Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Στο δεύτερο τρίμηνο

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,7%



Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Συρρίκνωση 3,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%.
Μείωση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.
Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρει ότι η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,9%.
Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7% καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%.
Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Περισσότερα:http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1864284

Προστίθεται και η Ινδία στις χώρες που διοργανώνουν γκραν-πρι

Στην Ινδία θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία, αγώνας της Φόρμουλα Ένα στις 30 Οκτωβρίου 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA).

Όπως έγινε γνωστό, το (προσωρινό) αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς θα περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 20 γκραν πρι, ενώ στο νέο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 12 ομάδες, όσες και φέτος.

Ο αγώνας στην Ινδία θα διεξαχθεί στην πίστα «Jaypee Group», που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί, ενώ θα είναι το 18ο γκραν πρι της χρονιάς στο καλαντάρι, το οποίο πρέπει να εγκρίνει η FIA. Η σεζόν του 2011 θα ...






αρχίσει στο Μπαχρέιν στις 13 Μαρτίου, ενώ η «αυλαία» του πρωταθλήματος θα κλείσει στη Βραζιλία, όπως το 2008, στις 27 Νοεμβρίου.

Το 2009 και το 2010 η σεζόν έκλεισε στο Άμπου Ντάμπι, όπου θα διεξαχθεί ο προτελευταίος αγώνας της επόμενης χρονιάς.

Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA ανακοίνωσε ότι δεν θα προστεθεί 13η ομάδα στη Φόρμουλα Ένα, επειδή «κανείς από τους υποψήφιους δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να του επιτραπεί η συμμετοχή στο πρωτάθλημα».

e-typos
http://fonaklas.blogspot.com/2010/09/blog-post_6681.html

Τα ελληνικά βουνά ...ψηλώνουν

Τα ελληνικά βουνά συνεχίζουν να ψηλώνουν... Ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, η Πίνδος, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη και ο Σμόλικας στην Ήπειρο ψηλώνουν κάποια εκατοστά το χρόνο, καθώς οι συμπιεστικές δυνάμεις που δημιουργούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, σπρώχνουν προς τα πάνω το έδαφος.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τη συνεχή ανύψωση των βουνών: «Είμαστε σε μία φάση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ορογένεση, που ξεκίνησε πριν από 60 με 100 εκατομμύρια χρόνια.
Στο βάθος του γεωλογικού χρόνου, κάποιες οροσειρές σταματούν να ψηλώνουν και μετά αρχίζουν να χαμηλώνουν. Εμείς όμως στην...
 Ελλάδα έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας, καθώς είμαστε στον αλπικό κύκλο, για μερικά εκατομμύρια χρόνια».Η ανύψωση μιας οροσειράς συμβαίνει με ρυθμό 2 δέκατα του χιλιοστού το χρόνο. Για να ανυψωθεί σε 3.000 μέτρα θα χρειάζονταν παραπάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν και 50 - 60 εκατομμύρια χρόνια, γιατί θα λειτουργεί και η αντίθετη διαδικασία της διάβρωσης ή θα υπάρχουν και περίοδοι επιβράδυνσης των ρυθμών της.Οι γεωλογικές διεργασίες συνεχίζονται ασταμάτητα τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε άλλα μέρη διαβρώνουν και χαμηλώνουν τα βουνά, σκάβουν τις χαράδρες, αποθέτουν στα χαμηλά τόνους φερτών υλικών μετά από κάθε πλημμύρα, ιζήματα λάσπης ρηχαίνουν τις λίμνες, επεκτείνουν τα δέλτα των ποταμών σε βάρος της θάλασσας, τροποποιούν τις ακτές και αυξάνουν το πάχος της λάσπης των ωκεάνιων βυθών.«Σε βάθος γεωλογικού χρόνου κάποιες οροσειρές αρχίζουν να χαμηλώνουν, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης και της Σιβηρίας», πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_6343.html

Δήλωση Βασίλη Σπανάκη για τη στήριξη από τη ΝΔ


Δήλωση Βασίλη Σπανάκη, υποψήφιου Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου


‘Χθες ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η στήριξη στον ανεξάρτητο συνδυασμό μας για το νέο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, την οποία και αποδεχόμαστε. Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με την εφαρμογή του προγράμματος ‘Καλλικράτης’, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες των δήμων, καθιστά πολύ κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου. Η παράταξή μας μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση για την απαρχή μιας νέας πορείας στο δήμο μας. Είμαστε νέοι άνθρωποι, με γνώση της δημόσιας διοίκησης, με φρέσκες ιδέες, όραμα και όρεξη για δουλειά. Έχουμε γαλουχηθεί στην τοπική κοινωνία, έχουμε αποδείξει τις δυνατότητες μας σε κάθε τομέα κοινωνικής δραστηριότητας. Καταθέσαμε προτάσεις για τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου σε μια εποχή όπου εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου, πλήττονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Καλούμε όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να συστρατευτούν στην προσπάθειά μας. Βιώνουμε τις συνέπειες των πολιτικών δράσεων του παρελθόντος, θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις εξελίξεις που μας αφορούν. Μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ισόρροπη ανάπτυξη. Το μήνυμα μας είναι σαφές και εξαπλώνεται σε κάθε γειτονιά του δήμου μας. Ενωμένοι αλλάζουμε πορεία.’



