Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η άνοδος ενός υπερκρατικού καρτέλ τραπεζών



Στις 17 του μηνός οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να υποβάλουν τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης σε τεστ ακραίων συνθηκών (stress test) και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα για να καθησυχάσουν επενδυτές και αγορές.
Τα τεστ αυτά είναι ένα είδος «τεστ κοπώσεως» για τις τράπεζες, με τα οποία εξετάζεται η δυνατότητά τους να αντέξουν υπό ακραίες συνθήκες.
high five  Η άνοδος ενός υπερκρατικού καρτέλ τραπεζών
Μέχρι σήμερα οι ευρωκρατούντες δεν έχουν ανακοινώσειποιες θα είναι αυτές οι ακραίες συνθήκες και το αν θα συμπεριλαμβάνουν σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας κ.ο.κ. Ούτε αν θα συμπεριλαμβάνουν την υπόθεση μιας ακραίας κρίσης ρευστότητας συνολικά στην οικονομία σε συνθήκες βαθέματος της ύφεσης, όπως αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα της ευρωζώνης. Με λίγα λόγια, αυτά τα «τεστ κοπώσεως» είναι πολύ εύκολο να στηθούν έτσι ώστε να παραγάγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από εκείνους που τα παραγγέλνουν.
Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι αυτό, αλλά κάτι άλλο. Με την απόφαση αυτή έρχονται οι Βρυξέλλες, πρώτη φορά από την έκρηξη της παγκόσμιας κρίσης το 2007, και ομολογούνδημοσίως ότι το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι τακράτη και τα δημόσια ελλείμματα, αλλά οι τράπεζες. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά πρόβλημαπληθώρας κεφαλαίου, μιας τεράστιας συσσώρευσης κινητού πλούτου (μετοχών, δανείων, ομολόγων, παραγώγων κ.ο.κ.) πρώτα και κύρια στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.
Η αδυναμία να κινηθεί αυτός ο πλούτος στην αγορά, η αδυναμία να προσελκύσει τους επενδυτές και να παραγάγει πρόσθετο κέρδος για τους κατόχους του είναι η πραγματική βαθύτερη αιτία της κρίσης που βιώνουν σήμερα οι λαοί και οι χώρες της ευρωζώνης.
Η τράπεζα… κράτος
Ας δούμε τα στοιχεία. Χάρη στο ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του κινητού πλούτου στην ευρωζώνη συγκεντρώθηκε στις τράπεζες. Το ενεργητικό, δηλαδή η συνολική περιουσία, των τραπεζών σήμερα υπερβαίνει κατά τρεις φορές το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης. Με εξαίρεση τη Βρετανία, η οποία αποτελεί κέντρο της παγκόσμιας διατραπεζικής αγοράς από τον 19ο αιώνα, πουθενά αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχουμε τέτοια υπερδιόγκωση των τραπεζών.
Αυτό που έγινε ήταν απλό: Με εργαλείο το κοινό νόμισμα, οι τράπεζες μπόρεσαν να μαζέψουν το χρήμα από ολόκληρη την οικονομία και να το αποδώσουν ξανά με τη μορφή δανείων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη. Όσο μεγάλωνε ο όγκος των δανείων που χορηγούσαν οι τράπεζες, άλλο τόσοπολλαπλασιαζόταν η έκδοση ομολόγων, παραγώγων κ.ο.κ. με εγγύηση τα δάνεια και με σκοπό να βρουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο οι ίδιες τράπεζες, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς.
Όσο κρατούσε αυτό το πανηγύρι, το ευρώ εμφανιζότανπανίσχυρο. Αρκεί να διατηρείται η σταθερότητα τιμών για να μην υπονομεύεται η αξία του χρήματος. Η αποθέωση του χρήματος ως μορφής συγκέντρωσης πλούτου αναδείχθηκε επίσημα σε κυρίαρχο δόγμα της συνολικής πολιτικής της ευρωζώνης, ό,τι κι αν στοίχιζε αυτό σε επίπεδο παραγωγής και απασχόλησης, όρων και αμοιβών της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής και ασφάλισης.
Όταν ξέσπασε το μεγάλο κραχ, το φθινόπωρο του 2008, το οποίο άρχισε με τη χρεοκοπία της αμερικάνικης επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, η ευρωζώνη είχε συγκεντρώσει τόσο εύφλεκτο υλικό στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της, που ήταν ικανό να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
● Η βρετανική The Daily Telegraph (12.2.2009) είχε δημοσιοποιήσει μυστική μελέτη της Κομισιόν που ανέβαζε τα «τοξικά» χαρτιά, δηλαδή το κομμάτι εκείνο του ενεργητικού των τραπεζών που έπρεπε να ξεφορτωθούν, σε 16,3τρισεκατομμύρια λίρες ή στο 44% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ε.Ε.
● Η γερμανική Suddeutsche Zeitung (17.4.2009) εκτιμούσε ότι μόνο οι γερμανικές τράπεζες έπρεπε να ξεφορτωθούν πάνω από 800 δισ. ευρώ ενεργητικού.
Τι έγινε από τότε; Τίποτε το ουσιαστικό. Η αυταπάτη ότι το ευρώ θωράκιζε οικονομίες και τράπεζες οδήγησε ολόκληρη την ευρωζώνη στη βαθύτερη κρίση που έχουν γνωρίσει τα κράτη – μέλη της μεταπολεμικά. Και αιτία είναι η τρομακτική υπερδιόγκωση των τραπεζών, ορισμένες από τις οποίες σήμερα ξεπερνούν σε μέγεθος ενεργητικού τα κράτη της ευρωζώνης, ακόμη και τα μεγαλύτερα.
Ο Πίνακας 1 εμφανίζει τις 40 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης με κριτήριο το ενεργητικό τους. Τα μεγέθη των τραπεζών αυτών είναι πολλαπλάσια του μεγέθους των κρατών όπου έχουν την έδρα τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:
● Μόνο η BNP Baribas διαθέτει ενεργητικό που ανερχόταν το 2009 στο 110,3% του ΑΕΠ της Γαλλίας.
● Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, διαθέτουν ενεργητικό που ανερχόταν το 2009 στο 100,1% του ΑΕΠ της χώρας.
● Η ING Group διαθέτει ενεργητικό που το 2009 ανερχόταν στο 209,8% της Ολλανδίας.
● Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, η Banco Santander, διαθέτει ενεργητικό που το 2009 σχεδόν ισοφάριζε το ΑΕΠ της χώρας.
Στο χείλος του γκρεμού
Η σύγκριση ανάμεσα στις 40 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης και τα 11 κράτη μέλη απ’ όπου προέρχονται αυτές φαίνεται ακόμη πιο καθαρά στον Πίνακα 3. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας διαθέτουν συγκεντρωτικά ενεργητικό που αντιστοιχούσε το 2009 στο 157% του ΑΕΠ της χώρας. Η Γαλλία μάλιστα είναι στη χειρότερη θέση, με τις 5 μεγαλύτερες τράπεζές της να διαθέτουν ενεργητικό σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας.
Η κατάσταση αυτή είναι αρκετή για να βουλιάξει αναφανδόν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ακόμη κι αν αυτές δεν υπέφεραν από ελλείμματα και δημόσιο χρέος. Μάλιστα, αν συγκρίνουμε την υπερδιόγκωση των τραπεζών της ευρωζώνης με εκείνη των ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι οι δεύτερες υστερούν σημαντικά.
Ο Πίνακας 2 δίνει τα στοιχεία του ενεργητικού των 7 μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, τα οποία συνολικά αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ της χώρας. Κάτι βέβαια που απέχει κατά πολύ από την κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η τωρινή παγκόσμια κρίση μπορεί να ξέσπασε και να σακάτεψε πρώτα τις ΗΠΑ, αλλά, καθώς φαίνεται, απειλεί να αποτελειώσει τις χώρες της ευρωζώνης και μαζί τους το ευρώ.
Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης έφτασε στα όριά της τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ιουνίου της ΕΚΤ, εκτίναξε την πιθανότητα πτώχευσηςμερικών ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Πράγματι η πιθανότητα μιας ταυτόχρονης πτώχευσης δύο ή περισσοτέρων μεγάλων και σύνθετων τραπεζικών συγκροτημάτων… αυξήθηκε κάθετα στις 7 Μαΐου φτάνοντας επίπεδα υψηλότερα από εκείνα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Με άλλα λόγια, στις 7 Μαΐου η ευρωζώνη βρέθηκε πάρα πολύ κοντά στην κατάρρευση ορισμένων μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Ποια ήταν αυτά; Το Μηνιαίο Δελτίο της ΕΚΤ δεν αναφέρει. Ούτε αναφέρει αν αυτές οι μεγάλες τράπεζες – που βέβαια δεν ήταν της Ελλάδας ούτε της Ισπανίας ούτε της Πορτογαλίας – έχουν αποτρέψει την πιθανότητα της πτώχευσης. Κι αυτό γιατί η πιθανότητα μπορεί να υποχώρησε προσωρινά, αλλά δεν εξαλείφθηκε.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εκείνες τις ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία του όταν δήλωνε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel (13.5) ότι:
«Είναι καθαρό πώς από τον Σεπτέμβριο του 2008 αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη κατάσταση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – ίσως από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχουμε βιώσει – και εξακολουθούμε να βιώνουμε – αληθινά δραματικές εποχές».
Τα βάρη στην κοινωνία
Έτσι προέκυψε το Ταμείο Ευρωπαϊκής Στήριξης με τα 750 δισ. ευρώ, του οποίου βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το ειδικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο έχει τον κύριο όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, δηλαδή τα 450 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οκύριος όγκος κεφαλαίων του «μηχανισμού στήριξης» της ευρωζώνης δεν προορίζεται για τις χώρες υπό χρεοκοπία, αλλά για τις μεγάλες τράπεζες.
Ο μηχανισμός αυτός δεν αρκεί. Προκειμένου να διασωθούν οι μεγάλες τράπεζες δεν αρκούν τα πακέτα στήριξης ούτε οι διαρκείς ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ. Χρειάζεται ναυποτιμηθεί ραγδαία η οικονομία της ευρωζώνης, ώστε οι μεγάλες ζημιές στο ενεργητικό των μεγάλων τραπεζών να μεταφερθούν στην κοινωνία, δηλαδή να κοινωνικοποιηθούν. Χρειάζεται επίσης το κράτος να απαλλαγεί από όλες τις κοινωνικές του υποχρεώσεις προκειμένου να φορτωθεί τα βάρη των τραπεζών.
Έτσι έχει επιβληθεί μια πολύ αυστηρή περικοπή δημόσιων δαπανών σ’ όλες τις χώρες του ευρώ, που για το 2010 υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί γύρω στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ενώ ένα επιπλέον 10% του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα χάσει η κοινωνία μέσα από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων κ.ο.κ.
Όμως, ούτε κι αυτή η κατά 20% υποτίμηση της πραγματικής οικονομίας είναι αρκετή για να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες. Γι’ αυτό οι ευρωκρατούντες προχωρούν γρήγορα σε θεσμικές παρεμβάσεις τέτοιες που θα επιτρέψουν στους ίδιους τους τραπεζίτες να ελέγξουν απευθείας τα δημοσιονομικά των χωρών – μελών. Έτσι στις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με τις προτάσεις της για την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη».
Με αυτό η ΕΚΤ ζητά τη δημιουργία μιας ανεξάρτητηςευρωπαϊκής δημοσιονομικής υπηρεσίας με σκοπό την «ενίσχυση της ανεξάρτητης εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών». Ανεξάρτητη από ποιον; Μα φυσικά από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Περιττό βέβαια να πούμε από ποιονθα ελέγχεται αυτή η υπηρεσία: από την ίδια την ΕΚΤ, έστω κι αν αυτή δημιουργηθεί στο γενικό πλαίσιο της Κομισιόν.
Για να προωθηθεί αυτό το σχέδιο, ο κ. Τρισέ και οι ομόλογοί του στις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών σε κάθε χώρα έχουν ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία. Βασικό επιχείρημαείναι αυτό που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Γιούργκεν Σταρκτης διοίκησης της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, ο οποίος είπε:
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στο ευρώ, δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική» στη νομισματική ένωση, «όλες οι άλλες προσεγγίσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά».
● Ο Μάριο Ντράγκι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίαςισχυρίστηκε κάτι ανάλογο όταν είπε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το ευρώ είναι εδώ για να μείνει».
● Ο Αθανάσιος Ορφανίδης της διοίκησης της ΕΚΤ έλεγε πρόσφατα ότι η ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη «είναι εξαιρετικής σημασίας προκειμένου να αποτρέψουμε μια παρόμοια κρίση στο μέλλον».
● Όσο για τον «δικό μας» Γ. Προβόπουλο, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή: εμφανίστηκε εξαιρετικάπρόθυμος να παραδώσει όλες τις βασικές λειτουργίες του προϋπολογισμού και της οικονομίας συνολικά στους τραπεζίτες.
Σύμφωνα μ’ αυτόν τον κύριο, το «πλαίσιο» που θα διαμορφωθεί «θα πρέπει να περιλαμβάνει την εποπτεία σε κομβικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα στις μεμονωμένες χώρες. Αυτοί οι δείκτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκριτικές τιμές και εργατικά κόστη, εξωτερικές ανισορροπίες, καθώς και το χρέος τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα» (The Wall Street Journal, 21.6).
Με άλλα λόγια, αυτό που προτείνεται είναι η μετεξέλιξη της ευρωζώνης σε ένα υπερεθνικό και υπερκρατικό καρτέλ των τραπεζών με επικεφαλής την ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζαν Πισανί – Φερί, διευθυντής του ιδρύματος Bruegel, ενός ιδρύματος από τα πιο αγαπημένα στις μεγάλες τράπεζες, με έδρα τις Βρυξέλλες, εξηγούσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «αποδεικνύει πόσο δυνατή έχει αναδειχθεί από την κρίση η ΕΚΤ σε σύγκριση με την Κομισιόν και το Ευρωγκρούπ» (Financial Times, 20.6).
Ούτε είναι τυχαίο που την πρόταση αυτή υποστηρίζει και η ηγεσία του ΔΝΤ, με τον Στρος – Καν να δηλώνει στουςFinancial Times (18.6) ότι
«το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον οικονομικό συντονισμό και ελπίζω πως αυτή η κρίση θα πείσει τις κυβερνήσεις ότι ο συντονισμός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».
Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της οικονομίας της αγοράς, οι τράπεζες επιδιώκουν να πάρουν τα ηνία από τα κράτη, να τα υπερσκελίσουν, να τα καθυποτάξουν, να τααπορροφήσουν, να τα μετατρέψουν σε προέκτασή τους, σεεργαλεία τους. Πρώτη φορά γίνεται η προσπάθεια να οικοδομηθεί κάτι τέτοιο, με την ελπίδα να απελευθερωθεί τελείως η κερδοσκοπική, τοκογλυφική και αεριτζήδικη δράση των τραπεζών.
Αυτό αποκαλείται σχηματικά «ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης», που σίγουρα θα την ακούμε όλο και περισσότερο από τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν νομίζετε ότι η αυθαιρεσία των τραπεζών σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, φανταστείτε μόνο τι θα γίνει όταν οικοδομήσουν το δικό τους υπερκρατικό καρτέλ.
Ποντίκι, 23-6-2010
Του Δημήτρη Καζάκη

