Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τα Ισραηλινά Σχέδια για την Διαχείριση των Υδάτων στην Μέση Ανατολή

  • Το σχέδιο "Γιαχούντι Ούρφα" στη γη των δύο ποταμών
ΗΠΑ- ΚΟΥΡΔΟΙ – ΙΣΡΑΗΛ (Το άρθρο αυτό συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2007)

Στις 20/09/2006, στο πρόγραμμα του BBC Newsnight , παρουσιάστηκε ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμετείχε, από το 2004, σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης Κούρδων στην πόλη Αρμπίλ (Arbil), του βόρειου Ιράκ. Στην εκπομπή του BBC Newsnight επίσης αναφέρθηκε, ότι η Ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας Interop και δυο θυγατρικές της, οι Kudo και Colosiam, ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξόπλιζαν με συστήματα ασφαλείας το υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Αρμπίλ.
Πληροφορίες που αναφέρονται στον Τουρκικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, φέρουν τον πρώην αρχηγό της Ισραηλινής MOSSAD , Ντάνι Γίατομ (Dany Yatom), να βρίσκεται σε στενή, μυστική συνεργασία με τους Κούρδους του Β. Ιράκ, για την εκπαίδευση Κουρδικών δυνάμεων, σε στρατόπεδο στο Β. Ιράκ, με την κωδική ονομασία «Ζ». Ο Ντάνι Γίατομ είναι από τους ιδρυτές της Interop και πρόεδρος της εταιρίας έως και το 2003. Κατά την περίοδο 2004-5, οι εταιρίες Interop και Kudo, διευθύνονταν από έναν πρώην Ισραηλινό της αντιτρομοκρατικής ομάδας, τον Σλόμι Μίκαελ (Shlomi Michaels).
Τον Ιούλιο του 2006 το επίσημο περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, “Armed Forces Journal “, παρουσίασε χάρτη της Μέσης Ανατολής, με νέα προτεινόμενα σύνορα τα οποία αλλάζουν δραματικά τον χάρτη όλης της περιοχής. Τον χάρτη συνέταξε ο απόστρατος Συνταγματάρχης της DIA, Ralph Peters, περιγράφοντας το Κουρδικό Κράτος να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ν/Α και Ανατολική Τουρκία, συνορεύοντας με την Γεωργία και την Αρμενία, όπως και μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράν.
Η Τουρκική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού Ρεσεπ Ταγίπ Ερντογκάν (Recep Tayyip Erdoğan). Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15/09/2006, κρίση ξέσπασε στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όταν στην διάρκεια σεμιναρίου του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, Αμερικανός Συνταγματάρχης παρουσίασε τον χάρτη του Ralph Peters, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων αξιωματικών από την αίθουσα. Η Τουρκία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι: «… κατανοούν τις Τουρκικές ανησυχίες, όμως εξετάζουν κάθε σενάριο στο πλαίσιο ακαδημαϊκών εργασιών».
Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας και στην πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης με τίτλο « Κούρδοι μετά τον Σαντάμ» του Κέντρου Μελετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, την οποία συνοδεύει χάρτης που φέρει την Τουρκία διαμελισμένη και σκιαγραφεί το Κουρδικό κράτος. Την σημαντική αυτή έκθεση μας παρουσίασε στην Ελλάδα, ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο «ΆΠΟ» ΚΑΙ Η MOSSAD
Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέν Ετζεβίτ (Bülent Ecevit), λίγους μήνες πριν πεθάνει, ομολόγησε ότι «ποτέ δεν κατάλαβε γιατί του παρέδωσαν πακέτο τον Οτσαλάν (Abdullah Öcalan)!» Υποστήριξε πως ξένες μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει το έργο απαγωγής του Κούρδου ηγέτη και τον παρέδωσαν στις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον παρέλαβαν, από το Ναϊρόμπι.
Δημοσιεύματα του Τουρκικού και του Διεθνούς Τύπου, με ποίο πρόσφατο, πριν λίγους μήνες, την Τουρκική επιθεώρηση «Αϊντιλίκ» (Aydinlik Newspaper), έγραψαν ότι η Ισραηλινή MOSSAD απήγαγε τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκική ΜΙΤ . Οι Ισραηλινοί έτσι εξασφάλισαν σοβαρά ανταλλάγματα από την Τουρκία, και παράλληλα προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία δεν γνώριζε, ούτε είχε σχεδιάσει τι θα έκανε σε περίπτωση σύλληψης του «Άπο»!
Η «Αϊντιλίκ» υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν για την μελλοντική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το κυρίαρχο ρόλο που θα διαδραμάτιζαν οι Κούρδοι του Ιράκ, στα σχέδια για την περιοχή. Ο Α. Οτσαλάν αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για τα Ισραηλινά σχέδια, καθώς δεν ήταν υπό τον έλεγχο τους, και προβάλλονταν ως ο μελλοντικός ηγέτης όλων των Κούρδων της περιοχής.
Τον Σεπτέμβριο του 2003, το τουρκικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Aksyon» κάνει λόγο για μυστική συνεργασία του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί (Massoud Barzani) με τους Ισραηλινούς, από την δεκαετία του ’60!