 http://moschato.blogspot.com/2010/09/blog-post_08.html#ixzz0yxFtSkbh

Εξετάζεται πάγωμα των φόρων στις ΗΠΑ


Το διετές πάγωμα των υφιστάμενων φόρων στις ΗΠΑ στα σημερινά επίπεδα ζήτησε σήμερα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, περιλαμβανομένων των φορολογικών μειώσεων για τους πλουσίους που θεσπίστηκαν κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους και η ισχύς τους εκπνέει στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Μιλώντας πριν από την ομιλία για οικονομικά θέματα που πρόκειται να εκφωνήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπένερ πρότεινε επίσης να μειώσει η κυβέρνηση τις δαπάνες για την ερχόμενη χρονιά στα επίπεδα του 2008, δηλαδή πριν από τις αμφιλεγόμενες διασώσεις στις οποίες προχώρησε και πριν από τα μέτρα ύψους 814 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας που έλαβε ο Ομπάμα.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171301&cid=8

YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την κάθοδό του στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ανακοίνωσε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος...


Όπως δήλωσε σχετικά αποδέχθηκε την πρόταση των μελών του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση», καθώς και δυνάμεων της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς, να συμμετάσχει σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο Κοινωνικής Αυτονομίας. 

Βασικός μας στόχος, είπε ο κ. Μητρόπουλος, είναι να μην εξελιχθεί ο «Καλλικράτης» σε όργανο επιτήρησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και ακρωτηριασμών του Μνημονίου και του σχεδιαζόμενου απο την Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή αυστηρότερου συμφώνου σταθερότητας, που αποβλέπουν στην αποδυνάμωση όλων των κοινωνικών δομών και κρίσιμων υπηρεσιών και νομικών προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην απαγόρευση κάθε μορφής κοινωνικής οικονομίας. 

Κάλεσε τους πολίτες «να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και αναγεννητικό κίνημα αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα του Μνημονίου, ουσιαστικής αποκέντρωσης και εναλλακτικής τοπικής ανάπτυξης».

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/y_08.html


Ελληνικά πανηγύρια: Χθες και 


σήμερα...

Γράφει η Αναστασία Καρυπίδου
από το http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
"Οι αυτοσχέδιοι πάγκοι γεμίζουν από κάθε λογής πραμάτεια και οι έμποροι στέκονται στην άκρη του δρόμου. Οι κούνιες περιμένουν τα μικρά παιδιά και, σε αρκετές περιπτώσεις, τα μαγαζιά διαθέτουν και μουσική για να διασκεδάσουν τους μεγάλους. Πρόκειται για μία σκηνή από τα παραδοσιακά πανηγύρια, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε όλη τη χώρα.
Την τιμητική τους έχουν, συνήθως, τα χωριά, με τον θρησκευτικό χαρακτήρα να κατέχει πρωτεύουσα θέση στα πανηγύρια. Ανάλογα με το πότε γιορτάζει η εκκλησία γίνεται η εμποροπανήγυρις σε κάθε τόπο, όπου...
 συμμετέχουν οι κάτοικοι όλης της περιοχής με ιδιαίτερη χαρά. Η μορφή των πανηγυριών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία ευκαιρία για διασκέδαση για ντόπιους και επισκέπτες.
Παλαιότερα, οι νέοι προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα για να πάνε στα πανηγύρια. Μέχρι το 1950, ντύνονταν με τα γιορτινά τους και είχαν ως μεταφορικό μέσο τα μουλάρια. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν ο περιποιημένος αναβάτης. Οι κοπελιές του χωριού και των γειτονικών περιοχών έσπευδαν για να τούς δουν και οι νέοι σκόρπιζαν δειλές ματιές στις αγαπημένες τους.
Τα παλικάρια άρχιζαν το χορό, έπιναν κρασί και κερνούσαν όλες τις παρέες, που ανταπέδιδαν το κέρασμα. Σε αρκετές περιοχές, σ’ αυτόν που χόρευε προσέφεραν ούζο ή κρασί και στην κοπελιά λουκούμια, που όσα περισσότερα μάζευε τόση μεγαλύτερη ικανοποίηση είχε. Οι μεγάλοι, αν είχαν κορίτσια της παντρειάς, περίμεναν να μπει στο χορό η κόρη τους για να την καμαρώσουν, αν όχι πήγαιναν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια.
«Τα πανηγύρια της υπαίθρου χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη: πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία και λιτάνευση της εικόνας, δεύτερο το ψυχαγωγικό, με όργανα, μουσική και χορό και τρίτο το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια. Οι κάτοικοι των χωριών είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους», δήλωσε ο καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλης Βαρβούνης, αναλύοντας την ιστορία των πανηγυριών.

http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_7856.html


ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010
 






Συντάχθηκε απο τον/την Νίκος Τζιγκουνάκης    

http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19722:-189-a-9-2010&catid=14:2010-06-28-15-26-03&Itemid=63





















Πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012

ΤΟ ECOFIN ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ... **ΤΡΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΦΚ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μήνυμα για πρόσθετα μέτρα το 2011 και 2012 έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τρία εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση του ΦΠΑ ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τα λέει με τον Ολι Ρεν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ Με το γνωστό «ναι μεν αλλά», στα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πέτυχε καλή πρόοδο κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, και σε αρκετούς τομείς τα έλαβε νωρίτερα, όπως στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στη δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για τα κρατικά έσοδα και δαπάνες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ένας αριθμός αναγκαίων προσαρμογών σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.
Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές ως προς τη μετάταξη του 30% των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011, για να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά.
Εμείς θέλουμε, θα μας αφήσουν;
Με το γνωστό «εμείς θέλουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα μας αφήσουν», όπως είπε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για εξασφάλιση των αναγκαίων εσόδων, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, είναι οι εξής:
* Αύξηση κατά 1 ή 2 μονάδες των αγαθών με σημερινό συντελεστή 11%. Κατ' ουσίαν, το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 12% ή 13%, προφανώς για να αποφευχθεί η μετάταξη και τροφίμων.
* Καθορισμός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ -κατά πληροφορίες, γύρω στο 19%- για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνονται με τον φόρο αυτόν, αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί.
* Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα πλήξει καίρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το σύνολο των νοικοκυριών θα κληθούν να πληρώνουν διπλάσια χρήματα (από 700 ευρώ πέρυσι ανά 1.000 λίτρα, 1.400 ευρώ φέτος), δηλαδή θα επιβαρυνθούν με τουλάχιστον 150 ευρώ κάθε μήνα περίπου ή 900 ευρώ στη χειμερινή σεζόν.
«Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός. Αλλωστε, αυτές πρέπει να συζητηθούν με την τρόικα. Φρόντισε, όμως, να επισημάνει ότι το κράτος επιδοτεί με 1,4 δισ. ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να «θερμαίνουν τις πισίνες τους»... Εξισώνοντας δε τους φόρους, είπε πως «χτυπάμε το λαθρεμπόριο και αποζημιώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται...».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως το 2011 πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα αποφέρουν 3,2 μονάδες του ΑΕΠ, συν τα μέτρα του 2010, ότι ο στόχος είναι σαφής και επιτεύξιμος, ότι «η τρόικα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε μέτρα είναι κοστολογημένα και έχουν αποτέλεσμα τη μείωση δαπανών ή την αύξηση των εσόδων».
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του ανασχηματισμού στις δημόσιες δαπάνες, λόγω της αύξησης κατά 12 των μελών του υπουργικού συμβουλίου, απάντησε πως «δεν πρέπει να δούμε τον ανασχηματισμό ως αύξηση των δημόσιων δαπανών». Και εξέφρασε την πεποίθησή ότι «θα πάμε ακόμα καλύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», χαρακτηρίζοντας «πολύ καλή» τη συνεργασία του με την κ. Κατσέλη και καλωσορίζοντας τον νέο υφυπουργό κ. Κουσελά.
Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό τομέα και αναφερόμενος στο πρόβλημα της ύφεσης είπε πως «κάθε οικονομία που επιχειρεί το μεγάλο συμμάζεμα, περνάει από περίοδο ύφεσης. Το ζητούμενο είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από αυτήν», και πρόσθεσε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «θα δώσει το στίγμα για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». *
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Πηγή: enet.gr

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8884
Στην έξοδο 2.400 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων


Το προσωπικό θα περιοριστεί σε 3.600 άτομα από 6.000 σήμερα- Αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή οι απολύσεις
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το σχέδιο για τον ΟΣΕ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μετάταξη και τη συνταξιοδότηση 2.400 εργαζομένων, την αλλαγή των κανονισμών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων και τη δημιουργία φορέα υποδοχής του πλεονάζοντος προσωπικού.

Ο σιδηρόδρομος θα λειτουργεί με τις εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, δημιουργείται ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή που θα ελέγχει τη σιδηροδρομική αγορά, τα ελλείμματα του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το Δημόσιο διαγράφονται, τα ελλείμματα προς τρίτους αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, το οποίο αποκτά την κυριότητα της ακίνητης περιούσιας του ΟΣΕ, ενώ δίνεται σε ιδιώτες το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μάνατζμεντ.

Στον ελληνικό σιδηρόδρομο θα μείνουν περίπου 3.600 εργαζόμενοι από τους 6.000 που υπάρχουν σήμερα. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται να φύγουν ως πλεονάζον προσωπικό 744 άτομα από τους εξής τομείς: Σιδηροδρομικής Ελξης: 117 άτομα, Σιδηροδρομικής Κίνησης: 378, Οδικών Μέσων και Λεωφορείων: 27, Ανάπτυξης Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Υποστήριξης: 141, Ζύγισης και Φόρτωσης: 81.

Φορείς υποδοχής
Για τον ΟΣΕ μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης του ΕΔΙΣΥ θα μεταταγούν ή θα συνταξιοδοτηθούν 1.600 εργαζόμενοι από τους τομείς: Συντήρησης Τροχαίου Υλικού: 380, Διαχείρισης Κυκλοφορίας: 330 και Ανάπτυξης, Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Υποστήριξης: 370.

