Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η Ολλανδία στον τελικό

Οι κουρασμένες ευρωπαϊκές ομάδες, που στηρίζονται στα συστήματα και την οργάνωση, στα τμήματα υποδομής και στην πολλή δουλειά συνεχίζουν τη νικηφόρα πορεία τους στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Άλλη μία εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής, που στηρίζεται στο ταλέντο και τουςσκληροτράχηλους παίκτες, η Ουρουγουάη, θα δει τον τελικό από την τηλεόραση, μετά τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Αντίθετα, τα κουρασμένα παλικάρια των Οράνιε, θα μπουν σε άλλον έναν τελικό.
Καταρρίφθηκε κι ο μύθος που θέλει τους Λατινοαμερικάνους να τα πηγαίνουν καλύτερα λόγω του ότι τα πρωταθλήματα των χωρών τους είναι, συνήθως, σε εξέλιξη τέτοια εποχή. Η Ολλανδία θα είναι η μια ομάδα του τελικού, καθώς κέρδισε έστω και δύσκολα την Ουρουγουάη του Φορλάν με 3-2! 
Αν και, εδώ που τα λέμε, η δυσκολία... ήρθε στο 92, όταν μείωσαν οι Ουρουγουανοί.
Κι όμως, στο πρώτο μέρος, τίποτα δεν προδίκαζε το αποτέλεσμα. Η Ολλανδία έπαιζε ένα απίστευτα άκαμπτο 4-5-1 που μετατρέπονταν σε 4-4-2 μόνον αν οι Ουρουγουανοί αποφάσιζαν να κλειστούν στην άμυνά τους. Στο δεύτερο μέρος, όλα άλλαξαν. Οι Οράνιε πήραν, βήμα-βήμα, έδαφος στο χώρο, μετά πήραν τη φλύαρη, στην αρχή, πρωτοβουλία και, τέλος, πήραν και το παιχνίδι, στριμώχνοντας τους Ουρουγουανούς στα καρέ τους εκεί που όλα έδειχναν πως η παρέα του Φορλάν θα πετύχαινε ένα δεύτερο γκολ. Δυο γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών και διεκπεραίωση του παιχνιδιού από το 80 και μετά και... θρίλερ!
Στο 92 η σελέστε μείωσε και οι Ολλανδοί τα ΄χασαν. Μέχρι και πέναλτι έκαναν στις καθυστερήσεις, αλλά ο Ουζμπέκος ρέφερι δεν τόλμησε να το σφυρίξει, αφού είχε... ξεχάσει να το λήξει! Έκανε τα στραβά μάτια και με δύο λάθη έκανε το ματς... π... στο τέλος!
Εδώ που τα λέμε, πάντως, του ανθρώπου πρέπει να του πάρουν τη σφυρίχτρα, γιατί είναι επικίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των παικτών. Τρία δολοφονικά τάκλιν, ένα του Σνάιντερ και δυο Ουρουγουανών δεν είδε το... κοράκι. Πού τους βρίσκει όλους αυτούς τους τυφλούς ο Μπλάτερ;
Το ποδόσφαιρο της φαντασίας έχει άλλη μία, ισχνή, ελπίδα, αύριο με την Ισπανία.
http://www.salonicanews.com/2010/07/blog-post_6402.html

Πήγε να δώσει τέλος στην ζωή του γιατί απέτυχε στις πανελλαδικές




    Η απογοήτευση από την αποτυχία του στις πανελλαδικές όπλισε το χέρι 17χρονου μαθητή, ο οποίος 

    λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του.

    Το τραγικό περιστατικό έγινε στη Νέα Σμύρνη. Ο μαθητής μόλις έμαθε τις βαθμολογίες προσπάθησε να αυτοκτονήσει με ένα όπλο κρότου.

    Ο 17χρονος έπαθε εγκαύματα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=33570&catid=3

    Θα πίνουμε γάλα καμήλας!







      Με γάλα καμήλας θα γεμίσουν τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ...

       Μπορεί το συγκεκριμένο ζώο να φημίζεται για την ...άσχημη ανάσα του, γεγονός που δεν σε προδιαθέτει να καταναλώσεις το γάλα του μαζί με τον καφέ και τα δημητριακά σου, όμως επιστήμονες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι το γάλα του είναι υγιεινό, τόσο μάλιστα όσο το μητρικό.

        "Ατομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να το πίνουν άφοβα, σε αντίθεση με το αγελαδινό, αφού δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση και έχει υψηλή περιεκτικότητα ινσουλίνης", λέει ο Ούλριχ Γουέρνερι, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Ερευνας του Ντουμπάι.

       Μοιάζει στην εμφάνιση και στη γεύση με το αγελαδινό και όπως εξηγεί ο Γουέρνερι η σύνθεση του γάλακτος της καμήλας είναι παρόμοια με εκείνη του μητρικού γάλακτος, κάνοντάς το πιο υγιεινή επιλογή από το αγελαδινό γάλα.

       Το γάλα της καμήλας είναι επίσης υψηλό σε περιεκτικότητα βιταμίνης C.

        Αυτό, σύμφωνα με τον Γουέρνερι, εξηγεί το πόσο σημαντικό είναι για τους βεδουϊνους- τους άραβες νομάδες της ερήμου- που κατά παράδοση δεν καταναλώνουν φρούτα ή λαχανικά αλλά πίνουν γάλα καμήλας εδώ και πολλές γενιές.

