Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης και βελτίωσης πρασίνου παρόχθιας ζώνης Ιλισού και πεζοδρόμου οδού Θεσσαλονίκης.



   Η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση και βελτίωση του πρασίνου της παρόχθιας ζώνης Ιλισού και του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης επιμερίζεται σε δύο επεμβάσεις.
thessalonikis_tora.jpg
   Η πρώτη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Θεσσαλονίκης από τον Κηφισό ποταμό έως και το σταθμό ΗΣΑΠ. Εδώ κύριος στόχος στο σχεδιασμό είναι η ενεργητική χρήση του πρασίνου στη διαμόρφωση των χώρων, η ασφαλέστερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πεζών και των ΑΜΕΑ, ο περιορισμός της όχλησης από το πέρασμα των τρένων από την παρακείμενη στο έργο γραμμή του ΗΣΑΠ, η αύξηση των ευκαιριών για κοινωνική συναναστροφή και η ενθάρρυνση ενός υγιούς τρόπου ζωής. protasithessalonikis.jpg

Η συγκεκριμένη επέμβαση περιλαμβάνει δεντροφυτεύσεις, δημιουργία δευτερεύοντος δικτύου μονοπατιών, χώρων καθιστικών και παιδικού παιχνιδιού, καθώς και σημαντική ενίσχυση της θαμνώδους βλάστησης. Επίσης τοποθετούνται ξύλινα πετάσματα με αναρριχόμενα κατ’ εναλλαγή με πυκνή βλάστηση κατά μήκος των γραμμών του τρένου, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη οπτική και ηχητική όχληση για τους κατοίκους. Μπροστά από εγκαταλειμμένα κτίρια και κατά μήκος του πεζοδρόμου, τοποθετούνται μεταλλικά πετάσματα.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η βελτίωση των συνθηκών της συγκεκριμένης γειτονιάς και η μετατροπή του σε ένα μικρό πάρκο κατά μήκος των γραμμών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τους χώρους. Στην προσπάθεια αυτή η υφιστάμενη βλάστηση αξιοποιείται στο μέγιστο, αναδεικνύεται και ενισχύεται με συμπληρωματικές φυτεύσεις.

ilissoutora.jpgΗ δεύτερη επέμβαση αφορά στην ανάπλαση του ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του Ιλισού ποταμού του Δήμου Μοσχάτου, η οποία έχει ως στόχο αφενός τη δημιουργία και ανάδειξη πράσινων χώρων, αφετέρου την αποκατάσταση της φυσικής σύνδεσης με το ποτάμι, το οποίο είναι καταβυθισμένο.

Στη λογική αυτή σχεδιάζονται χώροι σαν αποβάθρες, όπου δημιουργούνται μικρά ξύλινα κιόσκια με ξύλινα καθιστικά τα οποία πλαισιώνονται από πυκνή βλάστηση, ενώ το πράσινο ενισχύεται σημαντικά με δεντροφυτεύσεις και θαμνοσυνθέσεις σε όλο το μήκος της περιοχής επέμβασης. Κατά μήκος της κοίτης αναπτύσσεται μεταλλικό κάγκελο για περισσότερη ασφάλεια, αλλάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη σχέση του χώρου με τον επισκέπτη. protasiilissou.jpg

Σημειακά ενισχύεται η δεντροφύτευση, δημιουργούνται ξύλινα καθιστικά εντός των χώρων και προστίθενται στοιχεία ενδιαφέροντος με στόχο να ενθαρρύνεται η ενεργητική συμμετοχή του κόσμου στο πράσινο και να αναδειχθεί ο χώρος τουλάχιστον εφάμιλλος της απέναντι όχθης που ανήκει στο Δήμο Καλλιθέας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι χώροι μαλακού τοπίου δημιουργούνται από πατημένο χώμα, επεξεργασμένο, σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Η υφιστάμενη βλάστηση διατηρείται και συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό των χώρων.

Επιδίωξη μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους χώρους πρασίνου, μεταμορφώνοντας τους σε μικρά πάρκα, σε χώρους χρήσης συναναστροφής, αναψυχής, αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει ο Δήμος μας στο πλαίσιο ενός πράσινου σχεδιασμού, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των πολιτών.


http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Μετά τους φορτηγατζήδες…


...ανοίγει και το επάγγελμα των ταξιτζήδων!
 
http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_4105.html

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων‏...

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων 1025 στα Βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις 1008 στην Κύπρο επηρεάζει το Θρακικό Πέλαγος το Βορειοδυτικό , το Βορειοανατολικό και το Κεντρικό Αιγαίο…
Περισσότερα εδώ http://www.meteo-news.gr/
 
 
http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_5885.html
 

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για νέες ενεργειακές συμφωνίες


Η Λευκωσία δηλώνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ερευνητικών προγραμμάτων για την ανεύρεση, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης.

«Τις τελευταίες ημέρες, έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα ανόρυξης ορυκτού πλούτου, φυσικού αερίου και πετρελαίου, που πιθανόν να βρίσκονται στο οικόπεδο 12 όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, καθώς και για άλλο γύρο αδειοδοτήσεων», επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης.

Παράλληλα, υπενθύμισε «την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση το 2008 υπογράφοντας τη συμφωνία με την αμερικάνικη εταιρία Noble Energy για την συνεκμετάλλευση των γνωστών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο γνωστό οικόπεδο 12».

Τέλος, σημείωσε ότι η εφαρμογή και η εκτέλεση της συμφωνίας με την εταιρία Noble Energy, γίνεται βάσει του χρονοδιαγράμματος, και υπάρχουν θετικές ενδείξεις με ενθαρρυντικά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναμένουμε και αποδείξεις και μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο θα ενημερώσουμε τον κυπριακό λαό».
http://www.zougla.gr/

Πρόσκληση για τα εγκαίνια του εκλογικου κέντρου του συνδυασμού "Πολίτες Μπροστά"


Με τους Πολίτες Μπροστά


Με Τους Πολίτες Μπροστά

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Οι πολίτες του Μοσχάτου και του Ταύρου ενώνουμε τις δυνάμεις μας, καθώς πιστεύουμε ότι η συνένωση μας δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη αλλά συνδέεται ευθέως με τη δυνατότητα για ανάπτυξη, για βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, για επίλυση των ζωτικών μας προβλημάτων.

Με αυτή την πίστη ξεκινήσαμε εδώ και πολλούς μήνες μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του νέου διευρυμένου Δήμου, μια συζήτηση που αγκάλιασε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, ανεξαρτήτως παραταξιακής τοποθέτησης.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι χρειάζεται μια καινούρια αντίληψη διοίκησης, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, με λογοδοσία απέναντι στους πολίτες, με διασφάλιση της διαφάνειας και της ενεργούς συμμετοχής όλων.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο νέος Δήμος χρειάζεται πρόσωπα τα οποία διαθέτουν αποδεδειγμένα τη δύναμη να συγκρουστούν με τη νοοτροπία του μέτριου και του πρόχειρου, με τη λογική της αδράνειας και της αδιαφορίας.

Κοινή ιδεολογική πίστη είναι ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας για τη προστασία της κοινωνικής συνοχής και την ανάπτυξη δομών κοινωνικής στήριξης.