Η διαδικασία μεταφοράς του πλεονάζοντος τακτικού προσωπικού θα γίνει σε φορείς υποδοχής που θα είναι δημόσια υπηρεσία ή οργανισμός ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από δημόσια αρχή. Οπως επισημαίνεται, η διοίκηση της κάθε εταιρείας θα συντάξει κατάλογο όπου θα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα με την πραγματική και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία των εργαζομένων της που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Αυτοί είναι ανά ειδικότητα ή τομέα λειτουργίας οι έχοντες τη μεγαλύτερη πραγματική και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία σε μία ή περισσότερες από τις εταιρείες. Κάθε εργαζόμενος που θα επιλεγεί για μετάταξη οφείλει να προσδιορίσει εγγράφως τον νομό και τρεις θέσεις προτίμησής του. Στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι κάθε εταιρεία θα πραγματοποιήσει νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους. Επίσης αναφέρεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου δεν οφείλεται καμία αποζημίωση, αμοιβή, προσαύξηση και εν γένει ποσόν για εκτός έδρας εργασία. Εφαρμόζονται περικοπές επιδομάτων τα οποία δεν θα ξεπερνούν το 10% το μισθού.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει δραματικά το κόστος μισθοδοσίας, που σήμερα ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προκύψει όφελος της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος. Αυτό θα γίνει με περικοπή ως και 50% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Στόχος είναι η μείωση κατά 58% του κόστους μισθοδοσίας της εταιρείας λειτουργίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά 50% του κόστους μισθοδοσίας του ΟΣΕ.

Καταργούνται από τη δημοσίευση του νόμου τα εξής: (α) Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΟΣΕ (άρθρα 1-165), που κυρώθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 2671/1998 (ΓΕΚΑΠ).

(β) Ο Κανονισμός Δευτερευουσών Απολαβών (άρθρο 15 Ν. 2671/1998 - ΚΔΑ).

(γ) Οι από 26.5.1995, 8.5.1996, 7.5.1997, 9.6.1999, 6.6.2000, 19.6.2002, 3.7.2002, 11.7.2003, 17.1.2005, 22.5.2006 και 20.7.2007, 12.3.2008 και 28.11.2008 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και κάθε άλλη αναφερόμενη, αμέσως ή εμμέσως, σε σύμβαση ή διάταξη καταργούμενη με τον παρόντα νόμο.

(δ) Οι λέξεις « με διαλείμματα ή όχι » στην περ. β της 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού Ωρών Εργασίας και Ανάπαυσης Προσωπικού ΟΣΕ, που κυρώθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 2671/1998 (ΚΩΕΑΠ).

(ε) Η 1 του άρθρου 5 του ΚΩΕΑΠ, η οποία αντικαθίσταται ως εξής: « 1. Οι ώρες εργασίας του προσωπικού για τη διάρκεια εβδομάδας κανονικής εργασίας ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εντός των ορίων της εργατικής νομοθεσίας ».

(στ) Η 3 του άρθρου 7 του ΚΩΕΑΠ. Εντός πέντε ημερολογιακών ημερών από τη δημοσίευσή του η διοίκηση κάθε εταιρείας επιδίδει με δικαστικό επιμελητή στην πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού της πρόσκληση σε συλλογική διαπραγμάτευση σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Αντικείμενο της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα είναι ο εξορθολογισμός και η εκ νέου κατάρτιση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, του Κανονισμού Ωρών Εργασίας και Ανάπαυσης Προσωπικού και κάθε άλλου κανονισμού, συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης, συλλογικής συμφωνίας, επιχειρησιακής πρακτικής και εργασιακής συνήθειας εν ισχύ σε οιαδήποτε από τις εταιρείες, καθώς και οιοδήποτε άλλο θέμα τεθεί από οιοδήποτε από τα μέρη. Η συλλογική διαπραγμάτευση διαρκεί κατά μέγιστο δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες από την πρώτη συνάντηση και σε κάθε περίπτωση είκοσι ημερολογιακές ημέρες από την επίδοση της πρόσκλησης. Αν επιτευχθεί κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας, έχει καλώς. Αν για οποιονδήποτε λόγο η παραπάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, οι ως εξορθολογισμός, τροποποιήσεις, αντικαταστάσεις και εκ νέου κατάρτιση γίνονται με νόμο.

Ανεξάρτητη Αρχή
Σε 14 άρθρα του νομοσχεδίουκαθορίζονται οι αρμοδιότητες, ο τρόπος σύστασης και λειτουργίας της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η οποία θα απαρτίζεται από 50 άτομα προσωπικό με πρόεδρο και αντιπρόεδρο και 3 ακόμη τακτικά μέλη. Επίσης αναφέρονται η σύνθεση, ο τρόπος συνεδριάσεων, η υπηρεσιακή κατάσταση μελών. Η Ανεξάρτητη Αρχή μεταξύ άλλων θα εποπτεύει τη λειτουργία της σιδηροδρομικής αγοράς, (όπως συμβαίνει και με τις τηλεπικοινωνίες), θα παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού στη αγορά των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και των εμπορευματικών μεταφορών, θα εκδίδει τις απαιτούμενες εκτελεστικές πράξεις.

Επίσης θα αποφασίζει επί των αναφορών καταγγελιών και προσφυγών αιτούντων, θα εξασφαλίζει τα τέλη που επιβάλλονται από τον διαχειριστή υποδομής και θα εξετάζει καταγγελίες επιβατών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, 7/9/2010

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=8800
Νέα περιπέτεια για τον Βασίλειο Κωστέτσο
Νέα περιπέτεια για τον Βασίλειο Κωστέτσο.