http://thenetwar.com/2010/06/i-anodos-enos-iperkratikou-kartel-trapezon/

Συστήνεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών

απογραφή
Ξεκινά πιλοτικά από την 1η Ιουλίου η διαδικασία απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 23 του μήνα.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ηλεκτρονική σελίδα απογραφής, που περιέχει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής καταστάσεως και τίτλους σπουδών.

Οι πρώτοι που καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους είναι οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοικήσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, όπως και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/
Εκεί υπάρχουν οι οδηγίες συμπλήρωσης, το έντυπο προετοιμασίας καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται.

http://apografi-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_27.html

Ο ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Γράφει για το TaXalia, ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Όσοι γράψαμε και μιλήσαμε κατά τη δεκαετία του 1990 για το μουσουλμανικό τόξο που επιδιώκει η Τουρκία, χλευασθήκαμε υπερβολικά από τους οπαδούς των εθνικών υποχωρήσεων. Και όσοι προτείναμε την ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δεσμών με τις γειτονικές Ορθόδοξες χώρες κατηγορηθήκαμε ότι κατασκευάζουμε Ορθόδοξα τόξα με επιθετική διάθεση προς τους ... καλούς γείτονες. Τώρα που διαβάζουμε τη στρατηγική σκέψη του Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, νιώθουμε....

δικαιωμένοι. Τα νεο-οθωμανικά και άλλα οράματα του Νταβούτογλου αναλύονται εκτενώς στο ογκώδες βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος- Η Διεθνής θέση της Τουρκίας», το οποίο ορθώς έπραξε και εξέδωσε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Η μετάφραση είναι του πανεπιστημιακού Ν. Ραπτόπουλου και η επιστημονική επιμέλεια του γνωστού και ρεαλιστή Τουρκολόγου καθηγητή Νεοκλή Σαρρή.

Στις σελίδες 440-485 (αλλά και σε άλλα σημεία) ο συγγραφεύς αναφέρεται ειδικότερα στα Βαλκάνια και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη της Τουρκίας να περικυκλώσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες. Το μουσουλμανικό τόξο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του νεο-οθωμανισμού περιγράφεται αυτολεξεί στη σελίδα 477 ως εξής: «Η ζώνη που εξικνείται βορειοδυτικά και μέσω του άξονα Μπίχατς-Κεντρική Βοσνία-Ανατολική Βοσνία-Σαντζάκ (σ.σ. Νοτίου Σερβίας) -Κόσσοβο-Αλβανία-Μακεδονία-Κίρτζαλι (σ.σ. Βουλγαρίας) -Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη, έχει από τη σκοπιά της Τουρκίας τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη βαλκανική γεωπολιτική και τον γεωπολιτισμό της». Ενώ σε πολλά σημεία παραδέχεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τουρκικά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενός Σερβοελληνικού συνασπισμού (σελ. 365) και ομολογεί ότι «ένας ενδεχόμενος Σερβοελληνικοβουλγαρικός συνασπισμός θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων επί της στρατηγικής ζώνης, ζωτικής αρτηρίας της Τουρκίας στην περιοχή, στη διάλυση της Μακεδονίας (σ.σ. έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ) και στην κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία και την Αλβανία» (σελ. 481-482).

Αν θέλουμε ψύχραιμα να δούμε τη σκέψη του Νταβούτογλου με μία πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε μία καλή γνώση της Ιστορίας και των γεωπολιτικών θεωριών που αναπτύχθηκαν στη δυτική επιστήμη, αλλά με μία βαθύτερη ανάγνωση που επιβάλλεται-- καταλήγουμε ότι πρόκειται για μία επιστημονικοφανή κάλυψη των επεκτατικών και αυτοκρατορικών διαθέσεων της Ισλαμοδημοκρατικής Τουρκίας των Ερντογάν –Νταβούτογλου κ.ά. Στον Επίλογο με τα συμπεράσματά του ο Τούρκος υπουργός προτείνει την αξιοποίηση της διπλωματικής και στρατιωτικής εμπειρίας των Σελτζούκων και Οθωμανών Τούρκων, αλλά με ειρηνικό τρόπο και προτείνει τη Διεθνή οικονομία ως μέσο προβολής της τουρκικής ισχύος. Όμως η ευρύτερη ανάλυση των απόψεών του δείχνει ότι πιστεύει ακράδαντα στον ρόλο των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας. Για την περίπτωση της Βοσνίας γράφει (σελ. 364-365) κάτι πολύ διδακτικό και για όσους συζητούν τον αφοπλισμό της Κύπρου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βοσνίας είναι ... η έμπρακτη επιβεβαίωση της εν λόγω βούλησης δια της στρατιωτικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του με τη συγκατάβαση και κηδεμονία άλλου έθνους»!