Πάγια θέση μας είναι η ανάγκη να οικοδομήσουμε την αναπτυξιακή ταυτότητα του Δήμου μας, με περιφρούρηση των δημοσίων αγαθών, με σεβασμό στο περιβάλλον, με ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων .

Κοινή συνισταμένη μας η βούλησή μας να εκπροσωπήσουμε την κοινωνία και όχι στρατόπεδα, να υπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι χαρακώματα.

Κεντρική δέσμευσή μας είναι ο απόλυτος σεβασμός στις ιδιαιτερότητες, τις προτεραιότητες, τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του Μοσχάτου και του Ταύρου. Η ισοτιμία και ο αλληλοσεβασμός είναι οι όροι του κοινού μέλλοντός μας.






Με τους Πολίτες Μπροστά Αλλάζουμε
Με Τους Πολίτες Μπροστά Δημιουργούμε


Άρης Κρεμμύδας
Υπ. Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου
http://politesmprosta.blogspot.com/

Ξεκινάει το «Σπάρταθλον» στα βήματα του Φειδιππίδη

Με αφετηρία κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα και τερματισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, θα πραγματοποιηθεί ο 28ος διεθνής αγώνας με την επωνυμία «Σπάρταθλον». Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.
Μάλιστα, φέτος ο αγώνας αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, τότε που ο Μιλτιάδης και οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν μήνυμα στους Σπαρτιάτες με τον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη.
Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος και πραγματοποιείται κατ’ έτος στο τέλος του Σεπτέμβρη. Στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή να τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών υπερ-αποστάσεων και συνολικά οι συμμετοχές φτάνουν τους 450 αθλητές και αθλήτριες, (27 εκ των οποίων αποτελούν την ελληνική συμμετοχή), από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες - αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών - διανύοντας την απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, μέσα σε διάστημα 36 ωρών χωρίς διακοπή και με ανταμοιβή στην υπεράνθρωπη προσπάθεια, ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό απ’ τον ποταμό Ευρώτα, από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας.

Οι αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο Τζον Φόντεν και η ομάδα του το 1982 όταν επρόκειτο να τρέξουν πειραματικά από την Αθήνα στη Σπάρτη. Βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και θεωρείται, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο, αφού οι αθλητές ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια κι ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αθλητών, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο όρος, που φτάνει τα 1.200 μ. ύψος μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.

Όλα έτοιμα για την εκκίνηση
Εξάλλου, την Δευτέρα, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και όπως έγινε γνωστό μεταξύ των δρομέων βρίσκεται και σπουδαίος Αμερικανός Σκoτ Τζούρεκ, που έχει νικήσει τρεις φορές.

«Ευχαριστούμε όλα τα ΜΜΕ για την προβολή του αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση γνωστή σε όλο τον κόσμο. Για τα 28 χρόνια ιστορίας του αγώνα σημασία μεγάλη έχει παίξει και το ιστορικό του υπόβαθρο, αφού για την χάραξη της διαδρομής για την πορεία που ακολούθησε ο Φειδιππίδης έχουν ληφθεί υπόψη ιστορικά στοιχεία από τον Ηρόδοτο.
Ο αγώνας όλα αυτά τα χρόνια έχει μεγάλη σημασία και για τον ελληνικό τουρισμό, αφού μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και περιοδικά κάνουν εκτενείς αναφορές για τη διεξαγωγή του, αλλά ακόμη και σε βιβλία συγγραφέων με πωλήσεις πολλές χιλιάδες αντίτυπα, η προβολή της χώρας μας είναι μεγάλη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον, Παναγιώτης Τσιακίρης.
Ο κ. Τσιακίρης έκανε αναφορά επίσης στα οικονομικά του αγώνα, τις προσπάθειες των διοργανωτών για να είναι απόλυτα έτοιμοι, στις υπεράνθρωπες δοκιμασίες των αθλητών για να είναι έτοιμοι να μετάσχουν και πολλά άλλα ζητήματα, ενώ επεσήμανε και την ανησυχία που υπάρχει με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών.
Όπως είπε, για τις ανάγκες του αγώνα θα απαιτηθεί η μεταφορά με 5 φορτηγά αρκετών τόνων υλικού, όπως 8 τόνων νερού και 2 αναψυκτικών, και βέβαια οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών των ιδιοκτητών φορτηγών προβληματίζουν τους διοργανωτές.

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν αθλητές έτοιμοι να καταρρίψουν το ρεκόρ διαδρομής που έχει ο Γιάννης Κούρος, ενώ για τις συμμετοχές τέθηκε αυστηρά ο αριθμητικός περιορισμός που είχε θέσει η αρμόδια επιτροπή του αγώνα, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για θέματα διατροφής, αλλά και τη σωματική καταπόνηση των αθλητών.

Με συμμετοχή κορυφαίων αθλητών
Από τους 450 αθλητές και αθλήτριες (32 χώρες, 42 γυναίκες) αναμένεται να πάρουν θέση εκκίνησης στην αφετηρία περί τους 340 δρομείς. Η Ελλάδα μετέχει με 27 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Στέργιος Αναστασιάδης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις του παρελθόντος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία και του φετινού αγώνα. Όλη η αφρόκρεμα των δρομέων μεγάλων αποστάσεων θα βρεθεί στην εκκίνηση και μεταξύ άλλων στους άνδρες θα έχουμε τον Σκoτ Τζούρεκ (ΗΠΑ), πρώτος το 2006, 2007, 2008 με τους καλύτερους χρόνους μετά τον Γιάννη Κούρο, και τον Βαλμίρ Νούνες (Βραζιλία), νικητή το 2001, δεύτερο το 2003 και τρίτο το 2007.

Στις γυναίκες θα μετάσχουν η Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007, η Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2003 και το 2007, η Μαίρη Λάρσον (Σουηδία), νικήτρια του αγώνα πέντε φορές (1984, 1985, 1986, 1989, 1998) και η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση, η Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008 κ.α.
http://www.tovima.gr/
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_5413.html

Τέσσερις αδελφές, γέννησαν 4 παιδιά, μέσα 

σε 4 μέρες

Γούρικος είναι ο αριθμός τέσσερα για μια οικογένεια στην Καλιφόρνια.Τέσσερις αδελφές, γέννησαν τέσσερα παιδιά,  μέσα σε τέσσερις μέρες. Η Λέσλι γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η Σάμπι την ίδια μέρα ένα αγοράκι, την επόμενη ημέρα η Λίλιαν ένα κοριτσάκι και η τέταρτη αδελφή γέννησε ένα αγοράκι, μετά από δύο ημέρες.Οι συγγενείς τους, είπαν ότι οι τέσσερις γυναίκες ούτε γνώριζαν ούτε είχαν  προγραμματίσει να γεννήσουν το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο μαιευτήρας τους από την πλευρά του, δήλωσε ότι «αυτό που  συνέβη είναι πολύ ασυνήθιστο αλλά παράλληλα είναι εκπληκτικό»
http://www.madata.gr/.
http://solidaritymit.blogspot.com/2010/09/4-4.html

Μια...Σαλάτα κολυμπά στο Αιγαίο

Ήρθαν νωρίτερα στον κόσμο όμως είναι τόσο γλυκιές που κανείς δεν μπορεί να τους χαλάσει το χατίρι! Οι πρώτες φώκιες monachus monachus γεννήθηκαν σε σπηλιές στην Εύβοια, στην Πιερία και στην Αργολίδα