        Ωστόσο, το γάλα καμήλας κοστίζει. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοστίζει περίπου 1.09 δολάρια περισσότερο το λίτρο σε σχέση με το αγελαδινό.
      http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=33555&catid=11


      Υποχρεωτική 35ετια για τους ένστολους-ποιοι μένουν 12 χρόνια χωρίς σύνταξη

      Υποχρεωτική 35ετια για τους ένστολους-ποιοι μένουν 12 ς σύνταξη

      (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)


      Από το 2015 όσοι ένστολοι θεμελιώνουν δικαίωμα υποχρεωτικά θα αποστρατεύονται μετά από θητεία 35 ετών.



      Από το 2011 ως το 2014 η περίοδος θεωρείται μεταβατική, ενώ όσοι στρατιωτικοί επιλέξουν να παραιτηθούν μπορεί να μείνουν ως και 12 χρόνια χωρίς σύνταξη και αυτό γιατί με βάση το νέο ασφαλιστικό για να την πάρουν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας.

      Οι αποστρατείες θα πάρουν τέλος αφού το νέο ασφαλιστικό φτιάχνει... επετηρίδα. Για την ακρίβεια φτιάχνει δυο επετηρίδες. Την κανονική και μια “παράλληλη” για θέσεις εκτός πρώτης γραμμής.

      Κάποιοι αξιωματικοί θα παραμένουν στάσιμοι στο βαθμό τους, αλλά δεν θα αποστρατεύονται όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

      Μέχρι να συμπληρώσουν 35 έτη θητείας (συμπεριλαμβανομένων των ετών της σχολής) θα τοποθετούνται εκτός οργανικών θέσεων, ενώ τις οργανικές θέσεις του στρατεύματος θα καταλαμβάνουν νεώτεροι αξιωματικοί .
      Στα 65 χρόνια οι νέοι

      Όσοι μπουν από δω και πέρα σε μια από τις παραγωγικές σχολές μπορούν να βγουν σε σύνταξη σε 35 έτη, όμως δεν θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξη πριν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας του.
      Μόνο αν αν κάποιος βγει σε σύνταξη αυτεπαγγέλτως, θα παίρνει τη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 60ο έτος ή την ηλικία που αντιστοιχεί στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. 

      http://www.newsit.gr/default.phppname=Article&art_id=33483&catid=3

      Κάλεσμα για τη γενική απεργία...

      http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_980.html

      Ελλειμα εκπροσώπησης των νέων στα αυτοδιοικητικά κι όχι μόνο όργανα...

      Από τον Αντώνιο Παπαγόρα
      Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης
      και τον Αποστόλη Σιώκα
      Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Μοσχάτου
      Η εκπροσώπηση των νέων και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της νεολαίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αποτέλεσε επί σειρά ετών πάγιο αίτημα το οποίο διατυπωνόταν από πολλούς διαφορετικούς φορείς όπως σύλλογοι νέων, σύλλογοι φοιτητών και πολιτικές νεολαίες. Η εκπροσώπηση αυτή έχει περάσει από διάφορα στάδια με τη δημιουργία θεσμών όπως το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.), τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων (ΔΗ.ΣΥ.Ν.) και τα Νομαρχιακά συμβούλια Νέων (ΝΟ.ΣΥ.Ν.). Το Ε.ΣΥ.Ν. συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τις μέρες μας αν και...
       είναι κοινή παραδοχή ότι δεν επιτελεί τον ρόλο του και κυρίως δεν αποτελεί όργανο, γνήσιας αντιπροσώπευσης της νεολαίας ολόκληρης της χώρας. Τα ΔΗ.ΣΥ.Ν. αντικαταστάθηκαν πριν από λίγα χρόνια από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) ενώ τα ΝΟ.ΣΥ.Ν. καθώς και το τότε συντονιστικό όργανο τους η Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίου Νέων (ΚΕ.ΔΗ.ΝΟ.ΣΥ.ΝΕ.) καταργήθηκαν. Παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν η εκ νέου λειτουργία τους, υπό άλλο νομικό πλαίσιο, αυτό δεν συνέβη ποτέ και ως θεσμοθετημένες δομές εκπροσώπησης της νεολαίας έμειναν, επί της ουσίας, μόνο τα ΤΟ.ΣΥ.Ν.

      Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι για πολλούς νέους το μέσον μέσα από το οποίο, παρά τις τρομερές θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές του αδυναμίες, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις προτάσεις τους, την ελπίδα τους και παράλληλα αυτή η έκφραση έχει θεσμικό χαρακτήρα. Ωστόσο αυτός ο θεσμός, με τον τρόπο που είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένος, στην εξέλιξη του διατρέχει κίνδυνο συρρίκνωσης κοινωνικής και θεσμικής. Είναι αυτοδιοικητικός θεσμός ο οποίος με την παρούσα μορφή του δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα επιπλέον στο ελληνικό δημόσιο, επαφίεται η δράση του και η ανάληψη πρωτοβουλιών στα εκλεγμένα μέλη του και που παρά ταύτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
      Από την ανακοίνωση του προσχεδίου ακόμα του Καλλικράτη μέχρι και την κατάθεση του νομοσχεδίου με την τελική του μορφή στην ελληνική Βουλή, παρά το γεγονός ότι τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. αποτελούν αυτοδιοικητική δομή, δεν υπάρχει σε αυτόν ούτε μία αναφορά. Η μη αναφορά τους στο κατεξοχήν αυτοδιοικητικό νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την αδρανή στάση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.), σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο θεσμός αυτός οδηγείται προοδευτικά προς την πλήρη απαξίωση. Δεν πρέπει φυσικά να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο Καλλικράτης δίνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Σε ό,τι αφορά τη Γ.Γ.Ν.Γ. οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είχε πράξει μία προσπάθεια να συγκεντρώσει γνώμες και απόψεις, από κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τέτοια, με σκοπό την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση του θεσμού. Πολλοί νέοι και νέες έσπευσαν τότε να καταγράψουν τις απόψεις τους, μεταξύ αυτών και οι υπογράφοντες του παρόντος κειμένου. Μετά τη συλλογή των ιδεών και των απόψεων όμως δεν υπήρξε τίποτε άλλο παρά εκκωφαντική σιωπή.
      Όπως και άνωθεν αναφέρεται, υπήρχαν σοβαρές αδυναμίες στον παρόν τρόπο λειτουργίας του και θα ήταν σωστό να αναλυθούν μερικές από αυτές. Πρώτη και τρανταχτή αδυναμία ήταν και είναι ο τρόπος συμμετοχής των νέων που το επιθυμούν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος και η κάθε ενδιαφερόμενη έπρεπε πρώτα να εγγραφούν αυτοβούλως στα μητρώα νέων του κάθε Δήμου και μετέπειτα να έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων. Από μόνη της αυτή η διαδικασία παρεμποδίζει τη συμμετοχή αρκετών νέων που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν και επειδή η διαδικασία εγγραφής αποφασίζεται από την Δημοτική Αρχή κάποιος κατανοεί ότι εδώ τίθεται και ένα θέμα Δημοκρατικότητας της διαδικασίας η οποία Δημοκρατικότητα επαφίεται εξολοκλήρου στις διαθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Θεωρούμε αδιανόητο να πρέπει οποιοσδήποτε ελεύθερος άνθρωπος, που ζει σε μία Δημοκρατική κοινωνία, να πρέπει να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση για να ασκήσει το οποιοδήποτε θεσμοθετημένο δικαίωμά του. Σκεφτείτε να έπρεπε να κάνετε υπεύθυνη δήλωση για να μπορείτε να ψηφίσετε στις Δημοτικές, στις Νομαρχιακές ή και στις Βουλευτικές εκλογές. Στοιχεία που συνηγορούν επίσης στο να κατατείνει κάποιος στην άποψη ότι η διαδικασία αυτή υποβαθμίζει εν τη γενέσει του τον θεσμό, μπορεί κάποιος εύκολα να συλλέξει παρατηρώντας τους Δήμους που έχουν μεγάλα μητρώα νέων, άρα και ακολούθησαν μία ανοιχτή διαδικασία, στους οποίους τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Στην πλειοψηφία τους όμως οι Δήμοι ούτε θέλησαν να κάνουν γνωστό τότε εγχείρημα της Δημιουργίας Τοπικών Συμβουλίων Νέων, το κράτησαν σχεδόν κρυφό, έκαναν με επιλεκτικό τρόπο τις εγγραφές στα μητρώα νέων και εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι σε όλους αυτούς τους Δήμους τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν.
      Μία δεύτερη αδυναμία τους και τελευταία αναφορά μας σε αυτές (προφανώς δεν είναι μόνον αυτές), είναι ο τρόπος αντιπροσώπευσης ο οποίος γίνεται με έναν μοναδικό, σαφή και πολύ περιορισμένο τρόπο. Αυτός είναι του δικαιώματος λόγου του Προέδρου του ΤΟ.ΣΥ.Ν. στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτόματα γίνεται απολύτως κατανοητό ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η φωνή της Νεολαίας και δεν ακούγεται γνήσια, κάτι που απορρέει και από την πρώτη αδυναμία του θεσμού που περιγράφεται σε αυτό το κείμενο, αλλά κυρίως είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμο. Η ουσία όμως της ύπαρξης του θεσμού δεν είναι απλά να λέει κάποιος μία γνώμη, που νομίζει ότι αντιπροσωπεύει την τοπική νεολαία αλλά η ουσιαστική συμμετοχή και η συνδιαμόρφωση των προτάσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπάρχουν εκλεγμένα Συμβούλια Νέων. Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν ακουστεί για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Το δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η πλέον διατυπωμένη και συζητημένη πρόταση και για την οποίο οι απόψεις, για πολλούς λόγους, διίστανται. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το δικαίωμα ψήφου θα έδινε, στο όργανο εκπροσώπησης της τοπικής νεολαίας, το δικαίωμα της συναπόφαση. Ακόμα πιο ουσιαστικό στοιχείο το οποίο αυτή τη στιγμή εκλείπει είναι η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των πολιτικών, κυρίως αυτών που αφορούν τη νεολαία και όλων των ζητημάτων που την αφορούν και σε αυτή θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Υπάρχουν και εδώ αρκετές προτάσεις που έχουν ακουστεί αλλά δεν είναι το θέμα του κειμένου η ανάλυσή τους.
      Για να μπορούμε να μιλάμε όμως κάποια στιγμή για μία ολοκληρωμένη, σε θεσμικό επίπεδο, έκφραση της νέας γενιάς, θα πρέπει να εξαπλώσουμε αυτή, παραλληλίζοντάς τη και με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, πέραν των Δήμων, μέχρι και την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σε ό,τι έχει σχέση με το Ε.ΣΥ.Ν., είναι κοινά παραδεκτό ότι όχι μόνο δεν εκπροσωπεί την ελληνική νέα γενιά με την υφιστάμενη μορφή του αλλά πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ο τρόπος άσκησής τους αλλά και να εκδημοκρατιστεί ο τρόπος εκλογής του.
      Κλείνοντας, θέλουμε να δηλώσουμε την πεποίθηση μας ότι πρέπει να ανοίξουμε έναν οργανωμένο διάλογο, με σαφή προσανατολισμό και ρεαλιστική οπτική ώστε να εντοπιστούν ποια είναι τα στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν και ποια πρέπει να είναι αυτά τα οποία πρέπει να προστεθούν, τόσο ειδικά όσο και γενικότερα, στη θεσμική εκπροσώπηση των νέων.
      http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_3454.html

      Ελλειμα εκπροσώπησης των νέων στα αυτοδιοικητικά κι όχι μόνο όργανα...

