Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ 
ΟΙ ΠΑΓΟΙ 
ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η μέχρι τώρα εκτίμηση για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής ήταν υπερβολική, καθώς ο ρυθμός απώλειας πάγων φαίνεται πως τελικά είναι ο μισός απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτηΑμερικανών και Ολλανδών ερευνητών...
Κατά την προηγούμενη διετία, επιστημονικές ομάδες είχαν εκτιμήσει ότι η Γροιλανδία χάνει περίπου 230 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, ενώ η Ανταρκτική 132 δισεκατομμύρια.


 Από κοινού, αυτή η απώλεια ετησίως θα δικαιολογούσε πάνω από το ήμισυ της ετήσιας μέσης ανόδου κατά τρία χιλιοστά του επιπέδου των θαλασσών.


 Όμως η νέα έρευνα, υπό τον Μπερτ Βερμίρσεν του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ στην Ολλανδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience", υποστηρίζει πως οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις υπήρξαν υπερβολικές.


 Τεράστιοι παγετώνες πάχους πολλών χιλιομέτρων συμπίεζαν τον φλοιό της Γης επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όταν όμως άρχισαν να λιώνουν πριν από 20.000 χρόνια περίπου, ο γήινος φλοιός ξεκίνησε σταδιακά να "επανέρχεται".


 Πρόκειται για μια πολύ αργή διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το φαινόμενο είχε έως τώρα θεωρηθεί μικρής σημασίας, αλλά η νέα έρευνα το αναδεικνύει ως σημαντικό. 


 Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η Γροιλανδία χάνει ετησίως 104 δισ. τόνους, ενώ η Ανταρκτική 64 δισ. τόνους. 


 Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, τότε η απώλεια πάγων από τις δύο πιο παγωμένες περιοχές του πλανήτη "ευθύνονται" για το 30% και όχι το 50% της ετήσιας ανόδου της στάθμης των ωκεανών της Γης.

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_1042.html

Θηλιά το «κρυφό χρέος» – Νέα σκληρά 

μέτρα «βλέπει» η Eurostat



«Τέσσερις μήνες μετά τα τη συμφωνία διάσωσης ύψους 110 δις. ευρώ και η Ελλάδα δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες των μυστικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις οποίες προέβαινε για να αποκρύπτει το χρέος».
Με αυτή την πρόταση ξεκινάει άρθρο τουBloomberg, που φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat Walter Radermacher.
«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά έγγραφα» αποκαλύπτει ο Radermacher, αναφερόμενος στο ζήτημα, και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα ακολουθήσουν νέα σκληρά μέτρα όταν στελέχη της Eurostat κάνουν μια «ακριβή εκτίμηση» του συνολικού μεγέθους του «κρυφού χρέους» της Ελλάδας, στα τέλη του μήνα.
Ο κ. Radermacher αναφέρεται στη χρήση από τις ελληνικές κυβερνήσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps) για να «μακιγιάρει» το πραγματικό μέγεθος του χρέους της χώρας, όπως οι περίφημες συμβάσεις με τη Goldman Sachs.
Αναμένεται η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις Radermacher, καθώς αν επιβεβαιωθεί ο επικεφαλής της Eurostat, ίσως το Μνημόνιο τιναχτεί στον αέρα.
Πηγή: Bloomberg

http://www.i-live.gr/news-eurostat-bloomberg/

Ποινές-φωτιά για τους φοροφυγάδες

Από ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ως χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίζουν εφεξής οι φοροφυγάδες, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ.
Στους παραβάτες θα επιβάλλεται άρση τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΟ οι παραβάσεις που θα επισύρουν τις προαναφερθείσες ποινές είναι οι εξής:
- μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ),
-μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ,
- παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
-η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
-η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση,
-η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας και
-τα αδικήματα λαθρεμπορίας.
Για το i-live news
http://www.i-live.gr/news-paravaseis-forodiafugi/

Χίος: Λύθηκε το μυστήριο της κλοπής 135 χρυσών λιρών


Δράστες δύο παιδιά 18 και 19 ετών, που όπως ομολόγησαν μπήκαν στο σπίτι και πήγαν στο σημείο που ήταν φυλαγμένες οι λίρες. Πώς ήξεραν...που έπρεπε να πάνε; Ας είναι καλά η οικιακή βοηθός! Η μητέρα του 18χρονου, που ήξερε το μυστικό της ηλικιωμένης και έστησε το σχέδιο...