Βιάστηκαν να γεννηθούν χωρίς να υπολογίσουν τον συνωστισμό που ακόμη επικρατεί στις παραλίες. Οι πρώτες μεσογειακές φώκιες monachus monachus γέννησαν εφέτος τα μικρά τους νωρίτερα απ΄ ότι συνηθίζουν, με τους λουόμενους θεατές τού... ευτυχούς γεγονότος.Όπως γράφει “Το Βήμα” παρ΄ όλο που η αναπαραγωγική περίοδος βρίσκεται μόλις στις αρχές της, τρία φωκάκια βιάστηκαν να γεννηθούν. Γύρω στα μέσα Αυγούστου εντοπίστηκε το πρώτο μικρό στη Βλαχιά Ευβοίας. Η ομάδα διάσωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας ΜΟm είχε ταξιδέψει στη συγκεκριμένη περιοχή άλλες δύο φορές στο παρελθόν για να σώσει δύο μικρές φώκιες οι οποίες είχαν χάσει τη μητέρα τους ύστερα από κακοκαιρία. «Ας ελπίσουμε ότι το καινούργιο μικρό θα έχει μεγαλώσει αρκετά και θα έχει γίνει καλός κολυμβητής ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επικείμενες κακοκαιρίες χωρίς να παρασυρθεί μακριά από τη σπηλιά του» λέει η υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης της ΜΟm, βιολόγος κυρία Μαριάννα Ψαραδέλλη .Στα τέλη Αυγούστου στην παραλία Σαλάντι της Αργολίδας παρατηρήθηκε η δεύτερη μικρή monachus. Η Σαλάτα, όπως την ονόμασαν τα μέλη του δικτύου, αναστάτωσε τους λουόμενους καθώς δεν έμεινε μέσα στη σπηλιά της αλλά αποφάσισε να εξερευνήσει τον... έξω κόσμο και βγήκε σεργιάνι σε ανοιχτή παραλία, στο Θυννί. Η τελευταία ειδοποίηση για το δίκτυο διάσωσης της ΜΟm ήρθε από τον Νομό Πιερίας. Το νεαρό ζώο εντοπίστηκε σε γνωστή σπηλιά στον Πλαταμώνα όπου μερικά χρόνια πριν είχε γεννηθεί ο Μoscof, μια άλλη μεσογειακή φώκια. Η ομάδα διάσωσης ταξίδεψε προ ημερών στην περιοχή και διαπίστωσε ότι το νεαρό ζώο είναι καλά και βρίσκεται μαζί με τη μητέρα του.Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας που ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους. Μία από τις κύριες απειλές για το είδος στη χώρα μας, σύμφωνα με τη βιολόγο της ΜΟm κυρία Στέλλα Αδαμαντοπούλου , είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων του.Οι απομονωμένες θαλασσινές σπηλιές που χρησιμοποιούν οι φώκιες για να γεννήσουν και να ξεκουραστούν εγκαταλείπονται λόγω της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Η ηθελημένη θανάτωση αποτελεί τη δεύτερη απειλή για το είδος. «Οι μετρήσεις από τις νεκροψίες δείχνουν ότι η απειλή αυτή ευθύνεται για τους θανάτους τουλάχιστον του 50% του είδους σε όλη την Ελλάδα» τονίζει η κυρία Αδαμαντοπούλου.Ακόμη, το είδος απειλείται από τη μείωση της τροφής, τη ρύπανση, από ενδογενείς παράγοντες (π.χ. επιδημίες), αλλά και από τους τυχαίους θανάτους λόγω της παγίδευσής τους σε αλιευτικά εργαλεία.
  Τι να κάνουμε όταν συναντήσουμε μια μεσογειακή φώκια
 Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος τής μεσογειακής φώκιας έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που τη συναντήσετε, για να είστε και εσείς και η φώκια ασφαλείς.Ο βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και στις θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μη χρειάζονται βοήθεια. Κάτω από το νερό: Μην πανικοβληθείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το ζώο. Σεβαστείτε τον χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδέψετε με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν απειληθούν όμως μπορεί να αμυνθούν.Σε θαλάσσια σπηλιά: Μην προσπαθήσετε να μπείτε μέσα στη σπηλιά διότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η μητέρα με το μικρό της. Απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια, ώστε να μην κλείνετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.Στη στεριά: Οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν. Μείνετε σε απόσταση 30 μέτρων και παρατηρήστε το ζώο. Μην προσπαθήσετε να το ταΐσετε ή να το βρέξετε. Κρατήστε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινωνήστε άμεσα με τη ΜΟm στο τηλ. 210 5222.888 διότι μπορεί να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια. Η γραμμή λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωροhttp://www.newsit.gr/.
 
http://solidaritymit.blogspot.com/2010/09/blog-post_1265.html
 
 

«Τεράστιο έλλειμμα» στα συστήματα ασφάλισης των χωρών-μελών της Ε.Ε


Οι εισφορές των Ευρωπαίων εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 1,9 τρις ευρώ λιγότερες από όσες απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί η συνταξιοδότησή τους κι αυτό θα καταδικάσει πολλούς εξ αυτών σε γηρατειά στη φτώχεια, εκτός εάν αυξηθούν οι εισφορές ή αυτοί αρχίσουν να αποταμιεύουν περισσότερο, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Βρετανική ασφαλιστική εταιρία Aviva.
Το έλλειμμα αυτό είναι ίσο με το ένα πέμπτο του ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδίδεται στο ότι οι καταθέσεις δεν συνάδουν με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά την έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα στα διαθέσιμα κεφάλαια για την καταβολή συντάξεων σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται στη Βρετανία και ανέρχεται σε 379 δις ευρώ, και ακολουθούν Γερμανία και Ισπανία, όπου τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων είναι 24% και 18% των ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών αντίστοιχα, κατά την προαναφερθείσα έκθεση.
Η βρετανική ασφαλιστική προειδοποιεί ότι εάν δεν αρχίσουν να αποταμιεύουν περισσότερα οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν όταν γεράσουν να πουλήσουν τα σπίτια τους, να αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους, ή να "αποδεχθούν ένα σημαντικά μειωμένο βιοτικό επίπεδο".
Η εταιρία καλεί στην έκθεσή της τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να μειώσουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων υιοθετώντας ποσά-στόχους στις εισφορές, προειδοποιώντας τους ασφαλισμένους να μη βασίζονται μόνο στις συντάξεις που θα χορηγούν κρατικά ταμεία και προωθώντας ένα Ευρωπαϊκό "πρότυπο" ιδιωτικών συντάξεων ώστε να αυξηθεί η "εμπιστοσύνη των καταναλωτών" στις επιχειρήσεις του τομέα.
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στην ΕΕ, που η εταιρία υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη απόπειρα να μετρηθούν, βασίζεται στον υπολογισμό των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν ώστε να συνταξιοδοτηθούν όλοι όσοι εργάζονται σήμερα λαμβάνοντας συντάξεις που θα φθάνουν το 70% του τελικού μισθού τους.

http://64.19.142.13/www.naftemporiki.gr/_images/naft-logo-220.gif

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ

Επεισοδιακή σύλληψη ενός 39χρονου καταδικασμένου για ληστείες και ένοπλες επιθέσεις πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, στην Καλλιθέα.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση έγινε στις 7.30 το απόγευμα στη διασταύρωση των οδών Ξενοφώντος και Ταγματάρχη ΠλέσσαΟι...
αστυνομικοί είχαν στήσει ενέδρα στον 39χρονο προκειμένου να τον συλλάβουν για ληστεία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν αυτός βγήκε από το σπίτι, τους αντελήφθη, πρότεινε όπλο προς την πλευρά των αστυνομικών οι οποίοι τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν. Στην κατοχή του βρέθηκε και δεύτερο πιστόλι.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την Ασφάλεια Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από χρόνια ο 39χρονος είχε προσαχθεί στην Ασφάλεια Αττικής ως συνεργάτης άλλου καταζητούμενου, που φερόταν ως νονός της νύχτας. Ωστόσο δεν είχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του ώστε να προβούν στη σύλληψή του. 
http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_2105.html

Η ΑΕΚ τα δίνει όλα για Σκόκο...