H ΜΙΤ, Η JΙΤΕΜ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ ΤΟΥ Β. ΙΡΑΚ
Οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ και JITEM , από την δεκαετία του ’70 είχαν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα πρακτόρων τους στο Βόρειο Ιράκ, μέσα από τον Τουρκομανικό πληθυσμό, με σκοπό την υπονόμευση της προοπτικής δημιουργίας ενιαίου κουρδικού πολιτικού φορέα και την αποδυνάμωση των προσπαθειών για αυτονομία των Κούρδων του Β. Ιράκ.
Οι Τούρκοι δημιούργησαν μια μυστική υπηρεσία (αποτελούμενη από Τουρκομάνους), μέσα στο βόρειο Ιράκ με την επωνυμία I.T.C.
Επίσης, Τουρκομάνοι εκπαιδεύτηκαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, πλησίον της πόλεως Αρμπίλ (Arbil), του Β. Ιράκ, στην κωμόπολη
Αλτίν Κιοπρού (Altinkopru: τα αρχαία Άρβηλα), δημιουργώντας ένοπλα τμήματα οργανωμένα, υπό την διοίκηση της αποκαλούμενης «Τουρκομενική Ομάδα Ασφαλείας» με τα διακριτικά TGD .
Οι Τουρκικές υπηρεσίες, μετά την εισβολή των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ως προκάλυμμα της υπονομευτικής και ανατρεπτικής μυστικής τους δράσης, την Ερυθρά Ημισέληνο και διάφορες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές.
Κύρια κέντρα δράσης της ΜΙΤ και της JITEM, ήταν κυρίως οι περιοχές Ζάχο, Μπεντιχάν, Ντοχούκ και Νατζέφ .
Από τον Ιούνιο του 2003, Αμερικανοί της CIA σε συνεργασία με Κούρδους ξεκίνησαν την εξάρθρωση των κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δικτύων της Τουρκίας στο Β. Ιράκ.
Αποκορύφωμα της κοινής δράσης Κούρδων και Αμερικανών, ήταν η σύλληψη στις 4 Ιουλίου 2003, 11 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας, στην περιοχή της Σουλεϋμανιγιέ (Suleimaniya), οι οποίοι προετοίμαζαν την δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayik) και του Κούρδου εκλεγμένου διοικητή της πόλης Κιρκούκ (Kirkuk), Αμπντουλ Ραχμάν Μουσταφά (Abdul Rahman Mustafa).
Οι 11 Τούρκοι υπέστησαν διαπόμπευση και ταπεινωτική μεταχείριση από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους μετέφεραν στην Βαγδάτη, δεμένους πισθάγκωνα και με κουκούλες, μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία.
Χρειάστηκε η επικοινωνία του Τ. Ερντογκάν με τον G. Bush, για να απελευθερωθούν μετά από λίγες μέρες οι Τούρκοι πράκτορες.
Η υπόθεση αυτή γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία στην Τουρκία, με τίτλο «Η
Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ» (“Valley of the Wolves Iraq”). Την πρώτη εβδομάδα προβολής της ταινίας, πωλήθηκαν πάνω από 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Serdar Akar, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με την Τουρκική ΜΙΤ.
Το θέμα της ταινίας πήρε μεγάλες διεθνείς διαστάσεις και προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2003, μέλη της Τουρκομανικής TGD και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας συνελήφθησαν και πάλι, κοντά στο Αρμπίλ και απελάθηκαν στην Τουρκία. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2003, ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις Τουρκομάνων των ITC και TGD, καθώς και Κούρδων συνεργατών της ΜΙΤ, σε μια τεράστια επιχείρηση αντικατασκοπίας, σε όλο το Β. Ιράκ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιμάμης της συνοικίας Μιτζέμι (Mizemi) του Ζάχο, Mele Yeyas Ahmed, και ο Mele Idris Seyid Ali, ιμάμης του μεγάλου τζαμιού του Ζάχο. Αρκετοί μουλάδες συνελήφθησαν, ενώ στο Ντοχούκ συνελήφθησαν άλλοι 11 Τούρκοι Στρατιωτικοί και οι διοικητές τους, αξιωματικοί της ΜΙΤ, Emit Kucer και Kasim Xeri.
Στο Ζάχο και πάλι τις επόμενες ημέρες, μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη, στις αποθήκες ενός γκαράζ με την επωνυμία Loji, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, τα οποία προορίζονταν για τα μέλη των ITC και TGD, στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ (Mosul και Kirkuk). Στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν όλα τα ηγετικά στελέχη μιας άλλης Τουρκομανικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνικό Τουρκομανικό Μέτωπο».
Μέσα σε 6 μήνες, Αμερικανοί και Κούρδοι, εξάρθρωσαν σχεδόν όλα τα δίκτυα των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στο Β. Ιράκ.
Κύριος στόχος της Τουρκίας, εκτός από την αναστολή δημιουργίας Κουρδικού κράτους, αποτελεί η συμμετοχή της στα κέρδη από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο Β. Ιράκ.
Οι Τουρκομάνοι διαπραγματεύονται για λογαριασμό της Τουρκίας, ζητώντας το 25% από τα μελλοντικά κέρδη, ενώ αμφισβητούν το καθεστώς του Κιρκούκ το οποίο είναι υπό Κουρδικό έλεγχο.
Το καθεστώς του Κιρκούκ θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που θα γίνει εντός του 2009 και θεωρείται βέβαιο, ότι θα συμπεριληφθεί εντός της Κουρδικής διοίκησης του Β. Ιράκ. Οι Τούρκοι προσπαθούν να μεταφέρουν από τις αρχές του 2004, Τουρκομάνους προς το Κιρκούκ, για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τους οποίους όμως οι Κούρδοι προωθούν νοτιότερα, βάση σχεδίου, θέλοντας να δημιουργήσουν μια ζώνη, με Τουρκομάνους κατοίκους στα όρια Ιράκ και Β. Ιράκ – Κουρδιστάν. Δηλαδή να διαχωριστούν από τους Ιρακινούς Άραβες και να μεσολαβή μεταξύ τους, μια ζώνη από τα σύνορα της Συρίας μέχρι το Ιράν, αποτελούμενη από Τουρκομάνους. Τα 2.5 περίπου εκατομμύρια των Τουρκομάνων του Β. Ιράκ, έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τόσο των Τούρκων, όσο και των Κούρδων και των ΗΠΑ.

ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Ο Κουρδικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικό γεωστρατηγικό στοιχείο, ο οποίος και θα καθορίσει τα τεκταινόμενα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια και την Μέση Ανατολή.
Τα 6 εκατομμύρια Κούρδων του Β. Ιράκ, ήδη λειτουργούν υπό συνθήκες ενός νέου κράτους. Το μόνο που απέμεινε είναι η ανακήρυξη του.
Οι παρενέργειες μιας τέτοιας προοπτικής τεράστιες, καθώς στην Ν/Α Τουρκία ζουν πάνω από 14 εκατομμύρια Κούρδοι, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας, και του Ιράν ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια. Οι συγκεντρώσεις των Κουρδικών πληθυσμών σχηματοποιούνται μέσα σε γεωγραφική ενότητα. Η πληθυσμιακή ομοιογένεια των περιοχών τους, η συνέχεια τους, απο την Συρία – Β. Ιράκ – Τουρκία – Ιράν, δίνουν την μελλοντική προοπτική της δημιουργίας ενός μεγάλου Κουρδικού Κράτους, με συντριπτική ομοιογένεια (εθνική, φυλετική και θρησκευτική) και πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων, χωρίς να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια Κούρδων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην Τουρκία.
Η περιοχή ολόκληρης της Ν/Α Τουρκίας, έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών, από την δεκαετία του ’80. Δημιουργώντας μικτές Τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, με Τουρκοεβραίους, οι Ισραηλινοί, σταθερά, έχουν επενδύσει στην περιοχή πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, βιοτεχνολογίας, αγροτικής καλλιέργειας, βιομηχανική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κλπ., κυρίως όμως η σοβαρή δραστηριότητα επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (Hürriyet, 22/10/2000) 14 μικτές τουρκοϊσραηλινές εταιρίες, δραστηριοποιούνται με συνολικό εργατικό δυναμικό, 4.500 ανθρώπους και οι επενδύσεις τους, φτάνουν το ύψος των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μια από τις μεγαλύτερες μεικτές εταιρίες, η «CLAL Grubu», μόνο το 1999 είχε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρο, απασχολώντας 17 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Οι μεγάλες Ισραηλινές εταιρίες με δράση στην Ν/Α Τουρκία είναι, η Baser Holding, Banana, Old Navy, May Company, Jones of NY, και άλλες.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, διέρρευσε στα Τουρκικά περιοδικά, NOKTA και AYDILIK, μυστική αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου της MOSSAD, Αμπραχάμ Τιλμέν, όπου περιγράφεται η αγορά μιας τεράστιας έκτασης 450 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Ούρφας (Urfa) στην Ν/Α Τουρκία, για λογαριασμό του Ισραήλ. Επίσης γίνεται αναφορά για την κατοχή 75,358 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη και αναλόγου μεγέθους εκτάσεις στις επαρχίες, Αντιγιαμάν , Μπατμάν, Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιαντέπ, Κίλις, Μαρντίν, Σιϊρτ, και Σιρνάκ.
Την ίδια περίοδο το περιοδικό «Αϊντινλικ» (Aydinlik) επιβεβαιώνει την ανοικοδόμηση Ισραηλινού πολιτιστικού κέντρου, Συναγωγής και βοηθητικών χώρων, στην επαρχία της Ούρφα, σε έκταση 186 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ισραηλινός πράκτορας, αναφέρει στην έκθεση του, μυστική συμφωνία του Τ. Ερντογκάν με τους Ισραηλινούς, για την εγκατάσταση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο Δήμαρχος της Ούρφα, Αχμέτ Μπαχτσιβάν (Ahmet Bahcivan), από τον Μάρτιο του 2004, που ανέλαβε καθήκοντα, πουλάει συνεχώς τεράστιες δημόσιες εκτάσεις στους Ισραηλινούς. Σημειώνεται ότι είναι στενός φίλος του Τ. Ερντογκάν. Ο προηγούμενος Δήμαρχος της Ούρφα είχε καταγγείλει πολλές φορές δημόσια, τις δραστηριότητες Ισραηλινών αποστολών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην περιοχή, ότι υπονομεύουν την Τουρκική κυριαρχία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GAP
Το θέμα ήρθε και στην Τουρκική Βουλή με πρωτοβουλίες του Βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος της περιοχής Ούρφα, Βεντάτ Μελίκ (Vedat Melik), και του ανεξάρτητου Βουλευτή του Μαρντίν, Μουχαρέμ Ντογάν (Muharrem Doğan).
Οι δυο Βουλευτές είναι πολύ αποκαλυπτικοί στις επερωτήσεις τους, καθώς κάνουν λόγο για το κολοσσιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης της Ν/Α Τουρκίας, με την γνωστή ονομασία GAP , το οποίο παρουσιάζουν ως Ισραηλινής έμπνευσης, για τον έλεγχο των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, και κατ’ επέκταση τον έλεγχο των υδάτων στην Μέση Ανατολή. Παράλληλα, παρουσιάζουν πλήθος στοιχεία στα οποία φαίνεται πως τεράστιες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας βρίσκονται σε Ισραηλινά χέρια.
Στα μέσα Αυγούστου του 2004, ο αδελφός του Κούρδου Ηγέτη Α. Οτσαλάν, Οσμαν Οτσαλάν (Osman Öcalan), δήλωνε υπέρ της Αμερικανικής παρέμβασης στο Ιράκ. Λίγες μέρες αργότερα (10/09/2004) η Γερμανική εφημερίδα “Der Tagesspiegel” ανέφερε ότι ο Ο. Οτσαλάν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Από την έναρξη του αγώνα των Κούρδων στην Ν/Α Τουρκία, ο Τουρκικός Στρατός, έχει ισοπεδώσει πάνω από 4.500 Κουρδικά χωρία και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους προς άλλες περιοχές. Τουλάχιστον τα μισά από τα ισοπεδωμένα αυτά χωρία, πωλήθηκαν με διαφόρους τρόπους στους Ισραηλινούς. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας το 1994… μετά από 12 χρόνια θεωρείται βέβαιο, ότι πέρασαν υπό Ισραηλινή ιδιοκτησία, πολλά περισσότερα χωρία και εκτάσεις.
Από τον Αύγουστο του 2004, λειτουργεί στην Βαγδάτη το «Ισραηλινό Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής» με προσωπικό πάνω από 400 άτομα. Το κέντρο αυτό είναι το καλυμμένο μυστικό Αρχηγείο της Ισραηλινής MOSSAD, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» (Yeni Şafak).
Από τις αρχές του 2005, οι Ισραηλινοί, μέσω πολυσχιδών και πολυειδών δραστηριοτήτων, κυρίως στο Β. Ιράκ, έχουν αγοράσει ολόκληρα τετράγωνα και τεράστιες εκτάσεις, στις Κουρδικές πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη, Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Αποκορύφωμα και επιβεβαίωση όλων των πληροφοριών, ήταν οι δηλώσεις στις 3 Ιουλίου του 2004, του ίδιου του Αριέλ Σαρόν (Ariel Sharon), ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Κούρδους ηγέτες, Τζελάλ Ταλαμπανί και Μασούντ Μπαρζανί, είναι άριστες και προωθούνται στρατηγικές συνεργασίες για το μέλλον.
Από της 22 Ιουνίου του 2004, οι Τουρκικές εφημερίδες, Μιλίετ , Χουριέτ, Σαμπάχ και Ράντικαλ, ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου δημοσίευση στοιχείων, στα οποία καταδείκνυαν, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τους Κούρδους στο Ιράκ και την Τουρκία, για να προωθήσει τα συμφέροντα του και παρουσιάζει τις Ισραηλινές διεισδύσεις, ως «Ισραηλινή εγκατάσταση» στις περιοχές.
Το Ισραήλ, από το 1999, μετέχει ενεργά στα προγράμματα γεωργικών εφαρμογών και υδροδότησης της GAP για την Ν/Α Τουρκία.
Τον Ιανουάριο του 2004, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, σε μυστική του έκθεση, έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές στο ζήτημα των ενεργειακών αγωγών, τονίζοντας ότι η επαναλειτουργία του αποκαλούμενου «Υπέρισραηλινού Αγωγού» (Trans Israel Pipeline – TIP) Κιρκούκ -Χάιφας, θα πλήξει καίρια τα Τουρκικά συμφέροντα. Την ίδια περίοδο επανειλημμένα σαμποτάζ έγιναν στον αγωγό Κιρκούκ – Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά κατέστη ανενεργός πλέον, γκρεμίζοντας τις προθέσεις των Τούρκων, για συμμετοχή τους στις δραστηριότητες και τα κέρδη των Ιρακινών πετρελαίων.
Ο Ισραηλινός αγωγός ΤΙΡ κατασκευάστηκε το 1968, με δυναμικότητα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, και καταλήγει μέσω άλλων αγωγών στο Ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ (Eilat), στην Ερυθρά Θάλασσα, και του Ασκαλόν (Askalon) στην Μεσόγειο. Ο αγωγός αυτός είχε σταματήσει να λειτουργεί, μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.
Στις 05/08/2006, ο Τ. Ερντογκάν εγκαινίασε το φράγμα Ιλίσου του Ποταμού Τίγρη, μόλις 45 χιλιόμετρα από την Συρία και ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος, GAP, ύψους 1,9 δισεκατομμύρια δολαρίων, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους για την Μέση Ανατολή, από το πρόγραμμα GAP, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχει την διαχείριση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, των μοναδικών πηγών υδροδότησης ολόκληρης της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΑ «ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ» ΚΑΙ «ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΟΥΡΦΑ»
Διπλωματικές εκτιμήσεις θεωρούν βέβαιο, ότι με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ, θα υπάρξει ταυτόχρονη ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους στο Β. Ιράκ.
Υποθέσεις εργασίας, διεθνών Ινστιτούτων και μελέτες τους, φέρουν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Μεγάλου Κουρδικού Κράτους, το οποίο θα ελέγχει τα ύδατα της Μέσης Ανατολής, δηλαδή τον Τίγρη και τον Ευφράτη και θα αντικαταστήσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί σοβαρά, κυρίως το Στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, μεγάλο μέρος, του οποίο όμως, ελέγχεται από τους Ισραηλινούς.
Ένας μελλοντικός διαμελισμός της Τουρκίας, υπέρ ενός Κουρδικού Κράτους υπό την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, θα έδινε τον πλήρη έλεγχο των υδάτων (αλλά και των πετρελαίων του Ιράκ) της Μέσης Ανατολής, με σοβαρές επιπτώσεις, για τον γεωπολιτικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής και της Κεντρικής Ασίας.
Μένει να δούμε να επαληθεύονται οι πληροφορίες του τέως Δημάρχου της Ούρφα, ο οποίος δήλωσε απερχόμενος, τον Μάρτιο του 2004, ότι η πρωτεύουσα της περιοχής Ούρφα, η πόλη «Σανλιούρφα» (Sanliurfa) θα μετονομαστεί μέχρι το 2010 σε «Γιαχουντί Ούρφα» (Yahudi Urfa) δηλαδή Ιουδαϊκή Ούρφα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της περιοχής.
΄Ομηρος Γ. Φωτιάδης