Ο νεο-οθωμανισμός στα Βαλκάνια θεμελιώνεται στις εξής κυρίαρχες απόψεις του Νταβούτογλου: 1) Πρέπει η Τουρκία ή οι σύμμαχοί της να ελέγχουν τους άξονες των συγκοινωνιών και των ποταμίων μεταφορών. 2) Η Οθωμανική κληρονομιά πρέπει να προβληθεί ως ιστορική ρίζα των βαλκανικών λαών και κυρίως των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων. 3) Η Αλβανία θα παίξει τον ρόλο της συμμάχου, μέσω της οποίας η Τουρκία θα βρει διέξοδο προς την Αδριατική. 4) Ο θρησκευτικός παράγοντας είναι απαραίτητο εργαλείο στρατηγικής σκέψης και διαμόρφωσης συμμαχιών. Κατά τον Νταβούτογλου οι Γερμανοί επηρεάζουν τους Καθολικούς Σλοβένους, Κροάτες και Ούγγρους, η Ορθόδοξη Ρωσία επηρεάζει τους Σέρβους και προσεγγίζει Έλληνες, Βουλγάρους και Ρουμάνους, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα στηριχθούν στους Αλβανούς και Βοσνίους που είναι Μουσουλμάνοι. Άρα ο νεο-οθωμανισμός συμπίπτει –έστω πρόσκαιρα- με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. 5) Οι μουσουλμανικές μειονότητες ανά τα Βαλκάνια πρέπει να αξιοποιηθούν ως εφαλτήρια προωθήσεως των τουρκικών συμφερόντων Γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα 482: «Η Τουρκία ... οφείλει να δώσει βάρος σε πολιτικές που περικυκλώνουν την περιοχή στο σύνολό της..... Μπορεί να προταθεί επίσης μία συνεργασία για την εξασφάλιση των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, που διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους των βαλκανικών κρατών. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα κατάλληλο έδαφος κυρίως για το Κόσσοβο και τη Δυτική Θράκη». Σημειώνω με ανησυχία την σύνδεση Κοσσόβου και ελληνικής Θράκης στο φάσμα των νεο-οθωμανικών επιδιώξεων.

Ο Νταβούτογλου με χειρουργικό νυστέρι αναδιανέμει σύνορα, λαούς και εθνότητες και ξαναβαπτίζει Οθωμανικά τα Βαλκάνια ενώ εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα οικονομικά μας προβλήματα και αδιαφορούμε για όσα εξυφαίνονται εις βάρος μας και μάλιστα δημοσιοποιούμενα μέσω βιβλίων. Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε γραπτό και επίσημο Εθνικό Δόγμα όπως έχει η Τουρκία του Νταβούτογλου, αλλά και η Αλβανία και η Βουλγαρία (δημοσιεύθηκαν το 1997-1998). Επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε και εμπράκτως και μάλιστα διδασκόμενοι από ... τον Νταβούτογλου. Να ενδυναμώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να ενισχύσουμε πολύπλευρα την ελληνοσερβική συνεργασία, να αξιοποιήσουμε ειρηνικά την πολιτιστική και θρησκευτική διάσταση της διπλωματίας μας και να εμποδίσουμε κάθε τάση αφελληνισμού της μειονοτικής παιδείας στη Θράκη.

Κ.Χ.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_4780.html#ixzz0s5ObfvDn

Πρωτότυπη φωτογράφηση γάμου στη Θεσσαλονίκη


Το ζευγάρι που παντρεύτηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, δεν επέλεξε την κλασική φωτογράφηση (παραλία, κάστρα κλπ), αλλά το σιδηροδρομικό σταθμό.
Πρωτότυπο αν μη τι άλλο!
Την επιμέλεια της φωτογράφησης είχε το στούντιο ps creations, Πόντου 71 Καλαμαριά και τις φωτο μας έστειλε το blog emvolimanea
 
http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_5927.html


Αποχωρεί ο ΣΚΑΙ από τη Σουπερλιγκα;

Από Factorx | Σαβ. 26 Ιουν 2010, 07:00 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η αποχώρηση της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ από τα δικαιώματα μετάδοσης της Σούπερ Λίγκα. Ο ΣΚΑΪ κατείχε τριετές συμβόλαιο (έως 2012) και δικαιώματα προβολής ενός αγώνα κάθε Σάββατο απόγευμα. Μόνο για την σεζόν 2009-2010 το κανάλι του Παλαιού Φαλήρου πλήρωσε 6,7 εκατομμύρια Ευρώ, μόνο για τα δικαιώματα.
Η κρίση στην διαφημιστική αγορά, αλλά και τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, είναι οι βασικοί λόγοι..
Κρίμα και έκανε τόσο αγώνα για να πάρει τα δικαιώματα… Θ.
http://www.antinews.gr/?p=51507

Το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή

Από Factorx | Κυρ. 27 Ιουν 2010, 18:30 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους και θα έπρεπε να είμαστε σκεπτικοί, όσον αφορά στη μακροβιότητα του ευρώ, από την αρχή της εμφάνισης του. Η ιστορία είναι γεμάτη από νομισματικές ενώσεις, από όπου και μπορούμε να αντλήσουμε  τουλάχιστον δυο χρήσιμα συμπεράσματα.
Πρώτον, χωρίς δημοσιονομική ολοκλήρωση, όπως συνέβη στις ΗΠΑ μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ή στη γερμανική Τελωνειακή Ένωση υπό την Πρωσία, οι νομισματικές ενώσεις δεν είναι περισσότερο μόνιμες, από όσο και άλλου είδους προσπάθειες  νομισματικής ολοκλήρωσης, όπως ήταν ο κανόνας του χρυσού κλπ.
Χωρίς αυτοδύναμους μηχανισμούς που θα απορροφούν τις ανισορροπίες που αναδύονται σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, και η Ευρώπη έχει πολλά τέτοια, τα κράτη συνήθως αναγκάζονται να βασίζονται σε νομισματικές αναπροσαρμογές. Η ΟΝΕ όμως δεν διαθέτει τέτοιου είδους μηχανισμούς προσαρμογής, αφήνοντας τα μέλη της με δυο μόνο σκληρές επιλογές: Εθνική χρεοκοπία ή μακρές περιόδους αποπληθωρισμού και ανεργίας.
Έτσι, μαζί με τα υψηλά επίπεδα μεταφοράς κεφαλαίων (που η Ευρώπη διαθέτει) και τη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, η Ευρώπη θα έπρεπε να επιτρέπει ως ένα βαθμό και την δημοσιονομική αυτοδυναμία στα μέλη της ΟΝΕ. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη επιλογή, αυτή της αποχώρησης από τη νομισματική ένωση, που όμως πολλά κράτη τη θεωρούν ως χειρότερη από τη πτώχευση ή την μακροχρόνια ανεργία.
Δεύτερον, όταν οι νομισματικές ενώσεις πετυχαίνουν, αυτό γίνεται σε περιόδους υψηλής παγκόσμιας ρευστότητας και αυξημένων διεθνών κεφαλαιακών ροών. Καμία ένωση δεν μπόρεσε να επιβιώσει μετά από οικονομικές συνθλίψεις που συνήθως σημαδεύουν το τέλος μια παγκοσμιοποιημένης οικονομικής περιόδου. Τόσο η λατινική νομισματική ένωση του 190υ αιώνα όσο και η σκανδιναβική, που είναι τα πιο χαρακτηριστικά  παραδείγματα, και που στην αρχή τα πήγαν καλά, κατέρρευσαν μόλις χειροτέρεψαν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.
Θα δούμε λοιπόν κράτη μέλη της ΟΝΕ να αποχωρούν από αυτήν; Ο Ernest Hemingway περιέγραψε κάποτε τη διαδικασία της πτώχευσης ως «Αργή. Και μετά απότομη». Το παράδειγμα δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, όμως η υποστήριξη προς το ευρώ μάλλον θα αρχίσει σιγά σιγά να φθίνει, μετά θα φανεί ως κάτι το αναπόφευκτο, και στο τέλος η όλη διαδικασία θα γίνει αστραπιαία…
Business Insider
http://www.antinews.gr/?p=51655

584 οι συλλήψεις στο Τορόντο


ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) οι συλληφθέντες μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια έφτασαν τους 584. Υποστηρικτές των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από κέντρο προσωρινής κράτησης που...