      Από τον Αντώνιο Παπαγόρα
      Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αταλάντης
      και τον Αποστόλη Σιώκα
      Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Μοσχάτου
      Η εκπροσώπηση των νέων και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της νεολαίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αποτέλεσε επί σειρά ετών πάγιο αίτημα το οποίο διατυπωνόταν από πολλούς διαφορετικούς φορείς όπως σύλλογοι νέων, σύλλογοι φοιτητών και πολιτικές νεολαίες. Η εκπροσώπηση αυτή έχει περάσει από διάφορα στάδια με τη δημιουργία θεσμών όπως το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.), τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων (ΔΗ.ΣΥ.Ν.) και τα Νομαρχιακά συμβούλια Νέων (ΝΟ.ΣΥ.Ν.). Το Ε.ΣΥ.Ν. συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τις μέρες μας αν και...
       είναι κοινή παραδοχή ότι δεν επιτελεί τον ρόλο του και κυρίως δεν αποτελεί όργανο, γνήσιας αντιπροσώπευσης της νεολαίας ολόκληρης της χώρας. Τα ΔΗ.ΣΥ.Ν. αντικαταστάθηκαν πριν από λίγα χρόνια από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) ενώ τα ΝΟ.ΣΥ.Ν. καθώς και το τότε συντονιστικό όργανο τους η Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίου Νέων (ΚΕ.ΔΗ.ΝΟ.ΣΥ.ΝΕ.) καταργήθηκαν. Παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν η εκ νέου λειτουργία τους, υπό άλλο νομικό πλαίσιο, αυτό δεν συνέβη ποτέ και ως θεσμοθετημένες δομές εκπροσώπησης της νεολαίας έμειναν, επί της ουσίας, μόνο τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. 

      Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι για πολλούς νέους το μέσον μέσα από το οποίο, παρά τις τρομερές θεσμικές, οργανωτικές και λειτουργικές του αδυναμίες, εκφράζουν τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις προτάσεις τους, την ελπίδα τους και παράλληλα αυτή η έκφραση έχει θεσμικό χαρακτήρα. Ωστόσο αυτός ο θεσμός, με τον τρόπο που είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένος, στην εξέλιξη του διατρέχει κίνδυνο συρρίκνωσης κοινωνικής και θεσμικής. Είναι αυτοδιοικητικός θεσμός ο οποίος με την παρούσα μορφή του δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα επιπλέον στο ελληνικό δημόσιο, επαφίεται η δράση του και η ανάληψη πρωτοβουλιών στα εκλεγμένα μέλη του και που παρά ταύτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
      Από την ανακοίνωση του προσχεδίου ακόμα του Καλλικράτη μέχρι και την κατάθεση του νομοσχεδίου με την τελική του μορφή στην ελληνική Βουλή, παρά το γεγονός ότι τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. αποτελούν αυτοδιοικητική δομή, δεν υπάρχει σε αυτόν ούτε μία αναφορά. Η μη αναφορά τους στο κατεξοχήν αυτοδιοικητικό νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την αδρανή στάση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.), σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο θεσμός αυτός οδηγείται προοδευτικά προς την πλήρη απαξίωση. Δεν πρέπει φυσικά να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο Καλλικράτης δίνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Σε ό,τι αφορά τη Γ.Γ.Ν.Γ. οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είχε πράξει μία προσπάθεια να συγκεντρώσει γνώμες και απόψεις, από κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τέτοια, με σκοπό την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση του θεσμού. Πολλοί νέοι και νέες έσπευσαν τότε να καταγράψουν τις απόψεις τους, μεταξύ αυτών και οι υπογράφοντες του παρόντος κειμένου. Μετά τη συλλογή των ιδεών και των απόψεων όμως δεν υπήρξε τίποτε άλλο παρά εκκωφαντική σιωπή.
      Όπως και άνωθεν αναφέρεται, υπήρχαν σοβαρές αδυναμίες στον παρόν τρόπο λειτουργίας του και θα ήταν σωστό να αναλυθούν μερικές από αυτές. Πρώτη και τρανταχτή αδυναμία ήταν και είναι ο τρόπος συμμετοχής των νέων που το επιθυμούν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος και η κάθε ενδιαφερόμενη έπρεπε πρώτα να εγγραφούν αυτοβούλως στα μητρώα νέων του κάθε Δήμου και μετέπειτα να έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεστε για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων. Από μόνη της αυτή η διαδικασία παρεμποδίζει τη συμμετοχή αρκετών νέων που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν και επειδή η διαδικασία εγγραφής αποφασίζεται από την Δημοτική Αρχή κάποιος κατανοεί ότι εδώ τίθεται και ένα θέμα Δημοκρατικότητας της διαδικασίας η οποία Δημοκρατικότητα επαφίεται εξολοκλήρου στις διαθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Θεωρούμε αδιανόητο να πρέπει οποιοσδήποτε ελεύθερος άνθρωπος, που ζει σε μία Δημοκρατική κοινωνία, να πρέπει να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση για να ασκήσει το οποιοδήποτε θεσμοθετημένο δικαίωμά του. Σκεφτείτε να έπρεπε να κάνετε υπεύθυνη δήλωση για να μπορείτε να ψηφίσετε στις Δημοτικές, στις Νομαρχιακές ή και στις Βουλευτικές εκλογές. Στοιχεία που συνηγορούν επίσης στο να κατατείνει κάποιος στην άποψη ότι η διαδικασία αυτή υποβαθμίζει εν τη γενέσει του τον θεσμό, μπορεί κάποιος εύκολα να συλλέξει παρατηρώντας τους Δήμους που έχουν μεγάλα μητρώα νέων, άρα και ακολούθησαν μία ανοιχτή διαδικασία, στους οποίους τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Στην πλειοψηφία τους όμως οι Δήμοι ούτε θέλησαν να κάνουν γνωστό τότε εγχείρημα της Δημιουργίας Τοπικών Συμβουλίων Νέων, το κράτησαν σχεδόν κρυφό, έκαναν με επιλεκτικό τρόπο τις εγγραφές στα μητρώα νέων και εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι σε όλους αυτούς τους Δήμους τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν.
      Μία δεύτερη αδυναμία τους και τελευταία αναφορά μας σε αυτές (προφανώς δεν είναι μόνον αυτές), είναι ο τρόπος αντιπροσώπευσης ο οποίος γίνεται με έναν μοναδικό, σαφή και πολύ περιορισμένο τρόπο. Αυτός είναι του δικαιώματος λόγου του Προέδρου του ΤΟ.ΣΥ.Ν. στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτόματα γίνεται απολύτως κατανοητό ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η φωνή της Νεολαίας και δεν ακούγεται γνήσια, κάτι που απορρέει και από την πρώτη αδυναμία του θεσμού που περιγράφεται σε αυτό το κείμενο, αλλά κυρίως είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμο. Η ουσία όμως της ύπαρξης του θεσμού δεν είναι απλά να λέει κάποιος μία γνώμη, που νομίζει ότι αντιπροσωπεύει την τοπική νεολαία αλλά η ουσιαστική συμμετοχή και η συνδιαμόρφωση των προτάσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπάρχουν εκλεγμένα Συμβούλια Νέων. Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν ακουστεί για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Το δικαίωμα ψήφου στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η πλέον διατυπωμένη και συζητημένη πρόταση και για την οποίο οι απόψεις, για πολλούς λόγους, διίστανται. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το δικαίωμα ψήφου θα έδινε, στο όργανο εκπροσώπησης της τοπικής νεολαίας, το δικαίωμα της συναπόφαση. Ακόμα πιο ουσιαστικό στοιχείο το οποίο αυτή τη στιγμή εκλείπει είναι η δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των πολιτικών, κυρίως αυτών που αφορούν τη νεολαία και όλων των ζητημάτων που την αφορούν και σε αυτή θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Υπάρχουν και εδώ αρκετές προτάσεις που έχουν ακουστεί αλλά δεν είναι το θέμα του κειμένου η ανάλυσή τους.
      Για να μπορούμε να μιλάμε όμως κάποια στιγμή για μία ολοκληρωμένη, σε θεσμικό επίπεδο, έκφραση της νέας γενιάς, θα πρέπει να εξαπλώσουμε αυτή, παραλληλίζοντάς τη και με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, πέραν των Δήμων, μέχρι και την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σε ό,τι έχει σχέση με το Ε.ΣΥ.Ν., είναι κοινά παραδεκτό ότι όχι μόνο δεν εκπροσωπεί την ελληνική νέα γενιά με την υφιστάμενη μορφή του αλλά πρέπει να αλλάξει ολοκληρωτικά και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ο τρόπος άσκησής τους αλλά και να εκδημοκρατιστεί ο τρόπος εκλογής του.
      Κλείνοντας, θέλουμε να δηλώσουμε την πεποίθηση μας ότι πρέπει να ανοίξουμε έναν οργανωμένο διάλογο, με σαφή προσανατολισμό και ρεαλιστική οπτική ώστε να εντοπιστούν ποια είναι τα στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν και ποια πρέπει να είναι αυτά τα οποία πρέπει να προστεθούν, τόσο ειδικά όσο και γενικότερα, στη θεσμική εκπροσώπηση των νέων.
      http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_3454.html

      Μπουκάλι με μήνυμα από το Maui παραδόθηκε 12 χρόνια μετά… στην Αίγινα.

      Μια σπάνια και απίστευτη ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Καθημερινή» και τη ρεπόρτερ Λίνα Γιανναρου. Κεντρικό πρόσωπο ένας Έλληνας ναυτικός, ο συνταξιούχος πλέον καπετάν Σταύρος Δρακάκης. Πραγματικός πρωταγωνιστής όμως της ιστορίας είναι ένα μπουκάλι που ρίχτηκε κάποτε στον Ειρηνικό Ωκεανό με τρία μηνύματα. Αυτό το μπουκάλι 12 χρόνια αργότερα παραδόθηκε στον παραλήπτη του στην Αίγινα…
      Διαβάστε περισσότερα...
      Στις 4 Νοεμβρίου του 1998 ο καπετάν Σταύρος Δρακάκης, στην διαδρομή από τον Παναμά με προορισμό την Κορέα, κοντά στο Maui, σκέφτηκε να στείλει ένα πελαγίσιο μήνυμα στην οικογένειά του. Έγραψε λοιπόν τρία σημειώματα, τα έβαλε σε ένα μπουκάλι και τα έριξε στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό, με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρουν τον αποδέκτη τους…

      Το πρώτο σημείωμα απευθύνονταν στην σύζυγό του και έγραφε: «Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 1998, ώρα 6 π.μ. Κοριτσάκι μου γεια σου. Εφόσον αυτό το γράμμα γράφεται για εκείνους που αγαπώ πολύ, πώς ήταν δυνατόν να μη γράψω σε σένα που σ’ αγαπώ πολύ, σε λατρεύω, μου λείπεις και σε θυμάμαι πάντα; Ο Σταυρούλης σου».