Πηγές:
[1] Πληροφορίες για την εκπομπή του BBC Newsnight:http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2006/09_september/19/newsnight.shtml
2 MOSSAD: Israel’s Central Institute for Coordination and the Central Institute for Intelligence and Security,http://www.mossad.gov.il/Mohr/MohrTopNav/MohrEnglish/MohrAboutUs/
3 Peters, Ralph, “Blood borders, How a better Middle East would look”, Armed Forces Journal:http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899
4 MIT: Turkish National Intelligence Organization,http://www.mit.gov.tr/
5 JITEM: Turkish Gendarme Intelligence Special Operation Team
6 Ι.Τ.C.: Iraqi Turcoman Front – Türkmen Intelligence Agency
7 TGD: Turcoman Security Agency
8 Zakho, Behdinan, Dohuk, and Najaf
9 Adiyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, and Şırnak.
The GAP project: http://www.gap.gov.tr/English/Frames/fr1.html
10 Τουρκικές εφημερίδες:
§ Milliyet, http://www.milliyet.com.tr/2006/12/29/index.html
§ Hürriyet, http://www.hurriyet.com.tr/anasayfa/
§ Sabah, http://www.sabah.com.tr/
§ Radical (http://www.radikal.com.tr/)
11 Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (The Turkish National Security Council): http://www.mgk.gov.tr/
12 Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defense):http://www.defenselink.mil/
13 Η ομάδα του Τζέϊμς Μπέϊκερ είναι το Iraq Study Group (ISG).
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.usip.org/isg/ 14 Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (US State Department): http://www.state.gov/

http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_4280.html



Η Τουρκία στα πρόθυρα του προσχεδιασμένου διαμελισμού της...

  • Κανονικός πόλεμος μαίνεται στα βάθη της Τουρκίας, στον οποίο ο τουρκικός στρατός χάνει κατά κράτος από τους Κούρδους
  • Καθημερινά νεκροί τούρκοι στρατιώτες ανακοινώνονται στα ΜΜΕ της Τουρκίας, φέρνοντας τον πανικό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τηςγείτονος
Δύο Τούρκοι στρατιώτες, τρία μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων και δώδεκα Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν αργά την Τετάρτη σε συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανέφεραν την Πέμπτη τοπικές πηγές και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.
Μια πρώτη σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε στρατιώτες και Κούρδους αντάρτες σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Σιίρτ κατά την οποία σκοτώθηκαν δυο στρατιώτες και δυο τραυματίσθηκαν.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι κοντά στην παραπάνω αγροτική περιοχή, τρεις «φρουροί χωριών», μια πολιτοφυλακή που χρηματοδοτεί η Άγκυρα για να υποστηρίζει τον τουρκικό στρατό στη νοτιοανατολική Τουρκία, σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης υποστήριξης Τούρκων στρατιωτών που δέχονταν επίθεση από το PΚΚ.
Σύμφωνα με το Ανατολή, ο τουρκικός στρατός έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να καταδιώξουν τους αντάρτες που πραγματοποίησαν τις παραπάνω επιθέσεις και δώδεκα από αυτούς σκοτώθηκαν. Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων ανταρτών συνεχίζονται στην περιοχή.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Ανατολή, οι αρχές ασφαλείας της Συρίας συνέλαβαν 400 ανθρώπους σε πέντε πόλεις της Συρίας κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει τη βοήθεια των γειτονικών της χωρών και των ΗΠΑ στη μάχη της κατά των Κούρδων αναρτών, που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50 τούρκους στρατιώτες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είναι αντιμέτωπος με την οργή της κοινής γνώμης εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησής του να αναχαιτίσει την αυξανόμενη βία, ζήτησε από τους συμμάχους του να διακόψουν τη χρηματοδότηση των ανταρτών και να εκδώσουν ύποπτους αντάρτες στην Τουρκία.
Το PKK δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν μέσω ενός παρακλαδιού του που ονομάζεται Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK).