Επειδή λοιπόν ήξερε ότι οι υποψίες θα πέσουν πάνω της, φρόντισε να είναι παρούσα τη στιγμή της ληστείας. Έτσι ώστε η ιδιοκτήτρια να πειστεί αλλά και να πει στους αστυνομικούς, ότι αποκλείεται να της πήρε η οικιακή της βοηθός. Έτσι και έγινε...

Πριν από λίγες μέρες, μπήκαν στο σπίτι δύο κουκουλοφόροι, άρπαξαν τις λίρες και έγιναν καπνός. Μετά όμως από σειρά ανακρίσεων η αστυνομία έφτασε στους δράστες, που με τη σειρά τους αποκάλυψαν τα πάντα! Πλέον το λόγο στην υπόθεση που συζητήθηκε πολύ στο νησί έχει η Δικαιοσύνη...

http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/135.html

Απίστευτο ματς, 

Σερβία - Ισπανία 92-89

Οι καλύτερες στιγμές του εκπληκτικού 4ου δεκαλέπτου της αναμέτρησης για τους "8" του Μουντομπάσκετ που κρίθηκε με τρίποντο από τα 9 μέτρα του Τεόντοσιτς.




http://www.newsit.gr/default.php?pname=Video&show=8204

Κίνδυνος να χαθεί το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείου Στρατού





Αυτή είναι η τελευταία ένεση στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον Οκτώβριο οι απόστρατοι αξιωματικοί θα λάβουν το τελευταίο "εγγυημένο" τριμηνιαίο μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Η "αιμοδοσία" από το υπουργείο Οικονομικών η οποία κοστίζει 35 εκατομμύρια ευρώ κάθε τρεις μήνες,σταματά,όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του,πρέπει να βρεθούν λύσεις και διαδικασίες, ώστε οι μερισματούχοι απόστρατοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το μέρισμα τους.

Ουσιαστικά ο κ.Μπεγλίτης "φωτογράφισε" το πρόβλημα που προκαλείται από τη συνύπαρξη στρατιωτικών και αστυνομικών στο ΜΤΣ,με τους δεύτερους να έχουν λιγότερες εισφορές από τους πρώτους.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=41424&catid=13


Πρόβλεψη για υποχώρηση του χρυσού


Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία και προβλέπεται να κινηθεί πτωτικά μετά την χθεσινή του άνοδο κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το ράλι των μετοχών περιόρισε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως εξασφάλιση της αξίας.
Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 0,2% πριν διαπραγματευθεί στα 1.254,35 δολ. στις 10:58 π.μ. ώρα Σεούλ. Χθες το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε έως τα 1.262,45 δολ., ποσοστό 0,2%, από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα οποία αναρριχήθηκε τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια του χρυσού για τον Δεκέμβριο σημείωσαν επίσης ελαφρά διαφοροποίηση μετά την υποχώρησή του έως 0,3% φθάνοντας στα 1.254,20 δολ. η ουγγιά νωρίτερα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).
Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικές μετοχές, ωθώντας τον Standard & Poor’s 500 Index υψηλότερα καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες ότι τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα και οι ασιατικές μετοχές, ωθώντας τον MSCI Asia Pacific Index υψηλότερα για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες.
Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 14% και οδεύει να κλείσει δέκατο συνεχόμενο έτος με κέρδη καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν ασφάλεια έναντι της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και της προοπτικής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Το ασήμι για άμεση παράδοση υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 19,775 δολ. η ουγγιά μετά τη χθεσινή του άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008. Η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.554,50 δολ. η ουγγιά και τα 523 δολ. η ουγγιά αντιστοίχως.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1864744

Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Κολομβία


Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη παγιδευμένου δέματος που σημειώθηκε κοντά στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών στην πόλη Πάστο της Κολομβίας.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται περαστικοί και μέλη των κολομβιανών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναρίνο Αντόνιο Ναβάρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ενώ ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Φελίπε Μουνιός δήλωσε από την πλευρά του ότι λίγη ώρα μετά την επίθεση μέλη της υπηρεσίας καταδίωξαν δύο άνδρες και μια γυναίκα που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον τόπο της επίθεσης με ένα ταξί και τους συνέλαβαν.

