατά της ελληνικής κατοχής των εδαφών αυτών. Εκτός όλων αυτών, η φασιστική Κυβέρνηση Μουσολίνι χρησιμοποίησε το συμβάν της δολοφονίας ενός Ιταλού στρατιωτικού στα ελληνο-αλβανικά σύνορα για να βομβαρδίσει και να καταλάβει την Κέρκυρα, το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά. Ας μην ξεχνάμε πως τα Ιόνια νησιά αποτελούσαν άλλοτε (ως το 1797) βενετική κτήση και παρέμεναν ακόμη στόχος του ιταλικού ιμπεριαλισμού. 

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην Ιταλική Εισβολή

Στις 7 Απριλίου 1939 οι Ιταλικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αλβανία. Με την κατάληψη αυτή η Ιταλία απέκτησε κοινά χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. Η κατάληψη της Αλβανίας οδήγησε 2 από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, να λάβουν θέση και να εγγυηθούν για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ο Μεταξάς παρά την ιδεολογική του συγγένεια με το φασισμό και το ναζισμό, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα ουδέτερο «έδαφος». Η προσπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι η Ελληνική διπλωματία βρισκόταν σε εφησυχασμό. Από τις αρχές του 1939 οι Έλληνες διπλωμάτες συγκέντρωναν πληροφορίες για τις προθέσεις των Ιταλών και των Γερμανών για τα Βαλκάνια. 

Έτσι το καλοκαίρι του 1939 έγιναν γνωστά τα σχέδια του 'Σιδηρού Συμφώνου' Ιταλίας - Γερμανίας για την Ελλάδα. Πρόθεση τους, ήταν η κατάληψη και ο διαχωρισμός της χώρας: το ανατολικό τμήμα η Γερμανία το προόριζε σαν δώρο στην Βουλγαρία, με την προϋπόθεση ότι θα της επέτρεπε την ελεύθερη διάβαση στο Αιγαίο, και το Δυτικό στην Αλβανία η οποία θα χρησιμοποιούταν απ τους Ιταλούς σαν κατοχική αστυνομική δύναμη. Με όλα αυτά τα δεδομένα στα χέρια του ο Μεταξάς αποφάσισε να στραφεί ολοκληρωτικά προς το Αγγλικό στρατόπεδο, μια κατάσταση που ούτως η άλλως ήθελε και ο αγγλόφιλος Βασιλιάς Γεώργιος Β. 

Την ίδια περίοδο ο Χίτλερ, με προσωπικές του διπλωματικές κινήσεις από τις οποίες με διάφορους τρόπους είχε αποκλείσει την Ιταλία, εξασφάλισε την συμμαχία της Ουγγαρίας , της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Στο μυαλό του Μουσολίνι τα ρουμανικά πετρέλαια θεωρούνταν το δικό του μελλοντικό λάφυρο στα Βαλκάνια, και οι επαφές του Χίτλερ και οι εξελίξεις του προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό. Έτσι αποφάσισε να ετοιμάσει τις δικές του κινήσεις και παίρνει την απόφαση να επέμβει στα Βαλκάνια. 

Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο Χίτλερ επιτίθεται στην Πολωνία, μία κίνηση που ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων και των επιδιώξεων του για τα ανατολικά. Το γεγονός του ότι όλα τα μάθαινε εκ των υστέρων και όχι σαν σύμμαχος με την Γερμανία, εξόργισε τον Μουσολίνι. Τον Οκτώβριο του 1940 ο Χίτλερ συνεχίζει το σχέδιο του για την ανατολική Ευρώπη και καταλαμβάνει τις πετρελαιοπηγές της Πραχόβας της Ρουμανίας. Η νέα αυτή κίνηση των Γερμανών χωρίς να τον πληροφορήσουν εκνεύρισε για ακόμη μία φορά τον Μουσολίνι, ο οποίος το θεώρησε ως «επέμβαση» των συμμάχων του Γερμανών στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που ο ίδιος θεωρούσε ότι άνηκε στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. 

Σε μία προσπάθεια του να αντιδράσει στην κατάσταση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται, συγκαλεί άμεσα σύσκεψη στη Ρώμη για να συζητηθεί η εισβολή στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Πιέτρο Μπαντόλιο, προέβαλλε σοβαρές αντιρρήσεις, τονίζοντας πως για μια τέτοια επιχείρηση καλό θα ήταν να συγκεντρωθεί δύναμη τουλάχιστον 20 μεραρχιών πριν την εισβολή. 