http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_2349.html

Η Lady Gaga ευχαριστεί τον κόσμο


ΓΙΑ ΤΑ 10,000,000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Η Lady Gaga εγινε ο πρώτος εν ζωή άνθρωπος με 10,000,000 θαυμαστές στο Facebook και για αυτό έβγαλε το παρακάτω video για να ευχαριστήσει τον κόσμο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



http://troktiko.blogspot.com/2010/07/lady-gaga.html

Παρέλαση με μπικίνι


ΡΕΚΟΡ

Η Παρέλαση με τα μπικίνι έγινε στο Γιοχάνσεμπουρκ με σκοπό να περαστεί ένα μήνυμα στον κόσμο για τον καρκίνο του στήθους και την πρόληψη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_6342.html



Αμφίβιο ποδήλατο


Ποδήλατο για επικίνδυνες αποστολές κατασκεύασε ένας 63χρονος Κινέζος.
Το ποδήλατο μοιάζει μ ένα κανονικό, μόνο που διαθέτει οκτώ μικρούς κυλίνδρους που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στις ρόδες και μία προπέλα η οποία κινείται όσο ο...ποδηλάτης κάνει πεντάλ.
Ο "εφευρέτης" του ποδηλάτου υποστηρίζει ότι η κατασκευή του θα σώσει τον κόσμο στις περιοχές που μαστίζονται από πλημμύρες, ενώ δεν θα κοστίζει περισσότερο από 60 λίρες.
http://i-diadromi.blogspot.com/2010/07/blog-post_4202.html

Ο άνθρωπος... χρεοκόπησε

Απο τον Εξερευνητή
Γενιές και γενιές ελληνοπαίδων μεγάλωσαν με πρότυπα παιδείας την αποταμίευση και την οικονομία. Οι εικόνες – εντός και εκτός σχολείων - με τα εργατικά μυρμήγκια και τις εργάτριες μέλισσες ενάντια στο ράθυμο τζίτζικα και το λάγνο κηφήνα, και οι προτροπές τύπου «φασούλι το φασούλι…», άφησαν το στίγμα τους σε μια εποχή που ταλανίστηκε από εθνικές καταστροφές, πείνα, κατοχή και εθνικό διχασμό. Ο εθνικός κορμός, ή αλλιώς η μεσαία τάξη, σφυρηλάτησε τις αντοχές της σε αντίξοες συνθήκες και φαίνεται ότι βγήκε με ισχυρότερα αντισώματα. Μια-δυό γενιές ανθρώπων που έζησαν με σύνδρομα άγνωστα στους νεώτερους, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν. Η εικόνα της γιαγιάς ή της μάνας που καθάριζε το πιάτο της με το...
 ψωμί γιατί «είναι αμαρτία να μείνει το λαδάκι», δείχνει το μέτρο που συγκρότησε ο Έλληνας στα μεταπολεμικά χρόνια. Αν η εικόνα αυτή φαντάζει σήμερα σε κάποιους γραφική, η απάντηση είναι στον ίδιο βαθμό αποστομωτική: κάποτε το στερήθηκε.

Αυτή η στέρηση, όσους δεν σκότωσε (ηθικά), δημιούργησε στους περισσότερους ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που ωστόσο ενθάρρυνε μικρές ή μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στα χρόνια που ήρθαν. Το φαινόμενο του φτωχού μετανάστη που σήμερα είναι μέλος της οικονομικής ελίτ σε Νέα Υόρκη, Τορόντο και Μελβούρνη, γεννήθηκε εν πολλοίς από το βίωμα της στέρησης που έζησαν αυτοί ή οι πατεράδες τους. Σε περιπτώσεις όπως η χώρα μας όπου το στρεβλό οικονομικό περιβάλλον δεν επέτρεψε τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικής συνείδησης, το κέρδος ήταν (όπου ήταν) ηθικό. Μάθαμε, δηλαδή, να καθορίζουμε τις ανάγκες μας μέχρι εκεί που μπορούμε να απλώσουμε το ζωνάρι μας, και όχι το αντίθετο!
Το Liantinis.org αποτελεί μια διαδικτυακή προσπάθεια, αφιερωμένη όχι μόνο στον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη, αλλά και στην ελεύθερη σκέψη. Ο Λιαντίνης, όπως και πολλά άλλα τραγικά ιστορικά πρόσωπα, τυγχάνουν μιας οδυνηρής μεταχείρισης από τους ανθρώπους, που μεταφράζεται είτε σε παραπληροφόρηση, είτε σε ουσιαστική αφάνεια του έργου τους. Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε:«Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν»
Περισσότερα στη liantinis.org:
http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_3270.html
 

Βιασμός 19χρονης στη Ζάκυνθο


Η υπόθεση ενός βιασμού απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την Αστυνομία Zακύνθου, μετά από την καταγγελία μιας 19χρονης αλλοδαπής που φέρεται να έπεσε θύμα...



Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, το συμβάν έγινε στο χωριό Καλλιπάδο και δράστης ήταν 26χρονος ομοεθνής της.

Ο βιασμός της νεαρής γυναίκας καταγγέλθηκε επίσημα από την ίδια και η Αστυνομία ερευνά πλέον την υπόθεση.
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/19.html

Βενιζέλος: Η έρευνα για τα εξοπλιστικά δεν θα σταματήσει πουθενά


Τη διαβεβαίωση ότι ο έλεγχος που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν θα σταματήσει πουθενά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας...



ότι «είναι αταλάντευτη η θέση της κυβέρνησης για τον έλεγχο όλων, είτε είναι πολιτικά, υπηρεσιακά ή επιχειρηματικά πρόσωπα».

Αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, θα εντοπιστούν και θα τους καταλογιστούν ευθύνες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει ρητή και κατηγορηματική εντολή να παραδοθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διερευνά την υπόθεση, όλα τα στοιχεία σχετικά με τα εξοπλιστικά και τις φρεγάτες που συνδέονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7493.html

Με λεωφορεία το Σαββατοκύριακο δύο τμήματα του ΗΣΑΠ


Δύο νέες λεωφορειακές γραμμές («Χ17» και «Χ19») θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο (3 και 4 Iουλίου), λόγω έργων στις γραμμές του ΗΣΑΠ στα τήματα Άνω Πατήσια –Νερατζιώτισσα και Ν. Φάληρο-Θησείο...



Η «Χ17» θα καλύψει το κομμάτι από τα Άνω Πατήσια ως τη Νερατζιώτισσα, με αφετηρία επί της οδού Αγ. Λαύρας (στάση «Αγ. Βαρβάρα») και τέρμα στη Νερατζιώτισσα.