...έχει στηθεί σε ένα κινηματογραφικό στούντιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία η κατάσταση στην πόλη επιστρέφει αργά στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/584.html

Aργεντινή - Μεξικό 3-0 (52')



Ο Τέβεζ με ασύλληπτο σουτ από τα 35 μέτρα (τρομερή ταχύτητα η μπάλα), έκανε το 3-0 για την Αργεντινή και είναι με το ένα πόδι στους 8 και...






http://troktiko.blogspot.com/2010/06/3-0-52.html

Τεό Θεοδωρίδης: Μετανιωμένος και αποφασισμένος να ξεμπλέξει

Τεό Θεοδωρίδης: Μετανιωμένος και αποφασισμένος να ξεμπλέξει

Μετανιωμένος και αποφασισμένος να ξεμπλέξει από τον κόσμο των ναρκωτικών, δήλωσε στο Πρώτο Θέμα, ο Έλληνας που κατέκτησε το χώρο του μόντελινγκ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Τεό Θεοδωρίδης, μετά την καταδίκη του σε 18 χρόνια φυλάκισης...
«Έκανα το λάθος και μπλέχτηκα σε σκοτεινά μονοπάτια , που οδηγούν σε αδιέξοδο. Πλήρωσα τα λάθη, τα πάθη και τις κακές επιλογές μου... Προσπαθώ να «καθαρίσω», όμως αυτό δεν είναι απλό. Η αποτοξίνωση είναι μια διαρκής προσπάθεια, που απαιτεί χρόνο. Θέλω πραγματικά να αποτοξινωθώ, να ξεμπλέξω. Να ξαναζήσω.»
Η αρρενωπή ομορφιά του, το τέλεια γραμμωμένο κορμί του και η επαγγελματική συνέπειά του, ήταν το διαβατήριο, που, από πολύ νωρίς, του άνοιξε το δρόμο και τον κατέταξε  ανάμεσα στα τοπ μόντελ παγκοσμίου φήμης...
«Έχω μετανιώσει, όμως δεν μπορώ να γυρίσω πίσω τον χρόνο και να αλλάξω τα γεγονότα... Αυτό που οφείλω, είναι να παλέψω για να ζήσω.»
Η καριέρα, όμως,  του μοντέλου , που για πολλά χρόνια, μεσουρανούσε στις ελληνικές και διεθνείς πασαρέλες, τελείωσε άδοξα, όταν συνελήφθη κατά την προσπάθειά του να παραλάβει , μέσω ταχυδρομείου, 4 κιλά κοκαϊνης...
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή. Δικάστηκα και πλήρωσα, για όλα όσα έκανα. Έκλεισε ένας κύκλος και άνοιξε ένας άλλος. Ο αγώνας μόλις άρχισε. Ο αγώνας για την αλήθεια...»
Τώρα πια, καταβεβλημένο από την πολύμηνη φυλάκιση, το 33χρονο μοντέλο, μιλάει για τη νέα τροπή που έχει πάρει  η ζωή και την προσπάθειά να σταθεί στα πόδια του, πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
«Η καθημερινότητά μου δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή του οποιουδήποτε ανθρώπου, που υπέπεσε σε παραβατική συμπεριφορά, βρέθηκε αντιμέτωπος με το νόμο και τιμωρήθηκε.»
star.gr
http://www.madata.gr/diafora/showbiz/67873.html

Σύγκρουση ταχύπλοων στην Ταϊλάνδη



Τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο αγνοούνται μετά τη σύγκρουση στον Κόλπο της Ταϊλάνδης δύο ταχύπλοοων που μετέφεραν δυτικούς και ταϊλανδούς τουρίστες, ανέφεραν σήμερα τα νοσοκομεία και τα τοπικά ΜΜΕ.
Το ατύχημα συνέβη αργά χθες βράδυ όταν τα δύο ταχύπλοα έκαναν δρομολόγια μεταφέροντας ανθρώπους σε μία παραλία στο Κο Πανγκάν, ένα νησί όπου διοργανώνεται κάθε μήνα μία γιορτή για τους δυτικούς τουρίστες με την ευκαιρία της πανσέληνου.
Δύο νοσοκομεία στο νησί Κο Σαμούι δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ότι περιέθαλψαν τους 33 τουρίστες, ανάμεσά τους πέντε Αυστραλοί, δύο Βρετανοί, ένας Ιρλανδός και ένας από τη Σιγκαπούρη και ότι νοσηλεύονται ακόμη.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας The Nation δύο άνθρωποι αγνοούνται και 39 τραυματίστηκαν στο ατύχημα, ανάμεσά τους και δύο σοβαρά στο κεφάλι.
Τουλάχιστον 7 Αυστραλοί έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με το αυστραλέζικο υπουργείο Εξωτερικών.

http://filoksenos.blogspot.com/2010/06/blog-post_5965.html

Μουντιάλ: Γερμανία - Αγγλία 4-1

Τα "πάντσερ" διέσυραν τους Άγγλους! Δεν μέτρησε καθαρό γκολ του Λάμπαρντ με την μπάλα να περνά ένα μέτρο την γραμμή!


Mια καταιγιστική Γερμανία έπιασε… αιχμάλωτη την Αγγλία και σαρώνοντας την με 4-1, έκανε παρέλαση προς τους «8» του Μουντιάλ! Χτυπώντας σαν κόμπρα στις αντεπιθέσεις, οι Γερμανοί εξέθεσαν τα «λιοντάρια» και δεν τους επέτρεψαν να ισχυριστούν ότι το κανονικό γκολ του Λάμπαρντ (πέρασε μισό μέτρο τη γραμμή) διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τα «πάντσερ» ο Μίλερ, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο που ξεκίνησαν οι Κλόζε και Ποντόλσκι. Προδόθηκε από την άμυνά της η ομάδα του Καπέλο, που απλά μείωσε με τον Άπσον.
Κραυγές ανακούφισης στους διψασμένους για θέαμα ποδοσφαιρόφιλους προσέφερε το πρώτο ημίχρονο. Οι δύο ομάδες όχι απλά επιβεβαίωσαν το «ντόρο» που είχε προηγηθεί της μεταξύ τους «τιτανομαχίας», αλλά κατάφεραν να χωρέσουν σε 45 λεπτά συγκινήσεις… τουλάχιστον πέντε αγώνων του φετινού Μουντιάλ.
Μια καταιγιστική Γερμανία πήρε… νταηλίκι το κουμάντο στο παιχνίδι και μέχρι το ημίωρο εξαφάνισε από το γήπεδο τους Άγγλους. Κι αν οι εξαιρετικοί συνδυασμοί των «πάντσερ» σταμάτησαν τις δύο πρώτες φορές στον Τζέιμς, εκείνος δεν θα ήταν πάντα εκεί για να διορθώνει τις αδράνειες του… σχεδόν επικίνδυνου κεντρικού δίδυμου.
Με τον Κλόζε, λοιπόν, να «ανθίζεται» την αδράνεια του Τέρι και να εκμεταλλεύεται την… ευγένεια του Άπσον (τον άφησε χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία να του ξεφύγει), αλλά και τον Ποντόλσκι να βγαίνει -δώδεκα λεπτά μετά- σε ρυθμό προπόνησης «στην πλάτη» τους, οι Γερμανοί έφταναν στον απόλυτο αιφνιδιασμό.
Εκεί που οι Άγγλοι, όμως, έδειχναν ζαλισμένοι από το διπλό «χτύπημα», έκαναν μια μεγαλειώδη επιστροφή «από το καναβάτσο»! Αφού, λοιπόν, ο Άπσον εκμεταλλεύτηκε την ηρωική έξοδο του Νόιερ και μείωσε, δύο λεπτά η ιστορία έμελλε να επαναληφθεί σαν φάρσα για εκείνους. Το τρομερό σουτ του Λάμπαρντ έμοιασε σε όλα στο πολυσυζητημένο αντίστοιχο του Τζεφ Χαρστ το 1966 -εκτός από ένα: Γι’ αυτό δεν θα υπήρχε αμφιβολία ούτε από… αόμματο ότι πέρασε καθαρά τη γραμμή. Η μείωση του σκορ, η φάση του Λάμπαρντ και η απόλυτη κυριαρχία της στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους, έφερε μια φουριόζα Αγγλία μετά την ανάπαυλα. Μάταια… Η αίσθηση πως η ισοφάριση «ψήνεται» -την οποία έχτιζε επί είκοσι λεπτά και την οποία αρνήθηκε, κανονικά αυτή τη φορά, το δοκάρι στον Λάμπαρντ- χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά για να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.
Οι Γερμανοί δίδαξαν -επί δύο- πως γίνεται η τέλεια αντεπίθεση, η ποιότητα της μεσοεπιθετικής τους γραμμής «ξεχαρβάλωσε» ξανά την άμυνα των Άγγλων και ο Μίλερ με δύο τελειώματα κλάσης μετέτρεπε μια μεγάλη νίκη σε ιστορικό θρίαμβο.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/20657

Οι ωκεανοί πνίγονται στο… μποτιλιάρισμα.

Το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται στους ωκεανούς άρχισε να καταγράφει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Οταν στις αρχές του μήνα έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία το καινούργιο του Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης, κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να αποτυπώσει το στίγμα και την ταυτότητα 90.000 πλοίων που ταξίδευαν σε κάθε θάλασσα του πλανήτη.

Τα στίγματα πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο όπως τα κατέγραψε στις 2 Ιουνίου ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος περιφέρεται 500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη
 
Τα πλοία που πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια είναι εφοδιασμένα με παρόμοιο σύστημα το οποίο συνεχώς μεταδίδει σε παράκτιους σταθμούς δεδομένα για την ταυτότητα του καραβιού και για την πορεία που ακολουθεί. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται για να μπορούν οι κατά τόπους λιμενικές αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της κίνησης των πλοίων.