Ο σχεδιαστής, μετά τον χαμό του αγαπημένου του σκύλου Κολούμπο, έχασε τις 8 από τις 20 συνολικά βαλίτσες του. Θα μου πείτε τί τις ήθελε 20 βαλίτσες; 

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε εβδομάδα μόδας. Το χαμόγελο βέβαια δεν το έχασε ούτε λεπτό, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, μάλλον αυτό που χρειάζεται πλέον είναι ένα καλό… ξεμάτιασμα!


http://www.star.gr/index.php?ID=life_style&Rec_ID=59034

O πρώτος «πράσινος» αυτοκινητόδρομος

456Τον πρώτο «πράσινο» αυτοκινητόδρομο του κόσμου φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Φινλανδία! Πρόκειται για 130 χιλιόμετρα δρόμου που θα συνδέουν το Τουρκού με τη Βααλίμαα, μια πόλη στα σύνορα με τη Ρωσία.
Αυτό που καθιστά τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο «πράσινο» είναι η καινοτομία της επί τόπου παραγωγής ενέργειας σε όλες τις περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται ο δρόμος. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν σταθμοί φόρτισης με ηλεκτρική ενέργεια και βιοκαύσιμα που θα παράγονται από τους τοπικούς πόρους και τα απορρίμματα.
«Στόχος είναι δημιουργήσουμε το μοντέλο ενός οικολογικού αυτοκινητόδρομου, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο τέτοιου τύπου, θα αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο επικεφαλής του σχεδίου Άκι Μαργιασβάαρα.
Ο σχεδιασμός του έργου και το τελικό του κόστος θα είναι έτοιμα τον επόμενο Μάρτιο, ενώ μέχρι τότε θα έχει διευκρινιστεί και το αν θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά το έργο. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016, ενώ το κόστος του υπολογίζεται μέχρι στιγμής να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.socialnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7074:o--lr-&catid=47:2010-04-30-12-32-53&Itemid=110

Η κορυφαία εισβολή σκύλου σε αγώνα

 

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε μέχρι το τέλος


















Τραγουδάει χωρίς φωνή


Ο κωφός Φιλανδός τραγουδιστής Signmark ερμηνεύει στη νοηματική

«Υπάρχουν ακόµη πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έρθουν κοντά, όπως ήρθε η δική µου οικογένεια». Του είπαν ότι δεν θα µπορούσε ποτέ να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει. Κι όµως ο Signmark, το πραγµατικό όνοµα του οποίου είναι Μarko Vuoriheimo, κατάφερε να είναι ο πρώτος κωφός τραγουδοποιός ο οποίος υπέγραψε συµβόλαιο µε µεγάλη δισκογραφική εταιρεία.

«Ονειρευόµουν να γίνω µουσικός από µικρός και το προσπάθησα πιο εντατικά όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές µου. Τις περισσότερες φορές, όµως, έπεφτα σε τοίχο. Οταν εκµυστηρευόµουν τα µουσικά µου όνειρα, οι περισσότεροι γελούσαν µαζί µου. Είσαι κωφός, δεν µπορείς, απαντούσαν. Υπήρχαν φορές που ακόµη κι εγώ σκεφτόµουν ότι αυτό που πάω να κάνω µπορεί να είναι αδύνατο. Οταν υπέγραψα το συµβόλαιο, όµως, ένιωσα ικανοποίηση που πέτυχα τελικά, παρά τις δυσκολίες».

Πέρσι ο Signmark κέρδισε το διεθνές βραβείο «Εξαίρετου Νέου», αφού αποτελεί πρότυπο για πολλά παιδιά και τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες µουσικόφιλους. «Δεν είµαστε ανάπηροι, απλά µία γλωσσική µειονότητα», εξηγεί.

Στην ερώτηση «µα πώς ένας κωφός µπορεί να επιβιώσει στη µουσική σκηνή;», κλήθηκε να απαντήσει πολλές φορές. «Το χιπ χοπ είναι το στυλ µου. Κι αυτό γιατί οι δυνατές και χαµηλές συχνότητες αλλά και τα µπάσα µε βοηθούν να νιώθω τη µουσική και να προσαρµόζοµαι στον ρυθµό». Μάλιστα, το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο χιπ χοπ DVD νοηµατικής γλώσσας.

Συµπαραστάτης στα µουσικά του βήµατα είναι ο Μπράντον, ένας καλλιτέχνης που είναι η «φωνή» του Signmark για τους ακούοντες θαυµαστές του. «Χρειάζοµαι ανθρώπους γύρω µου, άλλωστε δεν θα µπορούσα να τα καταφέρω µόνος».

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/41406/tragoudaei-horis-foni/

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στοιχίζουν κάθε χρόνο οι αυτοκτονίες στην ιαπωνική οικονομία αποκάλυψε η κυβέρνηση της χώρας που έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία...
 Συγκεκριμένα, ανέφερε η κυβέρνηση, το κόστος έφτασε το 2009 στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει το χαμένο εισόδημα και το κόστος θεραπείας, όπως διευκρινίστηκε. 


 Περισσότεροι από 32.000 Ιάπωνες έδωσαν τέλος στη ζωή τους το περασμένο έτος, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια είναι πάνω από τις 30.000 το χρόνο, ένα από τα υψηλότερο ποσοστά παγκοσμίως, σημειώνει το BBC. 


 Πολλοί από τους αυτόχειρες είναι εργαζόμενοι και μάλιστα σε παραγωγικές ηλικίες γεγονός που κινητοποίησε την κυβέρνηση του Ναότο Καν ώστε να λάβει μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου.


 Οπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «υπάρχουν πολλά αίτια και το να τα μειώσουμε είναι ένας τρόπος να φτιάξουμε μία κοινωνία με το ελάχιστο επίπεδο δυστυχίας». 

http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_1513.html

Aνήλικη συνελήφθη για διάρρηξη


Στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Εύβοιας έπεσε μία ανήλικη, με την κατηγορία της διάρρηξης και κλοπής.

Συγκεκριμένα, η ανήλικη, μαζί με ακόμη δύο φίλες της, διέρρηξε την οικία ενός 28χρονου που βρίσκεται στην περιοχή της Αρτάκης. Χωρίς κανένα δισταγμό κατάφεραν να μπουν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, στην οικία. Άρχισαν να ψάχνουν για χρήματα και χρυσαφικά.

Η δράση τους όμως έγινε αντιληπτή από ένα γείτονα, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι συνέλαβαν επ' αυτοφώρω την νεαρή, ενώ διέφυγαν οι δύο άλλες κοπέλες.

ΠΗΓΗ:evianews


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171098&cid=4

Ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού


Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ αλλά και στον ΟΑΣΑ.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον προαστιακό.

Το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα κινηθούν μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 16:00 το απόγευμα.

Ειδικά για τον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια δεν θα εκτελεστούν.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171090&cid=4

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Νεογέννητα καρέτα-καρέτα βγήκαν στην παραλία Φανών Ρόδου.

Γεννητούρια είχαμε χθες βράδυ στην παραλία Φανών της Ρόδου. Η φωλιά της καρέτα-καρέτα που είχαμε αναφέρει στις 30/6 κατάφερε να εκκολάψει τα αυγά και στις 1.30 το πρωί τα πρώτα χελωνάκια έκαναν την εμφάνισή τους.




Από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής ήταν περίπου 20-30 και όλα έφτασαν σώα στην θάλασσα. Το θαύμα της φύσης είχε αίσιο τέλος!

http://paraponarodos.blogspot.com/
http://papatzides.blogspot.com/2010/09/blog-post_7791.html

Πήδηξε από τον 5ο όροφο για να σωθεί από τον άνδρα της

balkoniΌλα έγιναν στην οδό Ζαϊμη 22 στο κέντρο της πόλης, με δράστη έναν Αλβανό και θύμα την ομοεθνή σύζυγό του. Όσοι τους γνώριζαν, ήξεραν ότι το τελευταίο διάστημα η σχέση τους, βρισκόταν σε οριακό σημείο. Φωνές ακούγονταν καθημερινά και όλοι ανησυχούσαν για την τύχη των δύο ανήλικων κοριτσιών, που καθημερινά έβλεπαν τους άγριους τσακωμούς των γονιών τους.
Η σύζυγος του δράστη, αποφάσισε να πάρει τα παιδιά και να πάνε στην αδερφή της. Όμως ο άντρας της έμαθε που βρίσκονται και τους επισκέφτηκε με άγριες διαθέσεις.
Αφού έσπασε την πόρτα του διαμερίσματος, άρχισε να κυνηγά την σύζυγό του. Εκείνη, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει πήδηξε από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας. Για καλή της τύχη γαντζώθηκε από την τέντα του 4ου ορόφου και κατάφερε να πιαστεί από το λούκι του τοίχου.
Άρχισε να κατεβαίνει και ύστερα από λίγο έφτασε στο ισόγειο, χωρίς να έχει τραυματιστεί.
Κι όλα αυτά, μπροστά στα έκπληκτα και φοβισμένα μάτια των ανήλικων παιδιών.
Οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία και ύστερα από λίγο έφτασαν στην περιοχή περιπολικά. Ο δράστης συνελήφθη και πάνω του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι.
Τα ανήλικα κορίτσια είπαν στους αστυνομικούς ότι ο πατέρας τους είναι πολύ άγριος και το τελευταίο διάστημα κακοποιούσε τη μητέρα τους.

http://www.socialnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7101:---5--------&catid=48:2010-04-30-12-33-09&Itemid=309
Στο Πακιστάν η Angelina Jolie 

Η Angelina Jolie έφθασε την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, στο Πακιστάν για να συναντηθεί, ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, του ΟΗΕ, με τους πληγέντες από τις πλημμύρες.
"Η Angelina Jolie έφθασε στο Πακιστάν για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στη δοκιμασία των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από τις χειρότερες πλημμύρες που γνώρισε ποτέ η χώρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.
Η διάσημη ηθοποιός θα επισκεφθεί το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για να συναντηθεί με εκτοπισμένους καθώς και με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Είναι η πέμπτη επίσκεψη της Jolie στο Πακιστάν από τότε που ορίσθηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, το 2001.
Την περασμένη εβδομάδα, η Jolie ζήτησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τη διεθνή κοινότητα περισσότερη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα για έκτακτη βοήθεια 460 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μόνο 320 εκατομμύρια δολάρια.

http://www.ant1online.gr/showbiz/movies/Pages/20109/96ce8fbb-df1f-46e2-857b-150948edb3a0.aspx
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής

Την οικονομική «ακτινογραφία» περίπου οκτώ εκατομμυρίων Ελλήνων διαμορφώνει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να συντάξει το πρώτο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, και να επιβάλει με αυστηρότητα το πόθεν έσχες σε όλους.
Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις τράπεζες, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τα έντυπα Ε9 και τις υπηρεσίες Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πλήρες αρχείο.
Στο αρχείο αυτό θα περιλαμβάνονται ακίνητα, κινητά περιουσιακά στοιχεία, επενδύσεις στο εξωτερικό, ακόμη και τα δάνεια, που έχει πάρει κάθε φορολογούμενος.
Έτσι, το υπουργείο εκτιμά πως θα έχει άλλο ένα όπλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, και ελπίζει πως με αυτό το αρχείο στο εξής πολύ δύσκολα θα μπορεί κάποιος να εξαπατήσει το Δημόσιο και να γλιτώσει φόρους.

http://www.ant1online.gr/Economy/General/Pages/20109/c97923b9-d641-4822-950d-d1dbbd4090d1.aspx

Υγεία με... αθλητισμό και διατροφή


Ρίτα Μελά
Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Υγείας, στο οποίο εκχωρούνται και οι τομείς της διατροφής και του αθλητισμού, όπως επεσήμανε σήμερα κατά την τελετή παράδοσης ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, το θέμα των αρμοδιοτήτων αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο νέος υπουργός φαίνεται να έχει ζητήσει ένα «υπερυπουργείο», στο οποίο δεν αποκλείεται να μεταφερθεί ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων, που τώρα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και άλλοι φορείς.

Ο κ. Λοβέρδος εισήλθε στο κτίριο της Αριστοτέλους λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, όπου εκτός από τα στελέχη του υπουργείου, έγινε δεκτός και από ομάδα αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής, που διαμαρτύρονταν για το νέο τρόπο απόκτησης των ειδικοτήτων της ψυχιατρικής, της παιδοψυχιατρικής και της νευρολογίας.

Ο νέος υπουργός, αφού πρώτα παρέλαβε το ψήφισμα διαμαρτυρίας από τους νέους γιατρούς, στη συνέχεια παρέστη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπου η απερχόμενη υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποδέχθηκε με θερμά λόγια τη νέα ηγετική ομάδα του υπουργείου.

Μάλιστα, η πρώην υπουργός έδειχνε φανερά ανακουφισμένη, αφού πλέον δεν θα κάθεται στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Υγείας, που είναι από τα πιο δύσκολα υπουργεία για όλες τις κυβερνήσεις.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Λοβέρδος δεν έκρυβε το άγχος και τον προβληματισμό του, που εξέφρασε με χιούμορ αλλά και ρεαλισμό, λέγοντας: «Έχει τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που φεύγει από προβλήματα και ξαναπάει σε προβλήματα. Η διαφορά με το υπουργείο Εργασίας είναι ότι εκεί έχεις να κάνεις κυρίως με αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ εδώ τα θέματα είναι άλλου είδους και οι αντίπαλοι πιο σκληροί».

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, η αναφορά του κ. Λοβέρδου στη συνεργασία που θα έχει με τους υφισταμένους του, τονίζοντας: «Θα είμαστε ενωμένοι σα μια γροθιά και δε θα σας απασχολήσουμε με διαφοροποιήσεις».

Το δικό τους «χαρτοφυλάκιο» παρέλαβαν και οι υφυπουργοί Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας και Διατροφής και ο Χρήστος Αηδόνης, που αναλαμβάνει τα θέματα της Άθλησης.

Αμέσως μετά τη λήξη της παραλαβής, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, συζητώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανόν στο νέο υπουργείο Υγείας να μεταφερθεί ακόμα και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, που σήμερα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν θα μεταφερθούν και αθλητικές δραστηριότητες, όπως ΕΠΟ, ΟΠΑΠ και άλλοι.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171000&cid=6

Νέα ταλαιπωρία για τους οδηγούς


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν αύριο, Τετάρτη 8, και μεθαύριο, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Τριπόλεως- Καλαμάτας, εξαιτίας εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώματος.

Οι εργασίες θα γίνουν στον ανισόπεδο κόμβο, στο ύψος όπου βρίσκεται η βασική πύλη εισόδου και εξόδου της Τρίπολης.

Οι ρυθμίσεις θα αφορούν στον ολικό αποκλεισμό των κλάδων εξόδου και εισόδου του ανισόπεδου κόμβου, στην κατεύθυνση προς Αθήνα. Επιπλέον, η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως - Άργους θα εκτρέπεται εναλλάξ, είτε στην κατεύθυνση προς Άργος είτε προς την Τρίπολη, ανάλογα με την πορεία των εργασιών.

Οι διερχόμενοι οδηγοί από και προς την Τρίπολη θα εξυπηρετούνται μέσω του ισόπεδου κόμβου Μάκρης (εθνική οδός Καλαμάτας - Τρίπολης) και των ανισόπεδων κόμβων Τεγέας (εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης) και Νεστάνης, σε παρακαμπτήριες διαδρομές.