Οι ενδιάμεσες στάσεις:

1. Με κατεύθυνση προς Νερατζιώτισσα: Περισσός, Πευκάκια, Ταχυδρομείο Ν. Ιωνίας, Αστέρια και Ειρήνη.

2. Με κατεύθυνση προς Α. Πατήσια : Ειρήνη, Αστέρια, ΟΤΕ, Πευκάκια και Περισσός.

Η «Χ19» θα συνδέσει την Ομόνοια με το Νέο Φάληρο. Η αφετηρία της θα είναι επί της οδού Αθηνάς και το τέρμα της μπροστά από το σταθμό Ν. Φαλήρου.

Οι ενδιάμεσες στάσεις:

1. Με κατεύθυνση προς Ν. Φάληρο: Πειραιώς (Θερμοπυλών και Παλαιά Αγορά), Τριών Ιεραρχών, Θησέως (Χαροκόπου), ΗΣΑΠ Καλλιθέας και ΗΣΑΠ Μοσχάτου.

2.Με κατεύθυνση προς Ομόνοια: ΙΟΝ, Δημαρχείο Μοσχάτου, Σταθμοί ΗΣΑΠ Καλλιθέας,Ταύρου και Πετραλώνων, Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη και Πειραιώς (Ασωμάτων και Ομόνοια).

Η συχνότητα των δρομολογίων και των δύο Γραμμών θα είναι αντίστοιχη των δρομολογίων του ΗΣΑΠ.
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_2196.html
Νεκρά δελφίνια στο Θερμαϊκό...



Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ξεβραστεί συνολικά 6 δελφίνια στις ακτές της Επανομής του νομού Θεσσαλονικής, εκ των οποίων το ένα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία…

Είναι χαρακτηριστικό πώς τους τελευταίους 2 μήνες έχουν ξεβραστεί 6 δελφίνια κατά μήκος της παραλίας του Ποταμού Επανομής μέχρι το Μετόχι κοντά στη Ν. Ηράκλεια, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμός στις τοπικές αρχές.

Ο δήμαρχος της Επανομής, Απόστολος Οικονομίδης, κάνει λόγο για ασυνήθιστη συχνότητα νεκρών δελφινιών.

«Το φαινόμενο των νεκρών δελφινιών αυτόν τον τελευταίο μήνα είναι χαρακτηριστικά ασυνήθιστο. Τα δελφίνια δεν ήταν τραυματισμένα. Δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία της περιοχής προχώρησε στην υγειονομική ταφή τους, προκειμένου να μην καταλήξουν τα άψυχα θηλαστικά σε εστία μόλυνσης», τόνισε ο κ. Οικονομίδης.




http://www.econews.gr/2010/06/24/dea...ns-thermaikos/
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=84971&goto=newpost

Νέα απεργία της ΓΣΕΕ στις 8 Ιουλίου

Αντίδραση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα


Την προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου αποφάσισε η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και ζητώντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας γενικής συνέλευσης εργασίας. Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ώρα που θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και επαναλαμβάνει ότι δε θα δεχθεί καμία ρύθμιση που οδηγεί «εκ νέου σε άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Σε δελτίο τύπου της, η Συνομοσπονδία απαιτεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και «να σταματήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών».

Η συνομοσπονδία ζητά επίσης να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πρέπει να γίνει, αναφέρει η συνομοσπονδία, με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις με στόχο «να δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους».

Τέλος, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε επίσης κινητοποιήσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/21085

Κόντρα Ρέππα - Παπακωνσταντίνου με φόντο τους μισθούς 7.000 ευρώ στην ΕΘΕΛ

Δύσκολο το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο


Εκτός από την άγρια κόντρα ανάμεσα στην Βάσω Παπανδρέου και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, άλλη μια κόντρα μεγατόνων ξέσπασε χθες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου με αφορμή τις προαναγγελθείσες αλλαγές στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημτρης Ρέππας φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε εκπομπή του Mega ότι: «Δεν μπορεί τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να πληρώνονται πλέον από τους φορολογούμενους.
Τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν τελειώσει. Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για να παίζουμε». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μάλιστα αποκάλυψε ότι στην ΕΘΕΛ έχουν εντοπιστεί εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 6.000 και 7.000 ευρώ «που δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα της εταιρείας».
Το κλίμα ανάμεσα στα δύο υπουργεία επιβάρυναν οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι έρχονται αλλαγές τύπου ΟΣΕ και σε άλλους συγκοινωνιακούς φορείς, κάτι που από την πλευρά του υπουργείου μεταφορών ερμηνεύθηκε ως αιφνιδιασμός σε συνδυασμό με την άποψη που εκφράζεται από κύκλους του συγκεκριμένου υπουργείου ότι ήταν μέγα λάθος η καθυστέρηση πληρωμής της μισθοδοσίας της ΕΘΕΛ, δημιουργώντας λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/21112

ΔΝΤ: Θα χαθούν καταθέσεις 20 δις. το 2010!

Ανησυχητική «βουτιά» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν για το 2010 τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεση που συνέταξαν για την Ελλάδα τον Μάιο, ενόψει της έγκρισης του διεθνούς δανείου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύεται στην 34η σελίδα της έκθεσης, το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανές ποσοστό (-7,8%) και να υποχωρήσουν από τα 250 δις. ευρώ στα τέλη του 2009, στα 230,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, προβλέπεται μια εκροή καταθέσεων ύψους 19,4 δις. ευρώ, αρκετή για να δημιουργήσει συνθήκες «συναγερμού» στο τραπεζικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια,....
 σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου πίνακα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξάνονταν με αρκετά εντυπωσιακούς ρυθμούς: από 171,7 δις. ευρώ το 2005, εκτινάχθηκαν σε 250 δις. ευρώ το 2009, με αδιάλειπτη αύξηση, ο ρυθμός της οποίας υποχώρησε πάντως αρκετά το 2009. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ισχυρό σοκ δέχεται το σύστημα αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς εκροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ”B”, παρότι τραπεζικοί κύκλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, στη χθεσινή διαδικασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, μεγάλες ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται μεταξύ των 78 ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες άντλησαν συνολικά 111,2 δις. ευρώ για έξι ημέρες.

Η ΕΚΤ παρείχε ρευστότητα χωρίς όρια με τη χθεσινή δημοπρασία, ώστε να διασφαλίσει ότι θα έληγε χωρίς κλυδωνισμούς για το σύστημα η ετήσια παροχή ρευστότητας, ύψους 442 δις. ευρώ, που είχε χορηγηθεί εκτάκτως τον Ιούνιο του 2009, για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις πιέσεις της συγκυρίας.