Από τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο
http://www.balla.gr/

Η ΑΕΚ θα καταθέσει νέα πρόταση για ανανέωση της συνεργασίας της με τον Νάτσο Σκόκο και με βάση την αναπροσαρμογή της "κιτρινόμαυρης" προσφοράς, η απάντηση του Αργεντινού είναι μονόδρομη. Δηλαδή "ΝΑΙ"! Ο Σκόκο αξίωνε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από την διοίκηση του "δικεφάλου". Αρχικά, η Ενωση έκανε την καλύτερη, με βάση τα οικονομικά της δεδομένα, πρόταση που μπορούσε προσφέροντάς πρόταση μέχρι το 2013 με ένα ποσό κοντά στις 800.000 ευρώ που μαζί με τα μπόνους επίτευξης των στόχων που...
 έχει η ομάδα θα φτάσουν και ίσως θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Τώρα έκανε την κίνηση που δεν περίμενε η πλευρά του μεσοεπιθετικού μέσου.
Στην συνάντηση της Τετάρτης με τον μάνατζερ του Σκόκο, ο Σταύρος Αδαμίδης θα καταθέσει συμβόλαιο μέχρι το 2013, έχοντας 900.000 ευρώ καθαρές ετήσιες προσφορές, 150.000 ευρώ σε περίπτωση που ο παίκτης παίξει 25 παιχνίδια, ενώ στην πρόταση υπάρχουν και τα μπόνους επίτευξης στόχων που έχει η ομάδα τη φετινή σεζόν.
Παράλληλα, υπάρχει και "βαρύ χαρτί" στο οποίο "ποντάρουν" οι "κιτρινόμαυροι" προκειμένου να αποσπάσουν θετική απάντηση από τον Σκόκο και είναι η παραχώρηση στον παίκτη του 15% από το ποσό που ενδεχομένως μπορεί να πουληθεί σε ομάδα του εξωτερικού! Αν δηλαδή η ΑΕΚ πουλήσει, π.χ, τον Νάτσο με 1 εκατομμύριο ευρώ σε οποιαδήποτε ομάδα του εξωτερικού, τότε ο παίκτης θα βάλει στον λογαριασμό του το ποσό των 150.000 ευρώ.
Στις τάξεις τις Ενωσης, μπορούν, από τώρα να ετοιμάζουν την ανανέωση του συμβολαίου καθώς και από την "γλώσσα" του σώματός του έχουν πάρει την επικοίρωση της συμφωνίας. Την ώρα που ο Κουκουλάκης "'έσφαζε" την Ενωση κόντρα στον Αστέρα, ο Σκόκο πήρε από το χέρι την ομάδα και με εντυπωσιακό γκολ έσωσε, κατά κάποιο τρόπο, την παρτίδα.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το γκολ που σημείωσε αλλά και η συνολικότερη εικόνα που παρουσίασε στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ. Ο Σκόκο έδειξε πάθος, μάρκαρε και μάλιστα με τάκλιν ενώ ο παθιασμένος τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε είναι κάποια από τα στοιχεία που οι άνθρωποι της ΑΕΚ διέκριναν. Στο περιβάλλον του έχουν και λένε για την αλλγή εικόνας του παίκτη, η οποία και αποτέλεσε την κίνηση της Ενωσης να ανεβάσει την προσφορά της. 
http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_6844.html
 
Μοιράστηκε το βραβείο της με την δίδυμη αδελφή της!

Μία ξεχωριστή και ομολογουμένως σπάνια αδελφική σχέση είναι εκείνη που βιώνουν οι δίδυμες αδελφές Ελενα και Φένια Τσικιτίκου.

Η μία από τις δύο, η Ελενα, είναι εκείνη που κέρδισε στο ριάλιτι χορού του Mega «So you think you can dance». Το φοβερό της υπόθεσής τους, είναι ότι η νικήτρια του σόου κράτησε την υποτροφία που κέρδισε για βρετανική σχολή χορού για τον εαυτό της, ωστόσο διέθεσε τα 100.000 ευρώ που πήρε ως χρηματική απολαβή από το σόου για να σπουδάσει η… αδελφή της!   

«Δεν σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή να κρατήσω και την υποτροφία και τα χρήματα μόνον για εμένα», δήλωσε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η Ελενα Τσικιτίκου, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, η αδελφή της Φένια ανέφερε ότι οι δυο τους είναι ένα. «Δεν τίθεται θέμα να χωρίσουμε για τον παραμικρό λόγο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αδελφές είναι αχώριστες. Μοιράζονται τα πάντα και δεν έχουν σκεφτεί ανταγωνιστικά η μία για την άλλη ποτέ μέχρι σήμερα. Η μία μοιράζεται την χαρά της άλλης, ενώ εάν κάτι κακό συμβεί σε μία από τις δύο, η άλλη είναι ικανή να καταρρεύσει. Εκ πρώτης όψεως είναι πανομοιότυπες. Εάν όμως τις προσέξει κανείς καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι έστω και σε ελάχιστα σημεία, ίσως να είναι λίγο διαφορετικές. Κατάγονται από τη Νάουσα, όπου και ξεκίνησαν να χορεύουν επαγγελματικά. Μάλιστα, καθηγήτριά τους μέχρι σήμερα ήταν η ίδια τους η μητέρα που εργάζεται στη Νάουσα ως δασκάλα χορού.    

«Μοιράστηκαν το έπαθλο και αυτό είναι η μεγαλύτερή μου χαρά»,δήλωσε στην κάμερα η μητέρα των κοριτσιών, που την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου πρόκειται να τις συνοδεύσει στο Λονδίνο, όπου ξεκινά η φοίτησή τους σε ανώτατη σχολή χορού.

http://www.star.gr/index.php?ID=life_style&Rec_ID=61090

Πολυτάλαντη η Εύα Λάσκαρη


Η Εύα Λάσκαρη ήταν φιλοξενούμενη στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη «Super Star» και σχολίασε τη γυμνή εμφάνισή της στο θέατρο.

«Δεν ντράπηκα τους γονείς μου, όταν βγήκα στο σανίδι γυμνή. Ούτε οι γονείς μου είχαν πρόβλημα, ούτε ο σύντροφός μου. Ήταν κάθε μέρα εκεί», δήλωσε η εντυπωσιακή Εύα Λάσκαρη, τονίζοντας ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα ούτε σκηνή ζηλοτυπίας από το σύντροφό της εξαιτίας της προκλητικής της εμφάνισης στο θέατρο τον περασμένο χειμώνα.