Η επίθεση εντάσσεται στην κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριάντα στρατιωτών και αστυνομικών από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Οι FARC αριθμούν περί τις 8.000 μαχητές , σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Η οργάνωση παραμένει παρούσα στο ήμισυ περίπου του κολομβιανού εδάφους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος αρνείται κάθε διάλογο με την οργάνωση εάν δεν κηρύξει κατάπαυση του πυρός και δεν σταματήσει τις απαγωγές και τη στρατολόγηση ανηλίκων στις τάξεις της.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171462&cid=5

2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου


30 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 4 Οκτωβρίου


Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου, με κεντρικό σύνθημα «Η Ψυχή στο Δρόμο» είναι γεγονός!

Το Θέατρο Δρόμου HELIX κρατά την υπόσχεσή του, ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και θα εδραιωθεί, κόντρα στους καιρούς και τις όποιες οικονομικές δυσκολίες και θα σταθεί επάξια δίπλα στην επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ, το 2009, όπου 50 ομάδες από την Ελλάδα και 10 από το εξωτερικό (Πολωνία, Γαλλία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Ολλανδία, Βουλγαρία και Ιταλία), με πάνω από 240 παραστάσεις και 400 καλλιτέχνες, έδωσαν δημιουργικό παρόν στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο, στην Ερμού, την Καπνικαρέα, το Μοναστηράκι, την Κλαυθμώνος, το Θησείο και την Αποστόλου Παύλου, μετατρέποντας για ένα 5ήμερο το κέντρο της Αθήνας σε μια πανέμορφη και με ουσιαστικό περιεχόμενο γιορτή.

Οι ομάδες παρουσίασαν θεάματα απ’ όλες τις μορφές τέχνης. Ζογκλέρ, ακροβάτες, κλόουν, κουκλοπαίκτες, μουσικές μπάντες, μέχρι μεγάλα θεάματα δρόμου, χοροθεατρικές παραστάσεις και όπερα, ζωντάνεψαν με έναν διαφορετικό τρόπο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και πάνω από 100.000 κόσμου παρακολούθησαν τις παραστάσεις.

Το φετινό Φεστιβάλ του 2010, θα σταθεί δυναμικά δίπλα στο περσινό, φιλοδοξώντας να καταστήσει τον θεσμό ως ένα ετήσιο γεγονός, που θα αγκαλιαστεί από όλους.

Ήδη παρουσιάζεται τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο από ελληνικές, όσο και από ομάδες του εξωτερικού (Βραζιλία, Κούβα, Ουρουγουάη, Ιράν, Ρωσία, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο κ.ά) και το πρόγραμμα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, καταβάλλοντας η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ κάθε προσπάθεια για να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες ομάδες, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα είναι οι ίδιοι, του ιστορικού κέντρου, εκτός από την Πλατεία Κλαυθμώνος και το κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, προέρχεται από την Πάροδο των «Βακχών» του Ευριπίδη: «Η Ψυχή στο Δρόμο»

Προς το παρόν, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας, του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Η πρόταση για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου Δρόμου έχει κατατεθεί εκ νέου και με βάση το νέο σύστημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αναμένεται σύντομα η απόφαση για τη συμμετοχή του Υπουργείου.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=162790&cid=13

Στις φλόγες η Σιβηρία


Περισσότερα από 400 σπίτια έγιναν στάχτη σε πολλά χωριά της Σιβηρίας, όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονται εκτεταμένες πυρκαγιές, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών, λίγες εβδομάδες μετά την τον πύρινο εφιάλτη που προκάλεσε τον θάνατο 54 ανθρώπων στην κεντρική Ρωσία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι 433 σπίτια καταστράφηκαν στο χωριό Νικολάγιεβκα, 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας-Καζακστάν, με συνέπεια να έχουν μείνει άστεγοι 1.166 άνθρωποι.