Παρότι το συνολικό ποσό που προσφέρθηκε τελικά ήταν μικρότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών και αυτό ερμηνεύθηκε ως θετική ένδειξη για το τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι ένας σχετικά μικρός αριθμός ευρωπαϊκών τραπεζών αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση ρευστότητας –πρόκειται, κυρίως, για ισπανικές, πορτογαλικές, γερμανικές και ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του “B” από κύκλους της ΤτΕ. Το γεγονός, ότι αυτές οι τράπεζες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, άντλησαν κατά μέσο όρο 1,4 δις. ευρώ η καθεμιά, αντανακλά τις δυσκολίες που εντοπίζονται πλέον σε ένα στενότερο κύκλο ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά.

Το 2009, το πρόβλημα ήταν ευρύτερο, καθώς στη δημοπρασία για την παροχή ρευστότητας για ένα χρόνο 1.121 τράπεζες είχαν μοιρασθεί τα 442 δις. ευρώ από τους «κρουνούς» της ΕΚΤ. Τώρα, φαίνεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ λιγότερες τράπεζες, μόνο που είναι πολύ σοβαρότερο για καθεμιά από αυτές και, επειδή ουδείς στην Ευρώπη –πλην των κεντρικών τραπεζιτών- γνωρίζει ποιες τράπεζες βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας, οι τραπεζίτες έχουν προληπτικά περιορίσει το δανεισμό στη διατραπεζική επί δικαίους και αδίκους, προκαλώντας σοβαρή κρίση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει «ξεχειλώσει» πέρα από κάθε προηγούμενο όριο τον ισολογισμό της για να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον Αύγουστο του 2008, πριν καταρρεύσει η Lehman, η ΤτΕ είχε ισολογισμό που δεν ξεπερνούσε τα 44,5 δις. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2010 είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 128 δις. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του δανεισμού 89,4 δις. ευρώ στις τράπεζες.

Το Δημόσιο έχει επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά για τη στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010. Ενώ ήδη έχουν εξαντληθεί τα 28 δις. ευρώ του πρώτου «πακέτου», η κυβέρνηση θα προσφέρει εγγυήσεις για δανεισμό άλλων 15 δις. ευρώ στις τράπεζες, ενώ όσες αντιμετωπίσουν προβλήματα φερεγγυότητας και κινδυνεύσουν να σταματήσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την ΕΚΤ θα ενισχυθούν μέχρι και με 10 δις. ευρώ από το υπό ίδρυση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συνολικά, από το ξέσπασμα της κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, οι συνολικές «παροχές» από το Δημόσιο στις τράπεζες θα φθάσουν, αν συνυπολογισθούν τα πρόσθετα 25 δις. ευρώ εγγυήσεων και κεφαλαίων, στα 53 δις. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 22% του ΑΕΠ!
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/799-----20---2010
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2010/07/20-2010.html

Νεοέλληνας ο καναπεδάτος, ο βολεμένος!

Νεοέλληνας ο καναπεδάτος, ο βολεμένος και τακτοποιημένος δεν πρόκειται να χαλάσει τη "ζαχαρένια" του για 400 ή 500 ψωρο-ευρώ το μήνα. Έχει εξασφαλίσει πολλά περισσότερα, καιρό πριν, από τότε που ξέφυγε από τα δίχτυα της ιδιώτευσης και αρπάχτηκε στο κρουαζιερόπλοιο του δημοσίου
"Το θέμα είναι να τρουπώσεις. Τρούπωσες; Τότε όλα είναι καλά και δε σε νοιάζει τίποτε"...
Ποιοι είμαστε τελικά οι νεοέλληνες; Η Ελληνική κοινωνία, στην πλειοψηφία της, μερικές δεκαετίες τώρα (ο κάθε ένας με τον τρόπο του), έζησε μέσα σε ένα όνειρο καλοπέρασης, σπατάλης, ωχαδελφισμού, ατομικισμού και πολιτιστικής αποχαύνωσης.
Δεν θα αναφερθώ, για αυτονόητους λόγους, στους φτωχούς καταραμένους των άθλιων μισθών και συντάξεων, που αρκετοί συμπολίτες μας έχουν την ατυχία να παίρνουν.
Πολλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι των Υπουργείων, της Εφορίας, των Πολεοδομιών, των ΔΕΚΟ, των Δήμων, των Νοσοκομείων κλπ δεν ζούνε μόνο από τον μισθό τους, αλλά και από επί πλέον αμοιβές (μίζες, φακελάκια, πλαστές υπερωρίες, αργομισθίες, υπέρογκους μισθούς, συμμετοχές σε επιτροπές μαϊμού και άλλα ανάλογα τυχερά του επαγγέλματος).
Πολλοί από τους δημοσίους υπαλλήλους ποτέ δεν έζησαν πραγματικά από τον τυπικό μισθό τους, αλλά δημιουργήσανε κομποδέματα ασφαλείας από παράπλευρες δραστηριότητες (π.χ. υπάλληλος της πολεοδομίας σε νησί με καταθέσεις 1,5 εκατομμύριο ευρώ)...
Στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών πολλοί κέρδισαν παράνομα πολλά χρήματα. (να είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας έχουμε τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού Τζιπ σε όλη την Ευρώπη;).
Σε τι θίγει αυτούς τους νεόπλουτους με τις μεγάλες καταθέσεις η αφαίρεση από τον μισθό τους ή αργότερα από την σύνταξή τους 400 ή 600 ευρώ;
Θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αγκύλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, που από την μία μεριά έχει καταλήξει να είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων των συντεχνιών και από την άλλη να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες.
Αλλά και οι ίδιοι οι ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος υπηρετούν προσωπικές επιδιώξεις όταν π.χ. λαμβάνουν από τα κόμματα εξουσίας τη διαβεβαίωση ότι θα τους κάνουν βουλευτές (και έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα).
Έπειτα είναι και το γεγονός ότι κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι. Συμπολίτευση και σύσσωμη η αντιπολίτευση βράζουν στο ζουμί της παρακμής των ιδεολογιών και κατά συνέπεια και των πολιτικών τους.
Δεν θα παραλείψω να προσθέσω και τον ρόλο των ΜΜΕ, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου πλύση εγκεφάλου των εργαζομένων για τον μονόδρομο των μέτρων της κυβέρνησης.
Έτσι έχουμε το περίεργο φαινόμενο να καταδικάζουν όλοι, σε μεγάλα ποσοστά, τα μέτρα και ταυτόχρονα να κινητοποιούνται ελάχιστοι για να αντιδράσουν. Πολλοί πάλι φαίνονται να έχουν δεχθεί τη μοίρα τους και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πεσμένο ηθικό.
Προ ημερών είχα συνομιλία με φίλο που εργάζεται σε Γερμανική Τράπεζα και μου έλεγε ότι σε συζητήσεις στελεχών της τράπεζας εκφράζεται η μεγάλη έκπληξη για τις λίγες και χλιαρές αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων. Πιστεύαμε, λένε, πως θα καιγότανε ο τόπος με πολυήμερες απεργίες και δυναμικές διαδηλώσεις.
Μήπως οι παραπάνω συλλογισμοί δίνουν μία απάντηση για το παράδοξο αυτό;
Αναγνώστης
http://kostasxan.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/07/400-500.html#ixzz0sVtV3OIQ

ΠΑΣΟΚ : HΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ !!!