Το σύστημα είναι αποτελεσματικό όταν το πλοίο κινείται κοντά στην ξηρά, αφού στηρίζεται στη χρήση ραδιοσημάτων VΗF που έχουν οριζόντια εμβέλεια περίπου 75 χιλιομέτρων. Επομένως, όταν ένα πλοίο βρίσκεται καταμεσής του ωκεανού, το στίγμα του δεν φθάνει στις ακτές και έτσι δεν καταγράφεται συνολικά ο όγκος των πλοίων που ταξιδεύουν. Ομως τα σήματα VΗF εκτός από οριζόντια διεύθυνση ακολουθούν και κατακόρυφη, με αποτέλεσμα να μπορεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός να τα καταγράψει με ένα ειδικό όργανο που λέγεται CΟLΑΙS και να αποκτήσει έτσι σφαιρική εικόνα του παγκόσμιου ναυτιλιακού φόρτου. Ο Σταθμός κινείται με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και εκτελεί σχεδόν 16 περιφορές της Γης κάθε 24 ώρες. Γι΄ αυτό δεν μπορεί να δει ακόμα με ξεκάθαρο τρόπο κάθε στίγμα που εκπέμπεται δεδομένου ότι συχνά τα σήματα επικαλύπτονται. Οπως λένε επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τα όργανα λήψης και καταγραφής δεδομένων θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί και το πλέγμα προστασίας που καλύπτει τις υπερπόντιες μεταφορές.
 
http://www.blogotsarka.gr/?p=38459

Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχουν μονόδρομοι

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Νίκος Κοτζιάς θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πιο επείγον είναι να κοπεί το μοιρολόι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ότι όλα είναι μονόδρομος».
Η συνέντευξη
Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σας, διατυπώνετε σειρά από καινούργιες προτάσεις για την εξωτερική πολιτική στον 21ο αιώνα. Ποια είναι η θεμελιακή σας θέση;
«Στο βιβλίο μου «Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» με υπότιτλο «Για μια νέα, ενεργητική, δημοκρατική, πατριωτική στρατηγική στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης» (εκδόσεις Καστανιώτη) που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, προσπαθώ να δείξω ότι στα σημερινά αδιέξοδα μπορούμε να αντιπαραβάλουμε νέες εναλλακτικές πολιτικές. Ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Η Ελλάδα έχει καινούργιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Είναι ένα βιβλίο που πλην εξαιρέσεων αποφεύγω συστηματικά την κριτική και έχω προσανατολιστεί περισσότερο στο να διατυπώσω εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Προκειμένου, όμως, να δράσει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον, οφείλει να κατανοήσει τόσο η εξωτερική της πολιτική ειδικότερα, όσο και όλη η κοινωνία συνολικότερα, ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές».
Ποιες είναι οι θεμελιακές αλλαγές στις οποίες αναφέρεστε;
«Η κύρια μου θέση είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη μετακίνηση πλούτου, προοπτικών και κατά προέκταση ισχύος από την Δύση στην Ανατολή, ιδιαίτερα στην Ασία και τις αναδυόμενες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλες πολιτισμικές, ιστορικές και πολιτικές δυνατότητες συνεργασίας με αυτές. Σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν μαζί τους οι οπτικές αντιμετώπισης του σημερινού κόσμου»....

.
Δηλαδή;
«Κράτη όπως είναι η Κίνα, η Ινδία καθώς και η Ρωσία, έστω και εν μέρει συντομότερη, είναι κράτη με μεγάλη ιστορία. Ακόμα και σήμερα τα πολιτικά καθεστώτα τους στηρίζονται στις ιστορικές παραδόσεις και σε αξίες – αρχές χιλιετηρίδων. Μέσα από αυτή την οπτική θεωρούν την Ελλάδα ως έναν λαό αδελφό, ως ένα κράτος με την ίδια όπως εκείνα ιστορική αξία. Από αυτή τη σκοπιά η Ελλάδα είναι η χώρα που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τον τρόπο σκέψης και δράσης, την ιστορική ανάμνηση και τον ζωντανό πολιτισμό που συνδέεται με την ιστορία. Όταν στην Ινδία αναπτυσσόταν ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός, στην Κίνα δίδασκε ο Κομφούκιος και οι Ταοϊστές (οι οπαδοί της προστασίας της φύσης) γεννιόταν στην Αθήνα η Δημοκρατία μαζί με τον Επιτάφιο του Περικλή. Όταν στην Κίνα γεννιόταν η ακροβασία και η όπερα, στην Ινδία ο χορός και η πνευματικότητα, στην Ελλάδα γεννιόταν μαζί με την δημοκρατία, η φιλοσοφία και το αρχαίο θέατρο ως σχολείο της δημοκρατίας. Η Ρωσία, θυμίζω, από το 900 που ιδρύθηκε μέχρι και το 1500 είχε ως υπόδειγμα εκσυγχρονισμού το Βυζάντιο και είναι μια χώρα όπου ο ρόλος της Ορθόδοξης παράδοσης και πολιτισμού παραμένει επίκαιρος. Με άλλα λόγια η ίδια η πορεία μας μέσα στην ιστορία, οι αναμνήσεις μας, η προσφορά μας στην παγκόσμια ιστορία μας έχουν φέρει κοντά με τις ισχυρότερες από τις αναδυόμενες δυνάμεις».
Δηλαδή, προτείνεται να πάμε προς την Ανατολή;
«Η πρότασή μου είναι λίγο πιο σύνθετη. Προτείνω να καταλάβουμε αυτόν τον ειδικό τομέα διασύνδεσης της Ευρώπης – Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αναδυόμενες δυνάμεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, ως Ελλάδα έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα με αυτές τις χώρες. Όπως, επί παραδείγματι, την από κοινού απόκρουση των προσπαθειών του τουρκικού νεοθωμανισμού να παρεμβαίνει σε χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, λες και οι μουσουλμάνοι σε αυτές τις χώρες, δεν είναι Έλληνες, Κινέζοι, Ρώσοι και Ινδοί, αλλά Τούρκοι πολίτες».
Με την «κατάληψη» τι θα γίνει;
«Θα διευρύνουμε τις δυνατότητες άσκησης ενεργητικής ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Θα συγκροτήσουμε πολλαπλές συμμαχίες. Μαζί με εκείνες στο εσωτερικό της ΕΕ, τις οποίες έχουμε εγκαταλείψει (μέτωπο των χωρών του Νότου της ΕΕ ως προς τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, με τις μικρές και μεσαίες χώρες ως προς τα θεσμικά) θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συνεργασίες και συμμαχίες με τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και με άλλες, όπως το Ιράν, κινήματα στον αραβικό κόσμο, με κράτη που κινούνται και είναι μέλη στους G20 και ΟΗΕ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε αντίβαρα ως προς την Τουρκία καθώς και όπου χρειάζεται να θέσουμε κόκκινες γραμμές».
Και η ΕΕ;
«Κάποτε η Ελλάδα είχε επεξεργασμένες θέσεις για το τι θέλει στην ΕΕ και τι ΕΕ επιθυμεί. Σήμερα απλά πορεύεται σαν αγκιστρωμένο ψάρι πίσω από τους ισχυρούς και τους δανειστές της. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναδιατυπώσει τις θέσεις της για την ΕΕ, στη βάση των επεξεργασιών που κάναμε στο μεταίχμιο από τον 20ο προς τον 21ο αιώνα. Να επιμένει στον εκδημοκρατισμό και στην ομοσπονδοποίηση της ΕΕ. Να αντισταθεί στη γερμανική πολιτική που αντί να αναζητεί δρόμους κοινής δράσης και ενοποίησης, αναζητά μεθόδους τιμωρίας και αποκλεισμών».
Τι απαντάτε στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα σ' αυτό τον κόσμο και ποια θέση θέλει να καταλάβει; Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το ρόλο της χώρας συνολικά;
«Υποστηρίζω και σε σειρά κειμένων μου, ότι η Ελλάδα πρέπει να αυτοπροσδιορίσει με σαφήνεια και τόλμη τη θέση της σε έναν κόσμο που αλλάζει, με την αξιοποίηση του γεγονότος ότι ανήκει στην ΕΕ. Όχι, όμως παθητικά. Ούτε με γαυγίσματα χωρίς νόημα. Αλλά με μια ενεργητική πολιτική που θα διευρύνει τις ικανότητες της χώρας και θα τις δίνει αναβαθμισμένη θέση τόσο στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, όσο και σε εκείνη την διπλωματίας. Να σημειώσω, ότι για να τα κάνει η Ελλάδα όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές και δομικές αλλαγές στις σχέσεις του κράτους με μη κρατικές οργανώσεις, στον συντονισμό των διαφορετικών δημόσιων οργανισμών καθώς και στην ίδια τη διάταξη του Υπουργείου Εξωτερικών. Αλλαγές που αναλύω διεξοδικά στο βιβλίο».
Ως προς τον καταμερισμό εργασίας τι εννοείται;
«Στον σημερινό κόσμο μια σχετικά μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να μην περιπέσει σε παρατεταμένη κρίση και να τα συνδυάσει με μακρόχρονες επενδύσεις σε τομείς αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της, όπως είναι η παιδεία και η έρευνα, και κλάδοι όπως η νανοτεχνολογία, νέα υλικά, βιογενετική. Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να σκεφτεί πέρα από τη μύτη των λογιστικών της. Εξάλλου έχει υποκαταστήσει την πολιτική με τη λογιστική. Και αυτό θα αποδειχτεί αδιέξοδο».
Και ως προς τον διπλωματικό καταμερισμό τι εννοείται;
«Εννοώ ότι κάθε χώρα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της όχι μόνο με ευθείες ενέργειες, συμμαχίες και αντίβαρα, αλλά και έμμεσα. Όπως με την αναβάθμισή της στον παγκόσμιο καταμερισμό διπλωματίας. Η Ελλάδα έχει επάρκεια εμπειριών και θα μπορούσε να συστηματοποιήσει αυτό που ονομάζω ως «3Δ». Δηλαδή την ειδίκευσή της ως χώρα ικανή στη διαχείριση κρίσεων (πρώτο «Δ), στη διαμεσολάβηση σε περιοχές συγκρούσεων (δεύτερο «Δ») καθώς και της «Διαιτησίας» ανάμεσα σε διαφορετικά μέρη (τρίτο «Δ»). Κερδίζοντας θέσεις στον διεθνή καταμερισμό διπλωματίας, ταυτόχρονα η Ελλάδα ενισχύει τις συνολικές θέσεις της και μπορεί να κινηθεί στα ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντός της από καλύτερες θέσεις».
Σύμφωνα και με το αμερικανικό Ινστιτούτο Strafort, η Τουρκία προσπαθεί να επανακάμψει στη διεθνή σκηνή ως μεγάλη δύναμη, κι η επιδίωξή της αυτή έχει τεράστια επίπτωση στην πάλαι ποτέ συμμαχία της με το Ισραήλ. Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία με τις μεθόδους προηγούμενης δεκαετίας;
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις των παλιών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην γίνει ουρά της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει πείσει τη Δύση ότι της είναι απαραίτητη. Παλιά υποτίθεται ότι ήταν απαραίτητη για να μην προσχωρήσει στο «σοβιετικό στρατόπεδο» στο όνομα αυτού του επιχειρήματος της δόθηκαν δικαιώματα στην Κύπρο. Σήμερα μας καλούν να υποταχτούμε στον νεοθωμανισμό στο όνομα ότι διαφορετικά θα γίνει μια ισλαμική χώρα. Για μένα το κύριο παραμένει να μην υιοθετούμε την εικόνα που θέλει να έχει η Τουρκία για τον εαυτό της. Να αξιολογούμε νηφάλια τη θέση της στο παγκόσμια στερέωμα και την όποια ενδυνάμωσή της, όχι για να υποχωρούμε, αλλά για να έχουμε σαφήνεια χειρισμών.
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ενενήντα και οφείλουμε να το λάβουμε αυτό πολύ σοβαρά υπόψη. Η Τουρκία πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι η φιλειρηνική πολιτική της Ελλάδας είναι στάση αρχής και όχι αδυναμίας. Ότι η χώρα διαθέτει πολλαπλές εναλλακτικές συμμαχιών και αντίβαρων, όταν και όποτε χρειαστεί».
Έχετε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από τη λογική των νεοφιλελεύθερων συνεργατών του. Το πιο σημαντικό και επείγον θα λέγαμε είναι η αλλαγή των κριτηρίων της πολιτικής και κατόπιν τα πρόσωπα; 
«Το πιο επείγον είναι να κοπεί το μοιρολόι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ότι όλα είναι μονόδρομος. Διότι όποιος εγκλωβίζεται στη λογική του μονόδρομου αδυνατεί να δει, περπατήσει και αξιοποιήσει εναλλακτικές δυνατότητες. Και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Μια διαφορετική πολιτική, απαιτεί και διαφορετικής σύνθεσης προσωπικό».
Εκτιμάτε πώς πρέπει από τη σημερινή κυβέρνηση να προταχθεί η ίδια η πολιτική έναντι της λογιστικής; Μέχρι πότε την κρίση θα την πληρώνουν αυτοί που είναι νόμιμοι, φτωχοί και αδύναμοι;
«Η κυβέρνηση βαδίζει τον «εύκολο δρόμο». Αυτόν της κοινωνικής καταστροφής. Προτάσσει των ανθρώπων τους αριθμούς. Με αυτό τον τρόπο, όμως, όχι μόνο δεν δίνει προοπτικές στη χώρα, καθότι ο άνθρωπος είναι η πηγή κάθε παραγωγικότητας, αλλά υποσκάπτει την εθνική κυριαρχία και έχει ήδη αποδιοργανώσει την δημοκρατική διαδικασία. Ηδη με σειρά ενεργειών της παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Διαβουλεύεται για τα δευτερεύοντα και στα κύρια λαμβάνει αποφάσεις με την τρόικα εκτός δημοκρατικών κανόνων και διαδικασιών. Αυτό δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και επικίνδυνο. Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι η μονόδρομη λιτότητα, η υπόσκαψη της δημοκρατίας, μπορεί να μην καταγράφονται ακόμα δημοσκοπικά, αλλά όταν αυτό θα γίνει θα είναι πολύ αργά για εκείνη και όχι ανατρέψιμο».
Πώς κρίνετε τη στάση της Αριστεράς; Ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών;
«Όχι. Δεν διαθέτει όραμα για το μέλλον. Δεν τολμά να σκεφτεί στις νέες συνθήκες με νέο ριζοσπαστικό τρόπο και πολλοί στις γραμμές τους ως άλλοι νεοφιλελεύθεροι, έχουν θέσει το εγώ πάνω από το εμείς. Το παρελθόν πάνω από το μέλλον. Αποσυνδέουν δε την υπεράσπιση του υπάρχοντος με ένα πρόγραμμα για μια διαφορετική Ελλάδα. Αλλά, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ελπίζει. Να συμβάλλει στην αναγέννηση μιας ελπίδας. Να αποφύγουμε στην ώρα της κρίσης να περιπέσουμε στη μιζέρια και στην γκρίνια. Να επαναφέρουμε στην καθημερινότητα την ιστορική φιλοσοφία της αισιοδοξίας. Να συμβάλλουμε να ξεφύγει η χώρα από το δίλλημα ή τυφλή εξέγερση χωρίς προοπτικές ή κατάθλιψη. Μπορούμε να κινητοποιηθούμε σε μια δημιουργική κατεύθυνση και να συμβάλλουμε να επανέλθει η χώρα στην σφαίρα της ελπίδας, της δίκαιης προσμονής και της δημιουργικής προσδοκίας. Χρειαζόμαστε θετική ενέργεια».
         