Μάλιστα, η 25χρονη ηθοποιός ολοκληρώνει τις σπουδές της στην υποκριτική αυτό το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της με γνωστό νυχτερινό κέντρο.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=175065&cid=11

Χωρίς σχολική στέγη έμειναν 600 μαθητές στη Χαλκίδα


Ανάστατοι είναι γονείς και οι μαθητές του 3ου και 6ου Γυμνασίου της Χαλκίδας, καθώς- λίγες ημέρες μετά τον αγιασμό- το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται τα δύο σχολεία, κρίθηκε ακατάλληλο από τον ΟΣΚ, για λόγους στατικότητας.

Εξοργισμένοι γονείς και μαθητές κάνουν λόγο για αμέλεια, καθώς η απόφαση λήφθηκε την τελευταία στιγμή. Έτσι, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης δημιουργήθηκε ένταση με τους γονείς να ζητούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι το σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1967.

http://www.zougla.gr/

Διακόσιοι νεκροί από τις βροχοπτώσεις στην κεντρική Αμερική


Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των φετινών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την κεντρική Αμερική.

Η πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται σε πνιγμούς σε περιοχές που πλημμύρισαν ή σε κατολισθήσεις.

Στο Μεξικό, τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακόμα υπήρξαν τουλάχιστον 49 θάνατοι στη Νικαράγουα, 20 στην Ονδούρα και 44 στη Γουατεμάλα.

Πολλοί ακόμα πολίτες των χωρών αυτών παραμένουν καταχωρημένοι ως αγνοούμενοι.
 
Η περίοδος των βροχών προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες. Το Μεξικό επλήγη από τρεις τυφώνες, Άλεξ, Φρανκ και Καρλ, ενώ άλλοι τρεις στράφηκαν προς το βορρά πριν φθάσουν στην Καραϊβική.

Ο τελευταίος τυφώνας, ο Καρλ, προκάλεσε, τουλάχιστον, 16 θανάτους.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Από σήμερα η παράταξη μας αρχίζει να παρουσιάζει τα στελέχη του συνδυασμού μας. Η επιλογή τους έγινε με βασικό κριτήριο τη διαδρομή του καθενός στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες. Είναι άτομα επιτυχημένα στους τομείς που δραστηριοποιούνται, με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήθος και διάθεση για προσφορά. Η παράταξή μας εκφράζει το μεγάλο κοινωνικό ρεύμα για αλλαγή σε Μοσχάτο και Ταύρο. Ενωμένοι σχεδιάζουμε και οικοδομούμε το μέλλον ενός Δήμου ανοιχτού, σύγχρονου, λειτουργικού χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαρτήσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη για κάθε περιοχή. Ενός Δήμου που θα αποτελεί το σπίτι όλων των Δημοτών. Ενωμένοι μπορούμε καλύτερα. Ενωμένοι τολμάμε για την ΑΛΛΑΓΗ σε Μοσχάτο και Ταύρο.
Βασίλης Σπανάκης

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ !!!

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
 Ηλία Αβραμίδη

20/09/2010


Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα σας υποβάλλω, την παραίτησή μου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Μοσχάτου.
Είναι ηθική μου υποχρέωση να προβώ στην πράξη αυτή, μετά την  επιστολή σας προς εμένα, στην οποία με κατακρίνετε για την ψήφο μου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 2010.
Η άρνησή μου να νομιμοποιήσω με την ψήφο μου τους χειρισμούς σας σχετικά με την έργο για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου, όταν κατά την άποψή μου, υπάρχουν σκιές για τη νομιμότητά τους και δύναται να δημιουργήσουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και μακροχρόνιες δικαστικές εμπλοκές για το Δήμο, δεν μου αφήνει περαιτέρω επιλογή. Η ομολογία στελεχών της παράταξής μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ότι έλαβαν γνώση πριν από λίγες ημέρες του εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο στις 27.1.2010 (6 μήνες πριν), σύμφωνα με το οποίο έγινε δεκτή ένσταση της εταιρίας KIROS A.E., κατά της απόφασης για την έκπτωσή της, με εξέπληξε. Η ανάθεση της συνέχισης του έργου στην εταιρία Μ και Γ Τεχνική Α.Ε. από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, παρά την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, μου δημιούργησε εύλογα ερωτήματα για τη νομιμότητά της και αποτέλεσε και τη
δικαιολογία για την ψήφο μου.
 Επειδή δεν θέλω να συμμετέχω περαιτέρω στη διαδικασία αυτή, σας δηλώνω ότι παραιτούμαι και σας αφήνω να συνεχίσετε το έργο σας.
 
Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία.
                                                                                                                         Με τιμή


                                                                                                                  Ηλίας Αβραμίδης
 
http://moschatotavrosmazi.blogspot.com/2010/09/blog-post_21.html

Eνισχύονται οι ελπίδες για τη διάσωση της άγριας τίγρης


Σπάνιες εικόνες τίγρεων του Μπουτάν κατέγραψε ο φακός του BBC, ακολουθώντας μαρτυρίες χωρικών που ζουν στα Ιμαλάια. Παρότι είναι κακής ποιότητας και δεν διαρκούν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα, οι εικόνες προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς, αφού η παρουσία της τίγρης σε υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων δεν είχε έως σήμερα επιβεβαιωθεί. Εμπνέει παράλληλα αισιοδοξία ότι η άγρια τίγρη, οι πληθυσμοί της οποίας συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς, θα μπορούσε να διασωθεί.
Συνεργείο του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του βρετανικού δικτύου τοποθέτησε κάμερες-παγίδες, οι οποίες κινηματογραφούν όποια κίνηση ανιχνεύσουν, σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 4.100 μέτρων. Επέστρεψε μετά από τρεις εβδομάδες για να δει μεταξύ άλλων στις εικόνες μια αρσενική και μια θηλυκή τίγρη της Βεγγάλης, λεοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις του χιονιού και αρκούδες. Εικονολήπτης του συνεργείου παραδέχθηκε ότι έκλαψε βλέποντας τις εικόνες: «Ο σκοπός της αποστολής ήταν να καταγράψουμε την απόδειξη ότι τίγρεις ζουν στο Μπουτάν», δήλωσε ο Γκόρντον Μπιουκάναν. «Όλες μας οι προσπάθειες εξαρτήθηκαν από πλάνα λίγων δευτερολέπτων».
Την καταγραφή των εικόνων καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακή το γεγονός ότι στο Μπουτάν υπολογίζεται πως ζουν μόλις 67 με 81 τίγρεις. Στόχος των οργανισμών που αγωνίζονται για τη διάσωσή τους είναι η δημιουργία ενός «διαδρόμου» μήκους περίπου 8.000 χιλιομέτρων από το Μπουτάν ως τη Μυανμάρ, όπου οι τίγρεις θα ζουν και θα αναπαράγονται μακριά από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το βιολόγο Άλαν Ραμπίνοουιτς, «οι τίγρεις είναι πλάσματα της ζούγκλας, όμως τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε αυτό το υψόμετρο, που αποτελεί ασφαλέστερο καταφύγιο γι’ αυτές. Το Μπουτάν ήταν ο χαμένος κρίκος σε αυτόν το ‘διάδρομο’».
Μάχη για τη διάσωση των εναπομεινάντων πληθυσμών τίγρης στην Ασία
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πληθυσμός των άγριων τίγρεων δεν αριθμεί παρά 3.200 με 3.2500 χιλιάδες ζώα σε 13 χώρες και μόλις 42 τοποθεσίες, καμία εκ των οποίων δεν βρίσκεται στην Κίνα, την Καμπότζη, το Βιετνάμ ή τη Βόρειο Κορέα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εναπομείνασες τίγρεις σε αυτές τις χώρες είναι πλέον τόσο λίγες που «η διαιώνισή τους στη φύση δεν φαίνεται εφικτή».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του WWF, πριν από 12 χρόνια υπήρχαν 6.000 τίγρεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με σήμερα! Τον Ιανουάριο, οι αρμόδιοι υπουργοί από τις 13 χώρες που φιλοξενούν πληθυσμούς τίγρης συναντήθηκαν για να εκπονήσουν κοινό σχέδιο με στόχο ο αριθμός αυτός να έχει διπλασιαστεί έως το 2022, Έτος της Τίγρης στο κινεζικό ημερολόγιο. Ήδη Κίνα και Ρωσία έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία διασυνοριακής ζώνης προστασίας των τίγρεων στη Σιβηρία, μια πρωτοβουλία την οποία χαιρέτισαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869939

