Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία νέο είδος ανθρώπου

Το ανθρώπινο "οικογενειακό δέντρο" δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές


περισσοτερα:http://www.meteo-news.gr/gr/meteo-subjects/other-news/1269889083

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ
 
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής δίπλα στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στα Πατήσια. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και έναν τραυματία, πιθανώς ανήλικο. Αποκλεισμένη η περιοχή. Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα...
ΠΗΓΗ:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1121053&lngDtrID=244


Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο δήμος Αθηναίων ... ξέχασε να σβήσει τα φώτα!

Την ώρα που τα μνημεία όλου του κόσμου βυθίζονταν στο σκοτάδι, συμμετέχοντας στην "Ωρα της Γης", το δημαρχείο της Αθήνας και η πλατεία Κοτζιά.. έλαμπαν!

 Ολοφώτιστη ήταν η πλατεία Κοτζιά κατα τη διάρκεια της "Ωρας της Γης" όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 20.55...


Μάλιστα, πρίν απο μερικές ημέρες ο δήμος Αθηναίων καλούσε τους πολίτες του να συμμετάσχουν στην συμβολική διαμαρτυρία αναφέροντας : "Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχοντας στην εκστρατεία αυτή, θα σβήσει τα φώτα, για μία ώρα: - Στο Λόφο του Λυκαβηττού - Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά - Στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων - Σε όλα τα δημοτικά κτίρια (γυμναστήρια του ΟΝΑ, Πολιτιστικά Κέντρα, γραφεία των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων, Λέσχες Φιλίας κα.) - Στις καμινάδες της «Τεχνόπολις»".
πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=20110&catid=21

 ΕΠΙ 15 ΑΙΩΝΕΣ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ ΓΙΑΤΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ  ΜΕΧΡΙ 7 ΡΙΧΤΕΡ

 

Επειτα από τόσους, μεγάλους σε μέγεθος και ισχυρούς σε ένταση, σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία, πώς αλήθεια άντεξε η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη; Υπήρχαν και τότε αντισεισμικές κατασκευές ή απλώς χρησιμοποιήθηκαν αντισεισμικά οικοδομικά υλικά τα οποία έφεραν οι Βυζαντινοί από την Ανατολή; Αυτός ο γρίφος λύθηκε επιστημονικά όταν αποκαλύφθηκε ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστεί ο μεγαλοπρεπής ναός μπορούν να αντέξουν σεισμό μεγέθους 7 ρίχτερ. Η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που επιστρατεύτηκε μπορούσε να αντέξει σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την ειδική έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ελληνική συμβολή στη συντήρηση της Αγίας Σοφίας».
Η έρευνα για τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η Αγία Σοφία διήρκεσε δεκαέξι χρόνια. Φαίνεται πως τελικά οι επιστήμονες έλυσαν το «μυστικό» της, ανακαλύπτοντας ότι τα ειδικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή της την έσωσανκαι εξακολουθούν να τη σώζουν, εδώ και δεκαπέντε αιώνες- από καταστρεπτικούς σεισμούς. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» της Λευκωσίας, η επιστημονική αυτή εργασία έγινε από κοινού από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Στηρίζεται δε στη συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας του 2000 με θέμα τη συντήρηση ελληνοχριστιανικών μνημείων στην Τουρκία και οθωμανικών στην Ελλάδα.
Οπως αποκαλύφθηκε από την επιστημονική έρευνα, το υλικό υποδομής που χρησιμοποιήθηκε στον θόλο της Αγίας Σοφίας είναι κατά 97% παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στα ιστορικά κτίρια της Ρόδου και περιέχει ένα συστατικό που αντέχει στη φωτιά και εξελίχθηκε στην Ανατολή. Αυτό το οικοδομικό υλικό, ένα είδος πυρίμαχου τούβλου, είναι όμως δώδεκα φορές πιο ελαφρύ από το κανονικό τούβλο και αντέχει στην ένταση που προκαλεί ο σεισμός. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η λάσπη που χρησιμοποιήθηκε αποτελείτο από ημιαποκρυσταλλοποιημένο υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά την ενέργεια του σεισμού: «Πριν ακόμη και από τον σεισμό του 1999, είχαμε βεβαιωθεί ότι η σύνθεση και η ιδιοσυστασία του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό» βεβαίωσε η καθηγήτρια του ΕΜΠ κυρία Τόνια Μωροπούλου, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία έχει συμβάλει σημαντικά ώστε η Κωνσταντινούπολη να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πολιτιστική πρωτεύουσα μόνο για το 2010,αλλά θα παραμείνει αιωνίως πολιτιστική πρωτεύουσα».
(To BHMA) 

http://online-pressblog.blogspot.com/2010/03/e-15-7.html

ΕΔΕ και «αποκεφαλισμοί» στις Ειδικές Δυνάμεις για τα ρατσιστικά συνθήματα

 Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα ρατσιστικά συνθήματα που φώναζαν άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, διέταξε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θανάσης Μπούσιος. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής του αγήματος των 36 βατραχανθρώπων. 