Τροχιοδεικτικό κατά τη διάρκεια της ύψιστης πολιτικής σημασίας ψήφισης του επίμαχου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και ενδεικτικό της εν γένει κατάστασης στην κυβέρνηση και στο κόμμα είναι το «μπαϊράκι που σήκωσε» η Βάσω Παπανδρέου.

Ένα ένα τα παραδοσιακότερα στελέχη του κινήματος ξεσπαθώνουν κατά των μελών της κυβέρνησης, αφουγκραζόμενα αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν οι έχοντες τα κυβερνητικά πόστα.

Δηλαδή τα μηνύματα οργής του κόσμου που βλέπει το κύμα λεηλασίας να γιγαντώνεται και την ελπίδα να πεθαίνει.

Τελευταία που ξέσπασε κατά του κυβερνητικού έργου η Βάσω Παπανδρέου, η οποία δεν έμεινε στα λόγια, αλλά προχώρησε σε πράξεις, καταψηφίζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζουν τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων στους προμηθευτές.

Η κα Παπανδρέου, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της ουσίας κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιεί παρανομίες δισεκατομμυρίων.

Η Βάσω Παπανδρέου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο «σκάνδαλο», καθώς, όπως είπε, παρόμοια τροπολογία είχε καταθέσει επί Νέας Δημοκρατίας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τότε το ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για σκάνδαλο, αναγκάζοντάς τον να την πάρει πίσω.

Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε μισθούς και συντάξεις και να νομιμοποιούμε  παρανομίες δισεκατομμυρίων, είπε εμφανώς προβληματισμένη για τις κυβερνητικές προθέσεις η κα Παπανδρέου.

Το επεισόδιο με τη ρήξη Βάσως Παπανδρέου – Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου είναι ένα ακόμη στο μεγάλο σίριαλ των εσωκομματικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, πνέει τα μένεα κατά της ηγεσίας των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, κατηγορώντας τους -εμμέσως πλην σαφώς- ότι καταστρατηγούν το νομικό πολιτισμό της χώρας.

Προφανής αιτία για τις «βολές» Κακλαμάνη η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των βασικότερων διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αποδεικνύουν ότι οι πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις μοιάζουν με δουλειές του… ποδαριού.

Αλλά και στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας, η σοβούσα κόντρα Παπακωνσταντίνου – Κατσέλη δεν έχει τέλος.

Μετά τα διαδοχικά επεισόδια και τις αλληλοκατηγορίες για την αύξηση του ΦΠΑ, την έκρηξη του πληθωρισμού και την αδυναμία κίνησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, έρχεται η έμμεση κόντρα τους. «Πεδίο λαμπρό» της νέας σύγκρουσης κορυφής το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους.

Όλα αυτά, την ώρα που η βάση του κινήματος ομοιάζει με το ηφαίστειο της Ισλανδίας και η πιθανή της έκρηξη θα σκεπάσει με τέφρα τις υπερπτήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα των δανειστών.

zougla.gr 

http://simatoros.wordpress.com

To συγκλονιστικό video του Σακελαρόπουλου στην Νότια Αφρική


Eίναι το συγκλονιστικό video του Μένιου Σακελαρόπουλου από την Νότια Αφρική το οποίο έπαιξε στην εκπομπή των Οικονομέα - Καμπουράκη. Την άλλη πλευρά της ζωής που βλέπουμε στο μουντιάλ. Της φτώχειας, της πείνας της καταδίκης σε θάνατο...






http://troktiko.blogspot.com/2010/07/to-video_02.html

Γ. Παπανδρέου: Θα πρέπει και οι bloggers, ναι, καλώ και τους bloggers, να βοηθήσουν και να συμβάλουν δημιουργικά


AΠΟ ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ

Απόσπασμα της ομιλίας   πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:
Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων στο διαδίκτυο - «πρόγραμμα διαύγεια»

Είχαμε δεσμευτεί για βαθιές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα, αλλαγές όχι για τα μάτια του κόσμου, αλλά που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που κάνουν τη χώρα μας να γυρίσει σελίδα, που ανοίγουν μια τελείως διαφορετική, νέα εποχή.
Όλα αυτά, αποτελούν αλλαγές, άλλες μεγάλες, άλλες μικρότερες, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός κράτους, το οποίο λειτουργεί υπέρ του πολίτη, προασπίζεται τα δικαιώματά του και δεν είναι απέναντί του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναρωτηθούμε όλοι, πόσες φορές στο παρελθόν κυβερνήσεις, Υπουργοί, βουλευτές, είπαν τη φράση «να χυθεί άπλετο φως». Πόσοι είπαν τη φράση «διαφάνεια παντού».
Η λειτουργία του κράτους, είπαμε πολλές φορές, πως είναι η ρίζα του προβλήματος, ο μεγάλος ασθενής. Όχι δεν είναι το κράτος πρόνοιας.
Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα, αν όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση ήταν ανοικτές, προσβάσιμες στους πολίτες.
Θα τολμούσε ποτέ κάποιος Υπουργός να προβεί σε πολυέξοδες ανακαινίσεις των γραφείων του, εάν έπρεπε πρώτα να αναρτήσει αυτή την απόφαση στο διαδίκτυο;
Θα πρέπει ο πολίτης, θα πρέπει και οι bloggers, ναι, καλώ και τους bloggers, να βοηθήσουν και να συμβάλουν δημιουργικά, όπως βέβαια και τα συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης, να συμμετάσχουν ενεργά στην επισήμανση, στην ανάδειξη των αρνητικών, που θα αποκαλυφθούν και θα αποκαλύπτονται, αλλά και στη δημιουργία προτάσεων, που μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και προτάσεις νόμου.

http://enomenoiblogers.blogspot.com/2010/07/bloggers-bloggers.html