Ποιοι δεν θα υπαχθούν στη 

διαδικασία περαίωσης

Το πλαίσιο της ρύθμισης για τη διαδικασία της περαίωσης κοινοποιεί σήμερα στους φορείς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αύριο να ξεκινήσει ο διάλογος που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε την επομένη να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, καλεί τους παραπάνω φορείς σε διαβούλευση για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Ευρεία σύσκεψη για το θέμα έχει προγραμματιστεί εξάλλου την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου και των φορέων.
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», με βάση το εν λόγω σχέδιο του υπουργείου η περαίωση, η οποία θα είναι προαιρετική, θα αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα εξαιρούνται:
* οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες
* οι 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά
* όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία
* οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο
* οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, τα βιβλία των οποίων έχουν κατασχεθεί έπειτα από έλεγχο από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ
* οι εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων
* οι offshore εταιρείες
* επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», παραμένει ακόμη ανοιχτό το ύψος των ακαθάριστων εσόδων μέχρι του οποίου θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην περαίωση, καθώς οι γνώμες διίστανται.
Οσον αφορά στον αλγόριθμο, με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται ο φόρος της περαίωσης, αυτός θα προβλέπει ότι τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3%, ανάλογα με το αν έχουν βεβαιωθεί ή όχι φορολογικές παραβάσεις. Το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Ο φόρος εισοδήματος της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%, ενώ ο ΦΠΑ θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον εκάστοτε συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει.
Από την άλλη πλευρά τα ελάχιστα ποσά φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι για να κλείσουν τις «εκκρεμότητές» τους θα κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση, ενώ με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα προβλέπεται προκαταβολή φόρου 10% - 20% και μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάνουν έως τις 24, με το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
Δ. Κουσελάς: Στόχος να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι
Μιλώντας χθες σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, o υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για το ζήτημα, αλλά έχει διαμορφωθεί ένα γενικό πλαίσιο, με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση «όσο το δυνατόν περισσότεροι».
«Θέλουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν, με ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο, βγάζοντας πολλές επιχειρήσεις απ’ την ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχουν περιέλθει και παράλληλα απαλλάσσοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από ένα έργο το οποίο δεν θα κατάφερναν, σε καμία περίπτωση, να διεκπεραιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι 1.300.000 Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και περίπου 150.000 υποθέσεις είναι στα φορολογικά Δικαστήρια.
Διευκρίνισε επίσης ότι από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς –όπως δήλωσε- «δεν μπορεί να είναι όλες μέσα», ενώ αναφορικά με το όριο αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Περιμένουμε να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 9 εκατ, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις έχουμε και με τι τζίρο», σημείωσε.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Βατοπαιδίου, δεν θα μπουν στην περαίωση, «όπως δεν μπορούν να μπουν και ζητήματα φορολογίας των offshore εταιρειών».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1869824

  Άλλοι 39 υποψήφιοι δημάρχοι του ΠΑΣΟΚ...

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ - ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ 
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ  ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ 
Ο ΝΥΝ  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΝΤΗ


Άλλους 39 υποψήφιους δημάρχους που θα υποστηρίξει ανά την Ελλάδα ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Και είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΑΓΡΑΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Θόδωρος Μπαμπαλής
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πέτρος Βαφίνης
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ηλίας Γιαννακάκος
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μιχάλης Βλαχόπουλος
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ...

 - ΑΤΤΙΚΗΣ Ξενοφών Μανιατογιάννης
ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Κόκορης
ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Μανώλης Σταυρακάκης
ΔΕΛΦΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Απόστολος Καραχάλιος
ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Μπουροδήμος
ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ Κυριάκος Χαρακίδης
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Βασίλης Τόλης
ΖΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Ρογκότης
ΗΛΙΔΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Λυμπέρης
ΙΚΑΡΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Χρήστος Σταυρινάδης
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αντώνης Καμπάκης
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Θεοδόσης Μπακογλίδης
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Θόδωρος Μπρεδήμας
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Νίκος Μηλιώτης
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Αλέξανδρος Χρυσός
ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Χρύσανθος Σαρλής
ΚΩ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γιώργος Κυρίτσης
ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτρης Λουκάς
ΛΕΡΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μιχάλης Κόλιας
ΛΕΣΒΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παντελής Πατερέλης
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Πρόδρομος Ενωτιάδης
ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νίκος Τζώρτζης
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιάννης Νταουσάνης
ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ - ΑΤΤΙΚΗΣ Γιώργος Ιωακειμίδης
ΠΑΛΑΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Παπακυρίτσης
ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Πάνος Δεμερτζής
ΠΑΡΓΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Θανάσης Λιόλιος
ΠΕΝΤΕΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Κώστας Λαλένης
ΣΕΡΡΩΝ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Στέφανος Φωτιάδης
ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκος Παπαδής
ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νίκος Δελφάκης
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ Ευστάθιος Ανδριόπουλος
ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μαυρουδής Μηντσιούδης
ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Χρήστος Παγώνης. 
http://press-gr.blogspot.com/2010/09/39_20.html
Άνεργος με… δέκα γυναίκες
Ο Keith Macdonald μπορεί να έχει ήδη οκτώ παιδιά με οκτώ διαφορετικές γυναίκες αλλά  θα γίνει πατέρας για 9η και 10η φορά από διαφορετικές πάντα μητέρες.

Η «συνταγή» δείχνει επιτυχημένη και δεν… αλλάζει καθώς οι μητέρες και τα παιδιά βασίζονται στην βρετανική κρατική πρόνοια για να επιβιώσουν. Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι να φτάσουν σε ηλικία 16 ετών όλα τα παιδιά του Keith θα κοστίσουν πάνω κάτω στους φορολογούμενους 1.784.000 ευρώ και κάτι ψηλά.

Ο Macdonald μαστίζεται… από την ανεργία αλλά έχει βάλει στόχους στην ζωή του αφού βέβαια άλλος … και άλλος… πληρώνει τα βαφτιστικά.