Η ΕΡΕΥΝΑ 

   http://ostria-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_47.html

Ν. Κοτζιας:”Κάποιοι νομίζουν ότι είναι σε ένα είδος θεϊκής αποστολής…”


Του Νίκου Κοτζιά
Υπογράμμισα στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης και ταυτόχρονα να διαμορφωθεί από τα κάτω ένα κίνημα το οποίο θα αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας σε ένα αυταρχικό καθεστώς λογιστικής που περιορίζει τόσο την κυριαρχία της χώρας, όσο και την ίδια τη δημοκρατία σε αυτή. Δυστυχώς οι κυβερνώντες είναι της άποψης ότι η δημοκρατία εμποδίζει την προώθηση της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει. Συζητούν και αποφασίζουν για τα σημαντικότερα ζητήματα της χώρας μακριά από την δημοσιότητα όπου τους παίρνει, σε συνεννόηση με τη λεγόμενη τρόικα και όχι με τον κυρίαρχο λαό. Στο όνομα των πραγματικών οικονομικών προβλημάτων της χώρας, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να υπονομεύουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών και δημοκρατικές λειτουργίες που επέβαλε ο αντιχουντικός αγώνας της περιόδου 1967-1974. Νομίζουν ότι είναι σε ένα είδος θεϊκής αποστολής που τους επιτρέπει να τσαλαπατούν δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικούς διαλόγους, δικαιώματα.
Η αντίσταση σε μια τέτοια πορεία που αρχίζει να γίνεται για ορισμένους αυτονόητη, απαιτεί ένα πρόγραμμα πάλης. Όχι κάποιου κόμματος ή κοινωνικού φορέα, αλλά του κάθε πολίτη, του κάθε μπλόκερ, της κάθε παρέας και όποιου θεσμού αντιλαμβάνεται υπεύθυνος για το που πάνε τα πράματα. Οι στόχοι που προτείνω είναι έξη. Στους τρεις αναφέρθηκα ήδη (προάσπιση της δημοκρατίας, των κοινωνικών κατακτήσεων, του δημόσιου πλούτου). Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στους εναπομείναντες τρεις, δηλαδή, στους στόχους προάσπισης μιας δίκαιης ανάπτυξης, εμπέδωσης μιας νέας δημοκρατικής αντίληψης για την ΕΕ, και, τέλος, μιας δημοκρατικής ρεαλιστικής ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Η προάσπιση μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση επεσήμανα δημόσια την ανάγκη να αποτραπεί ένας μονόπλευρος προσανατολισμός στην οικονομία. Ένας προσανατολισμός που υποκατάστησε την πολιτική εν γένει και την οικονομική πολιτική ειδικότερα με λογιστικές πράξεις. Πίσω βέβαια από τις λογιστικές πράξεις κρύβεται μια πολιτική που είναι εύκολη στα σκληρά μέτρα έναντι των αδύναμων και δύσκολη έναντι των ισχυρών.Μια πολιτική ανακατανομής πλούτου υπέρ των εχόντων και κατέχοντων. Μια πολιτική που επιμένει στον νεοφιλελευθερισμό και στη λογική του. Με άλλα λόγια στην μονόπλευρη λιτότητα που οδηγεί στην ύφεση για τους πολλούς και αρπακτικές δυνατότητες για τους λίγους, Ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, τις τράπεζες και όσους έχουν ληστέψει τη χώρα με φοροκλοπές και φοροδιαφυγή. Οι δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στα σημερινά της χάλια, διαφθαρμένοι πολιτικοί, τραπεζίτες, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, υπάλληλοι συμφερόντων τρίτων, όλοι αυτοί που με τον ένα ή άλλο τρόπο συμμετείχαν στα μεγάλα σκάνδαλα που έπνιξαν τη χώρα, παριστάνουν σήμερα τους μόνους και αποκλειστικούς ικανούς να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Στην πραγματικότητα, αφού έφτασε η χώρα στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας της κερδοσκοπίας και της λαμογιάς, οι αρμόδιοι, προωθούν μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα να εξέλθουν κερδισμένες από την κρίση οι ίδιες δυνάμεις που μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε. Προπαγανδίζουν ως διέξοδο από την κρίση το ξεπούλημα της χώρας. Δεν εννοώ, ασφαλώς, τις όποιες νέες επενδύσεις για τη διεύρυνση της υλικοτεχνικής βάσης της χώρας, που είναι απαραίτητες, αλλά όσους επιτρέπουν την λεηλασία στο ήδη υπάρχον «μέλι».Οι δημοκρατικές και αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να αντισταθούν σε ένα τέτοιο παιχνίδι που την ανακατανομή εισοδήματος που επέβαλε το ΔΝΤ και η ΕΕ, και με ιδιαίτερη θέρμη εφαρμόζει η κυβέρνηση, θέλει να τη συνοδέψει από την ανακατανομή πλούτου και ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα δημόσιας, υπέρ των λίγων. Διότι πέρα από το γεγονός ότι είναι κοινωνικά άδικο, μια τέτοια επιλογή δεν προσθέτει τίποτα στο σώμα της χώρας. Εκείνο που απαιτείται, είναι να υπάρξουν θαρραλέες μεγάλες επενδύσεις σε σύγχρονους κλάδους οικονομίας και να ειδικευτεί η χώρα στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Να διευρύνει αποφασιστικά την υλικοτεχνική της βάση σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ειδίκευσης (άρα και καλοπληρωμένης) εργασίας.
Η Ελλάδα οφείλει να υποστηρίξει ένα δημοκρατικό αναπτυξιακό δίκαιο μέλλον για την ΕΕ