Όμως, ο Διοικητής των δυνάμεων στην Αλβανία, Σεμπαστιάνο Βισκόντι Πράσκα, υποστήριξε ότι μόνο 3 
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα
μεραρχίες αρκούσαν, και αυτές μάλιστα αφού θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου, δηλαδή η κατάληψη της Ηπείρου. Οι αξιωματικοί βεβαίωσαν τον Μουσολίνι ότι ο πόλεμος προς την Ελλάδα θα ήταν μια υπόθεση δύο εβδομάδων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο, υποστήριξε ότι θα μπορέσουν να βασιστούν και στην υποστήριξη προσωπικοτήτων της Ελλάδας, οι οποίοι θα εξαγοράζονταν εύκολα, ανέλαβε να βρει μια αιτία πολέμου. 

Στο εσωτερικό της Ιταλίας είχαν δημιουργηθεί μηχανισμοί οι οποίοι εξυπηρετούσαν προπαγανδιστικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα είχε μπει σε εφαρμογή σχέδιο προκλητικών ενεργειών εις βάρος της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό και βύθιση του καταδρομικού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου από ιταλικό υποβρύχιο. Παρά την αδιαμφισβήτητη ενοχή των Ιταλών, η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την ουδετερότητα της, ανακοίνωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε από πλοίο «αγνώστου εθνικότητας». Ανακοίνωση όμως που δεν έπεισε τον Ελληνικό λαό που είχε αρχίσει ήδη να υποψιάζεται τους πραγματικούς ενόχους.

Το ιταλικό τελεσίγραφο


Οχυρωματικές εργασίες από τον Ε.Σ στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, Μάρτιος 1939
Οχυρωματικές εργασίες από τον Ε.Σ στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, Μάρτιος 1939
Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, χτυπάει την πόρτα της οικίας του Ιωάννη Μεταξά με σκοπό να του επιδώσει τελεσίγραφο του Μουσολίνι. Με αυτό, ο Ντούτσε ζητούσε να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση ιταλικών στρατευμάτων, τα οποία θα κατελάμβαναν απροσδιόριστα «στρατηγικά σημεία» εντός της ελληνικής επικράτειας. 

Ο Μεταξάς αρνήθηκε το τελεσίγραφο με τα λόγια: «Alors, c'est la guerre» (γαλλικά:«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»). Η απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο θεωρείται από αρκετούς ιστορικούς αποτέλεσμα πίεσης της κοινής γνώμης, κατ' άλλους προσωπική ενέργεια και απόφαση. Σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η απόφαση του Μεταξά ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού η Ελλάδα προετοιμαζόταν χρόνια για επικείμενη επίθεση εχθρικών δυνάμεων.

Εντός ολίγων ωρών, ξεκίνησε η ιταλική επίθεση, ενώ ο Μεταξάς απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Κατόπιν αυτού, ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και αντι-ιταλικά συνθήματα, ενώ εκατοντάδες εθελοντές σε ολόκληρη την επικράτεια, άνδρες και γυναίκες, έσπευδαν στα στρατολογικά γραφεία για να καταταγούν. Ολόκληρο το έθνος ενώθηκε ενάντια στην ιταλική επιθετικότητα. 

Η ιταλική επίθεση και η ελληνική αντεπίθεση


Οι Ιταλοί επιτέθηκαν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Οι Ιταλικές δυνάμεις συνάντησαν σημαντικές δυσκολίες στην προώθηση τους λόγω των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στις γέφυρες και των συνεχών βροχοπτώσεων που είχαν μετατρέψει τις ημιονικές οδούς σε βούρκο και τα ρυάκια σε ορμητικούς χειμάρρους.

Ο Ελληνικός Στρατός με ηγέτες τον Αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, τον υποστράτηγο Χαράλαμπο
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη το 1941
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη το 1941
 Κατσιμήτρο, τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και πολλούς Έλληνες αξιωματικούς που ήταν βετεράνοι μιας δεκαετίας συνεχών, πολεμικών συγκρούσεων (Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-22), κατάφερε να αποκρούσει τα κύματα των Ιταλικών επιθέσεων και να αντεπιτεθεί αναγκάζοντας τους Ιταλούς σε υποχώρηση με αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 1940, σχεδόν το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας να είχε καταληφθεί από τους Έλληνες. 