      Το δεύτερο σημείωμα απευθυνόταν στα παιδιά του: «Προς τον Πανούλη και τον Κωστάκη. Αγοράκια μου γεια σας. Βρίσκομαι στο παραπάνω στίγμα και σας γράφω δυο λόγια πελαγίσια χωρίς να ξέρω αν ποτέ θα τα διαβάσετε. Κι αυτό γιατί θα τα στείλω με μπουκάλι. Είναι μια παλιά συνήθεια να στέλνεις δυο λόγια μ’ αυτόν τον τρόπο σ’ αυτούς που αγαπάς πάρα πολύ. Σας θυμάμαι πάντοτε και παρακαλώ τον Θεό να περάσουν οι μέρες σύντομα και να γυρίσω για πάντα κοντά σας. Φιλάκια πολλά, με πολλή αγάπη, ο πατέρας σας».

      Το τρίτο σημείωμα γράφτηκε στα αγγλικά. «Αγαπητέ κύριε, όταν βρείτε αυτό το γράμμα παρακαλώ στείλτε το στο σπίτι μου. Ο καπετάνιος του “Αναστασία”».

      Αυτό το τρίτο σημείωμα στα Αγγλικά ήταν το στοιχείο από το οποίο ξεκίνησαν οι Ιαπωνικές αρχές, όταν πριν από μερικούς μήνες μια γυναίκα εντόπισε το μπουκάλι ταλαιπωρημένο σε κάποια ακτή της χώρας. Τα τρία σημειώματα δεν άργησαν να μεταφραστούν, ενώ στη συνέχεια εστάλησαν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο του εντοπισμού του ναυτικού.

      Ο Ιάπωνας πρέσβης συγκινήθηκε από την ιστορία και αποφάσισε να βρει τον παραλήπτη πάση θυσία. Έτσι στην με τη βοήθεια των σχετικών αρχείων ο καπετάν Σταύρος βρέθηκε και ενημερώθηκε ότι το μήνυμά του είναι ασφαλές και έτοιμο να επιδοθεί στους παραλήπτες του. Για την παράδοση μάλιστα έχει προγραμματιστεί μια μικρή τελετή κατά την οποία το μπουκάλι θα παραδοθεί στον κ. Δρακάκη. Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος με κρυφή χαρά: «Μετά από εκείνο το ταξίδι […] είχα μιλήσει στη γυναίκα μου για το μήνυμα στο μπουκάλι. Δεν ξέρω αν με είχε πιστέψει τότε, αλλά τώρα πια έχω και τα πειστήρια!». Συμπλήρωσε μάλιστα απορημένος ότι «Το πιο περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε σε κάποιο από τα νησιά της Χαβάης που ήταν κοντά». Το μπουκάλι δηλαδή ταξίδεψε τουλάχιστον 3-4.000 μίλια ως τις ακτές της Ιαπωνίας, από τη μέση του Ειρηνικού στο βόρειο Ειρηνικό».

      http://amvrakia.blogspot.com/2010/07/maui-12.html

      Αντιγόνη Ψυχράμη - "Greek Idol " (video)


      Η Αντιγόνη Ψυχράμη για μια ακόμα φορά έκλεψε την παράσταση στο 5ο live Greek Idol, τραγουδώντας το "Απόψε θελω να πιω" που έχει ερμηνεύσει μοναδικά η Χάρις Αλεξίου. Ίσως η μοναδική καλή στιγμή αυτού του live!!


      Χάρις Αλεξίου - "Απόψε θέλω να πιω"


      http://glenti.blogspot.com/2010/05/greek-idol-live-5-video.html


      Βρήκαν ουσία που «κόβει» τη λαιμαργία


      Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μία ουσία που καταστέλλει την όρεξη, απενεργοποιώντας το αίσθημα ευχαρίστησης που αποκομίζουμε όταν τρώμε. Πειράματα έδειξαν πως η λήψη της μας κάνει να τρώμε μόνο μέχρι να χορτάσουμε και όχι περισσότερο, από λαιμαργία.


      Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JN) ο δρ Γκάρον Ντοντ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ουσία λέγεται αιμοπρεσίνη και δρα επηρεάζοντας τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα σνακ ή ανάβει ένα τσιγάρο.
      Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η χορήγηση αιμοπρεσίνης, δεσμεύει αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ελαττώνει δραστικά το αίσθημα ικανοποίησης που αποκομίζουμε από το φαγητό – ένα αίσθημα που ωθεί πολλούς από εμάς να τρώνε από λαιμαργία ή για να αισθανθούν καλύτερα.
      Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν νέα φάρμακα αδυνατίσματος, αλλά και μέθοδοι για να θεραπευτεί η χρήση αλκοόλ και ουσιών.

       Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως η χορήγηση φυσικής αιμοπρεσίνης σε ποντίκια, οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φαγητού (τα ζώα σταματούσαν να τρώνε μόλις χόρταιναν), δίχως να αλλάξει κάτι άλλο στην συμπεριφορά τους.
      Ωστόσο, μια συνθετική μορφή της ουσίας ναι μεν οδηγούσε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, αλλά έκανε τα ζώα να… καθαρίζονται νευρικά και να γρατζουνιούνται.
      Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί είχε αυτή την παρενέργεια η συνθετική αιμοπρεσίνη, ούτως ώστε να βρουν τρόπους βελτιώσεώς της. Προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους διέγερσης της παραγωγής αιμοπρεσίνης από τον ίδιο τον οργανισμό, ώστε να επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα με πιο φυσικό τρόπο. ygeia.tanea.gr

      http://korkos.blogspot.com/2010/07/blog-post_4734.html

      Αεροπορικό δυστύχημα

      Μικρό αεροσκάφος τύπου Cessna συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στη Βουδαπέστη, στον κήπο ενός κτηρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα τρία άτομα που επέβαιναν σε αυτό.
      Σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ΜΤΙ που επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Τάμας Πάουλ, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από ένα μικρό αεροδρόμιο, κοντά στη Βουδαπέστη.
      Για άγνωστους λόγους έχασε απότομα ύψος ενώ πετούσε πάνω απο την ουγγρική πρωτεύουσα, έπεσε στον κήπο και...
      τυλίχθηκε στις φλόγες.
      Οι τρεις επιβάτες του αεροπλάνου, τα στοιχεία των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, σκοτώθηκαν επί τόπου.


      Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/07/blog-post_3150.html#ixzz0stGMtSQ4

      Σκληρή μάχη στις σχολές αιχμής


      Σκληρό ανταγωνισμό στα υψηλόβαθμα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γενική πτώση των βάσεων στα μεσαία και χαμηλόβαθμα όλων των Επιστημονικών Πεδίων και επιστροφή του φαινομένου εισαγωγής υποψηφίων με βαθμό 4 και 5 σε ΤΕΙ...


      της περιφέρειας φανερώνει η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για τις βαθμολογίες των υποψηφίων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

      Από τους 90.593 υποψηφίους που διαγωνίστηκαν συνολικά φέτος στη μεγάλη κατηγορία των αποφοίτων Λυκείου για το 90% των προσφερόμενων θέσεων (5.239 περισσότεροι από τους περυσινούς) εκτιμάται ότι θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρυσι, λόγω της κατάργησης της βάσης του δέκα που αποφάσισε φέτος η κυβέρνηση, γεμίζοντας ξανά δεκάδες σχολές ΤΕΙ της περιφέρειας που είχαν αδειάσει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από το 2005 όταν θεσπίστηκε ο περιορισμός της βάσης του δέκα. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει επίσης ότι σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα φέτος θα σημειωθεί ακραία κίνηση των βάσεων με πτώση, λόγω της κατάργησης του βαθμολογικού περιορισμού, έως και... 5.000 μόρια σε σχέση με πέρυσι!

      tanea
      http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_4292.html

      Η Πολωνία υπέγραψε την συμφωνία ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

      Η Πολωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το Σάββατο τη συμφωνία για την εγκατάσταση στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης μέρους της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενός σχεδίου που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία. Η τελετή της υπογραφής έγινε στη Κρακοβία με παρόντες τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Χίλαρι Κλίντον.

      Με τη συμφωνία θα λειτουργήσει μόνιμη αμερικανική πυραυλική βάση, μέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούσαν οι ΗΠΑ κατά επιθέσεων από ασιατικές χώρες όπως το Ιράν ή η Βόρειος Κορέα. Από το 2018 στη χώρα θα λειτουργούν κινητοί εκτόξευες πυραύλων αντί για μόνιμους που προβλέπονταν αρχικά.


      Η συμφωνία «θα προστατεύσει την Πολωνία και τους συμμάχους μας από εξελισσόμενες απειλές, όπως αυτές του Ιράν», ανέφερε η Αμερικανή υπουργός. Η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε ακόμη ότι η πυραυλική ασπίδα δεν απειλεί τη Ρωσία: «Πρόκειται για ένα καθαρά αμυντικό σύστημα». Ακόμη υπογράμμισε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και για τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο, αν και μέχρι σήμερα η Μόσχα «δεν έχει απαντήσει θετικά».

      Η Ρωσία είχε εκφράσει τη σφοδρότατη αντίδρασή της από την εγκατάσταση της ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, πολύ κοντά στα σύνορά της, αν και οι ΗΠΑ απέρριπταν τις αιτιάσεις της Ρωσίας ότι η ασπίδα στοχεύει την ίδια. Το σχέδιο για βάσεις στη Πολωνία και την Τσεχία που είχε προταθεί κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους αναθεωρήθηκε κάπως από τον Μπαράκ Ομπάμα, προς ικανοποίηση της Ρωσίας, αν και δεν άρθηκαν οι αντιρρήσεις για την παρουσία της βάσης στη Πολωνία.
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της υπουργού Εξωτερικών θα είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Γεωργία.

      Πηγή:http://greeknation.blogspot.com/2010/07/164.html

      http://kontiloforos.blogspot.com/2010/07/blog-post_2207.html

      Πρώτη... μάχη με φόντο τον μεγάλο τελικό!

       Οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ, Ολλανδία και Ουρουγουάη, διεκδικούν σήμερα (21:30 GR) στο Κέιπ Τάουν, το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ, σε μία αναμέτρηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι  "οράνιε" αποτελούν την έκπληξη για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αφού έμειναν μακριά από την τετράδα παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ οι Ουρουγουανοί εντυπωσιάζουν με την παρουσία τους στα ημιτελικά εκπροσωπώντας την Νότια Αμερική, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις Αργεντινή και Βραζιλία έμειναν εκτός διοργάνωσης. 
      http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=50634

      Βάσεις: πέφτουν, δεν... σκοτώνονται


      Υστερα από τέσσερα χρόνια, με την κατάργηση -φέτος- του «10», υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση εισάγονται τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε πανεπιστήμια. Γύρω στις 10 με 12.000 χιλιάδες οι «ευνοημένοι». Πτώση των...


      βάσεων των σχολών δείχνουν οι επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων, που είναι 5.239 περισσότεροι από πέρυσι.

      Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει:

      - Στις σχολές των ΤΕΙ θα εισαχθούν υποψήφιοι που θα έχουν συγκεντρώσει 4 με 5.000 μόρια (χαμηλής ζήτησης τμήματα στην περιφέρεια).

      - Στις σχολές των πανεπιστημίων θα εισαχθούν υποψήφιοι με 6 και 7.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές της κλίμακας, ήτοι ξενόγλωσσα, γεωγραφίας και περιφερειακά.

      * Οι 5.239 περισσότεροι υποψήφιοι ενδέχεται να επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων επιπροσθέτως των παραδοσιακά αστάθμητων παραγόντων, δηλαδή των προτιμήσεων των υποψηφίων και των βαθμών πρόσβασης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Αρκετά σημαντικός αναμένεται να αποδειχτεί και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση». Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που ίσως θυσιάσουν ορισμένες επιλογές τους (περιφερειακά τμήματα της πρώτης τους προτίμησης) προκειμένου να μη φύγουν από τον τόπο διαμονής τους και κυρίως όσοι κατοικούν στην Αθήνα. Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η διακύμανση των βάσεων και ίσως σε αρκετές σχολές συγκρατηθεί η διαφαινόμενη πτωτική πορεία.

      ENET
      http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_9466.html

      Εχθρός των όγκων το παρθένο ελαιόλαδο;


      Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Ισπανία οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο και ειδικά αυτό που παράγεται στη Μεσόγειο έχει ευεργετική δράση απέναντι στον καρκίνο του μαστού.
        Επιτίθεται στους όγκους του μαστού και τους συρρικνώνει, αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου στη Βαρκελώνη.
       Οπως φαίνεται, το παρθένο ελαιόλαδο εμποδίζει τη δράση ενός γονιδίου που βοηθά την ανάπτυξη των όγκων και, ουσιαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποχρεώνει τα κύτταρα των όγκων του μαστού να αυτοκαταστρέφονται. Οπως αναφέρουν, 50 ml παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως (περίπου δέκα κουταλάκια του καφέ) σε μόνιμη βάση είναι μια ποσότητα που μπορεί να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
      Και τα Ω-3 λιπαρά, εναντίον της κατάθλιψης!
       Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, είναι πιθανό να βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
       Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με 432 άτομα που αντιμετωπίζουν από μέτρια ως σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης. Σε ορισμένους χορηγούσαν καθημερινά μία ταμπλέτα 1.200 ml ω-3 λιπαρών, ενώ σε άλλους εικονικά φάρμακα. Οπως διαπίστωσαν, σε όσους έπαιρναν την ταμπλέτα υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση, αφού περιορίστηκαν τα συμπτώματά τους. 
         (Πηγή: tovima.gr)

      http://toksipnitiri.blogspot.com/2010/07/blog-post_367.html

      Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

      Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ιστιοπλοϊκά σκάφη του κόσμου, με κορυφαίο τεχνολογικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έγινε - εξ αποστάσεως - αντικείμενο θαυμασμού από τους περιπατητές της παραλίας.
      Όπως έγινε γνωστό από τις λιμενικές αρχές, το διάσημο ιστιοπλοϊκό πρόκειται να παραλάβει επιβάτες για ιδιωτική κρουαζιέρα. 
      Πάντως, δεν έγινε γνωστό πότε θα αποπλεύσει (πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο).
      Το "Maltese Falcon", όπως είναι η ακριβής του ονομασία, ανήκει στην Ελληνίδα επιχειρηματία Ελένη Αμβροσιάδου, που το απέκτησε πριν ένα χρόνο περίπου, έναντι 60 εκατομμυρίων στερλινών και το διαθέτει προς ενοικίαση.
      Προηγουμένως, ανήκε στον πολυεκατομμυριούχο Τομ Πέρκινς, έναν από τους πρώτους χρηματοδότες της γνωστής διαδικτυακής εταιρίας Google.
      Η ιδιοκτήτρια έχει δηλώσει πως επειδή εργάζεται 16 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, θα μπορεί να χρησιμοποιεί το πολυτελές γιοτ μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο.
      Η ίδια ταξιδεύει συνεχώς με το ιδιωτικό της αεροσκάφος μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Κύπρου. Θεωρεί όμως ότι το σκάφος αποτελεί μια πρώτης τάξης επιχείρηση και το διαθέτει προς ενοικίαση έναντι 375 χιλιάδων στερλινών την εβδομάδα.
      Με μήκος 88 μέτρα, το "Γεράκι της Μάλτας" είναι το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος του κόσμου. 
      Έχει δεκαπέντε τετράγωνα πανιά, πέντε ανά κατάρτι, τα οποία ελέγχονται ψηφιακά και μπορούν να ανοιχτούν πλήρως σε μόλις έξι λεπτά.
      Κινείται με ταχύτητα...
      20 κόμβων, προσφέροντας ένα άνετο ταξίδι χωρίς κραδασμούς. Διαθέτει έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα.

      Στο εσωτερικό του φιλοξενείται ένα - περίφημο στους γνώστες της τέχνης - γλυπτό, που αναπαριστά ιστορικό μοντέλο αυτοκινήτου της Μαζεράτι. Ξεχωρίζει επίσης ένα αίθριο, όπου ενώνονται τα τρία καταστρώματα του πλοίου, με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι. Μέσω του αιθρίου αυτού διαχέεται στο εσωτερικό του σκάφους το φυσικό φως.
      Μεταφέρει δύο σκάφη των 32 ποδών, έξι βάρκες, μερικά τζετ σκι και ένα μικρό υποβρύχιο.

      http://24gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_7251.html