Άνεργος πάντα για να μην ξεχνιόμαστε, ξεκίνησε το «σπορ» από τα 15 του όταν για πρώτη φόρα ένιωσε τα οικογενειακά βάρη να συνθλίβουν τα όνειρά του και είπε να γίνει «επαγγελματίας πατέρας».

Έτσι λοιπόν επειδή «την είδε περίεργα» σε αυτή την κοινωνία, θέλει να γίνει ο πρώτος άντρας που θα έχει δέκα παιδιά από δέκα διαφορετικές γυναίκες σε δέκα χρόνια!

Ενώ λοιπόν υπάρχουν καταγγελίες από δύο πρώην φίλες του ότι έχει ακόμα τέσσερα παιδιά στο ενεργητικό του τα οποία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα.Ο Keith δεν φαίνεται να χολοσκάει πολύ να μην μείνει χωρίς γυναίκα αφού όπου πάει αγαπάει αλλά και… αγαπιέται σφόδρα και είναι και εγγύηση στο αποτέλεσμα.

http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=60933
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Άνδρο και Κρήτη
Το καταστροφικό τους έργο συνεχίζουν από την Δευτέρα τρία πύρινα μέτωπα σε Άνδρο και Κρήτη. Από τις φωτιές δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Στην Άνδρο, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Σιδόντες του δήμου Υδρούσας.

Στην Κρήτη, η πρώτη φωτιά καίει στις Βρύσες του Δήμου Φοίνικα Ρεθύμνου, σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ η δεύτερη σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκίδια του Δήμου Μουσούρων, στα Χανιά.

http://www.star.gr/index.php?ID=ellada_kosmos&Rec_ID=60952

Κατέρρευσε κερκίδα στη Βραζιλία


Συνολικά 110 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 22 είναι σε σοβαρή κατάσταση, όταν ένα τμήμα από τις κερκίδες σε στάδιο της Βραζιλίας κατέρρευσε, κατά τη διάρκεια αγώνων αυτοκίνητου, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το περιστατικό συνέβη στο στάδιο Κουάτρο Πόντες, που βρίσκεται στην πολιτεία Παράνα, στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο της κερκίδας. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση.

http://www.zougla.gr/

Υποθαλάσσια σύνδεση Ν. Κορέας- Κίνας-Ιαπωνίας


Υποθαλάσσιες σήραγγες που θα συνδέουν τη Νότια Κορέα με την Κίνα και την Ιαπωνία, σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση της Ν.Κορέας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Χωροταξίας, Μεταφορών και Θαλάσσιων Υποθέσεων.

«Στο στάδιο αυτό μελετούμε κατά πόσον είναι δυνατή (η κατασκευή των υποθαλάσσιων τούνελ) από οικονομικής και τεχνικής πλευράς», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα, η εφημερίδα «Τσόσουν Ίλμπο» είχε αναφέρει ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός δρόμου που θα συνδέει τη δυτική Κορέα με το Γουεϊχάι, στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας. Το κόστος κατασκευής του δρόμου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 123 τρισεκατομμύρια γουόν ή 106 δισεκατομμύρια δολάρια.

http://www.zougla.gr/

Σχεδιάζουν νέο νόμο- πλαίσιο για τους «αιώνιους φοιτητές»


Νέος νόμος- πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια έχει τεθεί προς συζήτηση στο υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι ο προηγούμενος δεν υλοποιήθηκε επί της ουσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση προς τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου, εάν θα αλλάξει ο προηγούμενος νόμος που θεσπίσθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, και ιδιαίτερα οι διατάξεις περί «αιωνίων φοιτητών» απάντησε:

«Έχουμε εξαγγείλει μία πλήρη ανατροπή του νόμου -πλαίσιο για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο νόμος δεν ήταν εφαρμόσιμος. Όποια ιδρύματα προσπάθησαν να τον εφαρμόσουν στέλνοντας συστημένες επιστολές, οι περισσότερες επιστράφηκαν διότι ήταν άγνωστη η κατοικία των φοιτητών. Άρα, πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Υπάρχουν συζητήσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα είμαστε σίγουροι πόσους φοιτητές έχουμε. Το ζητούμενο είναι να ξέρουμε πόσους φοιτητές έχουμε στην Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε».

Ο ειδικός γραμματέας τόνισε ότι «μέσω του συστήματος που αναφέρεται στα συγγράμματα θα έχουμε μία πρώτη εικόνα πόσοι είναι οι ενεργοί φοιτητές στη χώρα μας. Όχι βέβαια απόλυτα, αλλά θα έχουμε μία καλή εικόνα».

http://www.zougla.gr/

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπλαση Δέλτα Φαλήρου: Στα τέλη του 2011 οι πρώτες εργασίες


H ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα στο είδος του (169.000τμ) μετά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και έργο χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το σύνολο δε της χρηματοδότησης φτάνει τα 550.000.000 ευρώ και είναι μια σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ο χώρος στον οποίο θα γίνουν οι εργασίες είναι ο πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου στο Φαληρικό Δέλτα. Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή της Νέας Λυρικής Σκηνής, την Νέα Εθνική Πινακοθήκη καθώς και ένα πάρκο. Ο αρχιτέκτονας του project είναι ο Renzo Piano διεθνώς διάσημος για τα έργα του.
Οι πρώτες εργασίες αναμένονται στα τέλη του 2011 και η ολοκλήρωση του το 2015. Το πάρκο θα περιλαμβάνει και ένα λόφο ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φύση και πράσινη τεχνολογία συναντιούνται.
Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ένα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 Χ 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.
Η επιφάνειά του θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας, της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την πλατινένια πιστοποίηση LΕΕD. Την πρώτη διάκριση για πράσινες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και για έργο παρόμοιας κλίμακας στην Ευρώπη.
Γυάλινο κέλυφος
Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.
Κατά τον Ρέντζο Πιάνο, το καλύτερο σημείο για να εκτιμήσει κανείς την αρχιτεκτονική του τόπου και την ιδέα της διαφάνειας στον σχεδιασμό είναι η Εσπλανάδα με τις χαρακτηριστικές δεντροστοιχίες που θα αναπτύσσονται παράλληλα με το γυάλινο κτίσμα. Από αυτό το σημείο που προσφέρεται για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες φαίνεται η ενοποιημένη γυάλινη όψη των δύο κτιρίων.
ΕΝΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ πύργος από βιβλία ύψους τριών ορόφων πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον θεσμό που λειτουργεί από το 1832. Το υπερσύγχρονο κτίριο θα έχει έκταση 22.000 τ.μ. και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, τη συντήρηση των συλλογών και του αρχείου με την πληροφορία και την επικοινωνία, ώστε να εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών. Έτσι η είσοδος από την Αγορά οδηγεί στον μεγάλο χώρο υποδοχής.
Το νέο κτίριο θα στεγάσει σε μία κεντρική τοποθεσία όλες τις ερευνητικές συλλογές οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τρία ξεχωριστά κτίρια. Οι συλλογές της ΕΒΕ περιλαμβάνουν περισσότερους από 4.500 χειρόγραφους κώδικες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και σημαντικά ιστορικά έγγραφα και αρχεία.
Μάλιστα η νέα ΕΒΕ θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της, με επιλεγμένα χειρόγραφα να εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό τμήματα από τους θησαυρούς της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας.
Παράλληλα, η ΕΒΕ θα συνδεθεί μέσω του Διαδικτύου με άλλες διεθνείς βιβλιοθήκες και θα δίνει στους χρήστες της παγκοσμίως πρόσβαση σε υλικό για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο ευήλιο εσωτερικό της βιβλιοθήκης αλλά θα επεκτείνονται και στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Πηγή: tanea.gr
http://www.ypodomes.com/index.php/news

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ

Νέο ρεκόρ σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή του χρυσού, καθώς το δολάριο υποχωρεί, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ...