Οι Ιταλοί θέλοντας να πετύχουν μια νίκη στο αλβανικό μέτωπο πριν την επιβεβλημένη, πλέον, γερμανική εμπλοκή, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους για μια νέα επίθεση με την κωδική ονομασία «Primavera» (Άνοιξη). Συγκέντρωσαν δεκαεπτά μεραρχίες έναντι των δεκατριών ελληνικών και υπό την επίβλεψη του Μουσολίνι προσωπικά, επιτέθηκαν ενάντια στο στενό της Κλεισούρας. Η επίθεση διήρκεσε από τις 9 ως τις 20 Μαρτίου, αλλά απέτυχε να απωθήσει τους Έλληνες, κερδίζοντας περιορισμένες μόνο περιοχές στην περιοχή της Χειμάρρας. Έκτοτε και μέχρι τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, οι επιχειρήσεις αποκλιμακώθηκαν. Η σημαντικότερη μάχη της "εαρινής επίθεσης" ήταν η μάχη του υψώματος 731. 

Η Γερμανική εισβολή του 1941 


Στις 6 Απριλίου, οι Ιταλοί ξεκίνησαν εκ νέου την επίθεσή τους στην Αλβανία, μαζί με την επιχείρηση «Μαρίτα» των Γερμανών. Οι αρχικές επιθέσεις είχαν μικρό αποτέλεσμα, αλλά στις 12 Απριλίου το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, θορυβημένο από την ταχύτατη προέλαση των Γερμανών, διέταξε την οπισθοχώρηση από την Αλβανία. Οι Ιταλοί κατέλαβαν την Κορυτσά στις 14 Απριλίου και έφτασαν στις λίμνες Πρέσπες στις 19. Στις 22 Απριλίου έφτασαν στα ελληνο-αλβανικά σύνορα στο χωριό Περάτη και πέρασαν σε ελληνικό έδαφος την επόμενη μέρα.

Εφημερίδα της εποχής αναγγέλει τον πόλεμο
Εφημερίδα της εποχής αναγγέλει τον πόλεμο
Στο μεταξύ, στις 18 Απριλίου το μηχανοκίνητο γερμανικό σύνταγμα Σωματοφυλακή SS «Αδόλφος Χίτλερ» (Leibstandarte "Adolf Hitler") κάμπτοντας την τοπική αντίσταση, κατέλαβε το πέρασμα του Μετσόβου, αποκόπτοντας έτσι τον Ελληνικό Στρατό Ηπείρου από τα μετόπισθεν. 

Την επόμενη μέρα οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας την απομόνωση του ελληνικού στρατού που υποχωρούσε από την Αλβανία. Έχοντας επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, σε συμφωνία με άλλους στρατηγούς, αλλά χωρίς την εξουσιοδότηση του Στρατάρχη Παπάγου, αντικατέστησε τον Αντιστράτηγο Πιτσίκα και προσέφερε συνθηκολόγηση στον Ζεπ Ντίτριχ (Sepp Dietrich) στις 20 Απριλίου, κυρίως για να αποφύγει ατιμωτική παράδοση στους Ιταλούς.

Οι όροι της παράδοσης θεωρήθηκαν τιμητικοί, καθώς ο ελληνικός στρατός δε θα αιχμαλωτιζόταν, ενώ οι αξιωματικοί θα επιτρεπόταν να διατηρήσουν το ξίφος τους. Ο Μουσολίνι εξοργίστηκε από τη μονομερή αυτή παράδοση και μετά από πολλές διαμαρτυρίες στον Χίτλερ, η τελετή συνθηκολόγησης επαναλήφθηκε στις 23 Απριλίου, για να παρευρεθούν και εκπρόσωποι της ιταλικής πλευράς.

Στις 24 Απριλίου τα ιταλικά στρατεύματα επιτέθηκαν μαζί με τα γερμανικά στην Αττική, κοντά στην Αθήνα, ενώ οι ηττημένοι Βρετανοί ξεκίνησαν την αποχώρησή τους. Παράλληλα, η Βουλγαρία εισέβαλε στην Θράκη και κατέλαβε μια περιοχή γύρω από την Ξάνθη. Στις 3 Μαΐου, μετά την κατάληψη και της Κρήτης, έγινε μια θεαματική ιταλο-γερμανική παρέλαση στην Αθήνα για να εορταστεί η νίκη του Άξονα. Μετά τη νίκη επί της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας, ο Μουσολίνι ξεκίνησε να κομπάζει για τη νέα ιταλική Mare Nostrum («η θάλασσά μας», αναφερόμενος στη Μεσόγειο).