Οι φωτιές ξέσπασαν στο έδαφος του Καζακστάν και επεκτάθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171426&cid=5

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Στο δεύτερο τρίμηνο

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,7%



Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Συρρίκνωση 3,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%.
Μείωση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.
Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρει ότι η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,9%.
Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7% καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%.
Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Περισσότερα:http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1864284

Προστίθεται και η Ινδία στις χώρες που διοργανώνουν γκραν-πρι

Στην Ινδία θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία, αγώνας της Φόρμουλα Ένα στις 30 Οκτωβρίου 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA).

Όπως έγινε γνωστό, το (προσωρινό) αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς θα περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 20 γκραν πρι, ενώ στο νέο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 12 ομάδες, όσες και φέτος.

Ο αγώνας στην Ινδία θα διεξαχθεί στην πίστα «Jaypee Group», που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί, ενώ θα είναι το 18ο γκραν πρι της χρονιάς στο καλαντάρι, το οποίο πρέπει να εγκρίνει η FIA. Η σεζόν του 2011 θα ...






αρχίσει στο Μπαχρέιν στις 13 Μαρτίου, ενώ η «αυλαία» του πρωταθλήματος θα κλείσει στη Βραζιλία, όπως το 2008, στις 27 Νοεμβρίου.

Το 2009 και το 2010 η σεζόν έκλεισε στο Άμπου Ντάμπι, όπου θα διεξαχθεί ο προτελευταίος αγώνας της επόμενης χρονιάς.

Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA ανακοίνωσε ότι δεν θα προστεθεί 13η ομάδα στη Φόρμουλα Ένα, επειδή «κανείς από τους υποψήφιους δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να του επιτραπεί η συμμετοχή στο πρωτάθλημα».

e-typos
http://fonaklas.blogspot.com/2010/09/blog-post_6681.html

Τα ελληνικά βουνά ...ψηλώνουν

Τα ελληνικά βουνά συνεχίζουν να ψηλώνουν... Ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Πίνδος, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και ο Σμόλικας στην Ήπειρο ψηλώνουν κάποια εκατοστά το χρόνο, καθώς οι συμπιεστικές δυνάμεις που δημιουργούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σπρώχνουν προς τα πάνω το έδαφος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τη συνεχή ανύψωση των βουνών: «Είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ορογένεση, που ξεκίνησε πριν από 60 με 100 εκατομμύρια χρόνια.
Στο βάθος του γεωλογικού χρόνου, κάποιες οροσειρές σταματούν να ψηλώνουν και μετά αρχίζουν να χαμηλώνουν. Εμείς όμως στην...
 Ελλάδα έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, καθώς είμαστε στον αλπικό κύκλο, για μερικά εκατομμύρια χρόνια».Η ανύψωση μιας οροσειράς συμβαίνει με ρυθμό 2 δέκατα του χιλιοστού το χρόνο. Για να ανυψωθεί σε 3.000 μέτρα θα χρειάζονταν παραπάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν και 50 - 60 εκατομμύρια χρόνια, γιατί θα λειτουργεί και η αντίθετη διαδικασία της διάβρωσης ή θα υπάρχουν και περίοδοι επιβράδυνσης των ρυθμών της.Οι γεωλογικές διεργασίες συνεχίζονται ασταμάτητα τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε άλλα μέρη διαβρώνουν και χαμηλώνουν τα βουνά, σκάβουν τις χαράδρες, αποθέτουν στα χαμηλά τόνους φερτών υλικών μετά από κάθε πλημμύρα, ιζήματα λάσπης ρηχαίνουν τις λίμνες, επεκτείνουν τα δέλτα των ποταμών σε βάρος της θάλασσας, τροποποιούν τις ακτές και αυξάνουν το πάχος της λάσπης των ωκεάνιων βυθών.«Σε βάθος γεωλογικού χρόνου κάποιες οροσειρές αρχίζουν να χαμηλώνουν, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης και της Σιβηρίας», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_6343.html