Οι ρυθμίσεις θα αρχίσουν από αύριο στις 07:00 το πρωί και θα διαρκέσουν το αργότερο έως τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=171009&cid=4

Το γυμνό πέλμα είναι το καλύτερο παπούτσι

Το γυμνό πέλμα είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο.
Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματίσουν σοβαρά τα πόδια τους, γιατί έχουν το πόδι τους, όταν τρέχουν, σε διαφορετική και καλύτερη θέση από ό,τι...
όταν φοράνε τα ακριβά παπούτσια τους.
Μάλιστα υποστηρίζουν οι δρομείς που φορούν παπούτσια τείνουν να ακουμπάνε το έδαφος με τις φτέρνες τους πρώτα, ενώ οι ξυπόλυτοι ακουμπάνε πρώτα το μπροστινό μέρος του πέλματος πίσω από το μεγάλο δάχτυλο, τη μέση ή τις πλευρές του πέλματος. Στην δεύτερη περίπτωση, το «χτύπημα» του ποδιού στο έδαφος είναι πιο ασφαλές και λιγότερο επικίνδυνο να προκαλέσει ζημιά στο πόδι.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι το ξυπόλυτο τρέξιμο είναι επικίνδυνο και τραυματίζει το πόδι, όμως στην πραγματικότητα μπορείς να τρέξεις ξυπόλυτος στις πιο σκληρές επιφάνειες του πλανήτη χωρίς την παραμικρή δυσφορία και πόνο. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι λίγους κάλλους για να αποφύγεις το γδάρσιμο του δέρματος στα πόδια σου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.


Διαβάστε περισσότερα στο: http://tro-fodo-tiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_9406.html#ixzz0yrKMGomO

Ναόμι Κάμπελ: το οργισμένο κορίτσι που άφησα πίσω μου.


Το supermodel, 40 ετών σήμερα, είχε πολλά μπλεξίματα με το νόμο λόγω των βίαιων ξεσπασμάτων της. Ωστόσο, τώρα έχει συνειδητοποιήσει πως κανείς δεν είναι τέλειος και τα 'χει βρει με τον εαυτό της. Τουλάχιστον αυτό...

...δηλώνει. Σε συνέντευξη της σε ισπανικό περιοδικό είπε ότι βρήκε τον εαυτό της, με καλό ύπνο, αρκετό φαγητό, προσευχή και χαλάρωση πριν να ξεκινήσει τη δουλειά της. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ναόμι Κάμπελ προσφέρει ώρες κοινωνικής εργασίας λόγω της επίθεσης σε αστυνομικό και στην οικιακή βοηθό της.

http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_1070.html
Της Εβελίνας Ρίζου
Τι φόρεσαν οι κυρίες της κυβέρνησης

Η …fashion διάσταση μιας ορκωμοσίας


Μπορεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης να είναι το γεγονός της ημέρας μια καλή όμως ερώτηση είναι τι φόρεσαν οι κυρίες που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα!

Υπέρκομψη η νεοεισερχόμενη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Άννα Νταλάρα, κινήθηκε στο κλασικό μπλε-λευκό, με την πανάκριβη τσάντα της να τραβάει τα βλέμματα.

Στην ίδια απόχρωση κινήθηκε και η Λούκα Κατσέλη. Αυστηρό σκούρο μπλε ταγέρ με παντελόνι και αυστηρό χτένισμα συνέθεσαν την κομψή εμφάνιση της νέας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που κάθε της εμφάνιση -αν και αυστηρή- κάνει πάντα τη διαφορά.

Πιο αέρινη η Μιλένα Αποστολάκη, ξέφυγε από τα κλασικά στερεότυπα προσθέτοντας λίγο χρώμα στο Προεδρικό Μέγαρο με το midi μελιτζανί της φόρεμα και τα αξεσουάρ της σε παλ αποχρώσεις.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την άλλη, φαίνεται πως προτίμησε το ίδιο συνολάκι με πέρσι. Κάτι η κρίση, κάτι το γούρι, το πορτοκαλί λινό σακάκι της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών…σαν κάτι να μας θυμίζει!

Την παράσταση έκλεψε η Φώφη Γεννηματά με τις μαύρες λουστρίνι και δωδεκάποντες μάλιστα γόβες της. Ένα λευκό κοντό σακάκι και ένα μαύρο φόρεμα λίγο πάνω από το γόνατο, έκαναν την κυρία Γεννηματά να δείχνει όχι μόνο σικ αλλά και μοδάτη!

Μια πιο ίσως αδιάφορη εμφάνιση ήταν εκείνη της Κατερίνας Μπατζελή, με λευκό μακρύ σακάκι που περισσότερο παρέπεμπε σε ιατρική μπλούζα. Η κυρία Μπατζελή ήταν και η μοναδική από τα μέλη της κυβέρνησης που «πλήρωσε» την άρνησή της να είναι υποψήφια περιφερειάρχης στην Κεντρική Ελλάδα με αποτέλεσμα να παραδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κώστα Σκανδαλίδη.


http://www.protothema.gr/
Δύο Έλληνες πρώτοι στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας
Στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε στην Τουρκία, η ελληνική συμμετοχή εκτός από το χρυσό κατέκτησε και ένα αργυρό μετάλλιο.

Τα ονόματα αυτών, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο 470 open πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας.

Στη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε στην Τουρκία, η ελληνική συμμετοχή εκτός από το χρυσό κατέκτησε και ένα αργυρό μετάλλιο. Το πλήρωμα Π. Καμπουρίδης και Θ. Πολυχρονίδης έκανε πολύ καλή εμφάνιση και κατέλαβε την τρίτη θέση με ελάχιστη μικρή διαφορά στη βαθμολογία από τους δεύτερους.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=20602&subid=2&pubid=56537147