Συγκεκριμένα, ο χρυσός άμεσης παράδοσης ενισχύθηκε έως 0,50% στα 1.283,38 δολάρια η ουγγιά, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1.282,15.

Από την αρχή του 2010, ο χρυσός σημειώνει κέρδη 17%. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο καταγράφει κέρδη για 10ο συνεχόμενο έτος.

Φέτος, έχει ξεπεράσει σε αποδόσεις τόσο τις μετοχές όσο και τα κρατικά ομόλογα, γεγονός που έχει αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε χρυσό και άλλα παράγωγα προϊοντα που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο.

Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο έως 0,50% στα 1.283,50 δολάρια.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του ευρώ, έως το 1,3120 δολάριο ανά ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι συνήθως χρυσός και δολάριο ακολουθούν αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και ίσως δοκιμάσει σύντομα το όριο των 1.300 δολαρίων.
 
http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_6810.html

Το χάλκινο κέρδισε η Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής


Στο βάθρο της 4ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ανέβηκαν δύο Έλληνες μαθητές λυκείου, ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και ο Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα.

Ένας ακόμα μαθητής, ο ... ... Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα, βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας. Στους φετινούς αγώνες συμμετείχαν ακόμα η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα.

Στη διοργάνωση αναμετρήθηκαν περίπου 110 μαθητές από 22 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής.

Το χρυσό κέρδισε ένας Πολωνός, ο οποίος απάντησε σωστά στο 90% των θεμάτων που τέθηκαν στους μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2011 στην Πολωνία.

Στην καθιέρωση της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής είχε συμβάλει ο καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος έθεσε το θέμα το 2006 στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Ο κ. Σειραδάκης ηγήθηκε της ελληνικής αποστολής στους φετινούς αγώνες μαζί με τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκά Ζαχείλα.

Η 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής λήγει επισήμως την Τρίτη.

in
 
http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_7851.html

Ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας στο 2010


Ως τη θερμότερη περίοδο, ίση με αυτή του 1998, στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς χαρακτήρισε το πρώτο οκτάμηνο του 2010 σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας, κατά το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους, διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας.
Επίσης, σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, μόνο στην ξηρά κατά το θερινό τρίμηνο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 14,8 βαθμοί, κατά ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,8 βαθμοί).
Αντίστοιχα, η παγκόσμια θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 16,91 βαθμοί, δηλαδή κατά 0,51 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (16,4 βαθμοί) του 20ού αιώνα, με συνέπεια το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο να είναι το πέμπτο θερμότερο στην ιστορία των θαλασσών του πλανήτη μας.
Ο Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι θερμοκρασίες ξηράς και όχι των ωκεανών (από το 1880, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία καταγραφών θερμοκρασιών). Η θερμοκρασία των 16,2 βαθμών Κελσίου φέτος τον Αύγουστο ήταν κατά 0,60 βαθμούς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί).
Η θερμοκρασία μόνο στην ξηρά τον Αύγουστο 2010 ήταν 14,7 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,90 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο του 20ού αιώνα (13,8 βαθμοί) για τον μήνα αυτό.
Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας.
Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την κεντρική Ρωσία και τη νότια Αμερική. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών φέτος τον Αύγουστο ήταν 16,9 βαθμοί (0,5 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Ο φετινός μήνας στις θάλασσες του πλανήτη ήταν ο έκτος θερμότερος.
Όσον αφορά στην κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.
Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος σε μικρότερη παγοκάλυψη μετά τον Αύγουστο του 2007 και ο 14ος συνεχόμενος Αύγουστος (1997-2010) με πάγους λιγότερους από τον διαχρονικό μέσο όρο.
Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι στις θάλασσες φέτος τον Αύγουστο ήσαν κατά 4,15% περισσότεροι από τον μέσο όσο της περιόδου 1979-2000, με συνέπεια να υπάρχουν οι περισσότεροι επιπλέοντες πάγοι στην ιστορία (το προηγούμενο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο ήταν τον Αύγουστο του 2000).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γερμανία γνώρισε φέτος τον πιο υγρό Αύγουστο στην ιστορία της, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αυστραλία.

http://www.enet.gr/?i=news.el
3ο ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 «Σινέ-Κήπο» Μοσχάτου
8.30 μμ


20/9: «Ηλιθιότητας Εγκώμιο», του ΣΩΤΗΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ/ Ταύρος 


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 


ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9/10

Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει»
 ΣΩΤΗΡΗ ΣΑΜΠΑΝΗ
 « Η Λ Ι Θ Ι Ο Τ Η Τ Α Σ   Ε Γ Κ Ω Μ Ι Ο »

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία  Παναγιώτης Ναρλής Σκηνικά- Κοστούμια  Σπύρος Κωτσόπουλος Κινησιολογία-Χορογραφίες  Αικατερίνη Μπούτου Μουσική Επιμέλεια  Παναγιώτης Ναρλής Κατασκευή Σκηνικών  Κώστας Αβραμιώτης Μακέτα Αφίσας-Προγράμματος  Τάσος Ρούσσης - Γιάννης Κοκορέτσας Φωτισμοί  Κατερίνα Κουράκου Τεχνικός Σκηνής  Αστέριος Καραπάλης

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΦΛΟΡΙΚΑ  Τζένη Κουσουρή ΟΛΙΒΙΑ……Μαρία Λυμπεράκου ΒΙΟΛΕΤΑ  Μαρία Μελά ΕΜΙΛ  Μπάμπης Τριανταφυλλάκης ΠΕΤΡΕ  Νίκος Φαμέλης ΜΑΡΙΑΝ  Αλεξάνδρα Αργυροπούλου ΤΟΥΝΤΟΡ  Σπύρος Ανδρομανέσκος - Γιάννης Κοκορέτσας ΚΟΡΝΕΛΙΑ  Κατερίνα Κρασανάκη ΛΟΥΤΣΙΑΝ  Τάσος Ρούσσης ΝΑΣΤΑΖΙΑ  Χαρά Φυσέκη ΔΙΚΑΣΤΗΣ  Βασίλης Τραϊφόρος ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΒΙΝ  Τάσος Στέλλας ΙΛΙΝΚΑ ΚΟΡΒΙΝ  Μαίρη Καραθανάση ΣΙΜΟΝΑ ΚΟΡΒΙΝ  Αιμιλία Αποστολίδου ΚΟΜΗΣ ΝΤΡΑΚΟΥΛΕΣΚΟΥ  Παναγιώτης Περλέγκας ΙΓΚΟΡ  Νίκος Λάμπρου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωρίο της Ρουμανίας, το Γκρανιτσέστι. Ο δάσκαλος Εμίλ Ερινέσκου καταφθάνει στο χωριό και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού, θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Δρ. Κονσταντίν Κορβίν. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Ιλίνκα και την κόρη τους Σιμόνα, την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο ηλίθια όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή. 



http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201