Σε αντίθεση με τη δεκαετία του ενενήντα η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα μια σαφή και ποιοτικά επαρκή πολιτική έναντι της ΕΕ. Όπως και στα χρόνια της ΝΔ, εξακολουθεί απλά να προσαρμόζεται στις επιλογές των ισχυρών της ΕΕ. Αυτός, όμως, δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των σημερινών και μελλοντικών αναγκών της χώρας εντός της ΕΕ, αλλά ούτε και μια εθνική ευρωπαϊκή πολιτική που υπογραμμίζει και προωθεί της ελληνικές αντιλήψεις για την Ευρώπη. Η χώρα έχει μετατραπεί σε αυτόν τον τομέα σε έναν μηχανισμό δημοσίων σχέσεων για πρόσωπα χωρίς πυξίδα και γραμμή πλεύσης. Ακριβώς λόγω αυτών των ελλείψεων δεν διαμορφώνει συμμαχίες χάρη στις οποίες θα μπορούσε και πάλι να προωθήσει τα εθνικά-ευρωπαϊκά της συμφέροντα. Συμμαχίες, επί παραδείγματι, των χωρών του νότου και της ευρωπαϊκής περιφέρειας γενικότερα, ιδιαίτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και με τις μικρές και μεσαίες χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως προς τους θεσμούς, τις διαδικασίες και την δομή της ΕΕ.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι, να συνεχίσει να κινείται στην ΕΕ έναν μοναχικό δρόμο.Μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και προβλημάτων, ο μοναχικός δρόμος, αλλιώς μονόδρομος, είναι ο δρόμος υποταγής στις επιλογές των μεγάλων και ιδιαίτερα στη γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη. Στην ώρα της κρίσης, ορισμένες χώρες, κύρια η Γερμανία, αντί να δουν πώς θα δράσουν οι ευρωπαίοι μαζί για την ενίσχυση της συνοχής της ΕΕ και το βάθεμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναζητούν να ποινικοποιήσουν και άλλο την λειτουργία της Ένωσης. Στοχεύουν να την αναδιαρθρώσουν μελλοντικά και να βάλουν χώρες όπως είναι η Ελλάδα στη γωνία. Και το χειρότερο, κυβερνητικοί παράγοντες γεμάτο κόμπλεξ για τη χώρα, συναγωνίζονται με τους Γερμανούς στην υιοθέτηση τέτοιων λύσεων, προκειμένου να αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλό «δρόμο και δεν φοβάται τίποτα». Στην ουσία αδιαφορούν για το γεγονός ότι αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε βάρος της Γερμανίας, όπως δεν συνέβη κάτι τέτοιο το 2005 όταν Γαλλία και Γερμανία παραβίασαν το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά θα εφαρμοστούν σε βάρος κρατών όπως είναι η Ελλάδα. Ότι με τη σημερινή τους συναίνεση ετοιμάζονται τα σκοινιά κρεμάσματος της Ελλάδας στο μέλλον. Για αυτό επαναλαμβάνω, είναι ανάγκη να προωθήσει ένα δημοκρατικό κίνημα για την ΕΕ μια διαφορετική αντίληψη για το μέλλον της. Ένα μέλλον δημοκρατικό και συνεκτικό και όχι ποινών και τιμωρίας.
Για μια ενεργητική δημοκρατική εξωτερική πολιτική
Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες απαιτείται από μία χώρα να κατανοεί και να είναι σε θέση να δράσει με στρατηγική ικανή να υλοποιηθεί στο διαμορφωνόμενο νέο διεθνές περιβάλλον. Είναι επείγουσα ανάγκη, η Ελλάδα να αντιληφθεί την εξωτερική της πολιτική ως μια ειδίκευση μέσω της οποίας παράγει ασφάλεια για τη χώρα, αλλά και νέες δυνατότητες αξιοποίησης των νέων παγκόσμιων συνθηκών. Μακριά από φόβους, τολμηρά και μετρημένα. Νηφάλια και ενεργητικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, πρώτον, προσδιορίζει τον εαυτό της ως ένα κράτος δυτικό, που, όμως, για ποικίλους λόγους οφείλει και είναι σε θέση να ανοίξει παραγωγικές – δημιουργικές σχέσεις με τις αναδυόμενες νέες αγορές και δυνάμεις, ιδιαίτερα εκείνες της ανατολής. Και αυτό, όχι ως μια αντιπαράθεση προς τις σημερινές της εντάξεις, αλλά ως μια ισχυρή ειδίκευση στα πλαίσια αυτών των εντάξεων μέσω της οποίας ειδίκευσης είναι σε θέση να αναλάβει νέους ρόλους, να αποκτήσει καινούργιους πόρους και να λειτουργήσει θετικά αναδιαρθρώνοντας το σύνολο των μηχανισμών εξωτερικής πολιτικής.Η νέα της αυτή ειδίκευση, αποτελεί πλεονέκτημα στην επίλυση των προβλημάτων της άμεσης ελληνικής περιφέρειας. Δεν αποτελεί πατριωτική πολιτική το να παραμένουν πολλά προβλήματα άλυτα και να συσσωρεύονται. Πατριωτική πολιτική είναι να προωθούνται λύσεις με προοδευτικό περιεχόμενο, αλλά και όπου αυτές δεν είναι άμεσα δυνατές να τίθενται κόκκινες γραμμές ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι η φιλειρηνική πολιτική της χώρας αποτελεί πολιτική επιλογή μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής και όχι μέθοδος υποχώρησης με τα σκέλια κάτω από τα πόδια γαυγίζοντας τάχα ανυποχώρητα.Η υλοποίηση των στόχων που αναφέρονται στο παρόν και στο προηγούμενο άρθρο, αποτελούν το ελάχιστο που οφείλουν να επιβάλλουν οι πλέον διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, παρέες, μπλοκ, πολίτες, στις δυνάμεις που νομίζουν ότι αυτή η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι αντικοινωνικών πειραματισμών και πολιτικών.



http://papaioannou.wordpress.com/2010/06/27/%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%b1%cf%82%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/
«Βουτιά» ΙΧ στο λιμάνι Χηρόλακα στο Γαλαξίδι

Ως εκ θαύματος σώθηκε ένας 42χρονος, όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε στην παραλιακή οδό του Γαλαξιδίου ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε μέσα στη θάλασσα, κοντά στο λιμάνι Χηρόλακα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο άτυχος επιβάτης κατόρθωσε να βγει σώος από το αυτοκίνητο, με τη συνδρομή διερχομένων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν το περιστατικό.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ιτέας και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Γαλαξιδίου.
zougla.gr

http://www.amfissapress.gr/epikairotita/7-2009-10-13-09-45-40/2007--lr------

63 παραλίες μαγνήτες στην Ελλάδα - Βορειοανατολικό Αιγαίο - Από 58 έως 63 - Κρυστάλλινα νερά

Βρίσκονται στα όρια της ελληνικής επικράτειας, ωστόσο πάντα αποτελούσαν κομβικό σημείο,καθώς είναι το σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση,της Ασίας με την Αμερική.Καταπράσινανησιά με μεγάλοφυσικό πλούτο, γεωλογικό ενδιαφέρον, σπάνια χλωρίδα και πανίδα.Στα όμορφα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου θα συναντήσετε όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς,σημαντικούς υγροβιότοπους και παραλίες για όλα τα γούστα.

Από 58 έως 63...
58/ ΣΑΜΟΣ● Ψιλή Αμμος (Μαραθόκαμπος)
Η χρυσαφένια και ψιλή άμμος και τα πεντακάθαρα νερά με τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την παραλία χαρακτηρίζουν την παραλία της Ψιλής Αμμου στον Μαραθόκαμπο. Για να φτάσετε εδώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει και μία ακόμη παραλία με το ίδιο όνομα στο νησί, όποτε βεβαιωθείτε ότι κατευθύνεστε σε αυτή που βρίσκεται στον Μαραθόκαμπο (αφήνοντας πίσω σας το ομώνυμο χωριό και συνεχίζοντας για ακόμη 5 χλμ.). Μπορείτε να νοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και αν θέλετε κάτι για να δροσιστείτε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το beach bar. Η θάλασσα βαθαίνει ομαλά, πράγμα που την κάνει ιδανική και για οικογένειες με μικρά παιδιά

59/ ΧΙΟΣ● Μαύρα Βόλια

Κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού, στο νότιο τμήμα του, μόλις 5 χλμ. από το Πυργί. Τα μεγάλα μαύρα βότσαλα της ακτής προσδίδουν έναν ιδιαίτερο τόνο και στις τρεις διαδοχικές παραλίες που έχουν κοινό όνομα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, απότομα και λόγω του μαύρου βότσαλου φαίνονται σκούρα μπλε. Σε ένα τμήμα υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι για τις ψαρόβαρκες, ενώ εδώ κοντά θα βρείτε ψαροταβέρνες με ολόφρεσκο φυσικά ψάρι, καφετέριες και ενοικιαζόμενα.

60/ ΧΙΟΣ● Καρφάς
Μεγάλη παραλία με κύρια χαρακτηριστικά την αμμουδιά, αλλά και τα αβαθή νερά της. Είναι σημείο συνάντησης για την καλοκαιρινή Χίο τόσο ντόπιων όσο και τουριστών. Εδώ έχετε πολλές επιλογές για θαλάσσια σπορ, αλλά και για διασκέδαση.