Απολογισμός και Επιπτώσεις 


Η πτώση της Κρήτης, παρά την αντίσταση και τον ηρωισμό των Κρητικών, το Μάιο του 1941, αποτελεί το χρονολογικό σημείο κατά το οποίο πλέον ολόκληρη η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα. Για τα επόμενα τρία χρόνια οι Έλληνες υπέστησαν σκληρή Κατοχή από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε εκτεταμένη Αντίσταση, η οποία απελευθέρωσε τις περισσότερες ορεινές περιοχές ως το 1944. 

Παρά την τελική νίκη των δυνάμεων του Άξονα κατά της Ελλάδας, η αρχική ελληνική νίκη κατά των Ιταλών είχε μεγάλη επίπτωση στην πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα και ανύψωσε το ηθικό των λαών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η αναγκαστική γερμανική επέμβαση στα Βαλκάνια επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθυστέρησε την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα», ενώ προκάλεσε απώλειες σε αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές κατά τη Μάχη της Κρήτης. Αναφέρεται επίσης ότι ο Αδόλφος Χίτλερ, σε συνομιλία του με την Λένι Ρίφενσταλ (Leni Riefenstahl), είπε με πικρία ότι «εάν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί στην Ελλάδα και δε χρειάζονταν τη βοήθειά μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετική τροπή. Θα είχαμε αποφύγει το ρωσικό χειμώνα κατά αρκετές εβδομάδες και θα είχαμε καταλάβει το Λένινγκραντ και τη Μόσχα». 

Έλληνες στο Αλβανικό μέτωπο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του 1941
Έλληνες στο Αλβανικό μέτωπο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του 1941
Πολύ σημαντικό επίσης ήταν και το ηθικό παράδειγμα. Όλος ο πλανήτης έβλεπε μια μικρή χώρα να σηκώνει το ανάστημα της και όχι μόνο να αντιστέκεται με τόλμη ενάντια στον Άξονα, αλλά να πετυχαίνει και σημαντικές νίκες. Ένα ηθικό παράδειγμα που αποτέλεσε εφαλτήριο άλλων λαών για αντίσταση στην Γερμανική πολεμική μηχανή. Η «ηρωική» αντίσταση των Ελλήνων εκτός του ότι προκάλεσε τον θαυμασμό πολλών Ευρωπαίων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μήνυμα του Γάλλου στρατηγού Ντε Γκωλ για την 25η Μαρτίου, («Στο όνομα του κατεχόμενου, πλην ακόμη ζωντανού γαλλικού λαού, η Γαλλία επιθυμεί να χαιρετίσει τον πόλεμο του ελληνικού λαού για την ελευθερία του. Η 25η Μαρτίου 1941 βρίσκει την Ελλάδα στην κορυφή ενός ηρωικού αγώνα και στην κορυφή της δόξας της. 

Η Ελλάδα δεν έχει δει τέτοιο μεγαλείο και τέτοια δόξα, σαν αυτή που σήμερα απολαμβάνει, από τον καιρό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.») ταυτόχρονα είχε γεννήσει και ανέκδοτα που αποδομούσαν την εικόνα των ηγετών του Άξονα, αποτελώντας οχήματα προπαγάνδας για αντίσταση των λαών της Ευρώπης, μια αντίσταση που ίσως εμπνευσμένη από την Ελληνική προσπάθεια, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την έκβαση του πολέμου και κατά συνέπεια την ήττα του Φασισμού. 

(Ο Χίτλερ τηλεφωνεί στον Μουσολίνι):
«Μπενίτο, δεν είσαι ακόμα στην Αθήνα;»
«Δε σε ακούω Αδόλφε»
«Λέω, ακόμα δεν είσαι στην Αθήνα;»
«Δε σε ακούω!! Θα τηλεφωνείς από μακριά. Στο Λονδίνο είσαι;»

(Ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στην Κατεχόμενη Γαλλία το χειμώνα 1940-41)



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=192143&cid=40