Δήλωση Βασίλη Σπανάκη για τη στήριξη από τη ΝΔ


Δήλωση Βασίλη Σπανάκη, υποψήφιου Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου


‘Χθες ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η στήριξη στον ανεξάρτητο συνδυασμό μας για το νέο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, την οποία και αποδεχόμαστε. Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με την εφαρμογή του προγράμματος ‘Καλλικράτης’, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες των δήμων, καθιστά πολύ κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Η παράταξή μας μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την απαρχή μιας νέας πορείας στο δήμο μας. Είμαστε νέοι άνθρωποι, με γνώση της δημόσιας διοίκησης, με φρέσκες ιδέες, όραμα και όρεξη για δουλειά. Έχουμε γαλουχηθεί στην τοπική κοινωνία, έχουμε αποδείξει τις δυνατότητες μας σε κάθε τομέα κοινωνικής δραστηριότητας. Καταθέσαμε προτάσεις για τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου σε μια εποχή όπου εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου, πλήττονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Καλούμε όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να συστρατευτούν στην προσπάθειά μας. Βιώνουμε τις συνέπειες των πολιτικών δράσεων του παρελθόντος, θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις που μας αφορούν. Μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ισόρροπη ανάπτυξη. Το μήνυμα μας είναι σαφές και εξαπλώνεται σε κάθε γειτονιά του δήμου μας. Ενωμένοι αλλάζουμε πορεία.’



 http://moschato.blogspot.com/2010/09/blog-post_08.html#ixzz0yxFtSkbh

Εξετάζεται πάγωμα των φόρων στις ΗΠΑ


Το διετές πάγωμα των υφιστάμενων φόρων στις ΗΠΑ στα σημερινά επίπεδα ζήτησε σήμερα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, περιλαμβανομένων των φορολογικών μειώσεων για τους πλουσίους που θεσπίστηκαν κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους και η ισχύς τους εκπνέει στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Μιλώντας πριν από την ομιλία για οικονομικά θέματα που πρόκειται να εκφωνήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπένερ πρότεινε επίσης να μειώσει η κυβέρνηση τις δαπάνες για την ερχόμενη χρονιά στα επίπεδα του 2008, δηλαδή πριν από τις αμφιλεγόμενες διασώσεις στις οποίες προχώρησε και πριν από τα μέτρα ύψους 814 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας που έλαβε ο Ομπάμα.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171301&cid=8

YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ανακοίνωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος...


Όπως δήλωσε σχετικά αποδέχθηκε την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση», καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχει σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας. 

Βασικός μας στόχος, είπε ο κ. Μητρόπουλος, είναι να μην εξελιχθεί ο «Καλλικράτης» σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου απο την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου συμφώνου σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των κοινωνικών δομών και κρίσιμων υπηρεσιών και νομικών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής κοινωνικής οικονομίας. 

Κάλεσε τους πολίτες «να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και αναγεννητικό κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής αποκέντρωσης και εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης».

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/y_08.html


Ελληνικά πανηγύρια: Χθες και 


σήμερα...