61/ ΣΑΜΟΣ● Τσαμαδού
Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Βαθαίνει σχετικά ομαλά και είναι καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μερικά μαγαζάκια. Το μήκος της είναι περίπου 400 μέτρα και τα δύο άκρα της επιλέγουν οι γυμνιστές. Αφήνετε το αυτοκίνητό σας και κατεβαίνετε περίπου 200 μέτρα μέχρι να φτάσετε στην παραλία, ενώ βρίσκεται κοντά στο Κοκκάρι.

62/ ΛΕΣΒΟΣ● Μόλυβος
Αν πετύχετε τη θάλασσα σε καλή μέρα θα απολαύσετε το μπάνιο σας με θέα όλο το χωριό όπως σκαρφαλώνει στο λόφο με το κάστρο στην κορυφή. Κάντε βουτιά από την προκυμαία του παλιού ελαιοτριβείου και χαλαρώστε με καϊπιρίνιες και μοχίτο στο Congas, το πιο τροπικό μπιτς μπαρ του νησιού.





63/ ΙΚΑΡΙΑ● Σεϋχέλλες
Πολύ κοντά στον μικρό οικισμό του Μαγγανίτη βρίσκονται οι... Σεϋχέλλες. Οπως μαρτυρά και το όνομα, εδώ θα συναντήσει κανείς εικόνες τροπικού τοπίου με διαφανή νερά και απίθανα χρώματα. Η παραλία περιστοιχίζεται από εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και είναι στρωμένη με ψιλό, λευκό χαλικάκι. Για να την προσεγγίσετε απαιτείται περπάτημα περίπου ενός τετάρτου στο μονοπάτι που αρχίζει από τον κεντρικό δρόμο και ακολουθεί την πορεία της ρεματιάς. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι από τις λίγες που είναι προστατευμένη από τα μεγάλα κύματα.


http://odysseaschios.blogspot.com/2010/06/63-58-63.html

 Νεφώσεις με βροχή προβλέπει η ΕΜΥ



http://videos.i-live.gr/watch/16292-newsit-gr-%ce%bd%ce%b5%cf%86%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%cf%85.html

Με 16.000 ευρώ κερδίστε 7 χρόνια σύνταξης...

θα μπορεί κάποιος να εξαγοράσει 7 χρόνια σύνταξης, ανάμεσα στα οποία τα 2 χρόνια (τότε) στρατού, τα τέσσερα χρόνια σπουδών η...εκπαιδευτική άδεια και η ανατροφή παιδιών, για τις γυναίκες (δεν έχουν τα δύο χρόνια στρατού).




http://odysseaschios.blogspot.com/2010/06/16000-7.html

Η Βρετανία κλείνει τα σύνορά της σε μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε.


Σε προσωρινό περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρά σε πρώτη φάση, η Βρετανία. Ο αριθμός των μεταναστών δεν θα υπερβεί τους 24.000 μέχρι τον Απρίλιο του 2011, οπότε και θα ισχύσει μόνιμος περιορισμός...
Τη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στόχος είναι η δραστική μείωση της εισόδου μεταναστών από χώρες εκτός της Ε.Ε. μέχρι το 2011 να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο μόνιμου περιορισμού, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Κατά συνέπεια από τον Ιούλιο του 2010 έως και τον Απρίλιο του 2011 περίπου 24.100 άνθρωποι που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. θα μπορούν να εγκαθίστανtαι σε βρετανικό έδαφος, δηλαδή 5% λιγότεροι απ' ότι την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως για αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό ή για υπαλλήλους ξένων εταιρείων που δραστηριοποιούνται και σε βρετανικό έδαφος.

fimotro.blogspot.com
http://prionokordela.blogspot.com/2010/06/blog-post_2462.html
 

Γκάνα & Ουρουγουάη στους 8 του mundial


Η Γκάνα είναι η δεύτερη ομάδα που ακολούθησε την Ουρουγουάη στη φάση των 8 του Mundial 2010. Οι αφρικάνοι νίκησαν τις ΗΠΑ σε ένα δραματικό παιχνίδι που οδηγήθηκε στην παράταση...

...αφού στην κανονική διάρκεια οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1. Από εκεί κι έπειτα ένα γκολ λίγο μετά την έναρξη της παράτασης στάθηκε αρκετό για να οδηγήσει τους Γκανέζους στην πρόκριση.

http://karatzova.blogspot.com/2010/06/8-mundial.html
Περίπου 2,000 ζευγάρια πελαργών φωλιάζουν πλέον στη χώρα μας, ενώ τη δεκαετία του 1950 ο αριθμός τους ήταν πάνω από 10,000 ζευγάρια.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν οι επιστήμονες για τους πελαργούς στην Ελλάδα, σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στη Λάρισα.

Ο επίκουρος Βιολογίας Άγριας Πανίδας του ΤΕΙ Λάρισας, Περικλής Μπίρτσας, δήλωσε ότι «Κάποτε η χώρα ήταν γεμάτη πελαργούς, σήμερα είναι ζήτημα αν υπάρχει ένας μικρός αριθμός».

Ο κ. Μπίρτσας ήταν ομιλητής σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα, όπου παρουσιάστηκε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες και στοιχεία για τους πελαργούς.

Το εντυπωσιακό λεύκωμα είχε ως τίτλο «Οι πελαργοί είναι δικοί μας».

Οι πελαργοί εξαπλώνονται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ μεμονωμένα ζευγάρια υπάρχουν στην Ήπειρο και στη Λέσβο και μόλις 2 έχουν εντοπιστεί στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια.

Τα πελαγόμορφα περιλαμβάνουν 59 γένη και 114 είδη πουλιών.

Είναι μονογαμικά, τρέφονται με έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, άλλα πτηνά και τους αρέσει να φτιάχνουν όμορφες φωλιές, επισήμανε ο κ. Μπίρτσας.

Το 81% του πληθυσμού κατασκευάζει τις φωλιές του σε στύλους της ΔΕΗ.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος τους βρίσκει φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία πάνω στα καλώδια.

Ενώ παλιότερα έφτιαχναν τις φωλιές τους στις στέγες των σπιτιών, σε δέντρα και σε εκκλησίες.
-------------------------------
Πηγή: econews.gr
------------------------------

http://www.inout.gr/showthread.php?t=65386&goto=newpost

H Eυρώπη...πάτωσε στο φετινό Μουντιάλ...Σημεία των καιρών!

Ένα αρνητικό ρεκόρ κατάφεραν να σημειώσουν οι Ευρωπαϊκές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκαν τα νοκ-άουτ παιχνίδια στην φάση των «16«, η Ευρώπη θα έχει λιγότερες από τις μισές ομάδες, ενώ η Λατινική Αμερική θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της πέντε! Τα νοκ-άουτ παιχνίδια μπήκαν στην φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Μέχρι και το Μουντιάλ του 2006, η Ευρώπη είχε πάντα διψήφιες παρουσίες εκτός της διοργάνωσης του 2002, όπου είχε εννιά ομάδες. Το ποσοστό ξεπερνούσε κατά πολύ το 50%, φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν! Οι ευρωπαϊκές ομάδες θα είναι λιγότερες από το 50% των 16 που συμμετέχουν στην φάση, καθώς μόλις έξι θα δώσουν το παρών. Αντίθετα, η Λατινική Αμερική ανεβαίνει κατά πολύ, έχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της πέντε εκπροσωπήσεις στους «16»!


Read more: http://kampia.blogspot.com/2010/06/h-e.html#ixzz0s26Zmpsq

Ακολουθεί πάντα τον σύζυγο - ποδοσφαιριστή όπου παίζει


H συγκεκριμένη κυρία ακολουθεί κατά πόδας έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή στο μουντιάλ και σε όλους τους αγώνες. Πάντα βρίσκεται στις εξέδρες για να δει τον καλό της, τον ...



Lucas Podolski που παίζει με την ομάδα της Γερμανίας...

















http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_6122.html



Οι Ιάπωνες είναι εκείνοι που κάνουν τις λιγότερες διακοπές στον ανεπτυγμένο κόσμο- κατά μέσο όρο εννέα ημέρες το χρόνο-ενώ οι Γάλλοι τις περισσότερες- κατά μέσο όρο 34.5 μέρες το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνα που έγινε σε δείγμα 9.000 ενηλίκων από 13 χώρες από την εταιρία Harris Interactive για λογαριασμό της διαδικτυακής εταιρίας ταξιδίων Expedia αποφάνθηκε ότι οι ιάπωνες εργαζόμενοι, όχι μόνο κάνουν τις λιγότερες διακοπές- περίπου 16.5 ημέρες το χρόνο-αλλά τείνουν να κάνουν χρήση περίπου των μισών.

Οι Γάλλοι, ωστόσο, κάνουν τις περισσότερες διακοπές και φροντίζουν να εξαντλούν όλες τις μέρες της άδειάς τους.

Τις δεύτερες λιγότερες διακοπές κάνουν οι Αμερικανοί- κατά μέσο όρο 17 το χρόνο- από τις οποίες οι περισσότεροι κάνουν χρήση των 14, σύμφωνα με την αποκαλούμενη "έρευνα στέρησης των διακοπών".

Οι Νεοζηλανδοί κάνουν κατά μέσο όρο διακοπές 19.5 ημέρες το χρόνο και από αυτές παίρνουν τις 17, ενώ οι Αυστραλοί, από τις 20 ημέρες αδείας που δικαιούνται παίρνουν, κατά μέσο όρο, τις 16.5.

Οι Δανοί, οι Γερμανοί και οι Νορβηγοί κάνουν συνήθως πλήρη χρήση των ημερών αδείας που δικαιούνται, παίρνοντας το 93% από αυτές - 29, 27.5 και 28 μέρες αντίστοιχα.

Οι Καναδοί χρησιμοποιούν το 90% των 20 ημερών αδείας, οι Σουηδοί το 89% των 27.5 ημερών, οι Βρετανοί το 91% των 28 ημερών, οι Ιταλοί το 82% των 32.5 ημερών και οι Ισπανοί το 89% των 32 ημερών.

http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/06/blog-post_9188.html

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΑ Ο  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΚΡΗΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