 περισσοτερα: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=145379


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010



               ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΣ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

 ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 30 ΜΑΘΗΤΩΝ

Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μετά το Πάσχα, τελικά, θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση και στο σύστημα διορισμών- μεταθέσεων- αποσπάσεων των 200.000 εκπαιδευτικών. Αυτό δήλωσε στις 16 Μαρτίου στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ότι «... όσον αφορά...
το πλαίσιο αποσπάσεων, μεταθέσεων, διορισμών εκπαιδευτικών ισχύουν οι υπάρχουσες διατάξεις. Σύντομα θα έλθει στη Βουλή- και πάντως μετά το Πάσχα- για πρώτη ανάγνωση αρχικά, το νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή αυτού του καθεστώτος».
Ωστόσο και με βάση τις αλλαγές οι οποίες περιγράφονται τόσο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο νομοσχέδιο 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που ψηφίστηκε πρόσφατα, στην κόψη του ξυραφιού αναμένεται να βρεθεί τη νέα σχολική χρονιά η λειτουργία των σχολείων, καθώς οι μισθοί του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι προσλήψεις και οι διορισμοί, τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία, οι μεταφορές των μαθητών ακόμη και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πλήττονται άμεσα από τις δραστικές περικοπές!
Περικοπές στα σχολεία
Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν βεβαίως και σημαντικές συνέπειες στη σχολική εκπαίδευση. Πρώτον και κύριον το υπουργείο Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία να επανέλθουν στα τμήματα των 30 μαθητών για να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί, καθώς στη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται μείωση κατά 50% των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και κατά 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία ιδιαίτερα στις λαϊκές περιοχές που πλήττονται από τη σχολική αποτυχία (Δυτική Αθήνα, Δυτική Θεσσαλονίκη, Πειραιάς κ.λπ.), καθώς και στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος αλλοδαπών μαθητών (Καλλιθέα, Μενίδι, Ταύρος, κέντρο Αθήνας κ.λπ.). Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά και οι τάξεις υποδοχής, αφού η μείωση των προσλήψεων θα δημιουργήσει εδώ τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Μείωση των αποσπάσεων
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Ακόμη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 38/33/2010) προβλέπεται ότι ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/12/2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11).
Παράλληλα μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις νέων προγραμμάτων του. Αν συνδυαστεί με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (2/4431/25-1-2010) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία (για το υπουργείο Παιδείας κατά 781 εκατ. ευρώ), οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για χορήγηση ενός επιπλέον δισ. ευρώ για την παιδεία το 2010 εξανεμίστηκαν ήδη. Οι περικοπές των κονδυλίων προς τις νομαρχίες για τη μεταφορά των μαθητών θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα σε έναν χώρο όπου υπάρχουν ήδη χρέη προς ΚΤΕΛ και ιδιώτες για μεταφορικό έργο, που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΉ;http://fimotro.blogspot.com/2010/03/30.html

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η κατανάλωση φαγητού μετά τη δύση του ηλίου μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους απ' ότι αν είχε ληφθεί η ίδια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη σε ποντίκια που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Το πείραμα διεξήχθη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η νυχτερινή κατανάλωση φαγητού συμβάλλει στην αύξηση του βάρους λόγω σχετικών με τη συμπεριφορά αιτίων -όπως η υπερβολική πρόσληψη τροφής κατά την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων- ή λόγω βιολογικών αιτίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος σώματος των ποντικιών που έτρωγαν κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά θα έπρεπε να κοιμούνται αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 48%, ενώ τα ποντίκια στην ομάδα ελέγχου, που έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες των ίδιων τροφών, αλλά κατά τη διάρκεια των ωρών που φυσιολογικά είναι ξύπνια, παρουσίασαν μόνο 20% αύξηση του βάρους τους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τώρα θα πρέπει να διεξαχθούν ανθρώπινες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, καθώς στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος καταναλώνει τις περισσότερες θερμίδες μετά τη δύση του ηλίου.
Πηγή: United Press International
http://genetistis.blogspot.com/2009/09/h.html