Γράφει η Αναστασία Καρυπίδου
από το http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
"Οι αυτοσχέδιοι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια και οι έμποροι στέκονται στην άκρη του δρόμου. Οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μαγαζιά διαθέτουν και μουσική για να διασκεδάσουν τους μεγάλους. Πρόκειται για μία σκηνή από τα παραδοσιακά πανηγύρια, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε όλη τη χώρα.
Την τιμητική τους έχουν, συνήθως, τα χωριά, με τον θρησκευτικό χαρακτήρα να κατέχει πρωτεύουσα θέση στα πανηγύρια. Ανάλογα με το πότε γιορτάζει η εκκλησία γίνεται η εμποροπανήγυρις σε κάθε τόπο, όπου...
 συμμετέχουν οι κάτοικοι όλης της περιοχής με ιδιαίτερη χαρά. Η μορφή των πανηγυριών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία ευκαιρία για διασκέδαση για ντόπιους και επισκέπτες.
Παλαιότερα, οι νέοι προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να πάνε στα πανηγύρια. Μέχρι το 1950, ντύνονταν με τα γιορτινά τους και είχαν ως μεταφορικό μέσο τα μουλάρια. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν ο περιποιημένος αναβάτης. Οι κοπελιές του χωριού και των γειτονικών περιοχών έσπευδαν για να τούς δουν και οι νέοι σκόρπιζαν δειλές ματιές στις αγαπημένες τους.
Τα παλικάρια άρχιζαν το χορό, έπιναν κρασί και κερνούσαν όλες τις παρέες, που ανταπέδιδαν το κέρασμα. Σε αρκετές περιοχές, σ’ αυτόν που χόρευε προσέφεραν ούζο ή κρασί και στην κοπελιά λουκούμια, που όσα περισσότερα μάζευε τόση μεγαλύτερη ικανοποίηση είχε. Οι μεγάλοι, αν είχαν κορίτσια της παντρειάς, περίμεναν να μπει στο χορό η κόρη τους για να την καμαρώσουν, αν όχι πήγαιναν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια.
«Τα πανηγύρια της υπαίθρου χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη: πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία και λιτάνευση της εικόνας, δεύτερο το ψυχαγωγικό, με όργανα, μουσική και χορό και τρίτο το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια. Οι κάτοικοι των χωριών είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους», δήλωσε ο καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλης Βαρβούνης, αναλύοντας την ιστορία των πανηγυριών.

http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_7856.html


ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
 






Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Τζιγκουνάκης    

http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19722:-189-a-9-2010&catid=14:2010-06-28-15-26-03&Itemid=63





















Πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012

ΤΟ ECOFIN ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ... **ΤΡΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΦΚ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012 έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τα λέει με τον Ολι Ρεν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ Με το γνωστό «ναι μεν αλλά», στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέτυχε καλή πρόοδο κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, και σε αρκετούς τομείς τα έλαβε νωρίτερα, όπως στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τα κρατικά έσοδα και δαπάνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ένας αριθμός αναγκαίων προσαρμογών σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.
Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη μετάταξη του 30% των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011, για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά.
Εμείς θέλουμε, θα μας αφήσουν;
Με το γνωστό «εμείς θέλουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα μας αφήσουν», όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για εξασφάλιση των αναγκαίων εσόδων, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, είναι οι εξής:
* Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών με σημερινό συντελεστή 11%. Κατ' ουσίαν, το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 12% ή 13%, προφανώς για να αποφευχθεί η μετάταξη και τροφίμων.
* Καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ -κατά πληροφορίες, γύρω στο 19%- για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί.
* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσια χρήματα (από 700 ευρώ πέρυσι ανά 1.000 λίτρα, 1.400 ευρώ φέτος), δηλαδή θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 150 ευρώ κάθε μήνα περίπου ή 900 ευρώ στη χειμερινή σεζόν.
«Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός. Αλλωστε, αυτές πρέπει να συζητηθούν με την τρόικα. Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι το κράτος επιδοτεί με 1,4 δισ. ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να «θερμαίνουν τις πισίνες τους»... Εξισώνοντας δε τους φόρους, είπε πως «χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως το 2011 πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποφέρουν 3,2 μονάδες του ΑΕΠ, συν τα μέτρα του 2010, ότι ο στόχος είναι σαφής και επιτεύξιμος, ότι «η τρόικα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε μέτρα είναι κοστολογημένα και έχουν αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών ή την αύξηση των εσόδων».
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του ανασχηματισμού στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της αύξησης κατά 12 των μελών του υπουργικού συμβουλίου, απάντησε πως «δεν πρέπει να δούμε τον ανασχηματισμό ως αύξηση των δημόσιων δαπανών». Και εξέφρασε την πεποίθησή ότι «θα πάμε ακόμα καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη συνεργασία του με την κ. Κατσέλη και καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό κ. Κουσελά.
Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα και αναφερόμενος στο πρόβλημα της ύφεσης είπε πως «κάθε οικονομία που επιχειρεί το μεγάλο συμμάζεμα, περνάει από περίοδο ύφεσης. Το ζητούμενο είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτήν», και πρόσθεσε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «θα δώσει το στίγμα για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». *
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Πηγή: enet.gr

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8884